50mm3 4

Waarom verkeerde keuzes zo "verkeerd" nog niet zijn?

 • 3 oktober 2018
 • 31 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

In het dagelijks leven worden we doodgegooid met keuzes. Ooit hoefde je je als kind alleen maar druk te maken over de beste besteding van het spaargeld dat in je zak zat te branden. Werd het een barbiepop of toch een kauwgombal? Later komen daar de studiekeuze, carrièrekeuzes, financiële keuzes en nog meer volwassen dilemma’s bij. Leuk, uitdagend, maar soms ook lastig. Want wat nu als een keuze anders uitpakt dan gehoopt? Wat nu als je “verkeerd” kiest? Nou, dit zijn 5 redenen waarom verkeerde keuzes zo verkeerd nog niet zijn.

verkeerde keuzes maken is niet erg

1. Een keuze is niet onomkeerbaar

Als je een verkeerde keuze maakt, is heus niet alles meteen mislukt. Je kunt altijd nog een ander pad inslaan. Zo is een verkeerde studiekeuze misschien vervelend, maar wie weet zit je volgend jaar wél op je plek bij een studie die beter bij je past. Dan ben je de verkeerde keuze vast allang weer vergeten. Zie het als een afslag die je neemt. Je moet misschien een stukje omrijden om weer op de goede weg uit te komen, maar ook na een verkeerde afslag kom je uiteindelijk op je bestemming aan. Er komt vaak wel een nieuwe kans om een andere keuze te maken.

2. Van verkeerde keuzes kun je veel leren

Zonder verkeerde keuzes kun je ook niet leren om goede keuzes te maken. Zo helpt een verkeerde studiekeuze je om daarna meer weloverwogen te kiezen voor een studie waar jij wél blij van wordt. Niet zo succesvolle relaties helpen je ontdekken wat voor partner wél bij je past. En kies je voor een carrièrestap waar je later spijt van hebt? Dan heb je er ongetwijfeld veel van geleerd waar je in het vervolg anders mee zult omgaan. Ik schreef bijvoorbeeld al eens over 7 lessen die ik juist heb geleerd van dingen die ik eerder niet zo handig heb aangepakt.

3. Verkeerde keuzes zijn een ingrediënt voor succes

De weg naar de top (hoe die top er voor jou ook uitziet) is nooit een rechte weg. Van fouten kun je lessen leren die vaak verrassend goed van pas komen om jouw doelen alsnog te bereiken. Vaak kom je juist door een keer een fout te maken uiteindelijk beter beslagen ten ijs dan wanneer je nooit hebt geleerd hoe het niet moet. Met iedere verkeerde keuze kom je eigenlijk een stap dichter bij je doel. Dat betekent niet dat verkeerde keuzes geweldig zijn, maar die gedachte zet wel iedere verkeerde keuze in perspectief.

4. Iets proberen is beter dan niet weten hoe het zou zijn

Je kunt beter spijt krijgen van dingen die je hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan. Het is misschien een cliché, maar deze uitspraak klopt wel als een bus. Misschien pakt bijvoorbeeld een carrièrekeuze niet uit zoals je had gehoopt. Maar je kunt maar beter de rest van je leven weten dat een bepaalde baan niet bij jou past in plaats van voor altijd te fantaseren over wat er was gebeurd als je wél voor die baan zou hebben gekozen.

5. Verkeerde keuzes leren je de goede keuzes waarderen

Juist door verkeerde keuzes leer je het soms meer te waarderen als een keuze wél goed uitpakt. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Stel je voor dat je eerst in je studie totaal niet op je plek zit. Dat is natuurlijk onwijs vervelend, maar uiteindelijk leert die ervaring je om het te waarderen als je later wél de juiste studie hebt gekozen. Je weet dan dat een goede keuze niet vanzelfsprekend is en kunt het positieve resultaat daarvan wellicht meer waarderen dan wanneer je in één keer goed zit.

