Burano15

Wat als je niet zo'n globetrotter bent?

 • 18 juni 2020
 • 28 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
bezoek aan burano bij venetië

“Vind je het niet jammer dat er dit jaar geen lange vakantie in zit?” Die vraag heb ik al een paar keer gekregen. Eerlijk? Ik vind het geen grote ramp. Ik heb niet zo de behoefte om elke paar maanden een nieuwe bestemming van mijn bucketlist te kunnen afvinken. Nooit gehad ook. Ja, ik vind het geweldig om op stedentrip te gaan en op mijn wensenlijstje prijken heus een paar verre bestemmingen. Maar is het heel gek dat ik over het algemeen niet jaloers word van de gemiddelde Instagram-fitgirl die wekelijks op een andere tropische bestemming uit een kokosnoot drinkt?

Groot, grootser, grootst?

Eigenlijk wel een gek contrast. Ik ben niet per se een enorme huismus. Elk weekend wil ik wel even de hort op, nieuwe plekken ontdekken of gewoon iets gezelligs doen. In de coronatijd valt het me ook best weleens “zwaar” (klinkt dramatischer dan bedoeld!) dat ik niet zomaar even een Nederlandse stad kan bezoeken. Aan de andere kant ben ik met reizen geen grote avonturier. Ja, ik wil nog eens naar Australië en ook een safari is een once in a lifetime-ervaring die ik absoluut wil meemaken. Maar het woord zegt het al: zoiets is wat mij betreft meer voor “een keer”. Het hoeft van mij – ook zonder corona – niet elke zomervakantie groots, grootser, grootst te zijn.

Gouden herinneringen

Ik heb in mijn leven heus veel moois van Europa mogen zien en mocht zelfs twee keer een glimp van Amerika (lees: New York!) opvangen. Al die reizen waren goed voor mooie herinneringen. En dan niet eens zozeer aan de bijzondere plekken die ik mocht zien, maar vooral aan de kleine momentjes die de vakanties zo bijzonder maakten. Ik herinner me hoe we vroegâh met een volgeladen auto, een hele lading snoep en een stapel Donald Ducks (het was het pre-iPad-tijdperk!) de grens over reden. Ondertussen werd Kinderen voor Kinderen grijs gedraaid, hier en daar afgewisseld met een “Zijn we er al?” en “Mama, ik moet naar de wc!”. En dat we dan die avond pudding met vel mochten eten. Hét hoogtepunt waar geen Frans zonnebloemveld tegen opkon. Gouden herinneringen!

De kleine momentjes

Het zijn juist de kleine, grappige en mooie anekdotes die me zijn bijgebleven van de vakanties. Zo moet ik ook nog altijd glimlachen als ik terugdenk aan die keer dat ik in een Oostenrijkse kabelbaan mijn slipper verloor in een diep ravijn (zie maar eens aan een 15-jarige modeliefhebber te vertellen dat slippers geen beste bergwandeloutfit zijn!). Of de avonden die we buiten doorbrachten in Frankrijk om de opgezette zwijnenkop aan de muur maar niet te hoeven aanzien. En ook al die keren dat we ons kostelijk vermaakten in de mega-grote Franse supermarkten en onze buikjes vol aten met Oostenrijkse apfelstrüdel. Is dat alles niet wat écht telt? Niet of je verre bestemmingen ontdekt, maar welke herinneringen je daar maakt? Voor mij wel!

Het ontbrekende wereldreizigersgen

Vorig jaar besloot ik voor het eerst om niet op vakantie te gaan. Ik woonde net een paar maanden in mijn huis en was allang blij dat mijn huis als een thuis aanvoelde. Heel bewust genoot ik die zomer vooral van dagjes weg, afspreken met vriendinnen of gewoon eens op de bonnefooi iets moois in eigen land ontdekken. Dát was waar ik op dat moment behoefte aan had. Nee, ik werd niet jaloers van mensen die wél “wat van de wereld” hadden gezien. Toch lijkt het soms alsof ik daar jaloers op had moeten worden. Ik begrijp heel goed dat andere mensen wél heel graag elk jaar meerdere plekken ontdekken. Maar nee, dat wereldreizigersgen is vast ergens aan mij voorbijgegaan.

