niet goed genoeg

Voel je je soms "niet goed genoeg"? Dan is dit artikel voor jou!

 • 16 december 2019
 • 36 Reacties

Ben ik wel leuk genoeg? Grappig genoeg? Interessant genoeg? Of zullen ze me saai vinden? Een tikkeltje raar misschien? Of gewoon ongezellig zelfs? Ik ben vast niet de enige bij wie het kritische stemmetje in haar hoofd soms overuren maakt. Ook buiten kantoortijden kakelt ze door met vervelende tips en vragen waar je absoluut niet op zit te wachten. Waar haar boodschap op neerkomt? Dat je misschien wel niet goed genoeg bent zoals je bent. Als dat een gedachte is die weleens door jouw hoofd schiet, mag ik je dan iets influisteren? Deze woorden zijn voor jou. Voor als jij ze vandaag goed kunt gebruiken.

Het “niet goed genoeg”-stemmetje

“Je bent niet goed genoeg” is een hardnekkig stemmetje dat bij heel wat mensen maar in hun oor blijft tetteren. Een mooie prestatie geleverd? Top, maar niet goed genoeg! Een spannende stap gezet? Fijn, maar het kan altijd beter. Aanwezig geweest bij iets wat je knikkende-knietjes-spannend vond? Leuk, maar ze vonden je vast niet leuk genoeg. Het zijn twijfels en gedachten die je het leven nogal zuur kunnen maken. Dat terwijl het stemmetje meestal verre van gelijk zal hebben.

Mijn verhaal: ben ik wel goed genoeg?

Herken je je in het bovenstaande verhaal? Ha, dan kan ik je de hand schudden. Ook ik heb me, vooral in het verleden (maar ook nu nog soms) niet goed genoeg gevoeld. Ik dacht dat het stom was dat ik mijn vrijdagavonden liever thuis doorbracht dan in de kroeg. Ik voelde mezelf maar raar als ik liever een goed gesprek voerde dan tien shotjes achterover te slaan. Ik keek niet de thrillerseries die mijn leeftijdsgenoten keken, ik kon niet meepraten over Lord of the Rings-boeken en ik vond de kleurkeuze voor mijn slaapkamermuur boeiender dan de gemiddelde Ajax-wedstrijd op tv.

Gelukkig kan dat “anders zijn” me inmiddels vrij weinig meer schelen.

Mijn onzekerheid

Nu klinkt het misschien alsof ik heb losgelaten wat anderen van mij vinden. Maar nee, dat zeker niet volledig. De “niet goed genoeg”-stem in mij zingt een flink toontje lager, maar ik heb heus wel momenten waarop ik aan mezelf twijfel. Bijvoorbeeld als ik in een groep niet kan meepraten over voetbal, uitgaansgelegenheden en verre reizen. Of als ik aan een glaasje Spa nip terwijl de mensen met wie ik ben uitgebreid hun glas rode wijn bespreken. Of als ik bij een feestje het idee heb er voor spek en bonen bij te zitten.

De ene keer blaak ik van het zelfvertrouwen als iets me verrassend goed afgaat. Of dan kan een opmerking over bijvoorbeeld mijn kleding me oprecht niets schelen. De andere keer voel ik me dan juist weer klein omdat iemand iets heeft gezegd wat me raakt.

Moederbrigades en ongewenste adviezen

Onzekerheid is maar een lastig iets. Meningen van anderen zullen er altijd zijn. Je kunt het nooit voor ieder ander goed genoeg doen. Of je het nu moet opnemen tegen iemand die denkt alles wel te weten over je werksituatie, tegen een ongewenste adviesgever op straat of tegen de moederbrigade op het schoolplein. Maar zijn de meningen van anderen eigenlijk wel waar het “niet goed genoeg”-gevoel over gaat? Gaat het niet vooral over wat je denkt dat een ander van je denkt? En over hoe druk je je daar überhaupt over maakt? Of in het algemeen over jezelf zijn en jezelf accepteren zoals je bent, ongeacht of anderen je zullen accepteren?

Het leed dat zelfverzekerd worden heet

In het ideale geval blaak je van het zelfvertrouwen en schud je iedere rotopmerking moeiteloos van je af. Sterker nog, je accepteert jezelf waardoor een opmerking van een ander je weinig kan schelen. Maar in werkelijkheid is dat allemaal zo eenvoudig nog niet. Zelfs de ogenschijnlijk zelfverzekerde vrouwen met een “I don’t care”-houding die je misschien mateloos jaloers maakt, zullen zich in werkelijkheid heus niet altijd on top of the world voelen.

Onzekerheid komt vaak om de hoek kijken bij spannende stappen. Omdat je dan met feedback van anderen moet zien te dealen, maar ook omdat iedere spannende stap met risico’s en angsten gepaard zal gaan. Maar weet wel dat elke stap die je tóch zet de stap meer dan waard is. Elke stap laat je een beetje meer zien dat van het “niet goed genoeg”-getetter weinig klopt.

Je bent goed zoals je bent

Trouw aan jezelf blijven is de enige juiste keuze. Als ik voor mezelf spreek, dan heb ik juist meer zelfvertrouwen gekregen door het tussen de rode-wijngenieters bij een watertje te houden, door wel om mijn gekke binnenpretjes te gniffelen en door mijn eigen keuzes te maken ondanks modepolitie, moederbrigades en welke andere ongewenste tipgevers dan ook.

Misschien vinden andere mensen je niet leuk zoals je bent. En ja, dat is rot en verdrietig. Maar weet dat nog nooit iemand leuker is geworden van zichzelf anders voordoen. Je bent goed genoeg. Juist zoals je bent.

Voel jij je weleens niet goed genoeg?

je niet goed genoeg voelen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 december 2019 op 6:30 am - Beantwoord

  Een heel mooi en oppeppend artikel. Ja, ook ik heb wel last van dat ik mijzelf niet altijd goed genoeg vindt maar met de jaren wordt dat wel minder en komt er meer zelfverzekerheid voor terug.

  • Romy 21 december 2019 op 12:22 am - Beantwoord

   Wat een mooie ontwikkeling! Echt prachtig om te lezen hoe je qua zelfvertrouwen de afgelopen jaren bent gegroeid.

 2. Naomi 16 december 2019 op 7:16 am - Beantwoord

  ‘Trouw aan jezelf blijven is de enige juiste keuze’. Dankjewel voor deze woorden. Ik moet namelijk vanavond iets gaan vertellen aan mensen waarvan ik weet dat er commentaar op komt. Ik stel het daarom uit. Ik blijf twijfelen. Maar nu ga ik het écht dóen. Want ik weet dat mijn keuze de juiste is. Nogmaals dank!

  • Romy 21 december 2019 op 12:25 am - Beantwoord

   Wat goed dat je die lastige boodschap hebt verteld, ondanks het commentaar! Hoe is het gegaan?
   Wel heel goed dat je daarin hebt geluisterd naar jouw gevoel. Als het voelt als een juiste keuze, dan is het de beste keuze – commentaar of niet.

 3. Saskia 16 december 2019 op 7:48 am - Beantwoord

  Prachtig! Ik heb zeker wel eens dit gevoel maar kan dit gelukkig gauw weer van me afzetten. We zijn allemaal mensen en trouw blijven aan jezelf is het aller belangrijkste! Precies de reden dat ik vorig weekend alle verjaardagen die ik had heb afgezegd. Even aan mezelf denken<3

  • Romy 21 december 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Wat goed dat je dat hebt gedaan! Niet altijd makkelijk om iets af te zeggen, maar wel heel belangrijk als je voelt dat dat nodig is <3

 4. Ilona Wielinga 16 december 2019 op 7:56 am - Beantwoord

  Wat een ontzettend mooi artikel. Ik herken me er ook heel erg in, maar snap inmiddels een stuk beter waar het gevoel bij mij vandaan komt. En ik denk inderdaad ook dat het het beste werkt om trouw te blijven aan jezelf en je niet te veel te focussen op de meningen van anderen.

  • Romy 21 december 2019 op 12:29 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je daar van bewust bent! Dat is al een goede eerste stap natuurlijk. En net wat je zegt, met trouw blijven aan wat jij wilt bereik je het meeste.

 5. Iris 16 december 2019 op 9:05 am - Beantwoord

  Onzekerheid is iets raars en wordt vaak veroorzaakt door anderen om ons heen. Gelukkig wordt dit met de jaren bij iedereen wel minder. Al moet ik zeggen dat ik nu wel weer onzekerheid voel nu ik moeder ben. Maar ook nu is het vaak de mening van anderen waar je bang voor bent. Zo stom eigenlijk.

  • Romy 21 december 2019 op 12:31 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je er als moeder best wel wat onzekerheid bij krijgt. Best wel rot eigenlijk (maar ook begrijpelijk) dat de meningen van anderen dan wat met je doen. Maar uiteindelijk doe je het volgens mij als moeder altijd van nature al het beste.

 6. Meaghan 16 december 2019 op 9:09 am - Beantwoord

  Mooie woorden! Ik voel me ook wel eens niet goed genoeg hoor. Net wat je zegt. De ene keer voel ik me onoverwinnelijk en de andere keer voel ik me echt stom, onzeker en een sukkel. Ik herken wel in wat je zegt dat je op vrijdagavond liever thuis zit dan in de kroeg hangt en geen alcohol drinkt. Ook daar kon ik mij vroeger best wel druk over maken, maar later hoorde ik juist van mensen dat ze dat zo leuk en uniek aan mij vonden, omdat ik juist anders was dan anderen op mijn leeftijd en dat is ook helemaal oké. Nu voel ik me soms niet goed genoeg als ik met belangrijke mensen praat of een belangrijk gesprek heb. Dan kan ik mezelf soms echt in mijn hoofd neerhalen met dingen als: ‘wat moeten ze nou met mij? Ik stel niks voor.” of “Ze vinden me vast ontzettend raar en stom.” Hopelijk groeit dat met de tijd ook weer weg en kijk ik daar over een tijdje weer anders tegenaan. De woorden in jou blog zijn in elk geval weer even een goede reminder voor mezelf!

  • Romy 21 december 2019 op 9:50 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je later ontdekte dat mensen juist dingen aan jou waarderen waar jij je ooit zo druk over maakte. Ik denk ook dat het vaak begint met mensen om je heen verzamelen die echt bij je passen en die je waarderen om wie je bent. Die mensen geven je dan ook eerder het gevoel dat je wél goed genoeg bent.
   Wel lastig inderdaad als je met belangrijke mensen praat. Dan komt dat soort onzekerheid al snel naar boven, terwijl het eigenlijk nergens voor nodig is. Maar ik vermoed dat dat vanzelf wel wat beter zal gaan als je het vaker doet 🙂 Goed bezig, hoor!

 7. Audrey 16 december 2019 op 9:17 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik ben regelmatig onzeker, maar in het algemeen vind ik mezelf steeds vaker helemaal prima zoals ik ben! Anderen nemen me maar lekker zoals ik ben 🙂

  • Romy 21 december 2019 op 9:51 am - Beantwoord

   Mooi gezegd! En je hebt helemaal gelijk 🙂

 8. Giovanna Jansen 16 december 2019 op 10:00 am - Beantwoord

  Mooi en herkenbaar! Ik denk ook dat het vooral te maken heeft met je eigen gedachten over wat jij denkt dat anderen van jou vinden, dan dat het werkelijk gaat over wat anderen vinden.
  Wat mij in de jaren tegen onzekerheid wel geholpen heeft is inderdaad bovenstaande te ontdekken, maar ook mensen te observeren en zo te ontdekken dat eigenlijk iedereen onzeker is (alleen de een verbloemt het beter dan de ander) en dat de meeste mensen zich anders voelen dan anderen in een groep of op een verjaardag. Alleen proberen de meeste mensen dat ook niet te laten merken door overijverig mee te doen en te denken dat ze als ze er maar bij horen ze wél goed genoeg zullen zijn…
  Jezelf omarmen om wie jij bent en trouw blijven aan jezelf, zijn denk ik ook de belangrijkste dingen om je echt goed genoeg te kunnen voelen.

  • Romy 21 december 2019 op 9:54 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! Trouw blijven aan jezelf is een belangrijke eerste stap om je goed te voelen zoals je bent. Klopt helemaal trouwens dat bijna iedereen wel onzeker is. Soms lijkt het alsof anderen niet onzeker zijn, terwijl haast niemand niet onzeker is.

 9. Zo simpel is dan geluk 16 december 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Goed geschreven. Het is inderdaad belangrijk om jezelf te zijn, maar dat is best lastig in een maatschappij waarin iedereen elkaar om de kleinste dingen kritiek geeft of beoordeeld. Niet zo gek dus dat er veel mensen onzeker zijn. Zelf heb ik er gelukkig steeds minder last van.

  • Romy 21 december 2019 op 9:56 am - Beantwoord

   Wat goed dat je steeds minder last hebt van onzekerheid. Het is inderdaad wel moeilijk dat er nogal wat kritiek wordt gegeven in deze maatschappij. Zo onnodig vaak!

 10. Anna 16 december 2019 op 10:11 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel! Ik denk dat iedereen zich hier wel in herkent. Ik heb zelf ook weleens periodes dat ik wat onzeker ben, vooral in de winter – omdat ik er dan heel vermoeid uit zie en ook minder lekker in mijn vel zit, haha. Maar ik merk wel dat ik me veeeeel minder druk maak over de meningen van anderen dan vroeger, echt een verademing. En inderdaad, dat hele zelfverzekerde (tenminste, dat lijkt zo) mensen ook weleens onzeker zijn helpt wel om te relativeren.

