Ook als ‘mensen-mens’ vind ik het soms best fijn om iets alleen te doen. Even geen rekening hoeven houden met andere mensen en enkel je eigen gedachten die door je hoofd heen gaan. Op z’n tijd is dat zo slecht nog niet! Naast een avond jezelf pamperen of met een boek op de bank kruipen, zou je er ook een keer alleen op uit kunnen gaan. Ter inspiratie zet ik 10 leuke dingen om alleen te doen op een rij die misschien niet zo voor de hand liggen. Ik zou zeggen: geef het eens een kans! Niet in plaats van leuke uitjes met anderen, maar gewoon daarnáást.

leuke dingen om alleen te doen

10 verrassend leuke dingen om alleen te doen

 1. Naar de bioscoop. Spannend misschien, maar zeker geen slecht idee! Ga eens alleen naar de bioscoop, bijvoorbeeld als jij een film wilt zien waar niemand anders enthousiast over is. Met als extra voordeel dat je je popcorn niet hoeft te delen en dat je zelfs de allerslechtste film kunt bezoeken zonder commentaar te krijgen over je filmkeuze.
 2. Iets drinken in een café. Het kan heel inspirerend zijn om alleen in een cafeetje te zitten. Neem bijvoorbeeld je favoriete tijdschrift, een goed boek of je laptop mee. Of ga ongegeneerd mensen kijken – dat kan natuurlijk ook. Ondertussen kun je genieten van verse muntthee of van red velvet cake die net iets beter smaakt dan de producten uit jouw eigen keukenkastje.
 3. Workshop of cursus. Bestaat er een cursus waar jij je al tijden aan wilt wagen? Tangodansen misschien of fotografie of een schrijf- of taalcursus? Meld je eens in je eentje aan. Zo leer je jezelf beter kennen, kun je je echt op de workshop in plaats van op je gezelschap focussen en leer je misschien ook nieuwe mensen kennen.
 4. Theater of musical. Ooit overwogen om alleen naar een theater- of musicalvoorstelling te gaan? Je bent toch de hele voorstelling stil en het voordeel is dat je ook voor de plek van jouw keuze kunt gaan. Vind jij het niet erg om met korting achter de paal te zitten? Of wil je juist eens voor de VIP-behandeling gaan zonder dat iemand anders dat geldverspilling noemt? Nu kan het!
 5. Winkelen. Stiekem doe ik winkelen best wel graag alleen. Ik vind het soms heerlijk om alleen winkels in te gaan waar ik graag kom en daar op mijn tempo tussen alle rekken te kijken. Op mijn gemakje of juist razendsnel.
 6. Naar het strand of bos. Nog iets wat me heerlijk lijkt om een keer alleen te doen, is een bezoekje brengen aan het strand of bos. Gewoon eens in een rustgevende omgeving alleen met mijn gedachten rondlopen, af en toe op een bankje of in het zand neerploffen en foto’s maken van de natuur, zoveel als ik wil.
 7. Een stad bezoeken. Het lijkt me wel wat om een keer de trein te nemen naar de andere kant van Nederland en daar een vreemde stad te ontdekken. Zelf ben ik regelmatig in Amsterdam te vinden, maar er zijn nog genoeg andere leuke plekken en toffe dagjes uitjes in Nederland te bedenken.
 8. Botanische tuin. Ik vind botanische tuinen of vlindertuinen prachtig. Vooral de Hortus Botanicus in Amsterdam zou ik graag nog eens bezoeken. En dat lijkt me best fijn om gewoon eens alleen te doen. Niemand die zich er dan aan ergert als ik om de paar seconden wil stoppen voor een foto.
 9. Natuurgebied. Nog zoiets: in Nederland zijn veel mooie natuurgebieden en toch heb ik er in mijn hele leven nog maar een paar gezien. Ik zou graag nog eens in mijn eentje wandelend of fietsend de Veluwe willen ontdekken, van de Biesbosch willen genieten of bij de Oostvaardersplassen de mooiste plaatjes willen schieten.
 10. Op de bonnefooi een stad bezoeken. Ten slotte mijn persoonlijke favoriet qua leuke dingen om alleen te doen: stap gewoon eens op de fiets of in de auto en ga naar de eerste plek die in je opkomt. Stippel niets uit en doe waar je zelf op dat moment zin in hebt of wat je tegenkomt. Dat is mij eerder heel goed bevallen.

