dankbaar1

Waarom ik dankbaar ben voor lastige ervaringen?

 • 13 september 2019
 • 15 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
leren van vervelende gebeurtenissen

Iedereen maakt in zijn leven wel dingen mee die niet per se leuk zijn. Misschien krijg je te maken met teleurstellingen. Of je wordt door iemand gekwetst. Of je maakt om een andere reden een periode door waarin je het nogal voor je kiezen krijgt. Net als ieder ander, heb ook ik lastige ervaringen meegemaakt. Op het moment zelf voelde ik me dan boos en verslagen. Maar achteraf gezien heb ik juist aan lastige dingen die ik heb meegemaakt veel te danken. Dit zijn 5 redenen waarom ik moeilijke ervaringen uit het verleden – gek genoeg – ook dankbaar ben.

1. Ze leerden me wat écht geluk is

Als je nooit iets vervelends meemaakt, is het ook lastig om te beseffen hoe bijzonder kleine dingen zijn. Juist als je periodes hebt gekend waarin je het moeilijk vond om je bed uit te komen, merk je het contrast als je op een gegeven moment wél met een glimlach opstaat. Lastige periodes hebben mij geleerd om dingen die soms zo gewoon lijken veel meer te waarderen. Bijvoorbeeld een weekend gevuld met leuke afspraken, een fijne baan en een eigen huis waar ik me echt op mijn plek voel. Juist door periodes waarin ik niet intens gelukkig was, heb ik geleerd om dankbaar te zijn als dingen meezitten en om het geluk te zien in kleine dingen. Zelfs op een baaldag.

2. Ze dwongen me op te komen voor mezelf

Als je iets naars meemaakt, word je haast gedwongen om jezelf op de eerste plek te zetten. Je moet dan wel voor jezelf zorgen, omdat je er anders aan onderdoor gaat. Misschien moet je vaker “nee” zeggen, relaties of vriendschappen verbreken of flink schrappen in je agenda. Dat is natuurlijk op dat moment niet leuk. Maar uiteindelijk heb ik wel juist door daartoe gedwongen te worden, geleerd om mijn lichaam en behoeften serieuzer te nemen. Dat zijn lessen die lastige ervaringen mij maar mooi hebben geleerd.

» Lees ook: 7 praktische tips voor assertiviteit.

3. Ze hebben me hoop gegeven

“Het komt goed!” is natuurlijk een dooddoener eerste klas. In vervelende periodes kon ik die uitspraak eerlijk gezegd ook echt niet aanhoren. In een periode waarin ik niet goed in mijn vel zat, durfde ik soms niet te hopen dat het beter zou worden. Toch heb ik mogen ervaren dat het leven je weer kan toelachen, zelfs als je daar haast niet meer in gelooft. Zelfs als je er nu volledig doorheen zit, komt er een dag waarop je opeens beseft waarvoor je al die tijd hebt doorgezet. Juist doordat ik eerder na lastige ervaringen heb ervaren dat het beter wordt, heb ik altijd hoop en vertrouwen dat het leven me weer zal toelachen. Dat heb ik immers eerder ook ervaren.

4. Ze hebben me meer geleerd over mezelf

Weet je wat het mooie is aan negatieve situaties? Je leert jezelf er beter door kennen. In negatieve situaties vallen bepaalde kwetsbaarheden, eigenschappen of valkuilen vaak veel meer op. Misschien praat je met iemand over wat je dwarszit, misschien ga je bepaalde patronen herkennen en misschien ontdek je wel juist handvatten die je kunnen helpen.

Als je in situaties terechtkomt die niet oké zijn, dan leer je wat je een volgende keer moet voorkomen. Een slechte relatie leert je wat je in een volgende relatie wel en niet moet zoeken. En werk je jezelf over de kop? Dan kun je daar wel lessen voor het leven uit halen om dat een volgende keer te voorkomen. Ik ken juist door lastige ervaringen mijn eigen valkuilen en heb ook geleerd hoe ik daarmee kan omgaan. Voor die lessen ben ik de lastige situaties in zekere zin dankbaar. Zoals ik laatst op Instagram schreef, je fouten van vandaag zijn je lessen voor morgen.

5. Ze maken je tot wie je bent

Eerder kon ik soms moeilijk accepteren dat dingen niet altijd lopen zoals je wilt. Ik was weleens boos of verdrietig over hoe dingen hadden uitgepakt. Soms had ik ook spijt over hoe ik iets zelfs had aangepakt. Daar kon ik dan best lang mee zitten.

Inmiddels geloof ik niet meer zo in spijt. Alles wat je hebt meegemaakt, is bagage die je meeneemt om te worden wie je bent. Als ik nu terugkijk, besef ik dat juist negatieve gebeurtenissen me hebben geholpen om te worden wie ik ben. Mensen die in het verleden niet in me geloofden, hebben me doorzettingsvermogen gegeven om het tegendeel te bewijzen. Nare periodes hebben me geleerd om de kleine dingen meer te waarderen. Mensen die me kwetsten, leerden me om vaker voor mezelf te kiezen. In die zin ben ik dankbaar dat sommige dingen niet zijn gelopen zoals ik wilde of had gehoopt. Iedere gebeurtenis heeft eraan bijgedragen dat ik sta waar ik nu sta.

