als je een rotdag hebt

Wat als je een rotdag hebt? | 25 overleef-je-rotdag-tips

 • 8 december 2019
 • 21 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Eenhoorns, regenbogen en zonnestralen? Hoe mooi dat ook zou zijn, niet elke dag ga je huppelend van roze wolk naar roze wolk door het leven. Er zijn van die dagen waarop werkelijk alles lijkt tegen te zitten. Zelfs als je keihard je best doet om positief te blijven, zit er op sommige dagen gewoon niet meer in dan een glimlach als een boer met kiespijn. Hoe overleef je dan die rotdag? Ik deel mijn eerste-hulp-bij-rotdagen-actielijst. Dit zijn 25 dingen die je kunt doen als je een rotdag hebt.

1. Pak de telefoon erbij

Ho stop, nu niet meteen naar Instagram surfen om daar anderhalf uur naar jaloersmakende vakantiekiekjes te kijken. Ik heb het over bellen met mensen die je dierbaar zijn. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar voor mij werkt contact met anderen op een rotdag heel goed. Op een rotdag pak ik dan ook graag mijn telefoon erbij om mijn vriend, mijn ouders of een vriendin te bellen. Aan de ene kant helpt het om mijn hart te luchten en mijn verhaal kwijt te kunnen. Aan de andere kant is het fijn dat je tijdens zo’n gesprek ook (leukere) verhalen van een ander te horen kunt krijgen. Relativeren is altijd fijn!

2. Gun jezelf een aangepaste agenda

Afleiding is voor mij dé truc als ik een rotdag heb gehad. Je kunt wel onsuccesvolle pogingen blijven doen om je te concentreren op die ene ingewikkelde taak. Maar in de praktijk werkt het vaak veel beter om jezelf welverdiende rust te gunnen. Anders raak je alleen maar gefrustreerd wanneer een taak meer tijd kost dan anders. Geef toe: dat maakt je rotdag er niet beter op. Wees lief voor jezelf en gun het jezelf om je agenda aan te passen. De stofzuiger loopt niet weg, je mailbox is morgen vast niet opeens ontploft en er is ook geen man overboord als je een aantal taken op je to-do-list een dag opschuift.

3. Doe iets fijns met extra aandacht

Over een tandje lager gesproken, het helpt mij enorm om dingen met meer bewuste aandacht te doen. Zo heb ik alsnog iets om extra van te genieten nu ik dat wel kan gebruiken. Na een rotdag neem ik bijvoorbeeld graag een nogal uitgebreide douche. Dan kieper ik mijn badkamerkastje ondersteboven en duik met iets te veel crèmes, scrubs en andere geurende meuk onder de douche. Vaak voel ik me dan al een stuk beter. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld koken. Maak juist als je je rot voelt eens niet een simpele maaltijdsalade klaar, maar steek wat extra tijd en liefde in je maaltijd. Speciaal voor jou!

4. Zoek de buitenlucht op

Een rondje buiten lopen helpt bij mij altijd om me beter te voelen. Soms moet ik mezelf een flinke schop onder mijn kont geven om op een rotdag mijn warme huis te verruilen voor de kou buiten, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik het toch heb gedaan. Even uitwaaien, onder de mensen zijn en in gedachten verzonken om je heen kijken kan enorm helpen om de ingrediënten van jouw rotdag te vergeten.

5. Ga op zoek naar die ene ‘silver lining’

Mooie momenten zijn er elke dag. Ja, zelfs als jij een enorme rotdag achter de rug hebt. Misschien moet je er op een rotdag wel een kwartier op broeden om met één geluksmomentje op de proppen te komen. Maar doe toch eens een dappere poging!

