vrolijke gedichten 2

10 vrolijke gedichten om je positiviteit aan te wakkeren

 • 2 mei 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Vrolijke woorden in rijmvorm gieten vind ik één van de leukste dingen om te doen. Daarom deel ik op Instagram 1-2x per week vrolijke gedichten. Soms met een diepere boodschap, soms bedoeld om meer in jezelf te geloven, soms geschreven als duwtje in de rug en soms gewoon bedoeld om een beetje vrolijkheid in de wereld te slingeren. Aangezien ik dat nu al vijf jaar doe, heb ik een hele lading gedichten op mijn harde schijf staan. De komst van mijn nieuwe computer leek me een goed moment om daar eens doorheen te gaan en een paar van mijn vrolijke gedichten te bundelen. Dit zijn er tien die jou hopelijk een glimlach bezorgen.

Vrolijke gedichten – omdat de slingers niet vanzelf uit de kast komen

Met Vaker Vrolijk heb ik vanaf het begin één duidelijk doel voor ogen. Ik wilde anderen én mezelf vaker vrolijk maken. Een klein beetje blijheid op het internet gooien, maar dan zonder dat het te zoetsappig en overdreven positief zou worden. Want laten we wel wezen: je kunt niet elke dag met een lach van oor tot oor uit je bed stappen. Sommige dagen zijn gewoon te rot om een rondje van dankbaarheid te doen of om eens even goed je zegeningen te tellen. Ook een rotdag mag er zijn. Ik hoop dat ik met mijn blog een klein beetje nuchtere positiviteit (met een eerlijk tintje én met ook aandacht voor de mindere dagen) kan brengen, juist in een wereld die wel wat meer positiviteit kan gebruiken.

Nu is dichten iets wat ik al vanaf jongs af aan doe. Ik won er ooit prijzen mee door slagzinnen op rijm te schrijven, maar tegenwoordig gooi ik mijn vrolijke gedichten meestal op Instagram. Daar win ik geen boeken en tickets voor theatershows mee, maar leuk om te doen is het wel. Soms zijn de gedichtjes geïnspireerd op iets uit mijn eigen leven. Soms zijn ze ook een stok achter de deur voor mezelf. En soms zijn ze gewoon vanuit het hart geschreven omdat ik een boodschap heel belangrijk vind om over te brengen.

Dit zijn 10 van die vrolijke gedichten waarmee ik je wellicht een hart onder de riem steek, een zetje in de rug geef of je zelfliefde een kleine oppepper geef.

Gedicht 4
Gedicht 3

Straal

Vaak zijn we volop bezig met onszelf aanpassen en pogingen doen om in hokjes te passen en aan verwachtingen te voldoen. Voor mij was het een enorme eyeopener dat mensen je vaak juist leuker vinden als je niet te veel wilt zijn zoals zij. Laat je unieke kanten en je rauwe randjes ook zien. De kans is groot dat mensen om je heen je een nog fijner mens vinden als je op en top jezelf bent én daar oké mee bent. Dan komen je mooie kanten nog meer naar voren en zal je merken dat de kanten die jij “minder” vindt ook echt wel wat kunnen hebben.

Nieuw begin

Als je niet lekker in je vel zit, kan het soms heel overweldigend zijn. Moet je nu echt je leven veranderen om weer geluk te voelen? Je baan opzeggen? Met je hele inboedel verkassen naar de andere kant van het land? Of op z’n minst naar de Bahama’s of Bali afreizen omdat het vast en zeker aan het Hollandse weer ligt? Ik ben zelf gaan merken dat je leven veranderen vaak juist een kwestie is van minimale stapjes zetten. Als je je vandaag niet fijn voelt, kun je vandaag al iets piepkleins doen wat jou helpt om je prettiger te voelen. Stuur een klein beetje bij en doe vandaag één klein ding anders dan hoe je het gisteren deed. Dat is vaak al een eerste aanzet naar meer geluk.

Toen ik niet zo lekker ging bij mijn kantoorbaan, was het voor mij bijvoorbeeld al een goede stap om naar een loopbaancoach te stappen. Daarnaast ging ik met mensen praten die wél hun droombaan hadden gevonden en besloot ik om hobby’s buiten mijn werk om op te pakken. Later heb ik wel mijn baan opgezegd, maar het heeft bijna een jaar gekost voordat ik op dat punt stond. Juist door het in kleine stapjes aan te pakken, kon ik een nieuw begin creëren zonder dat het veel te spannend voelde.

