Grappig genoeg vind ik bijna alles wat geel is lekker. Gele rijst is dan ook nét iets voor mij. Vorige week had ik plotseling enorm veel zin om gele rijst met een heleboel gezond lekkers erbij te maken. Het werd dit recept voor gele rijst met groenten, kikkererwten, ananas en vega-stukjes. Een bord vol eten waar je wel een paar uur goed vol van zit. Heerlijk op een zomerse dag als je iets snels en feestelijks op tafel wilt zetten!
Recept voor gele rijst
Als ik een ik-ga-iets-speciaals-koken-bui heb, struin ik eerst zelf het internet af om te ontdekken wat anderen zoal maken met een bepaald ingrediënt. Tijdens die zoektocht stuitte ik op allerlei pakjes van Lassie en andere merken met gele rijst. Ik vraag me nog steeds serieus af of dat een marketingtruc is of dat er écht iets anders in gele rijst zit dan in andere rijst. Want gele rijst kun je toch gewoon in een paar seconden zelf maken door een eetlepel kurkuma door je rijst te gooien?
Anyway, ik maakte dit gele rijst recept dus met zilvervliesrijst en een schep kurkumapoeder. (En met een heleboel groentjes eromheen, want ik had goede trek die avond.) Een stuk goedkoper dan pakjes en zakjes!
Een boel kleuren en smaken op één bord
Als ik uitgebreid kook, vind ik het leukste onderdeel van het koken het opmaken van het bord. Bij dit recept voor gele rijst kon ik me daar helemaal op uitleven. Ik koos bij dit gerecht dan ook voor allerlei verschillende kleuren ingrediënten en een mix van smaken. Het ziet eruit alsof je je enorm hebt uitgesloofd in de keuken, terwijl je dit gerecht binnen 30 minuten op tafel hebt staan en er zelfs niet veel voor hoeft te snijden.
Ingrediënten voor 2 personen
Het lijkt misschien een aardige lijst, de ingrediënten voor dit recept voor gele rijst. Maar heus, het valt alles mee: de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.
Maak je dit gerecht voor twee personen? Dan heb je het volgende nodig:
- 150 gram zilvervliesrijst
- 200 gram doperwten (diepvrieserwten vind ik zelf het lekkerst!)
- 200 gram broccoli
- 1 gele paprika
- 100 gram kikkererwten (uit blik/zak of vers)
- 1/2 prei
- 100 gram ananas (ook uit de diepvries of eventueel vers)
- 200 gram vega-kip (ik gebruikte de curry-stukjes van Like Meat)
- Handje rozijnen
- 2 el kurkumapoeder
- 1,5 el kerriepoeder
- 1 el zwarte peper
- Scheutje sojasaus
- Olijfolie
Optioneel (voor als je er iets extra feestelijks van wilt maken of barst van de honger):
- Paar cherry- of romatomaten
- Paar plakjes komkommer
- Handje cashewnoten
Aan de slag in de keuken voor deze gele rijst!
Het gerecht ziet er misschien uit alsof je in vier pannen tegelijk staat te roeren, maar dat valt alles mee. Je hoeft voor dit gerecht ook niet veel te snijden trouwens. Alleen voor de wokmix moet je een paar groenten snijden; de rest van de ingrediënten is bijna allemaal al voorgesneden en hoef je in principe enkel op te warmen. Easy peasy!
Recept voor gele rijst met vega-kip en ananas
Ingrediënten
- 150 gram zilvervliesrijst
- 200 gram tuinerwten (diepvrieserwten vind ik zelf het lekkerst!)
- 200 gram broccoli
- 1 gele paprika
- 100 gram kikkererwten uit blik/zak
- 1/2 prei
- 100 gram ananas (uit de diepvries of eventueel vers)
- 200 gram vega-kip
- Handje rozijnen
- 2 el kurkumapoeder
- 1,5 el kerriepoeder
- 1 el zwarte peper
- Scheutje sojasaus
- Olijfolie
Optioneel voor als je er iets extra feestelijks van wilt maken of barst van de honger:
- Cherry- of romatomaten
- Plakjes komkommer
- Handje cashewnoten
Instructies
- Snijd de paprika in stukjes, de broccoli in kleine roosjes en de halve prei in ringen.
