Valess Crispy Sticks

Vleesvervangers in de test | Deel 5 (o.a. vega-frikandellen)

 • 16 september 2020
 • 23 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Ik heb weer eens de “zware taak” op me genomen om een aantal vleesvervangers kritisch te testen. Geen vervelende bezigheid, want er belandde dit keer genoeg vega-lekkers op mijn bord. Ik waagde me onder andere aan vegan frikandellen, zette een spinazieburger op het menu en probeerde voor het eerst vegetarische kipspiesjes. Welke vleesvervangers een succes waren en welke niet? Dat lees je natuurlijk weer in deze review.

Valess Crispy Sticks

Valess Crispy Sticks – € 2,89

Als je houdt van vleesvervangers met een beetje bite en een tikkeltje pit, dan zijn deze vast een hit. Oké, dit klinkt nu als een slechte reclameslogan. Maar ik ben écht enthousiast. Deze sticks zijn heel knapperig (duh, daarom heten ze ook Crispy Sticks) en hebben dus inderdaad een wat pittige nasmaak, maar niet te overheersend. Ik vond ze héérlijk. Enige nadeel is dat er 5 sticks in zitten, waardoor je ze niet eerlijk kunt verdelen over twee porties zonder zo’n mooie stick doormidden te snijden. Verder een blijvertje wat mij betreft, ook al zijn ze wel aardig aan de prijs.

Stegeman spinazieburger

Stegeman spinazieburger – € 2,99

Ik ben er sowieso wel van gecharmeerd dat het merk dat ik als kind alleen kende van de leverworst inmiddels ook vegetarische producten uitbrengt. Ook de milieuvriendelijkere verpakking (met een papieren bodem) scoort bij mij punten. Jammer genoeg was ik over de inhoud van die recyclebare verpakking iets minder enthousiast. De spinazieburger is niet vies, maar ik vond hem een beetje “nietsig” smaken. Gewoon spinazie met een krokant laagje. Er hadden van mij nog wel wat kruiden of iets met bite bij gemogen. Prima te doen verder, maar ik vind hem de € 2,99 zeker niet waard. Duurzame verpakking of niet.

Jumbo Lekker Veggie schnitzel

Jumbo Lekker Veggie plantaardige schnitzel – € 2,44

Laatst heeft Jumbo al zijn verpakkingen (en de producten erin?) veranderd. Deze plantaardige schnitzel wilde ik wel testen. Het werd een succesvolle test gelukkig, want hij smaakte me prima. De schnitzel is niet knapperig, maar juist heel zacht. Juist dat vond ik wel lekker (en was ook best handig met mijn pas aangedraaide beugel). De binnenkant is een beetje taai, zoals dat (volgens mij) bij schnitzels zo hoort en er zit een lekker maar niet te overheersend smaakje aan. Meer of minder kan ik er niet van maken. Smakelijk is-ie zeker!

Jumbo vegetarische gyros

Jumbo Lekker Veggie plantaardige gyros – € 2,61

Laatst hadden vriendlief en ik pitabroodjes op het menu staan. Daar moest natuurlijk ook iets in. We besloten het eens met vegan gyros te proberen. Eerlijk gezegd ben ik niet per se fan van dingen die op shoarma of gyros lijken, omdat ik die vaak nogal “vlezig” vind. Maar ik vond dat ik het weer eens moest proberen. Deze gyrosreepjes kwamen aardig goed door de test. Bak ze lekker een beetje bruin aan en serveer er een sausje bij. Dan zijn ze goed te eten. Ook goedgekeurd door mijn niet-vegetarische vriend trouwens! Ik zal ze niet wekelijks eten, maar weet zeker dat ze nog wel een keer op een pitabroodje bij mij belanden.

albert heijn vegan frikandellen review

Albert Heijn vegan mini frikandel – € 1,99

Naar deze vegan frikandellen was ik onwijs benieuwd. Ik zag ze op het Insta-account @wateetjedanwel (echt een aanrader trouwens voor leuke vegan tips!) en wist meteen dat ik die wilde proberen. In de 13 jaar van mijn leven dat ik vlees at, was ik niet echt dol op vlees, maar frikandellen vond ik wél heel lekker. Bij het eten van deze vegan variant kwam de smaak van toen meteen weer terug. Ze hebben precies dezelfde structuur als frikandellen en ik vond ze (voor zover je mij na 14 jaar vegetariër zijn kunt vertrouwen) best wel op frikandelsmaak lijken. Een groot succes wat mij betreft!

