Recept | Warme havermoutpap met speculaaskruiden, banaan & cacao

20 okt 2021 | Recepten | 7 reacties

Nu de pepernoten weer in de winkels liggen, kreeg ik zin in een speculaasontbijt. Ontbijten met speculaaskoekjes leek me iets te veel zoetigheid, dus koos ik voor een havermoutontbijt met speculaaskruiden. Van deze warme havermoutpap kreeg ik direct Sinterklaas-zin. Het smaakt lekker kruidig, een tikkeltje zoet en door de vele toppings wat mij betreft een echte verwennerij. Een perfect ontbijtje voor een druilerige najaarsochtend!

Warme havermoutpap die in niets lijkt op Brinta

Terwijl ik op veel foodblogs het ene na het andere havermoutrecept voorbij zie komen, was ik zelf altijd wat sceptisch. Ik krijg bij havermout direct herinneringen aan de Brinta-fles van járen geleden. En laten drinkontbijtjes nu niet aan mij besteed zijn. Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat je ook prima wat aantrekkelijkere, zoete ontbijtjes met havermout kunt maken. Havermout uit de oven is bijvoorbeeld een van mijn favorieten, maar havermoutpap moest en zou ik ook eens lekker proberen te maken.

Dat lukte gelukkig! Niets is zo lekker op een koude dag als ontbijten met warme havermout met héul véul lekkers erop en met een speculaassmaak zonder dat er speculaas in zit. Dat maakte dit ontbijtje hier een groot succes.

Warme havermoutpap met speculaassmaak

Het potje met koek- en speculaaskruiden gaat er hier hard doorheen. Sinds ik heb ontdekt dat je speculaassmaak uit een potje kunt krijgen, strooi ik het standaard over mijn yoghurt met appel. Maar door dit ontbijt leek het me ook een heerlijke toevoeging. Havermout met melk is wat kaal, maar met een lekkere speculaassmaak wordt het opeens een smaakvolle bedoening. Toen ik de geur alleen al rook, vond ik het nog best lastig om me in te houden en “pas” vijf minuten later de eerste hap van mijn havermout te nemen.

Als je houdt van kaneel, pepernoten, speculaas en alles met die typische smaak, koop zeker eens zo’n busje met kruiden (ik heb die van Versteegen). Totaal niet gesponsord overigens; ik ben eerder zelf hun hoofdsponsor met mijn voorliefde voor deze kruiden ;)

warme havermoutpap speculaas
warme havermoutpap speculaas

Ingrediënten (voor 2 porties)

Voor de havermout zelf gebruikte ik:

  • 65 gram havermout
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 scheutje agavasiroop
  • 1 handje rozijnen

Als toppings strooide ik vrolijk rond met:

  • 1 banaan
  • 1 handje frambozen
  • 1 el pindakaas
  • 1 handje kokossnippers
  • 1 handje cashewnoten
  • Beetje cacao nibs

Hoe maak je het?

  • Doe de havermout en melk met de rozijnen, een scheutje agavesiroop en de kruiden bij elkaar in een steelpannetje. Verhit op niet te hoog vuur en roer goed door, zodat de havermout niet aankoekt.
  • Kook de havermout in zo’n 4 minuten gaar, totdat het een lekker zacht papje is geworden en warm is van temperatuur. Verdeel de warme havermoutpap daarna over twee kommetjes.
  • Snijd de banaan in plakjes en leg op beide kommetjes de helft van de plakjes banaan.
  • Garneer de warme havermoutpap verder met frambozen, kokossnippers en cashewnoten. Giet er (met de achterkant van een theelepeltje) wat pindakaas overheen en strooi er daarna de cacao nibs bij.

