“Zelluf doen!” Het is een uitspraak die je vooral uit de mond van twee- en driejarigen zult horen, maar die ook voor mij als volwassene nog weleens geldt. Toch is het, ook als volwassene, heel waardevol om zo nu en dan anderen in te schakelen wanneer je het moeilijk hebt of tegen dingen aanloopt. Of je nu met een probleem zit, een lastige knoop moet doorhakken of ergens bang voor bent, praten met anderen is soms zo belangrijk. Makkelijk is het alleen niet altijd. Misschien wil je iemand anders niet belasten of wil je het per se zelf oplossen. Toch kan praten met anderen je echt goed doen. Waarom? Dit zijn 5 redenen waarom praten in mijn ogen zo belangrijk is.

waarom praten zo belangrijk is

1. Aan de bel trekken

Wat zou het soms ideaal zijn als iedereen moeiteloos aan je kan aflezen wat er speelt. Dat je vanzelf een arm om je heen krijgt als je je rot voelt of een peptalk krijgt als je daar behoefte aan hebt. Alleen helaas gelukkig kunnen mensen jouw gedachten niet lezen. Je kunt wel balen als je niet de knuffel krijgt die je had gewild of als mensen denken dat alles tiptop in orde is terwijl dat niet zo is. Maar anderen kunnen nu eenmaal niet zien wat er achter een glimlach schuilgaat of waar je mee worstelt als je dat zelf niet duidelijk maakt. En daarom: praat over wat er in je omgaat. Stuur een appje, bel iemand op of vraag of jullie kunnen afspreken. Trek aan de bel! Er is vast wel één persoon aan wie jij durft te vertellen waar je mee zit.

2. Een spiegel voorhouden

Nog een reden waarom praten zo belangrijk is, is dat anderen vanuit een ander perspectief naar jouw situatie kijken dan jijzelf. Daarom kan iemand anders je soms juist helpen om bepaalde gedachten te relativeren of kan diegene je goed advies geven over een lastig dilemma. Ook kunnen dierbaren je nog weleens een spiegel voorhouden en je wijzen op onterechte angsten of nergens op gebaseerde nare gedachten. Als ik bijvoorbeeld een beetje in de stress schiet, vind ik het eigenlijk heel fijn als een vriendin me even streng toespreekt: “Waar gaat dit nu eigenlijk over, Romy? Doe even rustig!”. Soms brengt juist dat beetje weerstand je een stuk verder.

3. Een luisterend oor

Weet je, eigenlijk hoeft een ander vaak niet eens iets terug te zeggen. Het kan ook al heel prettig zijn als er even iemand naar je luistert en af en toe begripvol knikt. Wanneer iets al tijden door je hoofd spookt, is er soms niets fijner dan je verhaal doen zonder onderbrekingen. Desnoods in de vorm van één grote onsamenhangende woordenbrij. Je gedachten onder woorden brengen en je gevoelens uiten, kan al heel erg opluchten. En het mooie is dat dat soms ook een manier is om alles voor jezelf op een rijtje te zetten.

4. Het gevoel dat je niet alleen bent

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zelf vind ik het niet fijn om in mijn eentje ergens over te blijven malen. Mijn gedachten nemen dan een loopje met me en echt ‘vaker vrolijk’ word ik daar niet op. Wanneer je ergens mee worstelt, is het soms gewoon fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Alleen al daarom kan een gesprek met iemand anders prettig zijn. Het laat je zien dat jij ertoe doet en dat ook jouw zorgen en struggles er mogen zijn. En nogmaals, daarvoor kun je ook zelf naar een vriend(in) of familielid gaan om te zeggen dat je daar behoefte aan hebt. Ik vind het bijvoorbeeld zelfs een compliment als iemand zijn hart bij mij wil luchten.

5. Een oppepper!

Weet je wat het grappige is? En dat brengt me bij de vijfde en laatste reden waarom praten zo belangrijk is… Het kan ook juist heel helpend zijn om het over andere dingen te hebben dan over je struggles of lastige dilemma’s. Je hoeft niet per se te praten over wat je dwarszit. Misschien helpt het je juist om een hilarische date te bespreken of herinneringen op te halen aan de keer dat jij en een vriendin samen totaal verkeerd reden. Gewoon om je hoofd weer eens met smeuïge verhalen, lachwekkende ervaringen of positieve gedachten te vullen. Juist de glimlach die dat oplevert, kan heel waardevol zijn als er iets anders speelt wat niet zo leuk is.

