chaos in je hoofd tips

Voorkom chaos in je hoofd met een notitieboek! – 14 fijne lijstjes om te maken

 • 14 september 2023
 • 4 Reacties

Nergens ga ik naartoe zonder een notitieboekje binnen vijf meter afstand. Vrolijke boekjes zijn mijn eerste hulp bij chaos in mijn hoofd en brengen me meer rust, vrolijkheid en focus op wat écht belangrijk is. Als je chaos in je hoofd hebt, kan ik dan ook maar één ultieme tip bedenken die voor mij altijd werkt: gris zo snel als je kunt een boekje uit je tas. Schrijf dingen op, maak lijstjes, leeg je hoofd of noteer dingen die je juist blij of zelfverzekerd maken. Wat voor lijstjes mij zoal helpen om de chaos vanuit mijn hoofd in een notitieboekje te krijgen? Dit zijn mijn 14 life-saver-lijstjes.

Mijn recept tegen chaos in mijn hoofd: een mooi notitieboek

Ooit verzamelde ik notitieboekjes puur om ze voor de sier in mijn kast uit te stallen. Ik geloofde dat ik ze niet nodig had. Ik had toch een goed geheugen en kon veel informatie prima in mijn hoofd bewaren. Maar na een tijdje ontdekte ik dat die fel gekleurde notitieboekjes voor meer goed zijn dan dat ze leuke kantoordecoratie vormen. Hoe goed je geheugen ook is, je kunt nooit álles onthouden.

Een notitieboekje is heel fijn om niet alle informatie in je hoofd te hoeven stallen, om je focus te bewaren en ook om jezelf moed in te fluisteren op lastige momenten.

Wil je het maken van deze lijstjes nog leuker maken? Haal dan alleen nog maar écht toffe notitieboekjes in huis. Die kun je gelukkig prima voor maar een paar euro kopen bij Action in vrolijke kleuren, met bloemetjesmotieven en zelfs met een schattige teddy-kaft. Dat maakt zelfs het noteren van saaie to-do’s een vrolijke aangelegenheid. En heb je nog saaie notitieboekjes liggen in je kast die je eerst moet gebruiken? Koop er een rekbare boekenkaft bij. Zo ziet een simpel boekje er opeens heel chic uit.

Hoe voorkom je chaos in je hoofd met een boekje?

Dit zijn 14 lijstjesideeën die mij, op allerlei verschillende manieren, overdag meer rust in mijn hoofd geven. Experimenteer er eens mee en kijk vooral wat voor jou goed werkt!

