De feestdagen zijn voorbij. Het nieuwe jaar is begonnen. BAM! Weg eindeloos (na)tafelen bij het kerstdiner, weg stoofpeertjes, weg 24/7 kerstliedjes en weg oliebollen met krenten! Het normale leven begint weer en dat kan soms even wennen zijn. Maar is de overgang wel zó groot? Ook van de periode na de feestdagen kun je prima iets moois maken. Ook al duurt het nog 350 dagen tot de kerstdagen, met deze 9 tips kun jij ook op de donkere dagen na de feestdagen in de feeststemming blijven. Of kun je daar in ieder geval iets moois van maken!

 1. Doorbreek de sleur. De feestdagen zijn speciaal. Je hebt leuke dingen op de planning staan, je eet extra lekker en van een wekker was wellicht even geen sprake. Maar wie zegt dat je na de feestdagen direct weer moet terugvallen in de sleur? Juist, niemand! Doorbreek de sleur (bijvoorbeeld met deze 10 tips) en doe eens gek. Spreek op een doordeweekse avond af, neem een keer een dag vrij of zet eens een leuke film (kerstfilm of niet!) op. Inclusief feestelijke hapjes en al.
 2. Zie er het positieve van in. Zelfs als je al maanden van tevoren aftelt tot de feestdagen, kun je vast iets positiefs bedenken aan het feit dat het normale leven weer is begonnen. Misschien kun je de structuur wel waarderen of geniet je ervan dat je weer naar de radio kunt luisteren zonder steeds de stem van Mariah Carey te horen. Wie weet zie je er zelfs naar uit om weer aan het werk te gaan. Hoe dan ook, sta eens stil bij wat deze periode voor jou juist fijn maakt.
 3. Zorg voor kerstachtige gezelligheid. Kerst draait vaak om gezellig samenzijn met mensen die je dierbaar zijn. Maar waarom zou dat specifiek bij de feestdagen horen?! Je kunt ook prima na de feestdagen mensen optrommelen voor een minstens zo gezellige avond. Je kunt ook in februari het gourmetstel uit de kast halen. En met familie bijkletsen en een leuke film kijken lukt net zo goed zonder kerstfilms op televisie.
 4. Maak leuke plannen voor het nieuwe jaar. Het jaar dat je onlangs hebt ingeluid met champagne, appelbeignets en oliebollen is nog bijna helemaal blanco. Hoog tijd om je nog lege agenda te vullen met fijne vooruitzichten. Plan een paar dagjes weg. Of maak alvast plannen voor de zomervakantie (hallo, vroegboekkorting!). Maar natuurlijk kun je ook werk maken van je doelen. Maak lijstjes met actiepunten die daarbij passen om van het jaar, ook na de feestdagen, een succesvol feestje te maken.
 5. Leg jezelf geen onmogelijke goede voornemens op. Vaak word je direct na de feestdagen al doodgegooid met reclame over sportscholen en dieetshakes. Natuurlijk is het bewonderenswaardig als je je levensstijl in één keer drastisch wilt omgooien, maar maak je doelen wel haalbaar. Liever jezelf af en toe nog op iets lekkers trakteren dan razendsnel afvallen en daarna nóg meer snakken naar snacks. Pak het aan op een manier waar jij je goed bij voelt. Of kies een goed voornemen waar je wél vrolijk van wordt.
 6. Haal leuke decoratie in huis. Ook nadat je de kerstspullen achter slot en grendel hebt opgeborgen, kun je je woning feestelijk versieren. Laat gerust de gezellige lichtjes nog even hangen. En haal bijvoorbeeld mooie bloemen in huis of ga op zoek naar andere decoratie. Een leuke bezigheid op zich en het maakt thuis zitten op donkere winterse dagen ook fijner.
 7. Gun jezelf rust. Dat het normale leven weer is begonnen na de feestdagen, betekent niet dat je als een malle van afspraak naar afspraak moet racen. Rust is minstens zo belangrijk. Juist nu. Plan gerust een avond vrij of houd een weekenddag voor jezelf in plaats van je verplicht te voelen alle nieuwjaarsborrels af te gaan. Zeker nu het lang donker is, kan rust en slaap veel goeds doen voor je humeur.
 8. Verklaar de voorjaarsschoonmaak voor geopend. Lekker cliché, maar ook ik kan een bezem door het huis na de feestdagen wel waarderen. Zo’n flinke schoonmaak leidt je af, geeft je een goed gevoel en zorgt ervoor dat je in een fijn huis thuiskomt. Dus pak er een vuilniszak bij, verblijd de kringloopwinkel met spullen die je niet meer gebruikt of verdien een centje bij door je oude meuk mooie spullen op Marktplaats te verkopen.
 9. Start met iets nieuws. Ben je bang voor het standaard dagelijkse ritme na de feestdagen? Grijp dan de gelegenheid aan om juist nu aan iets nieuws te beginnen. Je kunt je, net als vele landgenoten, aanmelden bij de sportschool. Of ga bijvoorbeeld op zoek naar een cursus of training die je aanspreekt. Juist na de feestdagen is er volop gelegenheid om je voor zoiets aan te melden.

