verwarming lager zetten 10

14 tips om je verwarming lager te kunnen zetten

  • 14 november 2024
  • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Er zijn leukere dingen om je geld aan te besteden dan de energierekening, nietwaar? Daarom houd ik onze verwarming graag zo laag mogelijk. Alleen maakt een ijskoude kamer je natuurlijk ook allesbehalve blij. Gelukkig zijn daar de warme truien, pluizige schootkatten en goede isolatie to the rescue. Maar wat kun je nu nog meer doen om de verwarming lager te kunnen zetten zonder dat je de organen uit je lijf bibbert? Dit zijn 14 tips waarmee wij de thermostaat meestal op maximaal 18,5 graden houden.

De verwarming lager zetten zonder kou te lijden

Al zolang ik op mezelf woon, maak ik er een sport van om de verwarming laag te houden. In ons vorige huis (een appartement) hadden we nog wat profijt van flink stokende boven- en onderburen. Nu we onze eigen boven- en onderburen zijn in een rijtjeshuis, moest ik dus weer met een frisse blik kijken hoe we de verwarming laag houden zonder dat we in dikke winterjassen op de bank hoeven te zitten.

Gelukkig valt met de thermostaat op 18 of 18,5 graad écht prima te leven. Sowieso kan ik vloerverwarming van harte aanbevelen (een van onze beste verbouwingsinvesteringen!). Maar ook zonder flink met geld te smijten voor energiebesparende acties, kun je je verwarmingstemperatuur naar beneden schroeven. Dit zijn 14 tips uit eigen ervaring om de verwarming lager te kunnen zetten voor een lagere rekening en een beter milieu.

verwarming lager zetten 10

1. Verwarm alleen plaatselijk

Dus zet alleen de verwarming aan in ruimtes waar je langere tijd bent, en zet de kachel ook weer uit zodra je die kamer verlaat. Wij stoken bijvoorbeeld vaak alleen in de woonkamer en in de werkkamer. Zodra we ’s avonds naar beneden verplaatsen om tv te kijken, gaat de verwarming boven ook weer uit. Het is zonde om in kamers te stoken waar alleen de muren de warmte kunnen voelen.

Nog een tip: slaap in een koude slaapkamer. Ook dat scheelt flink in de energiekosten. En het schijnt nog gezond voor je te zijn ook om in een koude slaapkamer te slapen. Je temperatuur daalt namelijk bij het inslapen en stijgt als je in de remslaap terechtkomt. Als je kamertemperatuur te hoog is, moet je lichaam meer moeite doen om de temperatuur te laten dalen en dus in slaap te komen. Maar eerlijk is eerlijk: ik vind het zelf zonder benauwde verwarmingslucht ook gewoon veel fijner slapen. Daarom hebben wij de verwarming op de slaapkamer nooit aan.

2. Zet de thermostaat langzaamaan omlaag

Het is misschien wat te veel van het goede om in één keer van 21,5 graad naar 18 graden te gaan. Dan zijn de winterjassen en sjaals er al snel bij gepakt. Maar je kunt de thermostaat ook stapje voor stapje terugdraaien. TNO-onderzoeker Boris Kingma vertelt in De Volkskrant dat je lichaam zo’n 10 dagen nodig heeft om aan een nieuwe temperatuur te wennen. Je gaat dan bijvoorbeeld minder rillen bij dezelfde temperatuur. Kijk daarom eens of je het terugschroeven in mini-stapjes kunt doen, bijvoorbeeld met 0,5 graad per dag. Dan voelt het niet in één klap als een heel koude douche.

verwarming lager zetten 11
verwarming lager zetten 7

3. Probeer een warmtekussen

Sinds vorig jaar ben ik enorm fan van warmtekussens. Dankzij een verwarmd kussen verwarm je niet de omgeving, maar echt alleen jezelf. Dat is veel efficiënter en je kunt daardoor ook de verwarming nóg een tandje lager zeggen. Ik had al een Stoov-kussen, maar de kussens van dat merk zijn nogal prijzig. Daar heb ik nu een fijn en meer budgetproof alternatief op gevonden: de warmtekussens van Rhino Cushions.

