vlinder8

Vlinderpaviljoen Artis | Mijn perfecte zondagmiddag

 • 4 februari 2019
 • 31 Reacties
Categorieën: Op reis

Me-time is voor mij niet alleen met een goed boek in bed liggen. Ook eropuit gaan in mijn eentje is iets wat ik graag doe. Zeker op een zonnige zondag zoals we die gisteren hadden! Geef mij een camera in mijn hand en ik vermaak me wel. Deze week kreeg ik het spontane plan om naar Artis te gaan. Mijn missie? Foto’s maken bij Vlinderpaviljoen Artis! En zo geschiedde. Ik kwam niet met lege handen (of beter gezegd: met een lege SD-kaart!) thuis van dit fijne zondagmiddaguitje. In dit fotoverslag neem ik je dan ook graag mee naar Vlinderpaviljoen Artis.

vlinderpaviljoen artis foto's

Fotograferen als mindfulness

Fotograferen is een van de dingen die ik het liefste doe. Het heeft op mij bijna hetzelfde effect als mindfulness. Met een camera voor mijn neus kan ik helemaal opgaan in de natuur om me heen. Als ik dieren fotografeer, kom ik alleen meestal niet veel verder dan onze katten in de vensterbank. Tja, de flora en fauna in de tuin van een oer-Hollands rijtjeshuis zijn natuurlijk wat anders dan die rondom een hut in de bush bush. Veel spannender dan een ongewenste muis in de kelder wordt het niet. In vlindertuinen haal ik dan ook graag mijn fotografiehart op. Bijvoorbeeld in Vlinderpaviljoen Artis dus, waar ik een glimp van vele mooie vlinders kon opvangen.

vlinderpaviljoen artis foto's
vlinderpaviljoen artis foto's
vlinderpaviljoen artis foto's
vlinderpaviljoen artis foto's

Over Vlinderpaviljoen Artis

Als je Vlinderpaviljoen Artis bezoekt, kom je daar waarschijnlijk tijdens een dagje dierentuin. Vlinderpaviljoen Artis bevindt zich namelijk midden in de bekende dierentuin Artis en je kunt geen apart ticket voor de vlindertuin kopen. Maar als je al de toegangspoorten van Artis door bent, kan ik je zeker aanraden om ook deze tropische hal even binnen te stappen. Of liever iets langer dan “even”! Hoe langer je kijkt naar de rondvliegende vlinders, hoe meer je er zult zien.

Vlinderpaviljoen Artis bevindt zich overigens naast het verblijf van de zeeleeuwen (vraag me ook niet waarom!) en is ruim opgezet. Er zijn bordjes met informatie over de vlinders te vinden. Ook lopen er medewerkers van Artis rond die je meer over de vlinders kunnen vertellen.

vlinderpaviljoen artis foto's
vlinderpaviljoen artis foto's
vlinderpaviljoen artis foto's

Vlinders fotograferen bij Vlinderpaviljoen Artis

Vlinders zijn een van mijn favoriete diersoorten om op de foto te zetten. Eerder maakte ik al met veel plezier foto’s bij Vlinders aan de Vliet, een vlindertuin in Leidschendam. Dankzij dat bezoekje wist ik al dat het in vlindertuinen zeker niet koud is. Stiekem vond ik de warme lucht in de vlindertuin op deze winterse dag zeker geen straf. Helaas zijn cameralenzen alleen wat minder enthousiast over de vochtige lucht. Meestal beslaat je cameralens vrijwel direct. Geen man overboord gelukkig! Wrijf je lens na het beslaan voorzichtig schoon met een speciaal doekje en wacht totdat je camera “gewend” is. Dan kun je naar hartenlust fotograferen.

Overigens kun je vlinders vaak heel mooi vastleggen met een zoomlens of met een 50mm- of macrolens voor extra scherpte-diepte. Extra fijn is dat je met een zoomlens wat verder van de vlinders af kunt staan, zodat je minder kans hebt dat een vlinder van schrik voor je neus wegvliegt.

De jacht op de blauwe vlinder

Vlinders fotograferen is nog best wel een uitdaging. Vlinders vliegen immers in het rond. Ha, dat is geen wereldschokkende informatie! Soms kun je ze redelijk gemakkelijk vastleggen terwijl ze peuzelen aan een stukje fruit, maar over het algemeen is het een kwestie van goed zoeken om een vlinder te vinden die stilzit. Ik had al mijn (uiteraard spreekwoordelijke!) pijlen gericht op de vlinders met van binnen blauwe vleugels. Als een ware paparazzo heb ik heel wat vlinders bespied in de hoop dat ze hun vleugels zouden openslaan. Uiteindelijk was één zo’n vlinder me goedgezind, zoals je op de foto’s hierboven ziet. Missie geslaagd!

vlinderpaviljoen artis foto's
vlinderpaviljoen artis foto's

Alleen op stap, en waarom dat soms fijn is!

