verbouwtips 6

25 verbouwtips (op basis van onze bloopers én slimmere acties)

 • 26 december 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Interieur, Lifestyle

Over verhuizen en klussen heb ik al de nodige woorden getikt. Maar verbouwen – dat is weer een vak apart. Ik had er precies nul ervaring mee toen wij besloten ons jaren-70-huis beneden compleet te laten omtoveren tot iets nieuws. Het werd een groter project dan we zelf hadden gedacht, maar ik had het niet willen missen. En de lessen die het me leerde (zowel “Let it góóó” als meer praktische verbouwtips) ook niet. Ik bespaar je graag een paar onhandige acties die wij begingen. Dit zijn mijn 25 beste verbouwtips na ons (bijna afgeronde) verbouwavontuur.

Onze 25 verbouwtips (en fouten die ik maakte zodat jij dat niet hoeft te doen)

 1. Maak voor- en tijdens-foto’s. Een huis verbouwen doe je (over het algemeen) niet jaarlijks. Dat maakt het extra leuk als je later op het proces kunt terugkijken. Ik ben superblij dat wij net na de sleuteloverdracht elke kamer hebben gefotografeerd, zodat we straks nog beter het voor- en na-verschil kunnen bewonderen. Vergeet ook niet om je camera er tijdens het verbouwproces somsbij te pakken. Als ik nu terugkijk op de foto’s waarop de complete achterkant van ons huis open lag, ben ik extra blij dat ik die heb. Hoe vaak maak je dat nu mee?!
 2. Probeer via via een aannemer te vinden. Google is niet altijd de beste manier om de aannemer te vinden aan wie je je complete verbouwing toevertrouwt. Want dat iemand op #1 in Google staat, heeft misschien meer te maken met zijn advertentiebudget of goed vindbare teksten dan met zijn verbouwkwaliteit. Ik vond het zelf fijn om via via aan een aannemer te komen. Vraag simpelweg aan iedereen in je omgeving of zij aannemerservaring hebben of iemand kennen die dat heeft. Wij vonden onze (superfijne) aannemer via mijn vader, die bij al zijn collega’s had nagevraagd wie nog een goede aannemer kende. Die tactiek werkte voor ons dus top. En mocht jij in Amstelveen, Amsterdam, Volendam, Haarlem, IJmuiden of omgeving wonen, dan tip ik je onze aannemer graag.
 3. Regel je aannemer op tijd. Ik ben vast niet de eerste van wie je die verbouwtip hoort. Maar de gemiddelde aannemer zit niet enorm om werk verlegen (en als dat wel zo is, zegt dat misschien iets over de kwaliteit van de aannemer). Denk daarom op tijd na over de vraag wie jouw verbouwing op zich mag nemen en neem snel contact op. Wij hadden onze aannemer al een paar maanden geregeld voordat we de sleutel zouden krijgen, en moesten na de sleuteloverdracht alsnog 1,5 maand wachten.
 4. Bereid je voor op veel “Zorg dat je morgen thuis bent”-afspraken. Hier hadden wij ons een beetje op verkeken. Ook als je dingen uitbesteedt, ben je nog veel bezig met een verbouwing. Sommige weken was wel 5x per week één van ons in het huis te vinden om de deur open te doen (vaak om 7 uur ’s ochtends: bouwmensen beginnen VROEG!), een inmeter te verwelkomen, de vloerlegger iets te laten checken, de nieuwe toiletpot in ontvangst te nemen, 27 pakken laminaat te verslepen, etc. Houd er van tevoren rekening mee dat je veel thuis moet zijn voor afspraken en dat dat soms je (werk)planning nogal in de war schopt. Als je daarin flexibel kunt zijn en soms ook bij anderen kunt aangeven dat dingen even anders lopen, scheelt dat al enorm.
 5. Zorg dat je een niet-bouwputplek hebt. Wij hebben onze verbouwing per etage aangepakt. Op dit moment is onze zolder de ziet-er-niet-als-een-verbouwput-uit-plek. Daar stallen we alle verfpotten en kwasten keurig gesorteerd. Zo heb je altijd een plek om je even terug te trekken als je rustig wilt lunchen of als je gewoon horendol wordt van de troep.