Het fijne aan Rhino Cushions is dat je niet een heel kussen koopt, maar alleen de verwarmingsset. Deze kun je vervolgens in elk kussen met een rits stoppen. Zo kun je van ieder standaard sierkussen op de bank een warmtekussen maken. En de verwarmingsset is ook te gebruiken voor je tuinkussens. Handig als je er op een frisse zomeravond nog steeds warmpjes bij wilt zitten!

verwarming lager zetten 9
verwarming lager zetten 4
verwarming lager zetten 6

Het warmtekussen-systeem van Rhino Cushions werkt met een heel dun verwarmingssysteem dat plaatselijke warmte afgeeft aan je lichaam. Het systeem zelf is nauwelijks voelbaar in het kussen; de warmte wel. Je kunt zelf je gewenste temperatuur kiezen (29-33 °C, 32-37 °C of 38-42 °C). Het infraroodpaneel kun je gewoon in je kussen stoppen. Laat het label met de aan/uit-knop eruit steken. Dan kun je het kussen zelf op een stand naar keuze verwarmen.

Er zit ook een oplader bij, waardoor je het kussen via het stopcontact kunt opladen. En dankzij oververhittingsbeveiliging weet je zeker dat het kussen niet té warm wordt. Bart en ik zitten tegenwoordig gezellig met onze 2 warmtekussens naast elkaar op de bank. Lekker burgerlijk en lekker warm!

4. Koop tochtstrips voor de ramen

Vorig weekend stortten wij ons op een simpel maar energiebesparend klusje: tochtstrips bevestigen bij de kozijnen. Beneden hebben we alle kozijnen laten vervangen door HR++-glas en moderne kunststof kozijnen. Maar boven zijn de kozijnen wat ouder en glipt er veel warmte door gleuven en kieren naar buiten. Zonde van het stoken natuurlijk! Daarom hebben we bij de bouwmarkt voor een paar euro tochtstrips gekocht.

Met zo’n tochtstrip is gleuven dichtmaken een fluitje van een cent (en verre van duur). Je hoeft alleen de plakplek te bepalen, de strip op maat te knippen en de boel vast te plakken. Dan is je anti-tochtklusje al geklaard. Bij ons scheelt het een hoop kou van buiten. Ik gok dat we die paar euro voor de tochtstrips in no-time hebben terugverdiend met de lagere energierekening.

lagere energierekening

5. Trek die trui, sloffen en sokken uit de kast

Een inkopper, ik weet het. Maar een warme trui en dikke sloffen of sokken maken misschien nog wel meer verschil dan die ene graad meer of minder op je verwarming. Zelf loop ik er binnenshuis in de winter nooit alleen in een blouse met colbert bij. Ik zorg dat ik altijd een warme trui of een lekker warm vest aantrek. Maar warmte aan je voeten is misschien nog wel het belangrijkste van alles. De temperatuur van je voeten is heel bepalend voor je totale lichaamstemperatuur. Dus als je voeten geen kou lijden, krijg je ook minder snel de rillingen over de rest van je lijf. Daarom zorg ik dat ik altijd goede fluffy sloffen heb liggen.

Nog een fijne tip is een plaid. Als ik een keer wel de dag in een colbert wil doorbrengen, omdat ik nu eenmaal in een paar serieuze werkcalls zit, dan is een plaid dé oplossing. Daardoor kan ik wel mijn nette outfit aantrekken, maar zit ik er alsnog (onzichtbaar voor degene aan de andere kant van de lijn) warmpjes bij.

6. Zet de verwarming uit als je de deur uitgaat

Ben je een paar uur de deur uit? Dan kun je net zo goed de verwarming uitzetten als je er niet bent. Je komt dan misschien wel thuis in een koud huis, maar veel woonkamers zijn al snel opgewarmd. Ook bespaart het je stoken voor niets.