Volg me op Instagram voor meer vrolijke gedichten

Op Instagram deel ik nog veel meer van dit soort vrolijke gedichten (én kun je wel een paar honderd gedichten terugvinden die ik de afgelopen jaren met liefde heb getikt). Volg me op Instagram als je dit soort gedichten (en een boel inkiekjes in mijn dagelijks leven) leuk vindt.

Gedicht 1
Gedicht 2

Dankbaar

Sinds ik van mijn eetstoornis ben hersteld, kan ik zoveel meer dankbaarheid voelen. Niet eens voor grootse dingen, maar gewoon voor het feit dat ik het leven mag leven. Dat betekent niet dat ik elke dag springend uit mijn bed kom en vol enthousiasme start met wat er op de planning staat. Er is soms ook een scheutje duisternis of een moment dat alles allemachtig groots en spannend voelt. Maar ik probeer me steeds in te prenten dat er altijd lichtpuntjes zijn, als je er maar voor openstaat.

Als ik me rot voel, kan een lekker ontbijt al een fijn geluksmoment zijn. Of een mooie wandeling of een paar takken aan de bloesemboom voor onze deur die mee wapperen met de wind. Dankbaar zijn voor wat er is (en op die manier leven in het moment), is een mooie manier om je negatieve gedachten of gepieker te sussen.

Met de wind

Als er iets is wat mij af en toe in de weg zit bij mijn geluk, dan zijn het wel zorgen. Vaak zorgen om niets overigens. Over wat andere mensen wel niet van me vinden of wat er zou kunnen gebeuren als het allerergste en meest ongeloofwaardige scenario uitkomt… Proberen om me niet te druk maken over wat nog wel of niet komen gaat, brengt mij meer positiviteit. Het laatste stukje van dit vrolijke gedicht vat dat het beste samen:

Laat je angsten vliegen,
weg met wat niet op jou slaat.
Als je dat laat bij een ander,
is waar zelfliefde ontstaat.

We kunnen ons zo druk maken (ik wel tenminste) over wat anderen van ons denken. Piekeren over wat een ander heeft gezegd. Blijven dubben over iemand die het niet eens is met je keuzes of die graag laat weten wat hij zou hebben gedaan als hij jou was geweest. Maar besef dat oordelen van anderen vaak meer zeggen over die persoon dan over jou. Dat de ander een bepaalde keuze te spannend vindt, betekent niet dat jij er ook maar niet voor moet gaan. En als een ander iets veroordeelt, zegt dat vaak meer over hoe die persoon in het leven staat. Iedereen is anders. Iedereen doet dingen anders. Dat is oké.

Laat de angst en meningen van de ander bij die persoon (of blaas ze lekker ver weg in de grootste tornado-storm) en volg je eigen pad.

Gedicht 7
Gedicht 6

Geluk

Hoop houden is voor mij in mijn begin-twintigerjaren een belangrijk thema geweest. Ik was ziek en mijn leven stond in het teken van veel piekeren, te fanatiek sporten en een enorme angst om dingen anders te gaan doen. Wat ik in die tijd leerde, is om nooit de hoop te verliezen. Hoe donker het misschien op een bepaald moment ook lijkt, weet dat er altijd een punt komt waarop dingen er weer zonniger uitzien. Dat lijkt nu misschien nog ver weg, maar het punt komt. Echt.

Wat ik mezelf bijvoorbeeld vaak inprentte, is dat je leven er over één jaar totaal anders uit kan zien. Het lijkt misschien alsof de situatie waarin je nu zit voor altijd is. Of dat het verdriet dat je nu voelt nooit minder wordt. Maar geloof me: in 365 dagen kan er heel veel veranderen. Houd vast aan de gedachte dat nare periodes nooit voor altijd zijn. Uiteindelijk komt er na regen een regenboog (of op z’n minst een glimp ervan) en na wolken weer een klein straaltje zonlicht. Ook voor jou!