Probeer te bedenken wat op deze stomme dag toch een voorzichtige glimlach op jouw gezicht toverde. Ook al is het maar dat je kat weer eens een hilarische actie voor je in petto had of dat je de bus op het nippertje wist te halen. Schrijf het ergens op en probeer je daar op te concentreren.

als je een rotdag hebt

6. Zet jezelf in het zonnetje

Naast een douchesessie of uitgebreid koken kun je ook iets extra leuks doen op een rotdag om jezelf ultiem te verwennen. Want waarom niet? Oké, nog heel even wachten met die dure jurk van € 300 bestellen omdat “dat op een rotdag wel mag”. Maar is er iets wat je heel graag wilt doen en wat er steeds niet van komt? Doe het eens juist vandaag. Onderneem bijvoorbeeld een activiteit in je eentje die je al lange tijd wat leek of maak werk van de vakantieplannen die je had. Of zet een eerste stap voor een van je allermooiste doelen. Of eet appeltaart op een doodgewone donderdagavond. Zo geef je je rotdag toch nog een gouden randje.

7. Muziek erbij!

Hoe rot ik me ook voel, met een vrolijk muziekje erbij kan ik niet lang in mijn negatieve stemming blijven hangen. Dansen door de kamer is aan mij wel besteed sinds ik alleen woon. Net als meezingen (soms net de verkeerde tekst) als mijn favoriete liedjes op de radio zijn. Met muziek erbij wordt elke rotdag een stukje beter. Ook op een minder fijne werkdag kan een muziekje wonderen doen. Koptelefoon op, liedjes aan en aan de slag!

8. Thee, badjas en dekentje

Een rotdag is stiekem wel een beetje zielig. En daarom mag je jezelf best toestemming geven om je vandaag ook zielig te gedragen. Hup, op de bank! Kopje thee erbij, je warme badjas aan (nette kleding heeft even nul prioriteit) en een dekentje in de aanslag. Doe jezelf een avond bankhangen cadeau. Op mijn recept!

9. Ga op tijd naar bed

Een rotdag kun je maar het beste zo snel mogelijk afsluiten. Hoe kun je dat nu beter doen dan door je bed op tijd op te zoeken, zodat je morgen met frisse energie aan de nieuwe dag kunt beginnen?! Juist ja, je bed wacht op je!

10. Als je een rotdag hebt, gun jezelf die rotdag

Meestal ben ik groot voorstander van positief denken, maar zo af en toe is het niet erg om jezelf een off-day te gunnen. Weet dat je zo nu en dan best onder een dekentje mag wegkruipen om met betraande ogen naar een slechte romcom te kijken. Ja, ook als die huilbui alleen maar het gevolg is van vrouwelijke hormonen in combinatie met je pas gestorven cactus. Rotdagen horen er ook bij. Wie weet komen morgen die eenhoorns, regenbogen en zonnestralen wél weer om de hoek kijken.

als je een rotdag hebt

Wat als je een rotdag hebt? Nog 15 ideeën!

Andere kleine dingen die mij helpen als ik een rotdag heb:

 1. Mijn gevoelens van me afschrijven.
 2. Verheugmomenten creëren door leuke plannen te maken voor de komende weken en die alvast in mijn agenda te zetten.
 3. Mijn bucketlist bekijken en aanvullen en (vooral!) trots zijn op dingen die ik al heb afgevinkt
 4. Een écht mooie outfit aantrekken. Zo’n outfit die eigenlijk niet bij je mascara-tot-op-je-mondhoekenbui past, maar die je wel een extra shot zelfvertrouwen geeft.
 5. Thee. Liters thee.
 6. Grappige columns lezen of hilarische filmpjes kijken.
 7. Een Blij Lijstje (=lijstje met blijmakers) samenstellen of een eerder lijstje terugkijken.
 8. Fotoboeken doorbladeren om je mooiste vakantie of andere bijzondere mijlpalen te herbeleven.
 9. Opruimen. Een bezem door je huis kan veel goeds doen voor je humeur. Bekijk hier mijn opruimtips.
 10. Bloemen voor jezelf kopen.
 11. Je interieur veranderen. Geef met een paar kleine aanpassingen je kamer een upgrade.
 12. Creatief bezig zijn. Voor mij de ultieme vorm van afleiding waarbij ik mijn hoofd niet nodig heb. Lees hier 15 ideeën voor ontspannende hobby’s.
 13. Iets doen waar je tegen opzag. Hoe fijn is het als je het toch hebt gedaan!
 14. Een compliment aan iemand geven. Omdat je door een ander blij te maken ook jezelf blij maakt.
 15. Kattenfilmpjes. Hét medicijn tegen alles.

Wat helpt jou als je een rotdag hebt?

Pinterest als je een rotdag hebt

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. bychristiana 8 december 2019 op 7:59 am - Beantwoord

  Ik vind je laatste punt vooral een hele goede! Ik moest bijvoorbeeld vorige week naar de tandarts voor een niet zo leuke behandeling. Eenmaal thuis heb ik lekker mijn pyjama aangetrokken en ben ik , heel zielig, onder een dekentje op de bank gaan liggen. Gewoon even mezelf die rust gunnen, ik had ook best wel tegen die afspraak opgezien. De volgende dag voelde ik me dus al beter;-)

  • Romy 13 december 2019 op 8:12 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf na dat vervelende tandartsbezoek een rustige pyjama-avond gunde. Even rustig aan doen en niets meer hoeven is soms precies wat je nodig hebt 🙂

 2. Naomi 8 december 2019 op 8:58 am - Beantwoord

  Allemaal prima tips. Vandaag is een beetje een rotdag geloof ik (doodmoe), dus ik ga er gelijk wat toepassen.

  • Romy 14 december 2019 op 10:08 pm - Beantwoord

   Ah wat rot dat zondag niet echt jouw dag was. Hopelijk viel het uiteindelijk een beetje mee <3

 3. Darina 8 december 2019 op 10:39 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Een paar pas ik al zeker toe als ik even een niet zo’n fijne dag heb. Lekker thee drinken, met een boek op de bank, mijn lievelingsgerecht bereiden…helpt altijd wel.

 4. Anouk 8 december 2019 op 11:28 am - Beantwoord

  Liters thee en een youtube afspeellijst met video’s waar ik doordeweeks niet aan toe kwam. Knuffels zijn ook erg welkom op rotdagen.

  • Romy 14 december 2019 op 10:09 pm - Beantwoord

   Stuk voor stuk inderdaad dé ingrediënten om een rotdag een stuk leuker te maken. YouTube-video’s kijken vind ik dan ook altijd een fijne afleiding.

 5. Evelyne 8 december 2019 op 11:42 am - Beantwoord

  Een rotdag kom ik meestal door door gewoon een gesprek met iemand aan te gaan. Een whatsapp’je naar mijn bff of gewoon een babbel met collega kan er mij soms al eens bovenop laten komen (voor even soms)

 6. Nikita 8 december 2019 op 1:02 pm - Beantwoord

  Sinds mijn opa overleden is heb ik heel vaak rotdagen, wat heel normaal is. De ene dag gaat dat al vlotter dan de andere, maar het leven draait helaas door. Ik weet nog ergens begin november, het was de dag voor de plechtigheid en ik had gewerkt een hele middag. En ik had gewoon echt een rotdag. Ik zag enorm tegen de dag op, wat logisch is. Maar ik had echt mijn dag niet. Ik weet nog dat op een gegeven moment er een klant een flesje bier liet vallen en ik had zin om te huilen gewoon. Het kon er niet meer bij. Normaal sta ik absoluut niet zo prikkelbaar of gevoelig en heb ik daar alle begrip voor. Uiteindelijk heeft mijn collega alles opgeruimd en ging de middag gewoon verder. Maar ik was zo blij dat de sleutel in het slot ging ’s avonds en nog blijer toen ik op de trein naar huis zat. Thuis heb ik een serieus potje gehuild en ineens pingde mijn telefoon. Het was Irene die een berichtje stuurde om me succes te wensen met de plechtigheid en om te vertellen dat ze heel veel aan me dacht. En gewoon dat berichtje. Alleen dat berichtje zorgde ervoor dak me een klein beetje minder alleen en verdrietig voelde.

