bart romy

14 dingen waarin mijn vriend en ik van elkaar verschillen

 • 8 december 2021
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Een tijdje geleden gaf ik Bart het woord op mijn blog en mocht hij 12 dingen opnoemen die hij niet aan mij begreep. Tja, we zijn nu eenmaal (gelukkig) geen klonen van elkaar. In veel opzichten lijken Bart en ik op elkaar. We zijn allebei gevoelig en rustig, gek op de natuur en empathisch. Maar we hebben ook heus grote en kleine verschillen. In deze 14 dingen verschillen we als dag en nacht. Welke herken jij bij je partner?

1. Rijstwafelhater vs. kwarkhater

Bart houdt van droge rijstwafels als lekkere snack; ik vind rijstwafels smaken alsof je je tanden in een blok piepschuim zet en laat ze dan ook graag liggen voor hem. En als ik het al zou eten, dan zou ik er op z’n minst een dikke laag pindakaas op smeren om nog iets van smaak te hebben. Bart begrijpt dat laatste dan weer niet.

Aan de andere kant ben ik een mega-kwarkfan en vindt Bart daar niets aan. Ach, weten we in elk geval zeker dat mijn bakken kwark en zijn pakken rijstwafels niet door de ander gekaapt worden.

2. Mini vs. grote hoogte

Qua lengte zitten we niet helemaal op hetzelfde niveau. Joh, de wereld ziet er opeens heel anders uit als je 18 centimeter langer bent. Dat ontdekte ik toen Bart het een keer had over een mooie roze lucht door het keukenraam, die ik niet kon zien omdat ik met mijn 1,69 meter niet door dat hele raam heen kon kijken. Toen hij me optilde, ging er opeens een wereld voor me open. Die 18 centimeter extra geeft je blijkbaar een compleet ander uitzicht.

Oveirgens pakt dat lengteverschil ook weleens in mijn voordeel uit. Ik pas namelijk precies onder onze afzuigkap. Dat die voor sommige mensen wat aan de lage kant hangt, ondekte ik pas toen Bart voor het eerst met gebogen nek moeilijk zag doen onder de afzuigkap. Die is duidelijk niet afgestemd op mensen boven de 1,70 meter.

3. Grote ontbijter vs. niet-ontbijter

Laat mij zeker niet zonder ontbijt de deur uit gaan. Dan ga ik nog net niet van mijn stokje. Het ontbijt is mijn lievelings-eetmoment van de hele dag. Ik maak graag werk van smoothie bowls, havermoutontbijtjes en grote bakken kwark met honderd toppings eroverheen gestrooid. Bart daarentegen kan gerust met alleen een kop koffie de ochtend doorkomen.

En waar ik onmogelijk tot later dan half tien kan wachten met mijn ontbijt, kan hij zijn eerste eetmoment van de dag gerust uitstellen tot één uur. Hoe is me een raadsel.

4. Prinses op de erwt vs. Doornroosje

Ik ben jaloers op Barts talent om direct in slaap te vallen zodra zijn hoofd het kussen raakt. Ik ben een moeilijke slaper en mijn hoofd heeft de neiging om juist voor het slapengaan nog eens aan te gaan. De meest geniale creatieve ideeën komen bij mij vaak op als ik al in bed lig. Timing – not! Ik ben ‘s nachts bovendien nogal een prinses op de erwt. In vreemde bedden slaap ik slecht, ik kan niet slapen als het dekbed niet goed zit en ik slaap ook nog met oordopjes omdat ik anders van elke langsrijdende auto wakker zou worden.

Gelukkig lukt slapen me door al dat slaapgerei een stuk beter. Maar soms kan ik wel jaloers zijn op Barts vermogen om zonder dat alles direct naar dromenland te vertrekken.

5. Theeleut vs. barista

Een enorm verschil is dit niet, want Bart drinkt ook vaak genoeg thee. Maar ik vind koffie absoluut niet te pruimen, terwijl Bart een enorme koffieliefhebber is. Vooral voor de koffie uit zijn nieuwe bonenapparaat kun je hem bijna (met de nadruk op ‘bijna’) wakker maken. Ik daarentegen drink alleen maar mango-kokosthee en laat de koffie lekker zitten.

6. Rijdende Rechter-fan vs. totaal niet

Ik vind het vreselijk om naar andermans geklaag over uit de kluiten gewassen bomen, vallende blaadjes en ander geneuzel te kijken. Negativiteit zoek ik liever niet op, zeker niet op tv. En dat dan drie kwartier lang… Daarom kijk ik zelf nooit naar Rijdende Rechter. Bart vindt het wel een vermakelijk programma. Ach, zo hebben we allebei onze smaak. Ik kijk dan weer soms series waar hij geen bal aan vindt.

