favoriete vegan kookboeken

Mijn 6 favoriete vegetarische & vegan kookboeken (aanraders!)

  • 3 maart 2023
  • 8 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Boeken kopen doe ik niet heel vaak. Sinds ik Storytel heb, luister ik vooral veel naar verhalen. Maar voor kookboeken heb ik wel degelijk regelmatig de bol.com-site geopend staan. Ik ben een sucker voor kookboeken en kan ze vaak onmogelijk buiten mijn winkelmandje houden als de kaft van het boek er al reuze-aantrekkelijk uitziet. Inmiddels heb ik dan ook een bescheiden collectie vegetarische en vegan kookboeken staan. Vooral voor creatieve weekendinspiratie of voor de “Wat eten we vandaag nou weer?”-momenten zijn ze perfect! Heb jij nog een lege plek op je kookboekenplank en en zoek je inspiratie om vaker vega(n) te koken? Misschien zijn dit dan mooie aanvullingen op je culinaire boekencollectie.

Mijn favoriete vegan kookboeken: simpel én verrassend graag!

Ik mag dan misschien graag in de keuken staan (zie mijn recepten). Maar zodra je voor recepten twee uur in een pan staat te roeren of 30 ingrediënten nodig hebt, ben ik al afgehaakt voordat er één ingrediënt op mijn snijplank ligt. Ik houd van lekker, simpel en graag ook een beetje verrassend. Ik bekijk dan ook altijd eerst kritisch het inkijkexemplaar voordat ik een kookboek afreken. Zelf ben ik ook best creatief in de keuken, dus ik vind het belangrijk dat een kookboekenauteur je echt op verrassende ideeën brengt die je zelf niet zomaar had kunnen bedenken. Daar kies ik mijn vegetarische en vegan kookboeken dan ook altijd op uit.

Lees ook: Beginnen met vegetarisch eten: mijn 7 tips.

Tip: kijk verder dan alleen vegan kookboeken

Overigens heb ik het over “vegan kookboeken”, maar ik heb van alles in de kast staan. Ook veel vegetarisch en soms zelfs boeken met een paar vleesgerechten. Ik eet zelf zoveel mogelijk vegan. Toch koop ik regelmatig kookboeken die niet alleen plantaardig zijn. Kookboeken zijn voor mij een inspiratiebron. En ook uit gerechten waar wel melk, kaas of soms zelfs vlees in zit, kan ik prima inspiratie halen. Oké oké, bij een boek als “De lekkerste vleesgerechten van de barbecue” haak ik af. Maar een curry met kip kan ik bijvoorbeeld ook prima met vega-kip maken. En als iemand een ovenschotel maakt met gehakt of stukjes varkensvlees, dan vind ik het juist een leuke uitdaging om daar een vegan variant op te bedenken. Dat even als tip voor als jij ook vega of vegan eet!

Maar laten we overgaan tot dé boeken. Dit zijn mijn 6 favoriete vegetarische en vegan kookboeken die ik thuis op de plank heb staan (+ een paar extra).

favoriete vegan kookboeken
vegetarische en vegan kookboeken 2

1. Every day vegan – Lenna Omrani

Lenna Omrani is één van mijn favoriete foodbloggers. Vooral haar avondeetgerechten op Instagram zien er altijd verrukkelijk uit en zijn vaak anders dan wat ik zelf zou bedenken. Zo heeft ze allerlei vleesgerechten op een heerlijke manier geveganized. Denk aan vegan pasta alfredo of een vegan hachee gemaakt van spitskool. Ook haar eerste kookboek barst van de heerlijkheid, met bij elk recept een minstens zo heerlijk uitziende foto.

Het fijne aan Lenna’s recepten is dat ze lekker toegankelijk zijn. Er staat weinig tussen waar je langer dan een uur voor in de keuken staat, en het meeste is gemaakt van producten die je wel in huis hebt. Ook vind je in het kookboek meerdere typen recepten in. Dus niet alleen hoofdgerechten, maar ook soepen, baksels, snacks en “gerechten voor mannen”. De bierchili laat ik liever staan als niet-bierliefhebber, maar verder ben ik mega-enthousiast over bijna elk gerecht in dit boek.

