IJ hallen aankopen

Vintage shoppen bij de IJ-hallen | 10 tips voor koopjes

 • 16 september 2018
 • 26 Reacties
Categorieën: Lifestyle

De IJ-hallen zijn voor mij een walhalla om vintage te shoppen. Vooral op het gebied van tweedehands kleding kun je hier je hart ophalen. Je vindt hier van alles: van simpele zomerjurkjes tot kwaliteitsjassen of unieke vintage items. Elke maand verkopen particulieren bij de IJ-hallen (in Amsterdam-Noord) hun oude spullen voor kleine prijsjes. Bij elk bezoekje kom ik wel terug met leuke aankopen en daar krijg ik regelmatig vragen over. Hoe ik leuke spullen op de kop tik? Dit zijn mijn 10 tips voor vintage shoppen bij de IJ-hallen. Wie weet kun jij er je geluk ook mee beproeven!

winkelen bij de ij-hallen tips

Mijn beste tips voor vintage shoppen bij de IJ-hallen

Winkelen bij de IJ-hallen, is dat niet vies? Is er niet alleen oude meuk? Tot twee jaar geleden had ik ook heel wat vooroordelen over de IJ-hallen, maar inmiddels ga ik er zeker een paar keer per jaar naartoe. Er zijn heel wat pareltjes te vinden. Nog niet overtuigd? Geloof je me dan als ik zeg dat ik alle producten op de foto’s in dit artikel bij de IJ-hallen heb gekocht? Zelfs de gloednieuwe Vans met bloemen! Bizar hè?!

Ook zin om koopjes te scoren? Lees dan mijn tips voor tweedehands shoppen bij de IJ-hallen hieronder.

1. Durf te zoeken

Anders dan bij een confectiewinkel, is bij de IJ-hallen niet alles netjes uitgestald. Er zijn ook geen pashokjes en niet alle kraampjes zien er even aantrekkelijk uit. Maar laat je je er daardoor niet van weerhouden om naar iets moois op zoek te gaan. Zie het als een winkelstraat. Als de winkel in pand 1 niet jouw ding is, betekent dat nog niet dat de hele winkelstraat “niks” is. Graai eens in een stapel kleding, zoek in de rekken en ga op zoek naar de mooie items. Die zijn er zeker!

2. Kies een handig moment om te gaan

De IJ-hallen zijn geopend van 9 uur tot 16.30 uur (vaak één weekend per maand). Volgens mij denken veel mensen dat je zo vroeg mogelijk moet zijn om leuke dingen te vinden, maar mijn ervaring is dat je er ook ’s middags goed kunt slagen. Het handige aan ’s middags gaan, is dat items soms aan het eind van de dag worden afgeprijsd. ’s Ochtends heb je daarentegen meer aanbod en is het rustiger. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

3. Kleding passen? Zo dus!

Kleding passen is soms lastig, aangezien er geen pashokjes zijn bij de IJ-hallen. Mijn advies is om jassen, colberts en schoenen wél altijd voor het kraampje te passen. Verder zou ik zeggen: kijk naar de prijs en kijk of je de gok durft te wagen. Als een jurkje bijvoorbeeld €3,00 kost, durf ik wel het risico te nemen dat het misschien niet past. Kost een jurkje waarover ik twijfel echter €10,00? Dan zou ik het eerder laten liggen. Natuurlijk kan het ook helpen om een kledingstuk even voor te houden. Vraag de verkoper om een spiegel, zodat je een inschatting kunt maken.

4. Neem contant geld mee

Bij de IJ-hallen kun je over het algemeen alleen contant betalen. Mijn advies is daarom om altijd van tevoren geld te pinnen. Het handigst is als je ook wat kleingeld hebt voor als een verkoper geen wisselgeld (meer) heeft. De meeste artikelen gaan weg voor kleine bedragen, dus met een €50-biljet maak je verkopers waarschijnlijk niet blij.

