Over het aanbod aan vegan ijs in de supermarkt ben ik niet laaiend enthousiast. Maar gelukkig hoef je niet per se een hele bak Hertog te kopen om te genieten van een bakje vegan ijs. Zelf ijs maken is zo moeilijk nog niet. En nee hoor, je hebt er niet per se een dure ijsmaakmachine voor nodig. Die heb ik ook niet! Ik had laatst uit het niets een onstilbare trek in walnoten, zoetigheid én iets verkoelends. Dat kon maar één ding betekenen: walnotenijs graag! Dit walnotenijs maak je heel simpel zelf met maar een paar ingrediënten. Het is heerlijk zoet, heeft lekker veel crunch en is ook nog een stuk gezonder dan je denkt. En vegan en glutenvrij!
Zelf walnotenijs maken
Een paar jaar geleden was ik nooit op het idee gekomen om zelf ijs te maken. Ik had het idee dat je daarvoor een supersonisch apparaat óf heel veel geduld nodig had. En ik mag dan van koken houden, maar ik ben niet iemand die 2 uur wil prutsen voor een paar bolletjes ijs. Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat ijs maken ook gewoon een kwestie kan zijn van de blender aanzetten, een bak de vriezer in schuiven en aanvallen maar. Dat zijn ook de enige stappen die je voor dit walnotenijs hoeft te zetten. Dat maakt het meteen nog een stuk aanlokkelijker, toch?!
Voor dit walnotenijs gebruik je een mix van kokosroom (het lobbige gedeelte uit een blik kokosmelk) en sojakwark. Die twee geven het ijs een romige en zachte substantie. Daarnaast gaan er heel veel walnoten in het walnotenijs. Laten we het erop houden dat dit ijs de titel “walnotenijs” zeker verdient. Er zitten niet alleen een paar losse stukjes walnoot in. Voor 4 porties ijs gebruik ik maar liefst 145 gram walnoten, plus een beetje extra voor de garnering op het eind. Voor dit recept maal je de meeste walnoten fijn in de keukenmachine om daar het ijs mee te maken. Het ijs heeft dus door en door een walnotensmaak.
Hoe maak je vegan walnotenijs?
Aan dit vegan walnotenijs komt uiteraard geen melk of slagroom te pas. In plaats daarvan gebruik ik sojakwark en kokosroom.
Kokosroom is het romige gedeelte uit een blik kokosmelk. Als je het blik 24 uur in de koelkast zet, komen het romige en waterige gedeelte van de kokosmelk los van elkaar. Je kunt de room er dan zo uitscheppen. (Bewaar ook zeker het kokosvocht. Dat kun je bijvoorbeeld goed gebruiken in smoothies, smoothie bowls of havermout.)
Bij de sojakwark is het belangrijk dat je voor een ongezoete variant kiest. Anders wordt het ijs wel heel erg zoet. Ik gebruik zelf het liefst de eiwitrijke en suikervrije variant van Alpro.
Voor dit vegan walnotenijs vermaal je eerst de walnoten met de keukenmachine tot “meel”. Of in elk geval tot zo klein mogelijke kruimels. Daarna voeg je de kokosroom, sojakwark en ahornsiroop (een ongeraffineerd zoetmiddel dat qua smaak heerlijk past bij walnoten!) en vanille-extract (voor een lekkere vanillesmaak!) toe aan de walnoten. Schep er ook een theelepel kaneel bij. En dat is al alles wat je nodig hebt om dit ijs te maken. Laat dan de keukenmachine alles mengen tot een vloeibaar mengsel. Niet schrikken: het klopt dat het erg vloeibaar is. Maar in de vriezer komt het straks helemaal goed. Die maakt er stevig schepijs van.
Hoe lang moet je zelfgemaakt ijs laten bevriezen?
Dit walnotenijs heeft ongeveer 4 uur nodig om volledig te bevriezen. Zorg er dus voor dat je het op tijd maakt, bijvoorbeeld alvast de dag van tevoren. Of duik er ’s middags de keuken voor in als je het ijs ’s avonds als toetje wilt serveren. Maak dit ijs het liefst in een ovenschaal of een oude ijsverpakking en zet het op een raster of in een lege vriezerla (als je die hebt!) in de vriezer. Het is belangrijk dat de bak recht staat, zodat er geen vloeistof uit lekt.
Na ongeveer 4 uur is het ijs klaar om te eten. Woohoo! Houd een ijslepel even onder heet water en schep daarmee dan het ijs uit de bak. Dan komt de lepel er makkelijk doorheen en krijg je ronde ijsbolletjes zoals ze die ook bij de ijscoman in je ijshoorntje scheppen.
Hoe wordt vegan ijs gemaakt?
Je kunt vegan ijs maken met kokosroom, kokosmelk of plantaardige melk- en kwarksoorten. Ik zou niet aanraden om alleen plantaardige kwark te gebruiken; dan wordt het ijs wat zurig. Kokosroom of een mix van kokosruim en plantaardige kwark werkt in mijn ogen het beste. Ook omdat je daarmee het vegan ijs lekker stevig en romig maakt. Je kunt ook plantaardige melk, zoals amandelmelk, gebruiken. Kijk dan wel goed naar de verhoudingen om te voorkomen dat het vegan ijs te vloeibaar wordt.