  En nu nog steeds hoor. Er zijn dagen dat ik er geen zin meer in heb of dat ik zoiets heb, van nu wil ik naar huis. Maar dat kan niet zomaar en zoals ik al zei, het leven draait door. Soms is een shift van 6 uurtjes dik op mijn tanden bijten om hem door te komen. Soms is een dag echt een opgave. Ik weet niet hoe ik het doe, maar het lukt me wel. ’s Avonds kruip ik dan onder een dekentje met een serie. Of soms lig ik een uur lang met muziek in mijn oren in het niks te staren tot ik gekalmeerd ben. Want inderdaad, muziek is wel een fijne afleiding. Het vrolijke effect van muziek voel ik nu niet altijd, maar het kalmeert me wel. En dat is het belangrijkste. Ik doe mijn best om er het beste van te maken. En sommige dagen lukt dat en sommige niet. Maar weet je, dat is gewoon dik oke.

  • Romy 14 december 2019 op 10:23 pm - Beantwoord

   Ik snap heel goed dat het overlijden van je opa een enorme impact op je had, ook op het werk. Heel erg heftig is het om zoiets mee te maken en dat doet ook zeker heel wat met je gevoel. Wat lief, dat berichtje van Irene! Soms is een arm om je heen (ook al is-ie virtueel) het enige wat je nodig hebt om je ietsje beter te voelen <3
   Je mag heel erg trots zijn op hoe je dit alles doorstaat. Het is een enorm heftige periode met heel veel ups en downs. Het is oké dat je sommige dagen alleen maar intens verdrietig bent. Die dagen mogen er zijn. Neem je tijd en pas goed op jezelf! <3

 7. Audrey 8 december 2019 op 2:54 pm - Beantwoord

  Wat een goede timing! Ik heb namelijk echt een baaldag vandaag. Ik heb heel slecht geslapen en ben half ziek. Ik ga vanavond sowieso vroeg mijn bed in.

 8. Ilona Wielinga 8 december 2019 op 3:57 pm - Beantwoord

  Wat een onwijs fijn artikel. Ik ben gisteren naar een concert geweest, dus weet dan dat de dag erna gewoon geen goede dag wordt. Dus ik ben juist lief voor mezelf. Bel met iemand met wie ik fijn kan praten, duik lekker weg op de bank en doe gewoon even waar ik op dat moment zin in heb. Maakt een rotdag toch ietsjes beter.

  • Romy 14 december 2019 op 10:26 pm - Beantwoord

   Je noemt heel wat fijne dingen op die zeker kunnen helpen om een rotdag beter te maken. Wat goed dat je op de dag na het concert lief voor jezelf was en jezelf de rust hebt gegund die je nodig had.

 9. noor 8 december 2019 op 5:38 pm - Beantwoord

  Een rotdag gaat bij mij snel over wanneer ik me schuldig voel. Een vb: wanneer de buschauffeur goedemorgen zegt en ik niks terug zeg. Of wanneer iemand lacht naar mij en ik niet terug lach. Vaak zijn het die momenten die ervoor zorgen dat een ”baaldag” zo voorbij is.

  Of wanneer ik iemand zie vallen, of gewoon iets zie dat medelijden opwekt, gaat de baaldag zo voorbij.

  De laatste tijd heb ik eigenlijk niet veel baaldagen. Als ik ze heb, gaan ze zo voorbij.

  • Romy 14 december 2019 op 10:27 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er op die manier instaat op rotdagen! En sowieso een goed teken natuurlijk dat je tegenwoordig niet al te veel rotdagen meer hebt 🙂

 10. Jacqueline 8 december 2019 op 9:12 pm - Beantwoord

  Van me afschrijven helpt mij ook vaak wel. Vandaag ook gedaan. En meestal is het schrijven alleen al genoeg, ik zet het niet altijd online. Zolang het maar uit mijn hoofd is.

  • Romy 14 december 2019 op 10:27 pm - Beantwoord

   Wat mooi! Schrijven is altijd een goede manier om dingen uit je hoofd te kunnen zetten inderdaad. Want wat op papier staat, hoeft niet de hele tijd meer door je hoofd te spoken.

 11. Anna 9 december 2019 op 11:37 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik vind het ook fijn om lijstjes te maken met dingen die wel lukten, wel leuk waren en dingen waar ik trots op ben. En inderdaad, soms mag je jezelf echt wel een beetje verwennen!

  • Romy 14 december 2019 op 10:50 pm - Beantwoord

   Zeker een goed idee, zo’n fijn lijstje maken! Juist als een dag wat minder is, is het fijn om ook de leuke dingen voor jezelf op een rij te zetten.

 12. Twiggy 13 december 2019 op 5:37 pm - Beantwoord

  Hai Romy,
  Ik ben vandaag op jou blog terecht gekomen omdat ik een rotdag heb, en op google die zoekterm (na het eten van 6 kipnuggets waardoor mijn humeur al ietsje verbetert is) dan ook ingetypt heb. ? Ik werd meteen al weer een beetje meer vrolijk van de vormgeving en de kleuren van jou blog. De tips zijn ook fijn om te lezen en indd, ik mag deze dag gewoon een keer hebben. Mijn thee is klaar, mijn dagboek ligt voor het grijpen, en straks ga ik een heerlijke feel good film kijken om deze rotdag toch een positieve afsluiting te geven.
  Je hebt er een fan bij en ik?
  Ik ben morgen gewoon weer het blije ei dat ik normaal gesproken ben.?

  • Romy 15 december 2019 op 12:34 am - Beantwoord

   Ah wat een lieve woorden over mijn blog! Dat maakte dan weer helemaal mijn dag!
   Ik hoop dat je gisteren na vrijdag wel een heel geslaagde dag hebt gehad. Soms hoort zo’n rotdag er helaas bij en is het vooral een goed idee om met een kop thee, een fijne film en vooral veel rust lekker op de bank te kruipen.

Recente blogs

10 dingen waar ik (als bespaarder) wél wat meer voor betaal

15 maart 2019|Lifestyle|

Besparen op dingen doe ik graag. Ik ben nooit een big spender geweest die met gemak veel geld neertelt voor een aankoop of met tassen vol spullen thuis komt. Ik shop graag tweedehands, parkeer gerust wat verder weg om parkeerkosten te besparen en zoek graag naar aanbiedingen voor mijn uitzet. Toch heb ik in de loop der jaren wel geleerd om op specifieke aankopen juist NIET te besparen. Omdat ze langer meegaan of gewoon omdat ik er vrolijk van word. Dit zijn 10 dingen waar ik graag wat meer voor betaal.

34 leuke overdekte uitjes (voor als het buiten niet al te best weer is)

30 januari 2024|Lifestyle, Op reis|

Je hebt een vrije middag of een weekenddag zonder plannen. Maar ja, het regent dat het giet, de wind waait wel heel hard of je hebt gewoon geen zin om bibberend van de kou een nieuwe stad te verkennen. Gelukkig zijn er voor die slecht-weer-dagen genoeg leuke overdekte uitjes te bedenken. En nee hoor, dan heb ik het niet alleen over indoor karten, skydiven en dat soort bekende VakantieVeilingen-tripjes. Soms wil je iets uniekers doen of misschien ben jij gewoon (net als ik) niet iemand die heel gelukkig wordt van lasergamen, karten en skydiven. Dan zijn dit 27 leuke overdekte uitjes voor jou. Creatief, avontuurlijk, rustig, spannend - er zit hopelijk voor iedereen wat bij.

7 goede gewoontes die ik kan aanraden

25 oktober 2019|Lifestyle, Zelfliefde|

Zo nu en dan probeer ik mezelf weer eens een gewoonte aan te leren. De ene keer mislukt dat totaal (zoals de zoveelste poging om elke avond te lezen), de andere keer gaat het me wel verrassend goed af. Vandaag wil ik me richten op de gewoontes uit die laatste categorie. Want soms blijken gewoontes zo fijn dat ik ze maar wat graag vasthoud. Dit zijn 7 kleine goede gewoontes die ik zeker kan aanraden. (Hopelijk zonder als een weet-het-allemaal-wel-persoon te klinken. Want hé, ik heb ook genoeg slechte gewoontes die ik je niet bepaald zal aanbevelen.)