  • Romy 21 december 2019 op 9:58 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je al veel minder druk maakt over wat anderen vinden dan eerst. Onzekerheid zit bijna altijd vooral in je eigen hoofd. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat je er helemaal niet zo vermoeid zult uitzien als je denkt 🙂

 11. Femke 16 december 2019 op 10:28 am - Beantwoord

  Herkenbaar en mooi verwoord. Ik heb redelijk goed losgelaten dat het mij niet meer zo veel interesseert hoe iemand over mij denkt… Toch merk ik dat ik dit soms ineens wel belangrijk vind. Zodra ik dit merk spreek ik mezelf toe en dan is het wel weer prima :-).

 12. bychristiana 16 december 2019 op 10:56 am - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik was vroeger enorm onzeker, iemand hoefde me alleen maar aan te kijken en ik kreeg al een blos. Met de jaren ben ik absoluut zelfverzekerder geworden EN maak ik me minder druk om wat bijvoorbeeld anderen van mij denken, een belangrijke les die ik ook wel geleerd heb is dat je niet iedereen kan pleasen. Toch heb ik natuurlijk ook over bepaalde dingen onzekerheden, vooral blog en werk gerelateerd.

  • Romy 21 december 2019 op 10:01 am - Beantwoord

   Wat goed dat je onzekerheid zo veel minder is dan vroeger. Natuurlijk zal er altijd wat onzekerheid blijven, en ik denk dat dat zeker op werkgebied op zich wel “gezond” is, maar het is al heel fijn als je je veel minder druk maakt om wat anderen van je vinden.

 13. Tamara 16 december 2019 op 11:53 am - Beantwoord

  Wat heb je dit ontzettend mooi geschreven! Het is precies zoals je zegt: je bent goed zoals je bent! Vroeger was ik heel onzeker en deed ik mij vaak anders voor dan hoe ik zelf was. Inmiddels heb ik dat wel kunnen loslaten, maar er blijven ,zoals je al zegt, altijd momenten waarbij dat gevoel eens naar boven komt.

 14. Lianne 16 december 2019 op 12:11 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Vroeger had ik dat ook heel erg. Dan deed of zei ik dingen wel of juist niet alleen maar om erbij te horen. Soms zit dat stemmetje er nog steeds, alhoewel het al veel minder is. Mensen blijven toch wel een mening houden, en beter is het om je eigen plan te trekken en te doen wat je leuk vindt. Er zijn zat mensen die jou mooi vinden om wie je bent!

  • Romy 21 december 2019 op 10:08 am - Beantwoord

   Precies! Meningen zullen er altijd zijn, wat je ook doet. Wat goed dat het niet-goed-genoeg-stemmetje bij jou ook al veel minder is geworden. Natuurlijk zal er altijd wat onzekerheid zijn, maar het is al zo mooi dat je bij veel belangrijke keuzes je eigen pad durft te volgen.

 15. Alette 16 december 2019 op 5:51 pm - Beantwoord

  Wowww wat was ik deze rake woorden nodig. Vandaag zo’n zware dag gehad met spanning in combinatie met mijn onzekerheid. Begin weer aan mezelf te twijfelen of ik het wel goed doe met de zorg regelen voor mn vader. Ik ben op, moe en maak me juist dan druk of ik t allemaal goed doe… Maar deze woorden van jou doen me zo goed, was deze oppepper nodig. Dank je wel…

  • Romy 21 december 2019 op 10:10 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Maar wat heftig dat je veel aan jezelf twijfelt! Ik kan me voorstellen dat voor iemand zorgen niet niks is. Weet dat het alleen al heel goed is dát je zo veel voor hem doet. Alleen al daarmee doe je het eigenlijk goed genoeg.

 16. Evelyne 16 december 2019 op 7:39 pm - Beantwoord

  Ik voel me vaak zo. Zelfs nu ik mijn job graag doe voel ik mij zelfs soms op bepaald vlak tekortgeschoten. En dan begint die draaimolen in mijn hoofd.. Ik sla dit artikel op om terug te lezen wanneer ik weer zo’n dag heb 😉

  • Romy 21 december 2019 op 10:11 am - Beantwoord

   Heel mooi om te horen dat je mijn woorden kunt gebruiken. Lastig hoe onzekerheid soms werkt, want zoals op jouw werk is dat onzekere gevoel volgens mij echt nergens voor nodig.

 17. Geke 16 december 2019 op 8:42 pm - Beantwoord

  Dank je wel voor dit prachtige artikel. Mooie woorden die goed van pas kwamen vandaag.

 18. Maaike 16 december 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

  Wauw, heel herkenbaar en zo mooi geschreven. Dank je wel! <3

 19. Els 17 december 2019 op 8:41 am - Beantwoord

  Maar weet dat nog nooit iemand leuker is geworden van zichzelf anders voordoen. Je bent goed genoeg. Juist zoals je bent.

  WOW wat een mooie afsluiter!

 20. evelien 17 december 2019 op 9:34 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel <3
  Dank je wel voor de mooie woorden!

  Liefs,
  Evelien

 21. Nikita 1 januari 2020 op 5:57 pm - Beantwoord

  Ik voel mij al mijn hele leven anders. Dat is te wijten aan hoogsensitief zijn. Vroeger zag ik dat als een vloek of iets dat anders moest. Als tiener heb ik er net als mijn leeftijdsgenoten alles aan gedaan om toch maar erbij te horen. Ook als dat betekende dat ik mijn sneakers moest inruilen voor ballerina’s. Jaren later lach ik daarom, maar ik was 12 jaar. Ik wist niet beter. Ik heb ook heel vaak mijn leesboek verstopt of gewoon thuis gelaten zodat ik laar niet de nerd van de klas zou zijn. Maar het zijn net die dingen die mij gelukkig maken en die mij mij maken. Ik zou die niet moeten verstoppen. Ik trek me een stuk minder aan van wat anderen zeggen. Het is niet dat ik ineens blaak van het zelfvertrouwen en anderen gewoon negeer. Ik ben nog steeds beleefd en ik ben niet arrogant. Maar in dingen zoals kledingstijlen, jobs, studiekeuzes (die zijn er nu niet meer) etc… kies ik wel mijn eigen weg. Er zijn nog wel momenten dat ik me goed rottig kan voelen over wie ik ben, maar die zijn veel zeldzamer dan vroeger. Ik loop nu dagelijks op sneakers en als het even kan in een broek met scheuren. Dat is niet echt meisjesachtig, maar dat is wie ik ben. Een paar weken geleden was ik met mijn collega gaan shoppen en toen liep ik het rek met de rokjes straal voorbij. Omdat ik dat rek altijd negeer. En zij zei ook dat ze zich mij niet kan voorstellen in een jurkje of rokje, omdat dat gewoon niet is wie ik ben. Een paar weken terug was er een vrouw die eigenlijk op woensdagochtend boodschappen nodig had, maar ze had speciaal gewacht tot de middag omdat ze wist dat ik dan achter de kassa stond. En ze zei dat ook tegen me en dat vond ik zo lief! Ik ben wel eens onzeker of ik mijn job goed genoeg doe en of de klanten mij wel graag hebben. Weet je, ik ben ook maar ik. Ik ben niet perfect, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik ben leuk genoeg zoals ik ben. Er zijn dagen dat ik mezelf vervloek en bij wijze van spreken niet door dezelfde deur kan met mezelf. Maar ik denk dat dat normaal is en dat we die dagen allemaal hebben

  • Romy 2 januari 2020 op 10:55 am - Beantwoord

   Het is prachtig hoe je in de afgelopen jaren hebt geleerd meer je eigen pad te volgen en gewoon jezelf te zijn. Als jezelf ben je altijd op je leukst! Of dat nu is met een rokje of in een stoere broek – zolang jij je er maar goed in voelt.
   Wat onwijs lief trouwens dat die klant speciaal langskwam toen jij aan het werk was. Dat is zeker een prachtig compliment om in je broekzak te steken 🙂

Recente blogs

Recept overnight oats met banaan, pindakaas & kaneel

27 november 2022|Recepten|

Ontbijten doe ik graag. Heel graag zelfs. Maar mijn zin om uitgebreide ontbijtjes te maken is niet elke ochtend even groot. Ik heb ook momenten waarop ik graag regelrecht iets lekkers uit de koelkast trek waarvoor geen pannetje op het vuur hoeft te staan of kwark versierd hoeft te worden. Overnight oats zijn dan mijn lievelingsrecept. De avond van tevoren zet je ze in de koelkast en de volgende ochtend kun je direct aanvallen. Dit recept voor overnight oats met banaan en pindakaas is mijn grote favoriet. Omdat ik vast niet de enige pindakaas-en-banaan-liefhebber (vooral die combinatie!) ben, hier het recept.