De recepten zijn lekker gevarieerd. Van ananascurry (een favoriet van mij!) tot pasta met “ballen”. En van een heerlijke zoete-aardappel-pindasoep, die ik snel eens wil proberen, tot lekkere én makkelijke desserts. Bovenaan mijn lijst om nog eens te maken, staat haar Oreo cheesecake uit haar boek. Ik bedoel: er is niets aan het woord “Oreo cheesecake” dat NIET lekker klinkt.

favoriete vegan kookboeken
favoriete vegan kookboeken

2. Every day vegan budgetproof – Lenna Omrani

Lenna is een fanatieke kookboekenschrijfster, want ook haar tweede boek is alweer een tijdje uit. Dit boek staat helemaal in het teken van budgetproof vegan koken. Elk gerecht in het boek kost maximaal € 3,50 per persoon (veel gerechten zijn overigens een stuk goedkoper dan dat!). Het boek begint met handige tips om te besparen op je plantaardige boodschappen. Zo staat er een overzicht met seizoensgroenten, waardoor je weet welke groenten en fruit je in welk seizoen voordelig kunt halen. Daarna volgen een heleboel heerlijke recepten.

Net als in het andere boek, zijn het gerechten met niet te veel poespas die bij bijna iedereen wel in de smaak zullen vallen. Maar dan wel een tikje bijzonderder dan waar je zelf ongeïnspireerd turend naar je voorraadkast na een lange dag op zou komen.

De recepten zijn gesorteerd op hoe lang het duurt om ze te maken. Er staan gerechten in van minder dan 20 minuten, 20-30 minuten, 30-45 minuten, 45-60 minuten en (voor de liefhebbers) gerechten die meer dan een uur kosten. Gerechten die je in het boek tegenkomt, zijn o.a. een vegan pasta carbonara, een lekkere noedelsoep en frisse citroenrisotto.

Uit dit boek maakte ik bijvoorbeeld al eens de smokey linzenstoof. Bart verraste me laatst met de lekkere kikkererwtencurry uit dit boek (die superromig is) en ik ben van plan om binnenkort de kikkererwten-pindakaasblondies te maken.

favoriete vegan kookboeken
vegetarische en vegan kookboeken 15

3. Hoofdgerechten – Joeri Veul

Uiteraard mag dit vegetarische kookboek niet in mijn rijtje ontbreken. Het is geschreven door één van mijn lievelingsmensen: mijn broer Joeri. En laat hij nou ook nog een man met ontzettend veel kooktalent zijn. Mijn broertje kreeg 2,5 jaar geleden een hersenbloeding, die hem in één klap zijn hobby’s en werk “afpakte”. Maar hij vond in koken tijdens zijn herstel een nieuwe hobby en steekt daar nu al zijn passie, creativiteit en talent in.

Ik zie als trotse zus van dichtbij dat Joeri over elk detail van zijn gerechten nadenkt. Er komt niets in zijn kookboek voordat over ieder ingrediënt is gewikt en gewogen en langs een uitgebreid testpanel (waaronder ik – lucky me!) is gegaan. Dus ik kan je garanderen: alles wat in zijn kookboek staat, is doordacht, creatief en errug lekker.

Met zijn boek Hoofdgerechten wil Joeri mensen inspireren om vegetarisch of plantaardig te eten zonder dat je daarvoor dure vega-burgers bij de supermarkt hoeft te kopen. Hij maakt veel heerlijke dingen met tofu, tempeh, linzen en peulvruchten. Daarnaast is hij een ster in zelf burgers maken, en heeft hij daarvoor in zijn kookboek een handig schema opgenomen. Zelfs als leek kun je daarmee de heerlijkste vega-burgers samenstellen met de ingrediënten die jij lekker vindt. Verder barst zijn boek van de creatieve gerechten van over de hele wereld. Denk aan de allerlekkerste nasi met saté die ik ken (en die heel makkelijk zelf te maken is!), een verrukkelijke aubergine-pasta en een fantastische vegan mac ’n cheese.

Je kunt Joeri’s boek bestellen via Boekengilde of door hem een DM op Instagram te sturen. Ik kan het je mega aanraden – en niet alleen omdat ik zijn supertrotse zus ben. (Mocht je meer willen zien van zijn boek, bekijk dan mijn artikel over het boek Hoofdgerechten).

vegetarische en vegan kookboeken 11
vegetarische kookboeken

4. Lekker & Simpel vegetarisch

Dit kookboek kreeg ik van een vriendin voor mijn verjaardag, en het is echt een fijn boek. De titel verklapt al wat je kunt verwachten: recepten die reuze-makkelijk en toch heel lekker zijn. De gerechten bevatten vaak maar een paar ingrediënten, zijn lekker rechttoe-rechtaan en je hebt ze bijna allemaal in korte tijd op tafel staan. Komt weinig snijwerk of uitzoekwerk aan te pas! Ik vind het vooral een leuk boek om inspiratie uit op te doen of om af en toe iets snels uit te koken.

