voordelen appartement 3

13 voordelen aan een appartement die ik in een rijtjeshuis zou missen

 • 16 september 2022
 • 11 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Minder privacy, een poppenhuis-badkamer, een gebrek aan bergruimte en het wasrek dat wel midden in de keuken móet staan. Tuurlijk, wonen in een appartement is niet één en al fantastisch. Máár er zijn ook heel veel voordelen aan een appartement, die ik oprecht zou missen als wij ooit groter wonen. Om maar iets groots te noemen: stofzuigen met één stopcontact. Dit zijn 13 dingen die ik juist waardeer aan een appartement en die je niet zomaar in elke Hollandse doorzonwoning hebt.

13 voordelen van een appartement die ik liever niet mis

 1. De videobel (zonder daar een Ring-deurbel voor te hoeven kopen). Wij hadden al een videobel voordat het hip was. Het fijne aan een appartement vind ik dat je via de dubbele bel (één beneden en één in het gebouw) al een voorselectie kan maken van aanbellers voordat ze een voet tussen de deur hebben gezet. Ik zie door een videoschermpje wie er staat en kan altijd besluiten om bepaalde types niet in het trappenhuis naar binnen te laten. Scheelt energiecontractslijters en deurverkopers waar je niet op zit te wachten!
 2. De anonimiteit. Een appartement voelt lekker anoniem. Mensen van een blok verderop hebben geen idee wie ik ben of wat ik doe met mijn leven. Toen ik met Bart aan het daten was, was er bijvoorbeeld niemand die nieuwsgierig vroeg naar de laatste liefdesroddels of door het raam naar buiten gluurde. En als ik (meestal in een paar pogingen) inparkeer voor de deur, zijn er ook nooit pottenkijkers. Perfect! Dat leventje in anonimiteit bevalt me wel, alhoewel contact met de buren in een rijtjeshuizenstraat me ook zeker gezellig lijkt.
 3. Boeven hebben geen kans. Gure types kunnen hier niet zomaar binnenkomen. Mensen die je inboedel willen stelen ook niet. Héérlijk! Daar maak ik me dan ook nooit druk over. De kans is klein dat één van de bewoners zo iemand binnenlaat. En als dat al zo is, dan kan diegene niet zomaar een deur doorkomen. Met een  ladder inbreken op etage 2 lijkt me nou ook niet iets wat je ongezien kunt doen. Bovendien hoor je hier in het trappenhuis alles. Dus één gil is genoeg voor een team van buren om me heen. Een fijn idee!
 4. Dat de VvE je veel uit handen neemt. Ik hoef me nooit bezig te houden met de staat van de kozijnen, het voegwerk tussen de tegels of het schoonmaken van de leidingen. Dat alles doet de Vereniging van Eigenaren al voor me. Natuurlijk betaal je daar wel een bedrag voor, maar ik vind het eerder een luxe dan een straf. Onze VvE is heel actief en heeft vorig jaar het hele complex verduurzaamd en van nieuwe kozijnen voorzien. Heel fijn dat we al dat regelwerk niet zelf voor onze kiezen kregen en dat onze enige taak was om op die twee dagen in april het huis leeg te ruimen en de deur open te doen voor de werklui. De rest werd voor ons gefixt. Zonder rekening achteraf!
 5. Geen grote tuin die er mooi bij hoeft te staan. Aan de ene kant lijkt een eigen tuin me een groot pluspunt aan een rijtjeswoning en kan ik niet wachten om die vol te zetten met planten. Zo droom ik graag weg bij een tuinoverkapping van ForaVida en lijkt het me heerlijk om zwoele zomeravonden op een ruimere plek dan ons mini-balkon door te brengen. Aan de andere kant vraag ik me af hoe ik alles wat groeit en bloeit ook bloeiend ga houden. Bart is Chef Balkonplanten bij ons thuis. Als die taak op mijn bordje belandt, hangen de planten er namelijk al snel verlept bij. Gebeurt al weleens als Bart twee dagen weg is en ik de memo heb gemist dat ik vervangend Chef Balkonplanten voor twee dagen ben. Dus een tuin onderhouden lijkt me best een uitdaging.
voordelen appartement
 1. Stofzuigen met één stopcontact. We kunnen het hele huis stofzuigen vanuit één stopcontact in de woonkamer. Geen gesleep met stofzuigers dus of zoeken naar stopcontacten die niet in gebruik zijn. Sowieso denk ik dat je veel sneller klaar bent met schoonmaken in een kleinere woning. Onze mini-badkamer van hooguit 1 x 1,5 meter is bijvoorbeeld zó schoon. Dat wordt nog wat als we ooit een grotere badkamer hebben met twee keer zoveel tegels om te poetsen.
 2. Pippa is altijd dichtbij. Als stapelverliefde kattenmoeder heb ik mijn pluizige meid het liefst altijd in de buurt. Dat is in een appartement niet heel lastig. Mevrouw kan nooit ver weg zijn. Ik heb zo’n vermoeden dat dat in een rijtjeshuis wel anders zal zijn en dat ons introverte poesje het ook fijn zal vinden om een bovenverdieping voor zichzelf te hebben. Maar goed, wie weet is Pip ook dan nog erg op ons gezelschap gesteld en komt ze er alsnog bij.
 3. De lage maandlasten. Aan een appartement ben je minder geld kwijt dan aan een rijtjeswoning. Tenminste, niet als je aan de Amsterdamse gracht gaat wonen in een jaren-30-pand met plafonnières en marmeren vloeren. Maar nee, daar wonen wij niet. Toen ik dit huis kocht, heb ik knetterhard gespaard om het met een kleine hypotheek te redden. Met een relatief voordelig huis en een lage hypotheek heb ik dan ook vrij lage rekeningen elke maand. Mede daardoor hebben we ook goed kunnen sparen om ooit – als de rente hopelijk weer wat lager is – een ander huis te kopen.
 4. Geen direct zicht op de straat. Misschien is dat een hoogsensitiviteits-dingetje, maar ik vind het niet fijn werken als je direct uitkijkt op elke mogelijke voorbijganger, langsrijdende bussen of kinderen op stepjes die vijftien keer heen en weer gaan. Op twee hoog heb ik daar nooit last van (zou vrij opmerkelijk zijn als hier opeens iemand langsloopt) en kijk ik alleen uit op de boomtoppen. Een zen uitzicht waarmee ik op mijn productiefst ben tijdens het thuiswerken.
 5. Ongegeneerd door de kamer dansen. Niemand die het ziet. Als ik midden in de kamer sta te dansen op de muziek of als ik op de eettafel sta om in ongemakkelijke houdingen foodfoto’s te maken, is er niemand die daar een glimp van opvangt. Hooguit Bart, maar geen voorbijgangers. Die heb je namelijk niet op twee hoog. En dat vind ik héérlijk.
 6. Weinig rommelplekjes. Het gebrek aan opbergruimte heeft ook een voordeel. Je gaat spullen verzamelen naar de hoeveelheid plek die je hebt. Dat is bij ons niet mega-veel, dus ben ik kritisch op alles wat zijn intrede in ons huis doet. Er zijn weinig kasten die je tot troep-opbergplek kunt uitroepen en onze gang is te klein om hopen sjaals en schoenen te verzamelen. En als er troep ligt, dan heb ik dat snel opgeruimd. Ik vraag me toch af hoe dat is als je een huis met rommelzolder hebt, waar je geoorloofd troep kunt bewaren. Voor nu is onze berging de enige plek met een ongeorganiseerde bende aan moet-ik-nog-eens-uitzoeken-dozen.
 7. Je hoeft jezelf niet de trap op te slepen. Ben je om welke reden dan ook te móóóóéééé om nog maar een stap te zetten (denk de dramatische toon er even bij!), dan hoef je ook niet de trap op en af te lopen. Wij kunnen vanaf de woonkamer praktisch de slaapkamer in rollen. Ook heb ik nooit het probleem dat ik hobbyspullen van boven naar beneden en terug moet sjouwen. Daar staat tegenover dat we wel alle boodschappen (bij gebrek aan een lift) vier trappen omhoog moeten slepen, en dat we datzelfde moeten doen met praktisch alles (inclusief Ikea-kasten) die we in huis halen. Maar hé, daar word je minimalistisch (en gespierder) van.
 8. Uitzicht. Als de zon opkomt ‘s ochtends, zitten wij front row klaar voor het mooie natuurschoon. Hoeven we geen trappen voor op te lopen. En kleurt de lucht ‘s avonds knaloranje, dan zien we vanuit ons appartement haast de zon in het meer zakken. Best luxe! Bij mijn ouders thuis moest ik altijd een stuk fietsen voordat ik de zon de horizon kon zien raken; nu gebeurt dat gewoon voor mijn raam, terwijl ik niet eens midden in de natuur woon.

Dus wonen in een appartement is zéker niet slecht. Heel fijn ook juist. Ik ben nog net zo verliefd op mijn plekje als 3,5 jaar geleden toen ik er op Funda direct voor viel. Tuurlijk erger ik me soms dat we niet vóór tien uur kunnen stofzuigen omdat dat niet netjes is voor de onderburen of als we weer eens vier héle trappen (denk opnieuw de dramatische stem erbij) naar beneden moeten sjokken om de brievenbus te checken. En ja, die tuinoverkapping is een mega-droom. Maar als appartementseigenaar ervaar ik óók al heel veel woongeluk. Ik weet zeker dat ik dit fijne huis enorm ga missen als ik ooit de sleutel aan iemand anders overdraag. En dan niet alleen vanwege deze 13 voordelen aan een appartement uiteraard.

Heb jij ooit in een appartement gewoond? Wat vond jij een voordeel daarvan?

1 5

voordelen van een appartement

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 16 september 2022 op 6:40 am - Beantwoord

  Staat dat in je huishoudelijk reglement van de vve, dat je niet voor 10 uur mag stofzuigen?? Want… frup of, dat is achterlijk. Zijn jullie flats dan van karton?? 😉 joh, ik heb gewoon de schoonmaker om 9 uur, die meteen stofzuigt, hoor. Zou ik toch eens navragen en nalezen.
  Ik zou ook nooit meer in een bovenwoning zonder lift willen wonen. En een heel groot nadeel van ons rijtjeshuis was toch wel dat er geen ambulance brancard via de trap naar boven kon. Hogelijk is dat nooit nodig, maar als je dan eens je been breekt op de bovenste etage… lastig.
  Ik hoop wel dat julli6je droomhuis vinden, of dat nou een rijtjeshuis of luxe appartement is!

  • Romy 16 september 2022 op 9:16 am - Beantwoord

   Ja, misschien is dat van het stofzuigen meer iets waarvan ik het idee heb dat we dat niet kunnen maken in het weekend. Onze keuken zit pal boven de slaapkamer van de buren en je hoort hier vrij duidelijk alles wat boven je gebeurt. Dus de stofzuiger hoor je ook aardig hard.
   We zijn, vermoed ik zo, vrij rustige buren (nooit feestjes o.i.d.), maar onze buren hebben ooit geklaagd toen we om elf uur ’s avonds het wasrek wat hard over de keukenvloer verschoven. Dus sindsdien ben ik er nogal op bedacht. Maar misschien mag ik het mezelf daarin inderdaad iets makkelijker maken.

 2. Darina 16 september 2022 op 8:08 am - Beantwoord

  Ik woon momenteel in een rijtjeshuis, met heel veel plezier maar zie ons ooit echt naar een appartement verhuizen. Op een gegeven moment vind ik het toch fijner om geen trappen meer te hebben.

 3. Naomi 16 september 2022 op 8:36 am - Beantwoord

  Best wat herkenbare dingen als appartementbewoner. Vooral als ik in een uurtje mijn hele huis schoon heb, ben ik altijd blij met klein wonen. Overigens ging ik ooit naar de bank om te praten over mogelijkheden voor een ander huis. Wat bleek? Een groter huis zou bij mij lagere vaste lasten opleveren. Dat komt omdat mijn hypotheek wel laag is, maar ik betaal een enorm bedrag aan de VvE. Toch interessant, vond ik.

  • Romy 16 september 2022 op 9:17 am - Beantwoord

   Oh echt? Dat is wel bizar inderdaad en zegt ook wel wat over de hoogte van de VvE-kosten. Die vallen bij ons gelukkig wel mee, maar ik heb op Funda ook weleens appartementen voorbij zien komen met VvE-tarieven waar je u tegen zegt.

 4. Geke 16 september 2022 op 10:34 am - Beantwoord

  Ik heb zeven jaar midden in Antwerpen op een appartement gewoond maar kan er niet veel voordelen meer van opnoemen. Misschien dat we minder moesten verwarmen omdat we volledig omgeven waren, maar verder?

  Planten in een tuin zijn vaak makkelijker dan planten op een balkon, toch zeker als ze in volle grond staan. Dan moet je al een stuk minder water geven want de regen neemt het van je over en de planten kunnen ook gewoon veel dieper wortelen en zo aan water raken.

  Wat fijn dat bij jou in de buurt en blok er wel anonimiteit mogelijk is. Bij ons was blok gewoon een dorp op zich, en wat je deed, iemand had het wel gezien. Dan is dit hier veel beter 🙂
  Dus ik hoop vooral dat we goed gezond blijven en we hier nog lang kunnen blijven wonen en niet naar een flat moeten. (gelukkig hebben we een brede trap, dus we kunnen zelfs een traplift plaatsen)

 5. Simone 17 september 2022 op 6:13 pm - Beantwoord

  Ik heb 3 jaar in een appartement gewoond, waarvan 1,5 jaar samen met mijn (nu) man. En het klinkt stom, maar we misschien het appartement nog best wel eens hoor! Als het appartement wat groter was geweest, zou ik hem misschien zo willen ruilen voor mijn rijtjeshuis (ja, echt).

