Een boodschap voor jou, voor als jij je zorgen maakt!

Wat als? Ja maar, stel je voor! En hoe moet dat dan straks? De een maakt zich bijna nooit zorgen, terwijl een ander zich bij voorbaat flink kan opwinden over alles wat mis kan gaan. Ook ik behoor – tegen wil en dank – tot die laatste categorie. Ik kan me nu al zorgen maken over wat er over 10 jaar gebeurt, ben soms bang voor wat mensen van me vinden of maak me druk over hoe mijn keuzes zullen uitpakken. Dat terwijl het zonde is om je tijd te verdoen aan piekeren! Daarom een kleine inspiratieboost voor jou (en een beetje voor mezelf) voor als jij je zorgen maakt.

Vergeet niet te genieten

Zorgen kunnen een flinke belemmering zijn. Ze maken het je soms flink lastig om te leven in het nu. In plaats van blij te zijn met de baan die je nu hebt, ben jij bijvoorbeeld al bezig met het moment waarop je contract is afgelopen. Of een iets heftiger voorbeeld uit mijn leven: ik kan nu al verdrietig worden van het idee dat mijn opa en oma er over vijf jaar misschien niet meer zijn. Dat terwijl ik beter kan genieten van het feit dat ze nu nog leven in plaats van te gaan piekeren over later. Je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt, maar het is zonde als dat je nu in de weg zit. Zorgen maken kun je altijd nog, maar genieten van het moment niet.

Jij bent niet je gedachten

In mijn hoofd komen gedachten soms op als ballonnetjes. Ik ben de eerste ballon nog aan het opblazen, wanneer me alweer een tweede ballon wordt aangereikt. Nummer drie staat ook al in de wacht. Soms lijkt het alsof je aan die eindeloze stroom niets kunt doen, maar zo hulpeloos zijn jij en ik niet. Stel je voor dat je gedachten inderdaad ballonnen zijn. Dan kun je er ook voor kiezen om ballon 2 zachtjes te laten leeglopen. Nu even niet! En ballon 3? Die moet je misschien maar lek prikken. Zo ben jij de baas over je gedachten in plaats van dat je gedachten jouw leven bepalen. Jij kunt de stroom een halt toeroepen, je gedachten ergens noteren en je op iets anders focussen.

Vind je persoonlijke pauzeknop!

Wat zou het soms fijn zijn als je je gedachtenstroom in één klap met een lichtknopje kunt uitzetten! Ja maar, hoe dan?! Helaas is dat niet eenvoudig als je van nature een denker, twijfelkont en piekeraar bent. Wat wel helpt, is om op zoek te gaan naar een pauzeknop voor je gedachten. In mijn geval is dat vaak een andere activiteit waar ik mijn hersenen voor nodig heb. Noem het een afleidingsmanoeuvre: je verzet je gedachten van de dagelijkse zorgen naar iets waar je je hersenpan beter voor kunt gebruiken. Dat is bijvoorbeeld een ingewikkelde serie, een lastige puzzel, een boek om helemaal in op te gaan of een pittig hardlooprondje.

tips voor als je je zorgen maakt

Leer relativeren

Nog zoiets wat misschien onmogelijk lijkt, maar dat zeker niet is: relativeren! Een beetje relativeringsvermogen van een ander is zeker niet verkeerd als je je zorgen maakt. Bespreek je zorgen daarom met iemand waarvan je weet dat die nuchter in het leven staat. Wie weet kan diegene je wijzen op gekke gedachtekronkels of onnodige drukmakerij. Wellicht helpt dat je om niet klakkeloos met je gedachten mee te gaan.

Zelfs als je gepieker realistisch is, kan een beetje relativeringsvermogen geen kwaad. Neem het voorbeeld van mijn opa en oma. Die zullen inderdaad niet nog 20 jaar leven. Maar hoe realistisch die nare gedachten ook zijn, wat schiet ik ermee op om me daar voortdurend druk over te maken? Verbetert het de situatie? Nee! Maakt het je leven leuker? Zeker niet! En helpt het je om tot een oplossing te komen? Nee, ook dat is niet het geval!

Leef in het nu

Laatst keek ik een vlog van Ik Vrouw van Jou, waarin Scarlet vertelde dat zij zich altijd zorgen maakt. Zichtbaar geëmotioneerd gaf ze aan hoe ze in het mooie Franse landschap opeens besefte hoeveel ze had om dankbaar voor te zijn. Ook mij zetten die woorden aan het denken. Natuurlijk is minder piekeren makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het leven kan veel mooier zijn als je af en toe een gedachteballonnetje probeert lek te prikken. Met een activiteit, een uitdaging of met yoga of meditatie als je daarvoor openstaat. Daarom besloot ik een blokje om te lopen. En – uitkijkend over bloemen die schitterden in de zon – realiseerde ik me plotseling iets: het leven is te mooi om je voortdurend zorgen te maken.

Ben jij een piekeraar? Wat helpt jou als je je zorgen maakt?

Volg:
Deel:

34 Reacties

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:29

   Wat goed dat het je nu beter lukt om je eigen zorgen te relativeren. Het kan voor jezelf heel veel schelen als je van het leven kunt genieten zonder steeds met je zorgen bezig te zijn :)

 1. 4 juli 2018 / 08:24

  Bij mij is het denk wel iets minder geworden dan vroeger, maar nog steeds ben ik best een piekeraar (en soms doemdenker). Mijn gedachten staan gewoon nooit stil. Nu scheelt het ook dat mijn werk inmiddels heel vertrouwd is, dus daar hoef ik zeker niet over te piekeren. Ik heb vrienden, een relatie, een huis en een salaris. Zo vallen er veel belangrijke onderwerpen om over te piekeren weg. Hoewel juist de kleine dingen ook perfecte piekeronderwerpen zijn.
  Shirley blogde over…Juni – De eerste stap van een spannende stap

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:31

   Klopt! Zelfs als je je over een aantal vaste dingen geen zorgen hoeft te maken, zijn er vaak wel kleine dingen waarover je kunt gaan malen. In ieder geval heel fijn dat je gepieker een stuk minder is geworden dan eerst! Het zou soms fijn zijn als er een uitknop voor al je piekergedachten bestaat, maar het is op zich al prettig dat je over sommige grote dingen niet meer hoeft te piekeren :)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:36

   Wat een mooie en rake uitspraak! Absoluut! Als je altijd bang bent dat het (bijvoorbeeld) gaat regen, dan zal je nooit van de zon genieten. Daarom is het zo zonde als je je steeds zorgen maakt.
   Wat goed dat jij je zorgen al meer kunt loslaten!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:36

   Dat klinkt prachtig! Zo’n treinritje lijkt me ook heerlijk en ik kan me voorstellen dat je daar onwijs van kunt genieten.

 2. 4 juli 2018 / 10:30

  Just what I needed <3. Ik ben een echte piekeraar. Hoewel ik ook wel van de kleine dingen des levens kan genieten, hoor ik toch altijd zo'n stemmetje in mijn hoofd. Ik ben druk bezig met dankbaarheid leren en ik denk dat mijn obsessie met de Wet van Aantrekkingskracht ook te maken heeft met het feit dat ik die zorgen eens wil laten wegvagen. Het gaat steeds beter gelukkig, maar ben er nog lang niet. Vind vooral de pauzeknop idd heel belangrijk, want als je soms niet een stilstaat en niks doet, weet je ook niet waarom je je altijd zorgen maakt!
  Johanne blogde over…10 dingen die mijn maand nóg beter maakten | Juni (el zomereditiono)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:38

   Wat goed dat je zoveel bezig bent met dankbaarheid! Ik kan me voorstellen dat dat al een mooie manier is om je focus te verleggen van grote zorgen naar iets mooiers. Zo te horen ben je al heel erg op de goede weg. Mensen zeggen weleens dat je je minder druk gaat maken over kleine dingen naarmate je “ouder” wordt. Daar probeer ik mezelf ook weleens aan vast te houden. Dus hopelijk piep ik over een jaar of 15 wel anders… ;)

 3. 4 juli 2018 / 10:32

  Wat een mooi artikel! Ik ben ook wel een piekeraar, maar ik sta ook wel vrij positief in het leven. Ik mag van mezelf af en toe even zo’n momentje hebben en daarna zet ik de schouders er weer onder. Het leven is inderdaad veel te mooi om je alleen maar zorgen te maken!
  Anna blogde over…Outfit | Nieuwe roze top en broekje met sterretjes!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:39

   Wat goed dat je je na zo’n piekermoment vaak wel weer kunt herpakken! Juist daar zit hem de “truc” in, denk ik. Een piekermoment is niet erg en hebben we allemaal weleens, als je je er maar niet volledig in laat meesleuren.

 4. 4 juli 2018 / 10:55

  Wat een mooie blog! Helaas heb ik er ook nog eens een hand vol van om veel te piekeren en na te denken. Gelukkig is Stefan wat meer zorgeloos en iemand die overal het positieve van inziet. Dat helpt mij gelukkig ook altijd een beetje :) En inderdaad, je zorgen maken over je opa en oma heeft geen zin. Geniet nu ze er nog zijn, dat heb ik ook altijd gedaan en daarom worden die mooie momenten des te waardevoller!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:41

   Dankjewel! Wat mooi om te horen dat Stefans nuchterheid jou een beetje helpt om sommige zorgen meer los te laten. Ik hoop dat jouw gepieker ook in de loop der tijd wat minder wordt ♥
   Mensen zeggen weleens dat het afneemt naarmate je “ouder” wordt en op zich merk ik al wel dat ik me nu minder druk maak over dingen dan toen ik een jaar of 15/16 was. Daar houd ik me dus maar aan vast.

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:42

   Zeker een goed punt! De visie van iemand die er een beetje buiten staat, kan soms heel goed helpen om het zelf ook iets nuchterder te bekijken. Dat helpt echt om te relativeren.

 5. 4 juli 2018 / 13:47

  Word altijd intens blij van je artikelen, zo lieflijk om te lezen en ik heb hier echt veel aan hihi!
  Charel blogde over…Nieuwe baby items

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:43

   Wat leuk om dat te horen! Dankjewel! :)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:43

   Dankjewel voor je compliment! :) Lastig hè, zo’n hoofd dat overuren maakt?! ;)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:44

   Een notitieboekje gebruiken om je piekergedachten in op te schrijven, is inderdaad nog best een goed idee. Ik kan me voorstellen dat dat soms al helpt om bepaalde gedachten meer los te laten.

 6. 4 juli 2018 / 19:28

  Ik ben een piekeraar, hoewel dat steeds beter gaat. Doordat ik meer in mezelf geloof en mezelf met veel meer liefde omarm hoef ik niet zo nodig na te denken. Ik merkte dat vooral de laatste maanden op school, waar ik vroeger altijd duizend keer nadacht over wat ik ging zeggen of doen, deed ik dat niet meer en was gewoon mijn spontane zelf. En daar kreeg ik complimenten over, van veel mensen. Het stond zelfs in mijn rapportcommentaar dat de leerkrachten mijn zelfvertrouwen zagen groeien, dus dat is heel positief. Ik heb wel een dipje en daar probeer ik zo goed mee om te gaan. Dat dipje waar ik op mail over vertelde gaat prima. Ik geef mezelf de tijd om te herstellen van de periode en de emoties die ervan komen. En ik probeer stapje voor stapje weer de dingen op te pakken die ik daarvoor deed, en het gaat prima. Gisteren heb ik van een Youtuber een paar video’s gekeken over gezichten tekenen (niet perse realistisch, maar ik ben geen grote ster in mensen tekenen, ook niet illustratief) en het lukte goed en ik merkte voor het eerst sinds de vakantie begonnen is dat het goed gaat. En ik ben liever voor mezelf en nu ik het volgende punt voel aanbreken is dat maar goed ook.

  Gisteren was het toelatingsproef in de hoge school (nog niet voor mij, ik doe hem pas in augustus omdat ik me dan extra goed kan voorbereiden en mij dat gerust stelt) en er waren er in de klas die hem hadden gedaan en sommige waren ook echt geslaagd. En we hebben een Whatsappgroep met de klas (van destijds toen we in Parijs waren, om iedereen makkelijk te bereiken) en de mensen die al geslaagd waren deelden dat ook. En iedereen was blij voor elkaar en ook de leerkrachten waren zo blij en feliciteerden iedereen. En ik zit thuis ook wat in een dipje, waardoor ik positiviteit mis. En gisteren voelde ik de klassfeer weer en hoe blij en leuk die altijd is. En ik besefte hoe hard ik die mis. En dat heeft me uiteindelijk een huilbui opgeleverd en ik heb gewoon eens stevig gehuild erom. Ik wil heel graag mijn dromen waarmaken, maar afscheid nemen doet pijn. En ik was daarnet als steun eventjes mijn hart aan het ophalen aan de verhalen in mijn dagboek over afgelopen jaren. Ik moest toch wel weer lachen, want onze klas heeft af en toe echt stunten uitgehaald of gewoon hele grappige uitspraken gedaan. Ik heb er heimwee naar, maar het is oke. Ik ga lief zijn voor mezelf zodat ik dit gewoon kan verwerken. Het is nu eventjes moeilijk en dat accepteer ik. En mijn middelbare schooltijd, mijn klasgenoten, leerkracht en vertrouwenspersoon (die kan ik niet vergeten te vermelden natuurlijk!) zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben denk ik :) Mooie blogpost Romy! Je laatste stukje is zo mooi. Er is zoveel om dankbaar over te zijn, en je hebt me zelfs net geinspireerd tot een nieuwe blogpost. Samen met mijn reactie en het laatste stukje van je blogpost! Dankjewel!
  Nikita blogde over…Vaker Vrolijk Tag!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:50