Heb je (zoals wij) vloerverwarming? Dan kun je het beste de verwarming alleen ietsje lager zetten dan eerst. Vloerverwarming heeft namelijk meer tijd nodig om op te warmen tot de gewenste temperatuur. Als je geen vloerverwarming hebt, kun je de verwarming volgens Pim Nusselder van Milieu Centraal het beste op 15 graden laten staan. Bij lagere temperaturen neemt de kans op schimmel en vocht in huis toe.

muurkleuren Histor Seriously Sand 2

7. Doe de gordijnen dicht

Gordijnen zijn – zonder dat je het doorhebt – een hartstikke goed isolatiemateriaal. Ze helpen om de warmte in huis te houden en minder warme lucht door de kozijnen naar buiten te laten glippen. Zeker als je – zoals wij – “gezegend” bent met oude houten jaren-70-kozijnen, helpen gesloten gordijnen enorm! Een extra reden – los van de privacy – om direct als het donker wordt de gordijnen dicht te doen.

Hangen je gordijnen voor de verwarming? Dan helpt het juist om de gordijnen achter de verwarming te hangen of open te houden. Wij propten om die reden in ons oude huis altijd de vitrage subtiel achter de verwarming. Niet heel charmant, wel warmer!

8. Zoek naar DIY-isoleeropties

Je complete gevel of vloer laten isoleren is een duur grapje (wij spreken uit ervaring!). Maar je kunt ook zelf een paar goedkopere maatregelen nemen om je isolatie te verbeteren. Soms zelfs al voor een paar euro! Denk bijvoorbeeld hieraan:

  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warmte de kamer in weerkaatst wordt. Daardoor wordt het met de verwarming op dezelfde temperatuur meteen een stuk warmer in huis.
  • Plaats een goede brievenbusborstel in je voordeur, zodat er minder warmte door de brievenbusgleuf ontsnapt. Of kies voor een brievenbus náást je voordeur in plaats van een gleuf in de deur (en kijk of je die kunt dicht maken).
  • Gebruik tochtstrips bij kozijnen en deuren waar veel warmte doorheen glipt.
  • Gebruik een pluche anti-tocht-knuffelding om op een vrolijke manier te voorkomen dat er geen warmte meer is.
Z19

9. Voed je partner, kinderen, kat of hond op (“Deur dicht!”)

Ik moet toegeven: dit is een ongoing struggle bij ons met Pippa, die altijd het liefst alle deuren wagenwijd open duwt. En ik weet dat ook partners of kinderen er soms wat van kunnen om de deur niet dicht te doen als ze de kamer uitlopen. Bij mijn kat heb ik de opvoeding opgegeven 😉 Maar als je een kind of partner hebt die de deur vaak volledig open laat staan, dan heeft een subtiele tip misschien nog zin.

10. Ventileer kamers regelmatig

Het klinkt misschien tegenstrijdig om op sommige momenten juist de koude buitenlucht in een kamer binnen te laten als je diezelfde kamer daarna weer moet verwarmen. Maar ventileren helpt wel degelijk om je verwarming lager te kunnen zetten. Droge lucht van buiten is veel makkelijker te verwarmen dan de vochtige lucht in het huis. Daarom loont het zeker om bijvoorbeeld je woonkamer soms een uurtje te laten luchten voordat je de verwarming aanzet.

gebakken havermout 10

11. Eet en drink warme dingen

Warm eten helpt mij ook om warm te blijven. In een ver verleden ontbeet ik elke ochtend met kwark. Los van dat mijn buik daar niet bijzonder blij van werd, had ik het dan ook instant koud. Sinds een paar jaar ontbijt ik elke ochtend met havermout en helpt dat me, zelfs als de verwarming nog niet op temperatuur is, om warm te worden in de ochtend. Ook warm lunchen (soep of restjes van de avond ervoor!) is een slimme manier om het warm te krijgen van je maaltijd.

In de winter eet ik dan ook bewust bij elke maaltijd iets warms, en schuif ik de sojakwark en smoothie bowls een paar maanden aan de kant. Niet alleen voor de verwarmingsrekening trouwens, ook gewoon omdat warm eten bij koud weer extra lekker smaakt.

Tip: deze chocolade-havermout is een superlekker warm ontbijt! Ik kan het weten na 3 jaar hiermee te hebben ontbeten 😉 De kiwi-havermout die je hierboven zit, is ook een dikke tip trouwens.

