Een lekkere curry is nooit verkeerd op een frisse dag, toch? Stiekem ben ik zelfs zo verzot op curry’s dat ik ze gerust ook op snikhete zomerdagen nog eet. Maar hét curryseizoen is nu en daar maak ik dankbaar gebruik van door lekker vaak een stomende en heerlijk geurende curry te serveren. Deze vegan zoete-aardappel-curry bijvoorbeeld! Hij zit tjokvol groenten, is heerlijk smeuïg, barst van de eiwitten én is lekker simpel te maken. Oh ja, en er zit een vleugje pindakaas in. Need I say more? Lees hoe je de curry zelf maakt in maar 30 minuten.
Zoete-aardappel-curry met kikkererwten: een smeuïge aanrader
Curry met zoete aardappel is een perfecte combinatie. De zoete-aardappel-blokjes kun je heerlijk zacht laten worden in de curry én de zoete aardappel geeft de curry een steviger tintje. Daarnaast kan ik de subtiel zoete smaak van deze groente altijd wel waarderen in een curry. Zeker in combinatie met pompoen (nog zo’n heerlijke zoete groente!) krijg je een maaltijd vol smaak met een heerlijk vleugje zoetigheid.
Aan deze zoete-aardappel-curry komt trouwens voor de verandering geen kokosmelk te pas. Normaal is dat mijn must have-ingrediënt in curry’s, maar deze curry kan het ook prima zonder doen. Ik gebruik een combinatie van bouillon en tomatenblokjes om de curry vloeibaar en toch stevig te maken. Daarnaast roer ik een flinke schep pindakaas door de curry. Daardoor krijgt dit gerecht niet alleen een subtiele pindasmaak, maar wordt hij ook lekker smeuïg. En dat zonder kokosmelk dus!
Nog meer stevigheid krijgt de curry door de toevoeging van kikkererwten. Die zijn een perfecte eiwitbron (net als pindakaas trouwens!) als je vega(n) eet of een dag flexitarisch doet. En in curry’s geven ze ook een lekkere bite. Dat maakt zoete-aardappel-curry wat mij betreft pas echt compleet met kikkererwten erbij.

Welke groenten gebruik je in de vegan zoete-aardappel-curry?
Nou, wist je dat zoete aardappel officieel een groente is? Daaruit haal je dus al de nodige groentevitamines. Maar dat is zeker niet de enige groentesoort die in deze curry verdwijnt. Ik gebruik daarnaast tomatenblokjes, pompoen, rode paprika, wortel en een handje spinazie. De paprika, pompoen en wortel worden door het mee-pruttelen met de curry heerlijk zacht. En de tomatenblokjes zijn een goede manier om een curry “vloeibaar” maar toch stevig te maken.
Houd je meer van andere groenten? Ook geen probleem! Groente is het gerecht bij uitstek waarin je allerlei soorten groenten kwijt kunt. Gebruik bijvoorbeeld gerust broccoli, sperziebonen, tuinerwten of courgette in plaats van de andere groenten. Is de pompoen uit het seizoen? Dan kun je die gerust weglaten of vervangen door bijvoorbeeld extra wortel. Ook lekker!

Makkelijk te maken (én heel goed in te vriezen)
Ik houd van koken, maar ik houd niet van eindeloos lang koken. Nu wordt vaak gedacht dat je voor curry’s urenlang in een pan moet roeren. Hoewel de echte curry-goeroes daar misschien nog steeds heel trouw in geloven, ben ik ervan overtuigd dat een lekkere curry zeker ook in 30-40 minuten te maken is. Deze zoete-aardappel-curry kost bijvoorbeeld maar 35 minuten om te maken. Tegelijkertijd is hij wel erg lekker en vol van smaak.
Ook handig aan de curry is dat je er prima porties van kunt invriezen. Of bewaar de curry in een tupperwarebakje nog twee dagen in de koelkast. Dan kun je er meerdere dagen van eten. Al toen ik nog kookte voor 1 persoon, maakte ik vaak meerdere porties curry in één keer. Zo hoefde ik na een drukke dag alleen nog maar wat eten op te warmen om toch lekker avondeten te hebben. Easy peasy!

