Oh la la, de vijgen zijn er weer! En daar kun je toch lekkere dingen mee bakken! De traditionele Franse vijgentaart ken je misschien wel. Maar ik heb een combinatie ontdekt die óók erg lekker is: een vijgentaart met chocola. Of beter gezegd: met de smaak van chocola. Want deze taart kun je zelfs heel makkelijk suikervrij maken, omdat er alleen een paar druppels chocolade bovenop liggen. Aan de taart zelf komt niet eens chocola of geraffineerde suiker te pas! Als je houdt van een lekker stevig taartbeslag, een zwak hebt voor vijgen én blij wordt van een goed stuk taart, dan gaat deze vegan vijgentaart je sowieso verrassen. Heb je de vijgen al in huis gehaald? Yes, maak de taart dan als volgt.
Bakken met vijgen
Vijgen hebben een heerlijk zoete, honingachtige smaak. Zo uit het knuistje ben ik persoonlijk niet dol op vijgen. Maar als je dit zoete fruit even in de oven gooit, vind ik het geweldig lekker. Voor bakken met vijgen gebruik ik regelmatig gedroogde vijgen. Die zijn extra zoet en meer chewy. Ze doen wat denken aan gedroogde pruimen of abrikozen. Daarmee maakte ik bijvoorbeeld al eens deze vijgenmuffins.
Maar ook met verse vijgen kun je de lekkerste dingen bakken. De binnenkant wordt heerlijk zacht en de smaak wordt nog intenser als je vijgen even in de oven gooit. En de buitenkant van de vijgen? Die wordt dankzij de oven ook meer chewy. Ik vind bijvoorbeeld havermout met vijgen ook heerlijk om te maken. Maar een vijgentaart staat ook zeker tussen mijn lievelings-bakprojecten met vijgen.
Het lekkerste vijgentaart-recept mét chocola
Vijgentaart kun je op allerlei manieren maken. Franse vijgentaart is vaak een wat plattere taart met een vulling van frangipane (een soort amandelspijs). Je kunt ook een vijgentaart maken met room of een kwarkachtige substantie. Maar ik kies voor een cake-achtige taart met vijgen erin én erop verwerkt. En om het nog beter te maken voeg je een heerlijke chocoladesmaak toe aan dit recept. Door het cakebeslag roer je namelijk flink wat cacaopoeder. Daar dankt de taart ook zijn bruine kleur aan. Daarnaast kun je bovenop de taart een paar chocoladedruppels gebruiken. Geen must, wel erg lekker!
Wat dit vijgentaart-recept verder zo lekker maakt? Het cakedeeg is superzacht én je proeft af en toe een hapje vijg tussendoor. Door het beslag heen roer je een paar stukjes vijg, waardoor de smaak ook heel goed in de cake zelf vertegenwoordigd is.
Hoe bak je een vegan vijgentaart?
Voor deze vegan vijgentaart hoef je eigenlijk alleen maar alle ingrediënten door elkaar te roeren, vijgen door het beslag te mengen en dan de taart te versieren met nóg meer vijgen en chocola. Vervolgens zet je de taart 40 minuten in de oven en klaar ben je al!
Dit is hoe je de taart in grote lijnen maakt (scrol naar beneden voor het volledige recept):
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng 1 theelepel lijnzaad met 3 eetlepels water (als een vervanger van ei). Doe dit mengsel samen met 2 bananen, 135 ml plantaardige melk, 2 theelepels vanille-extract, 85 gram adelsiroop en een snufje zout in de keukenmachine of staafmixer en maal fijn.
- Roer dan 125 gram amandelmeel, 135 gram havermeel, 1 eetlepel kaneel en 40 gram cacaopoeder door het vloeibare mengsel totdat je geen klontjes meer ziet.
- Snijd 1 vijg in kleine stukjes en roer die ook door de taart. Voeg nu ook 2 theelepels bakpoeder en 1 theelepel baking soda toe. Roer opnieuw goed door.
- Schep het beslag in een ingevette springvorm. Versier met plakjes vijgen (2 vijgen in totaal!), eventueel wat pure chocola en 2 theelepels amandelschaafsel. Schuif die voor 40 minuten in de oven. Even laten afkoelen et voilà, je taart is klaar!