En daarom ben ik zo blij met mijn lieve vriendinnen, mijn moeder en andere dierbaren om me heen. Niet omdat er dramatische dingen spelen (gelukkig niet!), maar omdat ik weet dat er iemand voor me is als ik dat nodig heb. ♥

Met wie praat jij het liefst als je je niet zo fijn voelt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 20 januari 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Praten is zó belangrijk! Opgekropte gedachten, gevoelens en emoties zijn echt slecht voor je en je bereikt er niks nee. Ja oké, alleen ellende… Ik praat het liefst net mijn vriend en ouders over diepgaande dingen. Ik spui ook wel eens bij vriendinnen, wat ook fijn kan zijn! Wij hebben standaard als we elkaar zien een ‘spui momentje’ waarop we dan allemaal even alles kwijt kunnen wat er speelt. Fijne manier is dat! Het kan zó opluchten om alles even op tafel te gooien.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:33 am - Beantwoord

   Wat een goed idee eigenlijk, zo’n spuimoment! Ik vind het zelf ook altijd fijn om met vriendinnen niet alleen over koetjes en kalfjes te praten, maar ook moeilijke dingen kwijt te kunnen. Je bereikt er inderdaad niets mee om alles op te kroppen en het kan zo fijn zijn om even je hart te luchten en te bespreken waar je mee zit.

 2. Aneta 20 januari 2018 op 8:07 am - Beantwoord

  Praten is het sleutelwoord. Zelf heb ik twee goede vriendinnen waarbij ik mijn het kan luchten. En dat is zo fijn. Praten geeft me toch weer een soort zelfvertrouwen, het vertrouwen en erkenning dat iemand naar je luisteren en je verhaal wil horen

 3. Irene 20 januari 2018 op 8:24 am - Beantwoord

  Vroeger vertelde ik eigenlijk nooit echt hoe ik me voelde. Ik zei altijd dat alles goed was. Maar nu ben ik echt een voorstander van praten! Haha. Ik praat vooral met David omdat ik die het vaakste zie, maar als ik mijn vriendinnen zie, dan kunnen we ook over alles praten. En het doet wel deugd als je je ei kwijt kan. Het lucht gelijk al meer op als je kan vertellen dat het niet allemaal koek en ei is.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:35 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je twee vriendinnen hebt met wie je zo goed kunt praten over dingen! Het kan inderdaad al een heel fijn gevoel geven dat er iemand is die naar je wil luisteren en die er voor je is. Zeker op moeilijke momenten is dat besef goud waard.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:36 am - Beantwoord

   Wat goed dat je ook wel meer over moeilijke dingen bent gaan praten in de loop der jaren. Het kan je zo veel goed doen om je verhaal te delen met iemand die er voor je is. Zeker als je het even moeilijk hebt, is dat heel fijn.

 4. Maaike 20 januari 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Praten is inderdaad erg belangrijk. Ik praat het liefst met mijn man. Er zit soms gewoon een groot verschil met dingen die je in je hoofd houd en wanneer je ze uitspreekt. Soms merk je zelf al wanneer je iets uitspreekt wat de oplossing is.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:38 am - Beantwoord

   Inderdaad! Soms helpt het alleen al om uit te spreken waar je mee zit en komt er dan bijna vanzelf al een oplossing in je op. Ik merk zelf dat mijn humeur soms wel 180 graden kan draaien wanneer ik iets uitspreek. Alsof mijn hoofd dan even ontdaan is van de negatieve dingen of zoiets 🙂

 5. Zo simpel is dan geluk 20 januari 2018 op 9:30 am - Beantwoord

  Zelf praat ik altijd het liefst met een vriendin. Maar ik houd toch sneller dingen voor mezelf of schrijf het van me af.

 6. Darina 20 januari 2018 op 9:54 am - Beantwoord

  Ik heb de laatste jaren gemerkt dat praten echt heel belangrijk is. Soms kropte ik teveel op en daar kreeg ik last van. Maar schrijven helpt bij mij nog altijd het beste.