Recept vegan zoete-aardappel-curry
Curry is wat mij betreft een heerlijk voorbeeld van slow food. De maaltijd staat een tijdje te pruttelen op het vuur en jij hoeft alleen maar af en toe door te roeren. Een fijne, relaxte afsluiter van de dag, vind ik zelf altijd. Als je dan ook nog daarna een heerlijke maaltijd voor je neus hebt staan (zoals met deze vegan zoete-aardappel-curry) is het feest al helemaal compleet, toch? Zo maak je deze curry:

Vegan zoete-aardappel-curry met kikkererwten
Ingrediënten
- 100 gram basmati-rijst
- 1 oranje zoete aardappel (geschild)
- 200 gram tomatenblokjes uit blik
- 150 gram kikkererwten uit blik (= uitlekgewicht)
- 150 gram pompoen (kun je eventueel ook weglaten!)
- 75 gram spinazie
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 250 ml bouillon
- 50 gram pindakaas (100% pindakaas)
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- ½ tl peper
- ½ limoen (het sap)
Optioneel:
- Pinda's
- Peterselie
Instructies
- Snijd de zoete aardappel en pompoen in vierkante blokjes. Hak daarnaast de paprika in kleine stukjes en de wortel in plakjes. Snipper de ui.
- Fruit dan de ui en knoflook aan in olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg vervolgens de wortel, zoete aardappel en pompoen toe en roerbak 3 minuten mee.
- Strooi nu de gember, kerrie en peper bij de groenten en roerbak nog 2 minuten.
- Schenk vervolgens de bouillon en tomatenblokjes erbij en laat pruttelen op middelhoog vuur. Roer de curry regelmatig door.
- Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg de pindakaas en kikkererwten toe aan de curry en laat nog zo'n 10 minuten staan totdat de pompoen en zoete aardappel zacht zijn. Vind je de curry iets te stevig? Voeg dan extra bouillon toe. Is de curry juist te vloeibaar naar jouw smaak? Doe er dan maïzena of extra tomatenblokjes bij.
- Proef even of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe. Doe dan het sap van een halve limoen bij het gerecht en serveer met pinda's en peterselie. Eet smakelijk!

Nog meer curryrecepten die niet moeilijk en wel lekker zijn
Op mijn blog zal je niet snel moeilijke currygerechten tegenkomen. Ik houd nu eenmaal van recepten die lekker én simpel zijn. Daar is deze zoete-aardappel-curry een goed voorbeeld van. Andere makkelijke en smaakvolle curry’s zijn onder andere:
- Pompoencurry met pindakaas
- Vegan aubergine-curry met paddenstoelen
- Tofu-curry met harissa
- Mijn favoriete dahl-recept
- Vegan jackfruit-curry met naanbrood
Wat voor curry is bij jou favoriet?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Jezelf vergelijken met anderen? Ho, stop!
Vergelijk jij jezelf weleens met anderen? Denk je ook weleens dat anderen het beter voor elkaar hebben dan jij? Laatst deed ik hetzelfde toen ik als oppepper op een baaldag een paar vlogs aan het kijken was. Dat maakte me daadwerkelijk een stuk vrolijker. Tegelijkertijd vroeg ik me iets af: hoe kunnen zij nou elke dag een glimlach van oor tot oor hebben, terwijl ik nu gewoon een baaldag heb. Even later realiseerde ik me hoe krom die gedachte was. Hoe kan ik op basis van een paar video's oordelen dat iemand helemaal happy is? En wat heeft het voor zin om jezelf te vergelijken met een ander die je niet eens echt kent?!
Pasta met doperwtensaus, geitenkaas & groene groenten
Geef mij een bord vol met groenten, pasta en kaas, en ik ben al snel gelukkig. Maar toen een creatieve kookbui laatst verrassend lekker uitpakte, was ik al helemaal een gelukkig mens. Doperwtjes zijn hier favoriet, maar ik had ze nog nooit gepureerd gegeten (behalve vroeger in de Olvarit-hapjes dan). Tot afgelopen weekend dus. Deze pasta met doperwtensaus bleek een groot succes, zeker in combinatie met geitenkaas. Zin in een simpele, lekkere en goed gevulde maaltijd? Ik deel dit recept met tortellini graag met je.
Kringloopvondsten #6 & IJ-hallen | Groene jas, Lief Leven & kanten jurk
Yes, het is weer tijd voor een van mijn favoriete artikelen: een tweedehands shoplog. Afgelopen weekend maakte ik namelijk de IJ-hallen onveilig in de hoop leuke koopjes te scoren. En of dat is gelukt! Ik kwam terug met een tas vol mooie aankopen. In deze editie van kringloopvondsten laat ik je mijn vondsten van de IJ-hallen zien en ook een aantal kringloopkoopjes zien. Bij mijn buit zitten dit keer onder andere een groene jas (ja, echt groen!), maar ook een tasje met een boodschap en een vrolijk invulboek.
Dit ziet er heerlijk uit! 😀