Het zijn niet de meest creatieve gerechten. Maar daarvoor gebruik je een kookboek als dit natuurlijk ook niet. Het is wel een reuze-handig boek (in een handzaam formaatje) voor als je inspiratieloos bent en toch iets op tafel wilt zetten wat je niet gisteren en eergisteren ook al gegeten hebt.

Het kookboek bevat ook nog eens 150 (!) recepten. Dus de kans dat je ooit álles uit het boek al hebt geprobeerd, is klein. Lekkere suggesties uit het boek vind ik bijvoorbeeld de pasta met rode biet en de heerlijke lasagne. Overigens is het een vegetarisch kookboek en bevatten veel gerechten wel kaas. Maar mijn ervaring is dat je daar bijna altijd wel een vegan alternatief voor kunt bedenken als je plantaardig of lactosevrij eet.

vegetarische kookboeken
vegetarische kookboeken

5. The Green Kitchen Quick & Slow

Toen ik dit kookboek laatst op Instagram voorbij zag komen, duurde het welgeteld drie minuten voordat het in mijn bol.com-mandje lag. Het boek ziet er heel feestelijk uit van buiten, maar ook de inhoud is zeer geslaagd. Het leuke aan dit boek is dat het aan de ene kant supersnelle recepten bevat en aan de andere kant juist stoofschotels, risotto’s en andere typen gerechten die iets langer op het vuur moeten garen. Het idee is superleuk: feestelijke, uitgebreide gerechten voor als je in het weekend ruim de tijd hebt en snelle maar lekkere gerechten voor een drukke doordeweekse avond. Vandaar ook de titel ‘Quick & slow’.

De gerechten zijn stuk voor stuk verrassend en vaak creatief bedacht. Het zijn geen gerechten waarvoor je alles al in huis hebt liggen, maar dat maakt het wel een perfect boek voor als je eens buiten je vertrouwde receptenrepertoire wilt kijken. De foto’s en sfeer van het kookboek zijn al een genot om doorheen te bladeren. Maar houd het zeker niet bij bladeren alleen; er staat té veel lekkers in om het boek alleen vluchtig te bekijken. Denk aan heerlijke soep, verrukkelijke ontbijtjes of bijzondere pastagerechten met een totaal andere saus dan je gebruikelijke tomatensaus.

favoriete vegan kookboeken

6. De groene bakplaat

Ook dit is één van die vegetarische en vegan kookboeken die ik meteen móest hebben toen ik het zag liggen in de boekhandel. Het concept is geniaal. Alle gerechten in dit boek maak je door een heleboel groenten op een bakplaat te gooien en dan de oven het werk te laten doen. Lekker makkelijk dus! Traybakes en ovenschotels vind ik altijd ideale gerechten als ik wel bijzonder wil eten, maar niet de tijd heb om me over roerbakmengsels te bekommeren.

Met dit boek heb je een heleboel soorten ovenschotels tot je beschikking om uit te kiezen. Er staan ovenschotels in die je in 45 minuten klaar hebt, maar ook – voor de liefhebber die niet hoeft te haasten – ovenschotels waarmee je na drie uur iets heerlijks hebt staan. Er staat voor ieder wel wat wils in, en de gerechten zijn bijna allemaal dingen waar ik zelf niet zomaar op gekomen was. Zo gebruik je regelmatig verrassende combinaties groenten, heerlijke kruidenmengsels of bijzondere sausjes die de ovengroenten nog veel lekkerder maken.

Bij veel gerechten moet je wel zelf nog rijst, krieltjes, brood of iets anders serveren. Maar het boek is een heel leuke manier om wat vernieuwende inspiratie op te doen voor hoe je groenten op een creatieve manier kunt bereiden. Ik ben zelf het meest gecharmeerd van de gevulde puntpaprika’s met artisjok.

Andere vegan kookboeken die op mijn wensenlijst staan

Als ik in een boekhandel of bij de kringloopwinkel sta, word ik standaard als een magneet richting de kookboeken getrokken. Ook bij mijn ouders thuis liggen vaak wel een paar kookboeken waar ik dan acuut uitgebreid doorheen wil bladeren. Daardoor heb ik inmiddels een tamelijk grote lijst van vegetarische en vegan kookboeken die ik mezelf misschien nog eens cadeau wil doen. Deze lijken me bijvoorbeeld ook allemaal leuk:

Verrukkelijk vegan bakken – Anthea Chung

Anthea is het gezicht achter de blog Rainbow Nourishments. Ze maakt de allerlekkerste bakrecepten zonder ei en melk. Haar cakes zien er minstens zo fluffy uit als cakes waar die ingrediënten wel in zitten. Vaak geeft ze ook nog tips voor hoe je diezelfde gerechten glutenvrij of suikervrij kunt maken. Toen ik op internet laatst een glimp opvang van de verrukkelijk uitziende passiefruitcake die ze voor haar boek heeft gemaakt, wist ik het zeker: dit vegan kookboek ga ik mezelf nog eens cadeau doen.

