kaarten met aquarelverf 16

DIY | Verjaardagskaart knutselen met aquarelverf (4 ideeën)

 • 6 mei 2021
 • 12 Reacties
Categorieën: DIY

Sinds ik vorig jaar voor mijn verjaardag een setje aquarelverf kreeg, zijn die verf en ik onafscheidelijk. Grootse schilderijen maak ik er niet mee, achtergrondjes voor kaarten wel. Met weinig moeite en met niet veel meer dan verf, papier en stickers kun je heel snel zelf een verjaardagskaart knutselen. En het belangrijkste: het is heel leuk om te doen! In dit artikel laat ik je 4 kaarten zien die ik zelf maakte met aquarelverf. Natuurlijk leg ik ook stap voor stap uit hoe je zelf zo’n kaart kunt knutselen. De perfecte activiteit voor een regenachtige dag!

Verjaardagskaart knutselen met aquarelverf

Toen ik vorig jaar voor het eerst mijn kwast in een palet met aquarelverf doopte, had ik direct door dat ik achtergronden maken nog veel leuker vond dan ingewikkelde bloemen en planten schilderen. Met alleen al drie gemengde kleuren heb je binnen no time een mooie achtergrond op papier staan. Ik kan er mijn voorliefde voor kleur helemaal in kwijt en word ook gewoon blij van het hele proces van kleuren mengen, met mijn verf over het papier gaan en langzaamaan iets zien ontstaan.

Alleen, wat doe je dan met zo’n achtergrondje? Opeens kreeg ik het idee om de achtergrondjes met mijn andere creatieve hobby kon combineren: kaarten maken. De achtergrondjes zijn een prima basis voor zelfgemaakte kaarten. Veel meer dan een paar stickers en een fineliner heb je er niet bij nodig om binnen een half uur een leuke kaart uit je mouw te schudden.

Zo maak je de kaart met aquarelverf!

Genoeg gekletst over hoe leuk het is om de kaarten te maken. Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe je daar ook zelf mee aan de slag kunt gaan. Veel plezier!

achtergrond maken met aquarelverf
achtergrond maken met aquarelverf

Wat heb je nodig?

Heb je ook de kriebels te pakken om een verjaardagskaart te knutselen met aquarelverf? Zoek dan eerst de volgende benodigdheden bij elkaar:

 • Aquarelverf (ik gebruik dit setje van Vincent van Gogh; heel fijn om mee te werken!)
 • Aquarelpapier (het liefst niet te dun)
 • Linnencardstock (bijvoorbeeld van Action)
 • Kwast (ook niet te dun)
 • Stickers en andere versiersels
 • Zwarte fineliner
 • Tape en lijm
 • Snijmat
 • Klein bordje (om verf op te mengen)
 • Glas water

Stap 1

Bepaal eerst welke kleuren je wilt gebruiken voor je achtergrond. Ik gebruikte zelf voor elke achtergrond 3-4 kleuren, waaronder altijd wit. Met wit kun je elke kleur namelijk lichter maken, waardoor je heel mooi meerdere tinten van een kleur kunt krijgen. Voor de kaart met de blauwe lucht gebruikte ik bijvoorbeeld knalblauw, donkerblauw en wit. Voor de groene ondergrond die je hierboven ziet, werkte ik met beige, groen, donkergroen, geel en wit.

Stap 2

Doop je kwast in het water, zodat je de aquarelverf van het palet kunt halen. Doe een beetje van elk van de kleuren verf op het bord. Zorg ervoor dat er een klein beetje ruimte tussen de kleuren in zit op het bord. Dan kun je straks gemakkelijker mengen.

kaarten maken met aquarelverf

Stap 3

Meng vervolgens de kleuren gedeeltelijk door elkaar op het bord. Dus laat blauw en wit een beetje in elkaar overlopen. Breng op een ander deel van het bord juist veel lichtblauw en minder wit aan, en laat weer ergens anders juist wit en donkerblauw in elkaar overlopen. Zo krijg je allerlei verschillende kleurtinten die je straks kunt gebruiken om de achtergrond te maken.