Smullen maar! Val vooral lekker snel aan, want warm is de havermoutpap het allerlekkerst.

warme havermoutpap speculaas
warme havermoutpap speculaas

Variëren met toppings

Natuurlijk kun je op de warme havermoutpap alles gebruiken wat je maar lekker vindt (tenminste, bijna alles – vegaburgers en aardappels lijken me geen succes). Strooi er desnoods wat pepernoten op als je zin hebt in een echt Sinterklaas-ontbijt. Of misschien verkruimelde speculaasjes. Ook chocoladestukjes smaken er vast heerlijk bij. Ik vond zelf de combinatie van banaan en frambozen verrukkelijk; de frambozen geven het net wat zoetigs en banaan smaakt überhaupt lekker bij warme gerechten.

Ik moet zelf bij het uitzoeken van alle toppings altijd oppassen dat mijn ogen niet groter zijn dan mijn maag. Voordat ik het weet heb ik iets te rijkelijk gestrooid en zit ik vier uur later nog stampvol, maar bij dit ontbijtje was het precies genoeg. Zeker het proberen waard dus wat mij betreft, ook als je net zo’n havermoutscepticus bent als ik eerst!

Havermoutontbijtjes – mijn favoriet

Gek toch dat de hele havermouthype jarenlang aan mij voorbij is gegaan en dat ik sinds mijn feestontbijtjesweek vorig jaar de havermout helemaal heb ontdekt?! Ik vind overnight oats volgens mij als één van de weinigen niet zo geweldig, maar havermout uit de oven vind ik wel errug lekker (bijvoorbeeld dit ontbijtje voor havermout met banaan). Warme havermoutpap vind ik na dit recept ook voor herhaling vatbaar, zeker op deze koude dagen.

Ik wil ook zeker nog eens een ontbijttaart met havermoutbodem maken. Een ideaal ontbijt om meteen een vezelbodem te hebben voor de dag én van een volle maag voorzien te zijn. Kan de dag daarna beginnen!

Wat is jouw favoriete havermoutontbijt?

warme havermoutpap recept
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

7 Reacties

  1. Darina

    Wat een heerlijk ontbijtje. Helemaal voor dit seizoen. Ik ontbijt altijd met yoghurt muesli en blauwe bessen maar ik zal de speculaaskruiden ook eens proberen.

    Antwoord
  2. Lalagè

    Overnight oats kan je ook opwarmen :-) ik doe dat in de magnetron, zodat ik nooit meer last heb van aankoeken. En het is ook nog sneller.
    Goed idee om er speculaaskruiden bij te doen, dat past ook prima bij de appel en peer die ik er altijd bij eet.

    Antwoord
    • Romy

      Wat slim om het in de magnetron te doen! Ik denk dat ik op die manier overnight oats ook een stuk lekkerder zal vinden. Helaas hebben we in dit huis geen magnetron (wel een oven die iets te lang moet voorverwarmen ;)), maar in een ander huis zou ik ze zeker op die manier eens willen maken en opwarmen.

      Antwoord
  3. Meaghan

    Dit is voor mij geen onbekend recept! Ik eet al jaren warme havermoutpap in de ochtend varieer ook veel met toppings. Ik gebruik altijd verschillende soorten vers fruit (appel, blauwe bessen, aardbei, framboos, peer echt van alles), een handje vol notenmix en uiteraard ook de speculaaskruiden, want zonder de speculaaskruiden is het niet af! Wat leuk dat jij het recept ook helemaal hebt ontdekt en zo varieert met de toppings!

    Antwoord
    • Romy

      Oeh heerlijk! Wat een lekker ontbijtje zo :) Ik herinner me inderdaad nog dat jij net zo’n fan bent van speculaaskruiden als ik. Die zijn ook gewoon zó lekker.

      Antwoord
  4. Giovanna Jansen

    Ik ben dol op speculaaskruiden (sowieso op kaneel, wat er natuurlijk door zit), heel benieuwd of ik dat door mijn havermout ook lekker zou vinden. Ga ik binnenkort eens uitproberen.

    Antwoord
    • Romy

      Kaneel door je havermout is wat mij betreft zeker een aanrader :) Ik vind dat echt een heerlijke herfstcombinatie.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs