verhuizen met een kat 4

Verhuizen met een kat, hoe pak je dat aan? (onze 12 tips)

  • 16 januari 2024
  • 5 Reacties
Categorieën: Lifestyle

“Verhuizen met een kat, hoe doe je dat?” Het is een vraag waar ik maanden geleden al de nodige Google-zoekacties op losliet. Ik speurde het hele internet af naar verhuizen-met-een-kat-tips, vroeg mede-kattenbaasjes om advies en keek er meerdere YouTube-video’s over. Zelfs het verhuisbedrijf trakteerde ons op tips om het verkassen voor onze pluizenbol minder stressvol te maken. Achteraf hebben alle aanpassingen goed uitgepakt bij ons. Twee dagen later liep Pippa al blij het hele huis te ontdekken. Ik ben zeker geen kattenexpert. Maar na al mijn avonden googelen en ervaringen uitwisselen deel ik graag een paar tips waar andere verhuizende kattenbaasjes misschien iets aan hebben.

Verhuizen met een kat: waarom is dat een ding?

Laat ik vooropstellen dat elke kat én elke verhuizing anders is. De ene kat miauwt bij de minste of geringste verandering al de hele straat bij elkaar; het andere poezenbeest vindt het allemaal wel best. Een verhuizing naar de andere kant van het land zal ook weer anders zijn dan een verhuizing naar een woning twee straten verderop. En voor katten die binnen blijven, heeft een verhuizing op een andere manier impact dan voor katten die naar buiten gaan en hun vertrouwde plekjes in de buurt hebben. Een verhuizing van een rijtjeshuis naar een appartement zal ook weer anders zijn dan andersom.

Maar de meeste katten zijn nogal routinedieren. Ze gaan goed op dezelfde riedeltjes, hebben hun eigen zitplekjes en kennen zo hun rondjes en buurtkatten in de omgeving. Voor een kat betekent een verhuizing in één keer uit hun vertrouwde plek worden gehaald. Een plek waar nieuwe geluiden te horen zijn, waar de buurt anders is en waar ze (zelfs als de geliefde krabpaal mee mag) nieuwe chillplekjes en routines moeten ontdekken. Daarnaast schijnen katten stress als geen ander over te nemen van hun baasjes. En laten ‘stressvrij’ en ‘verhuizen’ nu meestal niet in één zin voorkomen.

Zelf maakte ik me hier het meeste zorgen om bij onze stresskip (of beter gezegd: stresspip):

  • Pippa is een binnenkat en is nog nooit in haar (bijna 9-jarige) leven naar buiten geweest. Ons vorige huis was haar complete wereld. Vaak wordt gezegd dat een verhuizing voor binnenkatten een grotere verandering is dan voor katten die gewend zijn om veel buiten te komen. (Aan de andere kant: van een buitenkat een binnenkat maken schijnt ook een uitdaging te zijn).
  • Pippa heeft een hekel aan autoritten. En met “een hekel” bedoel ik niet dat je alleen een chagrijnige blik toegeworpen krijgt. Nee, Pippa miauwt vanaf minuut 1 in de auto tot de allerlaatste seconden álles bij elkaar.
  • Ons poezenbeest is enorm gesteld op routines. Ze weet wat de heilige kast met de kattensnoepjes is, gaat altijd op dezelfde plekken in huis zitten en kijkt al raar op als Bart en ik opeens een stoelenswitch hebben gedaan. Ik hield mijn hart vast hoe dan in het nieuwe huis zou gaan.
  • Verder is Pippa een gestreste kat. Ze vindt vreemde mensen bijvoorbeeld heel spannend, is bang voor de glazenwasser, is na vijf jaar nog steeds niet dol op de stofzuiger en kruipt altijd weg als de bel gaat. Ik was bang dat een verhuizing voor haar het toppunt van stress zou zijn. Spoiler: dat viel ons alles mee.

