doen voor een ander tijdens corona

49 fijne dingen om voor een ander te doen tijdens corona

 • 7 mei 2020
 • 15 Reacties
Categorieën: Positiviteit

In deze periode moeten we allemaal letterlijk afstand nemen van elkaar. Maar het mooie is: tegelijkertijd komen we in zekere zin ook nader tot elkaar. Dat is in ieder geval wat ik merk. Op social media barst het van de mooie initiatieven, lieve acties en liefdevolle woorden. Er is namelijk heel veel wat je voor een ander kunt doen tijdens corona. Voor mensen die je nu niet kunt zien, voor huisgenoten, voor mensen in vitale beroepen of zelfs voor vreemden die dat goed kunnen gebruiken. Dit zijn 49 ideetjes.

doen voor een ander tijdens corona

Wat kun je voor een ander doen tijdens corona? 49 ideeën!

Er zijn nogal wat dingen die je voor een ander kunt doen tijdens corona. Soms iets groots, soms ook iets wat nauwelijks moeite kost. Hoe dan ook, aan ideetjes geen gebrek om tijdens deze lockdown-periode iets voor een ander te betekenen.

 1. Een kaartje sturen. What else? Maak zelf een mooie kaart of koop vrolijke kaartjes bij een kleine ondernemer. Echte post wordt juist in dit digitale tijdperk meer gewaardeerd dan ooit.
 2. Verstuur een hartjesballon (niet opgeblazen natuurlijk) naar iemand die jij wat extra hartjes gunt.
 3. Of bestel wat liefs in een webshop en laat dat bij diegene thuis bezorgen.
 4. Bak een heerlijke taart of lekkere koekjes en bezorg die bij een dierbare op de stoep. Zelf alvast een stukje voorproeven is uiteraard toegestaan.
 5. Plaats eens niet een bestelling bij Zalando of bol.com, maar shop bij een lokale ondernemer. Daar doe je diegene ook een groot plezier mee.
 6. Of bestel een maaltijd bij een lokaal restaurant. Lekker voor het restaurant én lekker voor jou.
 7. Of verras iemand anders met een vers bestelde maaltijd van zijn favoriete restaurant.
 8. Stuur een vriendin een corona-survivalkit met alle broodnodige ingrediënten om quarantaine door te komen. Bijvoorbeeld een enorme reep chocola, een puzzel van 1000 stukjes en een écht goede handcrème.
 9. Organiseer een Skype-taartmomentje. Bestel een stukje taart voor jouw mede-Skype-feestgangers en maak er virtueel iets gezelligs van.
 10. Schrijf een mooi gedicht met steunende woorden en deel het op Instagram.
 11. Ga bij je opa of oma (of andere ouderen) op raamvisite. En vergeet niet je telefoon mee te nemen, zodat jullie ook nog kunnen praten.
 12. Of maak een spandoek met lieve woorden en ga daarmee bij diegene voor het raam staan.
 13. Bestel via Bloomon een boeketje met droogbloemen. Een feestje om te krijgen, ook nog wéken na de bezorging.
 14. Laat een review/aanbeveling achter op LinkedIn voor een ondernemer die dat nu goed kan gebruiken.
 1. Zet jouw kennis of talent in voor een ondernemer die lijdt onder de crisis. Bied aan om te helpen bij zijn site, foto’s te maken of bedenk een mooie manier om zijn product onder de aandacht te brengen.
 2. Plaats je bol.com-bestelling via een affiliate link op een blog. De blogger krijgt dan een een klein percentage van jouw aankoopbedrag, zonder dat het jou iets extra’s kost. Kleine moeite voor jou, klein plezier voor de ander.
 3. Kook iets lekkers voor je huisgenoot of quarantainebuddy. Ook diegene mag best eens extra in het zonnetje gezet worden. Best een goed teken dat jullie het al zo lang op elkaars lip uithouden, toch?!
 4. Geef een waardebon van een horecazaak cadeau. Zo steun je een ondernemer en maak je iemand anders blij.
 5. Of snijd het brood van je quarantainemaatje in de vorm van een hart. Cheesy, ik weet het. Maar ook heel lief.
 6. Vraag een collega vanuit oprechte interesse spontaan hoe het met hem of haar gaat.
 7. Heb je tijd over? Sla aan het hobby’en en maak iets moois voor de ander. Van een sierlijk armbandje tot een zelf gebreide sjaal.
 8. Geef een spontaan compliment aan iemand in de supermarkt (vanaf afstand natuurlijk). Al is het maar omdat een klein compliment veel met iemand kan doen.
 9. Stel iemand die alleen woont voor om te skypen of videobellen.
 10. Installeer voor een eenzame oudere Facetime, Skype of een andere videobelapp en leg uit hoe dat werkt.
 11. Is jouw quarantainebuddy van het dierlijke soort (nee, geen gemene dingen zeggen over je partner nu!), trakteer hem/haar dan op wat extra aaitjes en snoepjes. Ook quarantaine-huisdieren verdienen extra liefde.
 12. Bied op LinkedIn gratis je dienst aan, al is het maar aan één persoon.
 13. Zoek je kast uit en geef je oude spullen een nieuw thuis bij mensen om je heen. Dat leuke jurkje bijvoorbeeld, dat je vriendin met dezelfde maat vast ook ge-wel-dig vindt.
 14. Maak zelf hippe mondkapjes voor mensen om je heen.
 15. Haal als verrassing iets extra lekkers af bij een restaurant voor iemand die zelf de deur niet uit kan.