Ergens

Mijn eerste neiging als ik niet wist waar ik goed aan deed, was vaak tien mensen om hulp vragen. Of twintig zelfs, als de twijfel al helemaal hoog zat. Het probleem was alleen dat ik dan mijn eigen gevoel compleet uit het oog verloor en naast mijn eigen twijfels ook nog met de goedbedoelde adviezen van twintig man moest dealen. Hoe kon ik op die manier nou weer een knoop doorhakken?

Door coaching (en ook door veel te vallen en – wat schaafwonden rijker – weer op te krabbelen), ben ik gaan leren dat je vaak zelf al wel weet wat je écht wilt. Vaak zegt je eerste ingeving of een fijne vrolijke kriebel in je buik (of juist een nare baksteen op je maag als iets niet goed voelt) al wel waar jij goed aan doet. Luister dáárnaar en probeer je rationele twijfels, piekergedachten en de mogelijke oordelen van anderen te parkeren. Blijf dicht bij jezelf om de beste keuzes te kunnen maken.

vrolijke gedichten
vrolijke gedichten

Klein

Na een scrolsessie door Instagram kan het soms voelen alsof geluk ‘m vooral zit in de allergrootste dingen. In updates op je LinkedIn-profiel (nieuwe diploma’s of banen!) of in verlovingsringen, verre reizen, sprookjeshuwelijken, huisaankopen en echo-foto’s met blij nieuws.

Natuurlijk is dat óók geluk. Maar vergeet niet dat geluk ‘m ook zit in de niet-mijlpaalwaardig dingen die ook heel mooi zijn. In die ene keer dat je leuke post krijgt die niet in een blauwe envelop verpakt zit. In het likje zelfgemaakt beslag voor je appeltaart. In een glimlach van een kind op straat. Of in een leuk appje of mailtje dat je niet had zien aankomen. Dat zijn dan misschien geen dingen om op Instagram met de hele wereld te delen, maar het zijn wel juist die momenten die je blij kunnen maken.

Slingers

De laatste zin van dit vrolijke gedicht prent ik mezelf vaak in als ik aan het piekeren sla:

Leef niet zoals het hoort,
maar zoals dat bij je past.

Het is prima als jij als enige uit een vriendengroep niet van de feestjes bent en daarom een uitnodiging voor een kroegentocht afslaat. Je mag een ware huismus zijn terwijl mensen om je heen al backpackend de wereld verkennen. En het is prima als jij meer, minder of anders werkt dan je werkende medemens. Trek je feestjurk aan als jij daar zin in hebt, ook als anderen dat wat te frivool vinden voor een doordeweekse dag. Doe lekker wat jou goed doet en stippel je eigen vrolijkheidspad uit. Jouw leven, jouw feestje.

vrolijke gedichten 11
vrolijke gedichten 12

Vrij

Het gevoel van vrij zijn is iets wat mij heel gelukkig maakt. Ik ben bijvoorbeeld dol op doelloos door Amsterdam slenteren, dansjes door de kamer maken als niemand kijkt of in mijn eentje dingen ondernemen en dan met niemand rekening hoeven te houden. Daarom schreef ik dit vrolijke gedicht als reminder dat jij altijd vrij bent om te gaan. Ik schreef eerder ook al eens een artikel over vrij zijn, juist voor als je het gevoel hebt vast te zitten.

Besef dat je áltijd de vrijheid hebt om dingen anders te doen dan hoe je ze deed en om te breken met verwachtingen. Als dat is wat jou gelukkig maakt, ga ervoor! Het leven is veel te kort om alsmaar naar de pijpen van anderen te dansen.

Zo al goed

De laatste van deze vrolijke gedichten gaat over goed zijn zoals je bent. Want dat bén je! Je hoeft niet in ieders perfecte plaatje te passen of aan al je zelf hoog gelegde latten te voldoen. Ook zonder dat alles ben jij al goed als mens. Laat de onhaalbare verwachtingen los, schrap de ideeën over wat je wel niet moet bereiken om goed genoeg te zijn en besef dat jij – inclusief al je imperfecties – een prima mens bent. Hartstikke prima zelfs! Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, wordt het leven in één klap tien keer leuker.