En weet je het nu nog niet? Organiseer dan na de feestdagen een Sinterkerstennieuw-feestje. Altijd leuk!

Moet jij na de feestdagen weer wennen aan het normale leven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 7 januari 2019 op 6:26 am - Beantwoord

  Hele leuke tips om de feeststemming erin te houden! Daar ga ik zeker iets mee doen.

 2. Marije 7 januari 2019 op 6:50 am - Beantwoord

  Ik heb dit keer mijn kerstboom iets langer laten staan om de stemming erin te houden maar nu is het idd tijd voor verder gaan met ontspullen en de voorjaarsschoonmaak

  • Romy 7 januari 2019 op 5:00 pm - Beantwoord

   Heerlijk toch om de kerstboom nog even te laten staan! Succes alvast met de grote schoonmaak en opruiming! ?

 3. Josephine 7 januari 2019 op 7:36 am - Beantwoord

  Haha, een Sinterkerstennieuw-feestje! Ik heb alvast de voorjaarsvakantie in mijn agenda gezet, dat is ook al iets om naar uit te kijken. Maar nee, eigenlijk vind ik het niet erg dat het nieuwe jaar weer begonnen is. Na alle snoeperij geniet ik weer van de gewone maaltijden en een normaal ritme. En de kerstboom staat nog eventjes…

  • Romy 7 januari 2019 op 9:08 pm - Beantwoord

   Ik kan de gewone periode na de feestdagen inderdaad ook wel waarderen. De rust en structuur heeft ook wel weer wat 🙂 Bij ons staat de kerstboom ook nog, maar dat is volgens mij meer omdat mijn moeder nog geen afscheid heeft kunnen nemen 😉

 4. Hilly Nicolay 7 januari 2019 op 7:49 am - Beantwoord

  Het is weer wennen:(

  Ik ga beginnen met “ontspullen” deze week:)

  Groet.

  • Romy 7 januari 2019 op 9:08 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een goed plan! Ik wens je veel succes toe met opruimen en ontspullen. Hopelijk helpt dat al om weer aan de tijd na de feestdagen te wennen.

 5. Amy 7 januari 2019 op 8:13 am - Beantwoord

  Haha, ik kon juist niet wachten tot alle kerstspullen de woonkamer uit konden en het gewone leven weer begon. 🙂 Puntje 8 stond ook hoog op mijn lijstje: we zijn dit weekend begonnen met flink opruimen.

  • Romy 7 januari 2019 op 9:09 pm - Beantwoord

   Ik kan de periode na de feestdagen inderdaad ook wel waarderen. Weer terug in het normale ritme komen, heeft ook wel wat 🙂 Succes met de grote opruiming in huis!

