vegan wentelteefjes

Vegan wentelteefjes met vers fruit (simpel recept!)

  • 8 oktober 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Wie kent ze niet: wentelteefjes? Het was minstens 15 jaar geleden dat ik die voor het laatst had gegeten. Dat terwijl het een prima manier is om je oude sneetjes brood alsnog op te eten én ze heel lekker te maken. Normale wentelteefjes maak je met ei en melk. Maar je kunt ook prima vegan wentelteefjes maken door die ingrediënten te vervangen. Deze wentelteefjes maak ik met o.a. plantaardige melk en banaan. En ze zijn minstens zo lekker als de ei-en-melk-variant! Voor wie zin heeft om de vergeten sneetjes brood om te toveren in iets fantastisch lekkers: dit is het recept!

Hoe maak je vegan wentelteefjes?

Normaal maak je wentelteefjes door oud brood door een mengsel van ei, melk, suiker en kaneel te halen en dan te bakken in een klontje boter. Voor vegan wentelteefjes gebruik ik plantaardige melk in plaats van gewone melk en vervang ik het ei door een geprakte rijpe banaan. Daarnaast roer ik een flinke theelepel kaneel, 2 eetlepels agavesiroop, vanille-extract en een eetlepel meel door het beslag. Zo heb je een goed mengsel om de oude boterhammen in te dippen en ze om te toveren tot vegan wentelteefjes.

Natuurlijk kun je ook suiker gebruiken in plaats van agavesiroop. Maar ik wilde met dit recept graag laten zien dat je echt niet per se rijkelijk met suiker hoeft te strooien om vegan wentelteefjes lekker zoet te maken. Banaan, agavesiroop en vanille-extract zijn een prima alternatief als zoetmiddel.

Met alleen die door het beslag gehaalde boterhammen ben je er uiteraard nog niet. Nadat je de boterhammen door het beslag hebt gehaald, bak je ze in een koekenpan. Smelt daarvoor een klontje (plantaardige) margarine of kokosolie in de koekenpan en leg dan de boterhammen er één voor één in. Let op: haal de boterhammen pas door het beslag zodra je ze in de koekenpan kwijt kunt. Als je de broodjes te lang in het beslag laat liggen, wordt het een zompige bedoening.

vegan wentelteefjes 2

Waarom gebruik je oud brood voor wentelteefjes?

Gebruik voor de wentelteefjes zeker oud brood, geen brood dat je net in de supermarkt hebt gekocht. Het werkt het beste als het brood al iets droger en harder is geworden. Dan wordt het niet direct zacht en zompig door het beslag, maar blijft het een beetje knapperig na het bakken (zeker bij de korstjes).

Ook is het zonde om er nieuw brood voor te gebruiken. Wentelteefjes zijn hét recept bij uitstek waarmee je van je oude brood afkomt en dat een enkeltje prullenbak kunt besparen. Een goede manier om voedselverspilling te voorkomen dus!

vegan wentelteefjes 5

Welke toppings gebruik ik op de vegan wentelteefjes?

Wentelteefjes zijn natuurlijk de feestlunch bij uitstek. Daarom kan ik het nooit laten om qua toppings all the way te gaan als er wentelteefjes op het menu staan. Ik eet ze zelf graag met extra agavesiroop voor de zoetigheid en schep er ook altijd wat kokoskwark bij. Verder vind ik vers fruit, kokossnippers en nootjes een perfecte match met de wentelteefjes. Maar je kunt natuurlijk ook heel andere dingen gebruiken die je in huis hebt liggen. Nog een paar lekkere opties zijn:

  • chocoladepasta of gesmolten chocola;
  • amandelen, hazelnoten of pecannoten;
  • aardbeienjam;
  • (vegan) Griekse yoghurt;
  • pompoenpitten of zaadjes;
  • stukjes koekkruimels;
  • plakjes banaan;
  • ander fruit zoals aardbeien of kersen;
  • stukjes appel met kaneel.

Nog een lekkere tip: verwarm diepvrieskersen of -bessen in een pannetje met een beetje maïzena en wat agavesiroop en maak er zo zelf een lekkere jam van. Met kokoskwark of sojakwark erbij heb je dan een soort “monchouvulling”. Een heerlijke combinatie met de wentelteefjes!