5. Dubbelcheck je aankopen

Misschien een open deur, maar kijk altijd voor de zekerheid of je aankopen wel heel en schoon zijn. Ik kijk zelf standaard na of er geen vlekken of gaten in kleding zitten. Als er een klein vlekje zit, kun je vragen of dat er makkelijk uit te wassen is in de wasmachine. En vraag je je af waarom een heel mooi product nog niet is verkocht ondanks de lage prijs? Kijk dan al helemaal of het product wel heel is.

winkelen bij de ij-hallen tips

6. Kijk kritisch naar wat je koopt

Het enorme aanbod voor kleine prijsjes bij de IJ-hallen kan best wel overweldigend zijn. Soms gaan kledingstukken hier zelfs weg voor maar €1,00 per stuk weg. Toch heeft 10 jurkjes kopen omdat ze “zo goedkoop zijn” uiteindelijk weinig zin. Kijk dus zeker kritisch naar kleding en bepaal of je die wel echt gaat dragen. Het is zonde als je al iets soortgelijks in de kast hebt hangen of het kledingstuk laat verstoffen.

7. Neem voldoende tassen mee naar de IJ-hallen

Naar de IJ-hallen gaan met alleen een handtas is niet heel handig. Als je echt grootse plannen hebt, kun je natuurlijk een grote reistrolley meesjouwen. Maar een weekendtas met daarin een linnen of plastic tasje is op zich ook prima om je aankopen in kwijt te kunnen. Ga er in ieder geval niet van uit dat de verkopers wel plastic tasjes hebben.

8. Scan de kraam en verkoper

Met 750 kraampjes (volgens de site!) kun je nooit elke kraam uitgebreid bekijken. Een tip is daarom om te kijken naar de stijl van de kraam en naar de verkoper. Als je één item ziet hangen dat 5 maten te groot is, dan is de kans vrij groot dat jouw maat er niet tussen zit. En zie je een jurk hangen die perfect bij jou past, kijk dan zeker eens of er nog meer moois te koop is. Grappig maar waar: een blik werpen op de verkoper kan ook helpen. Als diegene hetzelfde postuur heeft en kleding aan heeft die jij leuk vindt, is de kans groter dat er iets voor je bij zit.

9. Afdingen mag!

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van afdingen, zeker niet als spullen al goedkoop zijn. Toch waag ik me er weleens aan als ik kledingstukken aan de dure kant vind (bijvoorbeeld een niet-designerjurk van €10,00). Loop in ieder geval nooit zomaar weg als je een product heel mooi vind, maar de vraagprijs er niet voor over hebt. Je kunt altijd een tegenvoorstel doen of laten blijken dat je de prijs te hoog vindt. Wie weet is er iets mogelijk.

10. Stippel voor jezelf een route uit

Vooral de buitenmarkt van de IJ-hallen in de zomer is nogal een doolhof van kraampjes. Niet alles is even logisch geordend, waardoor je soms niet meer weet wat je nu wel en niet gezien hebt. Probeer daarom bij binnenkomst te bepalen hoe je de verschillende paden afgaat. Bepaal bijvoorbeeld of je in één keer naar beide kanten van een pad kijkt of dat je eerst de ene en dan de andere kant bekijkt. Zo voorkom je dat je kraampjes mist.

Bonustip: in de herfst en winter wordt de markt binnen georganiseerd. Vanwege de enorme tocht en lage temperaturen, is een dikke jas met sjaal ook in de IJ-hallen zeker geen overbodige luxe.

vintage winkelen bij de ij-hallen tips

Vintage shoppen bij de IJ-hallen: praktische info

Zie jij vintage shoppen bij de IJ-hallen wel zitten? Houd dan zeker de agenda op de website in de gaten. De vlooienmarkt wordt meestal één weekend per maand georganiseerd en is dan geopend van 9.00 uur tot 16.30 uur. De IJ-hallen zijn gevestigd bij de NSDM-dreef in Amsterdam-Noord. Je kunt hier komen met de bus (bijvoorbeeld vanaf Amsterdam Centraal) of met de pont. Met de auto gaan kan ook. De parkeerkosten zijn €1,30 per uur en een dagkaart kost €7,30. De toegangsprijs voor de IJ-hallen is €5,00.