 6. Shirley 7 januari 2019 op 8:27 am - Beantwoord

  Vandaag begint de eerste volle werkweek. Ik heb er best zin in, maar kwam wel moeilijk uit bed, haha. Bij mij is de voorjaarsschoonmaak in extreme mate begonnen, want deze week worden de foto’s van mijn huis voor Funda gemaakt. De meeste spullen staan dus verstopt in dozen, haha.

 7. Mariska 7 januari 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Met iets nieuws beginnen is wel een goede, dan voelt het helemaal als een frisse start!

 8. Jenn 7 januari 2019 op 10:00 am - Beantwoord

  Leuke tips! En mooie nieuwe lay-out 🙂

  • Romy 7 januari 2019 op 9:11 pm - Beantwoord

   Haha, vroeg opstaan is inderdaad wel weer even wennen na de vakantie. Ik moest ook even wennen toen mijn wekker weer vroeg ging vanochtend.
   Spannend dat er deze week foto’s voor Funda worden gemaakt van je woning! Dat is inderdaad wel hét excuus om eens flink op te ruimen, haha.

  • Romy 7 januari 2019 op 9:11 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben er ook helemaal blij mee 🙂

 9. Sandra 7 januari 2019 op 10:04 am - Beantwoord

  Ik heb altijd een soorr dipje na de feestdagen en het gevoel dat ik in een gat val ofzo haha. Dus hele goede tips!!

 10. Giovanna Jansen 7 januari 2019 op 11:16 am - Beantwoord

  Hoewel ik het nieuwe jaar ook een uitgelezen moment vind om op te ruimen en met nieuwe dingen te beginnen, mis ik stiekem die gezelligheid (inclusief lichtjes, kaarsjes en kerstboom ;-)) toch wel een beetje. Dus bedankt voor de mooie tips om het heerlijke feestgevoel van afgelopen maand toch nog even vast te houden!

  • Romy 7 januari 2019 op 9:19 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad wel jammer als de gezellige kerstversiering weer in de dozen moet. Alhoewel je de lichtjes en kaarsjes natuurlijk ook altijd nog even kunt laten staan 😉 Hopelijk kun je de fijne stemming van de feestdagen toch nog even vasthouden.

 11. bychristiana 7 januari 2019 op 11:22 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik denk dat veel mensen er wat aan hebben. Ik was na kerst eigenlijk al wel een beetje klaar met alle kerstigheid, ik heb de boom dit jaar dan ook opgeruimd nog voor oud en nieuw;-) Ik wilde lekker fris en opgeruimd aan het nieuwe jaar beginnen. Nieuwe dingen starten, dat is denk het beste ‘voornemen’ voor een nieuw jaar. Zo ben je DAAR mee bezig, in plaats van ’treuren’ dat de feestelijkheden om je heen allemaal voorbij zijn.

 12. Judith 7 januari 2019 op 12:09 pm - Beantwoord

  Wat een leuk onderwerp voor een blogpost dit 🙂 Leuk geschreven!

  • Romy 7 januari 2019 op 9:21 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Een frisse start van het nieuwe jaar is veel beter dan blijven stilstaan bij de feestdagen die voorbij zijn. En op zich natuurlijk ook wel lekker om weer een opgeruimd huis te hebben zonder kerstversiering 🙂

  • Romy 7 januari 2019 op 9:22 pm - Beantwoord

   Danjewel! 🙂

 13. Evelien 7 januari 2019 op 1:08 pm - Beantwoord

  Heel fijne tips! En erg nuttig, gezien de welbekende winterdip na de feestdagen. Het is ook zo’n grauw weer, bah..
  Zelf ben ik lekker bezig met alle Kerstspullen naar zolder te brengen en al m’n kamerplanten (ik heb er over de 100!) weer een plekje te geven. En daar komt vanzelf een beetje schuiven en ordenen van! En voor ik het weet zit er een nieuw kleurtje op de muur, zijn er meubels verplaatst, noem het maar op 😛

  • Romy 7 januari 2019 op 9:24 pm - Beantwoord

   Haha, heerlijk toch! Zo’n kleine verbouwing of herinrichting van je woonkamer is altijd fijn. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. En wat leuk dat je zo veel kamerplanten hebt! Meer dan 100 planten? Wauw! Ik vind het al een uitdaging om er één levend te houden, haha.

 14. Anna 7 januari 2019 op 1:28 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik merk dat ik er heel erg in moet komen zo na de feestdagen. Vorige week heb ik wel gezellig gegourmet met vriendinnen, waardoor ik weer even die gezelligheid van de feestdagen voelde.

 15. Yvonne 7 januari 2019 op 1:38 pm - Beantwoord

  Hoe zeer ik ook van de feestdagen hou, ik vind het altijd juist heerlijk als ze voorbij zijn. Het normale ritme geeft me eigenlijk ook altijd wel weer een hernieuwd plezier zo in die eerste weken van januari. Meestal is het pas in februari, maart dat ik het lang vind duren tot de feestdagen. Ontspullen en al beginnen met de grote schoonmaak vind ik wel een goede. Lekker opgeruimd het nieuwe jaar beginnen!

  • Romy 7 januari 2019 op 9:27 pm - Beantwoord

   Wat leuk om nog zoiets na de feestdagen te plannen! Het is inderdaad vaak wel weer even wennen als je weer ‘back to normal’ gaat na de feestdagen. Hopelijk ben je snel weer een beetje aan het normale ritme gewend <3

  • Romy 7 januari 2019 op 9:37 pm - Beantwoord

   Wat leuk om juist zo’n positief geluid over de tijd ná de feestdagen te horen! Ik kan me er zeker wel in herkennen. Ook ik houd wel van de frisse start en het ritme dat je vanaf januari weer hebt. Veel plezier met de grote voorjaarsschoonmaak! Of beter gezegd: geniet vooral lekker van het fijne resultaat dat dat oplevert 🙂

 16. Evelyne 7 januari 2019 op 5:33 pm - Beantwoord

  Na de feestdagen durft mijn moeder wel eens roepen: ‘oef, eindelijk weer een normale week’, maar ikzelf kan de feestdagen wel nog smaken. Alleen dit jaar niet.. Welk gevoel ik volgend jaar met de feestdagen zal hebben weet ik nog niet. Ik vrees dat het toch nooit meer hetzelfde zal zijn..

  • Romy 7 januari 2019 op 9:38 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat de feestdagen zo beladen zijn geworden! Veel sterkte! <3 Ik hoop oprecht dat de feestdagen, ondanks dat ze misschien niet meer hetzelfde zijn, toch volgend jaar nog iets fijns zullen hebben voor je.

 17. Ingrid 7 januari 2019 op 6:48 pm - Beantwoord

  Ben ik dan echt de enige die een dansje doet omdat de feestdagen voorbij zijn? Eeeiindelijk weer aan de goede kant van het jaar zitten en ik de dagen tot het voorjaar begint weer kan aftellen? Met als hoogtepunt de zomer in het vooruitzicht… Ik kan niet wachten!! Hup de sopdoek door het huis en ramen open! Kom maar op met dat nieuwe jaar ?

 18. Simone 7 januari 2019 op 6:55 pm - Beantwoord

  Is het erg dat ik afgelopen feestdagen sowieso niet in de feeststemming was? Ik wil er niet te veel over kwijt, maar we hebben gewoon geen makkelijk jaar gehad. Ik ben eigenlijk blij dat die feestdagen weer voorbij zijn en we allemaal weer normaal doen, haha. Hopelijk kan ik dit jaar weer meedoen met de feestgekte!

  • Romy 7 januari 2019 op 9:39 pm - Beantwoord

   Heerlijk, zo’n enthousiast bericht over deze periode! En weet je, je hebt helemaal gelijk 🙂 Ik geniet er ook wel echt van dat de dagen weer langzaam langer gaan worden en die voorjaarsschoonmaak is ook absoluut niet verkeerd.
   Geniet van deze tijd! 🙂

  • Romy 7 januari 2019 op 9:40 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat het zo’n vervelend jaar is geweest! Ik kan me voorstellen dat je dan vooral blij bent dat het jaar voorbij is en je met een schone lei kunt beginnen in 2019. Ik hoop dat dit jaar je veel meer moois zal brengen dan 2018 <3

   • Simone 8 januari 2019 op 8:55 am - Beantwoord

    Het ziet er in elk geval wel positief uit voor dit jaar, gelukkig! Allemaal leuke dingen waar we naar uit kunnen kijken.

    • Romy 8 januari 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

     Wat fijn om dat te horen! Ik wens je een heel mooi 2019 toe!

 19. Wendy Schuchmann 7 januari 2019 op 8:22 pm - Beantwoord

  Een nieuw jaar na de feestdagen geeft mij energie en ik ben het dan ook eens met de tips ‘zie er het positieve van in’, ‘maak leuke plannen voor het nieuwe jaar’, ‘verklaar de voorjaarsschoonmaak voor geopend’ en ‘start met iets nieuws’ 🙂 Ik vind het ook leuk om weer aan het werk te zijn!

  • Romy 7 januari 2019 op 9:41 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je het fijn vindt om weer aan de slag te gaan met werken en juist frisse energie krijgt van dit nieuwe jaar. Maak er wat moois van! 🙂

 20. Nikita 8 januari 2019 op 7:12 am - Beantwoord

  Ik vond het vroeger soms wel eens wennen, twee weken vakantie en rust. Maar ik zou liegen als ik zei dat ik niet blij was toen ik mijn trouwe schoolbus uit de verte zag komen met zijn oplichtende letters. Het moment dat er een bus van het openbaar vervoer kwam met in koeien van letters BRUGGE erop, maakte mijn hart toch altijd een sprongetje. Mensen verklaardeb mij gek, maar dat maakte me niks uit. Alleen maar mooi als je zo graag naar school gaat toch? Dit jaar liggen de zaken wel anders. Ik nam vanmorgen mijn trein en had een meh-gevoel. Ik hou van mijn vrienden en opleiding, maar de druk die erop ligt breekt me. Ik maak er het beste van, op naar het eerste examen!

  • Romy 8 januari 2019 op 7:22 pm - Beantwoord

   Het is ook niet niks, de examens en de stress die de examens met zich meebrengen! Ik hoop dat je de dag goed bent doorgekomen en het gevoel van enorme druk een beetje kon loslaten. Zet hem op deze week! Jij kunt dit 🙂

 21. Mevrouw Marloes 8 januari 2019 op 11:02 pm - Beantwoord

  Binnenshuis draag ik gewoon het hele jaar kersttruien, hahah. Wel zo comfortabel en warm! Heb een aantal haalbare voornemens voor mijzelf opgesteld, zoals dit schooljaar afstuderen. Met die doelen moet het wel goedkomen 🙂

  Verder hoef ik nooit zo te wennen. Dat was als kind wel anders als opeens Sinterklaas, Kerstmis en Oud&Nieuw weer voorbij waren. Gelukkig ben ik eind januari jarig, haha.

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 9 januari 2019 op 8:22 am - Beantwoord

   Haha, groot gelijk heb je hoor! Kersttruien zitten ook heerlijk warm en fijn. En met je verjaardag in januari heb je eigenlijk gewoon lekker twee feestmaanden. Leuk hoor! 🙂
   Spannend dat je dit jaar (hopelijk) gaat afstuderen! Zet hem op alvast met de laatste loodjes voor je studie.

 22. chucky1012 10 januari 2019 op 5:31 am - Beantwoord

  Geweldige tips want hierdoor raakt men ook niet in een winterdip ???????

Recente blogs