young granny

29 situaties waarin ik me een 29-jarige Young Granny voel

 • 6 januari 2023
 • 6 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Op Nieuwjaarsdag waren we bij mijn opa en oma op bezoek. 80 en 81 jaar oud zijn ze. Enthousiast vertelde mijn oma dat ze de avond ervoor tot half vier waren opgebleven. Een tikkeltje gegeneerd gaf ik daarna toe dat ik al trots was dat ik het tot twaalf uur had geschopt. In het half uur voor klokslag twaalf uur glipte er zeker eens per minuut een gaap uit mijn mond. Was het al bijna tijd? En tja, die neiging om maar liever niet na middernacht op bed te liggen is niet mijn enige neiging tot “young granny” zijn. Dit zijn nog 29 situaties waarin mijn innerlijke oma naar boven komt:

 1. Als ik in het weekend weer eens wakker word om zeven uur en daar blij mee ben “omdat je dan nog wat aan je dag hebt”. Als ik die woorden dan ook nog durf uit te spreken, voel ik me al helemaal een young granny.
 2. Als ik om half twaalf gapend naar de oudejaarsconference zit te kijken en steeds de tijd check om te zien of ik al bijna trots kan zeggen dat ik het dit jaar tot twaalf uur heb volgehouden.
 3. Als ik aan iemand die vijf jaar jonger is dan ik moet toegeven dat ik nog nooit ook maar iets met TikTok heb gedaan (de enige TikTok-video’s die ik kijk, zijn degene die zijn doorgeplaatst op Instagram).
 4. Als ik weer eens moet bekennen dat ik nog steeds met een papieren agenda werk omdat er voor mij niets gaat boven vinkjes zetten met een balpen.
 5. Als ik voor de zoveelste keer niet kan meepraten over de nieuwste Avatar-film of razend populaire Netflix-series die blijkbaar bijna iedereen heeft gezien, maar wel alles weet over het nieuwste Boer Zoekt Vrouw-seizoen en Heel Holland Bakt. Beetje jammer dat op de gemiddelde kringverjaardag bijna niemand anders dan Bart over die programma’s kan meepraten.
 6. Als ik in gesprek met vriendinnen mezelf betrap op allerlei grootmoeders huishoudtips, zoals je waterkoker ontkalken met azijn of colour catcher-doekjes kopen voor bij de was.
 7. Als ik mijn KitchenAid-aanwinst met veel meer enthousiasme openmaak dan de gemiddelde kledingbestelling.
 8. Als ik bij films die langer dan twee uur duren in slaap val (wat niet bepaald een unicum is, ahum!) en ze daarom maar in etappes kijk.
 9. Als ik intens geniet van één bonbon en dan ook echt ’s middags bedenk dat ik ’s avonds één heerlijke bonbon in piepkleine hapjes ga eten. Dan heb je er lekker lang plezier van, denk ik er vaak bij.
 10. Als ik weer eens denk dat een bepaalde serie hooguit vijf jaar geleden voor het eerst op tv was en dan blijkt dat die serie uit 2006 komt.
 11. Als ik in de kringloopwinkel als een blok val voor een retro bloemetjesjurk die mijn oma ongetwijfeld ook prachtig had gevonden.
 12. Als ik tijdens een vriendenweekend het laatste spelletje om elf uur afsla omdat ik te moe ben om mijn ogen nog open te houden.
 13. Als mijn oog weer eens valt op die ene kleine spatader op mijn bovenbeen die ik daar liever niet had gezien.
 14. Als ik tegen iedereen laaiend enthousiast praat over de kruik als wondermiddel tegen darmklachten, buikpijn, ongesteldheid en – tja – zo’n beetje alles.

15. Als ik mezelf erop betrap dat ik al twee uur het internet aan het afstruinen ben in mijn zoektocht naar dat ene leuke kruissteek-borduurwerk voor in het toilet.

 1. Als ik tijdens een dag shoppen gerust de kledingwinkels straal voorbij loop, maar wel vol interesse een servieswinkel instap om het zoveelste bord te vinden voor mijn serviesverzameling.
 2. Als ik met meer enthousiasme praat over mijn ontbijtbedenksels dan over een spannend uitstapje.
 3. Als ik soms even moet wennen aan het idee dat we die dag niet thuis lunchen omdat ik zoveel zin had in een plak bananenbrood in plaats van een hippe sandwich.
 4. Als ik weer eens een smoesje verzin om onder een glas wijn of champagne uit te komen omdat ik geen zin heb om altijd maar te moeten uitleggen dat ik geen alcohol drink, en dat dat geen principekwestie is, maar dat ik er gewoon geen behoefte aan heb.
 5. Als ik me realiseer dat ik maar één keer in mijn leven in een club heb gestaan en dat dat ook meer was omdat ik wilde zien “of ik niet iets miste” (niet dus!) dan omdat ik zo’n feestzin had.
 6. Als ik een weekend waarin ik drie blogs heb geschreven, het hele huis heb schoongemaakt, een kringloopwinkel heb bezocht en twee bakexperimenten heb gedaan een geweldig leuk en avontuurlijk weekend vind, ook al heb ik verder niemand anders dan Bart en Pip en random voorbijgangers gezien.
 7. Als ik tijdens het wandelen gelukkig word van kleine bloemetjes en daar gerust (door mijn cameraschermpje) vijf minuten lang naar kan staren, terwijl ik aan de andere kant te ongeduldig ben om doorgestuurde Reels-filmpjes van langer dan 10 seconden helemaal af te kijken.

23. Als ik me na een lange dag buiten de deur bij thuiskomst direct in mijn niet-sexy ochtendjas met hartjes en mijn kniehoge huissokken hijs. Zonder gêne.

 1. Als ik de afstandsbediening van onze smart-tv weer eens aan Bart geef omdat ik steeds de juiste knoppen niet weet te vinden (en daar uiteraard de technologie de schuld van geef).
 2. Als ik mezelf erop betrap dat ik soms beter kan meepraten met mensen die 10 jaar ouder zijn dan ik dan met mensen van mijn leeftijd die nog volop in het uitgaansleven zitten.
 3. Als ik praat met kersverse ouders en besef dat mijn leven er zonder kinderen ongeveer even niet-bruisend uitziet, terwijl ik geen gebroken nachten, huilbaby’s en poepluiers heb die mijn tijd opeisen.
 4. Als ik op visite bij andere mensen bijna altijd wel op enig moment mijn filmrol erbij pak om vol trots mijn kattenbaby te laten zien alsof het mijn kleinkind is.
 5. Als ik op Instagram vakantieverhalen lees van mensen die naar Zuid-Afrika, Thailand en de Cariben zijn afgereisd en dan ondertussen blij ben dat wij het gewoon bij Landal Hoog Vaals of hooguit een treinreis naar Parijs houden.
 6. Als ik me weer eens intens gelukkig voel over iets wat een ander misschien totaal niet spannend of boeiend vindt. Het leven is goed. Ook als young granny geniet ik met volle teugen. Zonder feestjes, maar met meer dan genoeg mooie momenten – spannend of niet.

Wanneer voel jij je een “young granny” (of “grandpa”)?

1 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 6 januari 2023 op 8:49 am - Beantwoord

  Zó herkenbaar dit! Ik heb toevallig vorige week een artikel zitten schrijven met hetzelfde onderwerp en veel komt overeen;). Lekker van genieten, zou ik zeggen.

 2. Daenelia 6 januari 2023 op 11:52 am - Beantwoord

  Ha! 🙂 Ik heb het vooral als ik op plaatsen die ik met mijn ouders associeer en daar dan ‘oude’ muziek verwacht en ineens iets ‘nieuws’ hoor. Bijvoorbeeld: In een kneuterige lunchroom, waar ik muziek uit de jaren 70 verwacht te horen, en dan ineens ‘Firework’ van Kate Perry hoor … en dan besef dat dat liedje ook al minimaal 10 jaar oud is. Of wacht, ik denk dat dat misschien het tegenovergestelde is van young granny. Dat ik denk jonger te zijn dan ik eigenlijk ben.
  Wat niet wegneemt dat ik ook niet tot 12 uur wakker blijf met oud en nieuw. Of dat ik weiger (als sf fan, notabene) om de Avatar films te kijken. Dat is gewoon normaal, hoor 😉

 3. Johanna 6 januari 2023 op 1:29 pm - Beantwoord

  Interessant, heeeel veeel dingen kan ik voor 100% beamen. Kortom gewoon het normale leven. Al die mensen die 1000x meer kunnen, zijn waarschijnlijk ook 1000x eerder opgebrand. Succes!