Tegeltjeswijsheid

Dat betekent overigens niet dat ik op andere vlakken niet graag het avontuur aanga. Juist wel. Toffe uitdagingen, leuke contacten, nieuwe hobby’s, lekker impulsieve uitjes en werkkansen – kom maar door. Daarnaast zit heus ergens in mij een gezonde portie wanderlust verstopt. Daarvan getuigt alleen al mijn overvolle Pinterest-bord met vakantie-ideeën waar ik minstens 30 jaar mee vooruit kan. Ik wil dan ook heel graag nog mooie plekken gaan ontdekken. Te beginnen met de Veluwe en Londen met mijn vriend.

Gewoon genieten van het samenzijn, een SD-kaart vol schieten, voor je laten koken in restaurants, fijne gesprekken voeren én er even uit zijn. Niet om een bestemming van mijn bucketlist te kunnen afvinken, maar wel om bij thuiskomst na zo’n geslaagde trip met fijne herinneringen en een opgeladen energietank in mijn eigen vertrouwde bed weer in slaap te vallen.

Want zoals het Delfts blauwe wandtegeltje bij een oud schoolvriendinnetje thuis altijd zei:

Oost west thuis best.

Ik had het niet méér met een wandtegeltje eens kunnen zijn.

Wat is jouw ideale vakantie?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Wilma 18 juni 2020 op 6:55 am - Beantwoord

  Mijn ideale vakantie is een fietsvakantie, lekker in Nederland. Zalig, dat verveelt nooit, altijd genieten. Hier zijn zoveel mooie plekjes. Een globetrotter ben ik ook absoluut niet. Het verste waar ik geweest ben is Scandinavië, heel Zweden doorgestoken met de trein en naar Noorwegen. En een 8 daagse cruise, ook naar Noorwegen. Daar geniet ik nog van na. Alleen Schotland staat op mijn wensenlijst en héél soms denk ik aan Taiwan, maar dat ebt ook steeds weer weg

  • Romy 28 juni 2020 op 9:48 pm - Beantwoord

   Wauw, die reis naar Noorwegen en Zweden klinkt echt geweldig. Kan me voorstellen dat je daar nu nog steeds van nageniet. Het hoeft ook allemaal niet heel ver weg. Europa is ook al zo mooi!

 2. Daenelia 18 juni 2020 op 7:10 am - Beantwoord

  Ik hoef Europa niet uit. Maar ik zie niet in waarom binnen of buiten willekeurige grenzen het beter of leuker is. Sommige mensen blijven liever dichter bij huis. Ik ben iets nomadischer. Maar ik werk internationaal, heb overal familie zitten en ik ontkom er dus niet altijd aan om te reizen. En ik vind het ook echt leuk om ergens 2 weken in een andere community te zitten en een ander leefpatroon aan te nemen. Wij zitten niet in all inclusive hotels of plekken waar je alleen toeristen ziet.
  Dit jaar waren we wel van plan een staycation te houden… dus onze plannen veranderen niet 😀

  • Romy 28 juni 2020 op 9:51 pm - Beantwoord

   Grenzen zijn inderdaad niet bepalend voor hoe leuk en vernieuwend een bepaalde plek is. Ook in Nederland is heel wat te zien en doen, net als in de rest van Europa. Alleen over de grenzen van all-inclusive hotels (dus van de buitenwereld naar zo’n hotel) zou ik, net als jij, liever niet gaan. Ik wil wel wat van de omgeving zien – waar ik ook ben.