 7. Loes 20 januari 2018 op 9:58 am - Beantwoord

  Praten is soms heel moeilijk, maar wel heel belangrijk! Ik vind het vaak vooral fijn omdat iemand inderdaad met een andere blik naar jouw situatie kan kijken. Zo krijg je een ander beeld ervan en is het soms makkelijker om een beslissing te nemen of positiever een situatie te benaderen.

 8. Mariska 20 januari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

  Sinds dat ik overspannen was (2010) ben ik me er van bewust dat ik veel meer moet praten en op zich is me dat ook wel gelukt. Ik kropte ook alles veel te veel op en gelukkig doe ik dat bijna niet meer. Dat geeft wel heel veel rust.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:44 am - Beantwoord

   Schrijven is inderdaad ook een goede manier om met lastige dingen om te gaan. Het kan echt helpen om dingen even op papier te zetten.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:45 am - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook meer bent gaan praten en dat dat veel rust geeft. Zeker als je iets heftigs hebt meegemaakt, zoals overspannenheid, is het fijn om regelmatig iemand in vertrouwen te kunnen nemen.

 9. Nikita 20 januari 2018 op 10:32 am - Beantwoord

  Ik voel me vaak lastig als ik over mijn problemen praat, maar dat gevoel kan ik gelukkig steeds vaker van me afzetten. Ook ik verdien het om goede raad te krijgen, mijn hart te luchten en een luisterend oor te hebben. Het hangt er een beetje van af waar ik mee zit, maar als ik echt advies nodig heb van iemand dan stap ik snel naar een leerkracht. De eerste persoon die dat dan is, is mijn vertrouwenspersoon. Vooral toen bij dat stukje van een ander perspectief, moest ik direct aan hem denken. Als ik hem vertel waar ik mee zit en hoe ik er tegenaan kijkt, komt hij om de hoek met een compleet andere manier van hoe ik het kan bekijken. En dat helpt mij verder en doet mij ook op een betere manier naaar situaties kijken. Verder krijg ik er inderdaad ook een boost van als ik mijn problemen heb kunnen luchten. En soms is het trouwens ook gewoon fijn als iemand medeleven toont. Toen ik vorig schooljaar in september vertelde aan mijn vertrouwenspersoon dat oma was gestorven, het medeleven dat uit zijn stemkleur bleek was groot. En soms doet dat gewoon enorm deugd. Dat ook weer geeft het gevoel dat je niet alleen bent. En ik denk op die momenten, dat je dat juist het meest nodig hebt.

  • Romy 21 januari 2018 op 9:48 am - Beantwoord

   Zeker weten! Ook jij verdient de aandacht van een ander en een fijn gesprek over je problemen. Wat fijn dat je zo goed met je vertrouwenspersoon kunt praten over dingen waar je mee worstelt. Het is fijn dat hij soms net de oplossing aandraagt waar je zelf niet op zou zijn gekomen. Zo kun je niet alleen je hart luchten, maar ontdek je door zo’n gesprek ook nog eens andere oplossingen. En op sommige momenten is dat inderdaad niet eens nodig en is het alleen al zo fijn dat iemand met je meeleeft. Weten dat er op zo’n moment iemand voor je is, is juist op moeilijke momenten een heel fijn gevoel.

 10. Evelyne 20 januari 2018 op 10:48 am - Beantwoord

  Het is inderdaad belangrijk om met elkaar te praten. Ik bied graag een luisterend oor aan anderen, maar krijg ook zelf graag een luisterend oor. Die krijg ik bij mijn 2 bff’s gelukkig wel. En toch heb ik soms nood aan een andere mening dan de hunne. Hoe vreemd dit ook klinkt. Wanneer ik met iets zit zijn zij de eerste die het horen, want ik vertel hun alles. Maar wanneer ik er echt niet uitkom schakel ik andere vrienden waar van ik denk dat ze mij wel verder kunnen helpen. Ik heb soms wel eens het gevoel dat ik het allemaal alleen moet doen en dat beangstigd mij wel eens. Vrienden kunnen mij alleen advies geven, ik moet het nog steeds zelf doen.. En dan mis ik een partner in mijn leven die mij eventjes loodst..

