waar spaar ik voor 4

Waar spaar ik op dit moment voor? (+ 8 spaartips)

 • 1 december 2020
 • 19 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Lifestyle

Als tiener vond ik het al een leuke uitdaging om elke maand een deel van mijn caissière-loon over te houden. Nog steeds zorg ik ervoor dat ik elke maand een bedrag opzij kan zetten. Een spaarmiep kun je mij eerlijk gezegd wel noemen. Maar nog leuker dan sparen en besparen vind ik het om te fantaseren over mijn spaardoelen. Want sparen doe ik natuurlijk niet zonder reden. Ik neem je graag mee in mijn spaardoelen van dit moment. En ik deel 8 tips die mij helpen om mijn spaarrekening te kunnen aanvullen.

Sparen, hoe doe ik dat?

Spaardoelen waarmaken gaat natuurlijk niet vanzelf. Daar gaat één ding aan vooraf: sparen. Duh! Oftewel: geld opzij zetten en ervoor zorgen dat ik minder geld uitgeef dan dat er binnenkomt. Dit zijn de tips die mij helpen om mijn geld veilig apart te houden.

 1. Zet elke maand direct geld opzij. Stort het op je spaarrekening of maak diverse potjes aan voor één en dezelfde rekening. Zo voorkom je dat je jezelf direct rijk rekent op je salarisdag.
 2. Bepaal een spaardoel per maand of per jaar. Maak het concreet en koppel er een bepaald bedrag aan. Maak bijvoorbeeld elke maand hetzelfde bedrag over naar je spaarrekening.
 3. Zie sparen niet als een extraatje. Dus begin niet eerst met uitgeven om vervolgens het restant dat overblijft op je spaarrekening te storten. Doe in plaats daarvan eerst de storting op je spaarrekening en begin pas daarna met geld uitgeven. Zo maak je van sparen een “kostenpost” op zich.
 4. Laat je spaargeld automatisch apart zetten. Open bijvoorbeeld een speciale spaarrekening waar je je geld niet zomaar af kunt halen of doe automatische een overboeking naar je spaarrekening één dag nadat je je loon hebt ontvangen.
 5. Bespaar. Sparen betekent minder uitgeven dan dat er binnenkomt. Dat doe ik zelf onder andere door op bepaalde dingen te besparen. Ik denk dat je altijd wel een paar dingen kunt bedenken waar jij niet per se veel aan hoeft uit te geven. Zo probeer ik voor een klein bedrag boodschappen te doen, ben ik niet zo van de luxe vakanties en ga ik bijna nooit (online) shoppen. Dat scheelt al met al per maand best veel.
 6. Let op met abonnementen. Een abonnement afsluiten klinkt vaak heel handig, maar soms kan het juist goedkoper door een abonnement stopt e zetten. Want hoe vaak ga je nu eigenlijk echt naar de sportschool? Maak je wel echt gebruik van je Disney Plus-abonnement? En hoe zit het met je telefoonabonnement? Ik gebruik zelf al heel wat jaren Sim Only en ben daar nog steeds erg blij mee. Ooit had ik een duur abonnement voor een iPhone. Nu betaal ik bijna € 20 per maand minder en zit ik alsnog nooit om internet of belminuten verlegen. Via T-Mobile kun je trouwens Sim Only onbeperkt internet afsluiten. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je daarmee onbeperkt gebruikmaken van internet, maar dan voor een vast laag bedrag per maand. En je kunt natuurlijk zelf je toestel kiezen, waardoor je niet aan een dure telefoon vastzit.
 7. Begin met beleggen, zodat je spaargeld meer waard wordt dan als je het op je spaarrekening laat staan. Nicole schreef deze handige blog over beginnen met beleggen (daar moet ikzelf volgend jaar ook eens werk van gaan maken).
 8. Houd een spaardoel voor ogen. Ik ben me er altijd van bewust waar ik voor spaar. Zo heb ik jarenlang gespaard voor mijn eerste huis. Het idee daaraan (en de Pinterest-moodboards) alleen al waren een extra motivatie om het sparen vol te houden.

Waar ik op dit moment voor spaar?

Spaardoelen dus. Ook ik heb die, omdat ze sparen dus meteen een stuk leuker maken. Dit zijn 8 dingen waar ik op dit moment voor spaar.