Zie ook mijn IJ-hallen shoplogs: nummer 1, 2, 3, 4 en 5Nummer 6 met mijn aankopen van afgelopen weekend is in de maak!

Verkopen bij de IJ-hallen?

Een kraam huren om je oude spullen te verkopen, kan natuurlijk ook. Op deze pagina van de IJ-hallen vind je een tips om het meeste uit je verkoopdag te halen.

Ben jij al eens naar de IJ-hallen geweest?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 16 september 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Ik ben er nog nooit geweest. Het is ook iets te ver weg voor mij. Maar ik vind het wel leuk om één keer in de zo veel tijd naar een kringloopwinkel te gaan. Ik zal dan niet snel kleding kopen, maar soms vind je er wel leuke dingen voor in huis.

  • Romy 16 september 2018 op 1:56 pm - Beantwoord

   Bij de kringloopwinkel kun je inderdaad ook vaak de leukste spullen vinden. Ik kom daar zelf ook best vaak leuke woondecoratie tegen ?

 2. Darina 16 september 2018 op 9:39 am - Beantwoord

  Ik ben nog nooit in de IJ hallen geweest maar ik wil dat zeker een keer gaan doen en dan neem ik je goede tips mee.

 3. Yvonne 16 september 2018 op 9:45 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik winkel zelf eigenlijk ook zo als ik er heen ga. En ik neem altijd zelf wat te eten en te drinken mee. Ik ben al een tijdje niet geweest maar voor zover ik weet kon je iets verder weg gratis parkeren. Je moest dan alleen de brug oversteken. Maar misschien is dat veranderd?

  • Romy 16 september 2018 op 1:58 pm - Beantwoord

   Leuk om dat te horen! De IJ-hallen zijn ook zeker leuk om te combineren met een dagje Amsterdam. Dan is het nog best leuk ook om met de pont de oversteek te maken ?

  • Romy 16 september 2018 op 2:01 pm - Beantwoord

   Oh, dat zou al helemaal handig zijn! Ik ga zelf ook meestal met de auto, maar parkeer dan op de parkeerplaats naast de hallen. Een gratis parkeerplek zou al helemaal ideaal zijn. Ik ga daar eens naar googelen ?

 4. Sandra 16 september 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Dankjewel voor de tips! Die kan ik namelijk heel goed gebruiken. Ik ben zo’n iemand die niet ergens in gaat graaien en al snel denkt: ‘Neh, doh is niks.’. Dat moet ik eigenlijk niet doen! Wil zo graag de keer naar de IJ-hallen toe. Het is helemaal niet ver voor mij, dus moet het maar eens inplannen. Het staat nu al té lang op mijn to do lijstje.
  Haha, contant geld meenemen is trouwens ook wel heel handig. Ik zou dat echt vergeten hoor, want ik heb nooit los geld. Daar moet ik dus zeker aan denken! :’)

  • Romy 16 september 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

   Echt een keer doen, hoor! Ik weet zeker dat het de moeite waard is 🙂 Bij de IJ-hallen is volgens mij ook genoeg leuke kleding in jouw stijl te vinden. Het is wel even wennen om bijvoorbeeld in stapels te gaan graaien, maar uiteindelijk kom je op die manier wel de leukste koopjes tegen 🙂

 5. Saskia 16 september 2018 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een leuke aankoopjes op de foto! Ik ben er , volgens mij nog nooit geweest. Of dat moet zijn geweest met mijn ouders, toen ik jong was. Dank voor de tip, ik ga er misschien zeker eens een kijkje nemen!

  Fijne Zondag lieve Romy!

  • Romy 16 september 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Ik hoop dat jij ook een heerlijke zondag hebt gehad 🙂 De IJ-hallen zijn zeker een aanrader om een keer naartoe te gaan. Ik ben nog altijd blij dat ik deze plek heb ontdekt vorig jaar.

 6. Marije 16 september 2018 op 11:11 am - Beantwoord

  Heb jaren op de Ijhallen gestaan. Altijd zo leuk!

