Een handboek voor bloggen? Ja, toen ik 2 jaar geleden begon met bloggen, zweerde ik nog bij een veelbelovend handboek uit de bibliotheek. Inmiddels is me wel duidelijk dat bloggen niet iets is wat je volledig kunt leren uit een boek. Ik blog nu alweer 2 jaar op Vaker Vrolijk en heb gewoon door te doen veel meer geleerd over bloggen dan ik ooit uit dat ene boek had kunnen halen. Twee jaar bloggen leek me een goed moment voor een eerste overzicht van geleerde bloglessen. Dit zijn 8 onmisbare lessen die ik heb geleerd over bloggen.

wijze lessen over bloggen

 • Statistieken? Daar is geen peil op te trekken. Mijn blogstatistieken uitpluizen vind ik zeker een leuk klusje, maar je laten leiden door statistieken is niet altijd een goed idee. Bij mij worden bijvoorbeeld de artikelen waar ik de minste tijd in steek, soms veel beter gelezen. En bij een heel tijdrovend artikel waar ik zelf trots op ben, krijg ik misschien minder bezoekers, maar wel een paar heel waardevolle reacties. Bezoekers zeggen dus niet alles. Daarom doe ik liever waar ik blij van word in plaats van me enkel door statistieken te laten leiden.
 • Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Niet iedereen zal alle blogartikelen leuk vinden. En ook volgers verliezen of (opbouwende of minder opbouwende) feedback krijgen, hoort er soms bij. In plaats van je daar druk over te maken, kun je je beter realiseren dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. En dat hoeft ook niet! Zo weet ik dat een aantal van mijn lezers speciaal voor de DIY-artikelen komen, terwijl andere lezers daar juist niets aan vinden. Tja, die lezers kunnen natuurlijk altijd gewoon wegklikken.
 • Doe geen dingen omdat “iedere blogger” ze doet. Aan sommige bloggerclichés maak ik me graag schuldig (notitieboekjes verzamelen!), maar met andere clichés heb ik juist helemaal niets. ‘Zelf wil ik hoe dan ook mijn eigen plan trekken en zal ik nooit iets doen “omdat iedere blogger het doet”. Dat is ook wat ik andere bloggers zou meegeven. Blijf trouw aan jezelf. Dan trek je vanzelf mensen aan die hetzelfde leuk vinden als jij.
 • Je kunt meer dan je denkt. Toen ik begon met bloggen, wist ik nog niet dat er bij een blog veel meer kan komen kijken dan alleen schrijven. Het is natuurlijk net waar je als blogger voor kiest. Ik houd zelf voor mijn blog social media bij, ben me gaan verdiepen in SEO, stelde een privacyverklaring op, onderhandel soms over samenwerkingen en leerde veel meer over fotografie en zelfs een beetje over HTML. Van veel van die dingen had ik nooit verwacht ze ooit te kunnen. Maar echt waar: als je het maar een kans geeft, tutorials zoekt en eventueel anderen om hulp vraagt, kun je als blogger meer dan je denkt.

wijze lessen over bloggen

 • Wees je ervan bewust dat IEDEREEN je blog kan lezen. In mijn tweejarige “blogcarrière” heb ik al vaker gehad dat mensen onverwachts mijn blog blijken te lezen. Onwijs leuk natuurlijk! Maar dat maakt het wel des te belangrijker om goede keuzes te maken over wat je deelt. De overbuurvrouw, de moeder van een klasgenoot van de basisschool, een collega of je voormalige Tinder-date kan ook je blog meelezen. Wel zo handig om je daarvan bewust te zijn voordat je bijvoorbeeld werkfrustraties of relatiestruggles online gooit.
 • Wat nou niche?! Ik geloof er zelf niet zo in dat je per se een vooropgezet plan met een omlijnde doelgroep en een vast onderwerp (liefst een “gat in de markt”) moet hebben voor een succesvolle blog. Ik zou zelf bloggen lang niet zo leuk vinden als ik bij elk artikel zou moeten nagaan of dat wel met een of ander plan strookt. Nee hoor, ik ben ervan overtuigd dat je al een niche creëert wanneer je schrijft over alles wat jou als persoon aanspreekt. Er is geen persoon zoals jij, dus je blog wordt daardoor vanzelf wel uniek.
 • Samenwerkingen kun je ook persoonlijk maken. Zelf ga ik alleen zo nu en dan samenwerkingen aan die bij mij en mijn blog passen. Daarnaast heb ik geleerd dat je samenwerkingen zo persoonlijk kunt maken als je zelf wilt om er voor je lezers (hopelijk) wat leuks van te maken. Zo vind ik het niet bij mijn blog passen om een volledig artikel te wijden aan een lipgloss (dat laat ik liever over aan beautybloggers met meer verstand daarvan), maar gelukkig kun je ook voor een andere insteek kiezen. Zet bijvoorbeeld favoriete producten in de spotlights, schrijf over tips om jezelf mooier te voelen of kies voor een andere creatieve draai.
 • Bloggen is leuk, wat anderen er ook van vinden. Als ik vertel dat ik een eigen blog heb, lokt dat óf heel enthousiaste óf meer verbaasde of zelfs neerbuigende reacties uit. Zo hebben mensen me weleens gevraagd waarom iemand geïnteresseerd zou zijn in wat ik – Romy uit een dorpje – schrijf. Gelukkig doen dat soort zeldzame opmerkingen me nu niet veel meer. Als iemand mijn blog saai, suf of raar vindt, dan laat ik dat het ene oor in en het andere weer uit gaan en zit ik diezelfde avond gerust weer met dezelfde glimlach aan mijn blog te werken. En dat hopelijk nog járenlang!