  • Romy 21 januari 2018 op 9:51 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je bij je twee beste vriendinnen goed terecht kunt met je problemen, maar dat je ook zelf voor mensen om je heen een luisterend oor kunt bieden. Ik kan me voorstellen dat je soms ook liever juist naar anderen stapt, die misschien minder van bepaalde situaties afweten. Soms kan een buitenstaander, juist doordat hij er iets verder van af staat, je een goed advies geven.
   Het gevoel dat je alleen met dingen worstelt, is absoluut niet fijn. Een partner is in zo’n geval heel fijn om mee te sparren. In het verleden miste ik dat weleens, maar op dit moment ben ik vooral heel blij met de vriendinnen en familie die ik heb bij wie ik ook mijn hart kan luchten. Een partner zou heel leuk zijn, maar gelukkig hoef ik er ook nu niet alleen voor te staan. En dat gun ik jou ook!

 11. Anna 20 januari 2018 op 11:38 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Praten kan inderdaad soms zo opluchten, gewoon even alles eruit gooien. Zelf ben ik ook niet iemand die dat heel makkelijk doet, maar het gaat wel steeds beter.

 12. Lianne 20 januari 2018 op 12:14 pm - Beantwoord

  Je hebt gelijk! Niks helpt zo goed als praten. Vroeger was ik daar nooit zo goed in en hield ik alles voor mezelf. Inderdaad omdat ik anderen er niet mee wilde belasten of omdat ik dacht: ach, mijn problemen zijn toch niet zo erg, ik kan het zelf wel oplossen. Ook kwam ik ook altijd mezelf tegen op stage omdat ik nooit mijn mond opentrok, en dat heeft me echt genekt. Daar heb ik ook wel veel van geleerd. Ik ben er langzaamaan wel beter in geworden om te praten als ik ergens mee zit, en ik merk inderdaad ook dat het helpt. Al komen vriendinnen nog steeds vaker naar mij met hun problemen dan ik naar hen, ik weet nu dat ik er ook mag zijn en ik ook mag praten over waar ik tegenaan loop. Ik vind het ook fijn dat ik altijd bij jou terecht kan lieve Romy <3

  • Romy 21 januari 2018 op 9:57 am - Beantwoord

   Wat goed dat je in de loop der jaren hebt geleerd om meer te praten over dingen. Die gedachten die je eerst had, herken ik maar al te goed. Maar je lost er inderdaad meestal de dingen niet mee op. Het kan alleen al een opluchting zijn om ergens over te praten, zelfs al als iemand niet reageert met unieke oplossingen waar je nog nooit aan had gedacht. Ik vind het heel mooi om te horen dat je vaker naar vriendinnen durft te gaan om te zeggen waar je mee zit. En nóg mooier vind ik het dat je je ook bij mij welkom voelt om te praten over waar je mee zit. Ik ben er graag voor je! ♥ Ik vind het andersom ook heel waardevol dat jij er altijd voor mij bent ♥

 13. Anniek 20 januari 2018 op 12:21 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Pas toen ik een paar jaar geleden een burnout kreeg, werd ik mij bewust hoe belangrijk praten is. Heel leuk positief blog heb je trouwens. Heb je net pas gevonden. Ik ga je volgen! Liefs, Anniek

  • Romy 21 januari 2018 op 9:58 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment over mijn blog! Wat leuk dat je me bent gaan volgen!
   Ik kan me voorstellen dat een burn-out je wel met de neus op de feiten drukt en je ook doet beseffen hoe waardevol het is om met andere mensen te praten. Juist als je in een lastige situatie zit, is het heel belangrijk dat je het er met anderen over kunt hebben.

 14. Manon 20 januari 2018 op 12:51 pm - Beantwoord

  Ik vind het heel erg moeilijk om te praten, maar ik heb gemerkt dat het wel goed en fijn is als je dat doet. Ik heb 1 bepaald persoon waar ik alles tegen kan zeggen

 15. Elisabeth 20 januari 2018 op 1:46 pm - Beantwoord

  Praten is allerbelangrijkste vind ik! Ik praat altijd met m’n vriend of mijn moeder als er dingen spelen of als k ergens mee zit. Vroeger werd ik op de middelbare school gepest en praatte er altijd over met mijn moeder. Dat hielp me enorm!

