7x Wat heb ik tot nu toe geleerd van ondernemen? (ook voor niet-ondernemers!)

 • 6 februari 2019
 • 34 Reacties

Aan mijn studietijd en dikke theorieboeken heb ik veel onmisbare kennis overgehouden. Maar werken in loondienst en ondernemen zijn beide ook een geweldige leerschool op zich. Zo heeft ondernemen als tekstschrijver en blogger me niet alleen veel plezier opgeleverd, maar ik heb er ook als beginnend ondernemer al de nodige lessen van mogen leren. Praktische lessen, maar ook persoonlijke lessen en ook lessen die ik leerde met vallen en opstaan. Het leek me mooi om 7 dingen met je te delen die ik heb geleerd van ondernemen. En geen nood: er zitten lessen bij waar je hopelijk ook zonder een eigen onderneming iets aan hebt!

Wat ik leerde van ondernemen
Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Iris Zaagman.

1. Wacht niet af, maar wees proactief

In het ideale scenario is het natuurlijk zo dat je als ondernemer de klanten van je af moet slaan. Maar helaas is het meestal niet zo dat werkgevers of opdrachtgevers uit zichzelf al maanden op jou wachten. Je zult hen moeten laten zien waarom jij degene bent waar zij op zitten te wachten. En dat betekent proactief zijn als jij gaat voor een droombaan of voor die ene mooie opdracht! Dat is in ieder geval wat ik tot nu toe heb ervaren. Laat jezelf zien, stap op mensen af en spreek je wensen uit. Ook als je in loondienst bent en bijvoorbeeld meer taken wilt, of als je studeert en een geweldig idee hebt. Trek bijvoorbeeld eens de stoute schoenen aan door te mailen zonder dat er een vacature of opdrachtidee is. Je weet maar nooit!

2. Weet wat je waard bent

Werken doe ik niet voor het geld, maar vooral omdat ik het leuk vind. Maar dat betekent nog niet hetzelfde als werken voor nop of voor minder dan je eigenlijk waard bent. Ondernemen heeft mij geleerd om wat geld betreft steeds iets meer het heft in eigen handen te nemen. Zowel als ondernemer als in loondienst probeer ik zakelijker te zijn. Voor een vriendin of familielid kijk ik met alle liefde in mijn eigen tijd naar een tekst of scriptie, maar voor ieder ander hanteer ik een uurtarief. Alleen al als signaal naar mezelf toe dat ik wat waard ben. Raar maar waar, maar dat is het gevoel wat het mij geeft als ik een goed tarief hanteer.

Wat mij hierbij heeft geholpen, is het besef dat ik niet de enige ben die zo handelt. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een leuk praatje maken met de bakker op de hoek en met hem de meest persoonlijke dingen bespreken. Maar hoe gezellig het ook is, dat betekent nog niet dat hij van zijn baas gratis brood aan jou mag meegeven.

Wat ik leerde van ondernemen

3. Geloof in jezelf

Daaraan gerelateerd: geloof ook dat je het waard bent om uitgekozen te worden. Of dat nu is voor een freelance opdracht of voor een baan in loondienst. Weet waar jij goed in bent en sta daar volledig achter. Ik dacht zelf in het begin vooral aan de vele andere kandidaten die op functies solliciteerden en aan de vele andere tekstschrijvers die ook wat te bieden hebben. Hoe val ik dan als beginner op? Maar zolang je daarvan uitgaat, straal je al helemaal niet uit dat iemand jou moet hebben. Ontdek daarom wat jouw kracht is en durf jezelf daarmee te verkopen. Als jij ervan overtuigd bent dat je iets te bieden hebt, dan kun je een ander daar ook makkelijker van overtuigen.

4. Lekker cliché: gebruik je netwerk!

Als ondernemer, werknemer of student leer je heel wat mensen kennen in je leven. Dat netwerk kan heel waardevol zijn! Eerlijk, soms zie ik er nogal tegenop om naar bijvoorbeeld een symposium te gaan. Netwerkborrels voelen nou niet bepaald als mijn natuurlijke habitat. Maar alleen al je gezicht laten zien en vertellen wat jij doet, kan soms heel nuttig zijn. Op LinkedIn, maar ook in het echt. Niet overal (er moet ook gewerkt worden!), maar wel zo nu en dan.

Wie weet denken mensen dan eerder aan je als ze een leuke opdracht of vacature hebben. Ik was bijvoorbeeld laatst op een symposium over communicatie in de zorg. Een onderwerp waar ik voor mijn scriptie veel mee heb gedaan en waar ik misschien ooit mee verder wil. En dus raapte ik mijn moed bij elkaar en was ik daar op mijn vrije dag aanwezig. Het bleek hartstikke interessant. En je weet maar nooit wat het oplevert!

