vegetarische kip hawai

Recept vegetarische kip Hawaï met rijst en ananas

 • 15 juni 2022
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Ananas in warm eten – je houdt ervan of niet. Ik behoor zelf absoluut tot dat eerste kamp: heerlijk vind ik warme ananas. Stiekem gaat er een enorme zoetekauw in mij schuil (hoewel ik niet veel suiker eet). Die liefde voor zoet zet ik graag bij het avondeten voort. Zoek jij ook een lekker en zoet gerecht dat tegelijkertijd barst van de groenten? Deze vegetarische kip Hawaï is jouw recept! Stel je pizza Hawaï voor, maar dan geserveerd met rijst, een lekker zoet kokossausje en veel groenten. Hooguit 30 minuten koken en deze tropische maaltijd staat bij jou op tafel.

rijstgerecht

De lekkerste rijst met ananas

Het voedingsadvies van 250 gram groenten per dag volg ik zonder geklaag op. Vaak doe ik er zelfs met liefde een schepje bovenop (letterlijk ook). Ik houd van groenten, eigenlijk nog meer dan van rijst, pasta of aardappels. Maar naast groenten, ben ik ook dol op fruit. Los van een lekkere banaan door mijn sojakwark of een goed vullend havermoutontbijt met fruit, maak je mij ook erg blij met rijst met warm fruit. Vandaar ook dat al eerder deze curry met mango op mijn blog verscheen. Maar groot favoriet blijft bij mij rijst met ananas. Warm uit de pan vind ik ananas (die ik overigens altijd in diepvriesvariant koop, lekker makkelijk!) het allerlekkerst.

Nu valt rijst met warme ananas op allerlei manieren te combineren. Maar in een zoete groentemix met heerlijk groenvoer als paprika maak je mij er het meest blij mee. Deze vegetarische kip Hawaï heeft dat alles. De tomaten en paprika geven ‘m al een zoete smaak. Doe er wat ananas bij en je hebt al helemaal een heerlijk zoet bord met rijst. Yum!

Vegetarische kip Hawaï (maar dan zonder pizza)

Pizzafan ben ik niet echt, tot grote teleurstelling van mijn pizzaliefhebbende vriend. Vaak vind ik de topping op pizza wel heel lekker, maar ik eet die liever met rijst of pasta dan op een groot stuk uitgerold deeg. Sorry voor de pizzaliefhebbers die ik met die formulering beledig (en in het bijzonder: sorry Bart, Domino’s-fan zal ik nooit worden!).

Daarom is deze rijst met vegetarische kip Hawaï dan weer wél helemaal iets voor mij. Het is een heerlijk mengsel van onder andere tomatenblokjes, paprika, wortel, vega-kip en ananas. Een beetje pittig door de sambal, maar tegelijkertijd lekker zoet door al het andere wat erin zit. Niet op een pizza, wel met een goede portie rijst erbij!

vegetarische kip hawai

Hoe maak je kip Hawaï vegetarisch?

Dat is gelukkig geen hogere wiskunde. Koop een pak vega-kip, gooi het door de saus en bak een tijdje mee. Klaar is je vegetarische kip Hawaï! Nu is alleen de vraag waar je dan lekkere vega-kip vindt. Ik heb zelf een paar favorieten. Met stip op 1 staan voor mij de Sensational Pieces van Garden Gourmet, vooral die met Mexicaanse kruiden. Deze kipstukjes zijn van zichzelf al heerlijk gekruid en smaken veel malser dan die van De Vegetarische Slager.

Een goede tweede vind ik sinds kort de ‘Grilled Chicken’ van het merk Like Meat. Ook die is lekker mals en van zichzelf al goed gekruid (maar dan iets meer rokerig).

Verder is de vega-kip van De Vegetarische Slager ook zeker niet verkeerd. Het schijnt een van de beste soorten namaak-kip te zijn. Ik vind zelf wel de brokken wat groot, dus die hak ik nog in kleinere stukjes. Daarnaast moet je er misschien wat extra kruiden (zoals peper en cayennepoeder) aan toevoegen om de stukjes goed op smaak te brengen.

Maar als je dan je favoriete vega-kip hebt, dan kun je snel aan het koken slaan. Geloof me: deze vegetarische kip Hawaï maakt elke soort vega-kip nog iets lekkerder. Een geslaagde combinatie van zoet met een tikkeltje pittig. En dan ook nog in een gezonde en groenterijke maaltijd!

vegetarische kip hawai

Ingrediënten (voor 2 porties)

Voor 2 porties van deze vegetarische kip Hawaï heb je nodig:

 • 150 gram basmatirijst
 • 1½ paprika (ik gebruikte 1 gele en een ½ rode)
 • ½ courgette
 • 300 gram tomatenblokjes 
 • 100 gram ananas (uit de diepvries, vers of uit blik)
 • 200 gram vega-kipstukjes (bijvoorbeeld de Sensational Pieces van Garden Gourmet)
 • 1 tl sambal (of iets minder, net wat je lekker vindt)
 • 1 tl peper 
 • 1 tl kerriepoeder 
 • 2 teentjes knoflook 

 Optioneel voor de garnering:

 • Cashewnoten of pinda’s
 • Sesampitjes 
 • Cherrytomaatjes 

Hoe bereid je de vegetarische kip Hawaï?