Een keuze is ook maar een keuze

En weet je: eigenlijk zijn keuzes maar keuzes. In plaats van er een heel ding van te maken wat jij kiest, hoef je niet aan elke keuze zo zwaar te tillen. Leg jezelf niet te veel druk op om het in één keer goed te doen. Het is niet erg als je eerst een misstap zet of als iets niet zo uitpakt als je had gehoopt. Zie een keuze maken niet als een enorme beslissing waarbij alleen een positieve uitkomst betekent dat je het goed hebt gedaan. Nee, een keuze is eigenlijk gewoon een stap die jou op dat moment het beste lijkt. Of dat daadwerkelijk zo is, daar ga je achter komen.

Wat heb jij geleerd van verkeerde keuzes?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 3 oktober 2018 op 6:41 am - Beantwoord

  Keuzes maken is iets wat ik niet makkelijk vindt om te doen. Na de HBO heb ik een jaar aan de UvA gestudeerd en dat was een hele verkeerde keuze maar achteraf ben ik toch blij dat ik het tenminste geprobeerd heb.

 2. Marije 3 oktober 2018 op 6:41 am - Beantwoord

  Ik heb best wat keuzes gemaakt die niet de beste waren en behoorlijk wat negatieve impact hebben gehad. Ik heb me daar heel lang rot over gevoeld maar probeer er nu de wijze lessen uit te halen en mij te focussen op nieuwe stappen om niet meer dezelfde fouten te maken
  .

  • Romy 3 oktober 2018 op 9:50 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat je er nu een stuk positiever in staat en ook inziet dat je veel van die fouten hebt geleerd. Het is niet makkelijk als bepaalde keuzes negatieve impact hebben, maar achteraf steek je er soms wel héél veel van op.

 3. Nikita 3 oktober 2018 op 6:51 am - Beantwoord

  Je artikel klopt als een bus! Oke, na die staking van gisteren was dat geen goed compliment haha. Maar je snapt me wle denk ik 😉 Maar je hebt gelijk. Ik bedank de verkeerde keuzes wel eens. Omdat ze me hebben gemaakt wie ik nu ben en ik er op een dag sterker uit zal komen. Net zoals mijn periode van zelfhaat. Het was geen goede keuze om mezelf te haten (hoewel je dat niet volledig in de hand hebt, soms begint dat onbewust) maar ik ben nu aan mijn zelfliefde en zelfvertrouwen aan het bouwen. En ik merk nu al dat die zelfliefde zoveel sterker is en na een tegenslag overeind blijft. Hij is na een tegenslag een beetje geblutst, maar dat komt altijd weer goed. Het is veel moeilijker om mij nu slecht over mezelf te laten voelen door dwaze opmerkingen. Er zijn echter wel andere dingen waar ik helaas gekrenkt ben in zelfvertrouwen, maar dat komt ook wel weer goed.

  Trouwens, de reden dar afgelopen drie jaar de tijd van mijn leven was, was net omdat ik wist hoe het is om in een rotklas te zitten waar je niet aanvaardt wordt (door het pesten in het lager) en ik wist ook wat het is om tegen je zin naar stage te gaan en tegen je zin je studie te doen. Terwijl ik afgelopen drie jaar beide heb gehad (en dan bedoel ik een fantastische klas én een goede studie). En dan geniet je daar dubbel van, omdat je weet dat het omgekeerd zoveel slechter is. En dat je nu wel goed zit.

 4. Els 3 oktober 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Soms kun je inderdaad heel veel leren van een foute keuzes:-). Al maak ik ze liever niet ;-).

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:01 pm - Beantwoord

   Haha, ik moest wel lachen om je opmerking over de bus. De titel gaat vast niet altijd op voor dat soort praktische keuzes 😉 Ik vind het mooi om te horen dat jij ook juist positieve dingen hebt gehaald uit een aantal minder goede keuzes uit het verleden. Soms leveren juist dat soort keuzes mooie lessen op of brengen ze je op een plek waar je uiteindelijk wel geluk wordt.
   Wat fijn dat je na een mindere periode de afgelopen drie jaar wél met heel veel plezier naar school bent gegaan. En ook supergoed dat je aan je zelfliefde aan het werken bent! Natuurlijk hebben sommige dingen meer impact dan andere, helaas ook in negatieve zin. Maar ik hoop dat je ook die breuk in je zelfvertrouwen langzaamaan kunt lijmen. Dat is je van harte gegund.

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:02 pm - Beantwoord

   Haha, foute keuzes blijven inderdaad niet geweldig 😉 Maar deze manier van kijken helpt in ieder geval wel om ze een beetje te relativeren.