Ik leerde trouwens dat er katten zijn die zich hechten aan een plek én katten die zich hechten aan hun baasjes. Als jij een kat hebt die vooral heel graag bij jou in de buurt is, scheelt dat waarschijnlijk al enorm. De kat zal de omgeving dan minder erg missen dan een kat die juist heel erg gehecht is aan plekjes in de buurt. Pippa behoort sowieso tot die laatste categorie, dus dat hielp ongetwijfeld mee om de verhuizing soepeler te laten verlopen.

verhuizen met een kat 3

Onze 12 tips voor verhuizen met een kat

Twee weken geleden gingen wij over naar ons nieuwe huis. Met al onze spullen én met een reismandje gevuld met Pippa. Het ging verrassend goed, wat volgens mij grotendeels te danken was aan alle tips die we hadden gekregen voor een verhuizing met een kat. Aangezien wij vast niet de enige baasjes zijn van een kat die verhuizen niet als hobby heeft, deel ik graag een paar tips die voor ons goed hielpen (of die we als plan B achter de hand hadden). Wie weet hebben mede-kattenpersoneelsleden om hun kattenkoning(in) minder gespannen naar een nieuw stulpje over te brengen.

1. Neem vertrouwde spullen van je kat mee

Het is misschien verleidelijk om bij een verhuizing de afgeragde krabpaal van je kat maar meteen naar de stort te brengen en allerlei leuke nieuwe mandjes in huis te halen. Maar voor een kat is het vaak juist fijn als ze een paar bekende spullen tegenkomen in het nieuwe huis. Geef die spullen ook direct een plekje in de woning, zelfs al heb je nog heel veel dozen onuitgepakt staan. Leg alvast het mandje neer waar je kat graag in zit, geef de krabpaal een prominente plek of zet de favoriete stoel neer waar je kat zo graag op ligt. Dan ziet het er maar niet direct heel stylish uit. Je kat zal het je in dank afnemen. Ze herkennen hun eigen geur uit duizenden, en hun vertrouwde spullen ruiken natuurlijk één en al naar hen.

Voor ons was dit absoluut de best werkende tip. Pippa banjerde eerst als een vloerkleedje (zichtbaar bang) het hele huis door. Toen we haar krabpaal neerzetten en haar rieten mandje een plek ernaast gaven, zag je opeens de opluchting in haar ogen. “Wat? Dit is gewoon mijn paal waar ik zo graag op lig!”. Ze is er urenlang niet meer afgekomen.

Tip: Zijn spullen écht aan vervanging toe? Bestel ze alvast een paar weken vóór de verhuizing en laat ze op je oude adres bezorgen. Wij hadden bijvoorbeeld een nieuwe kattenbak nodig en bestelden die al drie weken voor de grote verhuisdag. Daardoor was Pippa al aan de kattenbak gewend toen we hem meenamen naar het nieuwe huis.

2. Sluit je kat op tijdens de verhuizing

Door deze Instagram-video van Anne Ermens en dierengedragsdeskundige Liz Wolting leerde ik dat katten vooral gestrest raken van verhuizen als jij zichtbaar gestrest bent. En aangezien verhuizen nogal een stressvolle en drukke aangelegenheid is, is het niet gek dat jij een gespannen indruk maakt. Wat voor ons heel goed hielp, was om Pippa tijdens de verhuisdag in één kamer op te sluiten waar het verhuisbedrijf niet hoefde te zijn. Uiteraard hielden haar kattenbak, voerbakje, drinkbak en een kattenmand haar gezelschap. Daardoor kreeg ze veel minder mee van de verhuizing, hoefden wij niet bang te zijn dat Pippa zou wegglippen en merkte ze minder van onze last-minute inpakstress.

Pas toen alle spullen in het nieuwe huis stonden, verhuisden we Pippa in haar reismandje naar haar (en ons) nieuwe onderkomen. Daardoor konden we er in alle rust voor haar zijn tijdens de autorit en kon ze rustig wennen aan het nieuwe stekkie zonder rondrennende verhuizers om haar heen.

3. Laat je kat eerst maar in één ruimte

Zeker als je naar een huis met meerdere verdiepingen verhuisd, kan een compleet nieuwe woning nogal overweldigend zijn voor een kat. Overal zien katten hoekjes om te ontdekken en besnuffelen. Om het minder overwhelming voor haar te maken, lieten wij Pippa eerst alleen los in de woonkamer. Daar hebben we haar een dag gehouden voordat ze de rest van het huis kon ontdekken.

