2 3 2

Wat als dingen anders lopen? | Omgaan met plottwists

 • 3 november 2019
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
als het leven anders loopt

Life happens while you’re busy making other plans.” Het is een quote waarmee ik niet anders dan met driftig ‘ja’ knikken kan instemmen. Vaak lopen dingen niet zoals je had verwacht of gehoopt. Dingen gebeuren eerder of later dan verwacht of misschien wel helemaal niet. Plannen maken soms plaats voor teleurstellingen, verrassende wendingen of prachtige plottwists. Ook in mijn leven heb ik met de nodige bomen op de weg en ongeplande plannenwijzigingen te maken gehad. Soms mooi, soms minder mooi. Hoe ga je ermee om als dingen anders lopen dan gedacht?

De naïeve tiener in mij

Als tiener had ik grootse plannen voor de komende tien jaar. Op elke mijlpaal die in mijn denkbeeldige planning stond, had ik voor het gemak alvast een leeftijd geplakt. Huiseigenaar zou ik zeker wel rond mijn 22e worden (hoe dan, toen studeerde ik nog!), moeder voor mijn 25e en ik zou vast ook ergens rond die tijd al in een trouwjurk bij het altaar zijn verschenen. Ik zou vast dé baan hebben gevonden voor de rest van mijn leven. En die baan zou ik sowieso acuut na mijn studie vinden. En om het ideale plaatje compleet te maken, zou ik op die werkplek vast ook de liefde van mijn leven tegen het lijf lopen. Want ja, zo lopen die dingen nu eenmaal in Hollywoodfilms.

Surprise, surprise

Surprise: al die dingen pakten anders uit. Net als ieder leven, liep ook dat van mij niet altijd zoals ik het ooit voor ogen had. Een baan vinden na mijn studie kostte me heel wat meer dan een handjevol sollicitatiebrieven. Voordat ik mijn vriend ontmoette, was ik heel wat jaren vrijgezel (en werd ik ooit – à la de zielenpieten uit romcoms – gedumpt in het Vondelpark tussen de verliefde stelletjes). Aan een huis kopen kwamen een flinke zoektocht, een aankoopmakelaar en de nodige financiële paperassen en frustraties te pas. En ik belandde op mijn 26e op de ortho-stoel voor plannen die ik niet helemaal ingecalculeerd had. Niet met al die plottwists was ik op het moment zelf even gelukkig.

Maar ik had dit alles niet willen missen

Waarom gebeurde dat mij nu? Waarom moest ik talloze sollicitatiegesprekken voeren voordat ik dé match had gevonden? Dat soort vragen heb ik mezelf in het verleden vaker gesteld. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat alles in mijn leven zo is gelopen om een reden. Dat is meteen een van de heerlijke clichés die voor mij vaak helpend is.

Het alleen kopen van een huis had ik bijvoorbeeld voor geen goud willen missen. De lessen die ik leerde van het vele solliciteren en later bij mijn allereerste baan ook niet. Zelfs de niet al te succesvolle dates die ooit op niets uitliepen hebben me in positieve zin gevormd. Al is het maar omdat die situaties me wijzer en soms ook assertiever hebben gemaakt.

Alleen een huis kopen

Zo vond ik het – voordat ik op huizenjacht ging – best een lastig idee dat ik alleen zou gaan wonen. Voor mijn gevoel kocht iedereen om me heen met een partner een liefdesnestje. Waarom ik niet? Achteraf geloof ik dat het zo had moeten zijn. Hoe zweverig het ook mag klinken – ik geloof dat het een reden heeft dat juist ik alleen was bij het kopen van een huis. Ik heb er namelijk veel van geleerd om op eigen benen te staan – een stap die op dat moment in mijn leven paste. Alsof ik die ervaring op dat moment nodig had.

De verrassingen van het leven

Het leven kan je soms verrassen. Ook op een positieve manier. De toevalligheden van het leven noemde ik het eerder al. Had ik niet op dit moment een profiel op een datingsite aangemaakt, dan zou ik nu Bart niet mijn vriend hebben mogen noemen. En zou ik niet in Aalsmeer zijn gaan wonen, dan had ik misschien wel niet dankzij mijn coachingstraject in de gemeente de stap naar meer focus op mijn onderneming gezet. Had ik na mijn studie direct een baan gevonden? Dan had Vaker Vrolijk misschien wel helemaal niet bestaan en had ik alle mooie dingen die mijn blog me heeft gebracht nooit meegemaakt. Toeval is een mooi iets.