12. Neem een mini-verwarming

Toen ik tijdens de verhuizing tijdelijk op onze ijskoude maar nogal grote zolder werkte, was een draagbare mini-verwarming onze redding. Als we de hele zolder zouden verwarmen, had dat heel veel energie gekost. Maar met het mini-kacheltje van mijn schoonzus was het voldoende om alleen de plek naast mijn bureau te verwarmen. Dat scheelde onwijs veel stroom. Echt een aanrader dus als je maar een klein stukje van een grote ruimte warm wilt houden!

In plaats van een draagbare verwarming zie je ook steeds vaker dat mensen een infraroodpaneel kopen. Daarmee verwarm je plaatselijk een bepaalde plek in de kamer in plaats van de hele ruimte. Wij overwegen zoiets voor de badkamer, omdat het daar altijd ijs- en ijskoud is, maar ik ook niet continu wil stoken voor dat ene kwartiertje omkleden en tandenpoetsen ’s avonds.

roze winterjas Protest 5

13. Pak jezelf dik in als je naar buiten gaat

Als je verkleumd thuiskomt, is de verleiding extra groot om de verwarming loeihard te zetten. Dat is natuurlijk een goede manier om je kippenvel kwijt te raken. Voordat ik Bart kende, was ik altijd te eigenwijs om een écht goede winterjas te kopen. Daardoor kwam ik regelmatig verkleumd thuis om vervolgens in één keer de verwarming flink open te draaien. Een duur grapje en ook totaal niet overbodig! Ik had gewoon betere buitenkleding nodig.

Sinds ik keurig netjes in een dikke winterjas de deur uitga, voel ik die behoefte minder. Het is dan ook zeker een aanrader om ook buiten voor goede winterkleding te zorgen. Dan voelt 18 graden bij thuiskomst misschien al warm zat.

14. Beweeg regelmatig

En een laatste tip: zit niet te veel stil achter je bureau of op de bank. Ook bewegen helpt om warm te blijven. Dat kan natuurlijk een sportief hardlooprondje of een sportschoolsessie zijn. Maar je kunt ook een paar rek- en strekoefeningen in huis doen, een mini-work-out op YouTube opzoeken of gewoon af en toe van je plek op staan om de trap op te lopen of koffie te pakken.

Bewegen helpt om je bloed te laten stromen en warm te blijven. Naast dat dit scheelt op de energierekening, is het natuurlijk vooral een mooie manier om goed te zorgen voor jezelf.

Wat helpt jou om de verwarming lager te kunnen houden?

Dit artikel bevat een samenwerking met Rhino Cushions.

verwarming lager zetten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 14 november 2024 op 8:03 am - Beantwoord

    Bij mij is ‘bezig zijn’ de beste optie om de verwarming laag te zetten. Ik ga zo m’n huis poetsen en het is hier nu 17,5 graden. Dat laat ik gewoon zo. Daarna ga ik werken en dan zet ik daarna de verwarming wel aan. En dan gaat ie ook alleen aan in de woonkamer. De slaapkamer verwarmen vind ik helemaal niks.

  2. Alicia 14 november 2024 op 9:36 am - Beantwoord

    Goeie tips. Ik heb de verwarming nog niet aan staan. Overdag ben ik wat meer bezig en ’s avonds loop ik rond in dikke kleding.

  3. Daenelia 14 november 2024 op 10:44 am - Beantwoord

    Het allersimpelste is: trek meer laagjes aan. Echt. Ik heb vestjes, truien, warme sokken, sloffen met meer bedekking voor de enkels (als je enkels warm zijn, voelt het echt beter), er ligt een kussen onder mijn buro, voor mijn voetjes en de hond. In mijn studententijd had ik alleen maar een gaskachel in de woonkamer, niet in mijn studeerhok (ik was verwend: ik woonde lekker op mezelf als late student). Ik heb toen in de koude wintermaanden wel achter mijn burootje gezeten – in een slaapzak. Ook lekker warm. Als je je maar beseft dat je echt niet elke dag op blote voetjes en in een t-shirtje hoeft te lopen, dan ga je warme kleding al snel de prioriteit geven die nodig is.
    En in de avond lekker onder een dekentje. Met een hond of een kat erbij. Gratis warmte.
    (Maar zet de verwarming wel aan als het echt bar koud is, want het is beter als de kamertemperatuur niet onder de 15 of 16 graden komt. En dan kun je net zo goed verwarmen tot 18 of 19 graden, minimaal.)