Easy Vegan All Day Breakfast – Sanne van Rooij

Ik heb een zwak voor restaurants waar ze all day breakfast serveren. Ontbijt is mijn lievelingsmaaltijd van de dag, dus ik vind het geen probleem om daar de hele dag door van te genieten. De titel van dit vegan kookboek geeft het bij mij dus al een streepje voor. Daarnaast vind ik het altijd leuk om creatieve ontbijtinspiratie op te doen voor als ik eens geen zin heb in havermout. Volgens mij barst dit boek van de lekkere ideeën: van goede granolarecepten tot lekkere stapels gezonde pannenkoeken.

De vegarevolutie – Lisa Steltenpool

Dit boek schijnt een handige beginnersgids te zijn voor iedereen die af en toe of volledig plantaardig wil eten. Er staan, naast lekkere recepten, ook veel handige praktische tips in. Bijvoorbeeld voor waar je op moet letten als je bepaalde dierlijke producten goed wilt vervangen. Al bij het zien van de grandioze (en gigantische) burger op de voorkant werd mijn aandacht naar dit boek getrokken. De andere vegan kookboeken van Lisa Steltenpool lijken me trouwens ook stuk voor stuk koopwaardig.

Plenty – Yotam Ottolenghi

Ottolenghi staat bekend als dé man die de lekkerste dingen met groenten maakt. Zijn boek ‘Simpel’ wil ik sowieso nog eens kopen, maar ‘Plenty’ schijnt ook een aanrader van een kookboek te zijn. Er staan 120 gerechten in die voornamelijk uit groenten, peulvruchten en granen bestaan. Daar bereidt deze beroemde chefkok de allerlekkerste dingen mee. Geen boerenkoolstamppot, maar écht creatieve groentegerechten. Het boek is vegetarisch, maar je kunt er volop plantaardige inspiratie uit opdoen of de zuivel in gerechten vervangen door iets anders. Dit kookboek staat zéér hoog op mijn verlanglijstje. Een bezoek aan één van Ottolenghi’s Londense restaurants overigens ook. A girl can dream…

Nu ben ik wel benieuwd: welke wel of niet vegan kookboeken kun jij mij aanraden?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 3 maart 2023 op 11:29 am - Beantwoord

    Ik heb ook nog veel kookboeken liggen en staan in de kast (soms zijn ze zo groot!). Eerlijk gezegd kook ik niet zoveel meer uit kookboeken maar ze zijn zo mooi. Insipiratie haal ik er wel altijd uit.

  2. Rianne 3 maart 2023 op 12:45 pm - Beantwoord

    Ik heb net al mijn kookboeken op MP gezet. Ze zijn wel mooi hoor, maar ze stonden maar op de plank te verstoffen. Ik ben iemand die graag zelf een beetje freestyle met mn eten dus recepten opzoeken en namaken is toch niet zo heel erg mijn ding. Plus ik heb een aantal goede vegan glutenvrije basisrecepten voor mijn brownies, cake en appeltaart waar ik eigenlijk altijd op terugval. En met mijn avondeten, tja dat wordt altijd maar net waar ik zin in heb en welke kruiden en groenten er in huis zijn 🙂 (mocht je dus nog vegan kook en bakboeken zoeken 😉 ik heb ze er op staan van Lisette Kreischer, Lisa Steltenpool, Deliciously Ella en Emma Herngreen)

  3. Ina 3 maart 2023 op 1:08 pm - Beantwoord

    Toevallig heb ik deze week een nieuw kookboek binnengekregen, Vegan Asian van Jeeca Uy, op Instagram te vinden als The Foodie Takes Flight. Ze maakt veel verschillende Aziatische gerechten, maar dan een volledige vegan variant erop. Sommige ingrediënten zijn hier wel lastiger te krijgen, soms in de Toko, maar achterin het boek staan ook recepten om bepaalde sauzen zelf te maken, bijv vegan ‘vissaus’. Ik zit al zowat te kwijlen als ik er doorheen blader haha, het ziet er allemaal zo lekker uit!
    En inderdaad hoeft een kookboek niet per se vegan of vega te zijn om er toch wat lekkers uit te halen wat je naar eigen wens kan aanpassen!