Op internet las ik wat kritische reacties van mensen over de ingrediëntenlijst. Er zit inderdaad best wat suiker in de vegan frikandellen. Maar ja, als je iets gezonds zoekt, zou ik sowieso niet naar frikandellen (vegan of niet) grijpen.

So Fine So Chicken kipspiesjes

So Fine So Chicken spiesjes – € 2,50 (ongeveer)

Vega-kip? I’m in! De vegetarische kip van De Vegetarische Slager staat hier regelmatig op het menu, maar vegetarische kipspiesjes had ik nog niet eerder gegeten. Tot nu toe dus! En dit was zeker niet de laatste keer. De spiesjes hebben een veel zachtere structuur dan veel kipstukjes van andere merken. Toch kun je ze een lekker krokant korstje geven door ze wat langer te bakken. Ik vond ze heerlijk door een currygerecht. Zelf heb ik de satéprikkers er maar uitgehaald en de stukjes gewoon door een gerecht gemikt. Maar ik moet toegeven dat ze er op een stokje ook heel feestelijk uitzien naast een gerecht. En handig voor barbecueliefhebbers!

Welke van deze vleesvervangers heb jij al eens geprobeerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 september 2020 op 6:54 am - Beantwoord

  De crispy sticks lijken mij ook heel smakelijk. Die wil ik weleens proberen.

 2. Lisa 16 september 2020 op 7:20 am - Beantwoord

  Gezellige en duidelijke review. Ik heb pas Quorn ontdekt, ook heel lekker en zonder soja.

  • Romy 19 september 2020 op 10:53 pm - Beantwoord

   Ja, Quorn is heerlijk! Quorn in saté is hier groot favoriet. Dat eten mijn vriend en ik meestal wel 1-2x per maand 🙂

 3. Naomi 16 september 2020 op 7:48 am - Beantwoord

  Jammer van die spinazieburgers,. want het klinkt eigenlijk best lekker (en gezond). En inderdaad kun je als je iets gezonds zoekt maar beter niet naar frikandellen grijpen. Dus ach, als je dan toch iets lekkers en ongezonds zoekt, klinkt dit prima!

 4. Hermien - KouweKleren 16 september 2020 op 8:16 am - Beantwoord

  De vegafrikadellen zal ik eens voor mijn vriend meenemen. Zelf houd ik als inmiddels-vegetariër evht wel van vlees, maar deze snack heeft me nooit kunnen bekoren. Hem wel!

 5. Audrey 16 september 2020 op 9:09 am - Beantwoord

  Leuk, deze kende ik nog allemaal niet! Hoewel ik schnitzels en gyros wel van andere merken/winkels heb gehad. Ik vond de paprikaburger van Stegeman trouwens lekker. Die spinazieburger heb ik nog niet geproefd.

  Overigens vind ik best wel veel van die dunnere vegetarische worstjes naar frikandel smaken, hahaha.

  • Romy 19 september 2020 op 10:52 pm - Beantwoord

   Klopt inderdaad wel van die vegetarische worstjes! Ik vind de vega-braadworstjes van Lidl ook wel naar frikandel smaken (die zijn ook erg lekker trouwens!).
   De paprikaburger van Stegeman vond ik laatst ook een succes. Een stuk lekkerder dan de spinazieburgers, vind ik.

 6. Anna 16 september 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Wat een leuke en uitgebreide review weer! Ik ben vooral benieuwd naar de gyros reepjes, die zijn denk ik ook lekker in wraps. Eigenlijk eet ik zelden vleesvervangers, omdat ik het vaak zo vind tegenvallen. Waar ik wel heel enthousiast over ben, is de veggie sate van Mora. En een vegetarische hamburger gaat er ook altijd wel in ;-).