  4. Geke 14 november 2024 op 12:00 pm - Beantwoord

    18° lukt voor mij niet helaas, dan kost het me zoveel energie om warm te blijven, ondanks dat ik al warme kleren draag en overal een fleecedekentje meesleep. Dus hier staat het op 20/21°. Misschien dat de overgang het wat beter kan maken ;)…
    Wel hebben we wat ingrepen gedaan om minder te verbruiken.
    Wij hebben bij onze verbouwing gekozen om verschillende circuits aan te leggen met elk hun eigen thermostaat. Zo hoeft niet het hele huis verwarmd te worden als ik alleen in mijn werkkamer bezig ben. Ook in de badkamer hebben we zo een thermostaat die dan opspringt even voor wanneer we ons ’s ochtends klaarmaken. Heel fijn zo en goedkoper dan een elektrische bijverwarming.
    Ook hebben we ons dak dubbel geïsoleerd (een keer vanbinnen bij de renovatie en dan nog een keer tussen de spanten toen we het dak vernieuwd hebben). Muren lukt helaas niet omdat onze gevel geschilderd is (zou schimmel kunnen veroorzaken) en de vloer ook niet omdat we de originele visgraatparket wilden behouden.
    En vorig jaar hebben we het (oude, wel al dubbel) glas door HR glas in onze bestaande kozijnen vervangen. En daar merken we nu heel veel verschil van.

Recente blogs

Overbodige spullen | 10 producten die ik niet in huis haal (of houd)

5 januari 2021|Lifestyle, Groen doen|

Kijkend naar de kaarsjes en vazen die ik in huis heb staan, ben ik zeker geen minimalist. Wel ben ik best wel een opgeruimd type dat eens in de zoveel tijd last heeft van een flinke aanval van opruimwoede. Overbodige spullen overleven zo'n bezem door mijn huis niet. Steeds meer besef ik dat veel meuk om me heen mij zeker niet gelukkiger maakt. Deze 10 overbodige spullen haal ik om die reden sowieso niet meer in huis (of doe ik weg als ik ze toch heb staan).

Je minder aantrekken van wat andere mensen vinden | 7 tips

31 oktober 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Ik ben vast niet de enige die er soms een handje van heeft zich druk te maken over wat anderen denken. Bijvoorbeeld als ik nieuwe mensen verwelkom in mijn nogal kleurrijke huis, als ik een belangrijke keuze maak of als ik iets doe wat niet gebruikelijk is. Wat zullen mensen daar wel niet van vinden? Wat nu het niet begrijpt? Allemaal gedachten die eigenlijk nog geen seconde van je tijd waard zijn. Maar hoe kun je je minder druk maken over wat andere mensen vinden? Dit zijn 7 tips om jou (en mezelf) hierbij een handje te helpen.

Geld overhouden? 15 dingen waar ik nooit de volle mep voor betaal!

4 april 2023|Lifestyle|

Meer geld overhouden is nooit verkeerd. Zeker niet nu ik net een laptop en een nieuwe camera heb gekocht (beide waren hard aan vervanging toe) en ook nog een nieuwe telefoon op mijn wensenlijst heb staan. Maar ook als er geen dure aankopen nodig zijn, vind ik het een leuke uitdaging om bij de kassa zo min mogelijk te hoeven afrekenen. Daar hoef je namelijk meestal geen ingewikkelde capriolen voor uit te halen en ook niet voor op een houtje te bijten. Op veel producten kun je bijna altijd wel - als je bereid bent het internet af te speuren - besparen. Dit zijn 15 producten waar ik bijna nooit de volle mep voor betaal.