vegetarische poke bowl

Recept vegetarische poké bowl met mango & pindadressing

  • 1 maart 2022
  • 4 Reacties
Categorieën: Recepten

Met een boel kleur op een bord kun je bij mij de plank haast niet misslaan. “Eat the rainbow” schijnt een voedingsadvies te zijn. Eentje dat ik in elk geval graag opvolg, al is het maar omdat wat vrolijkheid op je bord nooit verkeerd is. Met deze vegetarische poké bowl zit dat sowieso helemaal goed. Een kom vol groenten met warme mango (!) en een heerlijke pindadressing die het afmaakt! Een beetje zoals ze die bij mijn favoriete “hippietentjes” serveren, maar dan zelfgemaakt. En met dit simpele recept kun je ‘m ook zelf maken!

Een kom vol kleur

Avondeten met één groentesoort vind ik altijd maar saai. Zelfs als we een AVG’tje eten, combineer ik graag minimaal twee groentes. Al is het maar voor wat vrolijke kleuren op je bord! De laatste tijd maak ik vaker vegetarische poké bowls. Onbeschaamd geïnspireerd op de poké bowls zoals je die op allerlei plekken kunt afhalen! Als ik voor een afhaalmaaltijd ga, dan kies ik het liefst voor een kom vol kleur. Er zelf eentje maken is zo mogelijk nog leuker, omdat je dan precies kunt combineren waar jij zin in hebt. 

Zelf mix & match ik graag groenten en fruit. Warme mango is daarbij groot favoriet. Het klinkt misschien wat gek door warm eten (alhoewel, deze mangocurry is ook een heerlijke fruit-bij-warm-eten-tip!), maar het smaakt oprecht fantastisch. 

Ook handig: zo’n poké bowl kun je zowel warm als koud eten. Ik bereidde ‘m ‘s middags al en at er ‘s avonds van. Superlekker en makkelijk! Je kunt hem ook prima meenemen als je een keer buiten de deur eet en geen zin hebt in een maaltijdsalade uit de supermarkt.

vegetarische poké bowl

Vegetarische poké bowl: wat stop je erin? 

Gewoon wat je in huis hebt liggen – dat is wat dit zo’n fijn gerecht maakt. Ik kijk altijd wat ik nog heb liggen en bedenk waar ik op dat moment zin in heb. Dat belandt in mijn vegetarische poké bowl. Je kunt variëren met zowel de groenten als de vezels als de vleesvervanger die je gebruikt. En ook de dressing kun je elke keer weer aanpassen op het gerecht natuurlijk. Dit is nou typisch zo’n varieerfeestje waar ik blij van word als ik in de keuken sta. 

Voor deze vegetarische poké bowl (die trouwens ook vegan en glutenvrij is!) koos ik voor (erwten)couscous als graansoort. Maar je kunt ook rijst, bami, (rijst)noedels, quinoa of linzen gebruiken. Verder mixte ik sugar snaps, doperwten en wat wortel met mango. Als vleesvervanger koos ik voor vega-kipstukjes (de Sensational Pieces met Mexicaanse kruiden van Garden Gourmet, onze favoriet!). Die bakte ik samen met kastanjechampignons. Paar plakjes komkommer erbij en de poké bowl was klaar om mijn rammelende maag te vullen. 

Houd je niet van een van deze ingrediënten? De poké bowl zal ook heel lekker smaken met deze producten:

  • Geroosterde kikkererwten (uit blik even roosteren in de oven of in de pan)
  • Broccoli (uit de oven, gekookt of gestoomd) 
  • Bimi (aspergebroccoli: dat vind ik zo’n toffe groente!)
  • Pompoen 
  • Zoete aardappel 
  • Edamame-boontjes 
  • Tuinbonen 

Zelfgemaakte pindadressing

Een vegetarische poké bowl is niet compleet zonder een extra sausje. Vaak strooi ik over mijn bowl gewoon wat sojasaus en losse sesampitjes. Maar dit keer sloofde ik me extra uit en maakte ik zelf een pindadressing. Of nou, ‘uitsloven’ valt best mee. Deze dressing was in hooguit twee minuten gemaakt. Ik combineerde hiervoor pindakaas met sojasaus, een beetje sambal en wat kokosmelk en water. Het resultaat was zó lekker. Het is een soort pindasaus, maar dan iets vloeibaarder. 

