vega6 1

Vleesvervangers in de test #6 (met 2 burgers die je móet proeven)

 • 22 december 2020
 • 14 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Vega-reviews zijn zeker weten een van mijn favoriete artikelen om aan te werken. Vooral het proefgedeelte vind ik bepaald geen straf. Ik ben vast niet de enige die bij elk supermarktbezoekje weer hoopvol voor het vega-schap staat in de hoop een paar nieuwe vega-burgers te ontdekken. En ja hoor, dat is weer gelukt! Hieronder vertel ik je goudeerlijk voor welke vleesvervangers de eerste keer proeven ook de laatste keer was en welke ik wél een succes vond.

garden gourmet jalapeno

Garden Gourmet burger jalapeño

Prijs: 3,89

Laten we het maar niet hebben over de prijs van deze vega-burger, wel over de smaak. De burger is zeker niet de goedkoopste, maar wel een van de lekkerste vleesvervangers die ik ooit heb gegeten. Het is een soort vega-hamburger met een wat pittige bijsmaak (door de jalapeñopepers natuurlijk) en een stevige bite. De burger is ook nog eens heel goed qua voedingswaarden: er zitten heel wat eiwitten in verstopt (19 gram per 100 gram). Dit is echt zo’n burger die ik volgend jaar zomer een keer van de barbecue wil proeven. Maar ook uit de pan smaakt hij verrukkelijk. Zeker een burger die ik (als hij in de aanbieding is) nog eens wil meenemen.

valess crispy sticks

Valess Crispy Sticks Asian Style

Prijs: € 3,32

Als je nog een vleesvervanger zoekt voor bij de nasi of bami, dan zijn deze stukjes zeker het proberen waard. Meestal ben ik meer van de vega-burgers en schijven dan van de kleine vega-stukjes, maar deze vond ik echt wel een succes. De stukjes hebben een lekkere en stevige structuur. Geen slappe hap, maar echt iets om op te kauwen – zeg maar. Heel gekruid vond ik de stukjes niet. Gewoon precies goed! Zeker een aanrader om door Aziatische gerechten te gooien als je nog een eiwitrijke vleesvervanger zoekt die daar goed bij past. Ik denk dat ze in combinatie met sojasaus ook erg lekker zijn.

Zelf blijf ik meer iemand van de burgers, maar deze stukjes zal ik vast nog een keer meenemen als ik nasi op het menu heb staan.

valess vegetarische rookworst

Valess vegetarische rookworst

Prijs: € 2,99

Ik moet bekennen dat deze vegetarische rookworst niet per se hoog op mijn lijstje stond om nog eens te proeven. Maar toen ik erwtensoep maakte, heb ik ze toch maar in huis gehaald. Zelf vond ik ze inderdaad wat rokerig smaken. Een beetje een gekke smaak als je – zoals ik – al 14 jaar geen echte rookworst op hebt en dus geen idee meer hebt hoe dat smaakt. Ik vond ze zelf niet per se heel lekker.

Broerlief – die beter thuis is in echte rookworst dan ik – vond ze wel smaakvol (als je ze een beetje knapperig opbakt), maar miste de “knak” van echte rookworsten. Wat ons betreft geen grote aanrader dus. Maar zeker wel beter dan de rookworst van AH-huismerk die ik ooit at en waarbij ik het bij één hap hield. Ik maak mijn erwtensoep nu maar gewoon zónder rookworst. Tenzij jij dé tip hebt!

de vegetarische slager bratwurst

De Vegetarische Slager Bratwurst

Prijs: € 2,69

Mijn mening over vegetarische worstjes is wat wisselend. Zodra ze té vlezig smaken, haak ik vaak af. Deze braadworstjes zijn wat mij betreft wél helemaal goedgekeurd. Ze hebben qua structuur wat weg van frikandellen: een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. De structuur is gewoon echt heel lekker en qua smaak vond ik hem best wel vlezig smaken, maar niet zo erg dat ik bang was dat ik vlees at. De braadworstjes bevatten toegevoegd ijzer, wat ze qua voedingswaarden ook nog een stuk beter maakt dan veel andere vega-opties. Ik ben fan!

Al moet ik wel toegeven dat ik zelf deze braadworstjes min of meer hetzelfde vind smaken als die van Lidl, die € 2,- per twee kosten. Ik denk dat ik een volgende keer toch voor die van Lidl ga als gierige Hollander.

lidl vegetarische gourmetschotel

Lidl vega gourmetmix

Prijs: € 1,29 (maar dat had je vast al aan de mega-sticker gezien)

Ken je die vrouw met een ijzeren discipline die al haar gourmethapjes netjes tot kerst bewaarde? It wasn’t me. Ik kocht maar meteen twee pakken van deze gourmethapjes, zodat ik al eerder kon aanvallen. Blij dat ik dat deed, want wat zijn deze lekker! In deze verpakking zitten vegetarische balletjes, krokante stukjes en een soort falafel-schijfjes. De balletjes vond ik niet heel bijzonder (ook niet vies, gewoon een beetje meh), maar de krokante stukjes zijn wel mega lekker en de falafel-schijfjes vond ik ook helemaal prima. Ja hoor, hier kan ik met kerst wel van genieten.

