review heinz beanz burgerz

Review vleesvervangers | Vegan curryworsten, Beyond Burger Chicken style & meer

  • 21 april 2023
  • 2 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Sinds mijn vorige vega-review zijn er alweer veel nieuwe vleesvervangers bij gekomen. Daar word ik een blije supermarktshopper van. Ik gooi met liefde iets nieuws uit het vega-schap in mijn karretje. Het is alleen altijd de vraag welke nieuwe vleesvervangers wel en welke niet goed te pruimen zijn. Ook bij deze review loopt mijn oordeel weer nogal uiteen. Ik testte o.a. vegan curryworsten, dé Beyond Burger in Chicken-style die ik online overal voorbij zien komen en ook twee producten van jackfruit. Hieronder vind je mijn eerlijke mening over maar liefst 14 vleesvervangers.

review beyond burger chicken style

Beyond Burger Chicken-style – € 3,99

Naar deze burger was ik al benieuwd toen ik hem op Instagram spotte. Daarvoor moest ik naar Albert Heijn racen. Ik ben normaal niet zo van de “beyond burgers” die veel weg hebben van hamburger of biefstuk. Die vind ik zelf te vleesachtig (yup, ik ben geen makkelijke klant voor vleesvervangermakers, geloof ik…). Maar vegan kipburgers vind ik bijna altijd wel geslaagd, dus ik was nieuwsgierig of dat bij deze ook het geval zou zijn.

En inderdaad, ik was er al na één hap zeer over te spreken. Het paneerlaagje is wat zachter dan ik van de vegan kip-krokantschnitzels (die van Lidl, Albert Heijn en Jumbo) gewend ben. Niet superknapperig, maar alsnog zeker lekker! De binnenkant is supermals. Die is juist steviger dan ik van veel burgers gewend ben. Volgens mij best wel kipachtig! Ik vond hem qua smaak zeker voor herhaling vatbaar. Qua prijs ga ik dan alleen toch liever voor de kip-krokantschnitzel van één van de huismerken. Die vind ik ook lekker en is bijna twee keer zo goedkoop.

Cijfer: 9 (voor de smaak, een 4 voor de prijs)

review jumbo vegan linzenburger

Jumbo vegan linzenburger – € 2,55

Helemaal nieuw is deze linzenburger niet. De oude variant heb ik heel vaak meegenomen als ik bij Jumbo langsging. Sinds Albert Heijn zijn linzenburgers (één van mijn favoriete typen vleesvervangers!) een “verbeterde” receptuur heeft gegeven, vond ik die van hun niet meer te pruimen. Die van Jumbo bleken een goede vervanger. Je begrijpt vast dat ik niet meteen heel enthousiast was toen ik zag dat Jumbo ook aan hun recept had gesleuteld.

Gelukkig vind ik deze linzenburgers wél nog steeds erg lekker. Ze hebben een knapperig laagje met veel zaden en pitten, wat na het bakken heerlijk smaakt. De binnenkant zit bomvol van ingrediënten als linzen en pitten en is dus smeuïg met soms een stevige bite tussendoor. Ja, deze koop ik vaker! Ik vind ze wel ietsje minder lekker dan de oude linzenburgers. Maar ze zijn nog steeds méér dan prima te eten.

Cijfer: 7

review rootzz of nature jackfruit balletjes

Rootzz of Nature jackfruit-balletjes – € 3,75

Jackfruit is zoiets waar je van moet houden. Het heeft de structuur van “pulled pork”, wat dradig dus. Deze balletjes lijken van de buitenkant op gewone vegan balletjes, maar de textuur én smaak zijn totaal anders. Ik vond de smaak wel gewoon prima, maar vind de structuur voor balletjes toch wat gekkig. De smaak is zoeter dan ik gewend ben bij balletjes en ik vind het “dradige” persoonlijk gewoon geen heel groot succes. In elk geval niet in deze balletjes. Ze zijn zeker niet vies en ik heb ze gewoon tot de laatste kruimel opgegeten. Maar ik zou zelf gewoon voor normale vegan balletjes gaan. Die vind ik vele malen lekkerder én zijn bijna de helft goedkoper.