 3. Simone 18 juni 2020 op 7:38 am - Beantwoord

  Ik ben dol op vakantie en reizen. Maar dat gebeurt uiteraard alleen wanneer ik verlof kan hebben van mijn werk. Ik geniet van de cultuur van andere landen en de mooie natuur en vind het heerlijk om af en toe helemaal af te schakelen. Maar komend weekend gaan we 2 uurtjes van huis en dat is net zo goed vakantie. Ik droom er van de hele wereld te zien, maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen zo is. Ik vind het juist mooi dat je dat voor jezelf weet. Dan weet je ook waar je gelukkig van wordt. En dat is voor iedereen anders. Mijn ideale vakantie? Poeh. Ik houd van weekendjes Landal in ons eigen land, maar ook van verre reizen als Mexico en de USA. Daarnaast zijn mijn vriend en ik samen dol op reizen waar we met een auto langs meerdere plekken gaan en daar logeren, zoals bijvoorbeeld Andalusië of Slovenié. Maar het zijn inderdaad de mooie momenten samen die tellen…

  • Romy 28 juni 2020 op 9:57 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd! Het is inderdaad voor iedereen anders of je ergens naartoe wilt en zo ja waarnaartoe. Leuk dat jij zowel vakanties dicht bij huis als wat verdere reizen kunt waarderen. Zelf houd ik trouwens ook wel van een reis waarbij ik meerdere plekken bezoek. Dat hebben wij in Italië ook gedaan en beviel supergoed 🙂

 4. Lianne 18 juni 2020 op 8:15 am - Beantwoord

  Grappig, ik houd wel van verre reizen maken. Ik heb de VS, Bali en Japan al gezien, en er staan nog een aantal bestemmingen op het lijstje. Maar toch vind ik het ook leuk om gewoon een weekje naar Spanje te gaan, of een weekendje Antwerpen of in eigen land door te brengen. Het is allemaal leuk, maar gewoon anders. Dit jaar zit een verre vakantie er niet in en dat vind ik niet zo erg, aangezien ik blij was dat we alsnog twee weken van Japan hebben kunnen genieten. Ik heb mijn portie reizen voor dit jaar alweer gehad, al wil ik die reis wel afmaken zodra het weer kan 😉 Wij gaan over een maandje een weekendje naar Baarle-Nassau/Baarle-Hertog, waar ik ook veel zin in heb! Dus mij maakt het niet uit waar ik ben, ik kan overal wel genieten en inderdaad mooie herinneringen maken 🙂

  • Romy 28 juni 2020 op 9:58 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook kunt genieten van zowel reizen ver weg als van weekendjes weg in eigen land. Net wat je zegt, het is allebei leuk, maar ook gewoon allebei weer heel anders 🙂

 5. Shirley 18 juni 2020 op 8:44 am - Beantwoord

  Ik hou van reizen dichtbij en ver weg. Het allerbelangrijkst vind ik net zoals de meesten de quality time met degene met wie ik reis. Dit jaar heb ik in ieder geval geen kriebels voor een verre reis, want dat vind ik nu toch niet zo aantrekkelijk. Ik hoop nog wel een weekendje of weekje met de auto ergens naartoe te gaan, maar ik zal zien wat het jaar me nog brengt.

 6. Marloes 18 juni 2020 op 8:55 am - Beantwoord

  Ik wil heel graag ooit op fietsvakantie. Verder wil ik de hoofdsteden van de Scandinavische landen bezoeken. Florence wil ik nog eens bezoeken, want daar ben ik maar twee dagen geweest en dat is echt een prachtstad. En ooit wil ik New York bezoeken, maar binnen Europa zijn er nog genoeg plekken die mij heel erg trekken. Ik ben trouwens meer van de stedentrips dan van de strandvakanties al is een combinatie daarvan ook lekker. ️

  • Romy 28 juni 2020 op 9:59 pm - Beantwoord

   Ja, hier nog een fan van stedentrips! Of een mix van stedentrips met uitstapjes naar iets rustigere plekken in de omgeving.
   Van de Scandinavische hoofdsteden kan ik je sowieso Stockholm heel erg aanraden. Dat is zo’n mooie stad!

 7. Audrey 18 juni 2020 op 8:56 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Ik geniet ook heel erg van vakanties dichtbij of gewoon thuis. Op mijn lijstje staan nog een paar bestemmingen in Europa, maar dat zou voor mij meer dan voldoende zijn. Je kunt echt overal prachtige dingen ontdekken en mooie herinneringen maken.

 8. Dio 18 juni 2020 op 9:27 am - Beantwoord

  Interessant artikel. Zelf heb ik wel heel erg de behoefte om te reizen, nieuwe culturen te ontdekken en zelfs te werken vanuit het buitenland als digital Nomad. Kan niet wachten om volgend jaar weer te gaan! Hoewel ik al meerdere keren naar Marokko en USA ben geweest, trekken mij landen buiten Europa veel minder. Ik ben een grote fan van Europa. Mijn vriend is ook niet zo van het reizen, dus ik reis veel alleen (heb ondertussen vrienden door heel Europa) of met vriendinnen. En dat is prima. Je moet doen waar je je goed bij voelt.

  • Romy 28 juni 2020 op 10:01 pm - Beantwoord

   Ideaal dat je dat soort mooie reizen nu in je eentje kunt maken en ook nog eens leuke mensen hebt ontmoet in andere landen die het reizen nóg leuker maken. Vind het zo tof dat jij een tijdje in het buitenland hebt gewerkt! Ik ben heel benieuwd wat je volgende bestemming als digital nomad zal zijn 🙂

 9. Naomi 18 juni 2020 op 9:40 am - Beantwoord

  Het wereldreizigersgen ontbreekt bij mij ook. Thuis vind ik prima en een vakantie in eigen land kan ik ook heel gelukkig van worden. Als het dan tóch het buitenland moet zijn, vind ik Duitsland of België helemaal oké. Die tegeltjeswijsheid past bij mij ook goed. En ja, ik heb wel wat wensen hoor, want één of meerdere van de Scandinavische landen lijken me heel gaaf om nog eens te bezoeken, maar ik heb geen haast.

  • Romy 28 juni 2020 op 10:05 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Vakantiewensen hoef je ook niet altijd acuut te realiseren. Soms is het alleen al tof om erover te fantaseren dat je ooit een keer die reis zult maken 🙂

 10. Darina 18 juni 2020 op 9:43 am - Beantwoord

  Ik ga graag naar het buitenland en baalde echt wel even toen mijn reis vorige week werd geannuleerd, om een begrijpelijke reden natuurlijk. We reizen graag naar Frankrijk en Spanje maar ik zou ook graag eens naar Zweden gaan. Nu was ik een week thuis en heb ik meer van Nederland gezien en achteraf vond ik dat ook erg leuk, dus ik wil dit meer gaan combineren in de toekomst.

  • Romy 28 juni 2020 op 10:08 pm - Beantwoord

   Kan me voorstellen dat het echt wel balen was dat jullie reis niet doorging! Hopelijk zit een vakantie er binnenkort alsnog in. Zweden is volgens mij ook echt een aanrader. Ik ben zelf naar Stockholm geweest en vond die stad in ieder geval heel erg tof.

 11. Janne 18 juni 2020 op 9:54 am - Beantwoord

  Ik houd stiekem vooral heel erg van comfortabele vakanties. En ver reizen vind ik niet comfortabel. Urenlang in een vliegtuig zitten, op moeten letten met welk voedsel ik veilig kan eten, opletten dat ik niet gezakkenrold word – allemaal niet mijn hobby. Wat wél mijn hobby is, is lekker eten, zon, wandelingen, vrije tijd. Dat kan prima vlakbij huis, zolang het weer meewerkt. Om het gevoel te krijgen dat ik er even uit ben geweest, ga ik wel graag ergens anders slapen dan in mijn eigen bed. Met vrienden in een huisje of met mijn vriend in een tent is gezellig.

  • Romy 28 juni 2020 op 10:10 pm - Beantwoord

   Dat herken ik wel inderdaad. Urenlang in een vliegtuig (of auto) zitten is ook niet helemaal mijn hobby. Alleen al daarom lijkt een vakantie naar de andere kant van de wereld me niet per se je van het. Stiekem vind ik mijn eigen bed juist vaak het lekkerst slapen, maar er echt even uit zijn is inderdaad ook wel fijn op zijn tijd. En met leuke mensen om me heen voelt ook een ander bed nog wel als thuis 😉

 12. Iris 18 juni 2020 op 11:11 am - Beantwoord

  Ik hoop wel dat het volgend jaar zomer wat makkelijker gaat met het op vakantie gaan. Dit jaar kan ik nog wel overslaan.

 13. johanna 18 juni 2020 op 1:51 pm - Beantwoord

  Ach wereldreiziger, maar voor een deel. Soms vind ik een rondreis super, soms heb ik behoefte aan een wellnessvakantie. Soms aan een combinatie. Eerste rondreizen en dan nog een week uitrusten. Maar te ver weg hoeft niet. Van vliegen houd ik maar beperkt. De Emiraten vind ik het uiterste, ca. 6 uur. Verder ben ik in Europa tevreden. Maar ik kan ook van dichtbij genieten. Wel wil ik graag dat we samen vrij nemen, en dan echt iets anders gaan doen. Maar de afstand speelt geen rol. Maar thuis ben ik ook graag. Het ergste is een slecht bed of hotel, dan denk ik dat ik thuis 1000x maal beter af ben, en wil eigenlijk alleen nog maar terug. (nee is geen heimweh, maar wens naar comfort)
  Succes met je vakantie at home.

  • Romy 28 juni 2020 op 10:13 pm - Beantwoord

   Goed idee inderdaad om lekker samen vrij te nemen! Dat geeft al direct meer een vakantiegevoel, of je nu ver over de grens gaat of lekker dicht bij huis blijft.
   Overigens herken ik precies wat je zegt over een slecht bed. Ik blijf ook liever thuis (met goed bed) dan dat ik naar een hotel ga waar ik voor geen meter kan slapen.

 14. Anouk 18 juni 2020 op 2:07 pm - Beantwoord

  Ik ben ook geen wereldreiziger. We willen dit jaar nog wel op vakantie maar ik denk in Nederland of misschien net over de duitse grens (die is driekwartier rijden vanaf waar wij wonen en dus erg dichtbij). Mijn beste vakantieherinneringen zijn ook de kleine dingen, de grote franse supermarkten of dat ik elke dag mijn eigen toetje mocht uitzoeken in de supermarkt.

 15. Tamara 18 juni 2020 op 3:40 pm - Beantwoord

  Wat herkenbaar! Ik ben dol op vakantie, dat is een ding dat zeker is, maar ieder jaar een verre reis maken? Nee dat hoeft ook van mij niet. Al zet je me ieder jaar op hetzelfde plekje neer, ik vermaak mij wel met de mensen die mee zijn. Gewoon gezellig, lol maken, lekker eten en genieten. Het maakt voor mij niet uit of ik op één of ander Caribisch eiland zit of op Texel. Ook totaal geen jaloezie naar mensen die wel ieder jaar een grote reis maken, ieder zijn ding toch?!

  • Romy 28 juni 2020 op 10:14 pm - Beantwoord

   Precies! Ieder zijn eigen manier van vakantie vieren en dat is prima. Ik moet soms wel lachen als mensen zeggen “Oh wat zielig dat je dit jaar alleen naar [bestemming in Nederland] kunt”, terwijl ik denk “Ben ik blij dat ik niet een hele wereldreis hoef te maken”, haha.