Stap 4

Breng de verf in vegen aan op het aquarelpapier. Wissel af qua hoeveelheid water. Gebruik de ene keer veel water als je met je kwast door de verf gaat en de andere keer juist minder. Gebruik de ene keer een meer blauwe tint, de andere keer bijvoorbeeld een meer roze tint.

Ga soms tussendoor met een natte kwast nog eens door de geverfde strepen heen. Dan lopen de kleuren mooinatuurlijk in elkaar over. Verf zo door totdat je een vlak van ongeveer 10 x 15 centimeter hebt geschilderd.

Dit vlak hoeft niet netjes van rand tot rand te zijn trouwens. Het is juist mooi speels als je soms wat ruimte overlaat aan de randen.

achtergrond maken met aquarelverf

Stap 5

Laat het geverfde vlak goed drogen voordat je het vel papier uit het aquarelblok haalt (vereist wat geduld, ik weet het!). Zo voorkom je dat het papier straks krom trekt.

Snijd daarna een rechthoek van 9,5 x 14,5 centimeter uit het geverfde deel van het aquarelpapier.

Stap 6

Plak deze rechthoek op een dubbelgevouwen kaart van linnencardstock. Ik gebruik hiervoor vellen van Action van 15 x 20 centimeter, die je alleen nog maar doormidden hoeft te vouwen. Als jij grotere cardstockvellen hebt, kun je er zelf een rechthoek van dat formaat uit snijden en daar een dubbelgevouwen kaart van maken.

achtergrond maken met aquarelverf

Stap 7

Dan is het tijd voor een van mijn favoriete onderdelen: stickers plakken. Ik heb inmiddels een flinke verzameling Action-stickers opgebouwd en heb die voor al mijn kaarten in dit artikel gebruikt. Ik knip vaak met een mini-schaartje de witte randjes om de figuren heen wat kleiner en blijf vervolgens schuiven met stickers totdat ik tevreden ben over de indeling.

Gebruik een dotje lijm om de stickers vast te plakken. Tja, helaas laat de plakkwaliteit van de meeste Action-stickers te wensen over.

verjaardagskaart knutselen

Stap 8

Versier de kaart met strass-steentjes en teken er met zwarte fineliner een aantal figuurtjes bij. Schrijf verder zelf een leuke tekst op of kies voor een sticker met tekst. Je hoeft trouwens echt geen ster te zijn in handletteren om er wat leuks van te maken. Ik doe zelf ook maar wat qua schrijven.

Ta da, de kaart is af!

Als je tevreden bent met elk lijntje en stickertje, kun je de kaart af verklaren. Ongetwijfeld kun je er iemand heel blij mee maken straks. Ook al barst het op Greetz en Hallmark tegenwoordig van de vrolijke kant-en-klare kaarten, een zelf geknutselde verjaardagskaart valt vast al helemaal in de smaak bij de ontvanger.

verjaardagskaart knutselen
verjaardagskaart knutselen

Nog meer ideeën voor verjaardagskaart knutselen

Toen ik eenmaal de smaak te pakken had, kon ik niet meer stoppen met de ene na de andere verjaardagskaart knutselen – steeds op dezelfde manier met een achtergrond van aquarelverf. Voordat ik het wist had ik vier kaarten tafel liggen, die inmiddels allemaal een ontvanger hebben gevonden (mijn halve familie is in april en mei jarig!). Het leuke is dat de opzet steeds voor elke kaart gelijk is, maar dat de kaarten er door de verschillende kleuren en achtergrondjes toch heel anders uit kunnen zien.