En check die prijs! Misschien dat ik ook voor na kerst nog maar een verpakking insla. Kan ik er mooi nog een tijdje van genieten!

sofine sofish burger

SoFine SoFish Burgers

Prijs: € 2,- (in de opruiming bij Jumbo)

Als kind vond ik vis nooit echt lekker. Alleen vissticks vond ik nog wel te pruimen, omdat die nauwelijks naar vis smaakten maar wel een lekkere paneerlaag hadden. Ik werd dan ook aardig enthousiast van het idee van een grote vegetarische visstick-schijf toen ik de SoFish burgers zag liggen. En inderdaad, zo smaken ze ook. Onder de krokante buitenkant zit een vulsel met visachtige structuur verstopt. Het smaakt niet zo erg naar vis dat ik het niet lekker vind, maar doet er zeker wel aan denken.

Ik at de burger zelf gewoon bij een AVG’tje, maar vermoed dat hij ook op een burger (zoals op de foto) heel lekker zal smaken. Ik ken lekkerdere krokante schijven (zoals de vegetarische schnitzel van Jumbo en de groenteschnitzel van Lidl), maar vond hem zeker niet verkeerd.

Garden Gourmet Burger Chimichurri

Prijs: € 3,89

Toen Albert Heijn een fijne aanbieding van de Garden Gourmet-burgers had, scoorde ik ook deze kruidige burger. Net als de jalapeñoburger vond ik ook deze héérlijk. De burger is wat minder stevig en ietsje sappiger dan de ander. De kruiden zijn ook iets anders: peterselie, knoflook en rode peper. Niet té kruidig, maar gewoon nét genoeg! Superlekker ook in combinatie met hummus of een plak kaas op een broodje, denk ik! Ja, als Albert Heijn weer een aanbieding heeft, dan belandt ook deze burger zeker (in tweevoud!) in mijn mandje. Ik vond de jalapeñoburger nét iets lekkerder, maar deze burger verdient zeker ook een eervolle vermelding. Yum!

Wat is jouw grootste vega-aanrader van de laatste tijd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 22 december 2020 op 9:47 am - Beantwoord

  Ha, deze heb ik allemaal nog niet geproefd! Een van mijn meer recente vega-ontdekkingen zijn de crispy chicken-sticks van Vivera. Zo heten ze niet precies, maar met die omschrijving zul je ze vast kunnen vinden.

  • Romy 24 december 2020 op 11:11 pm - Beantwoord

   Oeh, dat klinkt al heel erg lekker en als echt iets voor mij. Ik ga ze eens opzoeken in de supermarkt!

 2. Anouk 22 december 2020 op 10:09 am - Beantwoord

  Ik vind de vega rookworst van valess juist heel lekker, maar de knak mist inderdaad. Die van de vegetarische slager heeft dat meer, dus misschien kan je die nog proberen. Die is wel erg duur. Ik ben nu wel heel benieuwd naar die burger met peper erin, dat klinkt echt super lekker. Hopelijk komen ze eens in de aanbieding!

  • Romy 24 december 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip van de Vegetarische Slager-rookworst. Die ga ik zeker eens proberen!

 3. Ida 22 december 2020 op 10:09 am - Beantwoord

  Oh heerlijk! Ik ben al sinds mijn 12e vegetariër en ik heb behoorlijk wat vega-burgers voorbij zien gaan en gegeten! Leuk te merken dat de vega-industrie zo booming is nu met al die lekkere innovaties. De lekkerste burgers vind ik die van Garden Gourmet en de laatste tijd lust ik de vegetarische knaks van Unox ook graag. Ook tempé vind ik erg lekker! Eet jij dat weleens?

  • Romy 24 december 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Ja inderdaad, het is zo fijn dat er tegenwoordig enorm veel vega-opties zijn. Toen ik op mijn 13e vegetariër werd, waren er nog niet echt veel keuzes, maar nu liggen de schappen vol.
   Garden Gourmet is ook een van mijn favoriete merken qua vleesvervangers. Toch jammer dat de burgers niet altijd heel budgetproof zijn, maar ik ga altijd lekker los als ze in de aanbieding zijn 🙂 Tempé vind ik zelf helaas niet heel lekker. Ik heb het één keer geprobeerd, maar vond de structuur wat gekkig. Maar volgens mijn broertje is het een kwestie van wennen, dus misschien moet ik het gewoon nog een kans geven.

 4. Janne 22 december 2020 op 12:26 pm - Beantwoord

  Een gezonde vervanger voor rookworst is rooktofu. Het heeft dan wel niet de structuur van een worst (je koopt het in een blok) maar het heeft véél smaak en een prettige structuur (beter dan van gewone tofu, steviger vooral).

  • Lalagè 22 december 2020 op 8:41 pm - Beantwoord

   Dat wilde ik ook zeggen! Gerookte tofu van Taifun is de beste 🙂 (in de supermarkt hebben ze ook iets dat gerookte tofu heet, maar dat is veel slapper en het smaakt ook lang niet zo lekker). Het is ook fijn dat het niet zo bewerkt is en geen toegevoegde olie bevat, wat het tot een gezondere optie maakt dan veel andere vleesvervangers. Wij eten het bij stamppot, in de erwtensoep, bij de couscoussalade, het is overal lekker bij.