Vraagje aan andere bloggers: wat heb jij over bloggen geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 27 september 2018 op 6:40 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik heb vooral geleerd om mijn eigen weg te gaan en mij dus niet teveel spiegelen aan andere bloggers wat ik vooral in het begin deed als onervaren blogger. We zijn allemaal uniek en dat maakt het juist interessant.

 2. Shirley 27 september 2018 op 7:34 am - Beantwoord

  Ik lees wel graag mee wat ‘Romy uit een dorpje’ allemaal te vertellen heeft. Wat stom als iemand zo neerbuigend doet, dat zegt meer over diegene. Soms is het wel een gek idee dat iedereen kan meelezen, al weet je dat. Ik heb dus een meelezer die dat van mij niet zou hoeven doen. Diegene stopt ook nog eens alles in de vertaalmachine, dus wie weet wat voor gekke teksten dat oplevert.

  • Romy 28 september 2018 op 7:58 am - Beantwoord

   Haha, leuk om te horen dat jij mij zelfs als Romy uit een dorpje graag volgt 😉 Ik vond het zelf ook wel een aparte opmerking. Soms hoor ik ook hobby’s van mensen waarvan ik denk “Oké, is dat leuk?”, maar dat zou ik ook niet zo snel uitspreken. Als diegene er zelf maar plezier aan beleeft!
   Hmm, wel een beetje apart inderdaad dat zo iemand zelfs de moeite neemt om al je teksten in een vertaalmachine te gooien. Mijn meest bizarre meelezer was de moeder van een voormalige Tinder-date (die ik overigens nooit had ontmoet!) die me via via had gevonden en me een berichtje stuurde dat ze het jammer vond dat het niets was geworden, omdat ik haar een leuke meid leek. Het was wel heel lief bedoeld, maar ik wist nou niet of ik er per se heel blij van moest worden, haha.

   • Shirley 28 september 2018 op 3:00 pm - Beantwoord

    Wauw, dat is inderdaad een bijzondere meelezer, haha. Achteraf dan wel weer een goede anekdote.

    PS. Hallo moeder van Romy’s ex-Tinderdate!

    • Romy 29 september 2018 op 12:02 am - Beantwoord

     Haha, dat zeker! Ik vond het op een bepaalde manier ook wel weer schattig 😉 Nu maar hopen dat ze deze reacties niet net leest inderdaad!

 3. Marije 27 september 2018 op 7:39 am - Beantwoord

  Heel leuk en waar artikel.

  Denk dat ik de afgelopen jaren het meest heb geleerd van bloggen om mijn eigen weg te volgen en niet met de meute mee te gaan. Gewoon schrijven waarover ik wil schrijven.

  Ik heb ook wel eens gehad dat mensen denigrerend deden over het bloggen of mijn blog, tot ze een paar stukken lazen en toegaven dat ik wel “leuke stukkies” schrijf.

 4. Marije 27 september 2018 op 7:39 am - Beantwoord

  Heel leuk en waar artikel.