1. Een nieuwe camera of cameralens

Terwijl anderen met plezier duizend euro neertellen voor een gloednieuwe iPhone, heb ik die gadgetliefde eerder voor camera’s. Al zolang ik me kan herinneren, zijn mijn spiegelreflexcamera en ik onafscheidelijk. Er gaat bijna geen dag voorbij dat mijn camera ongebruikt in een hoekje ligt. Zeker in coronatijd heb ik die hobby helemaal herontdekt. Daar hoort ook een bescheiden apparatuur-upgrade bij. Althans, bescheiden? Er hangt een aardig prijskaartje aan. Ik twijfel op dit moment tussen een volledig nieuwe camera kopen of investeren in een gloednieuwe cameralens. Laat ik me eerst nog maar eens oriënteren op de opties voordat ik deze aankoop doe. En ook – je raadt het al – nog even sparen.

2. Ooit een ander huis

Zonder spaargeld had ik mijn huidige woning niet kunnen kopen. Voor de komende maanden heb ik zeker geen plannen om mijn fijne stekkie te verlaten, maar een fijn huis met tuin (en grotere badkamer en ruimte voor een hoekbank en…en…) blijft een droom voor ooit. Ik heb dan ook een spaarpotje om ooit opnieuw mijn Funda-zoektocht mee te beproeven. Ik ken mezelf: daar horen dan ook (deels) nieuwe meubels bij en ik wil ook graag investeren in zonnepanelen. Tja, aan dat alles hangt natuurlijk een prijskaartje. Je begrijpt: first things first. Eerst sparen. En eerst volop genieten van het fijne huis waarin ik nu – ook met heel veel plezier – woon.

waar spaar ik voor
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Iris Zaagman.

3. Cursussen voor persoonlijke ontwikkeling

Er is geen betere investering dan een investering in jezelf. Lekker cliché misschien, maar ik kan me daar toch echt 100% in vinden. Aan de aankoop van dure spullen gaat bij mij vaak heel wat getwijfel vooraf, maar investeren in persoonlijke ontwikkeling doe ik een stuk makkelijker. Zo koop ik regelmatig zelfhulpboeken (niet per se de grootste investering qua bedrag) en volg ik de laatste tijd vaker cursussen. Ook dingen als coaching of pilateslessen vallen voor mij onder persoonlijke ontwikkeling. Al die lessen maken mijn leven een beetje leuker, maken me een betere ondernemer en (het belangrijkste) maken me een gelukkiger mens. Dat is het spaargeld zeker waard.

4. Mijn interieurmake-overs

Ik ben niet zo iemand die één keer alles inricht en vervolgens jarenlang tevreden is met hoe en wat er staat. Elke drie maanden de boel omgooien is meer mijn ding. Geen zorgen: daar hoef ik niet elke drie maanden nieuw meubilair voor aan te schaffen. Maar mezelf eens in de zoveel tijd op iets nieuws voor in huis trakteren hoort er wel bij. Soms is dat in de vorm van een lekker betaalbare Ikea-bestelling, maar ik laat ook weleens mijn oog vallen op wat duurdere items (zie ook deze wishlist). In zo’n geval duurt het een tijdje voordat ik overstag ga en een product in mijn winkelmandje gooi. Maar als het dan zover is, dan gaan de slingers uit. Gelukkig is de voorpret ook al onderdeel van het plezier met een aankoop.

5. Mooie duurzame kledingpareltjes

Kleding kopen doe ik niet heel vaak. En als ik het doe, dan geef ik mijn geld graag uit aan iets écht moois. Het liefst met een duurzaam tintje. Die items kosten vaak wat meer dan wat je in tassen vol bij Primark en H&M shopt, maar dan heb je ook wat. Ik spaar dan ook graag voor kledingitems waar ik heel blij van word en die elke cent waard zijn. Zo ben ik nu aan het azen op een mooie kerstjurk, die ik ook na kerst nog kan dragen. Tja, je moet toch zelf de slingers ophangen in dit gekke jaar (of in dit geval: de feestjurk aantrekken).

waar spaar ik voor

6. Investeren in mijn bedrijf

Eerst dacht ik dat succesvol ondernemen vooral draait om zo min mogelijk kosten en zoveel mogelijk inkomsten behalen. Klinkt op zich ook best logisch. Maar inmiddels ben ik daar toch van teruggekomen. Kosten maken is soms juist nodig om te groeien. Want als je dingen uitbesteedt aan iemand die het in minder tijd en beter doet dan jijzelf, dan is dat een prima investering.

Zo heb ik een flink bedrag gestoken in een nieuwe zakelijke website. Scheelt mij heel wat HTML-frustraties en YouTube-tutorials kijken. Ook investeer ik in businesscoaching en schakel ik voor verzekeringsadvies liever iemand anders in dan zelf na avondenlang googelen nog steeds geen knoop te kunnen doorhakken. Al die investeringen verdien je uiteindelijk (meer dan) terug.

7. Fun money

“Geld moet rollen” zal nooit mijn motto worden. Daarvoor ben ik te veel een spaarmiep die het belangrijk vindt om altijd wat achter de hand te hebben. Maar ik ben het er wel mee eens dat je niet veel aan je geld hebt als je er nooit iets leuks mee doet. Daarom laat ik ook altijd wat fun money op mijn rekening staan. Bijvoorbeeld voor als ik een keer een weekendje weg wil, iemand met een duur cadeau wil verrassen, zelf een impulsief plan heb of me even totaal wil laten gaan in de Ikea, kringloopwinkel of knutselzaak. Tja, de washi tape moet toch ergens van betaald worden…

8. Gewoon een buffer

Daarnaast spaar ik eigenlijk vooral omdat ik het fijn vind om een buffer te hebben. Je weet maar nooit wanneer je wasmachine kapot gaat, de accu van je auto het begeeft of je opeens een torenhoge rekening van je orthodontist krijgt (been there, done that in alle drie de gevallen). Ik vind het gewoon een fijn idee dat ik altijd wat achter de hand heb. Of dat nu is voor broodnodige aankopen, voor impulsieve plannen of voor het realiseren van te gekke dromen.

Waar spaar jij op dit moment voor?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met T-Mobile.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 1 december 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Goede tips om te sparen. Ik doe dit ook trouw elke maand en heb verschillende spaardoelen en om iets achter de hand te hebben. Geeft een goed gevoel!

 2. Meaghan 1 december 2020 op 9:56 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik vind sparen ook heel belangrijk en spaar al sinds ik 11 of 12 ben altijd netjes mijn geld op. Ik koop zelden wat, tenzij het noodzakelijk is. En net als jij ben ik nog nooit op een hele dure, luxueuze vakantie geweest. Uiteraard staat dat nog wel op mijn bucketlist, maar niet voor nu. Momenteel ben ik hard aan het sparen voor mijn koophuis. We zijn druk op huizenjacht en elk maandsalaris dat ik verdien, zet ik direct volledig opzij voor het huis! Pas als ik het huis heb, ga ik weer voor andere leuke dingen sparen, zoals mooie meubels, een schoonheidsbehandeling voor mijn acne of een cursus. Ik heb van jongs af aan al meegekregen dat sparen belangrijk is en dat het nodig is voor de toekomst, voor leuke dingen en onvoorziene omstandigheden.

 3. Linda 1 december 2020 op 9:57 am - Beantwoord

  Ik vind sparen ook makkelijker als je simpelweg weet waar je het voor doet. Een huis kopen komt inderdaad niet zonder een flink prijskaartje (helaas ). Aan een betaalbaar huis moet vaak veel gebeuren. Wij hebben vooral gespaard om een huis te kopen. Ik ben over de helft met de verbouwing en daarna wil ik vooral nog wat sparen voor nieuwe meubels (we nemen nu vooral alles mee wat we al hebben) en de tuin is in het voorjaar ook aan de beurt ♥️ De liefde voor mooi camera apparatuur deel ik overigens ook helemaal met jou!

 4. Anouk 1 december 2020 op 10:08 am - Beantwoord

  Wij sparen standaard voor cadeaus voor anderen. Daarvoor hebben we een potje op de spaarrekening zodat er altijd geld is als er een verjaardag/kerst/sinterklaas cadeau gekocht moet worden. En er gaat elke maand geld opzij voor de zomervakantie om op vakantie te kunnen. En op het moment sparen we ook voor een auto, dat zal nog wel even duren maar het begin is er

 5. Annelies 1 december 2020 op 10:24 am - Beantwoord

  Ik ben net verhuisd naar mijn nieuwe huis, dus mijn spaargeld zit daar in. Maar er zijn zeker nog dingen die ik wil afmaken en dus voor ga sparen. En voor een fijne vakantie volgend jaar zet ik ook wat opzij.

 6. Mariska 1 december 2020 op 10:39 am - Beantwoord

  Het is altijd goed om te sparen maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen ster in ben maar het wel probeer. Ik laat me denk ik toch snel beïnvloeden als ik iets zie online bijvoorbeeld.

 7. Audrey 1 december 2020 op 10:45 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik ben van plan om volgend jaar de zolder van mijn huis te upgraden. Met een dakraam, isolatie en ook een wat stevigere (vouw)trap. Een vaste trap naar de zolder is helaas bouwtechnisch te ingewikkeld. En verder los ik ook extra af op mijn hypotheek.

 8. Evelyne - Gouden Momenten 1 december 2020 op 11:45 am - Beantwoord

  Ik ben een hele grote spaarder. Ik geef pas geld uit als het echt nodig is. Gaan funshoppen staat niet echt in mijn woordenboek en voor grote investeringen raadpleeg ik eerst mijn bank. Ik ben niet zo’n fan van bankbeleggingen, maar als ik het doe dan doe ik het voorzichtig. Zoals een pensioenfonds, home invest plan (geld die opzij staat om ooit een huis te kopen), .. en die dingen werken met een soort domicilering, dus ik hoef er eigenlijk niet echt naar om te kijken.

 9. Janne 1 december 2020 op 2:21 pm - Beantwoord

  Helaas kan ik niet sparen op dit moment: ik teer in op mijn spaargeld. Ik studeer en kan door een psychische beperking niet daarnaast ook nog werken. Ik kijk er erg naar uit om afgestudeerd te zijn en behandeld voor mijn psychische problemen, want dan eindig ik niet meer iedere maand met minder geld en voel ik me hopelijk een stuk vrijer om te doen waar ik zin in heb. Nu is het telkens een afweging: heb ik het echt nodig? is het het geld waard? kan ik het op een goedkopere manier oplossen? Wat dat betreft loop jij 1 of 2 levensfases op me voor. Ik ben nu op het punt dat ik wel een klein studentenappartementje heb en wel m’n eigen dingen betaal, maar nog niet op het punt dat ik een écht appartement kan hebben en geld overhoud voor interessante dingen.

  Het maakt je wel creatief als je nog leuke dingen wilt doen maar eigenlijk het geld niet hebt. Ik ben bijvoorbeeld deze zomer 4 weken in Frankrijk geweest voor ongeveer €200 plus wat ik normaal ook aan boodschappen en vaste lasten uit zou geven. Die €200 was voor de reis, en voor mijn verblijf heb ik ter plekke gewerkt. Dat was heel leuk en ondanks het werk dat ik deed was het echt vakantie, want ik werkte maar een paar uur per dag en hoefde me nergens zorgen over te maken.

 10. Lianne 1 december 2020 op 4:57 pm - Beantwoord

  Superfijne tips! En inderdaad, geld investeren in persoonlijke ontwikkeling of in mijn bedrijf doe ik sinds dit jaar ook erg veel. Er zit echt wat in dat je eerst geld moet uitgeven om geld te kunnen verdienen. En ik geef daar liever mijn geld aan uit dan aan kleding of interieurspullen, die ik allemaal toch niet nodig heb. Momenteel spaar ik niet echt ergens voor. Maar misschien is het wel goed om voor 2021 zo’n soort spaardoel te gaan maken, waardoor het wat makkelijker gaat. Bedankt voor de tip!

 11. Johanna 1 december 2020 op 4:58 pm - Beantwoord

  Eigenlijk spaar ik momenteel voor niets. Er zijn geen wensen. En vakanties zijn niet mogelijk. Al het geld blijft op de rekening of wordt naar een spaarrekening met o.ooooox % rente overgeboekt. Dus je leest het al, ik moet me zo snel mogelijk maar eens met beleggen bezig houden. Heb die Site opgeslagen. Want misschien kan ik dan een beetje meer rente krijgen. Verder moet ik nog een paar dingen vernieuwen, burostoel is al onderweg, headset ook, en verder moet ik nog kijken.

 12. Naomi 1 december 2020 op 6:08 pm - Beantwoord

  Leuk, zo’n inkijkje in jouw spaardoelen. Ik ben ook echt iemand van het sparen, maar ik moet zeggen dat ik geen concrete spaardoelen heb. Ja, net als jij ooit een ander huis, maar ik heb verder geen spaardoelen. Ik bouw dus op het moment vooral een buffer op.

 13. Iris 1 december 2020 op 9:09 pm - Beantwoord

  Haha wat grappig dat je het fun money noemt. Ik ben nu ook wat meer aan het sparen. Altijd wel fijn om wat geld achter de hand te hebben. En ik wil sparen voor een dakkapel. Niet echt goedkoop, maar wel een goede investering 😀

 14. Irene 2 december 2020 op 2:14 pm - Beantwoord

  Mijn vriend vond het altijd onlogisch maar ik heb hem toch overtuigd om ook eerst een deel van ons inkomen op de spaarrekening te zetten in plaats van pas achteraf. Wij sparen momenteel voor onze verbouwing die er hopelijk binnen een jaar of twee aan zit te komen. En ik wil graag een nieuwe zetel ook. Dat is het eigenlijk van grote spaardoelen. Voor de rest vind ik het wel fijn om het geld aan de kant te hebben staan voor noodgevallen of een reisje ofzo.

 15. Maaike 2 december 2020 op 10:52 pm - Beantwoord

  Sparen is heel belangrijk, vooral voor onverwachte momenten is het handig als er bijvoorbeeld iets stuk gaat.

 16. Els 4 december 2020 op 10:31 am - Beantwoord

  Geld moet rollen is ook niet echt mijn motto. Ik hou wel van sparen en geld achter de hand hebben. Momenteel zijn wij aan het sparen voor onze bruiloft… maar ja, nog geen datum. We willen echt pas trouwen als alles voorbij is. Dus we sparen nog lekker door.

  • Romy 12 december 2020 op 12:56 am - Beantwoord

   Oh wat leuk dat jullie gaan trouwen! Gefeliciteerd! Kan me voorstellen dat het nog even lastig is met een datum prikken door corona. Dat geeft dan wel weer wat meer tijd om te sparen 😉

 17. Giovanna Jansen 4 december 2020 op 12:14 pm - Beantwoord

  Handige tips! Sparen is zeker belangrijk.

 18. Zo simpel is dan geluk 5 december 2020 op 10:05 pm - Beantwoord

  Op dit moment spaar ik vooral in de hoop een eigen huisje te kunnen kopen in de toekomst.

Recente blogs

HSP, wat nu?! | 7 dingen die ik leerde van een cursus hoogsensitiviteit

5 februari 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Hoogsensitief. Wie, ik? Ik heb die term heel lang weggewuifd en vond dat ik niet in het beeld van een HSP'er paste. Totdat mijn leven vorig jaar door corona werd stilgezet en ik steeds meer merkte dat ik gevoeliger en introverter was dan ik altijd had gedacht. Toen ik de online cursus 'HSP, wat nu?' mocht volgen, hoefde ik geen seconde na te denken. Dit zijn de 7 belangrijkste inzichten die ik door de cursus opdeed.

26 dingen die ik wil doen voordat ik 26 word

6 juni 2018|Persoonlijk|

Bucket lists. Ik ben er gek op. Het liefst stel ik lijstjes op met haalbare doelen voor de korte termijn, zodat ik er snel mee aan de slag kan gaan. Dat deed ik met mijn 25 doelen voor mijn 25e verjaardag, omdat ik dat een grote mijlpaal vond. Maar 26 worden volgend jaar mei is natuurlijk minstens zo'n goede reden om een nieuw lijstje met doelen op te stellen. Dit jaar dus 26 doelen! En die variëren van rodelen in Duitsland tot het Anne Frank Huis bezoeken, maar ook het lezen van een stapel boeken mocht niet ontbreken. Dit zijn 26 dingen die ik wil doen voordat ik 26 word.

Recept gele curry met linzen en vega-kipspiesjes

19 oktober 2022|Recepten|

Als er één gerecht is dat ik elke dag wel zou kunnen eten, dan is het curry. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het minimaal één keer per week eet. Ik experimenteer er graag op los met curry’s. Pittig of mild. Met zoete aardappel of met linzen. Met warm fruit of met alleen maar groenten. Van alle curry’s die ik heb geprobeerd, is gele curry een van mijn favorieten. Deze curry is heerlijk romig door de kokosmelk en smaakt tegelijkertijd lekker pittig. Maar zeker niet té. Met een lekker vega-kipspiesje erbij heb je binnen 35 minuten een heerlijk geurende curry klaarstaan om te serveren.