 5. Wies 3 oktober 2018 op 8:46 am - Beantwoord

  Grappig dat dit artikel de dag nadat ik de knoop heb doorgehakt online komt: ik ga stoppen met mijn master. Het duurde even voor ik zo ver was, het voelt toch als opgeven, zeker met een scriptie die vrijwel klaar is. Maar ik werd er niet gelukkig van.

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:03 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je deze keuze hebt gemaakt, ook al was het vast niet makkelijk om dit te beslissen. Het klinkt alsof er nu al een last van je schouders af is gevallen. Een goed teken dat je hier echt wel goed aan hebt gedaan!

 6. Meaghan 3 oktober 2018 op 8:58 am - Beantwoord

  Mooie blog! Uiteraard heb ik ook een aantal verkeerde keuze gemaakt in mijn leven, zoals het kiezen van een stagebedrijf. Ik was uiteindelijk voor twee stages aangenomen, bij Center Parcs of bij een kleiner, onbekender bedrijf vlak bij mijn woonplaats. Het bedrijf bij mijn woonplaats bood mij een hele mooi kans om een project op te zetten rondom opleiding, training en ontwikkeling van medewerkers, terwijl Center Parcs meer een administratieve stage bood. Ik ben toen toch voor Center Parcs gegaan, puur vanwege de naam, dat deze mooi op mijn cv zou staan. Foute keuze, want ik heb het 10 maanden echt vreselijk gehad daar. Ik deed dingen ver beneden mijn niveau, had niet zulke leuke collega’s en deed vooral routinematig werkt, waar ik op een gegeven moment ook niets meer van leerde. Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik een beetje lak kreeg aan het routinematige werk, waardoor ik sommige dingen niet goed deed. Hierdoor dacht mijn stagebegeleider ook dat ik er niets van bakte en dat die taken te zwaar voor mij waren ofzo. Naja, om een lang verhaal kort te maken: ik had spijt dat ik niet voor het andere, minder bekende bedrijf gekozen had, waar ik wel dingen mocht doen die oprecht leuk klonken. Uiteraard heb ik hier ook heel veel van geleerd en zal ik voortaan altijd kijken naar de opdracht/inhoud in plaats van alleen naar de naamsbekendheid van het bedrijf!

 7. Femke 3 oktober 2018 op 9:12 am - Beantwoord

  Ohh helemaal waar, vooral nummer 2 en 3. Je leert er heel veel van en verkeerde keuzes kunnen vaak leiden tot een succes.

 8. evelien 3 oktober 2018 op 9:29 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Een foute keuze leidt vaak tot nieuwe inzichten, zo weet je ook wat werkt en niet werkt. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 9. Anna 3 oktober 2018 op 9:32 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met een verkeerde studiekeuze, maar ik ben niet zo’n held in keuzes maken, haha! Dat uitte zich vooral toen ik klaar was met studeren… Nu met mijn eigen bedrijfje heb ik eindelijk een beetje het gevoel dat ik een goede keus heb gemaakt, maar wellicht blijkt dat over een paar maanden/jaren helemaal niet zo te zijn. Eigenlijk is een goede keus dus ook geen garantie voor de toekomst, om het hele issue van keuzestress maar even te relativeren :p

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:09 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat de stage je zo slecht is bevallen! Zeker tien maanden is best wel een lange periode om een vervelende stage te moeten uitzitten. Ik kan me voorstellen dat je daar verre van met plezier op terugkijkt. Maar zo te horen is het ook een wijze les geweest. Soms levert zo’n vervelende ervaring je uiteindelijk wel heel waardevolle inzichten op voor de toekomst 🙂

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:12 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je met de oprichting van je eigen bedrijfje iets hebt gevonden waar je je echt goed bij voelt! Maar ik snap dat je nog niet kunt bepalen of de keuze écht goed is. Uiteindelijk is dat met de meeste keuzes een kwestie van afwachten. Maar als je de keuze maakt die op dat moment goed voelt, dan ben je volgens mij op zich al een heel eind 🙂

 10. Sandra 3 oktober 2018 op 9:50 am - Beantwoord

  Vooral het leren van een verkeerde keuze, er achter komen wat je dan wél wilt/moet doen en het waarderen van een goede keuze zijn dingen waar ik ook gelijk aan dacht. Je hebt altijd positieve kanten aan een verkeerde keuze, dat probeer ik altijd maar in mijn ogen te knopen. Die positieve dingen zijn dan toch maar nooit meegenomen! Oja, en als je een verkeerde keuze hebt gemaakt moet je (ligt er aan waar over het gaat natuurlijk) vaak maar proberen naar voren te kijken in plaats van achteruit. Dat vind ik altijd belangrijk als ik een niet zo goede keuze heb gemaakt.