7. Mrs. Ongeduld vs. rustig afwachten

Soms zou ik willen dat ik een beetje van Barts geduld had. Als ik iets in mijn hoofd heb, wacht ik het liefst geen dag langer om er werk van te maken. Ik meld me direct aan voor een cursus zodra het idee voor die aanmelding ook maar in mijn hoofd oppopt. Wil ik een recept maken? Dan moet het die avond. Geen twijfel over mogelijk. Bart is veel geduldiger en weet me soms ook te temmen als ik weer eens te veel tegelijk wil. 

8. Taalfanaat vs. techneut

Bart is van de cijfertjes, het ruimtelijk inzicht en de ICT-oplossingen. Ik ben van de taal, teksten en verhalen. Wat vakkenpakket en studie zijn we elkaars tegenpolen. Bart heeft bouwkunde gestudeerd, kan moeiteloos ruimtelijke tekeningen maken, weet met kleine cijfertjes en codes software werkend te krijgen en draait zijn hand niet om voor een routebeschrijving. Ik daarentegen rijd zelfs met Google Maps nog fout en heb de bouwkundige kennis van een sperzieboon.

Maar goed, ik ben dan weer de taalfanaat van ons tweeën die graag de taalkundige puntjes op de ‘i’ zet. En als ik technische hulp nodig heb, dan is het fijn dat ik altijd een intelligente bouwkundige in de buurt heb.

waarin mijn vriend en ik van elkaar verschillen

9. Filmslaper vs. Star Trek

Bart is gek op science fiction en heeft alle klassiekers wel een keer (of drie) gezien. Star Wars, Star Trek, ET – alles. Ik heb van al die films welgeteld geen enkele minuut gezien. Ik haal zelfs de soundtracks van Star Wars en Pirates of the Caribbean door elkaar. Ik ben gewoon niet zo’n filmkijker, heb het niet zo op met actie en spanning, en heb ook nog de vervelende neiging om bij langdradige films in slaap te sukkelen. Doe mij maar een niet te lange romcom met vooral weinig actie. 

10. Vroege vogel vs. snoozer

Ik sta elke ochtend om zeven uur naast mijn bed. Ook in het weekend ben ik vaak al bijtijds uit de veren. Mijn biologische klok zegt dan dat de dag begonnen is. ‘s Ochtends om zeven uur ben ik op mijn productiefst en sta ik ook acuut aan. Bart is geen ochtendmens en slaapt liever uit, iets wat ik – hoe vaak ik het ook heb geprobeerd – onmogelijk kan. Geen enkel probleem overigens, dit verschil! Ik vind het fijn om ‘s ochtends een momentje voor mezelf te hebben en Bart is blij met zijn beetje extra slaaptijd.

11. Vegetariër vs. flexitariër

Ik ben al sinds mijn 13e vegetariër en weet niet beter dan dat er vleesvervangers op het menu staan. Bart eet wel vlees. Dat verschil is voor ons geen probleem; we laten elkaar daarin in onze waarde. Ik probeer Bart niet over te halen om minder vlees te eten en hij is er helemaal oké mee om voor mij iets aparts te koken als hij wel een maaltijd met vlees eet. Overigens staat Bart wel vaak open voor mijn nieuwe vleesvrije probeersels. Niet altijd zijn ze een even groot succes, maar hij wil het wel altijd op z’n minst proberen. Dat vind ik al heel lief.

12. Goed in ontspannen vs. werk aan de winkel

Rustig aan doen is echt iets wat ik van Bart heb moeten leren. Ik was daar nooit een ster in, ging altijd maar door en heb mijn zitbank zelfs 1,5 jaar zwaar verwaarloosd. Sinds we samen zijn, heeft Bart van mij een veel betere ontspanner weten te maken. Hij voelt zelf altijd heel goed aan wanneer hij een pauze nodig heeft en even de boel de boel mag laten. Voor mij zijn die twee dingen nog een leerschool, waarbij ik Bart als goede leermeester heb. Om er maar een cliché in te slingeren: fijn om elkaar aan te vullen.