We hadden overigens geen dichtgetimmerd plan voor de dagen daarna. We lieten het vooral van Pippa afhangen wanneer ze naar de andere kamers mocht. Toen ze al na één dag de hele tijd door de gangdeur probeerde te glippen, besloten we dat ze ook wel naar boven mocht. Zo heeft ze elke kamer op haar tempo kunnen bestuderen. Inmiddels heeft ze al in meerdere kamers haar vertrouwde plekjes gevonden. De stapel verhuisdozen voor het zolderraam is favoriet (toch jammer dat we op zich andere plannen voor deze plek hadden dan daar voor eeuwig dozenstapels laten staan…).

verhuizen met een kat

4. Houd zelf je stress in bedwang na de verhuizing

Ik weet het: dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je net je hele hebben en houwen naar een andere stek hebt verkast. Maar toch: probeer het. Rust nemen na die ingrijpende gebeurtenis is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor de kat. Ga bijvoorbeeld regelmatig op de bank of op de stoel zitten in plaats van continu rond te rennen. Dan kan je kat merken dat het hier “goed” is en misschien zelfs nieuwe plekjes vinden om bij je te liggen. Nodig je kat uit om op schoot te komen zitten, leg het lievelingskussen neer of speel met een balletje. Dan kan je kat merken dat sommige routines van thuis ook op deze nieuwe plek gewoon doorgaan.

5. Neem wasgoed met jouw geur mee

Deze tip voor verhuizen met een kat kregen we van ons verhuisbedrijf. Ik vond het een toptip! Katten ruiken natuurlijk vele malen beter dan mensen. Een plek voelt voor hen als een thuis als ze bekende luchtjes ruiken. Katten zijn aan de ene kant dol op hun eigen geurtjes. Aan de andere kant schijnen ze het fijn te vinden als spullen in het nieuwe huis naar jou ruiken. Dat betekent uiteraard niet dat je je vieze onderbroeken uitgebreid over de grond moet verspreiden. Dat is ook zo wat. Maar je kunt bijvoorbeeld een pyjamashirt ergens neerleggen of een handdoek die je één keer hebt gebruikt. Leg op meerdere plekken iets met jouw geur. Vooral als je verhuist naar een woning waar de verse verflucht nog in het huis hangt, is het fijn als er ook geuren te bespeuren zijn die je kat al kent.

6. Klussers over de vloer? Sluit je kat op met jou erbij

Meteen na onze verhuizing ging het klusgeweld hier thuis volle bak door. We kregen de week daarna al vijf dagen lang schilders over de vloer. Om een hal vol spierwitte kattenpootjes op de vloer te voorkomen, sloten we Pippa op zolder op. Wel wilden we ervoor zorgen dat er in die week bijna de hele tijd iemand bij Pip was. Het is best stressvol, zo’n complete verhuizing. Opgesloten worden op een kamer die je nog niet zo goed kent, is dan extra spannend. Zeker als je kat erg aan jou gehecht is, is het fijn als jij erbij bent op die momenten. Uiteraard kan dat niet altijd de hele week. Maar als je toch thuis bent, helpt het om juist in de tijdelijke kattenkamer te gaan zitten.

7. Creëer kattenplekjes in het nieuwe huis

Goed, misschien is dit meer een verhuizen-met-Pippa-tip dan een algemene tip voor verhuizen met een kat. Maar onze mevrouw heeft graag haar eigen plekjes in huis én vindt het fijn als ze vanaf sommige uitzichtplekken de hele straat kan overzien. Omdat we nog wel een paar weken met een huis vol dozen zitten, bouwden wij klimtorens van verhuisdozen. Pippa vond het geweldig om zo door het zolderraam naar vogels te staren en elke pakketbezorger te zien langsrijden.

Je kunt natuurlijk ook kattenmandjes een plek geven of (bij veel katten favoriet!) een kartonnen doos neerzetten waar je kat in kan liggen. Kan je kat zijn draai niet vinden terwijl hij of zij in je vorige huis altijd een gezelschapsdier was? Til je kat dan een keer op om het nieuwe plekje te laten zien. Wie weet heeft je kat er dan wel oren naar.

verhuizen met een kat 5

8. Bouw routines van thuis in

De meeste katten zijn gewoontedieren. Onze Pippa is daar in elk geval het schoolvoorbeeld van. Omdat Pippa thuis soms al stress krijgt van de kleinste veranderingen, besloten we een paar gewoontes van thuis ook hier te laten doorgaan. Zo hielden we netjes onze etenstijd van thuis aan, ploften we ook hier ’s avonds op de bank voor Bart-Romy-en-Pip-tijd en krijgt ze ook hier voor het slapengaan altijd een handje kattensnoepjes voordat ik het licht uit doe. De eerste dag keek Pippa nog even vreemd op. Maar ik had het idee dat ze na twee dagen al dacht “Oh wacht, ik woon hier met dezelfde mensen. Ze gedragen zich hetzelfde en mijn snoepjes smaken hetzelfde. Het is vast oké hier.”

9. Gebruik feromonen in het stopcontact

Ik moet zeggen: dit is de enige tip waar ik gematigd enthousiast over ben. Ik probeerde dit in het appartement toen ik Pippa net geadopteerd had (en ze dus niet alleen van huis, maar ook van baasje wisselde). Maar 1) ik vond de fermonen zelf vreselijk stinken en rook dat dus echt wel als ik de kamer binnenstapte (ook al beweerde de verpakking nog zo stellig dat dat niet kon), 2) ik heb na 3x een maand feromonen gebruiken (in meerdere situaties) nooit gemerkt dat het ook maar iets met Pippa deed.

Van andere kattenbaasjes heb ik wel lovende verhalen over dit hormoonspul gehoord. Ook over feromonen die je in de nek van je kat kunt knijpen trouwens. Dus wie weet heeft het bij jouw kat wel waanzinnige effecten. Maar voor Pippa werkt het blijkbaar niet echt (en voor mijn overgevoelige neus ook niet).

10. Druk iedere klusser/verhuizer op het hart dat er een kat is

Dit speelde bij ons vooral na de verhuizing. Maar als er nog druk geklust wordt of als je regelmatig meubels binnenkrijgt, kun je niet vaak genoeg zeggen “Kun je de deur dichtdoen voor de kat?”. Al is het maar voor je eigen stressniveau. Het is mij al zo vaak overkomen dat mensen de deur laten openstaan dat ik tegenwoordig vaak maar óf Pippa zelf alvast ergens opsluit óf het wel tien keer zeg óf een briefje op de deur plak met de tekst ‘Hier zit een kat. Niet opendoen graag!’. Better safe than sorry.

11. Nodig niet direct je hele vriendenkring uit

Tenzij je kat letterlijk een sociaal dier is en het na een uur wennen al prima vindt natuurlijk. Maar ik ken weinig katten voor wie dat geldt. Toen ik Pippa adopteerde, maakte ik de fout om direct een vriendin op kattenkraamvisite te laten komen. Pippa was al gestrest en moest nog wennen aan haar nieuwe onderkomen. Dat er ook nog mensen door het huis liepen, maakte het er niet beter op. Dat pakten we dit keer dan ook anders aan. De eerste dagen lieten we niemand op bezoek komen (niet dat we als twee introverten na de verhuisdrukte überhaupt behoefte hadden aan bezoek ;)). Dat was zowel voor ons als voor Pip relaxter.

Wil je een housewarming geven of de hele familie optrommelen? Wacht dan een paar dagen. Dan heeft je kat de tijd om eerst het huis te verkennen. Pippa vindt het bijvoorbeeld fijn om schuilplekjes te hebben als er mensen komen die ze nog niet kent. Voor verstopgrage katten als Pip is het fijn als ze eerst de tijd krijgen om nieuwe plekjes te ontdekken.

verhuizen met een kat 5

12. Vraag een kattengedragsexpert om specifieke tips

Dat hebben wij niet specifiek gedaan voor het onderwerp ‘verhuizen met een kat’. Maar toen Pippa net in het appartement woonde en veel stress had, heb ik wel een kattengedragsexpert laten komen voor tips. Als je erg inzit over verhuizen met een kat of een specifieke situatie hebt (bijvoorbeeld als je verhuist naar een veel kleiner huis of van een buitenkat een binnenkat wilt maken), is het zeker verstandig om met een specialist in gesprek te gaan.

De dierenarts kan je vaak wel een paar tips geven. Voor uitgebreider advies kan ik een gesprek met zo’n expert zeker aanraden. Zo iemand komt bij je thuis langs om je kat te observeren en denkt heel praktisch met je mee. En nee hoor, daar is echt nul zweverigs of geks aan. Ik vind het zelf in de categorie ‘Met een hond ga je ook naar een puppycursus’ vallen.

Bonustip: vergeet niet de chip en dierenarts om te zetten

Dit was zo’n administratief dingetje dat ik zelf bijna was vergeten. Maar als je toch al adreswijzigingen aan het doorgeven bent, kun je dit net zo goed ook maar meteen doen. Verhuis je naar een andere buurt of woonplaats? Ga dan op zoek naar een nieuwe dierenarts waar je een goed gevoel bij hebt. Als je je uitschrijft bij de oude dierenarts en inschrijft bij de nieuwe, gaat het dossier van je geliefde kat netjes over én word je op tijd herinnerd aan de jaarlijkse vaccinaties.

Heeft je kat ook een chip? Zet dan ook het adres om waaraan de chip gekoppeld is. Dat scheelt gedoe als je kat zoek raakt (even afkloppen dat dat ooit gebeurt!).

Dus: hoe kun je je kat laten wennen aan een nieuw huis?

Dus kort samengevat, dit zijn een paar tips die ons hielpen om onze kat te laten wennen aan een nieuw huis:

  • Laat je kat het nieuwe huis kamer voor kamer ontdekken.
  • Neem vertrouwde spullen mee waar de geur van je kat al aan zit.
  • Zorg ervoor dat je zelf in de ruimte bent, zodat je kat jou als “vertrouwd persoon heeft.
  • Maak plekken waar je kat kan zitten.
  • Geef hetzelfde voer als thuis en houd vast aan routines die je kat thuis ook kent.
  • Vraag een kattengedragsexpert om advies.
  • Wees er zelf voor je kat, zeker als er klussers over de vloer komen.

Verder zou ik zeggen: volg het tempo van je kat. Ik kop nog maar eens de opmerking erin waarmee ik begon: elke kat is anders. Is jouw kat al op dag 1 reuze-nieuwsgierig naar de rest van het huis? Laat je kat dan gerust meer plekken ontdekken in plaats van hem of haar koste wat kost in één kamer te houden. En verwacht je dat je kat de tuin geweldig vindt, maar toont hij of zij nul interesse? Laat het dan ook gewoon. Als je kat ergens behoefte aan heeft, zijn de meeste katten mondig genoeg om dat te laten blijken.

Daarnaast las ik op internet heel veel tips om katten te laten wennen aan een huis met tuin (als ze eerst in een tuinloos huis woonden). Of juist aan een huis zonder tuin (als ze van een rijtjeshuis met tuin komen). Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Maar Praktijk voor Kattengedrag schreef er een handig artikel over. Ook een kattengedragsexpert of je dierenarts kan je hier vast meer over vertellen.

Katachtig leesvoer

Ben je net als ik lichtelijk geobsedeerd door pluizige viervoeters en wat er in hun hoofd omgaat (ook als het gaat om verhuizen met een kat)? Dan kun je er ook een hoop leesvoer over vinden. Deze boeken staan hoog op mijn katachtige boekenlijstje:


Ben jij al eens verhuisd met een kat? Zo ja, wat zijn jouw gouden tips?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 16 januari 2024 op 10:13 am - Beantwoord

    De chip omzetten is superbelangrijk en ook precies wat ik vergat. Tot onze kat na een week (als ‘binnenkat’) naar buiten glipte en drie uur buiten banjerde. Ik in paniek! Dus toen het adres meteen aangepast voor beide katten en .. wachten. Ze kwam op haar gemakje terug, alsof we er al jaren woonde en zij haar normale rondje maakte. Mevrouw was duidelijk onmiddellijk een buitenkat geworden. Later bij een vefhuizing terug naar een appartement schakelde ze ook net zo makkelijk weer om naar binnenkat. De leeftijd speelde ook mee, maar .. katten hechten zich aan mensen. Punt. Katten hechten zich niet aan ‘huizen’ of ‘plekken’. Onzin. Als jouw kat niet bij jou wil zijn, dan heeft-ie genoeg opties om een nieuw mens uit te kiezen. Dus ja: het kan dat een kat je gewoon niet pruimt. Pippa is duidelijk gewoon aan jou (en ook Bart natuurlijk) gehecht. En ze zal net zo goed gevoeld hebben dat jullie superblij zijn met jullie nieuw huis.
    … Ik hoop nog steeds dat ze een kattenvriendje vindt in de buurkat 🙂

  2. Judit 16 januari 2024 op 1:04 pm - Beantwoord

    Bedankt voor de tips!
    Wij gaan dit jaar verhuizen en hebben 4 binnen katten waarvan 3 heel bangerig zijn aangelegd nr 4 is heel ondernemend dus die zal minder moeite hebben.

  3. Chiara 17 januari 2024 op 9:46 am - Beantwoord

    In ons oude huis, kwam opa regelmatig op bezoek, en onze kat die dol op hem was ging altijd bij hem op schot. Tijdens het klussen in het nieuw huis, was opa af en toe op bezoek, en wij hadden een lekker stoel voor hem geregeld waar hij zitten en af en toe helpen (hij was al 90, maar vond heel belangrijk dat hij kwam kijken dat alles goed ging). Toen we de reismand van ons kat openende, ging hij gelijk ruiken en het pad te volgen richting opa de stoel, hij ging daar zitten en bleef wachten op die stol tot zijn etenstijd. Ik zal nooit vergeten hoe hij gelijk de vertrouwde geur van opa had ontdek en gevolgd <3

  4. Johanna 23 januari 2024 op 4:11 pm - Beantwoord

    Leuke tips. De meeste kan ik onderstrepen. Maar dan voor een nieuwe kat in onze oude woning. Overigens gebruiken wij een stekker met een valeriaangeur, en dat zou rustgevend moeten zijn. Je ruikt het vooral de eerste dag, en daar hebben we hele goede ervaringen mee. Dus niet iets met hormonen. Succes.

  5. Anne 3 februari 2024 op 9:59 am - Beantwoord

    Ah, leuk dat je wat aan de video met Liz en mij hebt gehad! Hier is – met dank aan Liz – alles goed verlopen, Kroepoek is helemaal blij in het nieuwe huis!

Recente blogs

Van hersenbloeding naar Hoofdgerechten | Mijn broer schreef een kookboek

6 juli 2022|Groen doen, Lifestyle|

Zoals het een echte #fangirl betaamt, kon ik niet wachten totdat dit boek van de persen zou rollen. Vanwaar fangirl? Nou, het kookboek ‘Hoofdgerechten’ is geschreven door mijn broer Joeri. Als grote zus ben je sowieso trots op je broer. Maar dat Joeri dit kookboek geheel zelf heeft ontwikkeld, is al helemaal iets waar ik om glunder van trots. Joeri kreeg een maand nadat hij Nederlands kampioen BMX’en werd uit het niets een hersenbloeding. Zijn leven bestond in één keer niet meer uit dagelijks stunten op zijn bmx-fiets, maar uit stapje voor stapje herstellen in een revalidatiecentrum. Gelukkig maakte zijn fietsliefde plaats voor een nieuwe passie: koken. Die passie leidde tot dit fantastische vega-kookboek met verrassende, duurzame én gezonde maaltijden. Ik geef je graag een inkijkje.

Moeite met boos worden? | Mijn verhaal (+tips)

10 april 2019|Persoonlijke groei|

Grote ruzies in het verkeer, scheldpartijen in een voetbalstadion en boze klanten aan de kassa van de supermarkt? Het lijkt wel alsof mensen tegenwoordig een stuk sneller boos worden. Althans, sommige mensen. Maar wat nu als je het lastig vindt om boos te worden? Als je bang bent om het verkeerde te doen of jezelf simpelweg niet anders dan lief, blij en aardig kent in plaats van boos. En wat nu als je je op bepaalde momenten wel heel boos voelt, maar het niet kunt of durft te uiten? Ik deel graag mijn verhaal. Inclusief onzekerheden en mini-successen.

Werkplezier | 10 tips om je werkdag (nóg) leuker te maken

26 maart 2018|Carrière en ondernemen|

Met plezier naar je werk gaan, dat willen we natuurlijk allemaal. Wat zou het leuk zijn als je na je weekend nog net niet de slingers ophangt omdat je weer naar je werk mag. Of als je de hele dag met een glimlach van oor tot oor achter je computer zit. In werkelijkheid heeft zelfs iemand met een droombaan weleens geen zin in werk na het weekend en vraagt zelfs de meest gepassioneerde werknemer zich vast op dinsdag weleens af of het al bijna weekend is. Maar gelukkig kun je zelf je werkdag leuk(er) maken. Wie weet helpen deze 10 tips voor meer werkplezier je zelfs op die beruchte eerste dag na de vakantie aan een voorzichtige glimlach.