Zodra je alle ingrediënten op het aanrecht hebt klaarliggen, kun je aan de slag gaan met dit simpele recept. Je maakt het als volgt:

 • Snijd de wortels in dunne plakjes en de paprika in kleine stukjes.
 • Breng een pan water aan de kook voor de rijst. Volg de aanwijzingen op de verpakking om de rijst gaar te koken.
 • Doe de knoflook in een pan met een scheut olijfolie en bak de geperste knoflook op hoog vuur totdat deze wat glazig ziet.
 • Voeg dan de wortelplakjes, de paprikastukjes en de vega-kip toe aan de pan. Zet het vuur iets minder hard en roerbak een minuut of zeven.
 • Strooi wat peper en kerriepoeder over de groenten en doe de sambal erbij. Kijk zelf even hoeveel sambal je nodig hebt. Je kunt beter met een klein beetje beginnen en later wat toevoegen dan dat je iets te enthousiast sambal door je eten schept en straks vuur spuwt.
 • Schenk de tomatenblokjes en de kokosmelk bij de groenten en kip. Doe ook de ananasstukjes erbij. Blijf nog een minuut of vijf roerbakken op laag vuur.
 • Proef even of je nog wat nodig hebt qua zout of peper. Haal dan de pan met groenten van het vuur en giet de rijst af. Schep samen op een bord.
 • Garneer eventueel met wat cashewnoten of lente-ui.
vegetarische kip hawai

Vegetarische kip Hawaï: weer eens wat anders dan nasi

Met rijstgerechten ben ik al snel geneigd om voor nasi of voor mijn favoriete bananencurry of een andere curry te gaan. Maar voor de afwisseling grijp ik graag zo nu en dan naar iets totaal anders. Deze vegetarische kip Hawaï is daar perfect voor. Geen standaard rijstgerecht, wel erg lekker! En door de zoete smaak maak je vast ook bij jongere kinderen een goede kans op succes.

Denk je ‘Nah, doe mij maar wat anders met rijst!”? Dan kan ik je ook linzen-dahl enorm aanbevelen. Dat is een van mijn lievelingsrecepten, dat ik zeker eens per twee weken eet. En deze bloemkoolcurry met linzen vind ik zelf ook erg geslaagd. Maar ja, met curry’s kun je – net als met Hawaïaanse vega-kip met groenten – gewoon niet snel de plank misslaan. Toch?!

Ben jij ook zo dol op warme ananas in je eten?

vegetarische kip Hawai
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 15 juni 2022 op 7:56 am - Beantwoord

  Ja, ananas in warm eten! Ik ben er dol op. Zeker in de zomer. Dit ziet eruit als een recept dat ik ook kan maken, dus ik ga ‘m bewaren.

Recente blogs

Favorieten | Action bullet journal, Vamos! en pandacrème

30 januari 2018|Lifestyle|

Elke maand ontdek ik wel gouden pareltjes, oftewel fijne, heerlijke of gewoon handige favorieten. Dat kan variëren van een prachtig notitieboekje tot een heerlijk luchtje dat ik dagelijks draag. Eerder deelde ik vaak 5 favoriete producten, maar dit keer besloot ik favorieten iets breder te nemen. Ook een leuke hotspot, een geweldige voorstelling of een grappige tv-serie verdient namelijk een plek in mijn favorieten. Daarom deel ik vandaag 9 diverse favorieten. Lees snel verder voor onder andere een fijne pandavormige crème en mijn favoriete hotspot op een idyllische locatie in Amsterdam. 

April 2021 | Minder racen, meer rust & gewoon wat meer Romy

30 april 2021|Persoonlijk|

April was een goede maand. Eentje waarin ik stuiterde van enthousiasme om een doos groenten, mezelf de tijd gunde om meer mijn eigen ding te doen en tegelijkertijd genoot van de nieuwe situatie die samenwonen heet. Ik verkocht een aantal keer met knikkende knietjes 'nee' aan opdrachtgevers en zei tegelijkertijd heel hard 'ja' op dingen waar ik wél een stoot aan enthousiasme van krijg. Ik was in de hieperdepiepstemming om een bloesemfoto, lanceerde een nieuw project voor werk en was een feestdag net niet helemaal vergeten. Laten we terugblikken op april!

9 vegetarische recepten die ik nog wil maken

2 november 2019|Recepten|

Nee hoor, een geboren culinair wonder ben ik niet. Wel doe ik regelmatig dappere pogingen om toch iets smakelijks op tafel te zetten. Naar mijn eigen bescheiden mening heb ik een redelijke groei doorgemaakt als je je bedenkt dat ik vijf maanden alleen maar vegetarische AVG'tjes met diepvriesgroenten maakte. Ik heb zelfs een nieuwe hobby gevonden in het ontdekken van vegetarische recepten die ik nog eens wil proberen. Met een Pinterest-bord gevuld met meer dan 200 recepten kan ik nog wel even vooruit. Dit is een selectie van 9 vegetarische recepten die ik écht nog eens wil gaan maken.

Ga naar de bovenkant