Geniet van de mooie plottwists

Sommige dingen die ik ooit vurig wenste, zijn (nog) niet uitgekomen. Een aantal dromen heb ik laten varen omdat ze niet meer bij me passen; andere dromen zijn er juist voor in de plaats gekomen. En soms doet het leven gewoonweg mooie dingen met je die je nooit had kunnen voorzien.

Wat doe je als de dingen anders lopen dan je had verwacht? Soms baal je er waarschijnlijk hard van en kun je het beste hopen dat het later alsnog uitpakt zoals je had gewild. Soms worden je verwachtingen overtroffen en maken gesloten deuren plaats voor iets nog veel mooiers. Het beste wat je kunt doen? Roeien met de riemen die je hebt én genieten van de mooie plottwists waar het leven je soms mee kan verrassen.

Wat is een mooie onverwachte wending in jouw leven geweest?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 3 november 2019 op 8:14 am - Beantwoord

  Veel mooie gebeurtenissen die goed uitpakken! Zo gaat het inderdaad. Ook bij mij. Maar daar komt dan ook weer bij dat ik eigenlijk nooit echt plannen had. Zeker niet rond relaties. En een eigen huis stond ook niet op het plan.
  Wel had ik een plan dat ik een hond wilde en dat is uiteindelijk gelukt, ondanks dat ik dacht dat dat niet zou lukken voor ik met pensioen ging :p
  Ik heb geleerd mooie kansen te grijpen en wanneer ik dingen los moet laten.

  • Romy 7 november 2019 op 7:55 am - Beantwoord

   Toch mooi dat het plan voor de hand tóch nog is uitgekomen en dan zelfs ver voordat je met pensioen ging 😉 En inderdaad, vaak is het een kwestie van mooie kansen grijpen (ook als ze niet “in de planning” stonden) en bepaalde dromen op tijd laten varen omdat die het niet meer helemaal voor je zijn.

 2. Lianne 3 november 2019 op 9:30 am - Beantwoord

  Mooie blog! Herkenbaar ook, vooral hoe je op de middelbare school denkt. Ik heb ooit nog voor een schoolopdracht mijn toekomstdroom opgeschreven. Ik zou later met kinderen werken, zelf kinderen krijgen op mijn 25e en trouwen met mijn ex-vriendje. Haha, ik moet er waarschijnlijk echt om lachen als ik het terug ga lezen! Ik zou nu nooit meer op een kinderopvang of basisschool willen werken. Ik ben een opleiding gaan doen in de ouderenzorg, wat ik vroeger ook nooit voor ogen heb gehad. Soms heb ik nog steeds spijt van die keuze. Maar als ik dat niet had gedaan, was ik nooit verhuisd naar een andere stad, had ik nooit mijn boek geschreven en was ik geen zzp’er geworden in iets wat ik wél wil. Dat helpt me beter om het te relativeren!

  • Romy 7 november 2019 op 7:56 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en helemaal waar! Zonder bepaalde dingen die niet zo zijn gelopen als je ooit voor ogen had, had je niet gestaan waar je nu staat. Ook dat is heel wat waard. Het is alsof dingen soms eigenlijk zo hadden moeten zijn, ook al is dat op het moment zelf niet altijd makkelijk.

 3. Anouk 3 november 2019 op 9:34 am - Beantwoord

  Ik kijk eerlijk gezegd wel uit naar zo’n onverwachte wending, mijn leven gaat nu eigenlijk precies zoals ik het bedacht als 12 jarige. Ik ben dan ook nog een stuk jonger dan jij bent en nog volop aan het studeren, maar het vinden van een vriend die jong wil trouwen en als het ons gegund is ook jong kinderen wil krijgen is al gevonden. Ik ben heel nieuwsgierig wat voor wendingen mijn leven gaat nemen.

  • Romy 7 november 2019 op 7:57 am - Beantwoord

   Ik weet zeker dat die onverwachte wendingen nog wel gaan komen. Het leven heeft soms bijzondere verrassingen in petto, natuurlijk al helemaal op het moment dat je die het minst verwacht 🙂 En prachtig om te horen dat je al een tijdje geleden jouw lieve vriend met dezelfde toekomstplannen als jij hebt ontmoet!

 4. Naomi 3 november 2019 op 9:38 am - Beantwoord

  Heel mooi dit! Onverwachte dingen in het leven vind ik niet altijd leuk (en soms zijn ze dat ook gewoon echt niet!), maar ik ben gelovig en vertrouw erop dat God in mijn leven brengt wat ik aankan. Niet meer dan dat. Dat helpt mij heel erg, juist ook als het leven weer een ‘plottwist’ brengt. Mooi woord hiervoor!

  • Romy 7 november 2019 op 8:20 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je uit het geloof de kracht en het vertrouwen kunt halen dat je de dingen wel aankunt. Die instelling helpt zeker om dat soort plottwists met meer vertrouwen te doorstaan.

 5. Meaghan 3 november 2019 op 10:55 am - Beantwoord

  Mooie inzichten! Ook goed om te lezen dat je accepteert dat je het leven niet kan plannen en dat je uiteindelijk blij bent hoe het tot nu toe allemaal is verlopen! Voor mij is dit ook wel een herkenbaar onderwerp. Ik had ook wel verwacht dat ik op mijn 23ste een eigen huis zou hebben en een goed betaalde baan en ik getrouwd zou zijn. Dat is tot nu toe allemaal nog niet zo, maar ik ben wel bezig aan mijn laatste studiejaar voor dat felbegeerde masterdiploma. Daarna ga ik op zoek naar een hele leuke baan. Misschien nog niet mijn droombaan, dat komt vanzelf wel. Ik heb al bijna vijf jaar een onwijs lieve vriend met wie ik erg gelukkig ben en we willen volgend jaar gaan samenwonen in ons eerste koophuis. Dus het komt allemaal wel, alleen kun je niet op langere termijn plannen wanneer. Ik kijk dan ook vaak niet verder dan één tot twee jaar, want je weet nooit wat er over meer jaren kan gebeuren!

  • Romy 7 november 2019 op 7:11 pm - Beantwoord

   Soms denk je in eerste instantie alles wel te kunnen uitdenken, maar in de praktijk pakt het vaak toch wel anders uit. Maar het is echt al hartstikke knap dat je op je 23-jarige volop met je master bezig bent en je aan het oriënteren bent op een koophuis voor volgend jaar. Het komt allemaal wel. En wie weet wat er nog meer de komende jaren op je pad zal komen aan mooie dingen. Het leven kan je soms zomaar verrassen 🙂

 6. Ilona Wielinga 3 november 2019 op 11:13 am - Beantwoord

  Zo’n mooi artikel. En je hebt zo gelijk. Het leven loopt bij mij ook totaal anders dan ik had verwacht, maar inmiddels zie ik in dat dat totaal niet erg is. En dat het beeld wat ik als 10 jarige had, ook eigenlijk gewoon niet realistisch was, haha.

  • Romy 7 november 2019 op 7:12 pm - Beantwoord

   Haha, dat laatste klopt ook zeker! Toen ik als 16-jarige dacht op mijn 23e wel aan de kinderen te beginnen, stond ik er niet echt bij stil dat ik dan misschien pas net klaar zou zijn met mijn studie 😉

 7. Claire 3 november 2019 op 4:51 pm - Beantwoord

  Wauw wat mooi om te lezen. Ik kan soms best wel balen dat dingen niet lopen zoals ik hoop of verwacht. Maar als ik erop terugkijk heb ik juist door die momenten zo ontzettend veel geleerd. Het gaat er vooral om hoe je ermee omgaat denk ik. Afgelopen week ging mijn wasmachine stuk en ik baalde ontzettend, maar uiteindelijk had ik een gezellige middag met mijn pa én weet ik nu hoe ik mijn wasmachine los kan halen/maken (als hetzelfde probleem zich voordoet haha). Iets heel kleins, maar toch een leermoment. Het is niet fijn, maar het leven loopt altijd zo anders dan je denkt. Ik vind het knap dat je het zo positief kan bekijken en volgens mij ben je erg gegroeid door alle leermomenten! <3

  • Romy 7 november 2019 op 7:13 pm - Beantwoord

   Dank je voor je lieve berichtje! <3 En wat mooi dat je achteraf toch nog iets moois kon zien in het voorval met de kapotte wasmachine. Ideaal trouwens dat je vader de oplossing wist (die van mij is niet zo handig, haha) en dat het nog een leuke middag was ook 🙂

 8. bychristiana 3 november 2019 op 6:07 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, ik heb het met plezier gelezen! Ik had het toevallig laatst nog met iemand over het feit dat ik maar bar weinig mensen ken die een baan hebben die echt aansluit bij hun studie. Ik doe zelf ook totaal iets anders dan waarvoor ik gestudeerd heb en ik kan wel zeggen dat een heel groot deel van mijn leven anders is gelopen dan gepland / verwacht, eigenlijk het grootste deel nu ik erover nadenk;-) Toch ben ik trots op waar ik nu sta, wie ik ben, wat ik bereikt heb en wat ik doe en ik denk dat dat het allerbelangrijkst is. Ik hoop voor jou ECHT dat die dag aanbreekt dat je in een mooie witte (of een andere kleur;-)) jurk voor dat altaar staat!

  • Romy 7 november 2019 op 7:18 pm - Beantwoord

   Grappig hè hoe je soms na je studie min of meer vanzelf in een heel andere branche lijkt te rollen. Mijn baan sluit op zich wel aan op mijn studie, maar ik ken inderdaad heel weinig mensen bij wie dat zo is. En wie weet doe ik over vijf jaar ook wel totaal iets anders. Het is toch eigenlijk mooi dat het leven soms een andere wending neemt dan je van tevoren dacht. Dat houdt het een beetje verrassend en afwisselend 🙂
   Mooi om te horen dat je blij bent met waar je nu staat. Dat is inderdaad veel belangrijker dan of je leven is gelopen zoals je ooit dacht.
   En wat lief, je reactie op mijn droom van de witte trouwjurk! Ik hoop ook dat die droom ooit nog zal uitkomen. Vast wel! En tot die tijd blijf ik dromen 😉

 9. Audrey 3 november 2019 op 6:49 pm - Beantwoord

  Mooie post! En zoals je laatst al bij mij hebt gelezen, duurden bij mij ook veel dingen even wat langer. Mijn favoriete plottwist is er ook een in de liefde. Toen ik bedacht had dat single blijven (en misschien ook wel in mijn eentje een kind krijgen) best wel prima was en bij me paste, kwam mijn vriend opeens in mijn leven… Mijn relatie met hem is niet alleen heel leuk en fijn, maar het heeft me ook al zó veel geleerd!

  • Romy 7 november 2019 op 7:21 pm - Beantwoord

   Wat prachtig hoe de liefde eigenlijk totaal onverwacht op je pad kwam! En zo mooi om te horen hoeveel je aan je vriend hebt <3
   Bij mij ging het min of meer hetzelfde in de liefde trouwens. Eigen huisje gekocht, dingen zelf op de rit en best wel oké met het alleen staan, maar toen kwam tóch de vriend (oké, wel via een datingsite, maar ik had er best wel een hard hoofd in dat een datingsite nog eens zou werken ;)).

 10. Giovanna Jansen 3 november 2019 op 9:07 pm - Beantwoord

  Mooie blog! Herkenbaar ook! Ik had vroeger ook mijn leven uitgestippeld en net als jij er ook leeftijden aangeplakt. Op mijn 20e dan… op mijn 25e zus… Alles liep anders natuurlijk. Je kunt nooit weten hoe je leven geweest zou zijn als het zo gelopen was als je uitgestippeld had, maar het is goed zo als het anders gelopen is. Verrassend in ieder geval. 😉

 11. Suzanne 4 november 2019 op 4:57 pm - Beantwoord

  Wat een super mooi artikel!

 12. Maaike 4 november 2019 op 10:20 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Vaak lopen dingen anders dan je had gepland. Ik had ook plannen die niet zijn uitgekomen. Maar heb er wel veel mooie dingen voor terug gekregen, zoals mijn huidige vriend en mijn katje. Tegenwoordig leef ik meer van dag tot dag.

  • Romy 7 november 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je er ook zo in staat dat je juist voor bepaalde dingen die anders zijn gelopen veel terug hebt gekregen. Soms is het haast alsof dingen zo hadden moeten lopen. Prachtig ook trouwens dat je mede door die dingen nu wat meer met de dag leeft.

 13. Sarah 7 november 2019 op 8:48 pm - Beantwoord

  Dit klinkt zo herkenbaar allemaal! Ik had ook het perfect plaatje uitgedacht als tiener. Maar inderdaad, de dingen lopen vaak anders. Gelukkig draait het meestal goed uit! Ook ik wist na mijn studie niet goed wat ik moest doen. Jarenlang gepiekerd om iets academisch te doen, uiteindelijk bleek lesgeven aan anderstaligen mijn droomjob. Iets wat ik nooit van tevoren had kunnen raden….

  Ik vind het overigens knap van je dat je alleen een woning hebt gekocht. Ik was er ook vroeg bij, maar dan wel samen met mijn vriend/man. Alleen zou ik het niet zo snel aangedurfd hebben!

  • Romy 7 november 2019 op 11:28 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige baan heb je! En heel mooi dat je daarin je gevoel hebt gevolgd, niet de plannen die je al jaren had. Vaak brengt je gevoel je toch het meest ver.
   Een woning alleen kopen vond ik zelf ook wel een spannende stap, maar uiteindelijk ben ik gelukkig heel blij met hoe het heeft uitgepakt.

 14. Nikita 9 november 2019 op 9:50 pm - Beantwoord

  Vroeger baalde ik enorm dat ik niet verder zou kunnen in verzorging en dat mijn hele leven daardoor op zijn kop stond. Maar als ik het achteraf zo bekijk is het maar goed dat het niet gelopen is zoals het moest. Door naar publiciteit te gaan heb ik niet alleen drie geweldig memorabele schooljaren gehad, maar ook mijn grootste passie ontdekt. Misschien was ik die wel misgelopen nu. Ik heb veel meegemaakt en daarvan ben ik nu aan het herstellen. Maar ik geloof er keihard in dat ik er op een dag de mooie lessen uithaal en de pijn verdwenen is. Of ja, verdwenen misschien niet. Maar leefbaarder is. Ze zeggen niet voor niks dat je geschapen bent door de dingen die je meemaakt. Uiteindelijk groeien we allemaal -of beter- zijn we allemaal prachtige mensen. En dat komt een deel door jezelf, maar ook door ervaringen en gebeurtenissen die je zelf niet had voorzien

  • Romy 12 november 2019 op 9:57 pm - Beantwoord

   Prachtig toch hoe dingen die anders lopen je soms juist prachtige dingen kunnen opleveren, zoals toen je uiteindelijk voor een andere studierichting koos.
   Ik weet ook zeker dat de moeilijke dingen die je nu doormaakt en hebt doorgemaakt, je uiteindelijk iets moois zullen opleveren. Op het moment zelf zijn dat soort dingen verre van fijn, maar op termijn haal je er soms de meest waardevolle lessen uit.

Recente blogs

Wish list Scandinavische accessoires | macramé regenbogen, planten & rotan

18 augustus 2022|Interieur|

Qua woonstijl heb ik altijd een enorme voorliefde voor Scandinavië gehad. Een liefde die overigens verdergaat dan alleen dat ik graag bij IKEA kom en me geen andere kledingkast dan onze PAX kan voorstellen. Sinds we in Kopenhagen in een typisch Scandinavisch ingericht appartement met minimaal 50 planten op 50 m2 verbleven, heb ik alleen maar meer zin gekregen om een vleugje Scandinavië naar onze Aalsmeerse woning te halen. Omdat een totale make-over wat prijzig is, ben ik het gaan zoeken in de accessoires. Dit is een bescheiden wish list met Scandinavische accessoires, waarvan we er eentje alvast in huis hebben gehaald.

20x inspiratie voor een bohemian interieur (kleur, rotan & planten)

8 maart 2023|Interieur|

Kleur in huis - daar ben ik bepaald niet vies van. Een vleugje bohemian in mijn woning vind ik altijd leuk. Planten, rotan, opvallende prints, retro-kussens en velvet stoelen die je naar een exotischer land brengen - ik houd ervan! Zeker in combinatie met een niet te drukke basis kan ik een bohemian interieur wel waarderen. Fantaserend over toekomstige nieuwe huizen inrichten en volgende interieurmake-overs, struinde ik het internet af op zoek naar toffe items voor een bohemian interieur. Dit zijn 20 fleurige items die ik zelf met alle liefde in huis zou halen.

10 dingen die ik niet had verwacht aan ondernemer zijn

20 juli 2021|Carrière en ondernemen|

Toen ik de KvK meer dan drie jaar geleden binnen stapte, had ik natuurlijk wel een beeld bij mijn leven als ondernemer. Grappig hoe dan toch alles weer anders blijkt te zijn als je eenmaal écht volledig voor jezelf werkt. Er zijn een aantal dingen waar ik drie jaar geleden nóóit bij had stilgestaan, maar die nu de normaalste zaak van de wereld zijn. Je leest ze allemaal in dit artikel over belastingpost, concullega's en rotte appels die helemaal nog niet zo rot zijn.