Als je deze vegetarische poké bowl maakt, vergeet dan zeker de dressing niet. Die maakt ‘m zoveel lekkerder! 

vegetarische poké bowl

Ingrediënten (voor 2 porties)

Voor 2 van deze “buddha bowls” heb je nodig:

  • 100 gram couscous (eventueel erwtencouscous voor glutenvrij)
  • 150 gram sugar snaps (mag uit de diepvries)
  • 150 gram tuinerwten (uit de diepvries)
  • 8 kastanjechampignons 
  • 1 wortel 
  • 140 gram mango (eventueel uit de diepvries)
  • 200 gram vega-kipstukjes (bijvoorbeeld Garden Gourmet Sensational Pieces)
  • Paar plakjes komkommer
  • 1 el zwarte peper 
  • 2 snufjes cayennepoeder
  • Scheutje olijfolie

Voor de pindadressing:

  • 40 gram pindakaas 
  • 1½ el sojasaus 
  • ½ tl sambal 
  • 25 ml kokosmelk 
  • 50 ml water 

Optioneel:

  • Sesampitjes
  • Pinda’s 
avondeten mango doperwten

Hoe maak je deze vegan & vegetarische poké bowl?

Het meeste werk van een vegetarische poké bowl is het nog om alle ingrediënten gescheiden te houden. Ik heb dat er graag voor over. Maar ik snap heel goed dat anderen dat misschien te veel gedoe vinden. In dat geval: roer de ingrediënten gerust door elkaar. De smaak zal er niet anders van worden! En bij het eten van de bowl schep je toch alles om. Ik wel althans. Foto gemaakt en roeren maar!

Je maakt deze vegetarische poké bowl met mango als volgt:

eten serveren

Recept voor vegetarische poké bowl met mango

Romy
Een feestje om te zien én om te eten! Deze poké bowl is snel te maken en barst van de lekkere ingrediënten. Een kleurrijk gerecht dat extra lekker is met de zelfgemaakte dressing erbij!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken Overig
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 100 gram couscous (eventueel erwtencouscous voor glutenvrij)
  • 150 gram sugar snaps (mag uit de diepvries)
  • 150 gram tuinerwten (uit de diepvries)
  • 8 kastanjechampignons
  • 1 wortel
  • 140 gram mango eventueel uit de diepvries
  • 200 gram vega-kipstukjes bijvoorbeeld Garden Gourmet Sensational Pieces
  • Paar plakjes komkommer
  • 1 el peper
  • 2 snufjes cayennepoeder
  • Olijfolie

Voor de pindadressing:

  • 40 gram pindakaas
  • el sojasaus
  • ½ tl sambal
  • 25 ml kokosmelk
  • 50 ml water

Optioneel als extraatje:

  • Sesampitjes
  • Pinda’s

Instructies
 

  • Bereid de (erwten)couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook wat water en laat de couscous daarna het water absorberen.
  • Maak de pindadressing door de pindakaas, sojasaus, sambal, kokosmelk en water met elkaar te mengen. Is de dressing naar jouw smaak nog wat te dik? Voeg dan wat extra water toe. Vind je ‘m te dun? Schep er dan een beetje pindakaas bij.
  • Dop de sugar snaps en verwijder de draadjes. Snijd ook de champignons in kleine stukjes.
  • Schenk wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de vega-kipstukjes en de champignons aan samen met 1 el zwarte peper en 2 snufjes cayennepoeder. In een minuut of vijf zijn ze klaar.
  • Kook of stoom ondertussen de sugar snaps en tuinerwten in vijf minuten. Als je ze gescheiden wilt houden in je kom, gebruik dan twee aparte pannen.
  • Heb je de mango uit de diepvries gehaald? Ontdooi die dan even door ze au bain-marie (in een kommetje in een pan met kokend water) om ze warm(er) te maken.
  • Schaaf daarna de wortel met een dunschiller, zodat je dunne plakjes hebt. Snijd ook de komkommer in (halve) plakjes.
  • Schep de helft van de couscous op elk bord en verdeel ook de vega-kipstukjes met champignons. Houd voldoende plek vrij voor de andere ingrediënten. Leg daarna ook de mangostukjes, sugar snaps, tuinerwten, wortel en komkommerplakjes in de bowls.
  • Schenk er de pindadressing overheen en strooi eventueel een paar pinda’s en sesampitjes over de bowl. Yum!
Trefwoord Bonen, Couscous, Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Mango, Pindakaas, Poké bowl, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegetarische poke bowl 6
vegetarische poke bowl 6

Mijn favoriete zomerse gerecht

Nu de winter voorbij is, is een gerecht als dit hier groot favoriet. Van alle poké bowls die ik heb gemaakt, is dit mijn lievelingsversie. Met name door de toevoeging van de mango; die fruitsoort gooi ik het liefst door bijna alles wat ik eet. Het klinkt misschien wat gek door warm eten, maar het smaakt oprecht fantastisch. Ook ander fruit door warm eten vind ik heerlijk trouwens: deze bananencurry bijvoorbeeld of deze gele rijst met ananas. Ik zou zeggen: geef het een kans.

