De combinatie van vijgen, tahin en dadels is tamelijk fantastisch. Ik krijg er nooit genoeg van, en besloot ze dus eens samen in een muffinrecept te gooien. Dat levert, zeker in combinatie met heerlijke zelfgemaakte tahin-karamelsaus bovenop, verrukkelijke muffins op. De hoogste tijd om ook jou op het recept te trakteren dus! Al met een kwartier werk en een paar vooral gezonde ingrediënten heb je heerlijke muffins op tafel staan.
Vijgenmuffins met tahin en walnoten = mediterraanse heerlijkheid
Van alle typen keukens die er bestaan, vind ik de mediterraanse sowieso de lekkerste. Ik ben alleen al gek op de mediterraanse klassiekers: tahin, gedroogde vruchten, dadels en warme kruiden als kaneel. Yum, daar kan ik elk baksel wel lekker mee maken! Ook deze vegan vijgenmuffins bevatten een goede mix van mijn lievelingsingrediënten. Door elke muffin gaan stukjes vijg, een paar flinke scheppen tahin en stukjes walnoot. Daarnaast gebruik ik dadelsiroop als zoetmiddel in de vijgenmuffins. Een op en top mediterraanse muffin dus! En vooral ontzettend lekker!
Gezonde vijgenmuffins zonder geraffineerde suikers
In het beslag voor deze vijgenmuffins belanden dus heel wat heerlijke ingrediënten. Maar één ding kun je achterwege laten: geraffineerde suiker. De vijgenmuffins danken hun zoete smaak aan de bananen (maar liefst 3-4 stuks gaan erin!), de vijgen, het vanille-extract en een scheut dadelstroop. Geen toegevoegde suikers dus! Check wel even dat je 100% dadelstroop gebruikt, dus dadelstroop die alleen van dadels is gemaakt. Dan heeft de stroop de juiste structuur en is hij vloeibaar genoeg voor het recept.
Hoe maak je zelf karamel van tahin?
Nóg lekkerder worden deze vijgenmuffins met een schep tahin-karamelsaus bovenop. Die maak je zonder boter en ook zonder steelpan. Dat scheelt weer wat werk! Je hoeft er alleen maar deze ingrediënten voor door elkaar te roeren en krijgt dan al een heerlijk zoete karamelsaus met een hartig tahin-tintje:
- 25 gram tahin
- 30 gram dadelsiroop
- 7 gram olijfolie
Even roeren en je heerlijke karamelsaus is al klaar! Schenk hem over de muffins voor een lekker extraatje. Ook kun je er dan stukjes gedroogde vijgen in steken en blijven die goed plakken. Nog lekkerder!
Kun je ook verse vijgen gebruiken?
Vijgenmuffins maken met verse vijgen kan natuurlijk ook. Voor deze muffins heb ik specifiek gedroogde vijgen gebruikt, omdat die wat steviger zijn. Daardoor wordt het beslag niet te vochtig en proef je tussen het beslag door regelmatig een goede bite. Superlekker! Daarnaast zijn gedroogde vijgen zoeter, wat ik zelf erg lekker vind smaken bij de muffins. Dus ja, je kunt de muffins ook maken met verse vijgen, maar ik raad aan om voor gedroogde vijgen te gaan. Gebruik je wel verse vijgen? Snijd die dan in zo klein mogelijke stukjes. Dan wordt het beslag minder snel te nat.
Recept voor vegan en glutenvrije vijgenmuffins
Hoe je deze vegan en glutenvrije vijgenmuffins zelf maakt? Met dit recept heb je ze na slechts 15 minuten werk (en een tijdje wachten op de oven) al in twaalfvoud voor je neus staan:
Vegan vijgenmuffins met tahin en walnoot (glutenvrij)
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Mengkom
- Oven
Ingrediënten
- 300 gram rijpe bananen (= 3-4 stuks)
- 150 gram amandelmeel
- 100 gram havermeel evt. glutenvrij
- 100 gram gedroogde vijgen
- 75 gram dadelstroop (van 100% dadels)
- 70 ml plantaardige melk zoals soja- of amandelmelk
- 60 gram tahin
- 40 gram walnoten
- 30 ml kokosolie (gesmolten)
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 1 ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
Voor de tahin-karamelsaus:
- 30 gram dadelstroop (van 100% dadels)
- 25 gram tahin
- 7 gram olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak de bananen fijn met een vork en meng die in een mengkom met de dadelstroop, de gesmolten kokosolie, de tahin, de plantaardige melk en het vanille-extract. Ga door totdat je geen klontjes meer ziet.
- Roer dan het amandelmeel, havermeel en kaneel door de vloeibare ingrediënten.
- Snijd de gedroogde vijgen en walnoten in kleine stukjes. Roer die, samen met het bakpoeder en de baking soda, door het muffinbeslag.
- Zet dan de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en vul ze allemaal tot de rand met het beslag. Schuif de muffinvorm voor 25 minuten in de oven. Check na 25 minuten met een satéprikker of ze goed gaar zijn.
- Laat de muffins eerst 15 minuten afkoelen. Maak dan de karamelsaus door de tahin, dadelstroop en olijfolie door elkaar te roeren. Schenk over de muffins en versier ze eventueel met nog een paar stukjes gedroogde vijgen. En dan… genieten geblazen!
Nog meer muffin-maaksels
Heb je de muffin-maak-smaak helemaal te pakken? Dan heb ik op mijn blog nog veel meer lekkere vegan en glutenvrije muffinrecepten klaarstaan. Ook deze vind ik zelf stuk voor stuk heerlijke aanraders:
- Bananenbroodmuffins met chocola
- Kaneelmuffins met stemgember
- Gezonde perenmuffins met amandelen
- Vegan citroen-cupcakes met frambozen
- Gezonde kokosmuffins met blauwe bessen
Eet jij weleens vijgen? En wat is jouw lievelings-vijgenrecept?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Gezond chocolade-ijs zonder ijsmachine (vegan, suikervrij)
Als de temperaturen hoog liggen, raakt onze vriezer vanzelf meer gevuld met allerlei lekkere verkoelende dingen. Ook ijs mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Kant-en-klare vegan Magnums of Cornetto's kopen doe ik nauwelijks. Je kunt namelijk ook heel makkelijk zelf vegan ijs maken. En met dit recept is je portie ijs nog gezond ook! Met bevroren bananen kun je namelijk gezond chocolade-ijs maken. Zonder geraffineerde suikers, zonder melk en ook zonder vettige ingrediënten. Je krijgt met deze portie ijs ongemerkt veel fruit binnen, terwijl het smaakt alsof je je hap in een goddelijk chocoladetoetje zet. Ideaal om de lekkere trek te stillen op een zwoele zomeravond of eigenlijk gewoon het hele jaar door. Met dit recept maak je het vegan chocolade-ijs zelf met maar een paar ingrediënten én met weinig moeite.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…