Cijfer: 5

review rootzz of nature jackfruit sate

Rootzz of Nature jackfruit saté – € 4,16

Over jackfruit als vleesvervanger had ik al veel enthousiaste verhalen gehoord, maar ik had het zelf nog nooit gegeten. Het is dus de binnenkant van een vrucht (jackfruit) en die heeft qua structuur veel weg van vlees (“pulled pork”). In de balletjes vond ik het geen succes, maar in deze saté vind ik het zeker wél een aanrader. Je betaalt er flink wat (meer dan € 4,00) voor, maar dan krijg je wel 300 gram (= in principe genoeg voor 3 porties) én iets heel lekkers.

De stukjes hebben qua structuur wat weg van vega-kip. Ze zijn wat dradig en mals, maar wel op een lekkere manier. De satésaus vonden Bart en ik allebei fantastisch. Kruidig en een beetje zoet tegelijk! In de satésaus zijn ook kokos en pinda’s verwerkt, waardoor de saus echt anders smaakt dan veel kant-en-klare pindasauzen die ik ken (en die ik zelf niet heel geslaagd vind).

Vanwege de prijs is dit niet iets wat ik heel vaak zal kopen. Ook zit er best veel suiker in, wat ik in satésaus niet zo nodig vind. Dan maak ik liever zelf satésaus voor bij stukjes tofu of vega-kip. Maar als je een makkelijkere variant daarop zoekt, is deze jackfruit saté absoluut een aanrader om in huis te halen.

Cijfer: 9

Ik kocht deze saté bij Jumbo, maar zie dat ze hem uit het online assortiment hebben gehaald. Dus ik weet niet zeker of hij nog wel in de fysieke winkels ligt.

review vivera no beef reepjes

Vivera no beef-reepjes – € 3,59

Laat ik maar met de deur in huis vallen: deze reepjes zonder vlees wisten mij enorm te verrassen. Ik wist niet zeker of het iets voor mij zou zijn. De meeste dingen die op “beef” moeten lijken, vind ik namelijk niet zo. Maar deze no beef-reepjes vond ik dus wél heel goed. Ze smaken, zoals Vivera zelf ook beweert, heerlijk mals en hebben een lekkere marinade van zichzelf. Ik vond ze bij noedels of rijstgerechten een heerlijke toevoeging. Als je er zelf een beetje pindasaus bij serveert of ze in extra sojasaus bakt, zullen ze vast nóg lekkerder smaken.

Het is dat ik mezelf dit niet heel vaak zie gebruiken. Maar als je veel wokschotels maakt en graag iets makkelijks gebruikt, vind ik deze reepjes zeker de aanschaf waard.

Cijfer: 7

review heinz beanz burgerz

Heinz Beanz Burgerz – € 3,49

Op de naam van deze burger heb ik wel wat aan te merken. Moet dat, al die Z’en? Maar op de burger heb ik dan weer niet zo veel kritiek, dus dat is het goede nieuws. De burgers zijn gemaakt van bonen (vandaar de naam uiteraard!) en ze lijken op veel groenteburgers die ik ken. Geen krokant korstje, maar vooral samengeperste groenten en bonen. En ja, dat smaakt in dit geval een stuk lekkerder dan het klinkt! De burger heeft een goede bite door de bonen en is superlekker gekruid. Hij is een tikkie zoet en een tikkie pittig, en die combinatie blijkt verrassend goed.

Helaas vind ik de burgers wel opnieuw nogal aan de prijs. Van veel huismerken kun je dit type burgers voor een stuk minder geld kopen. Dus als je een groenteschijf zoekt, zou ik toch gewoon een huismerkburger kopen. Alhoewel ik moet toegeven dat deze qua smaak wel een stuk beter is dan de andere groenteschijven die ik ken.