  4. Irene 3 maart 2023 op 9:15 pm - Beantwoord

    Ik heb alleen Vegan voor iedereen van Merel van De Groene Meisjes als vegan kookboek. Grote fan van de chocoladetaart. Ik zou kookboeken kopen gewoon omdat ik het leuk vind om er in te bladeren maar ik gebruik dat eigenlijk bijna nooit.

  5. Erna Mulder 4 maart 2023 op 10:50 am - Beantwoord

    Ik ben ook dol op koken en op kookboeken. Als je een kookboek van Ottolenghi koopt, zou ik je Flavour adviseren. Ik heb meerdere boeken van hem, vind ze allemaal geweldig, maar gebruik Flavour het meest.

  6. Giovanna Jansen 4 maart 2023 op 1:55 pm - Beantwoord

    Leuk lijstje vegetarische kookboeken! Voor Lekker & Simpel Vegetarisch heb ik de redactie mogen doen, leuk boek! En mooi dat je broer tijdens het herstel na zijn hersenbloeding een passie voor koken én een eigen kookboek ontwikkelde.

  7. Hanne 4 maart 2023 op 3:26 pm - Beantwoord

    Ik heb 3 van de boeken die jij hebt ook. De zoete-aardappel pindasoep van Lenna moet je proberen die is echt geweldig! De notella ontbijtpap is ook overheerlijk. Lisa Steltenpool en Lenna hebben allebei ook een gratis ebook op hun site met heerlijke recepten. Zelf ben ik ook gek op de vega recepten van chickslovefood die zijn vaak weinig ingrediënten en super simpel.

  8. Sandy 5 maart 2023 op 11:50 am - Beantwoord

    Wat leuk! Een vegetarisch kookboek staat op mijn wensenlijstje, dus dit overzicht komt héél goed van pas. Ik zoek veel recepten online op maar wil toch een kleine verzameling kookboeken.

Recente blogs

Theeleuten: 4 soorten thee testen

21 september 2016|Lifestyle|

Thee is voor mij een belangrijk onderdeel van vrolijkheid en gezelligheid. Zelfs de meest saaie werkdag wordt net iets fijner met een lekkere kop thee erbij. Sinds een paar jaar drink ik bijna niets anders meer dan thee en dan het liefst uit mijn extra grote mok van Blond Amsterdam. Eerst wisselde ik vaak verschillende smaakjes af, maar ik drink nu al lange tijd bijna alleen nog maar sterrenmuntthee. Op verjaardagen neem ik af en toe fruitthee of in een wilde bui zoethout, maar verder is het altijd sterrenmunt. Daarom vond ik het tijd om eens wat andere smaken uit te proberen. Ik kocht vier aparte smaakjes thee bij de Albert Heijn en testte ze met mijn moeder uit. Welke smaakjes vonden wij wel en welke vonden we niet lekker? Neem een slokje thee en lees gezellig mee.

11 kleine gewoontes waarmee ik de laatste tijd mijn leven fijner maakte

16 februari 2024|Persoonlijk, Lifestyle|

Het blijft mooi hoe kleine dingen soms je leven een stuk leuker, luchtiger of gezonder maken. Ik ben niet iemand die zich zomaar opeens in een énorme verandering stort (een verhuizing, een verbouwing en de verkoop van ons oude huis leken me wel voldoende radicale ommezwaai voor de komende 365 dagen). Maar voor kleine aanpassingen ben ik altijd in. Soms ontdek je al struikelend en weer opkrabbelend mini-veranderingen die toch best een boel verschil maken. Zo zijn dit 11 kleine veranderingen die groots in effect bleken. Van dé vondst om nooit meer zonder series te zitten tot cold turkey stoppen met iets wat ik elke ochtend gebruikte en mijn auto weer vaker laten staan.

Review vleesvervangers | De Vegetarische Slager, Albert Heijn Terra & Lidl

1 maart 2024|Groen doen, Lifestyle|

Zet mij met een mandje in de supermarkt en je kunt ervan uitgaan dat ik binnen no-time bij het koelschap met vleesvervangers sta. Zodra er mogelijk nieuwe producten te scoren zijn, ben ik er als de kippen bij. De laatste tijd viel ik met mijn neus in de boter, want meerdere supermarkten hebben er veel nieuwe vega(n) producten bij. Ik probeerde héél veel vleesvervangers van De Vegetarische Slager, Albert Heijn en Lidl. Zo testte ik falafel met rode biet, ontdekte ik de eerste vegan spekjes die ik wél kon waarderen, bleek één groenteburger-geval te smerig voor woorden en werd ik van een namaak-kaasburger dan weer wél heel gelukkig. Zie hier mijn ongezouten oordeel over deze vleesvervangers.

Ga naar de bovenkant