volhouden als het tegenzit 2

Volhouden als het tegenzit | Gebruik deze 5 tips!

  • 26 augustus 2019
  • 21 Reacties

Stel: je hebt een mooi doel voor ogen. Afstuderen bijvoorbeeld. Conditie opbouwen of een écht boek uitbrengen. Maar dan komt er plotseling een kink in de kabel. Het zit tegen. Eigenlijk zou je niets liever doen dan de handdoek in de ring gooien en onder een dekentje op de bank verdrietig zijn. Het is je niet gelukt. Denk je. Maar ho, wie zegt dat je kansen verkeken zijn? Deze 5 tips helpen je misschien met volhouden als het tegenzit.

1. Geef jezelf een subtiel schopje

Het kan verleidelijk zijn om in de tegenslagen te blijven hangen als het tegenzit. Er is iets vervelends gebeurd, waardoor je bijvoorbeeld een week lang je hardloopschoenen niet hebt kunnen aantrekken. Die marathon gaat hem nooit meer worden! Of je loopt vertraging met je scriptie op. “Weg diploma”, denk je misschien even.

Maar is dat wel zo? Hoe hard dit ook klinkt, soms moet je oprecht jezelf een subtiel schopje onder je kont geven. Een duwtje in de juiste richting, dat je helpt om weer onder het dekentje vandaan te kruipen, met tegenzin op te veren van de bank en tóch verder te gaan. Je zult zien dat volhouden als het tegenzit je juist kan helpen om weer positieve energie te krijgen.

2. Maar blijf wel lief voor jezelf

Om het ingewikkeld te maken: subtiele schopjes zijn handig, maar maak er geen enorme trap van. Blauwe plekken moeten we immers voorkomen. Oftewel, het is wel belangrijk om niet over je grenzen heen te gaan. Als jij op de bank zit omdat je een blessure hebt opgelopen, ga dan zeker niet alsnog je hardloopoutfit bij elkaar rapen om te trainen.

Om maar mezelf als voorbeeld te nemen: ik zie doorzettingsvermogen als mijn grootste kracht, maar er zijn ook momenten waarop ik beter niet had kunnen doorzetten. Omdat ik daarmee eigenlijk verder ging dan goed voor me was. Jouw grenzen moet je bewaken om jezelf niet verder af te peigeren.

Blijf goed luisteren naar je lichaam, maar wel op een eerlijke manier. Serieuze oververmoeidheid is een goede reden om je doel even te parkeren. Maar frisse tegenzin of een mislukt gevoel is misschien juist een reden om wél vol te houden, hoe lastig ook.

3. Realiseer je waar je het voor doet

Wanneer je ergens voor gaat, doe je dat met een bepaald doel voor ogen. Misschien levert het je op korte termijn voldoening op, maar vaak gaat het vooral om wat je er op lange termijn mee bereikt. Als je vandaag na een lange dag nog gaat hardlopen, doe je dat vast niet omdat je daar op dat moment zo blij van wordt. Nee, je doet het met een bepaald doel voor ogen. Een marathon lopen, je conditie opbouwen of iets in die richting.

Hoe zorg je ervoor dat je jouw doel niet uit het oog verliest als iets tegenzit? Een paar simpele manieren:

  • Schrijf het doel op een post-it die je op een permanente plek opplakt. Bijvoorbeeld op je spiegel of op de koelkast.
  • Maak een moodboard over hoe het eruit zou zien als je dat doel zou bereiken.
  • Neem af en toe een paar minuten om met je ogen dicht te fantaseren over hoe het zou zijn als je je doel hebt gerealiseerd.
  • Bereid je zo nu en dan alvast voor op het doel. Stel je hebt als doel om een boek uit te brengen. Zoek eens uit hoe een boekpresentatie in zijn werk gaat. Bedenk wat voor kaft je mooi zou vinden.

Dat soort kleine stokjes achter de deur kunnen helpen met volhouden als het tegenzit.

volhouden als het tegenzit 2

4. Neem genoegen met kleine stapjes

Dat vriendin X of kennis Y nou met enorme passen op hetzelfde doel afgaat als jij, betekent niet dat kleine stapjes niet ook oké zijn. Vergelijk jezelf niet met anderen en bepaal het tempo dat voor jou haalbaar is. Als dat met kleine stapjes is, is dat ook helemaal prima. Heb jij wat meer tijd nodig om je scriptie te schrijven? Moet je soms even pauze nemen om je boek naar je zin te kunnen maken? Of wil je je hardloopafstanden niet te snel opbouwen om blessures te voorkomen? Dat alles is je goed recht.

Bepaal jouw tempo en wees trots op iedere stap die je zet. Ook als het niet zo snel gaat als bij die ene jaloersmakende persoon in je omgeving.

5. Kijk naar wat wél goed gaat

Als het een keer tegenzit, heb je misschien de neiging om daarin te blijven hangen. “Zie je wel, ik kan het niet!” of “Ik zei het toch: dit gaat gewoon niet lukken.” Natuurlijk hebben we allemaal weleens dagen waarop we het niet zo zonnig inzien. Maar probeer dan toch – na een of een paar dagen in mineur, niet te blijven hangen in de zielig-onder-een-dekentje-op-de-bank-bui. Kijk naar de dingen die je wél zijn gelukt.

Laat ik de lezing die ik dit weekend gaf, als voorbeeld nemen. Ik heb nogal een felle innerlijke criticus en die was ook na de lezing flink aanwezig.

Waarom kan ik dit niet zonder zenuwen?
Waarom ken ik niet alles uit mijn hoofd?
Waarom doe ik het niet zoals hij of zij?

Maar in plaats van jezelf de grond in te boren, kun je ook denken aan wat wél goed gaat. Vergelijk waar je nu staat met bijvoorbeeld een paar maanden geleden. Welke vooruitgang heb je geboekt? Wat heb je geleerd? En welke successen heb je eerder al bereikt, misschien wel tegen je eigen verwachtingen in?

Realiseer je dat je in je hoofd misschien wel op één minpuntje het idee van falen hebt geplakt. Maar je bent geen mislukkeling. Focus op wat wél lukt en gebruik die positieve vibes om vol te houden. Ook als het tegenzit.

Heb jij een mooi voorbeeld uit jouw leven van volhouden als het tegenzit?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 26 augustus 2019 op 6:16 am - Beantwoord

    Mooi zeg, hoe je die innerlijke criticus na de lezing het zwijgen probeert op te leggen. En verder vind ik dit een heel interessant artikel. Voor mezelf merk ik dat ik het vooral lastig vind om balans te vinden tussen dat schopje en het voorkomen van blauwe plekken (briljante vondst!). Als ik doodmoe ben, ga ik toch naar buiten. Soms is dat goed, maar soms vraag ik me af of mijn lichaam dan toch niet gewoon rust nodig heeft. Balans is daarin de sleutel, maar die hangt dan soms op een lastig vindbare plek.

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:22 pm - Beantwoord

      Die balans blijft inderdaad wel lastig te vinden soms. Zeker als je normaal van het doorzetten bent, kun je de neiging hebben jezelf net wat verder te pushen dan nodig is. Aan de andere kant, juist een keer te ver gaan kan je later helpen om je grens langzaamaan beter te herkennen.

  2. Sanne 26 augustus 2019 op 7:34 am - Beantwoord

    Fijn artikel, ik hou wel van deze positive vibes! Hoorde laatst in een podcast ook iets hierover. Dat sloot eigenlijk vooral aan om het laatste puntje dat je noemt. Goed om eens wat vaker bij stil te staan denk ik.

  3. Irene 26 augustus 2019 op 7:56 am - Beantwoord

    Super fijn artikel dit! Ik vind vooral dat laatste puntje een hele nuttige. Ik las laatst een boek dat me ook een beetje met mijn neus op de feiten drukte. Je moet kijken naar wat je hebt / kunt in plaats van te piekeren over wat je niet hebt / kunt. Dat helpt wel om dingen in een nieuw, beter perspectief te plaatsen vind ik. Oké ik was nerveus voor die bijeenkomst maar ik ben wel gegaan. Oké ik kan misschien geen taart van 7 verdiepingen maken, maar ik kan wel heerlijke brownies bakken. Zoiets 😉

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:23 pm - Beantwoord

      Wat een mooie wijze les uit dat boek! Zeker een waardevol punt om bij stil te staan, en al helemaal met jouw voorbeelden erbij (haha, die taart! :P). We zien vaak vooral wat niet lukt of wat we niet kunnen, terwijl we eigenlijk ook ontzettend veel wél kunnen.

  4. Ilona Wielinga 26 augustus 2019 op 8:23 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel en je hebt helemaal gelijk. Als je je uiteindelijke doel voor ogen houd, en weet waar je het voor doet, scheelt een hoop.
    Ik vind het zelf vaak lastig om te kijken naar wat ik wel kan in plaats van naar wat ik niet kan. Maar zo help je jezelf inderdaad niet. Je kan nou eenmaal niet overal de beste in zijn en het kost nou eenmaal ook tijd om iets te leren.

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:28 pm - Beantwoord

      Klopt! Vaak kun je uiteindelijk veel meer wel dan niet, maar zijn we geneigd de focus te leggen op wat we niet kunnen. En wat je zegt, alles wat je niet kunt (nou ja, bijna alles!), kun je uiteindelijk wel leren.

  5. Giovanna Jansen 26 augustus 2019 op 8:36 am - Beantwoord

    Mooie blogs met fijne tips! Vooral om lief te blijven voor jezelf en jezelf wel een schop onder de kont te geven, maar met liefde en niet te hard.
    Ik heb geleerd om naar eerdere successen te kijken als ik het op wil geven. Te denken aan momenten dat ik wel iets deed terwijl ik het eng vond. Of aan een keer dat ik dacht dat ik iets niet kon en het toch deed, en het een succes werd. Die dingen maken het mij ook makkelijker om vol te houden.

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:28 pm - Beantwoord

      Wat een mooie manier om toch vol te houden in lastige situaties. Juist eerdere (onverwachte) successen kunnen je dan inderdaad een duw in de goede richting geven.

  6. bychristiana 26 augustus 2019 op 12:49 pm - Beantwoord

    Ik denk dat het vooral heel belangrijk om jezelf realistische doelen te stellen. Leuk hoor, dream big en zo, maar dingen moeten wel gewoon haalbaar zijn in je leven. Ik denk dus dat vooral ook die kleine stapjes die je noemt belangrijk zijn bij het (kunnen blijven) volhouden van dingen.

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:29 pm - Beantwoord

      Absoluut! Ik ben zelf wel voor groots dromen, maar daarbij zijn kleine stapjes wel echt essentieel om je dromen waar te maken.

  7. Darina 26 augustus 2019 op 1:48 pm - Beantwoord

    Mooie boodschap aan het einde en een heel inspirerend artikel! Ik denk dat vooral realistische doelen opstellen en jezelf niet te vergelijken met anderen, je heel ver kunnen brengen.

  8. Simone 26 augustus 2019 op 3:57 pm - Beantwoord

    Dankjewel voor dit artikel. Ik geloof dat ik deze echt even nodig heb. Soms lopen dingen even niet helemaal zoals ik had verwacht, zeker nu. Dus fijn dat je me weer even wat inzichten geeft!

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:33 pm - Beantwoord

      Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt. En rot om te horen dat even wat tegenzit. Knuffel! <3

  9. Maaike 26 augustus 2019 op 11:33 pm - Beantwoord

    Heel erg bedankt voor het delen van deze tips. Dat heb ik echt nodig op dit moment <3

    • Romy 30 augustus 2019 op 10:37 pm - Beantwoord

      Rot om te horen dat er op dit moment blijkbaar wat dingen tegenzitten <3 Hopelijk gaat het snel wat beter. Mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt!

  10. Zo simpel is dan geluk 27 augustus 2019 op 7:06 pm - Beantwoord

    Mooi geschreven! Doorzetten is inderdaad niet altijd goed, je grenzen bewaren is ontzettend belangrijk. Goed dat je dit benoemt.

  11. Lisa 28 augustus 2019 op 7:50 am - Beantwoord

    Fijne tips, dank je wel! Dat schouderklopje moet ik mezelf eens geven. En kleine stapjes (kaizen), daar lees ik steeds meer over. Toch eens toepassen.

  12. Lianne 30 augustus 2019 op 2:26 pm - Beantwoord

    Hele mooie blog die ik deze week net nodig had! Ik heb ook bemoedigende woorden voor mezelf op de koelkast geplakt. Soms word ik erg ontmoedigd van andere succesverhalen op social media. Waarom lukt het hen wel en mij niet? Die woorden op de koelkast zijn een goede stok achter de deur om te bedenken dat mijn boek er echt ooit wel komt!

    • Romy 31 augustus 2019 op 12:34 am - Beantwoord

      Ik las je mooie brief met bemoedigende note to self op je Instagram inderdaad. Een prachtige reminder voor jezelf! Laat je zeker niet ontmoedigen door de succesverhalen van anderen. Het zou zomaar kunnen dat de mensen die nu hun boek in de winkels hebben liggen, daar ook jarenlang naartoe hebben gewerkt (maar dat misschien nooit hebben gedeeld) en misschien ook teleurstellingen te verwerken hebben gehad.
      Misschien duurt het even en levert het soms frustratie op als het moment er nu nog niet is, maar uiteindelijk komt het moment wel waarop jouw boek dáár ligt. En ik weet zeker dat je op dat moment de teleurstelling of frustratie die je nu misschien soms hebt, in één klap vergeet <3

  13. Nikita 3 september 2019 op 2:55 pm - Beantwoord

    Ik kan prima omgaan met tegenslagen vind ik zelf. Eigenlijk wel. Dat komt voornamelijk omdat ik een vrij positieve mindset heb en ik niet elke tegenslag als een ramp zie. Ik probeer van elke situatie het beste te maken met de roeien die ik heb. Een mooi voorbeeld was vorige week, ik had eigenlijk een dipje en niet zoveel zin om te gaan werken. Maar je werkrooster kun je eenmaal niet zomaar schrappen. Dus ik kwam op m’n werk, heb mijn haar opgestoken in een iets ander kapsel en heb mezelf een peptalk gegeven. En toen ben ik in actie geschoten. En het lukte prima. Dus soms is jezelf een schop onder de kont geven wel een goede optie inderdaad. Maar ik wil ook soms te veel van mezelf, zeker na die lange tijd dat ik thuis was en na alles wat ik heb meegemaakt. Ik kan nu eenmaal niet willen dat ik meteen de oude ben, en soms moet ik dat accepteren en in plaats van de meest wilde plannen te maken gewoon op mijn bed liggen lezen.

Recente blogs

Inkiekje #27 | Privéshoppen, pap-grappen & Pippa-bombs

8 maart 2021|Persoonlijk|

De afgelopen week was een fijne. Ik werkte knetterhard (soms iets te hard), maar kon wel genieten van heerlijk vermaak op de stoel naast me, geweldige post en een hilarische woordgrap van mijn havermoutmaker. Verder werd ik getrakteerd op een enorme thuismaaltijd, bezocht ik na één jaar weer mijn lievelingskringloopwinkel en fotografeerde ik heel veel heerlijk eten. Kortom: een paar dagen om in te lijsten. En om jou via een nieuwe lading foto's van te laten meegenieten.

12x Dit begrijpt mijn vriend niet aan mij

2 oktober 2020|Persoonlijk|

"Zeg schat, wat vind jij eigenlijk gek aan mij?" Het was een druilerige donderdagmiddag en ik moest wat. Nou, die vraag levert geheid wat leuke gespreksstof en - toegegeven! - ook de nodige "Ik? Echt niet!"-discussies op. En nog een onderwerp voor een blog ook! Je raadt het al: ik deel 12 dingen die mijn vriend een tikkeltje gek aan mij vindt. En waar ik het uiteraard niet altijd even erg mee eens was.

Slechte gewoontes afleren (6 tips!)

24 augustus 2017|Persoonlijke groei|

Slechte gewoontes zijn er in alle soorten en maten. Misschien kijk je wel vaker op je smartphone dan je zou willen of snack je naar je zin te ongezond. Een slechte gewoonte waar ik me op dit moment schuldig aan maak, is dat ik vaak te laat naar bed ga 's avonds. Zo typ ik dit artikel nog na middernacht. Oeps! Zo’n slechte gewoonte zit alleen nu eenmaal in je systeem. Je hebt misschien niet eens door dat je je er schuldig aan maakt. Toch kun je zeker wel wat beginnen tegen slechte gewoontes. Daarom 6 tips om mezelf en jou te helpen om slechte gewoontes af te leren.

Ga naar de bovenkant