vertrouw op jezelf

Vertrouw op jezelf | 5 positieve gedachten die daarbij helpen

 • 2 juli 2020
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Vertrouw op jezelf. Niets zo belangrijk als dat. Als jij met een opgeheven hoofd en een “I got this”-mentaliteit aan je doelen werkt, is de kans meteen vele malen groter dat je er een succes maakt. Met confetti, schouderklopjes, een trots gevoel en al. Om je een handje op weg te helpen, deel ik 5 positieve gedachten die ik mezelf regelmatig influister. Wie weet heb jij er ook baat bij. Plak ze op je spiegel, zet ze in je telefoon en sta er vooral vaak bij stil.

1. “Ik ben sterker dan ik denk.”

Dat jij meer aankunt dan je denkt, heb je ongetwijfeld al vaker bewezen. Kijk maar naar situaties waarin je eerder twijfelde aan jezelf. Die ene keer dat je met een knikkende knietjes een presentatie gaf die tóch verdomd goed ging. Of de sollicitatie waar je zenuwachtig naartoe ging en die je toch maar mooi je droombaan opleverde. Misschien heb je ook wel nare periodes meegemaakt, waarin je je afvroeg hoe je die ooit zou overleven. En kijk eens waar je nu staat. Je bent niet onderuit gegaan. En als dat wel zo was, dan ben je toch maar mooi weer opgekrabbeld.

Kortom, er zijn genoeg situaties waarin jij al hebt bewezen dat je sterker en dapperder bent dan je in eerste instantie denkt. Waarom zou dat in deze situatie niet ook zo zijn? Vertrouw op jezelf: jij kunt dit. Net als al die eerdere keren.

Een voorbeeld

Ik denk zelf regelmatig terug aan mijn rijexamens. Drie keer zakte ik, tig keer kreeg ik opmerkingen van mijn examinator waaruit ik opmaakte dat ik verre van een natuurtalent was. Soms twijfelde ik aan mezelf en ik liet ook heus een paar traantjes als het weer eens totaal niet ging. Maar elke keer hield ik mezelf voor “Uiteindelijk gaat het me lukken” en begon ik met frisse moed aan de volgende rijles. Na anderhalf jaar kreeg ik eindelijk de verlossende woorden van de examinator te horen. Geslaagd! Elke keer dat ik aan mezelf twijfel, denk ik terug aan die situatie. “Vertrouw op jezelf” bleek dé truc om toch te slagen.

2. “Ik ben goed genoeg.”

Je hoeft niet door iedereen geaccepteerd te worden om oké te zijn. En je hoeft ook niet net zo goed, slim, handig en snel te zijn als een ander. Je bent nu al goed genoeg. Sanny Verhoeven zei het laatst heel mooi in deze video: er zullen altijd mensen zijn die het beter en sneller doen dan jij. Je hoeft jouw succes dus niet af te meten aan dat van anderen. Je hoeft niet de aller-allerbeste te zijn om heel goed te zijn. Je kunt een goede schrijfster zijn zonder een volle prijzenkast te hebben. Je kunt ook een goede werknemer zijn zonder jaarlijks promotie te maken. Dat je stappen zet en op je doelen afgaat, is het belangrijkste. Of dat nu vlekkeloos, razendsnel en in één rechte lijn omhoog gaat of niet.

Er zullen ook altijd mensen zijn die vinden dat je het anders of beter had kunnen doen. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Je zult nooit voor iedereen goed genoeg zijn. De enige voor wie je dat wel kunt (en moet) zijn, ben jij zelf.

3. “Ik mag kwetsbaar zijn.”

Het kan best zijn dat je op een gegeven moment hulp nodig hebt. Je zit niet lekker in je vel, ziet door de bomen het bos niet meer of hebt gewoon een schouder nodig. Dat is oké. Blijf je realiseren dat je geen super(wo)man hoeft te zijn bij wie nooit een vuiltje aan de lucht is. Vraag op tijd om hulp, praat met mensen als dat nodig is en toon je kwetsbaarheid als jij daar behoefte aan hebt. Kwetsbaarheid is geen zwakte. Sterk zijn betekent niet dat je altijd met een opgeheven hoofd de strijd aangaat. Sterk zijn betekent vooral dat je doet wat voor jou goed is op momenten dat je je hoofd wilt laten hangen. Zodat je je hoofd alsnog weer omhoog kunt hijsen.

vertrouw op jezelf

4. “Ik hoef niet te zijn wie ik gisteren was.”

