vegetarische kip hawai

Vegetarische kip Hawaï met rijst en ananas (lekker & simpel!)

 • 15 juni 2022
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Ananas in warm eten – je houdt ervan of niet. Ik behoor zelf absoluut tot dat eerste kamp: heerlijk vind ik warme ananas. Stiekem gaat er een enorme zoetekauw in mij schuil (hoewel ik niet veel suiker eet). Die liefde voor zoet zet ik graag bij het avondeten voort. Zoek jij ook een lekker en zoet gerecht dat tegelijkertijd barst van de groenten? Deze vegetarische kip Hawaï is jouw recept! Stel je pizza Hawaï voor, maar dan geserveerd met rijst, een lekker zoet kokossausje en veel groenten. Hooguit 30 minuten koken en deze tropische maaltijd staat bij jou op tafel.

rijstgerecht

De lekkerste rijst met ananas

Het voedingsadvies van 250 gram groenten per dag volg ik zonder geklaag op. Vaak doe ik er zelfs met liefde een schepje bovenop (letterlijk ook). Ik houd van groenten, eigenlijk nog meer dan van rijst, pasta of aardappels. Maar naast groenten, ben ik ook dol op fruit. Los van een lekkere banaan door mijn sojakwark of een goed vullend havermoutontbijt met fruit, maak je mij ook erg blij met rijst met warm fruit. Vandaar ook dat al eerder deze curry met mango op mijn blog verscheen. Maar groot favoriet blijft bij mij rijst met ananas. Warm uit de pan vind ik ananas (die ik overigens altijd in diepvriesvariant koop, lekker makkelijk!) het allerlekkerst.

Nu valt rijst met warme ananas op allerlei manieren te combineren. Maar in een zoete groentemix met heerlijk groenvoer als paprika maak je mij er het meest blij mee. Deze vegetarische kip Hawaï heeft dat alles. De tomaten en paprika geven ‘m al een zoete smaak. Doe er wat ananas bij en je hebt al helemaal een heerlijk zoet bord met rijst. Yum!

Vegetarische kip Hawaï (maar dan zonder pizza)

Pizzafan ben ik niet echt, tot grote teleurstelling van mijn pizzaliefhebbende vriend. Vaak vind ik de topping op pizza wel heel lekker, maar ik eet die liever met rijst of pasta dan op een groot stuk uitgerold deeg. Sorry voor de pizzaliefhebbers die ik met die formulering beledig (en in het bijzonder: sorry Bart, Domino’s-fan zal ik nooit worden!).

Daarom is deze rijst met vegetarische kip Hawaï dan weer wél helemaal iets voor mij. Het is een heerlijk mengsel van onder andere tomatenblokjes, paprika, wortel, vega-kip en ananas. Een beetje pittig door de sambal, maar tegelijkertijd lekker zoet door al het andere wat erin zit. Niet op een pizza, wel met een goede portie rijst erbij!

vegetarische kip hawai

Hoe maak je kip Hawaï vegetarisch?

Dat is gelukkig geen hogere wiskunde. Koop een pak vega-kip, gooi het door de saus en bak een tijdje mee. Klaar is je vegetarische kip Hawaï! Nu is alleen de vraag waar je dan lekkere vega-kip vindt. Ik heb zelf een paar favorieten. Met stip op 1 staan voor mij de Sensational Pieces van Garden Gourmet, vooral die met Mexicaanse kruiden. Deze kipstukjes zijn van zichzelf al heerlijk gekruid en smaken veel malser dan die van De Vegetarische Slager.

Een goede tweede vind ik sinds kort de ‘Grilled Chicken’ van het merk Like Meat. Ook die is lekker mals en van zichzelf al goed gekruid (maar dan iets meer rokerig).

Verder is de vega-kip van De Vegetarische Slager ook zeker niet verkeerd. Het schijnt een van de beste soorten namaak-kip te zijn. Ik vind zelf wel de brokken wat groot, dus die hak ik nog in kleinere stukjes. Daarnaast moet je er misschien wat extra kruiden (zoals peper en cayennepoeder) aan toevoegen om de stukjes goed op smaak te brengen.

Maar als je dan je favoriete vega-kip hebt, dan kun je snel aan het koken slaan. Geloof me: deze vegetarische kip Hawaï maakt elke soort vega-kip nog iets lekkerder. Een geslaagde combinatie van zoet met een tikkeltje pittig. En dan ook nog in een gezonde en groenterijke maaltijd!

vegetarische kip hawai

Ingrediënten (voor 2 porties)

Voor 2 porties van deze vegetarische kip Hawaï heb je nodig:

 • 150 gram basmatirijst
 • 1½ paprika (ik gebruikte 1 gele en een ½ rode)
 • 1 wortel
 • ½ courgette
 • 300 gram tomatenblokjes 
 • 100 gram ananas (uit de diepvries, vers of uit blik)
 • 200 gram vega-kipstukjes (bijvoorbeeld de Sensational Pieces van Garden Gourmet)
 • 150 ml kokosmelk
 • 1 tl sambal (of iets minder, net wat je lekker vindt)
 • 1 tl peper 
 • 1 tl kerriepoeder 
 • 2 teentjes knoflook 

 Optioneel voor de garnering:

 • Cashewnoten of pinda’s
 • Sesampitjes 
 • Cherrytomaatjes 

Hoe bereid je de vegetarische kip Hawaï?