  • Romy 21 januari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

   Wat fijn dat jij ook waardevolle mensen om je heen hebt om mee te praten. Heftig om te horen dat je als kind werd gepest. Juist in zo’n lastige situatie kan ik me voorstellen dat het heel fijn is om mensen te hebben met wie je het daarover kunt hebben.

 16. Manon 20 januari 2018 op 3:47 pm - Beantwoord

  Fijn artikel!
  Praten is absoluut belangrijk. Ik praat vaak met mijn vriend, mijn moeder en mijn beste vriendin. Zij zijn er altijd voor me en ik kan 100% mezelf zijn bij hen. Ook schrijven vind ik erg fijn om mijn hart te luchten.

 17. Nesrin 20 januari 2018 op 4:10 pm - Beantwoord

  Dit artikel is wat ik nodig heb. Eerder vanmiddag belde ik mijn moeder op met tranen in mijn ogen. Ik kan er nu weer om lachen hoor maar soms is het even allemaal too much en dan is zo een gesprek met moeders heel fijn.
  Even de rem erop, een kopje thee erbij en alle projecten loslaten 😉

  • Romy 21 januari 2018 op 10:02 am - Beantwoord

   Wat fijn dat het gesprek met je moeder heel erg opluchtte vanmiddag en dat het nu weer iets beter gaat. Het is soms verleidelijk om gewoon door te gaan wanneer je ergens mee zit, terwijl het juist zo waardevol is om op zo’n moment inderdaad even de dingen los te laten en het er met iemand over te hebben.

 18. Johanne 20 januari 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

  Wéér een onderwerp waar ik zelf mee in mijn maag zit, haha. Alsof je in m’n brein kunt kijken! Mijn vriend sprak me er eigenlijk laatst op aan. Dat hij zich een beetje buitengesloten voelt omdat ik hem niet deelgenoot maak van mijn problemen. Ik schakel hem pas in als het eigenlijk al te laat is. Zo dom eigenlijk, want ik weet ook wel dat praten helpt. Maar ik vind gewoon altijd dat ik het zelf moet oplossen en dat ik andermans hulp niet nodig heb. En als er iemand is die wel hulp nodig heeft, dan ben ik het wel. Haha. Als ik al praat, dan vind ik het heel fijn om met mijn moeder te praten of mijn vriend, maar eigenlijk zijn mijn lieve vriendinnen ook altijd precies wat ik nodig heb. #verwendnestdiemetniemanddiezeheeftwilpraten

  • Romy 21 januari 2018 op 10:06 am - Beantwoord

   Lastig inderdaad als je heel erg het gevoel hebt zelf je problemen te moeten oplossen en daardoor liever geen hulp vraagt. Ik herken het wel heel erg van eerder. Ik dacht vaak zeker te weten dat ik alles zelf perfect onder controle had, totdat ik door omstandigheden ontdekte dat ik nergens meer behoefte aan had dan iemand anders die me juist uit die moeilijke situatie kon helpen. Praten kan zo fijn zijn en het is vaak voor mensen om je heen ook juist fijn als je over moeilijke dingen praat. Ik kan me voorstellen dat je vriend liever heeft dat je hem over je struggles vertelt dan dat je het zelf opkropt. Ook al is dat misschien een flinke drempel om eerst overheen te stappen!

 19. Sara | MevrouwMiauw 20 januari 2018 op 8:57 pm - Beantwoord

  Vooral dat luisterend oor vind ik zo belangrijk. Soms vind ik het heerlijk om te razen en te weten dat er iemand luistert. Dat lucht dan zo enorm op.

 20. Hennie 21 januari 2018 op 6:57 am - Beantwoord

  Praten is zooo belangrijk inderdaad. Maar hoewel ik kan lullen als Brugman, echt praten vind ik lastig. Dat komt ook vaak naar voren in jaargesprekken enzo: slap ouwehoeren en de sfeer op kantoor goedhouden, daar ben ik een kei in, maar het achterste van mijn tong laat ik nooit zien. Vind ik persoonlijk ook niet zo nodig. Heeft te maken met trots en eer, wat natuurlijk helemaal nergens op slaat. 🙂 Ik praat wel met vriendinnen hoor, maar het blijft een dingetje!

