wat doet er echt toe

Wat doet er eigenlijk echt toe?

 • 7 oktober 2020
 • 13 Reacties
wat doet er echt toe

Vrijdag twee weken geleden. Ik had er een drukke werkweek op zitten. Alsof ik had geprobeerd om een nieuw record deadlines halen te vestigen. Totdat er een telefoontje kwam. Een lastig nieuwtje. Spanning. Heel veel gedachten. Plotseling besefte ik dat mijn to-do-list van die dag er bijzonder weinig toe deed. Net als zo veel meer dingen. Ik kroop in de (digitale) pen om dit artikel te schrijven. Over hoe iets lastigs tot waardevolle inzichten kan leiden.

Wake-upcall

Een wake-upcall. Zo noemde degene zelf deze gebeurtenis. Eerlijk? Ook voor mij was het alsof er precies op dat moment een harde wekker afging. Opeens schoten er allerlei vragen door mijn hoofd die een stuk diepzinniger zijn dan wat mijn volgende taak op de to-do-list of het eten voor vanavond zou zijn.

Wat doet er eigenlijk echt toe? Hoe belangrijk is hard werken? Moet je wel willen dat iedereen je mag? Moet je wel bewijzen wat je kunt, als het ook al genoeg is dat je er simpelweg bent?

Dat soort vragen.

Gek eigenlijk dat mijn hoofd alle dagen daarvoor barstte van de gedachten die opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Niet meer belangrijk. Onnodig. Zoiets. Alsof ik opeens besefte dat gezond zijn, tijd voor mensen om je heen en liefde belangrijker zijn dan wat dan ook.

Je hoofd vs. een volle mailbox

Mijn hoofd is wat dat betreft soms als een volgestroomde mailbox. Barst van de gedachten, maar uiteindelijk is er maar weinig waar je echt iets mee moet. Het getal in Outlook liegt er niet om: 100 nieuwe mails. Maar hoeveel daarvan doe er nu eigenlijk echt toe? Nieuwsbrieven waar je je al lang voor had willen afmelden, SPAM-mails die je vertellen dat je je zoveelste miljoen in de wacht hebt gesleept en Facebook-connectieverzoeken van Pedro uit Honduras die je je niet eens van die ene vakantie naar Lloret de Mar kunt herinneren. Geen energie waard. Niet belangrijk.

Pas als je goed kijkt, zal je zien dat er maar een paar mailtjes zijn waar je iets mee moet. Dat berichtje van je vriendin die vraagt hoe het écht met je gaat, de belangrijke mail van de Belastingdienst en de verzendbevestiging van je nieuwste jurk. De rest is je aandacht niet waard.

Precies zo zit het met veel gedachten in je hoofd, die niets meer en niets minder dan een enkeltje SPAM-box verdienen.

 • Wat keek die man in de supermarkt me gek aan? Deed ik raar?
 • Vindt die vage-kennis-die-ik-geen-vriendin-kan-noemen me wel aardig?
 • Heb ik wel genoeg werk gedaan vandaag?
 • Is kaas eigenlijk wel gezond? Moet ik niet net als al die andere Insta-fitgirls een übergezonde avocadospread op mijn brood smeren met een overheerlijke *kuch* topping van lijnzaad?
 • Is mijn presentatie/tekst/advies wel goed genoeg?
 • Vindt ze het niet stom als ik nu ‘nee’ zeg?
 • Deel ik niet te veel posts op social media? Wat vinden mensen daarvan?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

wat doet er echt toe

Doet dat er wel toe?

Maar als je nou eens kijkt naar wat écht belangrijk is, wat zou dat dan zijn? Is dat echt de mening van die man in de supermarkt? Wat die ene voedselgoeroe met tien boeken op zijn naam van jouw plakje kaas vindt? Die ene opmerking over je presentatie van laatst? Het aantal mensen dat jouw Instagram-foto van een beetje liefde voorziet? En is het echt belangrijk om iedereen gelukkig te maken door altijd maar ‘ja’ te zeggen, ook als je ‘nee’ denkt?

Het antwoord is geen ‘ja’, maar ‘nee’.

De gebeurtenis dwong me om kritisch te kijken naar wat wél belangrijk is. Dat is niet dat ik grote opdrachten binnenhaal “voor mijn cv”. Dat de vriendin van een vriend van mijn neef mij aardig vindt. Dat ik alles in huis aan kant heb voordat de visite komt. Dat ik de nieuwste Instagram-features snel onder de knie krijg. En ook niet dat mijn tanden net zo wit zijn als die van de gemiddelde gebruiker van die denderende tandpasta.

Mijn wat-doet-ertoe-lijstje

Nee, uiteindelijk zijn er maar een paar dingen die niet een plekje in je prullenbak verdienen, maar waar je echt met aandacht voor moet gaan zitten. Niet alleen die ontvangen track & trace-code van je nieuwe jurk, maar vooral de paar mooie dingen die voor jou belangrijk zijn.