   • Romy 24 december 2020 op 11:04 pm - Beantwoord

    Oeh dat klinkt zeker heel goed! Dank je wel voor de tip!

  • Romy 24 december 2020 op 11:07 pm - Beantwoord

   Oeh dat klinkt goed! Ik vind gewone tofu vaak wat smaakloos (en heb niet altijd het geduld om het zelf uitgebreid te marineren ;)), maar rooktofu klinkt zeker als een goede optie. Ga ik onthouden 🙂

 5. Lianne 22 december 2020 op 12:48 pm - Beantwoord

  Ik ben altijd een beetje huiverig met verschillende soorten vleesvervangers die de echte smaak en structuur van vlees na zouden moeten bootsen. Ik eet namelijk op de eerste plaats geen vlees omdat ik het niet lekker vind. Het heeft voor mij dus geen zin om vleesvervangers te eten die te veel de smaak hebben van het echte vlees. Vis vind ik wel lekker en die visburger heb ik ook wel eens gehad. Die was zeker wel lekker, maar voor de smaak houd ik het dan toch liever bij echte vis. Maar ik kan me voorstellen dat als je helemaal vegetariër bent dat dit soort vleesvervangers wel heel fijn kunnen zijn! Ik vind vleesvervangers vooral gebaseerd op of met veel groenten het lekkerst.

  • Romy 24 december 2020 op 11:06 pm - Beantwoord

   Ik begrijp wel wat je zegt inderdaad. Dingen als vega-biefstuk vind ik om die reden ook niet echt lekker. Dat smaakt me dan toch net iets te vleesachtig 😉 Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg lekker vega-opties die niet al te vlezig smaken. De burgers van Garden Gourmet vond ik trouwens niet heel vleesachtig smaken. Misschien vind je die ook wel lekker 🙂

 6. Auti-Man 22 december 2020 op 4:15 pm - Beantwoord

  Zelf ben ik een echte vleeseter, maar de omschrijvingen van de vegetarische gerechten lijken me wel als muziek in de oren te klinken. Zelf heb ik ook al wel eens een paar keer iets vegetarische geprobeerd, toen vond ik de insectenhamburger de beste.

 7. Giovanna Jansen 22 december 2020 op 6:24 pm - Beantwoord

  Ik eet niet heel veel vlees, maar toch wel bijna elke dag. Hoewel deze vleesvervangers (de meeste) er goed uit zien. Misschien toch maar proberen binnenkort.

Recente blogs

Outfit | Witte blouse, bloemetjesrok & een goed shot zelfvertrouwen

28 februari 2023|Outfits|

Als thuiswerkende zzp'er moet je soms zonder reden maar je nette businesswoman-outfit uit de kast trekken. Althans, daar ben ik zelf helemaal voor in. Ik heb zeker niet dagelijks afspraken buiten de deur, maar trek toch graag iets nets aan op werkdagen. Niet voor een onuitwisbare eerste indruk of om er ouder uit te zien. Nee hoor, puur omdat ik daar zelf blij van word. Na een opruimsessie van mijn kledingkast laatst herontdekte ik een paar businessproof items die ik al té lang ongedragen in de kast had laten hangen. Daaruit ontstond deze outfit die ik de laatste tijd lekker vaak aan heb. Een tweedehands rok samen met mijn lievelingsblazer en mijn enige witte blouse!

Digitale schoonmaak | 10 simpele tips voor orde in de chaos

15 augustus 2018|Lifestyle|

Van schoonmaakkriebels hebben veel mensen “last” in het voorjaar of in de zomer. Ook ik kreeg met de komst van het warme weer direct de drang om op te ruimen. En dan heb ik het niet alleen over mijn kamer waarin de stapel kleding en chaos aan papieren weleens weggewerkt mochten worden, maar ook over een digitale schoonmaak. Het was tijd voor orde in het oerwoud van ongeordende mappen en een beeldscherm vol met functies die ik niet gebruik. Doe je mee? Ik geef 10 simpele tips voor een digitale schoonmaak.

Romige wortelrisotto met champignons, kokosmelk & tuinerwten

11 oktober 2023|Recepten|

Als er een gerecht is dat me nooit de neusgaten uitkomt, dan is het wel risotto. Hoewel ik dit gerecht het hele jaar door kan eten, vind ik risotto in de herfst op z'n allerlekkerst. Nu het najaar weer voor de deur staat, leek het me een goede reden om al mijn herfstachtige ingrediënten uit de kast te halen voor een heerlijke herfstrisotto. Deze wortelrisotto is romig, kruidig en een tikkeltje zoet door de geglaceerde wortels en kokosmelk. Het is een ideale risotto om ongemerkt veel groenten binnen te krijgen, dus wellicht valt hij ook bij kleintjes goed in de smaak. Serveer met pompoenpitten, rozijnen en amandelen, en je hebt een vegan risotto die écht even anders dan anders is. In positieve zin.