Of je nu gewoon thuis eet of de hort op gaat en iets te eten nodig hebt, zo’n poké bowl is daar supermakkelijk voor. En heb je geen zin in gedoe met kommen? Mik de boel dan gewoon door elkaar en gooi het in een tupperwarebakje voor onderweg. Minstens zo lekker!

Eet jij andere gerechten nu het weer warmer wordt?

meal-prepping recept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 19 mei 2022 op 7:59 am - Beantwoord

    Een heel zomers maaltje, ziet er heerlijk uit!

  2. Naomi 19 mei 2022 op 8:32 am - Beantwoord

    Die mango ligt er zo heerlijk fris tussen. Lijkt mij een geweldige toevoeging.

  3. Daenelia 19 mei 2022 op 9:41 am - Beantwoord

    Zo grappig dat de oorspronkelijke bron van de poke-bowl bij de meeste bowls niet eens meer aanwezig is: rauwe vis! En vaak rijst. Het is van oorsprong een gerecht uit Hawaii – maar zoals met wel meer gerechten die we in Nederland importeren, maken we er gewoon een eigen versie van 😉 Daarbij, een poke-bowl heeft ook Japanse invloeden omdat bijvoorbeeld sushi/sashimi ook rauwe vis omvat en op een of andere manier is dat in de traditionele pokes geslopen. Uitwisseling van eetcultuur vindt overal plaats!
    Een schaal groente met een basis van rijst, couscous of iets anders is altijd goed. Persoonlijk zou ik de mango er dus uithalen … is voor mij een beetje een nono zoals ananas op pizza (eurgh…) En ik zou rijst gebruiken. En dan waarschijnlijk de groentes apart bereiden in aparte kommen. En dan misschien de komkommer als salade met sesamzaad serveren. En van die opgerolde omelet. Ja, ik zou er gewoon een Japans gerecht van maken.

  4. Giovanna Jansen 20 mei 2022 op 10:17 pm - Beantwoord

    Dat ziet er gezond en fris uit!

Beoordeling recept




Recente blogs

Recept voor gele rijst met vega-kip, ananas & veel groenten

18 augustus 2021|Recepten|

Grappig genoeg vind ik bijna alles wat geel is lekker. Gele rijst is dan ook nét iets voor mij. Vorige week had ik plotseling enorm veel zin om gele rijst met een heleboel gezond lekkers erbij te maken. Het werd dit recept voor gele rijst met groenten, kikkererwten, ananas en vega-stukjes. Een bord vol eten waar je wel een paar uur goed vol van zit. Heerlijk op een zomerse dag als je iets snels en feestelijks op tafel wilt zetten!

Ik ging naar de kringloopwinkel en…kwam terug met héél veel kleding

7 juli 2021|Lifestyle|

Ooit ging ik wekelijks naar de kringloopwinkel. Nu in coronatijd maak ik er een echt uitstapje van en ga ik hooguit eens in de paar maanden op een rustig tijdstip. Maar dat maakt wel dat het op die momenten nog meer als een feestje voelt. Het feestje is al helemaal compleet als ik met een hele stapel aankopen terugkom. Nou, dat was zondag zeker het geval! Ik kwam met een hele stapel kleding thuis en was me toch blij.

Over introvert zijn en hoe ik dat heb leren accepteren (7 tips)

4 november 2022|Zelfliefde, Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ik ben introvert. Toen ik twee jaar geleden tot die conclusie kwam, snapte ik mezelf opeens een stuk beter. Dus dáárom was ik zo gehecht aan vrijdagavonden tussen mijn eigen vier muren of hooguit met een kop thee bij een vriendin thuis. Maar weten dat je introvert bent, betekent niet dat je je introversie volledig omarmt. Ik heb er regelmatig moeite mee in een extraverte wereld om die ene persoon te zijn die na een doodgewone kringverjaardag doodmoe kon zijn. Kon ik niet leren om extraverter te worden? Inmiddels denk ik: nee. Dat kan niet. En vooral: dat hoeft ook niet. Ik durf eindelijk te zeggen dat ik oké ben met mijn introvert zijn. Voor mede-introverten: dit is wat mij daarbij heeft geholpen.

Ga naar de bovenkant