  • Romy 19 september 2020 op 10:49 pm - Beantwoord

   De gyrosreepjes zijn inderdaad ook perfect voor wraps! Zeker met een lekker sausje erbij 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt! De veggie saté van Mora vind ik ook heerlijk trouwens. Die at ik bij mijn ouders ook altijd heel vaak, maar de laatste tijd heb ik meestal Quorn met saté op het menu staan als ik zin heb in saté. Die is ook heel lekker!

 7. Charlotte 16 september 2020 op 9:30 am - Beantwoord

  Oh wat grappig de mini frikandellen!! Die heb ik nog nooit gegeten en ben ook al heel lang een vega 🙂 Leuk om ze eens te gaan proberen 😀

 8. Irene 16 september 2020 op 9:40 am - Beantwoord

  Die crispy sticks, kipspiesjes en de frikandellen lijken me wel lekker! Ik kende nog geen enkele van deze vleesvervangers. Als ik volgende keer in de AH ben ga ik eens kijken voor die frikandellen. Denk dat die er wel goed in zullen gaan en inderdaad, als je iets gezonds wil zou ik daar sowieso niet voor gaan :p Vind zo’n ‘kritiek’ altijd een beetje raar. Van een gewone frikandel ga je ook niet klagen dat hij ongezond is denk ik.

  • Romy 19 september 2020 op 10:42 pm - Beantwoord

   Precies! Als je iets gezonds zoekt, zijn frikandellen sowieso niet de beste optie 😉 En omdat ik er altijd een hele berg groenten bij eet, vind ik het zelf niet zo erg als een vleesvervanger niet 100% gezond is.

 9. Justine 16 september 2020 op 9:44 am - Beantwoord

  Haha ik stond gisteren in de winkel en vroeg me precies af wat jij al zegt: “heeft jumbo de verpakkingen nou veranderd?”
  Anyway goede review. Die spiesjes en gyros wil ik wel eens proberen. Ik kijk ook steeds vaker bij de vleesvervangers en dit scheelt me toch weer een miskoop 😉 Thanks!

  • Romy 19 september 2020 op 10:41 pm - Beantwoord

   Leuk dat je iets aan mijn review hebt 🙂 Ik word zelf altijd nogal enthousiast van nieuwe vleesvervangers in de schappen, dus deze artikelen zijn ook een feestje om te maken.
   Toch jammer dat Jumbo wel zijn verpakkingen heeft vernieuwd, maar dat er weinig nieuwe vleesvervangers liggen. Dat was nog leuker geweest 😉

 10. Meaghan 16 september 2020 op 9:50 am - Beantwoord

  Bijzonder die mini frikandellen. Ik ben er wel benieuwd naar, want vroeger als kind was ik dol op frikandellen, maar ik heb ze al jaren niet meer gegeten, eerst in verband met een eetstoornis en later doordat ik helemaal stopte met vlees eten. Ik ga ze zeker een keer proberen! Natuurlijk is het niet de meest gezonde optie, maar lijkt me leuk om een keertje te proberen. Mag best!
  En ook die crispy sticks lijken me lekker om eens te proberen! Leuk weer om deze review te lezen!

  • Romy 19 september 2020 op 10:39 pm - Beantwoord

   Leuk, zeker eens proberen, die vega-frikandellen! Mijn laatste frikandelervaring is ook van minimaal 15 jaar geleden en ik vond het stiekem heel lekker om er een vega-alternatief voor te hebben ontdekt.

 11. Lianne 16 september 2020 op 9:52 am - Beantwoord

  Ohhh die frikandellen wil ik ook zeker eens uitproberen! Ik heb precies hetzelfde als jij. Ik houd echt niet van vlees, maar frikandellen vond ik wel altijd heel lekker. Eindelijk zag ik van een paar weken terug vegetarische frikandellen in het diepvriesschap van de Jumbo liggen! Ze zijn op zich wel lekker, maar qua structuur iets minder zacht. Misschien dat ik deze mini’s van jou maar eens ga proberen! 🙂 En inderdaad, misschien niet zo heel gezond, maar ach, in het weekend tijdens frietdag moet het kunnen!