Om dit overzicht van vrolijke gedichten vrolijk af te sluiten: wat kun jij waarderen aan jezelf?

vrolijke gedichten 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 2 mei 2023 op 9:06 am - Beantwoord

  Wat een positiviteit in de ochtend 😀 ! (Maar wel echt fijn, want soms mag ook ik wel eens uit mijn meer cynische schil stappen en gewoon toegeven: er zijn meer leuke dingen dan vervelende dingen.) Het is makkelijker om op te sommen waar je niét tevreden over bent met jezelf, he? Laat me eens een poging wagen de andere kant op: ik ben enorm blij en dankbaar dat ik echt elke ochtend kan opstaan met een oprecht gevoel dat een nieuwe dag nieuwe kansen biedt: om het juiste te doen, om opnieuw te beginnen, om dingen te herstellen. Ik ben in de ochtend niet dezelfde persoon die in slaap viel. En ik mag echt nieuwe kansen aangrijpen. (Maar lukt het niet: morgen is een nieuwe dag.)
  – En nu ga je onmiddellijk zorgen dat die leuke gedichten op een of andere manier gepubliceerd worden in een book of een e-book. 😉

  • Romy 4 mei 2023 op 10:16 pm - Beantwoord

   Mooie positieve woorden! En zo waar: elke ochtend heb je de kans om dingen anders te doen dan daarvóór, en dat alleen al is een fijn besef.

   Enne, wie weet komt dat boek of e-book met gedichten er nog eens 🙂 Lijkt me wel heel leuk, en is zeker een bucketlist-ding voor ooit.

 2. Johanna 2 mei 2023 op 3:04 pm - Beantwoord

  Zo knap, dat je dat kunt. Eenvoudige en diepgaande gedichten, die toch noch rijmen….

  • Romy 4 mei 2023 op 10:11 pm - Beantwoord

   Wat lief, dank je wel 🙂

Recente blogs

Peptalk | Wat als het even niet jouw dag is…?

8 maart 2018|Persoonlijke groei|

Vaker Vrolijk is mijn vrolijke, positieve en blije online dagboek. Met pagina’s gevuld met blije momenten, leuke uitjes en dingen waar ik met plezier aan terugdenk. Maar soms – heel soms – zit er in dat blije virtuele dagboek ook een iets minder geslaagde dag die ik er het liefste hardhandig uit zou scheuren. Zonder in details te treden, wilde ik gewoon eens van me afschrijven na een minder fijne dag gisteren. Daarom een oppepper voor mezelf en misschien ook wel voor jou, als jij dat nodig hebt. Om je te laten zien dat vervelende dagen er ook bij horen. En om je te laten weten dat je best mag balen (eventueel in een joggingbroek én met een reep chocolade in je hand!).

Update (of beter: Pipdate) | Hoe gaat het na 1 maand met Pippa?

26 juni 2019|Persoonlijk|

Alweer een maand geleden mocht ik mijn nieuwe huisgenoot verwelkomen. En dat was geen knappe Casanova, geen verre vriend die nog een verblijfplaats zocht en ook geen ongewenste indringer. Nee, ik heb het over de pluizenbol die luistert naar de naam Pippa. Alweer een maand geleden haalde ik haar op in het verre oosten van Nederland om mijn huis voortaan met haar te delen. En dus vond ik het tijd voor een update, of beter gezegd een Pipdate: hoe gaat het nu met Pippa? Ik praat je helemaal bij over hormonen, ondeugende taferelen en vooral heel veel liefde.

Mijn doelen voor 2017

1 januari 2017|Persoonlijk|

Het is zover: de eerste dag van 2017 is aangebroken. Je zou het een dag als elke andere dag kunnen noemen, maar voor mij heeft 1 januari toch altijd iets speciaals. Er staat weer een heel nieuw jaar voor ons klaar met nieuwe momenten om te beleven en maar liefst 365 dagen om in te vullen. Een nieuw jaar voelt voor mij ook als een schone lei om mee te beginnen. Ik stel dan ook altijd aan het begin van het jaar een aantal doelen voor mezelf op. Aneta gaf mij de Liebster Blog Award (zo lief!) en daarbij hoorde onder andere de vraag wat mijn doelen zijn voor 2017. Die vraag wil ik vandaag beantwoorden.