  Denk dat ik de afgelopen jaren het meest heb geleerd van bloggen om mijn eigen weg te volgen en niet met de meute mee te gaan. Gewoon schrijven waarover ik wil schrijven.

  Ik heb ook wel eens gehad dat mensen denigrerend deden over het bloggen of mijn blog, tot ze een paar stukken lazen en toegaven dat ik wel “leuke stukkies” schrijf.

 5. Iris 27 september 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Leuk geschreven en je hebt helemaal gelijk in jouw punten! Ik heb geleerd dat je niet altijd met je blog bezig hoeft te zijn. Toen ik begon wilde ik iedere dag 2 artikelen online hebben. Een leuk streven als je nog naar school gaat en je de opleiding niet heel moeilijk vindt. Maar nu ik werk is dat niet realistisch. Ik liep mijzelf voorbij. Dat is nu anders. Ik werk aan mijn blog als ik er zin in heb en vaak doe ik alles op mijn telefoon terwijl ik ondertussen aan het Netflixen ben. Lekker relaxt.

  • Romy 28 september 2018 op 8:01 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je hebt geleerd meer je eigen weg te volgen! Dat is zó belangrijk en maakt het bloggen ook een stuk leuker. Toch fijn dat zelfs de mensen van de denigrerende comments uiteindelijk positief waren over je blog 🙂 Vaak weten mensen ook gewoon niet zo goed wat een blog inhoudt, dus ik kan me voorstellen dat mensen hun beeld soms bijdraaien als ze je blog eenmaal hebben gelezen 🙂

  • Romy 28 september 2018 op 8:03 am - Beantwoord

   Goed om te horen dat je die druk om te publiceren niet meer zo voelt. Twee artikelen per week is inderdaad wel heel veel en zou ik ook nooit redden in combinatie met mijn werk. Het moet natuurlijk wel leuk blijven 🙂
   Ik lees jouw artikelen ook altijd met heel veel plezier. Je kunt zeker zien dat je plezier beleeft aan het samenstellen van je artikelen.

 6. Romy 27 september 2018 op 8:44 am - Beantwoord

  Heel mooi gezegd en ook een heel waardevolle les! Bloggen is zoveel leuker als je gewoon je eigen plan trekt 🙂

 7. Kim 27 september 2018 op 8:54 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar allemaal! Wat ik zelf ook echt merk is inderdaad dat snellere artikelen meer gelezen worden soms dan artikelen waar je trots op bent! Je hebt het gewoon niet in de hand..

  • Romy 28 september 2018 op 8:03 am - Beantwoord

   Precies! Statistieken zijn vaak onvoorspelbaar, maar dat is soms op zich ook wel weer grappig om te merken 🙂

 8. Sandra 27 september 2018 op 8:57 am - Beantwoord

  Zeker helemaal waar wat je allemaal schrijft! Ik kan mij er ook wel in vinden wat je zegt. Toevallig dacht ik gister nog na over ‘je kunt meer dan je denkt. Dat is écht zo! Ik heb zo veel geleerd tot nu toe van hjet bloggen. Van SEO heb ik een hele studie gemaakt, haha. Van bloggen heb ik ook gelegd om meer mezelf te durven zijn en zelfverzekerder te worden. Dit klinkt nu misschien een beetje vaag, maar het is écht zo. 🙂

 9. Jessica J. 27 september 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Herkenbare lessen, Romy. 🙂 Ik blijf ervan schrikken hoeveel mensen mijn blog lezen. Zelfs vrienden en kennissen komen er toevallig op terecht als ze iets googelen. Ik kom dan altijd een beetje uit de lucht gevallen als ze me erop aanspreken, haha.

 10. Jessica J. 27 september 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Herkenbare lessen, Romy. 🙂 Ik blijf ervan schrikken hoeveel mensen mijn blog lezen. Zelfs vrienden en kennissen komen er toevallig op terecht als ze iets googelen. Ik kom dan altijd een beetje uit de lucht gevallen als ze me erop aanspreken, haha.

  • Romy 28 september 2018 op 8:04 am - Beantwoord

   Wat een mooie les is dat laatste! En ik moet zeggen dat ik me daar ook echt wel in herken. Door mijn blog heb ik eigenlijk geleerd dat ik prima ben zoals ik ben en heb ik bepaalde eigenschappen en voorliefdes nog veel meer leren accepteren. Toch mooi hoe een blog zelfs iets met je zelfverzekerdheid kan doen! 🙂

  • Romy 28 september 2018 op 8:05 am - Beantwoord

   Haha, heel herkenbaar wat je beschrijft! Het is soms zo apart als bepaalde mensen opeens je blog blijken te lezen of toevallig ontdekken. Ik voel me dan ook vaak een beetje overrompeld als iemand erover begint, haha.

