vegetarische curry met bloemkool en linzen 8

Recept | Vegetarische curry met bloemkool en linzen

 • 24 december 2020
 • 11 Reacties
Categorieën: Recepten

Curry’s zijn de laatste tijd helemaal mijn ding. Vooral als je er een flinke scheut kokosmelk doorheen gooit. Dat maakt alles een beetje lekkerder! Toen ik zaterdag zin had om uitgebreid te kokkerellen, maakte ik een vegetarische curry met bloemkool en linzen. Echt fotogeniek is het gerecht niet, maar heel lekker gelukkig wel. Een perfect recept voor als je een vullende maaltijd zoekt waar je genoeg energie uit haalt voor een gure winterwandeling.

Recept voor vegetarische curry met bloemkool

Toen ik net op mezelf woonde, was ik vooral een AVG’er. Oftewel: elke avond was mijn bord keurig netjes te verdelen in een deel Aardappels, een deel Groenten en een deel Vleesvervanger. Tegenwoordig ben ik daarin een stuk experimenteler geworden. Ik ben gek op rijst, linzen en pasta en probeer graag zo nu en dan wat nieuws. Deze vegetarische curry met bloemkool was een van mijn beter gelukte probeersels. Ik vond de curry zelf zo lekker dat hij nu regelmatig bij mij op het menu staat. Reden genoeg om hem afgelopen weekend weer eens op tafel te zetten en om het recept meteen met je te delen!

Wat heb je nodig?

Ik maakte deze vegetarische curry met bloemkool en linzen voor 2 personen en gebruikte het volgende:

 • 150 gram rijst (basmati of zilvervlies)
 • 1 kleine bloemkool (of een halve grote bloemkool)
 • 3/4 courgette
 • 1 paprika (rood of geel)
 • 200 gram gedroogde rode linzen
 • 10 cherrytomaatjes
 • 5 champignons
 • 1 rode ui
 • 100 ml kokosmelk
 • 2 theelepels ras el hanout-kruiden
 • 2 teentjes knoflook
 • Snufje chilipoeder
 • Snufje kerriepoeder
 • Scheutje olijfolie
 • (eventueel peper en zout)

Zelf vond ik deze vegetarische curry met bloemkool en linzen al zonder vleesvervanger aardig vullend. Ook zorgen de linzen al voor heel wat eiwitten, die je normaal uit een vega-burger haalt. Maar als je echt grote trek hebt, kun je er natuurlijk prima vega-kipstukjes of een vleesvervanger bij bakken.

Hoe maak je de vegetarische curry met bloemkool en linzen?

Alle ingrediënten verzameld? Koken maar! Gelukkig hoef je voor deze curry niet lang in de keuken te staan. Ik was binnen zo’n 30 minuten klaar. Ik denk dat het laten koken van de linzen nog het langst duurde van alles.

Ik maakte de vegetarische curry met bloemkool en linzen als volgt:

 1. Maak de linzen grondig schoon (of laat ze eventueel een paar uur weken als je daar tijd voor en zin in hebt – is niet per se nodig). Breng de linzen vervolgens in een pan met water aan de kook. Zo’n 25 minuten koken is voldoende.
 2. Verdeel ondertussen de bloemkool in roosjes en snijd de courgette, ui, paprika en tomaatjes allemaal in kleine stukjes.
 3. Breng ondertussen een pan met water aan de kook voor de rijst.
 4. Doe in een andere pan een klein beetje water en laat de bloemkoolroosjes daar ongeveer 7-8 minuten in koken. Doe dit totdat de bloemkool zo zacht is dat je er met een vork doorheen kunt prikken.
 5. Pak er een wokpan bij en giet daar een scheutje olijfolie in. Fruit hier de ui ongeveer 1 minuut in aan op hoog vuur.
 6. Voeg vervolgens de paprika aan de wokpan toe. Roerbak het geheel ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
 7. Doe de rijst bij de pan met kokend water zodra het water kookt. Laat de rijst met de deksel op de pan meekoken (volgens de aanwijzingen op de verpakking).
 8. Doe daarna de courgette en champignons bij de groenten in de wokpan en laat deze meebakken op laag vuur. Strooi ook de ras el hanout-kruiden en het kerrie- en chilipoeder over het wokmengsel en pers er twee teentjes knoflook bij om mee te bakken.
 9. Giet de de bloemkool en de linzen af zodra deze klaar zijn. Doe ook deze vervolgens bij de wokpan. Giet een flinke scheut kokosmelk over het mengsel, doe de tomaatstukjes erbij en laat het geheel nog een paar minuten sudderen op laag vuur.
 10. Zijn de rijst en de groenten klaar? Mooi! Serveren maar!

Het gerecht is qua uitstraling misschien niet moeders mooiste (dat is met bloemkool sowieso al snel verloren zaak). Maar geloof me: lekker is het zeker. En gezond ook! Er zitten niet alleen veel groenten en vezels in, maar (door de linzen) ook heel wat eiwitten en ijzer. Genoeg voedingsstoffen dus om met een gevulde buik de avond in te gaan!

recept voor curry
vegetarische curry met bloemkool en linzen 9

Tip: extra kruiden

Omdat ik in mijn enthousiasme eerst iets te veel curry had gemaakt, gaf ik mijn broertjes ook een portie in een tupperware-bakje. Ook door hen is de curry goedgekeurd, maar broerlief (niet vies van pittig eten!) gaf als tip om de curry nog iets op te spicen. Ikzelf vond de curry om eerlijk te zijn het lekkerst als hij wat zacht smaakt. Maar mocht je ook wel van wat pittig eten houden, gooi er dan vooral een extra peper doorheen.

Nu ik dit recept uitwerk voor mijn blog, krijg ik overigens acuut weer zin om een curry op tafel te toveren. Het is dat ik de komende twee dagen van een kerstdiner kan genieten, maar op derde kerstdag ga ik vast met net zoveel plezier nog een keer van dit gerecht smullen.

Eet jij weleens vegetarische curry? Wat is jouw lievelingsrecept?

P.S. Een ander lekker rijstrecept dat ik je kan aanraden, is gado gado met Quron-saté. Dat is en blijft mijn eigen grote favoriet.

recept bloemkool en linzen
recept vegetarische curry met bloemkool en linzen
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 24 december 2020 op 9:07 am - Beantwoord

  Dit recept ga ik zeker maken! Lijkt me heerlijk en lekker veel groenten.

 2. Audrey 24 december 2020 op 9:58 am - Beantwoord

  Oe, dat ziet er goed uit! Ik hou niet zo van peulvruchten, maar omdat ze zo gezond zijn, had ik me al voorgenomen om toch eens wat recepten daarmee uit te proberen volgend jaar. Dit komt dus goed van pas 🙂

  • Romy 24 december 2020 op 10:05 am - Beantwoord

   Leuk om te horen! In dit recept zitten de linzen aardig goed verstopt, dus wat dat betreft een handig recept daarvoor 🙂

 3. Ida 24 december 2020 op 10:08 am - Beantwoord

  Heerlijk! Ik ga het een keer koken! Ik hou ook van Indiase curry’s op z’n tijd. Ik had er laatste keer naanbrood bij gegeten ipv rijst, ook lekker!

  • Romy 24 december 2020 op 11:00 pm - Beantwoord

   Goed idee, een curry met naanbrood! Laatst had mijn broertje dat voor me klaargemaakt en die combinatie vond ik ook erg lekker.

 4. Meaghan 24 december 2020 op 10:40 am - Beantwoord

  Ooh dat klinkt echt heel erg lekker! Ik ben altijd weer op zoek naar nieuwe recepten en zou dit ook graag een keer uitproberen. Ik ben dol op linzen en op bloemkool. dus dat komt vast helemaal goed! Ik zet het meteen voor volgende week op het menu 🙂

  • Romy 24 december 2020 op 11:00 pm - Beantwoord

   Leuk leuk! Ben benieuwd wat je van de curry zult vinden 🙂

 5. Janne 24 december 2020 op 11:00 am - Beantwoord

  Ik eet ook heel graag en vaak curry. Meestal doe ik er wortel en diepvrieserwtjes of -boontjes doorheen, waardoor de kleur er wat vrolijker uitziet. Je kunt ook currypasta gebruiken, dat geeft er weer een heel andere smaak aan. Bij de toko verkopen ze currypasta in grote en relatief goedkope potten, maar moet je even goed kijken of hij vegetarisch is. Bij mijn toko is alleen de gele currypasta vegetarisch en dat is een behoorlijk pittige soort. In de supermarkt hebben ze vaak mildere currypasta’s, waar ook vaker geen garnalen inzitten.