Wat doet er echt toe? Toen ik nadacht over die vraag, realiseerde ik me dat dat voor mij eigenlijk maar een paar punten zijn:

 1. Iets omhanden hebben wat mij gelukkig maakt en voldoening geeft (mijn werk als tekstschrijver, Vaker Vrolijk, fotografie en mijn creatieve hobby’s).
 2. Liefde. Van en voor mensen en dieren. Voor Bart, voor mijn familie, voor vriendinnen, en voor anderen om me heen. En voor katten. Eentje in het bijzonder.
 3. Een paar heel dierbare mensen bij wie ik mezelf kan zijn. En die mij helemaal oké vinden zoals ik ben. Zowel wanneer ik mijn tanden totaal oncharmant bloot lach als wanneer ik met een uitgelopen-mascara-hoofd op de thee zou verschijnen.
 4. Kleine lichtpuntjes die het leven een beetje mooier maken (bloemen, vlinders, muziek, iets lekkers – dat soort dingen).
 5. Gezondheid. Gek eigenlijk: je waardeert het pas als je (bij jezelf of een ander) ervaart hoe rot het is om het niet te hebben. Of je lijf nu perfect is of niet, dat het wérkt is al zoiets moois.
 6. Een fijn thuis waar ik me fijn voel en waar ik me kan terugtrekken als ik daar behoefte aan heb.
 7. Mooie dromen. En het vertrouwen in mezelf en de positiviteit om daaraan te werken. Ook als het tegenzit.

Goh, wat heb ik dan al veel om dankbaar voor te zijn. En dan ben ik nog niet eens een nieuwe jurk rijker. Reden genoeg om daar vaker bij stil te staan en de SPAM-gedachten vaker de deur te wijzen.

Bijzonder hoe iets verdrietigs toch een mooi besef oplevert.

Welke dingen doen er voor jou echt toe?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 7 oktober 2020 op 6:57 am - Beantwoord

  Een heel mooi artikel Romy! Je slaat de spijker op zijn kop. Ook ik heb na een aantal keren vervelens nieuws te hebben gehoord, gedacht: is dit en dat wel belangrijk? Maak ik me niet re druk om onbenulligheden. Het heeft mijn zienswijze en beslissingen wel zeker beinvloed en het is daardoor een waardevolle les.

 2. Audrey 7 oktober 2020 op 7:35 am - Beantwoord

  Mooi, die vergelijking met spam-mail. Dit sluit ook mooi aan bij het boek The subtle art of not giving a fuck.

 3. bychristiana 7 oktober 2020 op 8:03 am - Beantwoord

  Andre en Sketch en de mensen die dicht bij mij staan zijn natuurlijk enorm belangrijk voor mij, het meest belangrijk. En elke dag opnieuw sta ik daar bij stil. Het is niet zo vanzelfsprekend om mensen om je heen te hebben van wie je houdt en die onvoorwaardelijk van jou houden. En gezondheid. Sinds ik zes jaar lang met chronische zenuwpijn heb rond gelopen, neem ik ook dat niet meer voor lief. Ik denk dat relativeren ook wel belangrijk is, en mensen in hun waarde laten met wat zij belangrijk vinden. Ik merk wel eens dat sommige mensen zich heel druk maken om dingen waar ik misschien wat luchtiger over denk. Maar aangezien het voor hen zo belangrijk is, lijkt het me wel goed om daar respect voor te hebben.

 4. Naomi 7 oktober 2020 op 8:40 am - Beantwoord

  Prachtig om zo op een rijtje te zetten wat er voor jou echt toe doet. En heel herkenbaar dat één telefoontje soms je hele wereld op zijn kop kan zetten.

 5. Johanna 7 oktober 2020 op 9:49 am - Beantwoord

  Mooie post. Tot heden ben ik redelijk verschoond gebleven van slecht nieuws, en dat maakt me wel eens wantrouwig. Maar gelukkig maakt me bezig zijn met dingen die me inspireren, creatief of zo. Verder ben ik nog altijd heel blij ooit hierheen gegaan te zijn, de mooie natuur, de rustigere mentaliteit. Dat is het beste ooit geweest. Hopelijk blijven de negatieve berichten een beetje beperkt, want een mens kan niet alles (of te veel) verdragen. Su cces!

 6. Anna 7 oktober 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Wat een mooi, open en eerlijk artikel Romy! Doordat mijn relatie vorig jaar uitging en nu met corona besef ik heel goed hoe dankbaar ik mag zijn voor alles wat ik heb en alles wat goed gaat. Soms betrap ik mezelf erop dat ik een beetje ‘wegzak’ in die alledaagse sleur, terwijl heel veel dingen inderdaad helemaal niet zo belangrijk zijn. Ik vind het daarom extra belangrijk om af en toe even de tijd te nemen om het grotere geheel te zien.