Meer lekkere én makkelijke taartrecepten
Wat ik zo fijn vind aan deze vegan vijgentaart is dat hij a piece of cake is om te maken en er alsnog heel goed uitziet én heel goed smaakt. Een taart om je vingers bij af te likken die toch ook heel simpel te maken is – daar houd ik van! Jij ook? Dan word je misschien net zo blij van deze recepten:
Recept vegan vijgentaart
Heb jij de vijgen al klaarliggen om iets lekkers mee te maken? Maak deze vegan vijgentaart als volgt:
Vegan vijgentaart met chocola (suikervrij & glutenvrij)
Equipment
- Springvorm van zo'n 20 cm doorsnee
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 135 gram havermeel
- 125 gram amandelmeel
- 135 gram plantaardige melk
- 100 gram dadelstroop (100% pure dadelstroop)
- 2 rijpe bananen
- 40 gram cacaopoeder
- 1 el kaneel
- 2 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl gebroken lijnzaad
- 3 el water
- 1 vijg
Decoratie op de taart:
- 50 gram pure chocola (optioneel, laat weg voor een suikervrije optie!)
- 100 gram vijgen (= ongeveer 2 vijgen)
- 2 el amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen van de springvorm in met plantaardige margarine.
- Roer het lijnzaad en water door elkaar. Doe dan samen met de rijpe bananen, het vanille-extract, de dadelsiroop, de plantaardige melk en een snufje zout in de keukenmachine of staafmixer. Maak er een fijn mengsel van.
- Spatel dan de kaneel, amandelmeel, havermeel en het cacaopoeder door het vloeibare mengsel.
- Snijd 1 vijg in kleine stukjes en roer die, samen met het bakpoeder en de baking soda, door het beslag.
- Schep dan het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Snijd 2 vijgen in dunne plakjes en verdeel die, samen met amandelschaafsel en eventueel stukjes pure chocola, over de bovenkant van de vijgentaart.
- Zet de taart voor 40 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in de taart om te checken of hij goed gaar is. Laat de taart daarna nog 10 minuten in de springvorm zitten en verwijder dan voorzichtig de rand van de vorm. Laat nog minstens 30 minuten afkoelen voordat je de taart aansnijdt.
Wanneer zijn vijgen in het seizoen?
Vijgen zijn in het najaar in het seizoen, vooral in de maanden augustus t/m oktober. Dan vind je ze vers en voor een fijner prijsje in de supermarkt. En heb je toevallig zelf een vijgenboom in de tuin staan? Dan kun je ze in deze maanden kakelvers plukken.
Hoe lang kun je de vijgentaart bewaren?
Buiten de koeling kun je de vijgentaart nog 1 dag bewaren. Daarna kun je hem nog zo’n 3 dagen in de koeling bewaren. Zorg wel dat je de vijgentaart goed afdekt, bijvoorbeeld in een luchtdichte tupperware-bak of in de originele springvorm afgedekt met aluminiumfolie.
Kan ik deze vijgentaart ook maken met ander fruit?
Ja, je kunt de vijgen ook vervangen door pruimen, omdat die een vergelijkbare structuur hebben. Ik raad niet aan om de vijgen een op een te vervangen door ander fruit, omdat veel andere fruitsoorten meer vocht bevatten dan vijgen. Anders heb je kans dat de taart te vochtig wordt. Eventueel kun je de vijgen wel vervangen door gedroogde vijgen als je die lekkerder vindt dan gewone vijgen. Of probeer een van mijn andere recepten voor fruittaart, zoals deze amandeltaart met appel, tarte tatin met nectarine of vegan aardbeientaart met custard.
Kun je de taart ook met gewone dadels (in plaats van dadelstroop) maken?
Dat heb ik geprobeerd, maar zou ik persoonlijk niet aanraden. Dadels zijn vaak lastig tot een vloeibaar mengsel te mengen, ook met een goede keukenmachine. Daarom kies ik zelf liever voor kant-en-klare dadelstroop. Dat is trouwens gewoon bij de meeste supermarkten te koop.
Wat is jouw favoriete baksel met vijgen?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…