Cijfer: 7,5

review garden gourmet vegan schnitzel

Garden Gourmet vegan schnitzel

Deze schnitzelverpakkingen zaten in tweevoud in onze Overblijvers-box van Albert Heijn. Ik kan dan ook na vier schnitzelsl zeggen dat ik ze écht goed heb kunnen proeven. De schnitzels zijn wat mij betreft erg lekker. Ze zijn minder knapperig dan ik gewend ben van andere merken schnitzels (zoals de kip-krokantschnitzel van Lidl, Jumbo en Albert Heijn). De korst is iets zachter en gaat ook wat sneller van zijn plek na het bakken. Maar verder is de binnenkant lekker mals en zacht, en is de schnitzel goed van smaak. Niet iets waar ik zelf € 2,99 voor zou betalen. Maar als iemand het me voorschotelt of als ze in een box zitten, zeker wel heel lekker!

Cijfer: 7

review boon falafelburger

Boon falafelburger – € 2,99

Onze lat lag bij voorbaat hoog voor deze falafelburgers. Ik houd van het merk Boon, ik ben gek op falafel en ik vind dingen in burgervorm altijd extra lekker. Deze burgers zijn ook nog eens volledig glutenvrij. Pluspuntje, want daardoor kon Bart er ook één proeven! Helaas vond ik ze in de praktijk niet heel falafel-achtig. De buitenkant is wel lekker: die is gemaakt van sesampitjes. Lekker voor de afwisseling! De structuur binnenin doet me alleen meer denken aan iets kipfilet-achtigs dan aan falafel. Op zich wel lekker en mals. Maar als je dit koopt omdat je iets met falafelsmaak zoekt, dan ben je waarschijnlijk in negatieve zin verrast. Dus: prima burger, maar niet helemaal wat de verpakking doet vermoeden.

Cijfer: 6,5

review boon curryworsten

Boon curryworstjes met Héla curry – € 4,19

Toen ik deze worstjes zag liggen bij Jumbo, móest ik ze hebben. Ik vind Boon een fantastisch merk: al hun vleesvervangers zijn gemaakt van bonen (duh, die naam komt érgens vandaan!) en ze hebben vaak heel bijzondere producten. De curryworstjes koop je per vier met twee zakjes Héla-curry erbij. Wij bakten ze in de pan en deden de curry er later overheen. En man, wat is dit lekker!

Meestal vind ik vegan worstjes een slappe hap. Maar deze zijn heerlijk stevig en hebben ook een goede bite in de korst. Ze zijn van zichzelf een tikkeltje pittig, maar niet méér dan ik aankan. Met de curry eroverheen zijn de worstjes inderdaad nóg veel lekkerder. We aten de worstjes bij een rijstmaaltijd. Maar ik gok dat ik deze ook op een broodje heerlijk zal vinden, en dat terwijl ik de laatste ben die met broodjes vega-worst zou lunchen. Meer van deze worstjes graag! Ik ga ze nog vaak halen.

Oh ja, nog een pluspunt: ze zijn ook nog glutenvrij. Enige kleine minpuntje: ze zijn niet mega-goedkoop. Maar hé, als ik iets uit het vleesvervangerschap koop, laat het dan iets mega-lekkers zijn. Dat zijn deze worstjes zeker.

Cijfer: 9,5

review albert heijn veldbonenburger

Albert Heijn veldbonenburger – € 2,99

Deze vlezig uitziende burgers trof ik aan in onze AH Overblijvers-box. Met enige scepsis (op de ingrediëntenlijst stond appelsap vrij hoog, wat moet je dáár nu weer mee in vegaburgers?) gooide ik ze in de pan. De burgers blijven wat rood van kleur, ook als je ze goed bakt, maar dat was blijkbaar de bedoeling. Ik vond ze wel wat gekkig smaken. Een beetje zurig (en nee, ze waren niet overdatum!). Niet echt wat ik van vega-burgers gewend ben. De structuur is wel prima: ze zijn eenmaal gebakken een stuk steviger dan ze in de verpakking lijken. Maar verder ben ik geen fan.

Ik vond de smaak best wel vreemd, en kan nog steeds niet goed omschrijven waar het dan precies naar smaakt. Mijn smaak is het in elk geval niet. Prima voor een keertje (of twee, als ze nog eens in de box zitten), maar verder laat ik ze liever aan anderen over.

Cijfer: 5

review albert heijn vegan rulstukjes mexicaans

Albert Heijn vegan rulstukjes Mexicaans – € 2,29

Deze vleesvervanger is nieuw en ik moest en zou ‘m direct testen. Ben ik blij dat ik dat heb gedaan, want ik ben er erg over te spreken! Wij gebruikten het rulgehakt in een nacho-schotel en daar smaakte het perfect bij. Het heeft meer smaak dan veel andere soorten vegan gehakt, is stevig qua structuur (kruimig, maar niet té kruimig) en is gewoon een perfect gehakt om bij kruidige gerechten te gebruiken. Die ga ik de volgende keer ook in huis halen voor mijn chili. Een blijver wat mij betreft! Extra bonuspunten voor het feit dat het gehakt van soja is gemaakt en mede daardoor glutenvrij is (let op: het product kan wel sporen van gluten bevatten!).

Cijfer: 8

review vegan mexicaans gehakt van paddenstoelen

Albert Heijn vegan Mexicaans gehakt van paddenstoelen – € 2,89

Dit zakje met inhoud doet wat vreemd aan als je het uit de verpakking haalt. Je ziet de smoochy paddenstoelenstructuur direct. Maar van de smaak moet dit vegan gehakt het zeker wel hebben. Ik vond het gehakt ontzettend smaakvol. Het is lekker gekruid, heeft door de paddenstoelen een heerlijke structuur en bite, en is echt weer eens wat anders dan het meeste vegan gehakt dat ik ken. Doordat het in een saus verwerkt is, heb je er ook weinig extra’s bij nodig.

Overigens kun je natuurlijk prima zelf zoiets maken als je je flink uitleeft met kruiden. Maar als je een gerecht eenvoudig vegan wilt maken en er iets lekkers bij wilt serveren, kan ik je dit vegan gehakt zeker aanraden. Ik ga het vaker kopen voor bij met name nachoschotels.

Cijfer: 8,5

review jumbo vegan runder teriyaki

Jumbo 100% plantaardige runder teriyaki – € 3,19

Let op: deze teriyaki-stukjes zien er door vernieuwde verpakkingen nu iets anders uit.

Teriyaki-saus had ik nog nooit gegeten voordat ik deze wokstukjes tegenkwam. Dus ik had geen idee waar dat bij vlees naar zal smaken. In elk geval vond ik het sausje bij de wokstukjes zeker lekker. Er zit niet heel veel saus bij, maar dat is oké. Bij wok gooi ik er zelf toch nog wat sojasaus en kruiden bij. De wokstukjes zelf vond ik helaas maar ‘mwah’. Ze zijn niet vies, hoor. Maar bijzonder lekker ook niet naar mijn smaak. Ik vond het vooral een taaie hap. Je moet goed kauwen om er doorheen te komen en de textuur is wel heel nep-vleesachtig. Ik vond ze geen daverend succes en ook Bart – die wel de vleesstructuur gewend is – vond de wokstukjes te taai om er blij van te worden. Helaas, die kopen we niet vaker.

Cijfer: 5

review garden gourmet filet pieces

Garden Gourmet filetstukjes – € 3,29

Wij eten zelf bijna elke week wel een keer de Sensational Pieces van Garden Gourmet (die met de Mexicaanse kruiden). Toen ik deze stukjes zonder kruiden ontdekte, was ik blij verrast. Ze zijn namelijk een hele euro goedkoper dan de (tikkeltje overpriced) filetstukjes met kruiden van hetzelfde merk. Deze versie zonder kruiden vind ik zelf ook helemaal prima. De structuur is exact hetzelfde: goed mals en heel lekker als je de kipstukjes goudbruin bakt in wat olie. Kruiden gooi ik er toch wel zelf op, dus ik koop de laatste tijd lekker deze variant in plaats van de andere. Dat scheelt een euro en de prijs is er wat mij betreft niet minder om (zolang je zelf kruiden over je maaltijd strooit).

Ik vind dit soort kipstukjes een ideale vleesvervanger voor veel gerechten. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in deze vegan rijst met kip-kerrie en de noedels met kerrie en ananas.

Cijfer: 8

Nu ben ik wel benieuwd…

Welke van deze vleesvervangers kende jij al? Heb jij nog nieuwe aanraders voor mij?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Audrey 21 april 2023 op 12:30 pm - Beantwoord

    Dankjewel

  2. Ina 21 april 2023 op 4:36 pm - Beantwoord

    Wat leuk om te lezen, zo hoef ik ze zelf niet allemaal uit te proberen haha 😂. Wat grappig, die curryworst van Boon, ik vond woensdag in Duitsland (Kaufland in Kleve) vegetarische curryworst (niet vegan overigens) van Curry King, die had ik er al eerder gehaald en is heerlijk 🤤. Gelijk een paar bakjes meegenomen. Helaas niet in Nederland te koop voor zover ik weet.

Recente blogs

39 kleine gelukjes die mij altijd vrolijk maken

22 september 2019|Positiviteit|

Dat ik een groot voorstander ben van kleine gelukjes, zullen mijn trouwe lezers wel weten. Kleine gelukjes zijn de dingen die je juist op een dag vol pech niet over het hoofd moet zien. Ze zijn een geweldig medicijn tegen een negatieve spiraal en helpen je om het wat positiever in te zien als je denkt dat alles tegenzit. Juist dan is een lijstje met fijne dingen samenstellen dus heel waardevol. Omdat ik laatst een dag vol pechmomenten (voornamelijk OV-gerelateerd) had, besloot ik in de trein een lijstje op te stellen met 39 kleine, simpele dingen die mij altijd opvrolijken.

Eten bij De Kas in Amsterdam (duurzaam Michelin-restaurant!)

25 juni 2024|Groen doen, Lifestyle, Op reis|

Eten in een Michelin-restaurant? "Mij niet gezien!", riep ik steeds. Ik was bang voor liflafjes die nog minder vullend zijn dan een handje popcorn of voor chicdoenerij waar ik met mijn sneakers niet tussen pas. Maar die vooroordelen verdwenen direct toen ik een restaurant ontdekte waar mijn vegan hart heel hard van ging kloppen: De Kas in Amsterdam. Dit restaurant heeft een groene Michelin-ster, omdat ze hun verse ingrediënten zelf verbouwen en alleen met seizoensgroenten werken. En de locatie is al minstens zo fantastisch: een prachtige kas midden in een prachtig Amsterdams park. Na 3 maanden op de wachtlijst was het zover: wij gingen eten bij restaurant De Kas in Amsterdam. Vonden wij het de rekening, het wachten en alle lovende commentaren waard?

12 bekentenissen van een lichtelijk verslaafde theeleut

19 juni 2020|Persoonlijk, Lifestyle|

Dat ik een theeleut ben, is nu niet bepaald een verrassende bekentenis op zich. Iedereen die mij kent, weet dat ik gerust zes koppen thee op een dag achteroversla. Of - in mijn geval - slokje voor slokje langzaam naar binnen klok. Maar als theeleut houd ik er zo mijn eigen theegewoontes op na. Thee meesmokkelen, altijd hetzelfde smaakje drinken en zelfs een paar ietwat neurotische theetrekjes. Deze 12 bijvoorbeeld!