Blijf je liever thuis? Ook dan zijn er genoeg leuke ideeën. Dat goede boek lezen bijvoorbeeld of een filmavond houden of desnoods je nagels lakken. Ook stelde ik eerder deze lijst op met 10 leuke dingen om alleen te doen waarmee je meteen aan jezelf kunt werken. Eén ding staat vast: jij hoeft je, ook zonder gezelschap, niet te vervelen.

Wat vind jij leuke dingen om alleen te doen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 10 maart 2018 op 6:23 am - Beantwoord

  Een keer alleen naar de bios staat nog steeds op mijn to do lijstje.

 2. Neverdullmoments 10 maart 2018 op 7:17 am - Beantwoord

  In je eentje een stad bezoeken is echt heel leuk! Ik deed dat in Frankrijk een paar keer toen ik daar woonde. Was heerlijk, je eigen plan trekken. Ik heb toen veel van jouw lijstje gedaan: naar een café, naar de bios, naar het strand. Heerlijk!

  • Romy 10 maart 2018 op 9:21 am - Beantwoord

   Heerlijk om af en toe op die manier een vreemde stad te ontdekken! Soms is het gewoon zo fijn om even je eigen plan te trekken en met niemand rekening te houden, hoe leuk andere mensen ook zijn 😉

 3. Darina 10 maart 2018 op 8:08 am - Beantwoord

  Ik ga weleens alleen naar Amsterdam of naar het strand. Heerlijk! Dan zit ik ook alleen in een cafeetje.
  Ik heb echt deze me-time nodig.

 4. Maaike 10 maart 2018 op 8:09 am - Beantwoord

  Winkelen is voor mij echt een must om alleen te doen. Ik ga dan het liefste Sochtends vroeg de stad in als het nog lekker rustig is. Ik heb te vaak dingen gekocht die anderen zo leuk bij mij vonden staan en mij overhaalden het te kopen. En vervolgens droeg ik het nooit omdat ik me er niet lekker in voelde.

  • Romy 10 maart 2018 op 9:22 am - Beantwoord

   Wat goed dat je regelmatig die tijd voor jezelf neemt en dat het je ook echt goed doet op zo’n moment. Ik vind het zelf ook echt fijn om soms even op mezelf aangewezen te zijn.

  • Romy 10 maart 2018 op 9:23 am - Beantwoord

   Groot gelijk heb je om juist dan meestal alleen de stad in te gaan om te winkelen! Je kunt dan toch wat doelgerichter winkelen en ook qua aankopen echt je eigen plan trekken. Ik koop zelf niet zo snel iets wat ik niet mooi vind als ik met anderen ben, maar merk wel dat ik vaak eerder slaag als ik alleen naar de winkels ga.

 5. Marieke 10 maart 2018 op 8:20 am - Beantwoord

  Ik doe heel graag dingen in mijn eentje, ik vind het heerlijk en nu met gezin/drukke baan al helemaal! In mijn eentje naar de bioscoop gaan heb ik nog nooit gedaan, maar waarom ook niet. Je bent toch stil 🙂

  • Romy 10 maart 2018 op 9:31 am - Beantwoord

   Zeker met een druk werk- en gezinsleven is wat tijd voor jezelf nooit verkeerd natuurlijk 🙂 Ik ben zelf ook nog nooit alleen naar de bioscoop geweest trouwens, maar wil dat echt een keer gaan doen. Het lijkt me eigenlijk wel fijn voor een keer.

 6. Anna 10 maart 2018 op 8:55 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind het ook heel erg leuk om in mijn eentje op pad te gaan, vooral shoppen in mijn eentje vind ik heerlijk! Ik zit ook regelmatig alleen in een koffietentje :-).

 7. Aneta 10 maart 2018 op 9:34 am - Beantwoord

  Naar de bioscoop zou ik op zich wel alleen gaan maar iets in een café drinken niet haha. Momenteel volg ik een cursus fotografie maar vind het ook erg leuk om in Mn eentje te fietsen of te wandelen

  • Romy 10 maart 2018 op 7:30 pm - Beantwoord

   Wat gaaf, die cursus fotografie! Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt 🙂 En een wandeling of fietstocht in je eentje kan ook heel fijn en rustgevend zijn.