Denk nooit dat je iets niet kunt “omdat het niet bij je past”. Ik bedoel: je bent toch ook niet meer de hulpeloze peuter die mensen misschien 10, 20 of 40 jaar geleden in je zagen?! Ieder mens verandert. Dat anderen in eerste instantie wat gek opkijken als je bepaalde stappen zet, betekent niet dat je die stappen niet mag zetten. Andere mensen moeten er misschien aan wennen. Net zo goed als dat jij er zelf aan moet wennen.

Jij mag elke dag bepalen dat je het vanaf nu anders doet. Er bestaat geen handboek met regels voor wie jij moet zijn. Jij bent de enige die daarover beslist. Dat is nu juist het mooie! Jij kunt dus besluiten dat je vanaf nu beter je grenzen aangeeft, een ander carrièrepad inslaat, doorgaat als single of juist als stel, of bepaalde contacten verbreekt. Het is jouw keuze, waar alleen jij oké mee hoeft te zijn. Oké, en je partner of gezin misschien ook.

» Lees ook mijn artikel ‘Je hoeft niet te zijn wie je altijd was.’

5. “Ik ben trots op waar ik sta.”

Ook al ben je nog niet waar je zou willen zijn, je bent zonder twijfel nu al verder dan een paar jaar geleden. Hoe goed jij het doet, heeft niets te maken met hoe goed anderen het doen. Het gaat erom waar jij nu staat en hoeveel verder dat is dan waar je eerder stond. Of je nu een enorme groei hebt doorgemaakt of net de eerste stap hebt gezet, je hebt alleen al daarmee alle reden om trots te zijn op jezelf.

Niet altijd zullen mensen om je heen hun trots uitspreken. Misschien hebben sommige mensen zelfs geen idee welke stappen je hebt gezet. Juist daarom is het belangrijk dat jij jezelf soms een flinke klop op je schouder geeft. Jij weet als enige exact welke stappen je hebt gezet, waar je vandaan komt en waar je nu staat. Daardoor weet jij ook als geen ander dat je alle reden hebt om heel trots op jezelf te zijn.

» Lees ook: ‘Trots zijn op jezelf (juist op KLEINE dingen!)’

Vertrouw op jezelf | You got this!

Kortom, vertrouw op jezelf. Er zijn altijd 1001 redenen te bedenken waarom je iets niet zou kunnen. En tja, natuurlijk bestaat er een kans dat het je uiteindelijk niet lukt of dat je eerst tien keer struikelt voordat je overeind blijft staan. Maar als je op z’n minst gelooft dat het je gaat lukken, ben je al een heel eind.

Durf te hopen dat het goed komt, dat het gaat.
Durf te hopen dat je niet valt, maar in al je sterkte staat.

Vertrouw op jezelf, ga ervoor. Want als jij vertrouwt op jouw kunnen, dan ben je al half onderweg. You got this!

Wat was de laatste keer dat jij jezelf wist te verbazen?

vertrouw op jezelf

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona Wielinga 2 juli 2020 op 6:26 am - Beantwoord

  Wat een onwijs mooi en helpend artikel. Het helpt mij inderdaad ook om op mezelf te vertrouwen, alhoewel dat wel wat moeite heeft gekost. Maar dat mag denk ik ook. Ik werk er ook hard aan om te gaan geloven dat ik goed ben zoals ik ben en ik kan wel eerlijk zeggen dat ik (door therapie) wel echt flinke stappen vooruit zet de afgelopen weken 🙂

  • Romy 4 juli 2020 op 11:11 am - Beantwoord

   Vertrouwen in jezelf komt inderdaad niet zomaar aanwaaien. Helaas! Maar wat goed dat je er zo hard aan werkt in therapie! Elke stap vooruit is er één en daar mag je echt supertrots op zijn.