En zo bracht ik mijn zondagmiddag in mijn eentje onder andere in Vlinderpaviljoen Artis door. Klinkt misschien zielig, maar is het zeker niet! Ik kan er juist van genieten om alleen op stap te gaan. En in een dierentuin als Artis ben je natuurlijk verre van alleen. Ik genoot van de schattige kleuter naast me die medelijden had met een “kapotte” vlinder. Ik moest gniffelen bij het zien van een peuterjongen die ergens het woord “gifkikker” had opgevangen en zijn ouders daarom zo snel als hij kon de vlindertuin uit sleurde. En ook de vele stelletjes die hand in hand liepen en meer oog hadden voor elkaar dan voor welke dagpauwoog dan ook, maakten mij blij.

Stiekem vind ik het wel wat hebben om mijn weg te banen tussen de stelletjes en de kersverse gezinnetjes met buggy’s en luiertassen. Wie weet loop ik over tien jaar ook op die manier door Artis en denk ik dan met weemoed terug aan de tijd waarin ik nog een kwartier bij één vlinder kon blijven staan zonder dat iemand ongeduldig aan mijn jas trok. Wie zal het zeggen!

Fotograferen bij Vlinderpaviljoen Artis - Pinterest

Tip: mocht je ook enthousiast zijn om naar Artis (én naar Vlinderpaviljoen Artis!) te gaan, via de website van Artis kun je kaartjes met korting kopen. Ook vind je soms op Marktplaats of in plaatselijke Facebook-groepen kaartjes voor een lager tarief. Ik kocht mijn ticket bijvoorbeeld via Marktplaats voor de helft van de prijs. Score!

Ga jij weleens naar de dierentuin?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 4 februari 2019 op 6:27 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s heb je gemaakt! Het is zo mooi om vlinders vast te leggen en van ze te genieten hoe ze rondfladderen. Het is heel lang geleden dat ik in de dierentuin ben geweest maar deze vlindertuin staat nu echt op de agenda!

  • Romy 4 februari 2019 op 4:58 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat leuk dat deze vlindertuin jou ook wel wat lijkt. Vlinders zijn inderdaad zo mooi om te fotograferen. Het is nog best wel een kunst om ze niet bewegen op de foto te krijgen, maar het is echt een feestje als dat eenmaal is gelukt 🙂

 2. Josephine 4 februari 2019 op 6:37 am - Beantwoord

  Mooie foto’s Romy! Heerlijk om zo een dagje met je camera op stap te gaan. Je inspireert me om zelf ook weer eens te gaan, naar Voorschoten of Artis.

  • Romy 4 februari 2019 op 4:59 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Leuk om te horen dat het jou ook wat lijkt om weer eens vlinders te fotograferen. Zowel Vlinders aan de Vliet als Vlinderpaviljoen Artis is daar perfect voor 🙂

 3. Femke 4 februari 2019 op 7:03 am - Beantwoord

  Ik snap wel waarom je graag vlinders fotografeert, ze zijn ook zo mooi :-)!

 4. Anna 4 februari 2019 op 7:34 am - Beantwoord

  Wat een super mooie foto’s Romy! Lijkt me ook wel leuk om een keer vlinders te fotograferen! Maar wat een geduld moet je daar voor hebben, complimenten! Liefs

  • Romy 4 februari 2019 op 7:39 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve complimenten! Het is inderdaad een uitdaging om vlinders vast te leggen, maar het is wel zó leuk om te doen 🙂 Zeker een aanrader als je ooit bij een vlindertuin bent!

 5. bychristiana 4 februari 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s, ik kan me goed voorstellen dat dit heel ontspannend werkt! Ik ben een tijdje geleden met mijn schoonvader naar de dierentuin geweest. Die had kaartjes gewonnen via de postcodeloterij. We wilden eigenlijk naar het openlucht museum in Arnhem maar dat schijnt in deze periode van het jaar voor een groot deel dicht te zijn. Ik weet het nooit zo goed met dierentuinen. Ik heb nooit het idee dat die dieren die ik daar zie nu heel gelukkig zijn.

  • Romy 4 februari 2019 op 8:40 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! En wat leuk dat jullie ook een dierentuin hebben bezocht! Ik moet zeggen dat ik ook een haat-liefdeverhouding met dierentuinen heb, inderdaad vanwege de verblijven in sommige dierentuinen. Vlindertuinen lijken me wel prima, maar voor bijvoorbeeld een leeuw lijkt een klein verblijf me niet per se heel fijn. Wat dat betreft doen sommige dierentuinen (bijvoorbeeld Beekse Bergen of ruim opgezette dierentuinen in het buitenland) het wel iets beter.