 1. Maak een dumplijst. Noteer álles (maar dan ook echt ALLES) wat op dit moment door je hoofd spookt. Waar denk je allemaal aan? Waar pieker je over? Geef jezelf 10-15 minuten om je hoofd leeg te schrijven. Noteer dingen waar je werkelijk iets mee moet in je agenda. Stel dingen uit die prima kunnen wachten en schrap demonstratief alles waar jij niet iets mee hoeft. Dat helpt om orde op zaken te stellen.
 2. Stel elke (werk)dag een takenlijst op. De to-do-list is veel mensen geen vreemde. Ik kan persoonlijk niet zonder! Als freelancer heb ik altijd veel projecten door elkaar lopen. Dan is het fijn als een notitieboek overzicht geeft. Hoe je het realistisch houdt? Maak je taken superconcreet en schat van tevoren in hoeveel tijd een taak kost en of dat wel in je beschikbare tijd past. Schat taken liever te ruim in dan te krap. Dan kan het alleen maar meevallen!
 3. Bedenk een weekmenu. Klinkt misschien burgerlijk, maar werkt voor ons perfect! Wij bedenken elke week (ongeveer) wat we die week willen eten. Natuurlijk volgen we dat niet altijd strikt op. Maar zo’n weekmenu helpt wel met boodschappen doen, voorkomt voedselverspilling en scheelt ons “Wat gaan we eten?”-dilemma’s.
 4. Maak je boodschappenlijst gedurende de week. Ik maak nooit op één moment een boodschappenlijst, maar houd één blaadje in mijn notitieboek beschikbaar voor boodschappen. Steeds als ik een verpakking leegmaak, schrijf ik direct op dat ik nieuwe sojasaus/amandelmelk/rozijnen moet halen bij de weekboodschappen. Hetzelfde doe ik voor huishoudproducten. Denk aan schoonmaakspullen, inkt cartridges, vuilniszakken of kattenbakkorrels. Het scheelt mij veel stress (en overhaast naar de winkel moeten) dat we nooit zonder voorraad zitten.
 5. Maak een f*ck it list. Ik maakte er ooit eentje en ben sindsdien groot fan. Bucketlists en to-do-lists staan vol met dingen die je ooit nog moet of wilt doen. Hoe verfrissend is het om tussen al die moet-ik-iets-mee-dingen door ook een lijstje te maken met punten waar je lekker niets mee hoeft. Denk aan dingen als “het huis altijd spic en span aan visite tonen” of “steeds je hardlooprecord verbreken”. Minder moeten geeft rust.
chaos in je hoofd tips
 1. Schrijf je beste spontane ideeën meteen op. Bij mij komen de beste creatieve ideeën op momenten dat ik er precies niks mee kan. Bijvoorbeeld als ik net in bed lig of midden in een focusproject zit. Daarom heb ik altijd een notitieboek naast me liggen waarin ik die spontane ingevingen kan neerpennen. Soms zijn dat blogonderwerpen, soms receptideeën, soms een behangsoort die ik acuut op onze gangmuur wil. Ik noteer het allemaal, zodat ik ’s avonds kan kijken of ik er iets mee wil of niet (vaak blijkt dat leuke behang op een helder moment tóch niet zo perfect). Zo’n ideeënlijst geeft mij rust, omdat ik kan doorgaan met waar ik mee bezig was én niet bang hoef te zijn dat een potentieel geniale ingeving vervliegt.
 2. Begin de dag met een focuslijst. Maak steeds aan het begin van de dag een lijst met 3 punten die vandaag jouw topprio’s zijn. Dat is vooral prettig als je (net als ik) soms de neiging hebt om je takenlijst oneindig uit te breiden, waardoor er geen einde aan komt. Bepaal daarom voordat je begint dé 3 dingen die jij absoluut vandaag wilt doen. Begin met die 3 dingen en spreek met jezelf af dat je dag geslaagd is als die 3 prio’s zijn afgetikt.
 3. Noteer de dagelijkse dankbaarheidsdingen. Schrijf aan het eind van elke dag 3-5 dingen op waar je vandaag dankbaar voor was. Noteer ze niet alleen om daarna het boekje direct dicht te klappen, maar sta er bewust bij stil. Dit is vooral fijn om je niet alleen te laten opslokken door piekergedachten of stressfactoren. Het maakt je ervan bewust dat er náást die dingen ook veel is om dankbaar voor te zijn.
 4. Schrijf een reminder voor de dag op. En dan niet “Niet vergeten om het vuilnis buiten te zetten”, maar een positieve reminder. Denk aan bemoedigende woorden die helpen om vandaag iets spannends aan te gaan. Of een positieve affirmatie, zoals “Ik kan meer dan ik denk” of “Wat er ook gebeurt, ik ben goed genoeg”. Zet die op een prominente pagina waar regelmatig je oog op valt. Dan word je er gedurende de dag steeds aan herinnerd.
 5. Doe iets creatiefs in je boekje. Creativiteit brengt je even in een andere wereld, los van wat er door je hoofd spookt. Ook voor creatieve uitspattingen is een notitieboekje perfect (wat een wondermiddel!). Maak bijvoorbeeld een vlugge schets (waarbij het gaat om het schetsplezier, niet om het resultaat!), doodle letters in een vrolijk handschrift, schrijf een gedichtje of bedenk een recept voor het avondeetmenu na werk. Dat helpt om je gedachten te verzetten en stress te verminderen.
chaos in je hoofd tips
 1. Noteer “Oh ja, niet vergeten om…”-dingen direct. Ben je eindelijk begonnen met een lang uitgesteld werkproject, bedenk je opeens dat je vergeten bent om je ouders te feliciteren met hun veertigjarig huwelijk. Meteen maar even doen? Nou, een goed alternatief is een “Oh ja, niet vergeten om”-lijstje maken. Noteer daarop de hele dag door alle gedachten waar je nog iets mee moet. Van felicitaties die nog de deur uit moeten tot appjes die je wilt beantwoorden of filmtitels die je niet wilt vergeten. Als je die dingen allemaal opschrijft, kun je er later op de dag iets mee doen en is je hoofd even leeg.
 2. Schrijf op waar je je druk over maakt. Klinkt niet direct als een manier om de chaos in je hoofd kwijt te raken, maar het kan daar goed voor werken. Het idee is dat je alle bronnen van gepieker opschrijft om daarna per punt na te gaan of dit écht jouw gepieker waard is. Stel jezelf per punt deze vragen:
  • Kan ik er iets aan veranderen? Zo ja, wat kun je doen?
  • Kan ik de situatie niet veranderen, maar wel accepteren? Je kunt er niets aan veranderen dat je morgen een werkdag van 11 uur hebt. Er zit niets anders op dan de werkdag aangaan.
  • Helpt het als ik hier met anderen over praat? Soms maakt het de chaos in je hoofd minder als anderen het kunnen relativeren.
  • Wat helpt mij om er nu minder over te piekeren? Helpt het om afleiding te zoeken of een wandeling te maken? Of om alvast alleentijd in te plannen voor na de drukke werkdag?
 3. Houd een habit tracker bij. Heb je je zinnen gezet op bepaalde goede gewoontes die je meer rust brengen (zoals dagelijks mediteren, je telefoon eerder wegleggen of op tijd naar bed gaan)? Dan is dit een goede manier om vol te houden en dankzij die gewoontes structureel meer rust in te bouwen. Verdeel een lijntje in 30 vakjes, voor elke dag één. Maak een vakje groen als het gelukt is en kleur het rood als het er niet van kwam. Een groen vakje geeft een goed gevoel, een rood vakje motiveert om het morgen anders te doen.
 4. Maak een ultieme anti-chaos-lijst. Voor de momenten dat je hoofd als een klas vol rondrennende kleuters voelt, is het altijd handig als je een lijstje hebt met manieren om de chaos acuut te verminderen. Je hebt vast 5-10 dingen die je direct een fijner gevoel geven. Voor mij werkt een flauw kattenfilmpje bijvoorbeeld geweldig goed voor mijn stressniveau en humeur. Het is fijn om jouw eigen anti-chaotisch-brein-recept te bedenken. Zet het op een centrale pagina, zodat je het er op chaosmomenten altijd bij kunt pakken.