  • Romy 16 september 2018 op 7:17 pm - Beantwoord

   Wat leuk! Het lijkt mij ook best leuk om daar een keer te staan om spullen te verkopen. Ik heb zelf alleen nooit genoeg spullen om te verkopen, haha. Wie weet ooit als ik het huis uit ga en van sommige spullen wel af móet 😉

 7. Meaghan 16 september 2018 op 11:15 am - Beantwoord

  Leuk dat jij al die tips geeft, als een soort ervaringsexpert! 🙂
  Zelf ben ik nog nooit naar de IJ-Hallen geweest, maar eigenlijk ben ik door jouw blogs heel enthousiast erover geworden. Als ik dan zie met wat voor leuke dingen jij thuis komt, word ik daar heel enthousiast van. Helemaal als ik dan lees dat je het ook nog eens voor een leuke prijs hebt weten te kopen! Ik wil zeker nog een keertje heen om ook eens te kijken of ik wat leuke items kan scoren! Dan zal ik tegen die tijd deze tips zeker nog een keer doornemen!

 8. irene | tussenmarsenjupiter 16 september 2018 op 11:29 am - Beantwoord

  Oh ik zou er ook graag een keer heen gaan! Ik hou van tweedehandsjes maar hier bij ons heb je niet echt zo’n dingen. Enkel tweedehandsbeurzen voor kinderkleding en speelgoed. Jammer!
  Ik heb ook nog een tip! Als je graag dingen past, kan je bijvoorbeeld een strak topje aan doen en een rok. Op die manier kan je bloesjes over je topje heen passen of een broek onder je rok zodat je niet in je onderbroek staat.

  • Romy 16 september 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik je enthousiast heb kunnen maken om ook eens naar de IJ-hallen te gaan! Ik kan het je zeker aanraden 🙂 Zelf was ik vorig jaar best wel sceptisch toen ik er voor het eerst naartoe ging, maar inmiddels ben ik echt fan en heb ik al heel wat leuke koopjes in mijn kast liggen 🙂

  • Romy 16 september 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Jammer dat er in België niet zoiets is als de IJ-hallen. Ik weet dat er voor Nederland een site is waar alle rommelmarkten voor het hele jaar op staan. Daar zit ook nog weleens iets leuks tussen. Wie weet is er ook zoiets voor Vlaanderen 🙂
   Wat een slim idee trouwens van die ideale pasoutfit! Dat ga ik onthouden voor een volgende keer 🙂

 9. chucky1012 16 september 2018 op 12:55 pm - Beantwoord

  Fijne tips!
  Het is zo jammer dat het voor mij veel te ver weg is.

  Een mooie dag ?

  • Romy 16 september 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Wat jammer! Mocht je toch ooit naar Amsterdam gaan, dan kan ik je de IJ-hallen zeker aanraden 🙂

 10. Hermien - KouweKleren 16 september 2018 op 3:33 pm - Beantwoord

  Slimme tips en leuk dat je dit deelt! Ik trek op kringloopstrooptochten vaak iets aan waar ik goed overheen kan passen. Een basic hemdjurkje met een donkere panty en een trui bijvoorbeeld. Dan kun je ook rokjes en jurkjes goed uitproberen zonder je hebben en houwen te showen aan de hele winkel of markt. Ik alweer uit naar je volgende IJhallen-shoplog!

  • Romy 16 september 2018 op 7:39 pm - Beantwoord

   Dat is wel een slim idee inderdaad! Dat ga ik onthouden voor de volgende keer dat ik naar de IJ-hallen ga. Kun je toch kleding passen zonder daarbij meteen van alles te laten zien! 😉

 11. Nikita 16 september 2018 op 8:50 pm - Beantwoord

  Wij hebben zoiets niet in België en dat vind ik oprecht heel jammer! Maar ik hou wel van de rommelmarktjes die in onze straten worden georganiseerd. Een keer per jaar is het wel braderie in de winkelstraten, wat een soort jaarmarkt is. Dan kan je soms ook wel goedkope spulletjes op de kop tikken, maar ze zijn meestal niet tweedehands. Zo kocht ik begin deze maand een nieuwe bloes en een nieuwe dromenvanger. En vorig jaar op de rommelmarkt heb ik een blouse met bloemen gekocht en een nieuwe warme trui. Alles was apart onder de 10 euro en het meeste (behalve die bloes van begin deze maand) heb ik al aangehad en ben ik superblij mee! Ik vind dit soort gelegenheden altijd leuk omdat je soms stukken vindt die je nergens anders vindt, maar meestal ook nog tegen een voordelig prijsje. Ik bedoel, een bloemenbloesje voor maar 3 euro? Dat is echt te gek voor woorden, en ik ben er gek op! Heb hem alleen nog niet gedragen haha. Komt snel verandering in!