Nóg meer dingen om voor een ander te doen tijdens corona

 1. Word vrijwilliger voor de Luisterlijn.
 2. Laat elke dag minstens één iemand weten hoeveel diegene voor jou betekent.
 3. Maak (op afstand) een praatje met iemand op straat. Juist met de eenzame buurvrouw die je normaal bijna nooit spreekt.
 4. Doneer bloed via Sanquin. Altijd goed, maar nu al helemaal.
 5. Verstuur een foto (van jullie samen) naar iemand die je nu niet kunt zien. Bonuspunten als je ook nog een lieve tekst aan de foto toevoegt.
 6. Haal boodschappen voor iemand die dat zelf niet kan.
 7. Maak een pot vol lieve briefjes als cadeautje. Zet op elk briefje een mooie boodschap die je de ontvanger wilt meegeven. Kan de ander elke dag mooie woorden tevoorschijn toveren!
 8. Print een foto van jou met iemand anders op een mok, canvas, muismat of een ander product en stuur dat naar diegene toe.
 9. Maak een gallery of love in je huis, waarin je allerlei foto’s ophangt van mensen die je dierbaar zijn. Stuur daarna een digitale foto van je liefdesgalerij naar de mensen die op de foto’s staan.
 10. Zet een beer voor het raam, zodat ook jouw huis meedoet als hotspot tijdens de berenjacht.
 11. Schrijf een lieve boodschap op je raam of plak een tekening met mooie woorden op de voordeur.
doen voor een ander tijdens corona 2
 1. Bied je boeken te leen aan voor vrienden of familie, zodat zij in deze periode wat leuks te lezen hebben. En zodat je boeken optimaal gebruikt worden.
 2. Breng je oude kleding niet naar de kledingkliko, maar naar Dress for Success of de kringloopwinkel (thanks voor de tip, Hermien!).
 3. Adopteer een dier via Verhuisdieren. Pip en ik kunnen het je van harte aanbevelen. Ook in coronatijd verdienen dieren een goed nieuw thuis. En dat kan ook geheel coronaproof!
 4. Stuur spontaan een WhatsApp-hartje naar iemand tegen wie je eigenlijk te weinig zegt hoeveel diegene voor jou betekent.
 5. Houd een kaartenmiddag: schrijf een hele stapel kaarten, pak de auto of fiets en verras mensen in je omgeving met iets leuks in de brievenbus.
 6. Maak een foto van jou met je quarantainemaatjes (a.k.a. gezinsleden, huisgenoten of huisdier) en vrolijk die digitaal op tot een leuke kaart met boodschap. Kun je vast een paar mensen om je heen via een mailtje of appje mee verrassen!
 7. Geef een bedankje af bij het ziekenhuis, de supermarkt of een andere plek waar mensen juist nu extra hard werken.
 8. Bezorg iemand anders een ontbijtje op bed. Maar dan dus op de stoep.
 9. En natuurlijk: pas goed op jezelf, houd afstand en wees lief voor elkaar. Hoe tegenstrijdig ook, fysiek afstand van elkaar houden is op dit moment ook iets moois (en belangrijks) wat je voor een ander kunt doen tijdens corona.

Weet jij nog iets moois om voor een ander te doen tijdens corona?

dingen om te doen voor een ander tijdens corona

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 7 mei 2020 op 8:29 am - Beantwoord

  Geweldige ideeën. En echt super dat je ook bloed doneren in het rijtje hebt staan. Ik ben vooral van de kaartjes nu; weet ik zeker dat ik me aan de regels houd;). En ja, ik zou graag bloed doneren, maar ik mag niet, omdat ik zelf een keer gehad heb. Maar vandaar dat die me dus gelijk opviel in je rij…

 2. Audrey 7 mei 2020 op 8:32 am - Beantwoord

  Dat zijn een hele hoop mooie ideeen! Ik heb deze week stukken cheesecake uitgedeeld in de straat. Leverde ook nog wat leuke praatjes op afstand op. Nog een extra tip: als er iemand uit je omgeving binnenkort jarig is, overweeg dan een leuk filmpje te maken met felicitaties van allemaal familie en vrienden van diegene.

  • Romy 23 mei 2020 op 12:08 pm - Beantwoord

   Wat lief zeg, die stukjes cheesecake! Jouw buren boffen maar 🙂 Zo’n filmpje met felicitaties is ook een goed idee trouwens. Ik had laatst een vriendin een Bloomon-bosje met droogbloemen gestuurd voor haar verjaardag. Daar was ze ook blij door verrast. En het is ook nog eens leuk om zoiets uit te zoeken.

 3. Meaghan 7 mei 2020 op 9:10 am - Beantwoord

  Wat een mooie en positieve punten om te doen! Sowieso maak ik al regelmatig gebruik van de Skypegesprekken met vriendinnen die ik niet kan zien. Eens in de twee weken hebben we een echt meidenavondje via Skype, waarin we gezellig gaan kletsen, thee met elkaar drinken en soms zelfs een gezichtsmaskertje opdoen, wat zorgt voor hilarische momenten! En ik heb laatst al mijn vriendinnen een kaartje gestuurd met de boodschap dat ik aan ze denk en hen mis. Mijn beste vriendin was laatst jarig en die heb ik ook een cadeautje toegestuurd, een box vol met brownies en een foto van ons samen. Daar was ze ontzettend blij mee! Verder ben ik zelf ook aan het lezen geslagen en ben ik bezig met 12 weken Mindgym van Wouter de Jong. Heel fijn om voor dit soort dingen nu eens de tijd te hebben!

  • Romy 23 mei 2020 op 12:24 pm - Beantwoord

   Superleuk idee zeg, zo’n Skype-meidenavond! Ik heb er nooit over nagedacht om zoiets als een gezichtsmaskertje via Skype samen op te doen. Eigenlijk wel een leuk idee!
   Het cadeutje dat je je beste vriendin hebt gestuurd, is ook superlief trouwens. Kan me voorstellen dat ze daar superblij mee was!

 4. bychristiana 7 mei 2020 op 9:16 am - Beantwoord

  Wat een mooie en lieve ideeen, ik heb er niets meer aan toe te voegen! Ik las van de week trouwens een artikel dat er nu meer gevallen van dierenmishandeling en dierenleed zijn, blijkbaar omdat ‘mensen zich vervelen’. Ik heb het echt met veel ongeloof zitten lezen, je zou toch denken dat dit soort situaties waarin we allemaal op een zekere manier slachtoffer zijn juist het beste naar mensen haalt:-(

  • Romy 23 mei 2020 op 12:22 pm - Beantwoord

   Jeetje, wat heftig om te horen van de dierenmishandeling! Ik kan me er echt niets bij voorstellen dat mensen zoiets zouden doen. Arme dieren!