 4. Elke 7 januari 2023 op 11:58 am - Beantwoord

  Ik ben iets ouder, maar het is een gekend fenomeen. Bedtijd is hier steevast rond half tien. Met oud/nieuw was het hoofdgerecht pas na middernacht klaar, dus werd het veel later dan gepland. Ik had gehoopt iets na 12 naar huis te kunnen. Gevolg: 1 januari overleefd met een brak gevoel én mijn Garmin die protesteerde omdat ik plots en slecht slaappatroon had ontwikkeld! (Serieus. Mijn man heeft het meest onregelmatige leven ooit en daar zegt Garmin niets op. Tsss.)

 5. bychristiana 11 januari 2023 op 7:07 pm - Beantwoord

  Haha, punt 9 vind ik knap;-) Ik weet van mij zelf dat ik beter niet iets lekker in huis kan halen, want als je eenmaal 1 bonbon hebt gegeten…Voor het goede moet ik er gewoon helemaal niet aan beginnen. Soms lukt dat, soms niet;-)

 6. Maaike 12 januari 2023 op 11:14 pm - Beantwoord

  Haha heel leuk artikel en heel herkenbaar hoor. Ik ben zelf 33 en ik werk ook graag met een papieren agenda. Onder andere omdat ik dat veel fijner vind en het kan versieren en alles 🙂

Recente blogs

Een koophuis?! | Wat staat er zoal op mijn wensenlijst?

26 september 2018|Lifestyle|

Op mijn verlanglijstje voor 2019 prijkt nu al één ding: een eigen woning. Funda staat inmiddels bij mijn top 5 meest bezochte websites en ik houd me al een tijdje bezig met volwassen gedoe als hypotheken, rente-aftrek en aankoopmakelaars. Toen ik laatst weer eens op het internet naar mooie sofa's en fauteuils aan het kijken was, sloeg mijn fantasie al helemaal op hol. Dromend over mijn eigen interieur besloot ik eens een "eisenlijst" op te stellen voor mijn droomwoning. Wat er zoal op mijn wensenlijst voor een koophuis staat? Nou, in ieder geval deze 7 punten.

Jezelf tekort doen? Nee, stop met deze 9 gewoonten!

22 april 2019|Persoonlijke groei|

Realiseer jij je wel vaak genoeg dat jij er mag zijn? Dat jij het waard bent om jezelf dingen te gunnen? En dat je heus wel zo trots als een pauw mag zijn op de dingen die je bereikt? Als je je graag bescheiden opstelt, is het niet altijd makkelijk om jezelf de waardering, tijd en aandacht te geven die je verdient. Misschien ben je daarbij geneigd je te voegen naar anderen en verlies je zo jezelf zelfs een beetje uit het oog. Ik vond het tijd voor een tegengeluid dat ikzelf (en jij misschien ook) wel kan gebruiken. Stop met jezelf tekort doen. Stop met deze 9 gewoonten!

Mijn "misschien ooit"-lijstje

23 oktober 2020|Persoonlijk|

De bucketlist, fuck it-list en to-do-list kende ik allemaal al. Maar sinds kort heb ik er als groot lijstjesliefhebber een nieuw lijstje bij: de "misschien ooit"-lijst. Misschien wel de allerfijnste van al mijn lijstjes. Dit is de lijst met wilde plannen waar ik helemaal niet per se iets mee moet. Maar als ik eens zin heb in een mooie nieuwe uitdaging, dan pik ik er eentje uit. Geeft rust in mijn hoofd en altijd genoeg dromen op de stapel om wat mee te doen. Of om uiteindelijk toch maar lekker te laten schieten. Deze 38 punten staan nu op mijn "misschien ooit"-lijst.