 7. Daenelia 7 oktober 2020 op 10:41 am - Beantwoord

  Je komt er vanzelf achter wat belangrijk is. En het stomme is dat dat vaak volgt op nare gebeurtenissen of echt vreselijk en persoonlijk nieuws. Je doet dan altijd een stapje terug, toch? Nog belangrijker is dat als je dat stapje terug doet, om bijvoorbeeld voor iemand te zorgen, of omdat je echt even tijd nodig hebt om dingen te verwerken, dat je daar ook de ruimte en tijd voor krijgt. En als zelfstandige ondernemer kun je dat zelf bepalen. Een goede ‘baas’ laat je dat ook doen. Natuurlijk moet je ook bezig blijven, want rekeningen. Maar je mag de balans elke dag op nieuw bepalen.
  Sterkte en het komt echt uiteindelijk allemaal goed, ook als je aanvoelt dat alles echt gaat veranderen. Je bent sterk.

 8. Lianne 7 oktober 2020 op 11:05 am - Beantwoord

  Wat een mooie inzichten, en zeker iets om vaker bij stil te staan. Inderdaad, wat doet er nou echt toe? Twijfelen over dat extra chocolaatje? Of dat mijn huis brandschoon moet zijn, voor het geval er visite komt? De meeste dingen waar je dagelijks mee bezig bent zijn helemaal niet zo belangrijk. Zonde! Ik probeer nu vooral te doen wat me energie geeft en waar ik gelukkig van word. Het voelt goed om de rest uit mijn leven te bannen!

 9. Els 7 oktober 2020 op 8:09 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel om te lezen. Je hebt helemaal gelijk. Een mooi artikel om bij stil te staan. Eigenlijk doet er eigenlijk heel weinig toe. Familie, vrienden, gezond en gelukkig zijn, zijn het aller belangrijkste.

 10. Giovanna Jansen 10 oktober 2020 op 1:34 pm - Beantwoord

  Heel mooi en inspirerend artikel! Hele mooie vergelijking met een spam-box, die moet ik onthouden als vervelende of niet toe doende gedachten zich aandienen!

 11. Saskia 15 oktober 2020 op 8:06 am - Beantwoord

  Dit is zeker waar en voor vandaag een waardevolle reminder. Dankjewel <3

 12. Zo simpel is dan geluk 15 oktober 2020 op 7:00 pm - Beantwoord

  Een moeilijke gebeurtenis is vaak inderdaad weer even een reminder om stil te staan bij wat er echt toe doet. Zelf ben ik hier eigenlijk al vanaf dat ik best jong was bewust van omdat mijn neefje op jonge leeftijd kanker kreeg (hij was 3, ik 13). Sindsdien probeer ik als mijn hoofd even overstroomt altijd weer terug te gaan naar wat echt belangrijk is.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat heftig zeg dat je dat op jonge leeftijd hebt meegemaakt! Ik kan me voorstellen dat dat best wel een impact heeft gehad (en nog steeds heeft). Wel mooi dat die verdrietige gebeurtenis je in positieve zin meer bewust heeft gemaakt van wat er echt toedoet.

Recente blogs

Mensen teleurstellen, zo erg is dat niet! (is zelfs nodig soms)

7 april 2021|Persoonlijke groei|

Mensen teleurstellen? Mijn hobby is het niet. Tja, die van wie wel? Het allerliefst zou ik het voor iedereen geweldig goed doen. Maar soms kun je er niet onderuit en moet je wel. Door tóch 'nee' te zeggen tegen je veeleisende buurvrouw, door je grenzen aan te geven als je agenda dichtgeslibd is of door ongevraagde adviezen niet op te volgen maar lekker je eigen plan te trekken. Het is niet erg om mensen teleur te stellen. Soms is het zelfs hard nodig. Dit zijn een paar gedachten die misschien helpen om wél die afwijzing over je lippen te krijgen.

Perfect? Imperfect? Hé, ben je niet al goed genoeg?!

31 januari 2020|Persoonlijk, Zelfliefde|

Perfect. Het is maar een gek woord; een echte betekenis kun je er niet aan hangen. Want wat perfect is, is voor iedereen anders. Toch is perfectie iets waar veel mensen (inclusief ik op z'n tijd) naar streven. Vaak tevergeefs, want wanneer is iets perfect? Bestaat perfect wel? Ook ik worstelde de laatste tijd best wel met het idee van perfectie. Of imperfectie. Of alles daartussenin. Ik deed er een aantal mooie inzichten over op en geef je met plezier een inkijkje in mijn (niet perfecte) hersenspinsels daarover.

Aankomen in gewicht terwijl “iedereen afvalt” | Hoe was dat? + 9 tips

13 mei 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

“Joh, weet je wel hoeveel suiker er in zo’n taartje zit?”, vroeg iemand me toen ik vrolijk met mijn vork in een stuk appelgebak prikte. En “Nu nog even zondigen, morgen gaan we weer richting de sportschool om de kilo’s eraf te trainen”, klinkt het vaak genoeg bij het kerstdiner. Tegenwoordig doen die opmerkingen van anderen me weinig. Maar toen ik in mijn herstel van mijn eetstoornis zit, viel het me pas op: mensen zijn massaal bezig met gewicht, labels op voedingsstoffen plakken, afvallen en bikinistress. Best lastig als jij juist moet aankomen in gewicht. Dit is hoe ik daar destijds mijn weg in heb gevonden en toch 14 kilo kon aankomen.