 8. Josephine 10 maart 2018 op 9:56 am - Beantwoord

  Eerlijk is eerlijk: ik vind het het allerleukst om dingen samen te doen. Maar je hebt gelijk, dingen alleen doen kan heel relaxt zijn en is goed voor je zelfstandigheid. Nu het voorjaar er weer aankomt, vind ik het leuk om er met mijn camera op uit te trekken.

  • Romy 10 maart 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Dat herken ik ook wel, hoor. Ik doe zelf ook het liefst dingen met andere mensen, maar vind het daarnaast wel fijn om af en toe zelf iets te doen. Ik merk dat ik dat soms echt ontspannend vind.
   Alleen met je camera er op uit kan ook heel fijn zijn, zeker als er straks in de lente weer genoeg te fotograferen is 🙂

 9. Annelies 10 maart 2018 op 10:02 am - Beantwoord

  Ik ga eigenlijk het liefst alleen shoppen. Dan kan ik kijken en passen zo lang ik wil, zonder dat er iemand staat te wachten of dat ik moet wachten op iemand.

 10. Sandra 10 maart 2018 op 10:13 am - Beantwoord

  Shoppen in mijn eentje vind ik vaak ook onwijs fijn! Zelf naar het strand doe ik bijna elke dag. Heerlijk uitwaaien en met niemand rekening hoeven te houden op dat moment is echt wel eens lekker! Ik wandel zelf ook bijna altijd in mijn eentje. Ook zoiets, gewoon mega fijn. 🙂

  • Romy 10 maart 2018 op 7:32 pm - Beantwoord

   Herkenbaar! Ik vind het eigenlijk ook wel heel fijn om alleen te winkelen en het lekker op mijn tempo te doen 🙂 Toch vind ik het ook wel fijn om af en toe met iemand anders te gaan winkelen. Het ligt er ook net een beetje aan of ik naar iets op zoek ben of gewoon een gezellige middag wil rondkijken bij de winkels. Dat laatste doe ik graag met andere mensen; het eerste liever alleen 🙂

  • Romy 10 maart 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Heerlijk om af en toe zelf naar het strand te gaan! En hoe gaaf dat je zo dicht bij het strand woont dat je er bijna elke dag wel komt 🙂 Het lijkt me ook fijn om op die manier even in je eentje te ontspannen.

 11. Lianne 10 maart 2018 op 11:00 am - Beantwoord

  Ik ben ook wel vaker alleen naar de bioscoop of naar het theater geweest, als ik iets graag wilde zien en ik niemand had om met me mee te gaan. Boeien! Je zit toch alleen maar stil en naar het scherm/podium te kijken dus dat kan prima alleen! Ook winkelen doe ik vaak genoeg in mijn eentje, heerlijk is dat!

  • Romy 10 maart 2018 op 7:36 pm - Beantwoord

   Precies! Als je toch alleen maar in het donker naar een scherm of podium kijkt, is het eigenlijk helemaal niet erg om dat alleen te doen 🙂 Alleen winkelen vind ik ook heerlijk, zeker als ik net naar iets specifieks op zoek ben.

 12. Kreanimo 10 maart 2018 op 11:23 am - Beantwoord

  Eens alleen uit eten dat doe ik wel eens als het zo uit komt met mijn werk…

  Alleen tijd is ook zo belangrijk.

 13. Anna 10 maart 2018 op 11:24 am - Beantwoord

  Ik ga regelmatig in mijn eentje een nieuwe stad bezoeken, mijn lijstje blijft maar groeien. Hopen dat ik binnenkort ook mijn rijbewijs kan halen! Dan kom je weer op hele andere plekken! Liefs

  • Romy 10 maart 2018 op 7:37 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je regelmatig een nieuwe stad bezoekt! En zeker gaaf als je straks met een rijbewijs nóg meer mooie plekken in Nederland zou kunnen ontdekken 🙂

 14. Rianne 10 maart 2018 op 11:44 am - Beantwoord

  Alleen winkelen is echt een must voor mij, soms ga ik er gerust een uur lang op uit om make up te kijken die ik niet koop en daar zit alleen ik op te wachten ;). Alleen naar een café heb ik ook al eens gedaan (best spannend) maar alleen naar de bios is ook leuk om een keer te proberen!