Recept vegan en glutenvrij walnotenijs
Het toffe aan dit walnotenijs is dat het ook nog gezonder is dan je zou denken. Als je er, zoals ik, rijkelijk chocola overheen strooit, zit er natuurlijk wel suiker in het ijs. Maar los van de chocola zit er geen geraffineerde suiker in het ijs. Dit ijs dankt zijn zoete smaak enkel en alleen aan de ahornsiroop en het vanille-extract. En het ijs is ook nog vegan en glutenvrij! Met dit recept maak je het walnotenijs zelf met maar een paar ingrediënten én maar een klein beetje werk.
Vegan walnotenijs met maar een paar ingrediënten
Equipment
- Ovenschaal of plastic ijsbak
- Keukenmachine of blender
- Vriezer (met genoeg vrije ruimte)
- IJsschep
Ingrediënten
- 225 gram sojakwark (ongezoet)
- 125 gram kokosroom (het romige gedeelte uit een blik kokosmelk – laat het blik minstens 24 uur in de koelkast staan hiervoor)
- 120 gram walnoten (ongezouten)
- 4 el ahornsiroop
- 2 tl vanille-extract
Voor door het ijs:
- 25 gram walnoten
- 1 tl ahornsiroop
Voor de garnering:
- 35 gram walnoten
- Fijngehakte pure chocola (= optioneel, laat weg voor een suikervrije optie)
- 1 el ahornsiroop
Instructies
- Doe de walnoten in de keukenmachine en laat die de noten fijn malen.
- Schep dan de kokosroom uit het blik met kokosmelk en doe die bij de walnoten in de keukenmachine. Voeg ook de sojakwark, de ahornsiroop, het kaneel en het vanille-extract toe. Laat de keukenmachine er een vloeibaar mengsel van maken. Er mogen overigens nog wel kleine stukjes walnoten in zitten.
- Meng dan de 25 gram walnoten met een theelepel ahornsiroop. Roer het mengsel door de vloeibare substantie.
- Schep dan het mengsel in een ovenschaal of plastic bak en zet die (op een rechte ondergrond) in de vriezer. Laat daar minimaal 4 uur staan.
- Daarna kun je het ijs opscheppen. Houd de ijslepel even onder de hete kraan en schep dan een paar bollen ijs uit de bak. Roer nu de walnoten door ahornsiroop voor de garnering. Schep op het ijs, samen met de stukjes chocola.
Meer maken met walnoten?
Als je walnotenijs lekker vindt, dan kun je vast ook andere kook- en bakcreaties met walnoten wel waarderen. Wat je er nog meer mee kunt maken? Dit zijn nog een paar heerlijke walnootrecepten:
- Makkelijke notentaart
- Vegan dadelbrood met walnoten
- Gebakken havermout met vijgen en walnoten
- Gezonde appelcake met walnoten
Heb jij weleens zelf ijs gemaakt?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
5 kersttradities die ik graag in stand houd
Elke kerst weer tuigen we massaal de kerstboom op, huilen we bij Home Alone en zingen we keihard mee met All I Want for Christmas. Kerst is het feest van de tradities en ook ik vier kerst al jarenlang op bijna exact dezelfde manier. Daar heb ik overigens totaal geen problemen mee: ik houd graag vast aan de kersttradities die me al die jaren goed zijn bevallen. Vandaag vertel ik je meer over een aantal kersttradities die ik graag in stand houd.
Ik maak altijd snel bananenijs met de staafmixer, ook erg lekker en ook nog eens snel 🙂 Of nou ja dat ligt natuurlijk wel aan de voorbereidingen 🙂 Eerst zorgen dat je rijpe bananen hebt om fijn te snijden en in de vriezer te doen, zonder schil uiteraard. Ik heb ze meestal per anderhalf a 2 stuks in stukjes in diepvrieszakjes zitten. Dan is het als je ’s avonds ineens zin krijgt in ijs alleen een kwestie van gauw een diepvrieszakje met banaan eruit halen, even wachten tot het iets zachter is (maar met een sterke staafmixer zou het wel direct kunnen) en dan doe ik het altijd in een grote smalle beker speciaal voor de staafmixer en doe ik er een beetje plantaardige melk bij (bv sojamelk dat is wat romiger, maar ik vind de Alpro this is not milk ook een goede voor de smaak) en dan kun je naar smaak nog bv cacaopoeder en vanille extract erin doen, of wat ik zelf lekker vind is enkel wat amandelextract dan is het net bitterkoekjes ijs zonder stukjes dan wel. De banaan smaak is zeker met het amandelextract niet erg aanwezig vind ik, maar de zoetigheid van de banaan is wel perfect en de structuur ook 🙂 Wat nougatine eroverheen strooien en wat slagroom is natuurlijk ook erg lekker 🙂