vrolijk vertelsel

Soms zit geluk in een piepklein hoekje. Juist daarom is het eigenlijk zonde als je kleine dingen net zo snel vergeet als dat ze gebeuren. Daarom wil ik wat vaker vrolijke vertelsels delen. Oftewel, positieve verhalen en anekdotes die het onthouden (méér dan) waard zijn. Vandaag mag een nogal nieuwsgierig kijkende vrouw uit de supermarkt het spits afbijten. Een verhaal over hoe een persoon je totaal kan verrassen en hoe een ontmoeting van een halve minuut je dag volledig kan maken.

Woensdagavond

Het is woensdagavond. Na een lange thuiswerkdag heb ik mezelf een subtiele schop onder mijn kont weten te geven. Na een dag achter beeldschermen te hebben doorgebracht, vond ik dat ik wel wat buitenlucht kon gebruiken. Om het nuttige met het aangename te verenigen, vertrok ik naar de supermarkt. Kon ik meteen mijn diepvries met nieuw brood vullen!

Vrolijk was ik niet per se. Mijn afspraak van die avond ging niet door, waardoor ik – op een heleboel zakelijk mailcontact na – vandaag niemand anders dan de kat zou spreken. Een supermarktuitje leek me dan ook een goed idee om toch onder de mensen te zijn. Ook al zou mijn woordenwisseling uit niets meer dan “Goedenavond!”, “Pinnen graag!” en “Fijne avond nog!” bestaan.

Bij de supermarkt leek mijn winkelmandje zich ongemerkt te vullen met iets meer alleen nieuw brood. Nieuwe hummus kon ik ook wel gebruiken. En de netjes met mandarijnen lagen me zo ongegeneerd aan te gapen dat ik het niet kon laten er een mee naar huis te nemen. Een paar minuten later stond ik met mijn mand in de rij voor de kassa. Vanuit mijn ooghoek zag ik een onbekende vrouw naar me kijken. Direct schoten er allerlei gedachten door mijn hoofd. Die varieerden van “Ik heb toch niet mijn jas binnenstebuiten aangetrokken” tot “Als er maar niet wc-papier uit mijn panty hangt”. Gelukkig had ik dit keer mijn eigen klunzigheid overschat. Zelfs van spinazie tussen mijn tanden was geen sprake.

Complimenten die je niet verwacht

Ik voelde me ietwat ongemakkelijk toen de vrouw me even later nog steeds aanstaarde terwijl ik het brood en de mandarijntjes in mijn tas stopte. Ik tilde mijn tas van de band en was vastbesloten dit keer zonder nieuwe plantjes en bloemen te kopen de weg naar de supermarktuitgang te vinden.

Na twee stappen richting de uitgang sprak de vrouw me aan. “Ik moet je toch even iets zeggen,” begon ze, “wat zie jij er ontzettend leuk uit met je mooie jas en met al je kleding mooi op elkaar afgestemd. Echt helemaal glam!” Met elk woord dat uit haar mond kwam, leek ik meer te gaan glunderen. “Wauw, wat lief zeg!”, bracht ik stamelend uit. Ik geloof wel een keer of drie. De plantjes in de supermarkt liet ik voor wat ze waren. Met een grote glimlach liep ik de supermarkt uit. “Fijne avond nog!”, riep ik de vrouw met vrolijke toon na. Ondertussen keek ik tevreden naar de weerspiegeling van mijn outfit in de winkelruit.

Iemands dag maken? Geef een compliment!

Soms kunnen mensen je verrassen. En soms kan iets piepkleins je humeur 180 graden laten bijdraaien. Eén ding wist ik na afloop zeker: naar buiten gaan als je een hele dag alleen bent geweest, is nooit een slecht idee. Dat houden we erin. Net als het geven van complimenten. Maar de volgende keer wil ik degene zijn die – spannend of niet – een voor mij onbekende met een spontaan compliment verrast. Al is het maar omdat ik er misschien wel, net als deze vrouw bij mij deed, iemands dag mee kan maken.

Heb jij weleens een onbekende een compliment gegeven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 28 november 2019 op 6:30 am - Beantwoord

  Een hele mooie ervaring! Ik zou in eerste instantie ook gedacht hebben dat er iets vreemds aan me zou zijn op dat moment. Wat leuk dat de vrouw je zo’n mooi compliment heeft gegeven.

 2. Lianne 28 november 2019 op 7:19 am - Beantwoord

  Wat leuk dat die vrouw je zomaar een compliment geeft! Zouden we eigenlijk meer moeten doen. Ik maak het helaas nooit mee. Ik heb zelf wel eens een compliment aan een vreemde gegeven, maar dan vooral als diegene naast me stond te wachten in een bushokje of zo. Ik vind het inderdaad zo ongemakkelijk om iemand aan te staren of achterna te hollen!

  • Romy 28 november 2019 op 11:18 pm - Beantwoord

   Zo’n compliment aan een onbekende geven is inderdaad nogal spannend en zelfs wat ongemakkelijk. Maar eigenlijk doe je er mensen altijd wel een plezier mee. Wel heel mooi trouwens dat je de vrouw in het bushokje een spontaan compliment hebt gegeven!

 3. Naomi 28 november 2019 op 7:40 am - Beantwoord

  Zo lief! Ik zou hetzelfde hebben als jij, dat ik me in eerste instantie heel ongemakkelijk zou voelen door de blikken van de ander, maar dit is echt lief. Ik geloof dat ik zelf nooit een compliment aan een vreemde heb gegeven (ik ben stiekem heel verlegen;)), maar word wel altijd blij van complimenten van anderen. Grappig genoeg gaan die vaak over mijn bril. Die is helemaal niet heel opvallend, maar ik kies wel vaak voor een model dat je ‘ziet’. Geen eenvoudig gouden montuur voor mij. Overigens vind ik dat dus heel mooi, maar als ik het dan zelf op heb, vind ik het ineens niet meer mooi. Het past niet bij me.

  • Romy 28 november 2019 op 11:21 pm - Beantwoord

   Complimenten uitdelen, zeker aan vreemden, is ook gewoon heel spannend. Ik besefte me na deze gebeurtenis dat ik dat ook echt wat vaker zou moeten doen, ook al vind ik dat spannend.
   Wat leuk dat je regelmatig complimenten over je bril krijgt! Ik vind het ook juist wel tof dat je kiest voor een opvallende bril. Nu ben ik trouwens wel heel benieuwd naar je montuur 🙂

 4. Hermien - KouweKleren 28 november 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Wat leuk! Heel herkenbaar hoe zoiets je hele dag zonnig kan kleuren. Ik deel ook graag complimenten uit, maar slik ze ook heus wel eens in, in het kader van ‘ongemakkelijk’. Meer reden om dat niet meer te doen.

  • Romy 28 november 2019 op 11:21 pm - Beantwoord

   Jammer eigenlijk hoe ongemakkelijkheid ons soms kan tegenhouden om een compliment uit te delen. Heel herkenbaar! En dat terwijl een compliment geven eigenlijk alleen maar een ander blij kan maken.

 5. Els 28 november 2019 op 8:11 am - Beantwoord

  Wat een lief verhaal. Een complimentje kan zo je dag maken.

 6. Jantine 28 november 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Geweldig!?
  Gek eigenlijk dat we ons altijd zo onzeker voelen onder iemands blik (maar zo herkenbaar!)
  Fijne dag!

 7. Audrey 28 november 2019 op 8:58 am - Beantwoord

  Superleuk! Ik neem me regelmatig voor om dit vaker te doen. Nu ga ik het echt weer meer doen, beloofd!

  • Romy 28 november 2019 op 11:22 pm - Beantwoord

   Mooi dat je ook vaker complimentjes wilt uitdelen! Het kan soms wat ongemakkelijk voelen, maar eigenlijk is het ontzettend waardevol om wat vaker te doen. Bij deze beloof ik dus ook plechtig dat ik dat echt wat vaker wil gaan doen 😉

 8. Meaghan 28 november 2019 op 9:12 am - Beantwoord

  Awww wat super lief! Zo leuk om een complimentje van iemand te krijgen die je helemaal niet kent! Ook goed dat ze je gewoon durfde aan te spreken! Het kan echt iemands dag maken <3

  • Romy 28 november 2019 op 11:23 pm - Beantwoord

   Inderdaad echt heel dapper dat ze me gewoon aansprak! Ik vond het echt heel lief dat ze over de drempel heen stapte en me aansprak om dat complimentje te geven.

 9. bychristiana 28 november 2019 op 9:39 am - Beantwoord

  Wat ontzettend lief en leuk! Ik kan me voorstellen dat zoiets je dag echt kan maken. Ik vind het ook altijd leuk om mensen complimentjes te geven. Laatst nog had ik een meisje bij mij in de winkel met een heel leuk mutsje op en ik zei dat ik haar mutsje zo leuk vond. Zo fijn om te zien hoe mensen dan inderdaad gaan glunderen. Ik merk ook dat mensen onzeker over bepaalde dingen zijn die anderen niet eens zien. Ik sprak een meisje en die zei; ik heb zo’n slechte huid’. Nou ja! Dat was echt helemaal niet zo! Ik zei dat dan ook tegen haar en toen glimlachte ze wel en zei ze; vind je dat echt? Ja echt, zei ik! Dat zette me wel aan het denken over hoe we over onszelf denken, dat dat blijkbaar niet altijd heel positief is.

  • Romy 28 november 2019 op 11:26 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je de klant dat compliment gaf! Met zo’n klein compliment kun je soms echt iemand een heel positief gevoel geven.
   Wat je zegt over de manier waarop we naar onszelf kijken, herken ik wel trouwens. Soms kunnen we onzeker zijn over dingen die anderen helemaal niet zien. Ik was bijvoorbeeld voordat ik naar de ortho stapte al wat onzeker over mijn tanden. Toen ik vervolgens tegen een paar vriendinnen zei dat ik onzeker was over mijn gebit, kreeg ik van iedereen te horen “Huh, jij?! Maar jij hebt zulke rechte tanden!” Blijkbaar zat dat deels dus gewoon tussen mijn oren.

 10. Iris 28 november 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Ah super leuk!! Dat iemand dat gewoon zegt is wel echt heel aardig. Ik ben benieuwd wat je aan had.
  Complimenten zouden we allemaal wat meer moeten geven. Het is ontzettend leuk om te krijgen en het is ook heel leuk om mensen blij te maken met zo iets kleins!

  • Romy 28 november 2019 op 11:24 pm - Beantwoord

   Absoluut! Een complimentje geven is eigenlijk maar een kleine moeite, maar kan echt iemands dag maken.
   Ik droeg die dag trouwens mijn okergele winterjas en een bijpassende sjaal 🙂

 11. Anna 28 november 2019 op 12:02 pm - Beantwoord

  Superleuk. Wat had je aan die dag?
  🙂

 12. Senna 28 november 2019 op 12:40 pm - Beantwoord

  Wat leuk! En dan blijkt ook maar weer dat niet negatief hoeft te zijn als iemand je aanstaart.

  • Romy 28 november 2019 op 11:28 pm - Beantwoord

   Precies! Dat was ook een van de dingen die ik door deze situatie leerde 🙂

 13. Amy 28 november 2019 op 2:01 pm - Beantwoord

  Wat onwijs lief van die mevrouw! Toch mooi hoe een complimentje iemands dag kan maken he.. eigenlijk doen we dat allemaal veel te weinig.

 14. Rachel Kromdijk 28 november 2019 op 3:48 pm - Beantwoord

  Ik doe dit ook weleens bij mensen, maar op de een of andere manier schrikken ze altijd eerst.
  Daarna kan je zien dat ze het enorm waarderen! Wat leuk dat ze dit zo deed.

  • Romy 28 november 2019 op 11:28 pm - Beantwoord

   Echt heel leuk inderdaad dat die vrouw toch de stoute schoenen aantrok om het tegen me te zeggen. En wat stoer dat jij ook regelmatig complimentjes geeft aan anderen! Het kan best spannend zijn inderdaad, maar je kunt er echt iemands dag mee maken.

 15. Simone 28 november 2019 op 5:18 pm - Beantwoord

  Wat super lief. Ik heb een vreemde collega in de lift wel eens een complimentje gegeven inderdaad.

 16. Mariska 28 november 2019 op 6:21 pm - Beantwoord

  Wat een ontzettend lief en leuk compliment 🙂

 17. evelien 28 november 2019 op 7:44 pm - Beantwoord

  Dat zijn zulke leuke verrassende complimenten!
  Kan je helemaal blij van worden. <3
  Liefs,
  Evelien

 18. Ilona Wielinga 28 november 2019 op 7:59 pm - Beantwoord

  Aah zo leuk! Ik krijg zelf regelmatig complimenten over mijn glimmende blauw/groenige Dr. Martens (ze vallen ook echt wel op). Vind dat ook altijd zo lief en bijzonder.

  • Romy 28 november 2019 op 11:29 pm - Beantwoord

   Wat tof dat je daar regelmatig complimenten over krijgt! Ik vind het zelf ook altijd wel mooi om te zien dat mensen echt een eigen stijl hebben en zoiets opvallends dragen, dus wat mij betreft zijn die complimenten helemaal terecht 🙂

 19. Laurine 28 november 2019 op 8:40 pm - Beantwoord

  Oh, wat een lief verhaal! Zelf twijfel ik altijd of ik iemand moet zeggen dat ik degene haar kapsel leuk vind of ze een leuke trui aanheeft. Ik ben altijd bang dat mensen het raar zouden vinden, maar eigenlijk zou ik die stap tóch moeten zeggen. Want wie heeft nu niet graag een complimentje af en toe?

  • Romy 28 november 2019 op 11:30 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Natuurlijk is het spannend om op een vreemde af te stappen, maar met een lief compliment kun je niet anders dan een ander heel blij maken.

 20. Wendy 29 november 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Ik heb wel eens iemand gezegd: wat hebt u een mooie tas bij u. De tas was zo mooi ik moest er iets van zeggen.
  Maar gewoon iemand goede dag zeggen doet goed. Of het nu een ouder iemand is of een buitenlandse vtouw die zich zo meer op haar gemak voelt in een vreemd dorp.

  • Romy 9 december 2019 op 10:09 pm - Beantwoord

   Inderdaad, ook mensen gedag zeggen is al fijn. Een kleine moeite, groot plezier!

 21. Giovanna Jansen 29 november 2019 op 6:04 pm - Beantwoord

  Ah wat lief en wat leuk! Een welgemeend compliment krijgen (en geven ook trouwens!) is zo fijn.

 22. Evelyne 29 november 2019 op 9:32 pm - Beantwoord

  Hoe leuk is dat! Ik geef wel vaak complimentjes, maar aan vreemde mensen vind ik dat toch nog een drempel.

  • Romy 9 december 2019 op 10:12 pm - Beantwoord

   Vreemde mensen een complimentje geven is ook wel heel spannend. Ik moet daarvoor zelf ook nog een drempel over, ook al weet ik dat je er vaak echt iemands dag mee kan maken.

 23. Anna 30 november 2019 op 12:27 pm - Beantwoord

  Ah wat lief! Altijd leuk om complimentjes te krijgen van mensen die je niet kent, haha! Laatst gaf ik tijdens het uitgaan een meisje een compliment over haar schoenen. Dat vind ik ook altijd zo leuk aan uitgaan: je bent ineens zo dichtbij mensen waar je overdag waarschijnlijk voorbij was gelopen. Tijdens het uitgaan zijn er veel minder drempels en zitten mensen niet alleen maar op hun telefoon, maar wordt er echt met elkaar gepraat 😀

  • Romy 9 december 2019 op 10:29 pm - Beantwoord

   Wat lief, dat compliment voor het meisje bij het uitgaan! En eigenlijk wel mooi hoe het uitgaan de drempel voor dat soort spontane complimentjes een beetje verlaagt 🙂

 24. Anouk 1 december 2019 op 3:30 pm - Beantwoord

  Ik werd helemaal blij en warm van dit verhaal. Wat een heerlijk blogje.