 11. Josephine 27 september 2018 op 9:21 am - Beantwoord

  Wat de andere bloggers hierboven ook al zeggen, het is heel herkenbaar wat je schrijft! Zelf let ik ook erg op privacy en ik ben kritisch op samenwerkingen. Toevallig heb ik dan weer wel een niche-blog, maar daar hoef ik met mijn onderwerp geen moeite voor te doen. Het is in ieder geval geen marketing-strategie. 😉

  Wat ik over bloggen heb geleerd, is dat statistieken inderdaad niet zo veel zeggen en voor interpretatie vatbaar zijn. Wat vind je zelf belangrijk? Je moet het vooral zelf leuk vinden om te schrijven inderdaad, maar een X aantal bezoekers op zich zegt niet heel veel. Wat ik bijvoorbeeld zelf extra leuk vind om te zien is dat bezoekers mijn artikelen vaak ook echt uit lezen. Bij mijn wat langere artikelen waar veel werk in zit, is dat op zich al een fijn compliment. 🙂

  • Romy 28 september 2018 op 8:07 am - Beantwoord

   Haha, bij jouw blog is inderdaad wel te merken dat je keuze voor een niche niet met marketing te maken heeft, maar puur een keuze op basis van passie en interesse is 🙂 Dat is aan al je blogartikelen te zien.
   Ik begrijp wel wat je zegt over de statistieken trouwens. Het is eigenlijk een groter compliment dat je bezoekers een artikel uitlezen dan wanneer je 3x zo veel lezers zou hebben, maar die allemaal al na een half artikel afhaken 😉

 12. Maaike 27 september 2018 op 10:00 am - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens! En wat betreft een niche, wie heeft toch bedacht dat dat stap 1 moet zijn voor als je een Blog wilt starten? Dat staat overal! Maar ik ben het met je eens dat dat helemaal niet persé hoeft. En trouwens complimenten voor jouw artikelen met een samenwerking erin. Je houdt ze toch interessant!

  • Romy 28 september 2018 op 8:10 am - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel daarvoor! Ik vind het zelf heel belangrijk dat een samenwerkingsartikel niet pure reclame is, maar echt bij mij en mijn blog past. Leuk om te horen dat de moeite die ik daarvoor doe ook in het artikel is terug te zien 🙂
   En wat betreft die niche, ik vind dat ook zo’n vreemd advies. Natuurlijk is het prima als iemand een niche heeft voor zijn blog, maar een blog kan net zo leuk (of soms zelfs leuker) zijn als een blogger over verschillende onderwerpen schrijft.

 13. Anja - Minimalist Dutchie 27 september 2018 op 10:10 am - Beantwoord

  Spijker op z’n kop, haha. Ik blog nu iets meer dan een jaar en ik vind het ontzettend leuk, maar ook heel vreemd af en toe. Zeker als er in zakelijke settings wordt gesproken over mijn blog. Grappig ook om te zien wat anderen schrijven over m’n blog. Lekker zo doorgaan, zou ik zeggen. Juist dat persoonlijke maakt of kraakt een blog!

  • Romy 28 september 2018 op 8:12 am - Beantwoord

   Het blijft inderdaad apart als mensen je blog volgen of daarover beginnen, zeker in zakelijke settings. Ik vind dat meestal wel heel leuk, maar voel me vaak eerst een beetje ongemakkelijk als iemand op het werk over mijn blog begint 😉
   Wat leuk trouwens dat jij ook alweer meer dan een jaar aan het bloggen bent! Wat gaat de tijd dan toch snel 🙂

 14. Meaghan 27 september 2018 op 11:00 am - Beantwoord

  Ik ben het zo met je eens en ik herken die lessen die jij hebt geleerd ook zeker. Ik blog nu al vijf jaar en bij mij zijn de statistieken ook zo wisselend. Blogs waar ik minder aandacht aan heb besteed, zijn soms meer dan 5000 keer bekeken, terwijl andere blogs waar ik erg trots op ben soms niet eens de 50 views halen, maar dan zie je inderdaad wat voor reacties je erop krijgt en dan maken die cijfertjes ook echt niet meer uit.
  In de vijf jaar dat ik blog heb ik vooral geleerd dat het gaat om het plezier dat je er zelf uithaalt in het schrijven van artikelen en niet per se over wat andere mensen ervan vinden (zowel positieve als negatieve meningen!). Je kunt inderdaad niet iedereen altijd tevreden stellen. Het gaat er voor mijzelf gewoon om dat ik het leuk vind om over een bepaald onderwerp te schrijven en daarnaast heb ik voor mijzelf een heel mooi overzicht, een online dagboekje, dat al vijf jaar lang bestaat en waar ik trots op ben! Dat is veel meer waardevol dan bijvoorbeeld die 5000 views! 🙂

  • Romy 28 september 2018 op 8:15 am - Beantwoord

   Wauw, wat blog je al lang! Knap hoor en superleuk ook! Het is precies wat je zegt: reacties op een artikel zijn soms veel meer waard dan hoge bezoekersaantallen. Die statistieken blijven ook gewoon heel onvoorspelbaar.
   Met het laatste wat je zegt over blogplezier sla je zeker de spijker op z’n kop. Plezier hebben in het bloggen is veel belangrijker dan views, meningen van anderen of wat dan ook. Zolang jij blij wordt van wat je doet als blogger, ben je al hartstikke goed bezig 🙂

 15. Lianne 27 september 2018 op 11:15 am - Beantwoord

  Dat zijn mooie lessen die je geleerd hebt over bloggen! Ik ben iemand die artikelen altijd voor iedereen leuk wil maken maar inderdaad: je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Zelf merk ik dat artikelen over mij persoonlijk best goed worden gelezen, terwijl ik denk van: maar wat heb je er nou aan als een blog over mij gaat? Je hebt toch veel meer aan een lijstje met tips? Heel raar is dat eigenlijk! Ik heb vooral geleerd om jezelf te zijn en een goede blogplanning te maken, daarmee kom je ook een heel eind!

  • Romy 28 september 2018 op 8:18 am - Beantwoord

   Mooie lessen heb je geleerd door het bloggen! Een duidelijke planning komt inderdaad goed van pas als blogger en verder is jezelf zijn en je eigen ding doen wat mij betreft ook een van de belangrijkste dingen als blogger 🙂
   Wat jij zegt over persoonlijke artikelen vs. tips is ook wel iets waar ik me soms over verbaas. Als ik bijvoorbeeld feitjes over mezelf deel of schrijf over iets heel persoonlijks, worden die artikelen vaak nog veel meer gelezen dan algemene artikelen met tips. Ik denk dat bezoekers toch het meest houden van zo’n persoonlijke insteek. En op zich herken ik dat dan ook wel weer bij mezelf als ik kijk naar artikelen die ik zelf lees 🙂

 16. Linda 27 september 2018 op 11:44 am - Beantwoord

  Yes, ik ben het helemaal met je eens! Al merk ik wel dat ik door het kiezen van een niche juist meer bezoekers trek en ik hierdoor makkelijker mooie samenwerkingen aan kan gaan die echt bij mij passen. En vooral het in je achterhoofd houden dat iedereen je blog kan lezen vind ik erg belangrijk, en dat helpt mij vaak enorm bij het maken van keuzes.

 17. Jacqueline 27 september 2018 op 1:59 pm - Beantwoord

  Kan me er helemaal in vinden wat je opnoemt! En wat betreft dat iedereen je blog kan lezen… Mijn revalidatiearts heeft het er soms over dat hij naar iets op zoek was voor een patiënt en dan weer Salami stinkt tegenkomt. Best gek als je arts dus ook je artikelen leest en filmpjes bekijkt…

  • Romy 28 september 2018 op 8:20 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat een niche met samenwerkingen en qua statistieken zeker wel handig is. Het is ook maar net waar je jezelf fijn bij voelt natuurlijk. Ik heb het idee dat ik op zich ook wel een beetje een niche heb door altijd voor een kleurrijke en vrolijke insteek te kiezen, maar ben daar nooit heel bewust mee bezig. Het gaat meer vanzelf 🙂 Ook op jouw blog heb ik altijd het idee dat je vooral doet waar jij je goed bij voelt en dat je artikelen daardoor vanzelf al steeds dezelfde fijne, inspirerende en positieve vibe hebben <3

  • Romy 28 september 2018 op 8:21 am - Beantwoord

   Wat grappig inderdaad dat ook je arts je blog heeft gevonden. Op zich wel heel mooi natuurlijk dat hij zijn andere patiënten soms artikelen of video’s op jouw blog tipt, maar ik kan me voorstellen dat het ook wel een gek idee is.