 6. Vergeet niet om ook niet-klusdingen te doen. Misschien wel mijn belangrijkste uit dit rijtje verbouwtips! Het klinkt allicht efficiënt om achter elkaar door te klussen. Maar doe het niet! Maak soms een wandeling, las een klusvrije dag in, ga een keer een avond uit eten (al is het maar om een reden te hebben je kluskloffie in te ruilen voor iets chiquers)… Doe ook niet-klusdingen. Geloof me: anders ben je er na een tijdje aardig klaar mee 😉
 7. Koop goede verf. Echt. Ga niet voor het huismerk (tip: je kunt huismerk-kleuren vaak ook in duurdere merken laten mengen). Volgens de twee schilders die wij over de vloer kregen, is Sikkens-verf de allerbeste. Je betaalt er iets meer voor dan voor andere merken, maar de kwaliteit is wel top. Dat scheelt extra lagen verven, afbladderen of lelijke plekjes.
 8. Haal inzetbakjes voor verf. Ik had dit nog nooit gezien, maar het is een geniale manier om niet eindeloos veel plastic verfbakken te hoeven kopen. Wij hebben maar een paar plastic verfbakken en kopen steeds losse wegwerp-inzetbakjes. Die gebruik je één keer en kun je daarna weggooien. Dat is uiteraard alsnog niet 100% duurzaam, maar is wel duurzamer (en minder duur) dan voor elke verfsessie een nieuwe bak kopen. Zeker als je – zoals wij – nogal fanatiek met veel verschillende kleuren aan het schilderen slaat.
verbouwtips 5
 1. Verbouw (als het kan) niet rond de kerstvakantie. Ik spreek uit ervaring. Wij verhuizen direct na de kerstvakantie en die planning is achteraf niet ideaal. Heeft niets te maken met onze gezellige familiediners en oliebollenfestijnen, wel met het feit dat veel bedrijven in de kerstperiode twee weken dicht zijn. Zo krijgen wij onze gordijnen 3 weken later door de kerstvakantie, zitten we door de kerstperiode straks 2 weken zonder radiatoren en hebben we meer van dat soort uitloopdingen. Als je de kans hebt, kijk of je in een andere tijd van het jaar kunt verbouwen.
 2. Huur bouwapparatuur voor een (relatief) kleine prijs. Wij hebben meerdere keren grote apparaten gehuurd bij een bedrijf als Boels. Superhandig! Zo hadden we voor het drogen van stukwerk een bouwdroger nodig. Zo’n ding is peperduur en heb je als gemiddeld huishouden niet wekelijks nodig (plus: het neemt je halve berging in beslag). Dus huurden we er één voor € 100 voor een week. Toen het stukwerk keurig droog was, leverden we hem weer in.
 3. Leen een reserve-koffiezetapparaat en waterkoker. Tenminste, als je niet woont in het huis dat je verbouwt. Wij konden een oud Senseo-koffiezetapparaat van mijn schoonvader lenen en hebben onze oude waterkoker een plek in de geïmproviseerde koffiecorner gegeven. Een schot in de roos! Daardoor kunnen de bouwmensen altijd verse koffie of thee pakken en zitten we zelf ook niet met enkel water of blikjes frisdrank opgescheept.
 4. Wacht met verven tot het laatste moment. Het leek ons een goed idee om op de bovenverdieping alvast alles te schilderen voordat de aannemer beneden aan de slag zou gaan. Achteraf was dat niet heel slim! Met enige pijn in mijn hart zag ik toe hoe de aannemer in onze pas geschilderde muren enorme gaten maakte voor de aanbouw, hoe het zorgvuldig geschilderde koofje werd gesloopt en hoe de stukadoor de geverfde muren per ongeluk onder de stukspatten smeerde. Uiteindelijk moesten we veel muren opnieuw verven. Dus mijn tip voor ieder ander die verbouwt: wacht met muren verven totdat je zeker weet dat er niemand meer in die kamer hoeft te klussen.