  Ik heb wel bewondering voor de moeite die je doet, trouwens. Ik gooi alle ingrediënten voor de saus in één pan en doe niet de moeite om nog iets los te koken of wokken. Mijn bereiding is: bak een ui, doe currypasta, linzen en kokosmelk erbij, laat een kwartiertje koken, gooi wortel/kool erbij, laat weer 10-15 minuten koken, doe diepvriesgroente erbij, laat een paar minuten koken, klaaaaar!

  • Romy 24 december 2020 op 10:59 pm - Beantwoord

   Curry met erwten of boontjes is inderdaad ook een goed idee, al is het maar voor de kleurrijke uitstraling 🙂 Ik heb laatst een currypasta gebruikt van Fair Trade Original die ook vegetarisch was. Die smaakte heerlijk en was ook niet te pittig. Goed idee om dit recept ook eens met die currypasta te gebruiken!
   Enne, jouw recept klinkt ook heerlijk trouwens!

 6. Naomi 24 december 2020 op 11:41 am - Beantwoord

  Eigenlijk houd ik niet van bloemkool, maar zo met deze ingrediënten allemaal bij elkaar klinkt het toch wel erg lekker.

 7. Giovanna Jansen 24 december 2020 op 10:12 pm - Beantwoord

  Ik maak veel te weinig curry’s, moet ik als ik dit recept zie beslist vaker doen!

Recente blogs

Help! Ik word altijd jonger geschat…

28 oktober 2016|Persoonlijk|

Tegenwoordig smeren we ons al op jonge leeftijd suf aan anti-rimpelcrème en zijn facelifts helemaal hip. Mensen zijn doodsbang om ouder te worden. Of nog erger: om ouder te worden geschat dan ze zijn. Bij mij is al mijn hele leven het tegenovergestelde het geval: ik word juist standaard jonger geschat dan ik ben. Daarmee bedoel ik dat mensen er soms echt 6-7 jaar naast zitten en verbaasd opkijken dat ik mijn examen al heel lang achter de rug heb. Hoe is het nu eigenlijk echt om altijd jonger geschat te worden dan je bent? Vandaag vertel ik je er meer over.

7 fijne verwennerijen die ik mezelf graag gun

9 februari 2019|Persoonlijk, Zelfliefde|

Lief zijn voor jezelf is anno nu een veel genoemd advies. Steeds meer mensen realiseren zich hoe belangrijk het is om net zo lief voor jezelf te zijn als voor anderen om je heen. Iets wat ik alleen maar luidkeels kan toejuichen! Ook mij lukt steeds beter om mezelf soms iets te gunnen wat aanvoelt als een fijne verwennerij. Een kleine traktatie voor mezelf, omdat ik vind dat ik die verdiend heb! Dit zijn 7 van die verwennerijen waar ik mezelf graag op trakteer. Wie weet inspireer ik jou hiermee om jezelf deze fijne dingen ook te gunnen.

Nooit meer te druk | (Niet) druk zijn is een mentaliteit!

11 juli 2018|Persoonlijke groei|

“Met mij gaat het prima. Lekker druk!” Die woorden hoor ik mezelf regelmatig uitspreken als iemand vraagt hoe het gaat. Druk zijn is blijkbaar een passend antwoord op die vraag. Niet gek, want we hebben het inderdaad vaak geweldig druk. Of – beter gezegd – we benadrukken vooral massaal hoe druk we het hebben. Geen wonder dus dat tegelijkertijd de tickets voor yogaretraites en verwenweekendjes als warme broodjes over de toonbank gaan. Gelukkig bestaat er ook een goedkopere oplossing voor te druk zijn: zie "druk zijn" (en NIET druk zijn) als een mentaliteit! Ik leg uit hoe dat zit.

Ga naar de bovenkant