- Gooi de paprika, broccoli en prei samen met een scheut olijfolie in een wokpan. Strooi er 1 el kurkuma, 1 el kerriepoeder en een paar snufjes peper overheen en roerbak de groentemix zo’n 5 minuten op hoog vuur. Verlies de pan niet uit het oog en roer goed door. Zet het vuur daarna lager en blijf goed roerbakken.
- Breng een pan met water aan de kook voor de rijst en maak daarin de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg na zo’n 5 minuten 1 el kurkuma aan de rijst toe, zodat de rijst een geel kleurtje krijgt.
- Doe in een klein bakpannetje de stukjes ananas (direct uit de diepvries, tenzij je verse ananas hebt) met de rozijnen en laat die op laag vuur opwarmen. Roer goed door. Je hoeft in deze pan geen boter te doen; het sap uit de ananas is voldoende.
- Pak er nog een roerbakpan bij en doe daarin de vega-stukjes en de kikkererwten met een scheut olijfolie en een klein beetje (zo’n 50 ml) water. Bak ze ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur totdat ze een knapperig korstje hebben.
- Warm ondertussen ook de diepvrieserwten op. Dit kun je doen in een stoompan, in een kookpannetje met water of in de magnetron.
- Giet de rijst af en schep in het midden van het bord. Schep daaromheen de wokgroenten, de vega-kip met kikkererwten, de doperwtjes en de ananas en rozijnen. Voeg eventueel ook de komkommer, tomaatjes en cashewnoten toe.
- Schenk ten slotte wat sojasaus over het gerecht voor een beetje extra smaak.
Zoet, gekruid en hartig door elkaar
Vooral lekker aan dit recept voor gele rijst is dat je van alles en nog wat door elkaar hebt. Ook qua smaken. De ananas en rozijnen zijn lekker zoet, de gewokte groenten zijn juist wat kruidiger en de tomaatjes en komkommers zijn dan weer verfrissend. Uiteraard husselde ik na het maken van de foto’s van het gestylede bord alle ingrediënten alsnog door elkaar. Dan smaakt dit recept voor gele rijst het allerlekkerst.
Je kunt met het recept voor gele rijst ook eindeloos variëren natuurlijk. Als je bijvoorbeeld niet van ananas houdt, is banaan of mango een prima alternatief. Je kunt de vega-kip ook vervangen door falafel of tempeh. Of je kunt er – als je nog meer trek hebt – een schep satésaus bij eten. Ik had na het eten van deze maaltijd meteen zin om er nog een paar lekkere varianten op te bedenken.
Meer rijstinspiratie?
Zoek je meer lekkere vegetarische rijstrecepten? Probeer ook deze ideeën eens:
- Vegetarische gado gado met satésaus
- Rijst met vegetarische kip kerrie
- Vegetarische curry met linzen
- Zoete curry met banaan
Wat is jouw favoriete recept met rijst?
Echt een gerecht voor mij 🙂 deze ga ik dus zeker maken. Heerlijke inspiratie.
Oh wat ziet dit er lekker uit. Echt een heel leuk ideetje, ga ik onthouden!
Het ziet er prachtig uit. Ik twijfel over de combinatie rijst & ananas, maar het kan natuurlijk net zo goed zonder (zonder de ananas dan, niet zonder de rijst ;)).
Dat ziet er weer superleuk en kleurrijk uit! Het blijft zonde dat mijn vriend niet van rijst houdt, haha. Als ik samen met een vriendin kook, maken we bijna altijd iets met rijst om te compenseren.
Weer zo’n lekker recept! En deze is ook weer heel gezond! Deze zet ik op mijn lijstje om te koken, dankjewel voor de inspiratie!
O dit ziet er heerlijk uit! Ik sla het recept even op!
O wauw, wat een mooi kleurrijk geheel! Dit gerecht nodigt echt uit. Ik ben sowieso wel dol op gerechten met rijst. Deze ga ik bewaren, dat wordt smullen!
Leuk leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden als je hem klaarmaakt 🙂