 5. Neem een voordeelpas van de bouwmarkt. Bijna elke bouwmarkt heeft er wel één. Wij weten inmiddels dat je tijdens een verbouwing vaste klant wordt bij de lokale bouwmarkt en daar heel wat euro’s spendeert. Dan heb je al snel veel voordeel bij elkaar gespaard.
verbouwtips 4
 1. Omarm je inner controlfreak. Verbouwtips in die trant kreeg ik van iedereen met verbouwervaring uit mijn omgeving. Denk niet automatisch “Oh, dat gaat wel goed!”. Wij hadden toevallig een aannemer die bijna alles aan ons vroeg. Waar wil je de stopcontacten? Welke kleur moeten de voegen krijgen? Wil je een lichtstraat in de uitbouw of een lichtkoepel? Moeten de drempels blijven liggen of moet de vloer doorgelegd worden? Maar ik weet dat menig aannemer die vragen niet stelt en zelf beslist wat jij waarschijnlijk wilt. Met dat soort dingen is het belangrijk (tenminste, als je zoals ik een stellige mening hebt over dat soort details) om zelf je wensen proactief door te geven. Anders heb je voordat je het weet witte voegen terwijl je grijze wilde, of zit het stopcontact totaal onhandig voor je toekomstige tv.
 2. Accepteer hulp. Als je zelf gaat klussen in je huis, wees dan niet zo eigenwijs om geen hulp te accepteren. Ik ben normaal nogal van het “zelluf doen”. In huis zijn er ook zeker dingen waar ik te Pietje Precies voor ben om er zomaar wat mensen voor op te trommelen. Maar ik zou zeggen: neem zeker hulp aan als familie of vrienden het aanbieden. Veel klusjes (laminaat leggen, schilderen, schuren, dingen versjouwen, etc.) gaan tien keer sneller als je het niet alleen hoeft te doen.
 3. Laat ook dingen over aan professionals. Van sommige dingen geef ik maar al te graag toe dat ik dat niet zomaar kan. Daarom lieten we sommige dingen met alle liefde over aan klussers, terwijl we het theoretisch ook zelf hadden kunnen doen (met tien keer minder kwaliteit en in tien keer zoveel tijd waarschijnlijk). Zo lieten we een kast opknappen door Firma Zoethout (wat een pareltje opleverde!). Ook de plafonds hebben we laten schilderen, omdat dat (met onze niet afplakbare muren) een helse en nekpijn-gevende klus zou worden.
 4. Duik regelmatig woonwinkels in. Gewoon om weer even te fantaseren hoe mooi het straks wordt en alvast inspiratie voor meubels en decoratie op te doen. Je kijkt nu misschien nog tegen grijze muren en een kale ondervloer aan. Maar met een concreet beeld bij het eindresultaat kun je daar beter doorheen kijken. Ik had zelfs soms moeite om het eindresultaat voor me te zien, dus dook ik regelmatig de Sissy-Boy, IKEA en H&M Home in. Ik kwam dan met lege handen thuis. Maar had wel weer even gevisualiseerd hoe mooi het zou gaan worden.
 5. Laat je stopcontacten in een kleur spuiten. Dit kwam ik ooit online tegen en vond ik geniaal. Je kunt stopcontacten en lichtknopjes door meerdere online leveranciers in elke willekeurige kleur (de kleur van je muur bijvoorbeeld) laten spuiten. Misschien ben ik een iets te erge detailmiep, maar ik ben fan van dit concept en kan niet wachten om straks roze, beige en terra cotta stopcontacten aan de muur te hangen.
verbouwtips
 1. Licht je buren vooraf in. Jij kijkt misschien al maanden uit naar je verbouwavontuur; je buren zien er vast wat meer tegenop. Zij zitten zonder dat mooie eindresultaat voor ogen met herrie of rondrijdende vrachtwagens en aannemersbusjes opgescheept (tenzij je vrijstaand woont of een mega-villa hebt). Geef daarom van tevoren aan je buren aan wat je verhuisplannen zijn (zéker als je nieuw bent in de wijk). En trakteer ze na de verbouwing op iets lekkers ter compensatie. Wij hebben bij alle buren in de hele straat een briefje in de bus gegooid om ons voor te stellen en de plannen aan te kondigen. Dat maakt de overlast er niet minder op, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen dat fijner vinden dan als je onaangekondigd de sloophamer in je huis laat zetten.