13. Gestructureerde opruimmiep vs. iets minder van dat

Rust om me heen betekent rust in mijn hoofd” is een quote die ik er graag tussendoor fiets op mijn blog. Dat betekent voor mij dat ik elke avond spullen opruim die ik heb gebruikt, elke ochtend de kussens recht op het bed leg, mijn bureau altijd opgeruimd houd en ook een strakke voorraadkastindeling heb (lees: tussen de pasta staan zéker geen flessen douchegel). Werken met een vol aanrecht naast me is voor mij ook geen optie.

Bart stoort zich veel minder snel aan “troep” (mijn woorden!) dan ik. Inmiddels hebben we elkaars trekjes maar geaccepteerd. Bart zet de kruidenpotjes in het juiste bakje in de kast; ik heb geaccepteerd dat de kussens niet elke ochtend netjes op bed liggen.

14. Hoofd Plant vs. doet-maar-wat

Het zal je verbazen, maar Bart is hier thuis Hoofd Plant. Ik kan best aardig planten verzorgen, maar ben met balkonplanten een ramp. Ik vergeet gewoonweg dat er ook nog “iets” op het balkon staat. Sinds Bart hier woont, hebben we dan ook de taak ‘planten water geven’ samen op Barts takenlijstje geplant. Het gaat hem bijzonder goed af.

Het enige nadeel is dat er al snel wat plantjes half dood bijhangen zodra Bart een paar dagen weg is geweest. “Dat zou jij toch…!”.

Wat is het grootste verschil tussen jou en je partner?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 8 december 2021 op 7:28 am - Beantwoord

  Heerlijk om te lezen dit! Ik lijk in bijna alles op jou, maar qua Rijdende Rechter snap ik Bart helemaal. Heerlijk vind ik dat geklaag en het liefst heb ik rellende bejaarden;). Wel fijn dat hij de keukenkastjes op jouw manier inricht. Want je hebt helemaal gelijk: pasta bij pasta, enz. Als dat niet klopt…brrr!

 2. Simone 8 december 2021 op 9:48 am - Beantwoord

  Haha heel herkenbaar dit! Bij ons is het grootste verschil vooral dat mijn vriend ’s avonds eindeloos energie heeft (en ik tijdens elke film op zijn schouder in slaap val) en hij ’s ochtends niet uit bed te krijgen is, en bij mij dus precies andersom.

 3. Daenelia 8 december 2021 op 10:00 am - Beantwoord

  Inderdaad, het hoogte-verschil! Mijn gozer is 23 cm groter en stoot inderdaad ook aan alles zijn hoofd waar ik met gemak onderdoor loop. Ik denk dat de volgende afzuigkap zo’n schuine wordt, want dan kunnen we allebei veilig koken. Mijn gozer is, net als ik, wel Star Trek fan (niet aan elkaar schrijven; Star Wars ook niet) en we houden allebei van science fiction. Maar hij vindt lugubere real crime documentaires erg interessant en ik wil dat liever niet weten. Soms kijk ik wel eens mee … Brrrr. Ik ben ook meer een ochtendmens, maar wij geloven erg in compromis: dan zijn we allebei even ongelukkig 😛 En dus staan we wel vaak ongeveer gelijk op. Ik iets later en hij iets eerder dan hij wil. Verder let ik nooit zo erg op de verschillen, maar meer wat we gemeen hebben. En zelfs onze verschillen maken dat we prima bij elkaar passen.

 4. Darina 8 december 2021 op 10:39 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen en ook wel herkenbaar, zoals het ontbijtje. Ik ontbijt altijd, mijn man nooit. En het hoogte verschil. Zit meer dan 20cm tussen 🙂

  • Audrey 8 december 2021 op 5:42 pm - Beantwoord

   Wat een leuk artikel! Ik denk dat mijn vriend en ik minder grote verschillen hebben. Het opvallendste is denk ik dat hij motorisch veeeeeeel sterker is. Hij kan oa jongleren en bij mij zijn de meeste normale bewegingen al wat houterig.

   • Romy 28 december 2021 op 9:42 pm - Beantwoord

    Haha, hier ook een vriend die motorisch sterker is dan ik. Ik ben zonder twijfel de kluns van ons tweeën 😉

 5. Ilona Wielinga 8 december 2021 op 11:05 am - Beantwoord

  Heerlijk om te lezen en het verschil moet er wezen natuurlijk. Ik vind je vergelijking van rijstwafels met piepschuim wel echt heerlijk. Alhoewel ik die dingen eerder ook altijd gewoon weg knabbelde. Leuk ook dat je nu veel meer van je balkons geniet, ik geloof dat ik daar half zou leven, haha.