  • Romy 19 september 2020 op 10:07 pm - Beantwoord

   Dan zijn deze vega-frikandellen zeker een aanrader! En inderdaad, ideaal als je op een frietdag een vegetarische snack zoekt 🙂 Ik ben benieuwd wat je van die van Albert Heijn vindt. Andersom maak je mij nu nieuwsgierig naar de vega-frikandellen van Jumbo. Die wil ik ook wel een keer proberen.

 12. Maaike 16 september 2020 op 10:20 pm - Beantwoord

  Ik ben toch wel nieuwsgierig geworden naar sommige producten. Alleen die met spinazie klinkt inderdaad niet erg bijzonder. Wel een heel leuke post trouwens 😀

 13. Els 17 september 2020 op 1:54 pm - Beantwoord

  van de Stegeman spinazieburger had ik veel verwacht. Jammer dat deze tegenviel! De Albert Heijn vegan mini frikandellen moet ik ook eens proberen. Klinkt goed.

  Ik vind deze reviews altijd zo handig omdat ik ook graag vega eet :-).

  • Romy 19 september 2020 op 9:37 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn reviews hebt 🙂 Ze zijn stiekem ook een feestje om te maken. Tenminste, bij de meeste vegaburgers dan 😉

 14. Jenn 18 september 2020 op 4:10 pm - Beantwoord

  Die crispy sticks zijn hier ook favoriet! Ik ben heel benieuwd naar de frikandellen en de spiesjes 🙂

 15. Anouk 19 september 2020 op 10:35 am - Beantwoord

  Ik was al erg nieuwsgierig naar de vega frikandellen van de AH maar nu wil ik ze helemaal proberen!

Recente blogs

Eerste huis kopen | 10x wat ik van die mijlpaal leerde!

28 februari 2019|Lifestyle|

Een huis kopen. Misschien wel de grootste mijlpaal in mijn leven tot nu toe. Mijn huizenjacht had ook wel wat voeten in de aarde, maar had toch een mooie afloop. Volgende week mag ik de sleutel van mijn eerste huis in ontvangst nemen. Ik heb veel geleerd van het hele proces daarnaartoe en juist daar gaat dit artikel over. Voor als jij in hetzelfde schuitje zit of juist om je gewoon eens een inkijkje te geven in mijn belevenissen. Dit zijn 10 wijze lessen die ik leerde van mijn eerste huis kopen.

Recept acai bowl met veel fruit & kokos (vegan!)

20 augustus 2023|Recepten|

Acai bowls kende ik al uit veel hippe all day breakfast-tentjes in Amsterdam en andere Europese steden. Acai schijnt één van dé superfoods te zijn. Ik hoorde goede verhalen over antioxidanten, vitamines en gezonde vitamines. Geen idee! Voor dat alles gebruik ik het nier per se. Wél weet ik één ding zeker: acai bowls zijn vooral heel lekker. Je kunt met een klein beetje acai (gewoon bij AH te koop!) een heerlijk stevige bowl maken voor het ontbijt. Je krijgt er direct veel fruit mee binnen en hebt er ook nog eens een lekker stevig en vullend ontbijt aan. Serveer de bowl met alle toppings die je lekker vindt. Dan word jij vast net zo enthousiast van dit recept voor acai bowl als ik toen ik voor het eerst een lepel in mijn mond stak.

5 dingen waarin ik ben gegroeid als ondernemer

10 december 2021|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Dat het alweer 3,5 jaar geleden is dat ik – een bedrijf – rijker de KvK uitliep. Niet te geloven soms! Ooit startte ik dit ondernemersavontuur als “bedrijfje” (ja, zo noemde ik dat toen) voor in de late uurtjes naast mijn fulltime baan. Inmiddels ben ik volledig eigen baas. Een feestje, kan ik je zeggen. Ook zeker omdat je als ondernemer tig kansen krijgt om te groeien en minstens zoveel kansen om daarbij hard op je bek te gaan. Over dat laatste heb ik het al eens gehad. In het kader van niet vergeten om soms trots te zijn, vandaag 5 dingen waarin ik ben gegroeid.