  • Romy 21 januari 2018 op 10:08 am - Beantwoord

   Het is ook best lastig om over persoonlijke dingen te praten, zeker als je gewend bent om vooral over luchtigere onderwerpen te praten. Bij mij lukt het ook bij de ene persoon beter dan bij de andere. Op kantoor zou ik bijvoorbeeld ook minder snel uitgebreid vertellen over dingen waar ik mee zit dan met vriendinnen.

 21. Saskia 21 januari 2018 op 9:32 am - Beantwoord

  Praten is inderdaad erg belangrijk! Ik doe dit vaak met mijn man, vriendinnen maar ook zeker met mijn moeder. Voelt fijn om dingen te delen en relativeren.

 22. Simone 21 januari 2018 op 10:49 am - Beantwoord

  Praten is heel belangrijk. Als ik ergens mee zit praat ik graag met mijn twee beste vriendinnen en natuurlijk mijn vriend. En soms – afhankelijk van het onderwerp – met mijn moeder. Mijn moeder en ik zitten niet altijd echt op één lijn, dus sommige dingen bespreek ik dan liever met mijn vader, waarmee ik wel met nagenoeg alles op één lijn zit.

  • Romy 21 januari 2018 op 11:20 am - Beantwoord

   Fijn dat je zo te horen meerdere mensen om je heen hebt met wie je goed kunt praten als je ergens mee zit. Zelf vind ik het trouwens ook weleens fijn om met mijn vader te praten, juist omdat hij vaak op een nuchtere, mannelijke manier naar dingen kijkt. Soms is dat net wat ik nodig heb 😉

 23. Kreanimo 21 januari 2018 op 1:28 pm - Beantwoord

  We zijn er nu achter dat ons zoontje hoogbegaafd is en een heel grote behoefte heeft aan autonomie.
  Het was zelfs zo erg dat hij als vierjarige zelf zijn lakens had afgehaald, een andere pyjama was gaan aandoen en op de zetel beneden was gaan liggen, toen hij ziek was geworden in zijn bedje.
  Het is iets waar bij hem duidelijk aan gewerkt moet worden: hulp vragen mag – hulp vragen moet.
  Nu is hij zeven en ik heb hem eindelijk zo ver dat hij me komt zeggen als hij ziek is geworden in zijn bed…

  • Romy 21 januari 2018 op 9:34 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het zeker in zijn geval lastig is om hulp te vragen, als hij heel erg de behoefte voelt om dingen zelf op te pakken. Aan de ene kant is het natuurlijk goed dat hij zelfstandig is, maar aan de andere kant is het inderdaad juist dan waarschijnlijk heel belangrijk om hem mee te geven dat hij niet alles zelf hoeft te doen. Wat fijn dat hij het nu in ieder geval aangeeft wanneer hij ziek is geworden. Dat is al een mooie eerste stap.

 24. Lilian 22 januari 2018 op 9:51 pm - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, maar ik doe het soms ook niet goed. Omdat ik wil dat alles ‘goed gaat’, vind ik het nooit leuk om over problemen te praten. Maar gelukkig kan ik bij m’n man met alles terecht, maar meestal zit het dan al hoog 😉

  Ik luisterde overigens kortgeleden een podcast over geluk (wetenschappelijk gezien) en kunnen overbrengen aan andere mensen wat je bezighoudt, maakt gelukkig. Maar in het slechtste geval helpt een dagboek ook 😉

  • Romy 23 januari 2018 op 12:08 am - Beantwoord

   Die podcast klinkt interessant! En dingen van je af schrijven kan inderdaad soms ook al goed helpen.
   Fijn dat je wel goed bij je man terecht kunt als je ergens mee zit, alhoewel ik me kan voorstellen dat het een lastige stap blijft om je problemen uit te spreken. Soms is het zo veel makkelijker om gewoon snel te antwoorden “Gaat goed!” in plaats van je verhaal te vertellen.