 2. Download podcasts en luisterboeken. Je wilt niet weten hoeveel boeken en podcasts ik tijdens het klussen heb geluisterd. Gezellig kletsen is natuurlijk ook heel leuk. Maar als je elk weekend twee dagen samen met elkaar klust, wil je soms ook luisteren zonder zelf iets hoeven terug te zeggen (ik wel althans). Voor mij zijn podcasts en luisterboeken daarvoor perfect. Ik had een enorme playlist klaarstaan, waar ik de afgelopen tijd honderden uren schilderend en klussend naar heb geluisterd.
 3. Laat los. Je kunt nog zo’n goede aannemer hebben, geweldige verf in huis halen en de complete familie optrommelen voor klusweekenden, maar áltijd zullen dingen anders lopen dan gedacht. Er gaan dingen kapot. Kosten vallen hoger uit. De aannemer stuit op gebreken, houtrot, water of andere dingen die je had gehoopt niet aan te treffen. Zit niet enorm in over die tegenvallers. Ja, het is rot (soms letterlijk). Maar uiteindelijk zullen er altijd dingen mislopen. Over een jaar, als je eenmaal van je verbouwde huis geniet, zal je dit weer vergeten zijn. Focus op het eindresultaat en baal even, maar ga niet dagen mokken om iets waar je niets aan kunt doen.
 4. Bestel je gordijnen op tijd. Ik spreek opnieuw uit ervaring. Zelfs als je er 2,5 maand van tevoren bij bent, heb je kans dat je een huis zonder gordijnen hebt. Zoek ze dus al lekker vroeg uit, zodat je zeker weten iets voor de ramen hebt hangen straks. En lukt dat niet, dan schijnen de zwarte plakgordijnen van IKEA een goede tussenoplossing te zijn. (Die gaan wij binnenkort proberen, omdat ik de ‘bestel je gordijnen op tijd’-tip uit dit lijstje verbouwtips dus zelf iets te laat ontdekte 😉).
 5. Accepteer dat niet álles kan. Als je eenmaal aan het verbouwen slaat, dan blijf je maar nieuwe verbouwplannen zien. Althans, dat is mijn ervaring. Het is soms ook goed (zeker met het oog op de portemonnee) om te besluiten dat niet alles meteen hoeft. Wij hebben bijvoorbeeld wel de complete benedenverdieping meteen aangepakt. Boven willen we ooit nog kunststof kozijnen, maar dat dure grapje bewaren we totdat onze spaarrekeningen weer wat aangevuld zijn. Voor nu doen we het nog even met onze oude houten kozijnen en gammele sloten, en is ook dat oké.
 6. Vergeet dat je ondertussen alles moet doen wat je deed. Je bent geen supermens. Een verbouwing doe je “er niet even bij” (tenzij je alleen je voorraadkast verbouwt misschien). Dus accepteer dat je soms op zaterdagavond uitgeblust op de bank zit in plaats van met vrienden rond te hangen. Geef aan bij familie of vrienden dat je misschien niet de superattente snelle apper bent die je anders bent. Voel je niet bezwaard als je een keer eerder weggaat op een verjaardag of de werkborrel overslaat. Leg de lat lager. Mensen zullen het echt begrijpen. En als ze het niet begrijpen, dan hebben ze vast zelf nog nooit in de steigers gezeten 😉
 7. Fix goede lunch en avondeten. Verbouwen kost ook een hoop energie, dus vergeet niet regelmatig iets in je mond te stoppen. Neem een goede lunch mee op klusdagen en kook soms iets lekkers (afhaalpizza gaat na tien keer ook vervelen). Je lijf heeft het nodig en het is ook een stukje zelfzorg in een periode die al hectisch genoeg is.