 6. Lilian 4 februari 2019 op 10:36 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s! Ik kan niet goed foto’s maken, maar wat ik mooi vind aan foto’s maken, is dat je anders gaat kijken naar dingen en meer ziet. Heel mindful inderdaad. Voor maart heb ik ingepland dat ik me die maand me ga verdiepen in onze fotocamera en veel foto’s ga maken. Waarschijnlijk ook veel natuur.

  • Romy 4 februari 2019 op 8:41 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Foto’s maken helpt echt om naar mooie details te kijken en oog te hebben voor alles om je heen. Heel mooi hoe dat werkt met fotograferen! Wat tof dat je je in maart in fotografie wilt gaan verdiepen. Ik ben nu al nieuwsgierig naar je (natuur)foto’s 🙂

 7. Mariska 4 februari 2019 op 10:49 am - Beantwoord

  Nog niet zo lang geleden ben ik er ook geweest en ook in het vlinder paviljoen. Wilde ook foto’s maken maar mijn lens besloeg de hele tijd, haha. Zo irritant! Je hebt mooie foto’s!

  • Romy 4 februari 2019 op 8:44 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Balen dat je lens steeds besloeg! Bij mij duurde dat maar heel even gelukkig. Volgens mij zijn er trouwens wel trucjes voor om het beslaan tegen te gaan. Ik ken ze niet uit mijn hoofd, maar weet dat er op fotografiesites wel een en ander over te vinden is.

 8. Evelyne 4 februari 2019 op 1:00 pm - Beantwoord

  Ik begrijp je helemaal. Geef mij een camera en laat mij in mijn uppie ronddwalen in de stad of weet ik veel waar. Mijn camera en mij betekent me-time 😉 Al is dat uiteraard ook leuk in gezelschap 😉 Je hebt een paar hele mooie pareltjes vastgelegd! Zoals ik al eerder zei, ik moet er eens over nadenken om ook naar de vlindertuin te trekken 😉

  • Romy 4 februari 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

   Haha, een camera is inderdaad heerlijk gezelschap bij bijna elk uitstapje! Dankjewel voor je compliment! Enne, ik weet zeker dat jij (en je cameragezelschap) je ook goed zult vermaken in een vlindertuin 😉

 9. Anna 4 februari 2019 op 1:29 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt, ze zijn echt goed gelukt! Super slim dat je kaartjes met korting had gekocht! Ik vind het ook heerlijk om in mijn eentje dingen te ondernemen.

 10. Jenn 4 februari 2019 op 3:09 pm - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s! ♥ Vlinders

  • Romy 4 februari 2019 op 8:48 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En superleuk om te horen dat jij ook graag in je eentje op stap gaat 🙂

  • Romy 4 februari 2019 op 8:48 pm - Beantwoord

   Thanks! Ja, vlinders zijn zulke mooie dieren <3

 11. Irene 4 februari 2019 op 7:00 pm - Beantwoord

  Super mooie foto’s Romy! Ik vind vlinders prachtig en eng tegelijk. Haha. Ik bewonder ze dan ook graag vanop een afstandje of via jouw foto’s 😉

  • Romy 4 februari 2019 op 8:53 pm - Beantwoord

   Haha, ik ben blij dat je in mijn artikel wel naar de vlinders durfde te kijken 😉 Dankjewel voor je lieve en leuke reactie!

 12. Simone 4 februari 2019 op 8:56 pm - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s Romy! Wij hebben een abonnement op de Beekse Bergen. Dat is voor ons zo’n 20 minuutjes rijden. Momenteel vind ik het te koud om zo lang te lopen (best groot park namelijk!), maar als het wat warmer wordt dan ga ik er zeker weer eens heen met camera 🙂

  • Romy 5 februari 2019 op 8:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En wat gaaf dat jullie regelmatig naar Beekse Bergen gaan. Volgens mij is dat een van de mooiste dierentuinen om foto’s te maken, alleen al omdat je zo dicht bij de dieren kunt komen. Hopelijk komt het zonnetje snel weer om de hoek kijken, zodat een uitje naar Beekse Bergen wat aangenamer wordt 😉 Ik ben nu al benieuwd naar je foto’s.

 13. Nicole 4 februari 2019 op 9:09 pm - Beantwoord

  Prachtige mooie foto’s heb je gemaakt! Ik kom ook zo graag in de vlindertuin! 1 keer per jaar ga ik naar Artis toe en ben daar dan echt een hele dag lang en de meeste tijd bij de vlinders. Zo mooi en een leuke uitdaging om te fotograferen, want ze zijn vlindersvluch!

  • Romy 5 februari 2019 op 8:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat ontzettend leuk dat jij ook graag naar Artis en naar de vlindertuin gaat! Vlinders fotograferen is inderdaad geen makkie, maar wel ontzettend leuk als het tóch lukt 🙂

 14. Sara | MevrouwMiauw.nl 5 februari 2019 op 9:58 pm - Beantwoord

  Wauw! Wat een prachtige vlinders en wat heb je mooie foto’s gemaakt. Super gaaf lijkt me dat om te doen. Dat ga ik zeker in gedachten houden!

  • Romy 7 februari 2019 op 7:20 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Zeker een aanrader om een keer bij een vlindertuin te fotograferen! Ik weet zeker dat jij daar ook prachtige foto’s zou kunnen maken.

 15. Saskia 9 februari 2019 op 11:55 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s! Ik heb nog foto’s van de vlinders uit de oude doos, zo tof<3 Zijn ook prachtige foto's geworden.

  • Romy 9 februari 2019 op 6:37 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Nu ben ik stiekem ook heel benieuwd naar jouw vlinderfoto’s 🙂

 16. Evert 31 juli 2019 op 7:36 pm - Beantwoord

  Romy je krijgt natuurlijk niets dan lof…
  Niet gek want je foto’s zijn mooi en je positieve vrolijkheid ook!
  Maar ik wil toch even zeggen dat fotograferen met een macrolens en een zoomlens (telezoom) meer scherptediepte geeft dat dit niet correct is.
  Met deze lenzen kun je heel dichtbij komen (macro) en verder weg (telelens evt. met zoom) en toch een redelijk formaat vlinder vangen maar grotere of meer scherptediepte krijg je alleen met een groothoeklens.
  Dit gezegd hebbende heb ik ook het plan vlinders te gaan fotograferen in Artis deze zomer.
  Ik neem een 180 mm telelens zonder zoom en een statief mee.
  Dank voor je leuke website!

  • Romy 2 augustus 2019 op 11:18 pm - Beantwoord

   Ah wat goed dat je dat zegt! Ik heb inderdaad een paar dingen door elkaar gehaald. Ik ga het artikel morgen meteen even aanpassen. Bedankt voor de tip en natuurlijk voor je enthousiaste reactie op mijn blog!
   Alvast veel (fotografeer)plezier in de vlindertuin!

Recente blogs

Introvert en eenzaam: hoe dat soms samengaat (+ mijn 11 tips)

15 september 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Introvert en eenzaam klinkt misschien als een gekke combinatie. Als introvert ben je toch juist dol op tijd voor jou alleen? Inderdaad, introverten laden vaak meer op van tijd in hun uppie doorbrengen dan van grote groepen gezelschap. Maar dat je regelmatig alleentijd nodig hebt, betekent niet dat je niet geniet van tijd met anderen. Eenzaamheid en introversie kunnen dus zeker samengaan. Ik vond het zelf lange tijd een lastige balans: soms snakken naar me-time, maar geen kluizenaarsbestaan willen. En dan is het ook nog zo dat je je als introvert soms "anders" voelt of meer diepgang wilt dan je ervaart. Terugkijkend vroeg ik me af: wat heeft mij hierbij geholpen? Voilà, mijn 11 tips tegen eenzaamheid als introvert.

De kracht van eigenwijs zijn

8 maart 2020|Persoonlijk|

Een tikkeltje eigenwijs ben ik zo nu en dan wel te noemen. En dan bedoel ik dus niet alleen als het aankomt op praktische tips van anderen die ik niet altijd opvolg. Juist bij grotere beslissingen komt mijn eigenwijze ik regelmatig naar boven. En stiekem ben ik daar best een beetje trots op, omdat ik lange tijd verre van eigenwijs was. Zo nu en dan tegen adviezen ingaan heeft mij heel veel opgeleverd. De kracht van eigenwijs zijn, noem ik het. En dit is waarom!

Jezelf opvrolijken? 15 manieren hoe je dat kunt doen!

9 januari 2017|Positiviteit|

"Het leven is een feestje. Je moet alleen zelf de slingers ophangen." Het is een spreekwoord waar ik mezelf graag aan herinner als ik om wat voor reden dan ook even niet zo vrolijk ben. Als het lijkt alsof een dag geen lichtpuntjes heeft, kun je vaak zelf met een beetje moeite toch een vrolijk moment creëren. Natuurlijk kun je daarvoor, net zoals Beertje, in een bananendoos met de tekst 'Just smile' kruipen. Maar gelukkig zijn er ook manieren die minder acrobatische skills vereisen. Wil jij jezelf opvrolijken? Dit zijn 15 simpele manieren om jezelf een oppepper te geven.