  • Romy 10 maart 2018 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, met dat soort acties is het inderdaad soms juist wel fijn om in je eentje te gaan winkelen. Ik vind het ook wel fijn om me dan niet te hoeven haasten of soms juist wel razendsnel de winkels door te gaan als ik alleen iets specifieks zoek.
   Wat stoer dat je al een keer alleen in een café hebt gezeten! Ik heb dat ook wel eens gedaan en vind het echt fijn.

 15. Johanne 10 maart 2018 op 1:30 pm - Beantwoord

  Ik ben heeeel slecht in dingen alleen doen, behalve als het om winkelen gaat. Dat vind ik heerlijk om in m’n uppie te doen. Dan hoef ik mezelf niet te verantwoorden, staat er niemand op me te wachten en hoef ik om niemand te wachten. Heerlijk. Ik zou ook nog best wel een keertje alleen naar de bios willen, maar de rest ben ik een beetje te angstig voor geloof ik. Ik kan overigens prima alleen zijn, maar als ik de deur uitga dan doe ik dat meestal om iets gezelligs te doen. En hoewel ik mezelf best gezellig vind, ben ik niet zo’n iemand die dat allemaal zomaar durft! Is wel heel goed voor je, denk ik, om zulke dingen te doen!

  • Romy 10 maart 2018 op 7:40 pm - Beantwoord

   Precies! Winkelen op je eigen tempo kan soms gewoon heel fijn zijn. Ik begrijp trouwens wel dat je sommige van deze dingen toch liever niet alleen doet. Het is ook wel even een drempel waar je overheen moet, ook al kan het, als je het eenmaal doet, best fijn zijn om zoiets in je eentje te doen. Ik ben zelf ook echt een mensen-mens en doe graag dingen met anderen. Toch merk ik dat ik het ook wel meer ben gaan waarderen om zo nu en dan alleen op stap te gaan 🙂

 16. Shoppen doe ik ook het liefst alleen. En snel even lunchen of in een koffiebar zitten met mijn laptop vind ik ook best oké, maar echt alleen op restaurant gaan zou ik toch wel lastig vinden, denk ik. Gewoon omdat dat toch niet echt ‘zo hoort’ of zo.

  • Romy 10 maart 2018 op 9:27 pm - Beantwoord

   Ik moet toegeven dat ik alleen uit eten gaan ook echt alleen zou doen als het niet anders kan. Alleen in een cafeetje zitten werken of een boek lezen vind ik dan wel weer best fijn 🙂

 17. Evelyne 10 maart 2018 op 4:00 pm - Beantwoord

  Oh nee, ik zou deze dingen zeker niet alleen willen doen. Ik moet al te vaak dingen alleen doen dat ik zeker niet alleen naar de bioscoop wil of op café 1 gaan drinken. Liever in gezelschap. Oh ja, veel liever in gezelschap. Als ik alleen wil zijn blijf ik wel thuis, haha.

 18. Jacqueline 10 maart 2018 op 8:26 pm - Beantwoord

  Reizen, een stad bezoeken of shoppen doe ik graag alleen. En naar sommige concerten of festivals. Maar dan wel op plekken waar veel mensen zijn. Ik ben een keer in mijn uppie een natuurgebied in geweest, maar kreeg daar toch de kriebels van. Iemand had me zomaar kunnen vermoorden en niemand had me nog gevonden, haha!

  • Romy 11 maart 2018 op 10:01 am - Beantwoord

   Haha, zo had ik er nog nooit naar gekeken. Maar ’s avonds alleen door de Oostvaardersplassen lopen of zoiets is inderdaad misschien zo’n slim idee nog niet 😉

 19. Dinja 11 maart 2018 op 10:53 am - Beantwoord

  Hm dit lijstje moet ik zeker in m’n achterhoofd houden! Ik wil nog eens een vlindertuin bezoeken en wachtte telkens tot iemand met me mee wilde of het plannen zorgde er juist voor dat het er niet van kwam. Maar volgende keer als ik dat wil ga ik gewoon alleen! Kan ik lekker op m’n gemakje foto’s maken (iets wat ik trouwens graag in m’n eentje doe) en genieten van de vlinders 🙂
  Ik vind een stukje fietsen of een stukje rijden op m’n longboard (ook al kan ik dat nog helemaal niet goed, maar ik kom vooruit!) ook echt heerlijk om alleen te doen 🙂

