Hoe voorkom ik een dip na de feestdagen?

3 jan 2017 | Persoonlijk, Positiviteit | 30 reacties

In december word ik eerst ontzettend verwend met Sinterklaas, geniet ik van het samenzijn met kerst en luid ik even later in feeststemming het nieuwe jaar in. Maar wat nu als we het kerstdiner achter onze kiezen hebben en ook de voorraad oliebollen er weer doorheen is? Dat terwijl het zomerzonnetje helaas nog lang niet om de hoek komt kijken. Zelf vind ik begin januari nooit zo’n fijne tijd en bij mij leidt dat weleens tot een dip na de feestdagen. Gelukkig ben ik me daarvan bewust en dus stelde ik voor januari een aantal plannen op om de maand goed door te komen.

dip na feestdagen tips

Mezelf kerstvakantie gunnen

Aangezien ik geen fulltime kantoorbaan heb en in plaats daarvan een paar freelance klusjes doe, is de verleiding soms groot om gewoon de hele tijd door te werken. Dit jaar wil ik juist proberen om er aan het begin van 2017 iets rustiger in te komen. Nu is dat dit jaar niet zo moeilijk, omdat ik op dit moment een paar dagen in Barcelona zit. Heerlijk om het jaar in de zon én samen met mijn broertje te beginnen! Volgende week heb ik wel weer een aantal afspraken op de planning staan en wordt het flink aanpoten, maar het is fijn om de maand niet meteen in de vijfde versnelling te starten. Dat is zeker iets wat ik er volgend jaar ook in wil houden, of dat nu met een reisje naar het buitenland is of niet.

Mezelf dik aankleden

Ik ben een echte koukleum en het helpt bij mij alleen al tegen een dip na de feestdagen als ik me warm aankleed. Bibberend van de kou vind ik de winter namelijk een stuk vervelender. Met een heerlijk vest aan, een sjaal om en een dikke winterjas kan ik de kou buiten iets beter trotseren. Dit jaar draag ik een sjaal die mijn oma heeft gebreid (zo lief!), waardoor zelfs wachten in de wind op het station een stuk minder erg is.

Leuke feestjes en uitjes inplannen

Wie zegt dat het na kerst en Oud & Nieuw is afgelopen met de feestjes? Het helpt mij heel erg om na de decembermaand gewoon nog een aantal leuke dingen in te plannen. Ik heb de mazzel dat er meerdere familieleden jarig zijn in januari en februari, waardoor het sowieso al een feestmaand is. Maar ook zonder verjaardagen kun je er iets moois van maken. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om een dagje shoppen in de uitverkoop, een avondje naar de bioscoop in te plannen met mijn moeder (de winter is hét filmseizoen!) of om eens heerlijk te theeleuten en bij te kletsen met een vriendin. Dat soort momenten zijn me minstens zo dierbaar als de feestdagen zelf.

dip na feestdagen tips

Goed voor mezelf zorgen

Ik schreef al eerder een artikel over wat persoonlijke verzorging met je kan doen. In dat artikel had ik het vooral over de verzorging van je uiterlijk, maar je kunt persoonlijke verzorging natuurlijk nog veel breder trekken. Het gaat ook over gezond en genoeg eten, een goed slaapritme hebben en jezelf af en toe een rustmomentje gunnen. Daarnaast kan het fijn zijn om inderdaad die heerlijke douchegel eens uit de kast te trekken of jezelf in te smeren met een fijne body butter. Bij mij helpt het in ieder geval als ik, juist tijdens de donkere wintermaanden, mezelf lekker uitleef voor de badkamerspiegel. Door mezelf goed te verzorgen, zit ik meteen wat beter in mijn vel en heb ik meer energie om een dip na de feestdagen tegen te gaan.

Dingen blijven ondernemen

Als er iets is wat bij mij een dipje versterkt, dan is dat wel als ik toegeef aan mijn gevoel en de hele dag op de bank blijf liggen. Daarom helpt het me om elke dag iets op de planning te hebben staan. Al is het maar dat ik buiten een blokje om wandel of even naar de winkels ga. Frisse lucht, contact met anderen en het idee om er even uit te zijn, kan me ontzettend goed doen. Bovendien is het een goede manier om je gedachten even te verzetten.

Een frisse start maken

Januari mag dan niet mijn favoriete maand zijn, maar ik vind het wel ontzettend fijn dat januari ook een frisse start van een nieuw jaar betekent. Ik probeer januari daarom niet meer alleen te zien als een dip na de feestdagen, maar vooral als een maand waarin alle mogelijkheden nog open liggen. Zo heb ik nieuwe doelen opgesteld voor dit jaar, waar ik met frisse moed aan wil werken. Ook heb ik een goed boek op mijn nachtkastje liggen, heb ik nieuwe blogideeën en verschijnen er langzaamaan weer meer leuke vacatures online. Als ik het zo bekijk, is januari eigenlijk zo slecht nog niet.

Wat doe jij om van de tijd na de feestdagen iets moois te maken?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

30 Reacties

 1. Aneta

  Wat mooi dat je jezelf blijft triggeren om deze koude maand(en) zo goed mogelijk door te komen. Persoonlijk heb ik daar niet zo’n last van en ben stiekem wel blij dat alles weer een gewone ritme heeft. Ik verheug me op de wintersport die binnenkort gaat komen. Veel plezier in Barcelona!