 2. Lianne 2 juli 2020 op 6:53 am - Beantwoord

  Mooi artikel en helemaal waar! Ik vertrouw nu ook veel meer op wat ik kan en waard ben. Maar punt 4 is nog wel iets wat ik soms lastig vind. Dat ik grote stappen maak en nog altijd bang ben dat de mensen die dicht bij me staat daar iets van vinden, of denken dat dit ineens zomaar iets is. Maar het is niet iets zomaar. Het heeft altijd al in me gezeten. En nu pas komt het eruit. Ik houd me gewoon vast aan wat ik wil en laat anderen lekker kletsen!

  • Romy 4 juli 2020 op 11:14 am - Beantwoord

   Wat je zegt, klopt helemaal! Soms hebben dingen altijd al in je gezeten, maar weten mensen om je heen dat gewoon (nog) niet. Het belangrijkste is dat jij weet dat iets past bij jouw doelen en dromen, wat een ander daar ook van vindt. Anderen zullen vanzelf wel aan het idee wennen. En als ze dat niet doen, dan is dat pech voor hun 🙂

 3. Sanne 2 juli 2020 op 7:00 am - Beantwoord

  Heel wat fijne puntjes die stuk voor stuk goed zijn om bij stil te staan. Ik moet hierbij vooral terugdenken aan sollicitaties en mijn rijexamen. Dat stukje over goed zijn zoals je bent en de vergelijking met anderen is iets wat ik heel goed vind om bij stil te staan. Niet iedereen is mijn ‘cup of tea’ dus waarom zou ik dat van iedereen moeten (of willen) zijn?

  • Romy 4 juli 2020 op 11:15 am - Beantwoord

   Yes, precies dat! Niemand vindt ieder ander leuk, dus het is ook niet nodig dat iedereen jou 100% perfect vindt.

 4. Audrey 2 juli 2020 op 8:46 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik denk juist zo min mogelijk terug aan mijn rij-examens, haha! Wel aan situaties in eerdere banen, die me laten zien hoezeer ik gegroeid ben. Ik kan (bijna) alles aan!

  • Romy 4 juli 2020 op 11:17 am - Beantwoord

   Haha, rij-examens zijn inderdaad niet de allerleukste ervaringen. Het slagen voor mijn rijbewijs na al die examens was dat gelukkig wel 😉
   Wat mooi dat de groei in je eerdere banen jou veel vertrouwen geeft. En terecht! Met elke baan groei je weer een beetje verder 🙂

 5. Naomi 2 juli 2020 op 8:59 am - Beantwoord

  Oh wauw, wat een mooi artikel. Het afsluitende gedichtje raakt me echt. Dankjewel!

 6. johanna 2 juli 2020 op 9:20 am - Beantwoord

  Goede post, en ja, dat gedichtje is goed. (ook dat jij zulke gedichtjes maken kunt, ik kan dat niet). En ja, dat vertrouwen in ons zelf, gaat regelmatig (tenminste bij mij) verloren, en moet ik dan weer in herinnering roepen.

  • Romy 4 juli 2020 op 11:17 am - Beantwoord

   Wat een lief compliment over het gedichtje! Dank je wel!

 7. Zo simpel is dan geluk 2 juli 2020 op 4:16 pm - Beantwoord

  Altijd fijn zo’n peptalk!
  Ik heb laatst een collega die soms aardig bot uit de hoek kan komen aangesproken omdat ik werd benadeeld doordat zij haar werk niet goed deed. Op de feedback manier hoor, dus gewoon heel netjes. Dat zou ik voorheen niet zo goed gedurfd hebben, maar nu gelukkig toch gedaan en dat vond ik wel knap van mezelf.

  • Romy 4 juli 2020 op 11:19 am - Beantwoord

   Wauw, wat een mooie en goede stap! En geheel terecht dat je haar erop aangesproken hebt! Een mooie manier om voor jezelf op te komen en ook aan jezelf te laten zien dat jij meer waard bent dan wat er in deze situatie gebeurde.

 8. Evelyne 2 juli 2020 op 7:54 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Niet alleen de foto’s 😉 maar ook de tekst vind ik prachtig! Niets dan de waarheid!

  • Romy 4 juli 2020 op 11:18 am - Beantwoord

   Dank je! De foto’s heb ik trouwens bij mijn moeder in de tuin gemaakt. Zo leuk om daar weer eens te fotograferen 🙂

 9. Anna 6 juli 2020 op 10:14 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel met hele waardevolle tips! Vertrouwen hebben in jezelf is iets wat moet groeien, echt een leerproces!

 10. Lilian Visser 6 juli 2020 op 11:00 am - Beantwoord

  Mooi artikel en zeker goede tips. Ik vind het ook fijn om soms terug te kijken en dan te zien hoeveel makkelijker, beter en fijner alles is geworden. Duizend kleine stapjes zijn inmiddels grote geworden. Maar vaak staan we hier te weinig bij stil inderdaad.

  • Romy 19 juli 2020 op 10:10 pm - Beantwoord

   Precies! Heel veel kleine stapjes zijn er samen alsnog een heleboel. Reden genoeg om soms met trots bij stil te staan.

 11. Nikita 28 juli 2020 op 12:18 pm - Beantwoord

  Ik ga niet alle artikels inhalen wat betreft reageren, deze wel omdat ik heel graag iets wil achterlaten. De afgelopen lockdown was niet gemakkelijk, voor niemand. Maar het is door die lockdown dat ik heb geleerd hoe sterk ik ben en dat ik een doorzetter ben. En nu ook. Ik vertrouw mijn eigen lijf niet altijd, omdat ik nooit weet met hoeveel pijn of vermoeidheid mijn dag gaat lopen. En toch ondanks de pijn ben ik nog steeds aan het werk, geniet ik nog van dingen en geef ik wat ik kan. Dat geeft vertrouwen. Vooral afgelopen week was een zware, ik had extra uren te draaien en ik klaag niet. Het is gelukt en ik heb daar ook geen problemen mee. Maar ik heb die extra uren ook gevoeld. Ik weet zo goed dat ik hier op een dag mee ga kunnen dealen en omgaan. Maar eerst verwerken en rouwen om het stukje van mijn gezondheid dat waarschijnlijk nooit meer terugkomt. Stap voor stap

Recente blogs

Meisje-meisje? | Over omgaan met vooroordelen

6 oktober 2017|Persoonlijke groei|

Gewoon jezelf zijn. Het klinkt zo simpel, maar is af en toe nog best een uitdaging. Zeker als je te maken krijgt met verwachtingen of vooroordelen over wie andere mensen denken dat jij bent. Regelmatig merk ik dat mensen je denken te kennen op basis van één eigenschap of een eerste indruk, terwijl je eigenlijk zoveel meer bent dan dat. Misschien sta je bekend als een meisje-meisje, het moederfiguur, de carrièrevrouw of de ideale schoondochter. Of misschien zie je jezelf ook wel op die manier. Maar wat nu als je als meisje-meisje een tomboy-outfit wil aantrekken? Of als je als ideale schoondochter dat imago eens flink van je af wilt schudden?

Een kijkje in mijn sieraden-la (en de bijzondere verhalen erachter)

15 februari 2021|Persoonlijk|

Mijn favoriete onderdeel van mijn PAX-kast is de sieraden-la. Uitpuilen doet-ie absoluut niet, want zo veel sieraden heb ik niet. Maar de sieraden die ik heb, zijn me wel heel dierbaar. Op verzoek van een paar lieve bloglezers geef ik je een inkijkje in mijn sieradencollectie. Ik laat je mijn mooiste sieraden zien en vertel je ook meteen de verhalen erachter. Want achter sommige bling bling gaat een bijzondere boodschap schuil.

Welke leuke (en minder leuke) bijbaantjes heb ik gehad?

15 december 2018|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Ik was 13 jaar toen ik ontdekte dat leven van €1 zakgeld per week niet langer realistisch was. Ik had op dat moment een grote voorliefde voor vaasjes, kussens en kaarsen. En om al die "essentiële" aankopen te kunnen bekostigen, moest er gewerkt worden. Dus besloot ik me op mijn eerste bijbaantje te storten. In de afgelopen jaren heb ik heel wat bijbaantjes gehad voordat ik ging werken. In dit artikel vertel ik je graag meer over mijn leuke (en minder leuke) avonturen als onder andere krantenbezorger, caissière en databasebeheerder.