 18. Jacqueline 27 september 2018 op 1:59 pm - Beantwoord

  Kan me er helemaal in vinden wat je opnoemt! En wat betreft dat iedereen je blog kan lezen… Mijn revalidatiearts heeft het er soms over dat hij naar iets op zoek was voor een patiënt en dan weer Salami stinkt tegenkomt. Best gek als je arts dus ook je artikelen leest en filmpjes bekijkt…

 19. irene | tussenmarsenjupiter 27 september 2018 op 3:46 pm - Beantwoord

  Eigenlijk ook zo goed als allee dingen die jij aanhaalt. Mijn statistieken heb ik denk ik letterlijk al drie maanden niet meer bekeken. Haha. Vroeger keek ik er wel regelmatig naar, vooral uit curiositeit maar tegenwoordig doet het me niet zoveel. Vind leuke reacties en interactie belangrijker.

  • Romy 28 september 2018 op 8:22 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk, hoor! Statistieken zijn leuk, maar zijn zeker niet het belangrijkste. De reacties en interactie onder artikelen vind ik zelf ook het leukste en meest waardevolle aan bloggen.

 20. Nikita 27 september 2018 op 9:23 pm - Beantwoord

  Niet alles leer je door boeken te lezen. Zo kan je alle boeken ter wereld over handlettering lezen, daarmee heb je de speciale techniek die je daarvoor nodig hebt nog niet in de hand. Boeken kunnen een mooie aanvulling zijn, maar de meeste dingen moet je aan de lijve ondervinden om ze te leren. Maar gelukkig is bloggen heel erg leuk! Ik blog zelf ook niet volgens een niché, omdat ik me daarin te begrensd voel. Als ik een bepaald artikel voor ogen heb zal ik dat ook uitwerken. Ik werk niet volgens een niché, ik vind dat echt niet leuk. En wat betreft bloglezers en statistieken, ik ben altijd blij verrast als ik reacties krijg of WordPress een melding geeft dat mijn cijfers door het dak gaan (zoals WordPress dat zo mooi verwoordt dan). Maar het is zoveel meer dan alleen reacties en likes en lezers. Ik blog graag en schrijf graag en wil dat gewoon met de wereld delen. En natuurlijk is het mooi als ik zie dat mijn blogstatistieken vergeleken met vorig jaar zoveel hoger zijn, maar het is niet de essentie voor mij. Ik blog omdat mij dat blij en gelukkig maakt. Niet vanwege cijfers of eeuwige bewondering van duizenden lezers. Maar ik vind interactie tussen blogger en lezer altijd leuk, want je leert daarvan bij. En je beseft ook wel dat je niet de enige bent met een bepaald probleem, en dat is soms wel geruststellend. En wat betreft privacy, ik schrijf wel eens over dingen die op school zijn gebeurd. Maar ik gebruik nooit namen, maar als een leerkracht het zou lezen denk ik wel dat hij of zij zou weten welke situatie het was, omdat ze erin betrokken waren. Maar ik zou nooit mensen door het slijk halen op mijn blog. Integendeel, ik denk dat als er leerkrachten werden benoemd dat het zelfs superpositief was. Net als mijn job. Als ik die benoem, schrijf ik ook geen negatieve dingen omdat ik me ervan bewust ben dat mijn bazin mijn blog ook kan vinden. Gelukkig is alle euforie en vreugde die ik beschrijf op mijn blog nog niet eens gelogen 🙂 Oh gosh, ik mis het gewoon. Ik werk pas terug in de herfstvakantie zodat ik me kan focussen op school. Maar ik mis het wel hoor, die sfeer en mijn geweldige collega’s 🙂

  • Romy 28 september 2018 op 8:59 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat het bloggen bij jou ook om heel veel meer gaat dan alleen maar statistieken. Natuurlijk is een plotselinge stijging van je bezoekersaantallen onwijs leuk, maar waardevolle reacties (maar ook reacties waar herkenning uit blijkt) en je eigen plezier zijn eigenlijk nog veel belangrijker 🙂
   Ik denk dat je met privacy inderdaad al een heel eind bent door geen namen van anderen te noemen. Als je dingen op een positieve manier benoemt, is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Zelf schrijf ik ook graag over mijn huidige baan en wat ik daar leuk aan vind en beleef. Maar toen ik bij mijn vorige werkgever wegging, heb ik daar bijvoorbeeld bewust niet al te erg over uitgeweid op mijn blog. Dat vond ik niet zo netjes.
   Wat fijn dat je nog steeds met plezier terugkijkt op je baan en nu alweer zin hebt om er in de herfstvakantie opnieuw aan de slag te gaan. Alvast een heel fijn vooruitzicht!

 21. Evelyne 27 september 2018 op 10:01 pm - Beantwoord

  Af en toe betrap ik mezelf er wel eens op dat ik de statistieken eens bekijk. Vooral als ik op mijn artikel nog geen reactie heb gekregen. Van SEO heb ik absoluut geen kaas gegeten, maar met HTML kan ik dan wel weer redelijk overweg (ondanks dat ik dat feitelijk niet echt gebruik).

  • Romy 28 september 2018 op 8:24 am - Beantwoord

   Knap hoor dat je met HTML overweg kunt! Zelf gebruik ik voor SEO de Yoast-plug-in van WordPress. Daar heb ik veel van geleerd en inmiddels ken ik de meeste trucjes zelf. Het is eigenlijk niet heel moeilijk als je eenmaal de basistrucjes door hebt 🙂

 22. chucky1012 28 september 2018 op 7:39 am - Beantwoord

  Zo goed geschreven en ook herkenbaar!
  Prachtige foto’s ?

 23. Romy 28 september 2018 op 8:03 am - Beantwoord

  Goed om te horen dat je die druk om te publiceren niet meer zo voelt. Twee artikelen per week is inderdaad wel heel veel en zou ik ook nooit redden in combinatie met mijn werk. Het moet natuurlijk wel leuk blijven 🙂
  Ik lees jouw artikelen ook altijd met heel veel plezier. Je kunt zeker zien dat je plezier beleeft aan het samenstellen van je artikelen.

 24. Romy 28 september 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  Wauw, wat blog je al lang! Knap hoor en superleuk ook! Het is precies wat je zegt: reacties op een artikel zijn soms veel meer waard dan hoge bezoekersaantallen. Die statistieken blijven ook gewoon heel onvoorspelbaar.
  Met het laatste wat je zegt over blogplezier sla je zeker de spijker op z’n kop. Plezier hebben in het bloggen is veel belangrijker dan views, meningen van anderen of wat dan ook. Zolang jij blij wordt van wat je doet als blogger, ben je al hartstikke goed bezig 🙂

 25. Romy 28 september 2018 op 9:01 am - Beantwoord

  Dankjewel! 🙂

 26. Anna 28 september 2018 op 10:53 am - Beantwoord

  Wat een mooie lessen! Ik snap het echt niet zo goed dat mensen neerbuigend zouden praten over iemands hobby, waarschijnlijk snapt diegene gewoon niet wat bloggen precies inhoudt of is hij/zij jaloers, haha :p Gelukkig heb ik in mijn omgeving nooit vervelende reacties gehad op mijn blog/Instagram, maar ik denk ook dat ik daar veel gevoeliger voor was toen ik pas net begon. Ik ben er inmiddels al zo lang mee bezig dat het voor de meeste mensen gewoon normaal is, haha :p. En inderdaad, bloggen is veel meer dan alleen foto’s maken en schrijven. Zo tof dat je dankzij het bloggen ook veel hebt geleerd over SEO en zelfs over HTML!

  • Romy 28 september 2018 op 11:53 pm - Beantwoord

   Dat denk ik ook inderdaad! Veel mensen begrijpen sowieso niet zo goed wat er bij bloggen komt kijken, dus dat plaatst die opmerkingen al een beetje in perspectief. Gelukkig krijg ik verder ook bijna alleen maar positieve reacties en de paar negatieve reacties vergeet ik gewoon maar snel 😉
   Superleuk dat jij al heel lang aan het bloggen bent en dat juist daarom veel mensen in je omgeving er ook helemaal aan gewend zijn. Ik denk dat mijn ouders, broertjes en beste vriendinnen mij ook na 2 jaar al bijna niet meer zonder eigen blog kunnen voorstellen, haha.

 27. Mariska 28 september 2018 op 7:26 pm