 6. Janne 8 december 2021 op 11:17 am - Beantwoord

  Ik ben het eens met je rijstwafelhaat! Ik eet soms wel maïswafels. Die smaken naar popcorn, maar zijn extra knapperig én je kunt er pindakaas op smeren. Perfect.

 7. Lianne 8 december 2021 op 5:20 pm - Beantwoord

  Ohhhh ja gadver, rijstwafels! Stefan lust ze volgens mij wel maar we halen ze nooit in huis. De geur alleen al! Bij ons zitten ook heel veel verschillen, zoals het welbekende lengteverschil, dat hij ook al die sci-fi en horrorfilms echt geweldig vindt en ik liever een romantische film kijk en altijd energie heeft voor tien terwijl ik sneller bij moet komen van dingen. Gelukkig zijn we ook in veel dingen hetzelfde. We zijn allebei niet zo’n ochtendmensen en ontbijten/lunchen pas tegen een uur of twaalf. Net als Bart blijkbaar 🙂 Ach, alleen maar leuk toch, die verschillen!

  • Romy 28 december 2021 op 9:42 pm - Beantwoord

   Leuk om te lezen over jullie verschillen én overeenkomst. En inderdaad, die verschillen zijn eigenlijk wel mooi juist. Ik zou niet willen dat Bart in alles hetzelfde was geweest als ik. Denk dat ik dan ook gek zou worden, haha. We vullen elkaar wat dat betreft wel goed aan.

 8. Johanne 9 december 2021 op 9:03 pm - Beantwoord

  Oh, ik vind rijstwafels ook een hele fijne snack! Verschillen tussen mij en Iván zijn toch echt wel optimist vs pessimist (ik ben de optimist), romantische komedie vs actieactieactie, in één keer opstaan versus miljoen keer snoozen, engelengeduld versus geen geduld (of ja, ik ben geduldiger. Misschien geen engel, haha).

  • Romy 28 december 2021 op 9:39 pm - Beantwoord

   Haha, leuk om over jullie verschillen te lezen! Dat zijn er ook nog best wat. Houdt het leven wel leuk en afwisselend, vind ik zelf altijd 🙂 Ik roep altijd gekscherend tegen Bart: “Ik zou gek worden als jij een kloon van mij was geweest” 😉

 9. Saskia 11 december 2021 op 2:15 pm - Beantwoord

  Leuk om dit te lezen! Wij hebben thuis ook zeker wat verschillen. Film/muziek gebied, M. is een stuk langer dan dat ik ben. Ik ben een piekeraar, M. een go with the flow type… Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Recente blogs

9 dingen om te accepteren voor een luchtiger leven

18 augustus 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Vrolijker in het leven staan gaat in mijn ogen deels over dingen accepteren. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet oplost door je er druk over te maken. Ze worden er misschien alleen maar erger door als je ze een hoofdrol in je gedachten laat spelen. Dit zijn 9 dingen die je soms maar het beste kunt accepteren. Al is het maar om ruimte in je hoofd over te houden voor dingen die er meer toedoen.

Nooit meer te druk | (Niet) druk zijn is een mentaliteit!

11 juli 2018|Persoonlijke groei|

“Met mij gaat het prima. Lekker druk!” Die woorden hoor ik mezelf regelmatig uitspreken als iemand vraagt hoe het gaat. Druk zijn is blijkbaar een passend antwoord op die vraag. Niet gek, want we hebben het inderdaad vaak geweldig druk. Of – beter gezegd – we benadrukken vooral massaal hoe druk we het hebben. Geen wonder dus dat tegelijkertijd de tickets voor yogaretraites en verwenweekendjes als warme broodjes over de toonbank gaan. Gelukkig bestaat er ook een goedkopere oplossing voor te druk zijn: zie "druk zijn" (en NIET druk zijn) als een mentaliteit! Ik leg uit hoe dat zit.

Inkiekje #44 | Pompoenparade, pakketjesfeest & ponyruzies

3 november 2021|Persoonlijk|

Voor het eerst in mijn leven holde ik een pompoen uit. Ik bracht het er zonder sneeën in mijn vinger van af en hield er een katachtige pompoen aan over. Dat was niet het enige waar ik van genoot. Ik moest ook hard lachen om de cadeaus die Bart en ik onszelf cadeau deden en die de verschillen tussen ons nogal duidelijk lieten zien. Verder gingen we met de allerliefste hond wandelen op het strand en heb ik jouw advies nodig over een ruzie met mijn haarlok. Lees mee in dit Inkiekje!