Zodra je alle ingrediënten op het aanrecht hebt klaarliggen, kun je aan de slag gaan met dit simpele recept. Je maakt het als volgt:

vegetarische kip hawai

Rijst met vegetarische kip Hawaï

Je kent vast wel de pizza's met kip Hawaï. Maar wist je dat je hier ook een heerlijk rijstgerecht mee kunt maken? Vegetarisch trouwens! Dit rijstgerecht is lekker zoet en barst van de lekkere groenten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram basmatirijst
 • paprika ik gebruikte 1 gele en een ½ rode
 • 1 wortel
 • ½ courgette
 • 300 gram tomatenblokjes
 • 100 gram ananas uit de diepvries, vers of uit blik
 • 200 gram vega-kipstukjes bijvoorbeeld de Sensational Pieces van Garden Gourmet
 • 150 ml kokosmelk
 • 1 tl sambal (of iets minder, net wat je lekker vindt)
 • 1 tl peper
 • 1 tl kerriepoeder
 • 2 teentjes knoflook

Optioneel voor de garnering:

 • Cashewnoten of pinda’s
 • Sesampitjes
 • Cherrytomaatjes

Instructies
 

 • Snijd de wortels in dunne plakjes en de paprika in kleine stukjes.
 • Breng een pan water aan de kook voor de rijst. Volg de aanwijzingen op de verpakking om de rijst gaar te koken.
 • Doe de knoflook in een pan met een scheut olijfolie en bak de geperste knoflook op hoog vuur totdat deze wat glazig ziet.
 • Voeg dan de wortelplakjes, de paprikastukjes en de vega-kip toe aan de pan. Zet het vuur iets minder hard en roerbak een minuut of zeven.
 • Strooi wat peper en kerriepoeder over de groenten en doe de sambal erbij. Kijk zelf even hoeveel sambal je nodig hebt. Je kunt beter met een klein beetje beginnen en later wat toevoegen dan dat je iets te enthousiast sambal door je eten schept en straks vuur spuwt.
 • Schenk de tomatenblokjes en de kokosmelk bij de groenten en kip. Doe ook de ananasstukjes erbij. Blijf nog een minuut of vijf roerbakken op laag vuur.
 • Proef even of je nog wat nodig hebt qua zout of peper. Haal dan de pan met groenten van het vuur en giet de rijst af. Schep samen op een bord.
 • Garneer eventueel met wat cashewnoten of lente-ui.
Trefwoord Ananas, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Rijst, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegetarische kip hawai

Vegetarische kip Hawaï: weer eens wat anders dan nasi

Met rijstgerechten ben ik al snel geneigd om voor nasi of voor mijn favoriete bananencurry of een andere curry te gaan. Maar voor de afwisseling grijp ik graag zo nu en dan naar iets totaal anders. Deze vegetarische kip Hawaï is daar perfect voor. Geen standaard rijstgerecht, wel erg lekker! En door de zoete smaak maak je vast ook bij jongere kinderen een goede kans op succes.

Denk je ‘Nah, doe mij maar wat anders met rijst!”? Dan kan ik je ook linzen-dahl enorm aanbevelen. Dat is een van mijn lievelingsrecepten, dat ik zeker eens per twee weken eet. En deze bloemkoolcurry met linzen vind ik zelf ook erg geslaagd. Maar ja, met curry’s kun je – net als met Hawaïaanse vega-kip met groenten – gewoon niet snel de plank misslaan. Toch?!

Ben jij ook zo dol op warme ananas in je eten?

vegetarische kip Hawai

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 15 juni 2022 op 7:56 am - Beantwoord

  Ja, ananas in warm eten! Ik ben er dol op. Zeker in de zomer. Dit ziet eruit als een recept dat ik ook kan maken, dus ik ga ‘m bewaren.

 2. Carmen 22 september 2022 op 5:09 pm - Beantwoord

  Kleine tip: de kokosmelk en wortel staan er niet bij in je ingredientenlijstje. Verder lekker recept, ik heb het al een paar keer gemaakt 🙂

  • Romy 23 september 2022 op 7:32 am - Beantwoord

   Oeh, goed dat je het zegt! Die heb ik meteen toegevoegd 🙂
   Superleuk om te horen dat je het recept al een paar keer hebt gemaakt!

Beoordeling recept
Recente blogs

Mijn kleding wish list voor de lente

29 februari 2020|Outfits|

Hoewel ik er heus geen moeite mee heb me in felgekleurde truien te hullen, kan ik toch niet wachten totdat de lentekleding weer uit de kast mag. Mijn okergele trui berg ik met liefde op om de frisse lentekleurtjes weer te kunnen dragen. Ik ben er klaar voor, mijn garderobe ook. Nou ja, bijna. Er staan nog wel een aantal items op mijn lijstje om deze lente aan mijn kledingkast toe te voegen. Niet allemaal uiteraard! Maar een rondje windowshoppen en inspiratie opdoen kan nooit kwaad. Daarom deel ik mijn bescheiden wishlist aan kleding en accessoires voor de lente.

Geld sparen voor een huis, hoe heb ik dat gedaan? (7 tips)

22 december 2018|Lifestyle|

Wil je een huis kopen? Een auto aanschaffen? Een mooie droomreis maken? Of iets anders doen waar een prijskaartje aan hangt? Dan is sparen geen overbodige luxe. Ik zit zelf op een grote roze wolk nu ik mijn allereerste eigen huis heb gekocht. Dat was voor mij als single in de Randstad vooral mogelijk doordat ik jarenlang (namelijk sinds mijn 13e!) heb gespaard. Omdat ik hier van meerdere mensen vragen over heb gekregen, vertel ik je graag meer over hoe ik mijn spaarpotje bij elkaar heb gekregen. Dit zijn mijn 7 tips om geld te sparen voor een huis  (of voor iets anders). En daar komen geen extreme bezuinigingen of een torenhoog salaris aan te pas!