Wat is jouw ultieme verbouwtip?

Dit artikel bevat een samenwerking met Verf Plaza.

25 verbouwtips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 26 december 2023 op 9:55 am - Beantwoord

  Die inlegbakjes voor verf zijn inderdaad ideaal! En wat betreft die foto’s: ik heb toen ik twaalf jaar geleden in mijn nieuwbouwhuis trok elke week een fotoalbum bijgehouden. Zó leuk om terug te zien, van helemaal kaal naar ingericht.

 2. Daenelia 26 december 2023 op 9:21 pm - Beantwoord

  Dat van briefjes bij de buren in de bus doen: ik deed dat ook altijd. Maar geen van mijn buren met hun projecten – ook niet die direct naast me een 3 maanden verbouwing deden – namen de moeite ons in te lichten. Laat staan dat we een lekker gebakje kregen, of zo. Het is zo’n kleine moeite om je buren even op de hoogte te stellen, zo netjes, en zo normaal.
  … die buren, vorig huis, bleken uiteindelijk dan ook niet van plan er zelf te gaan wonen, Ja. Dan kun je het doen. Tuurlijk. Geen repercussies. Maar wat een stelletje eikels waren dat.
  Ben blij dat jullie wel gewoon fijne buren willen en willen zijn. Top!

 3. Saskia 30 december 2023 op 9:37 pm - Beantwoord

  Hoop wat we zelf ook hebben ondervonden met al 2 klushuizen. Ik zou ook zeggen maak niet een al te strakke planning en laat sommige dingen los.

Recente blogs

Outfit | Blauwe jurk met bloemen in een Utrechts steegje

24 juni 2018|Outfits|

Op een zomerse zondag sprak ik een tijdje geleden met Claire af in Utrecht. We bezochten alle winkels die ook maar iets met duurzaamheid of tweedehands spullen te maken hadden. Ook kletsten we bij in de zon, maakten we totaal ongeposeerde – ahum – foto’s in een fotogeniek koffietentje, keken we onze ogen uit in een winkel met alpacaknuffels en eenhoornsloffen én fotografeerden we elkaar in de meest schattige steegjes van Utrecht. Kwam dat even goed uit! Net die dag droeg ik namelijk mijn nieuwe knalblauwe jurk met bloemenprint. Ik laat je graag mijn kleurrijke outfit van die dag zien.

Outfit | Een zwarte tuniek met bloemen (Ik in zwart? Ja!)

2 december 2018|Outfits|

Hoe leuk is het als je in de Black Friday-sale een zwarte top mee naar huis neemt?! Ik vond het wel een toepasselijke aankoop. En voor mij ook nog eens best wel een opmerkelijke aanwinst, want als groot liefhebber van kleur heb ik een wel heel bescheiden hoeveelheid zwart in mijn kledingkast hangen. Toch werd ik tijdens een middag shoppen met Eva spontaan verliefd op een zwarte blouse. Met een fleurige bloemenprint, dat dan weer wel. In dit artikel gun ik je met plezier een blik op mijn outfit met deze nieuwe blouse.

Een kat adopteren | 10 tips uit eigen ervaring

22 juli 2020|Lifestyle|

Het is alweer meer dan 1 jaar geleden dat ik mijn Pippa in een reismandje mee naar huis nam. Klaar om voortaan mijn huis met dit pluizige meisje te delen! Een kat adopteren was voor mij een bewuste keuze. Tegelijkertijd stond ik voor allerlei praktische vragen. Waar kun je een kat adopteren? Waar moet je op letten? En gaat dat eigenlijk wel goed, zo'n adoptiekat in huis? Tijd om mijn 10 tips (uit eigen ervaring) met jou te delen! Inclusief een paar dingen die ik achteraf anders zou hebben gedaan.