  • Romy 17 september 2018 op 6:39 pm - Beantwoord

   Zo’n braderie klinkt ook zeker leuk, al helemaal als je daar voor een leuke prijs mooie spullen kunt kopen. Zo te horen heb je daar erg leuke koopjes gescoord! ? Ik ben benieuwd naar je bloemenblouse. Die vraagt er inderdaad om vaak gedragen te worden ?

 12. Anna 18 september 2018 op 10:08 am - Beantwoord

  Wat een handige tips! Ik stond een paar jaar geleden op de IJ-hallen met mijn spulletjes, dat was ook zo leuk. Sindsdien ben ik er niet meer geweest omdat het toch wel een stuk reizen is.

  • Romy 19 september 2018 op 7:35 am - Beantwoord

   Superleuk dat je een keer spullen hebt verkocht bij de IJ-hallen! Dat lijkt me misschien ook nog wel leuk om een keer te doen 🙂 De IJ-hallen zijn wel een eind reizen vanaf Groningen inderdaad. Misschien leuk om een keer te combineren met een dagje Amsterdam 🙂

Recente blogs

Is het al zover? | 12x inspiratie voor zomerjurken

20 april 2017|Outfits|

Ik vind de term 'zomerjurkje' zelf niet helemaal goed gekozen. Eigenlijk draag ik zomerjurkjes namelijk bijna het hele jaar door (met of zonder legging of panty). Maar het zonnige weer dat (hopelijk!) in aantocht is, is al helemaal een goede reden om de zomerjurken weer aan te trekken. Daarom struinde ik heel wat Nederlandse webwinkels af op zoek naar een paar leuke zomerjurken voor dit jaar. Ik zocht 12 jurkjes bij elkaar en zet die vandaag onder elkaar. Oh ja, er zitten ook twee fair fashion zomerjurken tussen.

Vegan ratatouille uit de oven met aardappelpartjes

13 september 2023|Recepten|

Als kind was ik al gek op ratatouille. Ik kende het nog uit de blikjes van Bonduelle. Maar toen ik ontdekte dat je ratatouille nóg lekkerder zelf kunt maken, werd het mijn go-to-recept om wekelijks op tafel te zetten. In mijn eerste jaar op mezelf kookte ik het soms wel twee keer per week. Inmiddels is mijn avondmenu iets gevarieerder, maar ik ben en blijf een ratatouille-fan. Het is gewoon een perfect gerecht om heel veel (lekker gekruide!) groenten binnen te krijgen en om snel klaar te maken. Deze vegan ratatouille maak je in de oven en serveer ik met geroosterde aardappelpartjes. Ik garandeer je een kleurrijk groentefeest op je bord (binnen 35 minuten!).

20 Europese bestemmingen op mijn travel bucketlist

9 november 2017|Op reis|

Eerlijk is eerlijk, een fanatieke reiziger ben ik niet. Ik ben niet iemand die in een jaar tijd Thailand, de Verenigde Staten én Kenia bezoekt en die liever backpackend van plek naar plek gaat dan met een kop thee thuis te zitten. Toch ben ik zeker wel te porren voor een reisje op z'n tijd. En mijn lijstje met droombestemmingen, ook in Europa, lijkt wel oneindig lang. Dat varieert van het Doornroosjekasteel in Parijs tot de prachtige Griekse eilanden. Ik fantaseer dan ook met plezier alvast over een volgend reisje. Ben jij nog op zoek naar een vakantiebestemming in Europa? Wie weet kun je inspiratie halen uit deze 20 reizen binnen Europa die ik nog graag zou maken.