 16. Geke 18 juni 2020 op 8:35 pm - Beantwoord

  Sedert we een huis met grote tuin hebben, is mijn behoefte om te reizen heel erg verminderd. Zeker met de warme zomers die we de laatste jaren hebben, zie ik er nog minder nood in om ergens heen te vliegen.
  Wel vind ik het leuk om eens een midweekje naar een mooie plaats in de buurlanden te gaan, waar we vooral kunnen wandelen en genieten van de natuur. En oké, fijn als we er ook eens uit eten kunnen gaan (niet altijd voor de hand liggend met een glutenvrij dieet). Of toen ze aankondigden dat er weer een nachttrein naar Wenen zou rijden, leek me dat wel iets (maar niet nu met corona).
  Maar drukte, luchthavens, vliegen,… dat spreekt me steeds minder aan. Ook het ecologische aspect speelt hier wel een rol in.

  • Romy 28 juni 2020 op 10:19 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt over het vliegen. Nu er steeds meer aandacht komt voor de ecologische impact van vliegen, ben ik daar ook steeds minder van gecharmeerd. Nu ging ik al bijna nooit op vliegreis, maar sinds een tijdje vind ik het ook een leuke uitdaging om te zoeken naar andere manieren van reizen. De trein naar Parijs is mijn grote favoriet – toch een stuk in het buitenland, maar lekker snel en zonder vliegen 🙂

   Kan me voorstellen dat je glutenvrije dieet het ook soms wat lastiger maakt om naar bepaalde landen te reizen. In sommige landen is dat natuurlijk minder bekend en als je de taal niet kent is het lastig om precies uit te leggen wat je wel en niet mag eten. Gelukkig is o.a. Duitsland daar wel heel goed in tegenwoordig – ook de vega(n) opties van onze oosterburen zijn vaak zo goed 🙂

Recente blogs

51 ideeën voor je bucketlist (die je in 1 dag kunt realiseren!)

12 januari 2018|Lifestyle|

Ik doe niets liever dan fantaseren over de leuke of bijzondere dingen die ik ooit nog eens zou willen doen. Op een bucketlist staan alleen vaak vooral dingen waar de nodige tijd en soms ook geld in gaat zitten. Ook hartstikke leuk en daar is een bucketlist ook zeker voor bedoeld! Maar soms kan het ook iets laagdrempeliger dan parachutespringen of een wereldreis maken. Dit zijn 50 ideeën voor je bucketlist die je stuk voor stuk in één dag kunt waarmaken (op wat voorbereiding na soms!). Dus wil je vandaag onvergetelijk maken? Dan zitten er hopelijk een paar leuke ideeën voor jouw bucketlist tussen. Have fun!

Inkiekje #19 | Kattenliefde, kaartjes & kwetsbaarheid

17 november 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van liefde en emoties, en van dankbaarheid voor fijne, kleine dingen. Zo moest ik hard lachen om een onhandige verwarring in de keuken die bijna misging, werd ik heel gelukkig van een doos vol IKEA-spul en zette ik mezelf over mijn "selfie-angst" heen. Ik neem je graag mee in een heleboel foto's van mijn ups van de laatste 14 dagen. Ook praat ik je kort bij over hoe het nu echt gaat.

Tweedehands vondsten | De allermooiste jas, gekleurde jurk & meer

21 februari 2022|Lifestyle|

In tweedehands winkels voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Bart ziet het al aan mijn ogen: die worden direct groter en mijn mondhoeken gaan (vanachter mijn mondkapje) omhoog zodra ik een stap in een tweedehands winkel zet. Die glimlach neemt alleen maar toe als ik ook nog de winkel uitloop met mooie vondsten. En laat ik daar de afgelopen tijd nu net mazzel mee hebben gehad! Zowel van mijn bezoekje aan de kringloopwinkel als van Appel & Ei kwam ik thuis met een tas vol mooie dingen. Het meest gelukkig ben ik met mijn nieuwe jas, maar ook mijn andere koopjes zijn een schot in de roos. Ik laat ze je zien!