Ik zal hieronder de andere kaarten ook laten zien ter inspiratie.

verjaardagskaart knutselen
verjaardagskaart knutselen

Botanische kaarten

De twee kaarten maakte ik – niet geheel verrassend – voor twee plantenliefhebbers. Aan beide kaarten kwam zo’n beetje een half stickervel te pas. Juist leuk, vind ik. Zo komt die goed gevulde map met stickers tenminste nog een keer op (en heb ik een goed excuus om hem regelmatig aan te vullen met iets nieuws!). Overigens vind ik het schuiven met stickers ook een leuke bezigheid op zich. Grappig hoe een kaart zo stap voor stap steeds meer klopt en uiteindelijk alles perfect op zijn plek lijkt te vallen.

achtergrond maken met aquarelverf

De zuurstokroze kaart

De vierde en laatste kaart is een zuurstokroze exemplaar. Hoewel ik minder van het knalroze ben dan een paar jaar geleden, kan ik het niet laten om zo nu en dan de zuurstok die nog steeds in mij verscholen zit weer naar buiten te laten komen. Dit keer inclusief glitters, eenhoorns en alles waar ik vijftien jaar geleden verslingerd aan was. Een kleurrijk geheel waarvoor ik al een eenhoornliefhebbende jarige in gedachte heb als ontvanger (die gelukkig mijn blog niet leest).

Zelf kaarten maken? Doen!

Dus mocht je nog leuke verjaardagspost zoeken voor iemand anders, een setje aquarelverf hebben liggen en een leuke bezigheid zoeken voor een druilerige dag, denk eens aan een verjaardagskaart knutselen met aquarelverf. Ik was er een paar uur lekker zoet mee.

Mocht je nog een ander origineel idee zoeken voor kaarten maken, ik vond broccoli-schilderen ook een aanrader om eens te proberen.

Wat is in jouw omgeving dé verjaardagsmaand?

verjaardagskaarten maken met action stickers
kaarten maken met action stickers
kaarten maken met action stickers

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Wendy 6 mei 2021 op 7:46 am - Beantwoord

  Hier niet echt een verjaardagsmaand geloof ik. Wel een verjaardagsperiode: van eind augustus t/m begin november. Dan heb ik bijna elk weekend wel een feestje (als het geen corona zou zijn). Je kaarten zien er leuk uit. Iets te bont naar mijn smaak, maar dat maakt ze juist zo lekker persoonlijk.

 2. Meaghan 6 mei 2021 op 8:43 am - Beantwoord

  Super leuk! Wat ben je toch creatief! Ik vind het ook leuk om kaarten te maken, maar ik heb er niet altijd tijd voor. Dus soms maak ik zelf kaarten, maar het komt ook voor dat een kaart uit de winkel komt. Maar dit is wel heel inspirerend en leuk om mee aan de slag te gaan! Ik denk dat ik daar ook veel mensen blij mee kan maken!

 3. Johanna 6 mei 2021 op 8:58 am - Beantwoord

  Die met die planten vind ik het mooist. Maar eigenlijk vond ik je gedichten op een kleurige achtergrond net iets beter, waar zijn die gebleven? Misschien kun je dat combineren? Mijn aquarelleverf is voor de lockdown gekocht, “voor als ik me verveel”, maar ligt nog steeds te wachten. Succes!

  • Romy 9 mei 2021 op 8:53 pm - Beantwoord

   Dank je! De gedichtjes deel ik op Instagram 🙂 Inderdaad wel een leuk idee om die gedichtjes eens op een aquarelkaart te schrijven. Dat ga ik onthouden voor een volgende creatieve weekenddag.

 4. Audrey 6 mei 2021 op 9:18 am - Beantwoord

  Heel leuk weer! Die met de planten is mijn favoriet. Ik heb geen aquarelverf, maar wel van die aqua markers (die ik eigenlijk veel te weinig gebruik).

 5. Naomi 6 mei 2021 op 9:53 am - Beantwoord

  Wat zijn ze leuk! Heel gaaf gedaan. Ik heb het ook al een paar keer geprobeerd, maar was dan niet tevreden met het resultaat. Toch nog maar eens een nieuwe poging wagen voor zo’n leuk achtergrondje. Ik heb gelukkig niet echt een verjaardagsmaand. Hier is het vrij netjes verdeeld. Elke maand één en af en toe net eentje extra;).