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:14 pm - Beantwoord

   Wat een mooie manier om ernaar te kijken ook! Het is zeker waar dat je er niets mee oplost door naar het verleden te blijven kijken. Met je blik op de toekomst kom je een stuk verder en sta je vaak ook veel positiever in het leven 🙂

 11. Evelyne 3 oktober 2018 op 10:41 am - Beantwoord

  Keuzes maken vind ik verschrikkelijk en moeilijk. Zelfs al gaat het om de blauwe of gele handtas die je ziet hangen en zo graag wil, maar echt niet weet wat er nu het meest praktisch zou zijn. Ik heb hiermee al verschrikkelijk veel moeite (ja, echt!). Dat is net zo in belangrijke keuzes voor het leven dat je maakt. Zo nam ik twee jaar geleden een job aan die helemaal de andere kant opging. Nu heb ik hieruit geleerd dit nooit nog zomaar te doen. En dat geef ik ook graag aan iedereen door. Neem niet zomaar iets aan en denk er eerst eens goed over na. Soms kan je gewoon niet meer terug en blijf je vasthangen.

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:27 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb je wel een heel wijze les geleerd door die keuze in het verleden. Je bent volgens mij echt al een heel stuk verder gekomen nu in vergelijking met toen je aan deze baan begon. Ook al is dit natuurlijk niet de fijnste manier om te leren hoe zoiets werkt, ik weet zeker dat het je veel waardevolle inzichten heeft opgeleverd voor de werkkeuzes die je in de toekomst maakt 🙂

 12. Johanne 3 oktober 2018 op 10:45 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Ik geloof ook eigenlijk niet in verkeerde keuzes. Of ja, ik geloof er wel in. Maar geloof niet in spijt hebben. Gedurende mijn (korte of lange, wat is het tegenwoordig?) leven heb ik regelmatig de verkeerde keuze gemaakt, maar iedere keuze heeft me gebracht tot waar ik nu ben. En daar heb ik absoluut geen spijt van. Zelfs zonder ‘juiste’ studie ben ik gekomen waar ik wil zijn. En foute relaties hebben me tot de man gebracht die ik nu heb (man…vriend, je snapt me). Mooie benadering Romy!

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:28 pm - Beantwoord

   Dat doe je goed! Ook fouten keuzes hadden er soms eigenlijk moeten zijn. Dat is ook iets waar ik me bewust van ben. Alle keuzes (goede en slechte) maken je tot wie je bent geworden en zijn in die zin heel waardevol geweest 🙂 Net als foute relaties trouwens!

 13. Mariska 3 oktober 2018 op 8:06 pm - Beantwoord

  Heb je goed beschreven! Een verkeerde keuze zie ik als ervaring opdoen zodat je weet wat je niet wilt en dat mee kan nemen in je volgende keuze. De een is wat erger dan de andere, maar je leert er echt van!

  • Romy 3 oktober 2018 op 10:17 pm - Beantwoord

   Dat is precies hoe ik ook graag tegen verkeerde keuzes aankijk. Elke verkeerde keuze levert wel weer een wijze les op, die je in de toekomst weer een stap verder helpt 🙂

 14. irene | tussenmarsenjupiter 4 oktober 2018 op 10:01 pm - Beantwoord

  Vroeger had ik altijd het idee dat er een bepaald pad voor mij was uitgestippeld en dat ik verkeerde keuzes maakte en daardoor naast mijn pad liep ofzo en dat mensen daar dan weer teleurgesteld door raakten. Maar uiteindelijk had ik door dat het leven is wat er NU gebeurt. Ik ga nu niet zeggen dat ik geen foute beslissingen meer maak maar het is allemaal niet zo erg 🙂 Als je het niet probeert, weet je het niet.

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:23 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! Die foute keuzes kunnen je soms juist weer op je uitgestippelde pad brengen (of ze kunnen je op een nóg mooier pad dan het uitgestippelde pad brengen). Je kunt soms maar beter iets proberen met het risico dat het misgaat, maar dan weet je in ieder geval of het wat is 🙂

 15. chucky1012 5 oktober 2018 op 8:34 am - Beantwoord

  Goed artikel.
  Ook had ik verkeerde keuzes gemaakt maar daar heb ik van geleerd.

 16. bychristiana 5 oktober 2018 op 1:00 pm - Beantwoord

  Mooi gezegd; een keuze is maar een keuze. Ik heb ook wel eens slechte keuzen gemaakt, waar ik achteraf spijt van had. Maar inderdaad; dan leer je een andere (betere…) beslissing later des te meer waarderen.

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:58 pm - Beantwoord

   Precies! Een slechte keuze leert je wel om er extra van te genieten als een volgende keuze wél goed uitpakt 🙂

 17. Saskia 7 oktober 2018 op 4:30 pm - Beantwoord

  Mooi verwoord die artikel! Ik ben ook echt van de ‘het gebeurd vast met een reden’ dus ook die verkeerde keuzes. Die maken dat je soms juist een andere (goede) richting kiest.. Je leert ervan en je groeit erdoor!

  • Romy 7 oktober 2018 op 9:54 pm - Beantwoord

   Precies! Foute keuzes zijn op het moment zelf vaak niet bepaald fijn, maar kunnen je soms uiteindelijk wel heel veel opleveren.

Recente blogs

Inkiekje #95 | Tegelverliefdheid, verf op de muren & Filosofietsen

9 oktober 2023|Persoonlijk|

Hopelijk ben je de verbouwspam nog niet zat, want GAMMA-bezoekjes, verfkeuzes en met rollers over muren gaan zijn zo'n beetje onze standaard weekendactiviteiten de laatste tijd. Nu de eerste muren van een kleurtje zijn voorzien (oh, wat ben ik er blij mee!), begint ons kale stulpje steeds meer te lijken op een huis dat écht ons is. Zo toverde ik een witte kamer om tot een volledig roze werkkamer met een kleurtje op alle muren, werd ik op slag verliefd op een wc-tegel die absoluut in het hokje "Je houdt ervan of niet" valt en deden we een paar totaal-niet-prio-aankopen voor het huis. Maar er waren ook nog andere dingen, zoals een leuke theatervoorstelling, een werk-evenement en waterkokerpret. Ik neem je mee in mijn weken!

Wat 1 jaar corona met mij heeft gedaan

16 maart 2021|Persoonlijk|

Corona is 1 jaar. Dat klinkt haast alsof mijn nichtje met Spaanse roots zojuist één kaarsje heeft uitgeblazen. Maar we weten allemaal dat deze mijlpaal iets minder feestelijk is. Kringverjaardagen zitten er sowieso niet in, maar ook los daarvan is dit geen mijlpaal om op te proosten met champagne, taart en blokjes kaas. Toch vond ik het fijn om stil te staan bij het afgelopen coronajaar. Dit is een terugblik over hoe in een jaar tijd nu van alles normaal lijkt wat je vorig jaar nog alleen in science-fiction-films zag. Én een verhaal over hoe je altijd meer kracht in je hebt dan je denkt.

Vaker Vrolijk tag: 10 vrolijke vragen aan jezelf

31 januari 2017|Persoonlijk, Positiviteit|

Regelmatig zie ik tags voorbijkomen op andere blogs en ik vind ze altijd erg leuk om te lezen. Daarom leek het me leuk om eens zelf een tag te bedenken. Het werd (hoe toepasselijk!) de Vaker Vrolijk tag. De tag bestaat uit 10 vragen waarmee ik je wil inspireren om je op de vrolijke en mooie dingen in het leven te focussen. Gewoon om ietsje vaker vrolijk te zijn! Vandaag geef ik zelf antwoord op mijn 10 vragen. Wat is bijvoorbeeld de beste keuze geweest in mijn leven? En wat is de laatste keer dat ik om mezelf moest lachen? Pak een kop thee en lees gezellig mee.