 25. Simone 1 december 2019 op 7:56 pm - Beantwoord

  Wat leuk zeg, zo’n compliment van een onbekende. Eerlijk gezegd doe ik dat niet zo snel, al weet ik niet goed waarom. Een tijdje geleden kreeg ik ook een compliment van een vreemde (weet helaas niet meer wat), maar ik vind complimentjes ontvangen nog wel eens lastig, zeker van een onbekende haha.

  • Romy 9 december 2019 op 10:45 pm - Beantwoord

   Complimentjes ontvangen is inderdaad een kleine uitdaging op zich. Wel heel leuk dat je een compliment van een onbekende kreeg. Dat blijft toch heel bijzonder, ook al voelt het soms misschien wat ongemakkelijk.

 26. Nikita 3 december 2019 op 5:39 pm - Beantwoord

  Ik ben iets te verlegen om een compliment te geven aan een vreemde, of te onzeker. Maar ik denk dat dat met de jaren wel nog komt. Wat ik wel deed (valt niet onder onbekenden natuurlijk) is wanneer ik een leerkracht echt tof vond het gewoon zeggen. Vroeger hing daar zo’n ’taboe’ rond want als je dat deed was je al snel de nerd van de klas. Maar ik herinner me nog aan het einde van het zevende, ik had dat jaar gewoon echt een hele toffe leerkracht Nederlands gehad. Ik keek altijd uit naar haar lessen en ik kon het ook gewoon heel goed vinden met haar. Dus na de laatste les ben ik op haar afgestapt en heb ik gezegd welke toffe leerkracht ik haar vond. Haar glimlach werd met de seconde groter. Vroeger in mijn oude klas (en dan spreek ik echt van vorige school, niet die waar ik de laatste drie jaar zat) zei ik dat ook wel eens. En dan werd er als niet grappig grapje (het was eigenlijk echt kwetsend bedoeld) geroepen; Punten tekort dat je moet slijmen bij de leerkracht?”, Waarop ik altijd terugriep; ik heb punten genoeg voor X zijn of haar vak. Toen zwegen ze, want iedereen wist dat dat zo was en mijn schoolresultaten altijd top waren. Daarmee zette ik ze mooi met hun mond vol tanden. Maar dat terzijde, heeft hier niks mee te maken.

  Ik krijg de laatste tijd heel veel complimentjes over mijn haar. Vroeger was ik daar best wel onzeker over en wilde ik het stijl hebben. Nu ben ik blij met die wilde bos krullen en draag ik het zo graag los. Als ik maar mijn krullen voel meebewegen. Heel vaak zijn er klanten die echt verbaasd zeggen; Welke mooie bos krullen heb jij of Zulk mooi haar dat jij hebt. En dan voel ik me altijd heel blij. Een maandje geleden kwam er een vaste klant naar me toe die al vijf zes jaar in de winkel kwam. Echt een hele vaste klant, heeft heel veel medewerkers zien komen en vertrekken (en dat zijn er meer dan 70) en hij zei dat ik in al die jaren tijd, van al die 70 kassiersters, hij mij een van de vriendelijkste en tofste vindt. Nu weet ik niet wie die anderen waren, maar ik vind het wel oprecht een heel mooi compliment 🙂

  • Romy 12 december 2019 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je dat soort complimenten aan je leerkracht kon geven! Dat vereist ook heel wat lef, maar ik weet zeker dat een docent dat enorm kan waarderen. Wel kinderachtig dat klasgenoten soms op die manier reageerden. Het is toch juist leuk en lief dat je zoiets tegen een docent zegt?! Goed dat je daarin trouw aan jezelf bent gebleven!
   Wat een prachtig compliment heb jij trouwens van die klant gekregen. Steek die maar in je zak! 🙂 Enne, de complimenten over je krullenbos zijn meer dan terecht. Je hebt echt een prachtige bos krullen.

 27. Jessica J. 8 december 2019 op 11:37 am - Beantwoord

  Hoe leuk! Gek hoe we automatisch aannemen dat mensen staren omdat er iets mis is, hé?

  • Romy 14 december 2019 op 10:09 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Iemand die naar je staart, kan dat ook juist om een positieve reden doen, zo bewees deze vrouw maar weer.