 6. bychristiana 6 mei 2021 op 4:41 pm - Beantwoord

  Leuke ideetjes! Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo van het knutselen ben. We hebben laatst wel een heel leuke site ontdekt waar je kaarten kan maken, maar dan online dus, en vervolgens printen. Dus dan kies je een achtergrond en een afbeelding en een lettertype en vervolgens kun je ook de envelop ontwerpen met echt mooie afbeeldingen zoals verschillende bloemen. Toevallig vonden we een mega leuke afbeelding van een pomeriaan met een roos in het bekkie, en die pom leek precies op Sketch. Inmiddels hebben we hem al naar meerdere mensen gestuurd en we kregen echt heel leuke reacties;-)

  • Romy 9 mei 2021 op 8:49 pm - Beantwoord

   Aww, hoe leuk om een Sketch-lookalike op de kaart te kunnen zetten! Kan me voorstellen dat zowel jullie als de ontvangers daar héél enthousiast van werden 🙂

 7. Charlotte 6 mei 2021 op 4:58 pm - Beantwoord

  Wat een leuke kaarten weer!

 8. Giovanna Jansen 10 mei 2021 op 1:49 pm - Beantwoord

  Wat een lieve kaarten! Ik wil al heel lang eens met aquarelverf aan de slag, maar om de een of andere reden is het er nog niet van gekomen.

 9. Anouk 10 mei 2021 op 9:08 pm - Beantwoord

  Wat maak je toch altijd leuke kaartjes Romy! Ik heb ook zo’n waterverf setje, die moet ik echt weer eens gebruiken.

 10. Els 17 mei 2021 op 10:15 am - Beantwoord

  Wat een mooie kaartjes. Vooral ook de combinatie tussen de verf en de afbeeldingen :-).

Recente blogs

Voor als jij (net als ik) het liefst "de wereld zou redden"

9 juni 2020|Groen doen, Persoonlijk|

Al als kind wilde ik het liefst de wereld beter maken. Helaas bleek al snel dat er geen pleister bestaat die alle wonden heelt. "Wereldverbeteraar" is geen beroep waar je zomaar even op kunt solliciteren. Ook met een superman-cape kom je geen stap verder met die ambitie. Al een tijdje worstelde ik met een voor mij belangrijke vraag. Wat kan ik bijdragen nu er van alles speelt in de wereld - en in MIJN wereld? En doet wat ik doe er eigenlijk wel toe?

Action shoplog | Stickers, notitieboekjes & nog meer stickers

23 februari 2020|Lifestyle|

Action heeft twee afdelingen waar ik haast nooit met een gesloten portemonnee langs kan lopen: de knutselafdeling en de afdeling met pennen en notitieboekjes. Altijd blijft er wel iets aan mijn winkelmandje vastplakken. En zoals je begrijpt moet ik het dan ook maar afrekenen. Zo komt het dus dat ik voor schoonmaakmiddel naar de winkel ga en vervolgens met een lading stickers en een voorraad nieuwe notitieboekjes (en vooruit, het schoonmaakspul was ik ook niet vergeten!) Action weer uit ga. Ik weet ook niet waar het misgaat. Maar als je mijn aankopen ziet, kun je je er vast iets bij voorstellen.

Mijn zakelijke doelen (als tekstschrijver) voor 2020

8 januari 2020|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Het jaar 2020 is alweer een week onderweg. De oliebollen zijn op, de meeste kerstbomen zijn inmiddels weggedaan of opgeborgen en de feestjurkjes hebben weer plaatsgemaakt voor alledaagse werkoutfits. Kortom, een nieuw werkjaar is begonnen. Daarom vond ik het hoog tijd om mijn zakelijke doelen voor dit jaar te delen. Mijn persoonlijke doelen kregen op de eerste dag van dit jaar al een speciaal plekje op mijn blog. Nu de eer aan mijn zakelijke doelen. Ik zal je niet met alle cijfertjes en details lastigvallen, maar deel wel globaal een paar dingen die ik in 2020 als tekstschrijver hoop te bereiken.