  Antwoord
  • Romy

   Wat heerlijk dat je op wintersport gaat! Dat is zeker iets fijns om je op te verheugen in de winter :)

   Antwoord
 2. Mariëlle

  Nooooo girl Barcelona, ik ben ZO jaloers, have fun <3 Heel goed lijstje, je moest zeker in deze tijd van het jaar goed voor jezelf zorgen!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Haha, ik vind het zelf ook zó tof om hier een paar dagen te zitten, voel me echt een bofkont :)

   Antwoord
 3. Claire

  Fijn artikel! Wat tof dat je in Barcelona zit, geniet ervan (:

  Antwoord
 4. Vlijtig Liesje

  Ik ga hardlopen. Dat werkt altijd. Daarna voel ik me hoe dan ook beter. Al was het maar omdat ik klaar ben met hardlopen ; )

  Antwoord
 5. Lieke - Life as Lieke

  Goede tips! Ik heb er eigenlijk geen last van, heb juist zin om dingen te ondernemen enz. Als ik wel last krijg van een dip weet ik dit artikel te vinden ;) Veel plezier in Barcelona, geniet ervan!

  Antwoord
  • Romy

   Wat fijn om te horen dat jij juist het tegenovergestelde hebt in de winter :) Alleen maar goed! Dankjewel, dat genieten komt zeker goed :)

   Antwoord
 6. Ayla

  Wat leuk, Barcelona! Voor mij helpt het heel goed om elke dag even buiten te zijn, tijdens daglicht-uren. Ik merk in januari altijd pas echt hoeveel last ik heb van die donkere dagen, dus even een frisse neus en wat daglicht in de oogjes helpt enorm! Geniet nog even verder in Barca!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Ja, buitenlucht kan mij ook echt goed doen. Het is soms zo vroeg donker en dan is het fijn om toch even wat zonlicht te pakken :)

   Antwoord
 7. Sandra

  Ik denk dat je er inderdaad goed aan doet om je aan dit allemaal te houden! Voor mij helpt het echt om elke dag te wandelen. Ik merk dat ik momenteel voor het eerst geen dip heb na de feestdagen. Denk echt dat dit komt doordat ik voor elke dag doelen bedenk en ook lekker veel buiten ben. :)
  Aaah en ik ben jaloers joh. Super veel plezier in Barca! :D

  Antwoord
  • Romy

   Echt fijn om te horen dat je dit jaar geen dipje hebt na de feestdagen! Buiten zijn kan zo ontzettend helpen, zelfs met dit koude weer. Wandelen vind ik ook echt heerlijk om te doen en ik probeer het tegenwoordig elke dag minstens 20 minuten te doen. Zo fijn :)

   Antwoord
 8. Merel

  Ahw wat een lief lijstje dit! Ik vind het juist heerlijk om na die feestdagen weer even mijn rust te pakken en al mijn to-do lijstjes af te werken van mijn studie & blog. Plus nog wat boodschapjes doen zodat ik na de vakantie weer lekker fris kan beginnen!

  Antwoord
  • Merel

   Oh, en veel plezier in Barcelona!

   Antwoord
   • Romy

    Lief! Dankjewel :)

    Antwoord
  • Romy

   Het heeft inderdaad ook wel weer wat om het na kerst en oud & nieuw wat rustiger aan te kunnen doen. Zo’n frisse start vind ik ook wel weer lekker :)

   Antwoord
 9. nancy

  Ik vind het na de feestdagen ook altijd ineens zo saai! Maar heerlijk zeg om even naar Barcelona te gaan. We krijgen toch wel foto s te zien he?

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ja zeker weten! Ik heb al aardig wat foto’s gemaakt :)

   Antwoord
 10. Sofie

  Hmmm, herkenbaar: na de kerstdagen is de winter voor mij klaar en wil ik lente. Nu. Maar eigenlijk is de winter nog maar pas begonnen… Nog even doorbijten naar warmere dagen dus! Ik ben dan weer wel blij dat de feestjes klaar zijn (hoewel we ook nog wat op de planning hebben hoor), maar dat heeft dan weer te maken met mijn gezondheid natuurlijk.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat het vanwege jouw gezondheid ook wel fijn is als de drukte en de feestjes voorbij zijn. Gelukkig begint het warmere weer vaak al voordat de winter officieel voorbij is, maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg lente worden ;)

   Antwoord
 11. marleen@burgertrutjes

  Ja, dat helpt bij mij dus ook! Veel dingen plannen! Anders vind ik de winter zoooo lang duren!

  Antwoord
 12. Saskia

  Ik heb er eigenlijk nooit zo’n last van, hoewel ik vast na mijn xxl vakantie straks weer even met tegenzin om 7:00 op werk sta ;-) Geniet van Barcelona! ben erg benieuwd naar de foto’s

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) Het is superleuk hier! Ik kan me voorstellen dat het na de vakantie wel extra lastig is om zo vroeg te beginnen. Altijd even inkomen na een paar weken uitslapen ;)

   Antwoord
 13. Charel

  Lekker doorgaan helpt mij vaak! Gewoon leuke uitjes plannen en afspreken! X

  Antwoord
 14. Cindy

  Heb ook wel een januari dipje. Mezelf creatief bezighouden helpt altijd.

  Antwoord
 15. Sherry

  Wat een leuke blog. Ik lees altijd en voor de ontspanning even af en toe een uitje plannen met vriendinnen.

  Antwoord
  • Romy

   Dat valt dit jaar bij mij mee, hoor ;) In dit artikel heb ik alleen een aantal dingen op een rijtje gezet die me kunnen helpen om zo’n dipje bij voorbaat te voorkomen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs