situaties waar je niet aan hoeft te twijfelen|niet twijfelen aan jezelf

7 dingen waar jij niet aan hoeft te twijfelen

 • 3 juni 2019
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
situaties waar je niet aan hoeft te twijfelen

Twijfels hebben we allemaal weleens. Soms zijn het kleine twijfels, bijvoorbeeld als je een ellenlange menukaart voorgeschoteld krijgt waarop wel vier gerechten staan die je doen watertanden. Maar je kunt ook grotere twijfels ervaren. Doe je het wel goed genoeg? Ben je wel leuk en interessant? Heb je iets wel handig aangepakt of zal het faliekant misgaan? Dit zijn 7 situaties waarin je twijfels niets meer en niets minder verdienen dan een enkeltje Verweggistan.

 1. Of mensen je wel leuk vinden. Wat zal ze van mij vinden? Vindt hij mij wel echt leuk? Die twijfel is vaak nergens voor nodig. Over het algemeen zullen mensen om een reden met je omgaan: ze waarderen je om wie je bent. Natuurlijk zijn er altijd kennissen of vrienden van kennissen met andere interesses of een ander karakter, maar ook dat hoort erbij. Niet iedereen hoeft je leuk te vinden. Maar voor alle mensen geldt: je kunt niet weten wat iemand echt van je vindt. Denken voor andere mensen heeft in ieder geval weinig zin.
 2. Of je wel aan verwachtingen voldoet. Ten eerste, verwachtingen zijn vaak door jou gecreëerd. Je bent vaak zelf degene die de lat ergens (iets te hoog misschien?) legt vanuit de gedachte dat iemand anders dat van je zou verwachten. Je kunt je verwachtingen dus ook zelf bijstellen als ze te hoog gegrepen zijn. Ten tweede, vraag jezelf eens af waarom je die verwachtingen niet zou kunnen waarmaken. Sta eens stil bij wat je al hebt bereikt, bijvoorbeeld met een omgekeerde bucketlist. Denk aan al die keren dat je ook twijfelde aan jezelf en jezelf versteld deed staan. Waarom zou je dan nu aan jezelf twijfelen?
 3. Of je iets wel kunt. Oké, er zijn vast dingen die je echt niet kunt. De elektra van een huis aansluiten bijvoorbeeld in mijn geval. Maar als het gaat om bijvoorbeeld een eerste werkdag of een spannende presentatie, dan is er geen reden om te geloven dat dat jou niet gaat lukken. Ik zal niet weer Pippi’s quote (“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”) tussendoor gooien, maar ik durf wel te zeggen dat je met geloven in jezelf verder komt dan met twijfelen aan jouw kunnen.
 4. Of je wel … genoeg bent. Ben je wel goed genoeg? Slim genoeg? Leuk genoeg? Die gedachten zijn vaak gebaseerd op een vergelijking met anderen, die in jouw ogen misschien wel een streepje voor hebben op jou. Jezelf vergelijken met anderen brengt je alleen geen stap verder en is ook nog eens vaak ongegrond. We zijn allemaal anders, hebben een ander startpunt en een ander karakter. Waarom zou je dan geloven dat jij minder … bent dan een ander? Je kunt de vraag beter omdraaien: waarom zou jij NIET … genoeg zijn?
 5. Of je het wel goed hebt gedaan. Ik ben zo iemand die naderhand weleens twijfelt of ik iets wel handig heb aangepakt. Had ik niet wat anders moeten zeggen? Had ik het niet anders moeten doen? Had ik niet…? Tja, logisch dat die gedachten je niet verder helpen. Wat is gebeurd, is gebeurd. Misschien had je het anders kunnen aanpakken, maar daar is achteraf weinig aan te veranderen. Je kunt er allicht wijze lessen uit trekken voor een volgende keer. Focus liever op wat je in de toekomst nog wel kunt beïnvloeden.
 6. Of je niet raar of anders bent. Ik heb al eens een artikel geschreven over het gevoel anders te zijn. Ik heb dat gevoel ook weleens gehad. Was ik de enige die graag schreef en die haar weekenden liever met een kop thee op de bank doorbracht dan met een cocktail in de disco? Ik geloofde van wel. Inmiddels besef ik dat twijfels over raar of anders zijn nergens voor nodig zijn. Je mag blij zijn dat je kenmerken hebt die jou anders maken dan elke willekeurige voorbijganger op straat. Wat jou anders maakt dan anderen, maakt je juist leuk. Bovendien, wat is “anders”? Ik weet bijvoorbeeld zeker dat ik niet de enige schrijvende theeleut ben.
 7. Of je wel de juiste keuze maakt. Oké, als je besluit om je baan op te zeggen om een strandclub op Antarctica te beginnen, dan is het misschien handig om eerst een lijstje met voors en tegens te maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat keuzes die je maakt met je gevoel en een portie gezond verstand vaak wel goed zullen uitpakken. Je hoeft niet altijd eindeloos te wachten met knopen doorhakken om echt zeker te weten of het goed uitpakt. Soms moet je je twijfels aan de kant zetten en ervoor gaan. Als het dan niet uitpakt zoals je had gehoopt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

De kernboodschap? Twijfel niet te veel aan jezelf en geloof dat je meer in je mars hebt, leuker bent en betere keuzes kunt maken dan je misschien wel denkt. Weg met die twijfels! Als de wiedeweerga.

Lees ook:

In welke situaties twijfel jij weleens aan jezelf?

niet twijfelen aan jezelf

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Judith 3 juni 2019 op 6:23 am - Beantwoord

  Heel fijn zo’n positieve blog op de maandagochtend 🙂 Fijne week!

 2. Darina 3 juni 2019 op 6:44 am - Beantwoord

  Heel mooi en inspirerend! Ik twijfel weleens of ik de juiste keuze maak maar ik moet dat proberen meer los te gaan laten. Fijne tips!

 3. Ilona Wielinga 3 juni 2019 op 7:04 am - Beantwoord

  Wat weer een fijn en positief artikel op de maandagochtend. En je hebt eigenlijk ook helemaal gelijk, ik zou me ook echt minder druk moeten maken over of ik wel goed genoeg ben en of ik wel of niet aan verwachtingen voldoe.

 4. J 3 juni 2019 op 8:15 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje zo op de maandagmorgen. Goede week!

  • Romy 4 juni 2019 op 8:49 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik wens jou ook een mooie week toe.

 5. Naomi 3 juni 2019 op 8:41 am - Beantwoord

  Phoe, ja, dat achteraf nadenken over of ik niet….Die herken ik zeker en het brengt je vooral een hoop getob en levert niets op. Kortom, weg ermee inderdaad. Fijn lijstje weer.

  • Romy 4 juni 2019 op 8:49 am - Beantwoord

   Inderdaad! Die gedachten zijn vaak eigenlijk nergens goed voor, behalve voor een heleboel getob naderhand. Zo zonde! Dat zijn echt gedachten om (stapje voor stapje) te leren naar Verweggistan te sturen 🙂

 6. chucky1012 3 juni 2019 op 9:10 am - Beantwoord

  Fijn artikel op deze mooie dag 😉

 7. Nikita 3 juni 2019 op 9:59 am - Beantwoord

  Iedereen twijfelt wel eens. Het is volgens mij menselijk. Ook ik twijfel genoeg aan mezelf. En hoewel dat door de jaren beter gaat, is het niet altijd evident. Ik kan ook na jaren later aan iets stoms denken en dan mezelf ervoor verwijten. Terwijl dat helemaal niet gaat helpen. ’t Verleden gaat niet ineens veranderen daardoor. Maar dat leer ik nog wel af komende jaren. Het leven is tenslotte een grote leerschool. Ook merk ik dat ik niet altijd zelf op mijn eigen keuzes durf te vertrouwen. Dat probeer ik wel steeds meer te doen. Want ik ben volwassen en vanaf nu kan ik mijn leven in eigen handen nemen. Natuurlijk in de mate van het mogelijke. En als ik keuzes maak doe ik dat met mijn verstand. En verstand heb ik wel genoeg om te weten wat wel of geen goed idee is . Meestal toch. Iedereen maakt natuurlijk fouten daarin, ik ook. Ook nu als het eens slechter gaat, twijfel ik wel eens of ik er wel terug uit raak. Of ik mijn dipje wel overwin en er weer voor kan gaan. Maar dan denk ik achteraf: ‘Nikita, je hebt al zoveel meegemaakt afgelopen jaren en je bent er altijd doorheen gekomen. Nu komt dat ook wel goed. Misschien niet direct, maar het komt wel goed’.

  • Romy 4 juni 2019 op 8:53 am - Beantwoord

   Jouw mooie geruststellende gedachte klopt als een bus. Je hebt eerder ervaren dat je het kunt en dat het goed komt, dus ik weet zeker dat dat ook nu het geval zal zijn <3
   Wat betreft het leren vertrouwen op je eigen keuzes, ik durf wel te zeggen dat ook dat wel meer gaat komen. Ik heb mezelf lange tijd gezien als iemand die geen keuzes kon maken of die daar advies voor nodig had. De laatste tijd doe ik het (deels noodgedwongen, bijvoorbeeld door mijn huis) steeds vaker en merk ik dat ik er zó veel vertrouwen in mezelf voor heb teruggekregen. Je kunt meer dan je denkt. Altijd. Echt waar 🙂

 8. Anouk 3 juni 2019 op 10:09 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd twijfel ik continu aan mezelf. Ik weet wel dat het niet hoeft, maar je doet het toch.

  • Romy 4 juni 2019 op 8:51 am - Beantwoord

   Twijfel is inderdaad menselijk en doe je soms bijna voordat je er zelf erg in hebt. Hopelijk lukt het toch om het stapje voor stapje wat te minderen. Het is je enorm gegund dat je wat meer vertrouwen hebt in jezelf <3

 9. Femke 3 juni 2019 op 12:57 pm - Beantwoord

  Vroeger was ik altijd erg veel bezig met wat anderen van mij vonden. Tegenwoordig interesseert mij dat gelukkig stukken minder. Al ligt het er wel aan om wie het gaat.

  • Romy 4 juni 2019 op 8:54 am - Beantwoord

   Wat goed dat je het al meer kunt loslaten wat anderen van je vinden. Natuurlijk kan het bij sommige mensen nog steeds lastig zijn als ze iets negatiefs van je vinden, maar het scheelt al heel erg als je meer op jezelf durf te vertrouwen en het bij veel mensen meer kunt loslaten.

 10. Wendy 3 juni 2019 op 1:08 pm - Beantwoord

  Ik twijfel de laatste tijd heel erg over welke kant ik op moet, met mijn carrière. En sinds ik een nieuwe baan zoek (ongeveer een half jaar) ben ik ook nog maar vier keer ergens op gesprek mogen komen, dus dat maakt me nóg onzekerder. Daar schiet natuurlijk niemand iets mee op! Hoog tijd om die twijfels overboord te gooien dus, maar dat valt nog niet mee…

  • Romy 4 juni 2019 op 8:57 am - Beantwoord

   Twijfels overboord gooien is inderdaad helaas niet iets wat je in één keer kunt doen. Helaas. Ik hoop wel dat je langzaamaan leert om wat meer te vertrouwen op jezelf en op jouw kunnen.
   Je kunt ook op een andere manier tegen die vier gesprekken aankijken: het is toch al best een prestatie dat er vier mensen zijn die je op basis van je brief hebben uitgenodigd. En met elk gesprek word je er net iets beter in of word je zelf wijzer in wat wel en niet bij je past. Ik heb zelf na mijn studie best wel een tijdje moeten solliciteren en vond het toen vooral enorm frustrerend. Maar achteraf besefte ik dat ik die eerdere gesprekken nodig had om te leren solliciteren en om uiteindelijk wél bij de baan uit te komen die goed bij mij paste. Bij jou gaat het ook wel goed komen. Daar ben ik echt van overtuigd 🙂

 11. Melissa 3 juni 2019 op 7:51 pm - Beantwoord

  Rake woorden… morgen start ik met mijn nieuwe baan! Vind het zo bizar spannend. Dit kon ik best even gebruiken!

  • Romy 4 juni 2019 op 8:58 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt. Héél veel succes vandaag op je eerste werkdag bij je nieuwe baan. Wat spannend zeg! Maar het gaat vast helemaal goed komen 🙂

 12. Simone 3 juni 2019 op 9:43 pm - Beantwoord

  Bam, wat een reminder zeg! En ja ik twijfel nog wel eens aan mezelf. Je hebt gelijk, dat zou ik veel minder moeten doen. Lastig hoor. Want soms wordt ik door anderen (vergelijken) heel onzeker. En jaaaa, ik weet dat ik mezelf niet moet vergelijken…. Ik zal geen maar geven 😛

  • Romy 4 juni 2019 op 9:00 am - Beantwoord

   Haha, natuurlijk is stoppen met jezelf vergelijken makkelijker gezegd dan gedaan 😉 Hopelijk kun je het toch beetje bij beetje meer loslaten. Het is zo zonde en vaak echt nergens voor nodig.

Recente blogs

Vrolijke aankopen: HEMA blik vol geluk & Action knutselspullen

16 april 2017|Lifestyle|

Een echte shopaholic ben ik niet, maar ik vind het wel leuk om zo nu en dan leuke dingen te scoren. Laatst vond ik dat ik wel een paar vrolijke aankopen had verdiend na een week hard werken. Met die missie ging ik naar HEMA en Action. Op zo'n moment kan ik vaak minutenlang staren naar alle mooie spullen om uiteindelijk met een paar kleine dingen thuis te komen. Uiteindelijk koos ik bij HEMA voor een blik vol geluk en vielen er bij Action een paar knutselspullen in mijn mandje. In deze shoplog laat ik je mijn aankopen zien.

Travel Diary | 7 redenen voor een stedentrip naar Lissabon

5 oktober 2017|Op reis|

De afgelopen 10 jaar heb ik met ons gezin al heel wat Europese steden mogen bewonderen. Van Barcelona tot Londen en van Boedapest tot Rome. Alleen Lissabon was nooit eerder in me opgekomen als bestemming voor een stedentrip. Dat was totdat ik opeens van meerdere mensen wel heel enthousiaste verhalen over de Portugese hoofdstad hoorde. Na afgelopen week een lang weekend in Lissabon te hebben doorgebracht, kan ik al die mensen niet anders dan gelijk geven. Lissabon heeft zoveel meer te bieden dan ik altijd dacht. Er zijn wel 1001 redenen te noemen om op stedentrip naar Lissabon te gaan, maar laten we eens beginnen met 7 redenen.

12 dingen die ik (gek genoeg?) nog nooit heb gedaan

14 november 2019|Persoonlijk|

Lijstjes zijn nogal mijn ding. Na lijstjes met mijlpalen die ik al lang en hoog en breed heb kunnen afvinken en lijstjes met mooie plannen, wilde ik eens een heel ander lijstje opstellen. Namelijk een lijstje met dingen die ik juist nog nóóit heb gedaan. En dan heb ik het niet over bungeejumpen en naar de Noordpool afreizen, maar over doodnormale dingen die ik nog niet heb gedaan. Koffie drinken bijvoorbeeld. Dat en 11 andere dingen die ik (gek genoeg?) in mijn 26 levensjaren nog niet heb meegemaakt, deel ik in dit artikel.