Houd je vooral niet in en maak van de vegan wentelteefjes jouw favoriete brunchfeestje.

vegan wentelteefjes 8

Het recept voor de vegan wentelteefjes

Wentelteefjes klinkt misschien als een vrij decadente brunch of lunch waar je je flink voor moet uitsloven. In de praktijk valt dat gelukkig alles mee. Als je een grote koekenpan gebruikt, kun je meerdere wentelteefjes tegelijk bakken. Voor één of twee personen ben je dan binnen 10 minuten al klaar!

Dit is het recept waarmee je deze vegan wentelteefjes op tafel tovert:

vegan wentelteefjes 2

Vegan wentelteefjes met vers fruit (suikervrij!)

Romy
Deze vegan wentelteefjes maak je in hooguit 10 minuten. Ze zijn suikervrij en vooral heel erg lekker zoet. Maak ze af met wat vegan yoghurt of kwark en veel vers fruit. Zo heb je in no-time een heerlijke feestbrunch of -lunch op tafel staan.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 6 kleine wentelteefjes

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten
  

Voor de vegan wentelteefjes:

  • 3 grote sneeën oud brood of 6 kleine sneetjes (evt. glutenvrij)
  • 1 rijpe banaan
  • 150 ml plantaardige melk bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk of sojamelk
  • 1 ½ el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 el meel naar keuze
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • Plantaardige margarine of kokosolie om in te bakken

Voor de toppings:

  • Kokoskwark of (vegan) Griekse yoghurt
  • Vers fruit zoals blauwe bessen en frambozen
  • Stukjes pecannoot of andere noten
  • Kokossnippers
  • Agavesiroop of ahornsiroop
  • Kaneel
  • Stukjes pure chocola = optioneel

Instructies
 

  • Prak de banaan zo fijn mogelijk in een kom. Voeg de plantaardige melk, het vanille-extract, de agavesiroop en de theelepel kaneel toe en roer goed door. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk klontjes banaan ziet.
  • Snijd de sneeën brood doormidden (als je grote sneeën brood hebt).
  • Smelt een klontje kokosolie of plantaardige margarine in de koekenpan. Haal ondertussen twee of drie halve sneetjes brood (afhankelijk van hoeveel je er kwijt kunt in jouw koekenpan) één voor één door het beslag. Laat beide kanten van het brood ongeveer 10 seconden in het beslag liggen voordat je het brood eruit haalt.
  • Leg dan de twee of drie sneetjes brood in de koekenpan. Bak elke zijde van het brood in ongeveer 3 minuten goudbruin. Draai de wentelteefjes dan om en bak ook de andere kant. Let goed op, zodat je ze op tijd van het vuur kunt halen. Leg de sneetjes op een bord zodra ze klaar zijn.
  • Haal dan opnieuw sneetjes brood door het beslag en bak ze aan beide zijden in de koekenpan. Ga op die manier door totdat je alle sneetjes brood aan beide kanten hebt gebakken.
  • Serveer de wentelteefjes op twee borden. Schep er wat kokoskwark of vegan Griekse yoghurt op en bestrooi met vers fruit, stukjes noot en kokossnippers. Leg er eventueel nog andere toppings van jouw keuze bij. Versier de wentelteefjes ten slotte met extra kaneel en een beetje agavesiroop. En dan… vork erin prikken en genieten!

Notities

Wil je de wentelteefjes glutenvrij maken? Gebruik dan glutenvrij brood en een glutenvrije meelsoort (zoals havermeel of amandelmeel). 
Trefwoord Banaan, Blauwe bessen, Brood, Framboos, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan wentelteefjes 7

Nog meer feestelijke lunchrecepten?

Ik geloof dat je van elke maaltijd een feestje kunt maken én dat het leven daar ook een feestje van wordt. Daarom deel ik op mijn blog regelmatig lekkere ontbijt- en lunchrecepten die er feestelijk uitzien maar toch gezond of semi-gezond zijn. Dit zijn nog een paar heerlijke lunchideeën:

Wat is de laatste keer dat jij wentelteefjes hebt gegeten?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

9 dingen die ik dit jaar over mezelf heb geleerd

31 maart 2019|Persoonlijk|

Een gebruiksaanwijzing van jezelf? Soms zou het nog best handig zijn als die zou bestaan. Alhoewel, het heeft ook wel wat om steeds nieuwe dingen over jezelf te ontdekken. Zo leer je jezelf, zelfs na 25, 35 of zelfs 65 jaar, steeds wat beter kennen. Elk jaar weer! Ook de afgelopen maanden heb ik dingen over mezelf bijgeleerd. Als lijstjesmeisje (de eerste van die ontdekkingen!) kon ik het niet laten er een lijstje met 9 ontdekkingen over mezelf tegenaan te gooien.