 6. IRENE 17 september 2022 op 8:44 pm - Beantwoord

  Haha, ik kon me eerst totaal niet voorstellen wat voor voordelen er dan waren die ik niet in mijn huis heb maar ik snap het wel. Ik heb ook niets tegen appartementen en als ik alleen zou zijn, zou ik ook in een appartement wonen. Vind dat wel iets hebben. Maar ik ben toch wel héél blij met ons huis. Wij zien de zon ook opkomen door het raam aan de tuin (en zeker na de verbouwing als onze woonkamer aan die kant zal zijn) en ik dans ook ongegeneerd door het huis. Trek me dat niet aan dat mensen dat kunnen zien :p En ik vind het best gek maar ik hou er net van dat ons raam aan de straatkant zo open is en ik ‘veel’ mensen zie passeren.
  De enige reden waarom ik ooit zou verhuizen zou zijn om geen buren meer te hebben en ergens aan een bos te wonen en om minder af te moeten betalen.

 7. Giovanna Jansen 24 september 2022 op 4:49 pm - Beantwoord

  Als mede-appartementbewoner herken ik er zeker wel het een en ander in. 🙂

 8. Saskia 7 oktober 2022 op 11:19 am - Beantwoord

  Wij zijn van een appartement naar dit huidige rijtjeshuis verhuist… En ik zou zeker niet terug willen ondanks dat we echt een super fijn flatje hadden. Die tuin die bijgehouden moet worden en alle klussen uit eigen zak (gelukkig handige man) neem ik dan maar voor lief 😉

 9. Ria 31 juli 2023 op 9:34 pm - Beantwoord

  Ik woon ook in een appartement en vind het héérlijk !
  Fijn op de 7e verdieping, dus prachtig uitzicht, met Oudejaarsavond zie ik het vuurwerk aan de Maas in Rotterdam, heel prachtig, alles gelijkvloers, ook heerlijk en hier is het helemaal niet gehorig, heel goed geïsoleerd, al zou ik midden in de nacht stofzuigen, niemand, die het hoort.
  We hebben gelukkig wel een lift. Ook heel veilig ! ‘s-avonds om 7 uur gaat de deur beneden op slot, niemand komt er dan meer in.
  Ik zou niet graag meer in een benedenhuis willen wonen, zou de prachtige zonsondergangen bijna de hele zomer heel erg missen en zeker niet met een tuin, ik heb totaal geen groene vingers.

Recente blogs

Outfit: Desigual paarse bloemenjurk + Q&A oproep

2 april 2017|Outfits|

Wat doe je als het winderig en frisjes is buiten, zoals een paar weken geleden? Juist ja, dan trek je gewoon je meest kleurrijke jurkje uit de kast om er toch nog iets zomers van te maken. Althans, dat was wat ik dacht voor de shoot met José Chan in Den Haag. Mijn haren wapperden alle kanten op en het was soms al een uitdaging om mijn ogen open te houden. Maar het is gelukt: ik ging in mijn paarse Desigual jurk met felgekleurde bloemen op de foto. Vandaag laat ik je mijn outfit zien. Ook staat er onderaan dit artikel een Q&A-oproep. Lees dus snel verder als je altijd al een prangende vraag aan mij hebt willen stellen.

5x Welke wijze raad heb ik geleerd van mijn broers?

26 november 2018|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Toen ik bijna twee jaar oud was, kwamen er in een klap twee jongens in mijn leven bij. Mijn broers! Vroeger kon ik ze regelmatig achter het behang plakken. Vaak waren er daarbij snoepjes en speelgoed en (later!) puberhormonen in het spel. Maar inmiddels ben ik - wat puberhormonen armer - vooral heel blij dat ik ben opgegroeid met twee geweldig leuke jongens die ik toevallig mijn broers mag noemen. Bovendien hebben ze me regelmatig wijze lessen geleerd en bleek hun mannenvisie soms meer dan welkom. Dit zijn dan ook 5 wijze lessen die ik heb geleerd van mijn broers.

Recept tomatenrisotto (vegetarisch) – binnen 30 minuten te maken!

30 december 2021|Recepten|

Sinds ik de risotto’s heb ontdekt, wil ik niet meer zonder. Mijn grote favoriet is pompoenrisotto. Maar heel eerlijk vind ik het ook wel fijn om voor een makkelijker risottorecept te gaan, waarvoor ik niet met gevaar voor eigen handen een pompoen in stukken hoef te hakken. Deze tomatenrisotto is supermakkelijk: je hoeft er nauwelijks groenten voor te snijden en kunt deze heerlijk zoete maaltijd al na 30 minuten in de keuken staan serveren. Dat wíl je proeven!