  • Romy 11 maart 2018 op 6:37 pm - Beantwoord

   Superleuk idee om alleen naar de vlindertuin te gaan! Ik zeg: doen! Zeker als je het leuk vindt om uitgebreid te gaan fotograferen, is dat absoluut geen slecht idee. Soms is het dan juist fijn om op je gemakje alles op de foto te kunnen zetten in je eentje.
   Wat gaaf trouwens, longboarden! Ik kan me voorstellen dat dat ook heerlijk is om alleen te doen.

 20. Mariska 11 maart 2018 op 11:27 am - Beantwoord

  Winkelen vind ik ook wel erg lekker om alleen te doen, heerlijk! Alles lekker op je eigen gemak.

 21. Loes 11 maart 2018 op 12:11 pm - Beantwoord

  Alleen winkelen doe ik regelmatig! Dat vind ik echt mega fijn. In mijn eentje naar de bioscoop gaan wil ik heel graag eens doen, lijkt me best spannend maar ook wel leuk.

 22. Simone 11 maart 2018 op 3:14 pm - Beantwoord

  Ik zou toch nog eens graag alleen naar de bios willen, hoewel dat echt een enorme drempel voor mij is. Ik weet niet precies waarom, maar ik vind het ook een beetje ‘sneu’ ofzo om alleen te gaan. En daarnaast vind ik het ook gewoon gezelliger samen met iemand.

  • Romy 11 maart 2018 op 6:45 pm - Beantwoord

   Ik herken wel een beetje wat je zegt. Omdat bijna iedereen samen naar de bioscoop gaat, voelt het misschien toch een beetje bijzonder. Toch lijkt het me wel leuk om eens te doen, zeker als ik een keer naar een film wil waar anderen niet zo enthousiast over zijn 😉

 23. Nikita 11 maart 2018 op 7:52 pm - Beantwoord

  Ik hou van de vrijheid die je hebt als je dingen alleen doet. Vooral dat van alleen naar de stad gaan is heel herkenbaar. Niemand die je opjaagt omdat ze nog in een andere winkel willen kijken of niemand die zeurt dat ik nu echt wel alle nieuwe boeken heb gezien in de boekhandel. Gewoon kiezen welke winkels je zelf binnengaat of net niet binnengaat. Ik hou daarvan en kan daar op zijn tijd wel eens van genieten. Ik ben trouwens ook een persoon die haar me-time nodig heeft, of ik draai door. Ik merk dat echt aan mezelf. Ik kan in principe een trein nemen naar school, maar ik neem de bus naar school juist omdat ik dan lang onderweg zit en ik dan tijd voor mezelf heb. ’s Avonds dan, ’s morgens reist zus mee. Nu ik de komende tijd wel een trein moet nemen omdat ik stage heb, ga ik dat heel erg missen. Maar dat komt wel goed 🙂

  • Romy 13 maart 2018 op 12:16 am - Beantwoord

   Precies dat is wat alleen winkelen inderdaad zo fijn maakt op z’n tijd! Echt genieten om gewoon op jouw tempo door de winkels te lopen en bijvoorbeeld lekker lang bij een bepaalde kast met boeken te blijven plakken 🙂
   Heel begrijpelijk dat je de me-time op z’n tijd hard nodig hebt! Het kan een mens echt goed doen om soms even op jezelf aangewezen te zijn. Dat van de bus herken ik ook wel trouwens. Ik zit liever lange tijd in één bus dan dat ik een kortere tijd in de tram, bus en metro (met 3 overstappen) zit, gewoon zodat ik in alle rust even mijn eigen ding kan doen. Alhoewel zo’n rit samen met je zusje vast ook heel gezellig moet zijn 🙂

 24. Jenn 13 maart 2018 op 12:13 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik vind het heerlijk om alleen te gaan wandelen of hardlopen, maar ook winkelen doe ik het liefst zonder gezelschap.

Recente blogs