Een “upside down-cake” klinkt alleen al feestelijk, toch? En laat me je één ding zeggen: feestelijk smaakt het ook zeker! Deze upside down bananencake is eigenlijk een bananenbrood en tarte tatin in één. Oftewel: een heerlijke bananencake met een gekarameliseerd laagje met plakjes banaan bovenop. En oh ja, door het beslag zijn ook nog eens stukjes chocola en walnoten geroerd. Klinkt niet verkeerd, toch?! Ontdek hieronder hoe je dit heerlijke recept in maar 50 minuten maakt.
Wat is upside down bananencake?
Zoals de naam al een klein beetje verklapt, is “upside down bananencake” een bananencake die je na het bakken omdraait. Net als een tarte tatin bak je hem dus op zijn kop. Je besmeert eerst de bodem met margarine en basterd- of kokosbloesemsuiker. Daarna verdeel je plakjes banaan over de bodem. Vervolgens “stort” je het beslag in de bakvorm. Na het bakken laat je de cake eerst heel kort afkoelen in de bakvorm. Daarna draai je ‘m om en heb je een verrukkelijke bananencake met een gekarameliseerde bovenkant. Wat een feest!
Je kunt upside down bananencake vergelijken met een tarte tatin, maar dan in cakevorm. Ik maakte eerder al eens deze vegan tarte tatin met nectarine. Deze upside down bananencake is meer cake- dan taartachtig, ook omdat je ‘m in een brownievorm maakt en hij wat dikker is. Maar voor de liefhebbers van bananenbrood is dit vast een heerlijk én makkelijk te maken alternatief.
Zo maak je deze upside down cake vegan en glutenvrij
Deze upside down cake met banaan is vegan en glutenvrij. En dat is zeker geen rocket science om voor elkaar te krijgen.
Voor cakes gebruik ik bijna altijd een glutenvrije meelsoort, namelijk amandelmeel. Dat is wat vettig en smeuïg meel. Perfect voor cake dus! Dat combineer ik met havermeel om de cake meer stevigheid te geven.
Daarnaast komen aan de cake geen eieren en melk te pas. In plaats van melk kun je sojamelk, amandelmelk of havermelk gebruiken. Easy peasy! En als alternatief voor ei gebruik ik banaan. Dat heeft dezelfde bindende werking en geeft ook meteen de heerlijke bananensmaak aan deze upside down bananencake. Daarnaast gebruik ik (gesmolten) kokosolie voor een bindende werking. Dat heeft een soortgelijke functie als margarine.
Tip: walnoten en chocola maken de cake nóg lekkerder
Een bananencake is van zichzelf al erg lekker, maar ik maak deze upside down cake nóg beter door er twee heerlijke ingrediënten aan toe te voegen: walnoten en chocola. Zo proef je af en toe nog een lekkere verrassing tussen het cakebeslag door. Ik gebruik voor één cake 60 gram walnoten en 50 gram pure chocola. Hak de chocolade in kleine stukjes of gebruik chocoladedruppels uit de supermarkt.
Gebruik een brownievorm in plaats van een taartvorm
Bij upside down cakes is een gewone taartvorm altijd wat tricky om te gebruiken. Je besmeert de bodem met margarine en suiker, dus er kan wat “weglekken” door de rand heen. Met een brownievorm loop je dat risico niet. Ook vind ik zo’n vierkante cake en rechte stukjes er zelf altijd wel tof uitzien. Ik gebruik zelf voor deze upside down bananencake een standaard brownievorm van ongeveer 20 x 20 centimeter.
Recept vegan upside down cake met banaan
Ben je ook een liefhebber van bananenbroodcakeachtige baksels én van cake met een zoetig tintje? Dan kan het haast niet missen dat je deze cake met plezier oppeuzelt tot de laatste kruimel. Zo maak je de vegan upside down cake met banaan:
Upside down bananencake met chocola (vegan en glutenvrij!)
Equipment
- Brownievorm
- Oven
- Keukenmachine = optioneel
Ingrediënten
- 4 rijpe bananen
- 150 gram havermeel
- 100 gram amandelmeel
- 125 ml plantaardige melk zoals amandel-, soja- of havermelk
- 90 gram ahorn- of agavesiroop
- 75 gram kokosolie (gesmolten!)
- 60 gram walnoten in stukjes
- 50 gram pure chocola
- 1 tl vanille-extract
- 1 el kaneel
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- 3 el kokosbloesem- of basterdsuiker
- Plantaardige margarine
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Vet de brownievorm in met plantaardige margarine. Bestrooi dan de bodem van de vorm met de basterd- of kokosbloesemsuiker. Snijd 2 bananen in dunne plakjes en verspreid de plakjes over de bodem.
- Prak de overige 2 bananen met een vork of doe ze in de keukenmachine om er een gladde substantie van te maken. Voeg dan de ahornsiroop, (gesmolten!) kokosolie, plantaardige melk en vanille-extract toe. Roer goed door met een lepel totdat alles goed gemengd is.
- Meng dan ook de amandelmeel, havermeel en kaneel met de vloeibare ingrediënten (of laat de keukenmachine dat voor je doen). Roer daarna de stukjes walnoot en chocola door het beslag. Voeg ten slotte de baking soda en het appelazijn tegelijk toe en schep nog een laatste keer om.
- Laat het beslag een paar minuten rusten en verdeel dan over de brownievorm. Schuif de cake voor 40 minuten in de oven en check na 40 minuten met een satéprikker of hij gaar is. Zet de cake anders nog even terug.
- Wacht nog 10 minuten totdat je de cake uit de vorm haalt. Zet daarvoor een snijplank of groot bord op de bovenkant van de cakevorm en draai dan de upside down cake om. Laat de cake nog 30 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Meer cakes maken?
Upside down of gewoon rechtop – wat mij betreft is cake altijd een goed plan! Heb je naast deze upside down bananencake nog meer lekkere caketrek of bakzin? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Makkelijke kokoscake met chocola
- Vegan chocoladecake
- Gezonde appelcake met kaneel
- Vegan amandelcake met frambozen
- Dadelbrownies met pindakaas (geen cake, wel érg lekker!)
Heb jij weleens een upside down cake of tarte tatin gemaakt?
Het ziet er heerlijk uit.
Ziet er heerlijk uit! Wilde graag proberen om hem te maken vooral omdat bij de trefwoorden ‘suikervrij” stond en ik diabetes heb. In de lijst met ingrediënten stond echter basterdsuiker en ahornsiroop of agavesiroop. Helaas niet suikervrij.
Misschien een uitdagend idee om voor mensen met diabetes eens een lekker taartreceptje te bedenken (wie weet kan je broertje je wel helpen).
Verder niets dan lof over je mooie website!
Sorry, wat goed dat je het zegt! Ik zie dat ik per ongeluk ‘suikervrij’ had aangeklikt. Deze taart is inderdaad helaas niet suikervrij te maken.
Met ‘suikervrij’ bedoel ik trouwens meestal vrij van geraffineerde suikers. Ik werk zelf vaak met ahorn- of agavesiroop in plaats van suiker. Maar ik lees online dat die twee bij mensen met diabetes een soortgelijke reactie als suikers oproepen. Dus zeker een leuk idee en een mooie uitdaging om eens iets te maken dat helemaal vrij is van elke vorm van suikers. Daar kan ik wel wat lekkers voor bedenken 🙂
Toevallig komt er binnenkort ook een dadelbrood online waarin geen zoetstoffen (behalve de dadels) zitten. Dus dat is misschien alvast een goede eerste optie.