   Wat ontzettend goed dat je de afgelopen tijd, ook op school, meer jezelf durfde te zijn! En gelijk heb je, want je bent helemaal prima zoals je bent en hoeft je echt niet anders voor te doen!
   Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat juist deze periode best wel lastig is. Het is niet niks om je middelbare school achter te laten, inclusief de fijne mensen die je daar had, en te beginnen aan iets nieuws. Daar mag je best verdrietig over zijn en het kost tijd om aan dat idee te wennen. Ik hoop dat je jezelf die tijd gunt. En weet je wat het grappige is? Ik vond het ook ontzettend jammer om klaar te zijn op de middelbare school, maar heb het uiteindelijk ook zó leuk gehad op de universiteit. En ik vond het ook jammer om klaar te zijn op de universiteit een paar jaar later, maar heb ook aan het werkzame leven veel plezier beleefd. Uiteindelijk vind jij je weg wel en wordt ook deze volgende stap iets waar je ultiem van kunt genieten.
   Neem even rustig de tijd om alles een plekje te geven en toch een beetje van je vakantie te genieten. Dat heb je wel verdiend na zo’n hectische periode!

 7. 4 juli 2018 / 19:47

  Ik heb mij lang zorgen gemaakt om iets, maar die last is ondertussen van mijn schouders gevallen. Gelukkig. En ik ben bezig achter de schermen om er over te schrijven op mijn blog ;) Laat ons hopen dat de zorgen wegblijven ;)
  Evelyne blogde over…Hoe ik na 4 pogingen mijn rijbewijs haalde

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 07:45

   Wat goed om te horen dat je inmiddels niet meer zorgen hoeft te maken over die ene kwestie. Ik ben nu al heel benieuwd naar je blogartikel! Ik ga hard voor je duimen dat dit je iets heel moois oplevert :)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 18:59

   Dankjewel! Ik hoop dat jij ook een fijne en zonnige dag hebt gehad :)

 8. 5 juli 2018 / 14:37

  Mooie en goede tips! Ik was vroeger een echte piekeraar, maar tegenwoordig kan ik veel beter relativeren. Al zijn er nog steeds wel eens momenten waarop ik me zorgen kan maken hoor. Maar ik piek liever dan dat ik pieker ;)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 19:07

   Hihi, leuke uitspraak! En je hebt helemaal gelijk daarin! Wat mooi om te horen trouwens dat je je zorgen inmiddels beter kunt relativeren.

 9. 5 juli 2018 / 17:03

  Ik denk als ik dat soort gedachten heb, of niet zo vrolijk ben ‘ik ben hier nu zó klaar mee, hoepel op met die stomme dingen en nu weer tijd voor iets leuks’! En vaak helpt het ;D
  Esmeralda blogde over…Tag; I wish…

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2018 / 19:12

   Wat een slimme manier om tegen die gedachten in te gaan. Ik kan me voorstellen dat dat ook nog best goed werkt :)

 10. 6 juli 2018 / 17:46

  Wat een fijn artikel. Ik pieker altijd en veel ook. Therapie voor gehad zelfs haha. Maar de tips met de ballonnen kon ik nog niet, dat klinkt wel heel fijn en dat ga ik zeker gebruiken :-)

  • Romy
   Auteur
   6 juli 2018 / 21:43

   Wat rot om te horen dat je zo veel last hebt van piekergedachten! Hopelijk heb je iets aan mijn tips of kun je in ieder geval stapje voor stapje het piekeren iets meer loslaten. Het is zo fijn om meer rust in je hoofd te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge