1 2 14

Voor jezelf opkomen? 7 praktische tips voor assertief zijn!

 • 11 oktober 2018
 • 28 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

De afgelopen vier weken heb ik een assertiviteitscursus gevolgd. “Ik kan er allicht nog iets van opsteken”, was mijn redenatie daarachter. En aan jezelf werken is nooit verkeerd, toch?! Het is niet zo dat voor mezelf opkomen me totaal niet lukt, maar het kan altijd nog iets beter. Ik klap bijvoorbeeld weleens dicht in lastige situaties, praat vrij zacht en eens flink mijn mening uiten is niet bepaald mijn grote kracht. Ik heb dan ook nog heel wat opgestoken over assertief zijn dankzij de cursus. Daarom deel ik 7 (lekker praktische) tips voor assertief zijn. Wie weet helpen ze ook jou met voor jezelf opkomen!

assertiviteit voor jezelf opkomen tips
 1. Let op je houding. Als je voor jezelf opkomt terwijl je friemelt met je handen, onzeker op één been leunt en je blik naar de grond richt, doet dat niet veel goeds voor hoe je overkomt. Een paar kleine aanpassingen aan je houding kunnen al veel doen. Doe je schouders naar achteren, recht je rug en probeer te stoppen met friemelen. Kijk daarnaast iemand in de ogen aan. Dat doet ook meteen wat voor je zelfvertrouwen.
 2. Bereid een lastig gesprek voor. Natuurlijk is het moeilijk om bij lastige gesprekken op het moment suprême voor jezelf op te komen. Misschien walst iemand op dat moment over je heen of sta je ter plekke met je mond vol tanden. Bedenk in zo’n geval van tevoren wat je in ieder geval wilt aankaarten en hoe je dat gaat zeggen. Met een goede voorbereiding kom je vaak al beter beslagen ten ijs.
 3. Oefen met ‘nee’ zeggen. Het woord ‘nee’ is bij de meeste mensen niet bepaald favoriet. Wel is ‘nee’ zeggen een goede manier van voor jezelf opkomen. Dit drieletterwoord is soms zelfs hard nodig om jezelf te beschermen. Wel is de manier waarop je ‘nee’ zegt nogal van belang om de boodschap goed en resoluut over te laten komen. Oefen daarom eens voor de spiegel (of voor iemand die dicht bij je staat) met ‘nee’ zeggen. Let extra op je houding, luidheid en toon. Lees ook eens deze 5 tips over ‘nee’ zeggen.
 4. Doe aan omdenken. Iedereen heeft weleens last van negatieve overtuigingen. Denk aan ‘Ik kan het niet’ of ‘Daar ben ik niet goed genoeg voor’. In plaats van jezelf die zinnen als een soort mantra te blijven aanpraten, kun je beter een positief alternatief daarvoor bedenken. Oftewel een ‘omdenker’! Zo kun je jezelf elke keer dat je denkt iets niet te kunnen, influisteren ‘Ik ga het gewoon proberen’ of ‘Het gaat me lukken’. Of denk eens aan ‘Wie niet waagt, die niet wint’. Die boodschap voor jezelf herhalen, kan écht verschil maken.
 5. Geef aan dat je iets wilt zeggen. Kom je er in een gesprek echt niet tussendoor? Of heb je het gevoel dat iemand totaal over je heen walst zonder dat jij jouw zegje kunt doen? Dan is door iemand heen praten natuurlijk niet het handigste om te doen. Wat wél helpt, is om aan te geven dat je iets wilt zeggen. Noem bij voorkeur ook de naam van die persoon. Bijvoorbeeld ‘Mag ik je even onderbreken, Piet? Ik vind dat…’ Heb ik laatst geprobeerd toen ik door een telefonische verkoper werd gebeld. Het werkte! Twintig seconden later was het gesprek ten einde, zonder dat hij zijn hele verhaal had gedaan.
 6. Maak er een “ik”-boodschap van. Wanneer je assertief wilt zijn, helpt het om een boodschap dicht bij jezelf te houden. In plaats van direct in de aanval te schieten (“Heb je nu alweer afgezegd?! Dat doe je elke keer!”), kun je beter een “ik”-boodschap gebruiken. Bijvoorbeeld “Ik merk dat het me kwetst dat je afzegt.” Een aanvallende boodschap kan de ander ontkennen en lokt een verweer uit. Van een “ik”-boodschap kan de ander echter onmogelijk zeggen dat die niet klopt Die gaat immers over jouw gevoel.
 7. Denk aan situaties waarin assertief zijn wél lukte. Ben je bang dat je niet voor jezelf kunt opkomen? Denk dan eens terug aan een situatie waarin assertief zijn wél lukte. In mijn geval bijvoorbeeld de telefonische verkoper die ik direct heb afgewimpeld. Bedenk waarom het op dat moment lukte en hoe je die ervaring kunt gebruiken om ook in deze situatie voor jezelf op te komen. Je kunt meer dan je denkt! Ook als je geen harde tante of een enorme spierbundel bent, kun je wel voor jezelf opkomen.

Oefening baart kunst, succeservaringen helpen mee en geloof in jezelf zal je ook goed doen. Assertief zijn? Ja, dat kun jij!

P.S. Mocht je benieuwd zijn, ik heb de cursus gevolgd bij De Griffioen (het cultuurcentrum van de VU). De cursus is heel betaalbaar en ik ben er dus erg over te spreken. (niet gesponsord!)

Wat helpt jou met assertief zijn en voor jezelf opkomen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. chucky1012 11 oktober 2018 op 8:09 am - Beantwoord

  Goedemorgen…
  Fijne tips ?
  Ik heb er zeker iets aan.

  Fijne dag ?

 2. Josephine 11 oktober 2018 op 8:22 am - Beantwoord

  Wat goed dat je die cursus hebt gedaan. Het lijken me hele nuttige tips.
  Eigenlijk ben ik in de loop der jaren vanzelf wat assertiever geworden. Bij de stappen die je neemt en bij belangrijke keuzes horen (blijkbaar) ook een stukje assertiviteit.

  Stiekem vind ik het makkelijker om assertief te zijn bij mensen die ik nog niet zo lang ken. Bij mensen van vroeger, die mij nog als minder zelfverzekerd kennen, is het moeilijker om niet in mijn oude rol te vervallen. Herken jij dat ook?

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je in de loop der jaren vanzelf bent gegroeid op het gebied van assertiviteit. Dat heb ik zelf ook wel een beetje gemerkt (vooral sinds ik aan het werk ben), maar ik vond de cursus wel goed voor een extra “boost” 😉
   Ik herken overigens helemaal wat je zegt over assertief zijn bij bekenden vs. onbekenden. Ik vind het zelf bijvoorbeeld een stuk makkelijker om assertief te zijn op het werk dan bij vrienden of familie. Best apart eigenlijk, want bij de cursus hoorde ik dat de meeste mensen het andersom hebben en assertiever zijn naar bekenden toe dan naar onbekenden.

 3. marije 11 oktober 2018 op 8:22 am - Beantwoord

  Wat goed dat je een cursus hebt gevolgd. Zeker goede tips!

 4. Hilly 11 oktober 2018 op 8:54 am - Beantwoord

  Hele bruikbare tips.
  Nooit verkeerd om een cursus te volgen.
  Je steekt er altijd weer wat van op.

  Groetjes,
  Hilly

 5. irene | tussenmarsenjupiter 11 oktober 2018 op 9:33 am - Beantwoord

  Zo tof dat je een assertiviteitscursus hebt gevolgd! Lijkt me voor mezelf ook nog wel nuttig. Ik klap ook snel dicht als iemand mij overdondert of heel luid zijn mening verkondigt. Al ben ik nu wel al assertiever dan vroeger, er is toch nog wel wat werk aan ook. Haha :p

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

   Precies! Van zo’n cursus wordt je in ieder geval niet dommer 🙂

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Supergoed dat je al wat stappen hebt gezet op het gebied van assertiviteit! Maar het blijft toch wel iets wat vaak in de loop der jaren moet groeien. Ik vond zo’n cursus in ieder geval zeker een aanrader. Ik ben zelf ook al wel veel gegroeid qua assertiviteit voor de cursus, maar vond zo’n cursus fijn als een soort extra boost 🙂

 6. Zo simpel is dan geluk 11 oktober 2018 op 10:08 am - Beantwoord

  Altijd een goede investering zo’n cursus! De tips die je geeft zijn erg goed. Zeker de boodschap in ik-vorm brengen vind ik zelf altijd een fijne om me aan vast te houden.

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

   De cursus was zeker een goede zet voor mij. Ik heb er veel aan gehad! Die “ik-boodschap”-tip vond ik zelf ook een heel fijne. Eigenlijk heel simpel, maar het werkt wel echt.

 7. Darina 11 oktober 2018 op 10:51 am - Beantwoord

  Wat goed dat je een cursus hebt gedaan. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren veel assertiever ben geworden en ik daar heel blij mee ben. Het geeft me een soort rust. Goede tips, hier kan ik zeker wat mee.

 8. Anouk 11 oktober 2018 op 2:01 pm - Beantwoord

  Zeker goed tips, de maak er een ik-boodschap van ben ik heel erg bekend mee. Als sinds ik oud genoeg ben om me te irriteren aan dingen zegt mijn moeder tegen mij. Hou het altijd bij jezelf, zeg nooit jij bent vervelend maar ik vind dat vervelend. Vaak komt het ook nog een stuk helderder over bij de ander. Supertip!

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Hartstikke goed dat je al veel stappen hebt gezet op het gebied van assertiviteit! Ik kan me voorstellen dat dat je veel rust heeft gegeven. Het is vaak alleen al fijn om het te kunnen uiten als je iets vervelend vindt. Alleen al dat geeft een stukje rust.

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Dat is ook een van de beste tips die ik heb gekregen. Het helpt al heel erg als je het bij jezelf houdt, alleen al omdat de ander dan niet direct in de verdediging/aanval schiet. En inderdaad, je boodschap wordt er ook een stuk helderder van.

 9. Evelyne 11 oktober 2018 op 2:47 pm - Beantwoord

  Dat zou nog iets voor mij zijn. Ik ben totaal niet assertief en klap dicht bij de minste aanval in mijn gezicht. Maar, als ik dan eens assertief ben en zelf mijn mening verkondig dan staan ze nog boven mij en vinden ze mij grof en aggressief. Dan weet je op den duur niet meer wat je nu moet doen. Meestal hou ik dan maar gewoon mijn mond.

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Dat klinkt zeker als een nare situatie en ik kan me voorstellen dat je daar extra onzeker van wordt over wat je moet doen. Ik kan je zo’n cursus zeker aanraden. Het is alleen al fijn om bijvoorbeeld bij een rollenspel eens een situatie uit te beelden waarin je dit meemaakte. Wie weet heeft de cursusleidster nog fijne tips voor je waar je echt iets mee kunt 🙂 Dat had ik in ieder geval wel bij een aantal situaties.

 10. Madelon 11 oktober 2018 op 7:47 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend tof dat je een cursus hierover hebt gevolgd, dat lijkt mij ook heel interessant en zeker nuttig! Fijne tips geef je ook, dit artikel ga ik even opslaan!

  • Romy 12 oktober 2018 op 10:10 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je mijn artikel opslaat! Het was zeker een interessante cursus. Ik kan het iedereen aanraden die wel een kleine (of grote) assertiviteitsboost kan gebruiken 🙂

 11. Lesley 11 oktober 2018 op 9:06 pm - Beantwoord

  Wauw wat goed dit zeg! Ik wist niet eens dat er cursussen voor waren. Ik kan dat soms ook wel gebruiken. Het eerste punt neem ik altijd mee tijdens een gesprek met mijn klanten. Soms zit ik in elkaar gezakt en als ik dan weer met een rechte rug en borst vooruit ga zitten merk ik dat ik mij al veel zelfverzekerder voel. Raar dat zo een klein verschil eigenlijk zoveel kan uitmaken! De tip van de telefoonverkoper neem ik even mee, dat is een goede!

  • Romy 12 oktober 2018 op 10:12 pm - Beantwoord

   Ja, echt zo fijn dat dit soort cursussen bestaan! Er zijn ook allerlei varianten, zelfs bijvoorbeeld cursussen van 1 of 2 lessen. Heel handig!
   Goed dat je steeds bewust op je houding let als je met klanten in gesprek gaat! Dat kan soms al veel verschil maken, voor jezelf, maar ook voor hoe je op de ander overkomt.

 12. Lianne 12 oktober 2018 op 1:01 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat je zoveel van de cursus opgestoken hebt! Ik volg hem pas twee weken en ik vind hem nu al zo waardevol! Je geeft goede tips en je hebt mooie wijsheden meegekregen 🙂

  • Romy 12 oktober 2018 op 4:46 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook al tot nu toe heel veel aan de cursus hebt gehad! Zeker als je nog heel wat weken te gaan hebt, kan het niet anders dan dat de cursus jou ook veel waardevolle inzichten en tips oplevert 🙂

 13. Mariska 12 oktober 2018 op 8:24 pm - Beantwoord

  Nee zeggen is inderdaad niet altijd makkelijk maar het helpt je wel degelijk verder. Op die manier kom je niet alleen voor jezelf op maar denk je ook echt om je zelf.

  • Romy 12 oktober 2018 op 11:03 pm - Beantwoord

   Precies! Juist om die reden is nee zeggen soms heel hard nodig en heel waardevol.

 14. Inge | Monsieur Mango 12 oktober 2018 op 9:54 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik heb hier zelf ook nog veel moeite mee, maar van de week realiseerde ik mij: als ik niet voor mijzelf opkom, dan doet niemand het. Het is waarschijnlijk een kwestie van veel oefenen om er ook meer vertrouwen in te krijgen. 🙂

  • Romy 12 oktober 2018 op 11:48 pm - Beantwoord

   Dat is zeker een goede insteek! Dat is iets wat ik zelf vooral op de arbeidsmarkt heb geleerd. Uiteindelijk werken de meeste mensen vooral voor zichzelf en zal je daarin ook echt voor jezelf moeten opkomen om niet ondergesneeuwd te raken. Die gedachte heeft mij daarna ook op persoonlijk vlak heel erg geholpen.
   Maar zoals je zelf ook al zegt, het is vooral een kwestie van “oefening baart kunst”. Gaandeweg zal het vast steeds een stukje beter gaan 🙂

 15. Nikita 13 oktober 2018 op 10:47 pm - Beantwoord

  Ik ben niet iemand die grondig haar mening zal uiten, maar ik zal wel opkomen voor mezelf. Niet altijd op de manier waarop mensen verwachten. Maar uiteindelijk doe ik meestal toch wat ik zelf het liefste wil en daar draait het in het leven toch wel om. Ik ben ook steeds beter aan het worden in mijn me-time beschermen en nee zeggen tijdens mijn schoolwerk. En dat is belangrijk omdat des te sneller ik klaar ben, des te sneller ik iets voor mezelf kan gaan doen. Ik heb sowieso meer zelfvertrouwen dan een jaar geleden, als ik denk aan hoe ik toen in het leven stond. Ik kreeg vandaag ook een stomme opmerking en ik reageer er gewoon niet meer op, omdat ik er geen energie meer wil insteken. Maar bij mezelf weet ik wel beter. Hoewel hij toch wel een beetje knaagt, maar dat gaat wel voorbij.

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:47 am - Beantwoord

   Wat goed dat je ook beter bent geworden in voor jezelf opkomen en sommige opmerkingen iets beter van je af kunt laten glijden. Natuurlijk blijven stomme opmerkingen vervelend en laat dat je niet zomaar los, maar het is al een mooie stap als je er in ieder geval niet op ingaat 🙂 Goed bezig!

Recente blogs

Vegan appelmuffins met kaneel & pecannoten (simpel & zoet!)

14 oktober 2022|Recepten|

Nadat ik eerder chocolademuffins zonder ei maakte, wilde ik nog een keer op de experimenteertoer gaan. Dit keer waren het vegan appelmuffins die hoog op mijn lijstje stonden. Ik had zin in zoetigheid en iets met kaneel, en ik had nog een paar appels liggen die hun beste tijd wel hadden gehad. Dat kon maar één ding betekenen: appelmuffins maken. Deze muffins zijn gemaakt met banaan, ongezoete appelmoes, meel en havermout en zijn dus hartstikke gezond. Een lekker recept voor als je een moment voor jezelf hebt én zin hebt in iets lekkers wat ook nog best verantwoord is!

Vegan pad thai met tofu in kokosrasp

15 mei 2024|Recepten|

Jaren geleden at ik het voor het eerst: pad thai. Ik had geen idee wat dit Aziatische gerecht was, maar de ingrediënten klonken goed. Toen ik een portie rijstnoedels met veel kruiden, tofu en een tintje pinda geserveerd kreeg, was ik blij verrast. Wat is dit lékker! Sindsdien maak ik ook zelf graag pad thai, maar dan op de Romy-manier. Vegan. Met lekker veel groenten. En met tofu gebakken in kokosrasp. Lekker dat dat is! Deze vegan pad thai heb je in no-time gemaakt en zit vol vitamines en eiwitten. Klaar om 'm zelf te maken?

Mijn Blond Amsterdam verzameling

23 oktober 2016|Lifestyle|

Volgens mij ben ik niet de enige die voor het kleurrijke servies van Blond Amsterdam is gezwicht. De oranje gestipte mok die ik ooit voor mijn verjaardag kreeg, vormde al snel het begin van een alsmaar groeiende verzameling. Ik ben niet echt iemand die spullen voor haar uitzet ver van tevoren koopt, maar voor dit leuke servies maak ik graag een uitzondering. Vandaag laat ik je zien wat ik zoal heb staan aan Blond Amsterdam spullen. Ook vertel ik je het verhaal achter een paar bijzondere items. Kijk je mee?