 5. Hermien - Kouwekleren 7 mei 2020 op 9:49 am - Beantwoord

  Wat een bom aan liefde! Ik sla de lijst op voor als ik om lieve gebaren verlegen zit. Wat leuk ook dat je mijn Dress for Success-tip hebt overgenomen! Ik vind het echt een organisatie die past bij jou betrokken en ambitieuze levensinstelling, dus heel mooi dat je hier aandacht aan besteedt.

 6. Daenelia 7 mei 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Soms is het al fijn om iemand gewoon even heel vriendelijk te groeten. Doe ik regelmatig, want ik wandel dagelijks met de hond. Het hoeft echt niet supercreatief, maar supercreatief is natuurlijk ook weer leuk voor jezelf!

 7. Saskia 7 mei 2020 op 10:26 am - Beantwoord

  Dat is zeker een fijn lijstje met mooie, kleine dingen om te doen. Ik hou ervan!

 8. Anouk 7 mei 2020 op 10:47 am - Beantwoord

  Wat een liefde! Ik kreeg een paar weken terug een kaartje van een vriendin, ik werd er zo blij van dat ik hem heb opgehangen 🙂

 9. johanna 7 mei 2020 op 11:08 am - Beantwoord

  Een lijstje met vele leuke en lieve dingen. Maar ook na de coronatijd (die komt er…) zijn deze dingen goed om aan te denken. Vaak laten we ons veel te veel door de stress opslokken, en blijven zulke dingen vergeten. Veel succes, en viele liebe Grüsse … ( ja lieve groetjes zeg je niet).

  • Romy 23 mei 2020 op 12:25 pm - Beantwoord

   Absoluut, eigenlijk is elke dag een goed moment om iets liefs voor een ander te doen. Ook na corona! Ik hoop absoluut dat we dat lief zijn voor elkaar vasthouden na deze tijd.

 10. Evelyne 7 mei 2020 op 8:26 pm - Beantwoord

  Mooi en fijn lijstje 🙂 Ik bestelde een ontbijtje die op Moederdag word geleverd thuis 😉 En zit al een tijdje te broeden om iets te doen voor mijn buurvrouw die mij aan een job hielp 😀

 11. Giovanna Jansen 9 mei 2020 op 10:50 am - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! Fijn dat we toch nog zo veel kunnen doen voor elkaar in deze tijd! Ik stuur ook veel kaartjes nu.

Recente blogs

To do in 2020 | Zomaar wat kleine plannen voor dit jaar

10 januari 2020|Persoonlijk|

Heel wat Nederlanders trappen het jaar af met grootse voornemens. De sportscholen doen goede zaken en ook de dieetshakes staan alweer vooraan in de supermarktschappen. Mijn plannen hebben daar weinig mee te maken. Ik heb wel een paar grote (maar concrete) doelen om in 2020 aan te werken. Maar gelukkig heb ik daarnaast ook genoeg kleine plannetjes. Geen dingen die vorig jaar niet ook hadden gekund, maar wel dingen waar ik dit jaar naar uitzie. Of die gewoon moeten gebeuren.

Dierproefvrije make-up musthaves die ik heb (her)ontdekt

29 december 2016|Positiviteit|

Sinds een paar maanden probeer ik me meer te verdiepen in make-up. Net als veel andere meiden vind ik het heerlijk om me voor de spiegel op te tutten. Eindelijk durf ik ook meer dierproefvrije cosmetica te proberen dan alleen het standaard riedeltje van foundation, mascara en heel soms wat lipstick. Vandaag laat ik je 5 dierproefvrije cosmetica producten zien die ik de laatste tijd heb (her)ontdekt.

Outfit | Blauw, blauw en nog eens blauw

26 september 2019|Outfits|

Je kunt waarschijnlijk wel aan de kleur van mijn blog zien dat ik van blauw houd. Ook in mijn kledingkast is heel wat blauw te bekennen. Bijvoorbeeld deze turquoise blazer die de laatste tijd al talloze keren uit mijn kast mocht komen. Ik combineerde hem met mijn bloementop van Steps voor een chique outfit die ook in de herfst nog prima kan. Want waarom zou blauw niet een "herfstkleur" zijn?!