Heb jij ook weleens een mooie les geleerd van een vervelende ervaring?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Neverdullmoments 13 september 2019 op 8:37 am - Beantwoord

  Deze blog komt op een perfect moment, dankjewel! Heel fijn en relativerend!

 2. Naomi 13 september 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik heb zeker mooie lessen geleerd van nare ervaringen. Ik trek het alleen wel heel slecht als mensen in een moeilijke situatie zeggen: “Je komt hier sterker uit.” Zal vast, maar dat weet je nu niet en daar heb ik nu niks aan. En toch heeft het iets dubbels. Natuurlijk heb ik lessen geleerd toen ik als puber mijn vader verloor. Maar wil dat zeggen dat ik er ‘blij’ mee ben? Absoluut niet! Misschien moet ik het zo zeggen: Sommige lessen had ik misschien liever niet of pas veel later geleerd. En mensen die toen zeiden dat ik er sterker van zou worden? Die draai ik nog steeds graag even de nek om.
  Op een ander vlak: Tijdens mijn burn-out (ook niet leuk) heb ik al zo vreselijk veel geleerd. Eerlijk gezegd had ik het nodig om er helemaal uit te knallen om mezelf te leren kennen en te leren hoe ik kan leven. Dus ja, harde lessen, maar ook mooie lessen.

  • Romy 15 september 2019 op 10:19 am - Beantwoord

   Ik snap je frustratie wel over die opmerkingen, zeker als het om iets ontzettend heftigs als het overlijden van een dierbare gaat. Dat moet ontzettend zwaar zijn geweest en daar is gewoon echt niet iets positiefs aan te koppelen. Voor bijvoorbeeld een burn-out geldt volgens mij inderdaad wel echt dat je er – hoe hard ook – waardevolle lessen uit kunt trekken. Niet echt op een manier die op dat moment fijn voelt, maar wel op een manier die je dwingt kritisch naar jezelf en je leven te kijken.

 3. Meaghan 13 september 2019 op 9:17 am - Beantwoord

  Erg mooi artikel en ook zeker herkenbaar voor mij. Op het moment zelf is een nare ervaring nooit leuk, maar als je er later op terugkijkt, dan zie je inderdaad dat je er een les uit hebt geleerd of dat je er sterker van werd dat dat gebeurde. Soms moeten bepaalde dingen gewoon even uit de hand lopen voordat je ziet hoe giftig ze soms kunnen zijn. Zelf heb ik vroeger ook wat een en ander meegemaakt waarvan ik dacht dat ik dat nooit zo doorstaan en dat ik daardoor een zwakkeling was. Nu een aantal jaar later, kijk ik daar zo anders op terug en weet ik dat ik er juist veel sterker en zelfverzekerder uit ben gekomen dan ik toen had gedacht. Alleen maar mooi en fijn! Zoals je zelf zegt, elke gebeurtenis heeft bijgedragen aan waar ik nu sta en ik ben helemaal niet ontevreden met waar ik nu sta. Natuurlijk kan alles altijd beter en leuker, maar dat is muziek voor de toekomst. Voor nu is het helemaal goed zo!

  • Romy 15 september 2019 op 10:21 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen hoe je nu op die lastige periode terugkijkt en dat het je juist zelfverzekerdheid heeft gebracht. Ik heb precies dat: de periode waarin ik geloofde dat het nooit beter zou worden, heeft me uiteindelijk juist heel veel gebracht. Dat was niet altijd makkelijk, maar heeft me uiteindelijk wel heel veel moois opgeleverd.
   Prachtig dat dat voor jou ook zo geldt!

 4. Ilona Wielinga 13 september 2019 op 10:33 am - Beantwoord

  Je hebt zo gelijk. Uit negatieve en moeilijke ervaringen kan je een hoop lessen halen. Zowel over jezelf als over de mensen om je heen.

 5. Anouk 13 september 2019 op 11:08 am - Beantwoord

  Ik sluit me hier helemaal bij aan!

 6. Anna 13 september 2019 op 11:31 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel Romy! ‘Het komt goed’ is inderdaad niet iets wat je wil horen, maar vaak is het toch echt zo. En inderdaad, nu je eenmaal weet dat er altijd weer betere tijden aanbreken, is het makkelijker om met tegenslagen om te gaan.

 7. Darina 13 september 2019 op 12:04 pm - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel die op een juist moment verschijnt. Ja, ik heb zeker geleerd van een vervelende ervaring zodat ik nu andere en betere keuzes maak.

  • Romy 15 september 2019 op 10:23 am - Beantwoord

   Wat prachtig om dat te horen! Soms kunnen negatieve ervaringen je echt heel veel leren.

 8. Amy 13 september 2019 op 1:24 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je een hele goede mindset te pakken hebt hier.. vervelende ervaringen leren je juist heel veel, wat je in de toekomst alleen maar verder kan brengen.

 9. Zo simpel is dan geluk 14 september 2019 op 5:33 pm - Beantwoord

  Volgens mij kan je inderdaad altijd wel lessen trekken uit vervelende situaties. Meestal moet ik het zelf in het begin wel even laten bezinken en heeft het wel tijd nodig voor ik het om kan buigen in een les of iets positiefs.

  • Romy 15 september 2019 op 10:28 am - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat je de lessen uit vervelende situaties niet altijd meteen op dat moment kunt inzien. Op het moment zelf is zoiets vooral heel lastig om mee om te gaan, maar soms kun je er na een aantal maanden of zelfs jaren wel echt de wijze lessen van inzien die het je heeft opgeleverd.

 10. Odetta 15 september 2019 op 10:33 am - Beantwoord

  Vroeger ben ik heel veel gepest geweest omdat mijn moeder een van de eerste kleuring in het dorp was.
  Ik had het in eerste instantie niet eens in de gaten dat mijn moeder een donkere huidskleur had. Zij was gewoon mijn mama.
  Ik werd hierdoor bij alles onzeker. Als ze aardig tegen mij deden, vond ik het verdacht. Mijn moeder heeft mij altijd gezegd dat ik er mag zijn om wie ik ben. Vooral door haar ben ik er sterker eruit gekomen. Ik zal zelf niet gauw pesten, juist omdat ik weet wat het iemand kan doen. En het is een zeer laffe en machtige manier om iemand klein te krijgen. Geloof me, ik ken alle methodes. Indien mogelijk zeg ik het liever rechtstreeks (nee niet door middel van een appje) in iemand in zijn gezicht als er iets mij niet bevalt en ik hier niet van gediend ben. Overigens tel ik van te voren wel eerst tot tien voordat ik totaal iets verkeerds zeg.. En wij zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Het juist de diversiteit en bepaalde eigenaardigheden van mensen die de wereld een stuk mooier kan maken. En wij hebben allemaal onze eigenaardigheden , onzekerheden en een eigen gebruiksaanwijzing. Soms moet je door iemand zijn persoonlijkheid heen prikken om erachter te komen dat je toch een aantal dingen gemeenschappelijk deelt. Don’t judge a book by its cover. Dus ik ook ben dankbaar voor deze levensles, het heeft mij gemaakt tot wie ik ben.

  • Romy 22 september 2019 op 9:39 am - Beantwoord

   Wat heftig om te horen dat je bent gepest om de huidskleur van je moeder. Je vraagt je toch af waar mensen zich druk over maken. Het is toch juist fijn dat mensen in onze wereld er allemaal net iets anders uitzien.
   Wel heel mooi dat je moeder je wijze woorden heeft meegegeven en dat je altijd boven de pestkoppen bent blijven staan. Je hebt gelijk: pesten is ontzettend laf en je helpt er helemaal niemand mee. En ook heel mooi om te horen dat je uit deze negatieve ervaringen ook een waardevolle les hebt gehaald. Hoe lastig een situatie op dat moment ook is, het kan je soms op termijn wel heel mooie lessen opleveren.

Recente blogs

Vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen & chocola

12 februari 2023|Recepten|

Koekjes bakken. Die woorden alleen al doen me direct twintig jaar teruggaan naar mijn kindertijd. Bij vriendinnen thuis bakte ik graag zandkoekjes. Van die oude bekende, best saaie, koekjes die pas echt lekker waren met een hoop knalroze glazuur erop en suikerballetjes waar je voortanden nog net niet acuut van afbreken. En opeens was daar het moment twintig jaar later waarop ik dacht: ik wil weer koekjes maken. Maar dan zonder zuurstokroze taferelen. Het werden deze vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen en chocola. Verrassend gezond voor een koekje, minstens zo simpel om te maken als zandkoekjes en vooral vele malen lekkerder!

Wat te doen met je foto's? | 10 creatieve ideeën

17 september 2019|Lifestyle|

Ben je net als ik gek op het maken van foto's? Dan heb je ongetwijfeld binnen een mum van tijd een harde schijf (of twee) vol met dierbare kiekjes. Het is natuurlijk zonde om je mooiste foto's alleen in een mapje weggestopt op je computer te bewaren. En avonden achter elkaar foto's inplakken is misschien ook niet helemaal je ding. Maar wat te doen met foto's om ze een bijzonder plekje te geven? Dit zijn 10 creatieve ideeën om iets moois met je foto's te doen.

Stoppen met sociale vergelijking | 10 tips om ervan af te komen

6 oktober 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Appels met peren vergelijken is zinloos. Dat weten we allemaal. Toch vergelijkt bijna iedereen zichzelf weleens met anderen. Met mensen die anders zijn dan jij en die andere omstandigheden hebben dan jij hebt. En mensen van wie je ook nog eens vaak niet alles weet. Waarom heeft zij wel X, terwijl dat mij maar niet lukt? Waarom heb ik geen relatie, terwijl hij al jarenlang gelukkig in de liefde heeft? Waarom komt dat haar zomaar aanwaaien en moet ik er zo hard voor vechten? Sociale vergelijking kan je flink in de weg zitten als jij er na een vergelijking meestal negatiever van afkomt dan de ander. Maar als dat vergelijken zo volautomatisch gaat, hoe maak je er dan korte metten mee?