Heb jij nog meer slimme dingen waar een notitieboekje bij kan helpen?

1
1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 14 september 2023 op 8:30 am - Beantwoord

  Zo’n dumplijst vind ik echt een heel goed idee. Nooit gedaan nog, maar is echt wel wat voor mij en mijn volle hoofd.
  En eh, ik ben ook echt dol op notitieboekjes. En natuurlijk heb je overal een andere voor nodig, want elke smoes is goed genoeg om er weer één te mogen kopen;).

 2. Daenelia 14 september 2023 op 11:40 am - Beantwoord

  Een bullet journal helpt. Kan in elk type notitieblok en is er echt op gericht om structuur te maken van de chaos in je hoofd. En wat dacht je van een overzicht van films en tv series die je wilt zien? Of hoever je bent met een boek? Ook leuk om bij te houde.
  In mijn boekje staan de afspraken voor de dag, notities van meetings en alles wat met mijn bedrijf te maken heeft (wat ik dan later weer verwerk in Notion).

 3. Wendy 19 september 2023 op 10:27 pm - Beantwoord

  Die f*ck it list ga ik onthouden. Dat lijkt me nou een fijn lijstje om te maken.

 4. Anne 12 oktober 2023 op 11:59 pm - Beantwoord

  Met het risico dat ik je hart breek: ik gebruik geen notitieboeken 😂 Geleerd na m’n ADHD diagnose: ‘hou alles op een plek’. En dat doe ik dan toch het liefst digitaal, zodat het altijd bij de hand is en er geen thee op kan vlekken.

  Inmiddels wel een todolijst met dingen die echt relevant zijn en dan nog een document ‘De Grote Inpiratielijst’, met dingen die ik wil hebben, plaatsen die ik nog wil bezoeken enz. En dat is alles!

  Moet wel bekennen dat ik, wanneer ik de HEMA inloop, toch regelmatig denk ‘hmm… zal ik toch een boekje kopen’ 😌

Recente blogs

Inkiekje #115 | Vlinderverwondering, vijgencreatie & vriezerweek

1 juli 2024|Persoonlijk|

Afgelopen weken ging ik de grote vriezerweekuitdaging aan. Oftewel: ik dwong mezelf (nee, onszelf) om creatieve verzinsels te maken met alles wat al een tijdje in de voorraadkast en vriezer ligt te liggen. Dat pakte best heel leuk uit! En dat is nog niet alles wat me een glimlach bezorgde. Ik verbaasde mezelf met een keuze die ik eerder nooit durfde te maken, er stond een mega-pakket met onze allereerste tuinaanwinst op de stoep, ik maakte voor het eerst zelf ijs en ik leerde een belangrijke levensles over maxi-jurken en fietsen. Kijk je mee in mijn inkiekje?

10 (handige én onhandige!) verborgen talenten van mij

17 april 2018|Persoonlijk|

Verborgen talenten hebben we allemaal wel. Misschien heb je een stem als een nachtegaal of kun je geweldig mooi tekenen. Over die twee talenten beschik ik zelf niet, maar gelukkig heb ik een aantal andere dingen waar ik naar eigen zeggen best goed in ben. Bereid je voor: even nuttig zijn die verborgen talenten niet allemaal. Sterker nog, sommige talenten was ik liever kwijt dan rijk geweest. Toch leek het me leuk om 10 dingen te benoemen waar ik ongemerkt een talent voor heb ontwikkeld.

Couscous met rode biet, pompoen & gekarameliseerde rode ui

11 januari 2024|Recepten|

Het seizoen voor rode bieten en pompoen is hier! Laten die twee nu allebei groot favoriet bij mij zijn en ook nog eens bijzonder goed matchen. De hoogste tijd dus om dit gouden duo een spotlightplek tussen de recepten te geven! In deze couscous stelen pompoen, gekarameliseerde ui én rode biet de show. Deze couscous met rode biet serveer je met een zelfgemaakte tahin-dressing, knapperige kikkererwten en zoete rozijntjes. Een heerlijke kom met een lekker zoete en kruidige smaak is het resultaat! Keukenspullen klaar, proberen maar.