Wat ik leerde van ondernemen

5. Maak jezelf niet onzichtbaar

Oftewel maak jezelf wél zichtbaar! Laat mensen weten wat jij doet of wat jij zoekt qua werk of opdrachten. Eerlijk? Mezelf verkopen en met reclame rondstrooien is niet bepaald mijn hobby, maar ik heb wel ontdekt dat dat ook kan op een manier die wél bij mij past. Relatiegeschenken zijn bijvoorbeeld een optie voor meer zichtbaarheid. Denk aan een pen met jouw logo. Of een tas, een notitieboekje of wat maar bij jou past. Bij Maxilia kun je relatiegeschenken op maat bestellen. Toch liever gewone visitekaartjes? Ook die hebben ze! Ik leerde van de ondernemers-Q&A van Annic ten Duis dat visitekaartjes nog altijd heel nuttig zijn!

6. Geef het de tijd

Zeker als beginnend ondernemer ben ik veel tijd kwijt aan dingen die mij niet direct een belegde boterham opleveren: prutsen aan technische dingen achter de schermen, belastingaangifte doen, offertes opstellen en pitchen op opdrachten die soms naar een ander gaan. Toch is het die tijdsinvestering meer dan waard. Misschien maak je soms voorbeeldteksten voor mensen die uiteindelijk toch naar een ander gaan. En wellicht schrijf je in het begin voor een lager (maar wel oké) tarief dan je uiteindelijk hoopt te verdienen. Ik geloof zelf in kilometers maken. Die opstapjes heb je nodig om uiteindelijk te komen waar je wilt komen.

7. Doe het op jouw manier

En het belangrijkste wat ik heb geleerd van ondernemen? Pak dingen op jouw manier aan. Ik ben freelancer en loondienstmedewerker tegelijk en dat bevalt mij prima. Ook heb ik er bewust voor gekozen om geen geld te steken in veel betaalde platforms voor ondernemers, omdat ik eigenwijs genoeg ben om zelf op zoek te gaan naar klanten. Misschien zijn sommige ondernemers het daar niet mee eens. Allicht zouden anderen een hoger of juist lager tarief vragen dan ik. En ongetwijfeld zijn er zat mensen die vinden dat ik beter fulltime kan ondernemen. Maar ik voel me hier goed bij.

Ook jou wil ik meegeven om niet alles op te volgen wat Truus de succesvolle influencer of Pien de geslaagde ondernemer doet. Want jij hoeft niet te worden zoals zij. Niet als ondernemer, niet als werknemer en niet als persoon. Vertrouw op jouw ideeën en op jouw kracht!

Wat heb jij geleerd van jouw onderneming of baan?

Wat ik leerde van ondernemen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 6 februari 2019 op 6:15 am - Beantwoord

  Mooie lessen, ik denk dat iedereen hier wel wat aan heeft. Vooral weten wat je waard bent, niet opgeven en geduld hebben lijken me erg belangrijk.
  Liefs

 2. Darina 6 februari 2019 op 6:23 am - Beantwoord

  Inspirerende en mooie lessen. Het meest belangrijke is te weten wat je waard bent en ook wel je hart en gevoel volgen.

  • Romy 7 februari 2019 op 7:21 am - Beantwoord

   Absoluut! Met het volgen van je eigen pad kom je al zó veel verder, of dat nu is op zakelijk vlak of privé.

 3. Daenelia 6 februari 2019 op 6:31 am - Beantwoord

  Op nummer 1 heb ik nog wel een aanvulling, voor als je echt te verlegen denkt te zijn om zomaar iemand te bellen of mailen. Bedenk dat als ze niet reageren, of je afwijzen zonder argumenten, dat dit dan ook niet een bedrijf is om fijn mee samen te werken. Er is niks mis met vriendelijkheid en als dat afwezig is bij een reactie ligt dat aan het bedrijf, niet aan jou!
  Twee centjes.

  • Romy 7 februari 2019 op 7:26 am - Beantwoord

   Dat is absoluut waar! Alleen al de manier waarop een bedrijf reageert (of juist totaal niet reageert), zegt heel wat over of het een fijn persoon of bedrijf is om mee samen te werken. Als bedrijven bijvoorbeeld mailen voor een blogsamenwerking die neerkomt op “gratis linkruil – handig voor ons allebei”, reageer ik daar altijd eerst netjes op door mijn tarief te noemen en mee te denken over dingen die wél mogelijk zijn voor mij. Meestal krijg ik daar dan totaal geen reactie op, waardoor meteen duidelijk is hoezeer die mensen echt geïnteresseerd zijn in mij en mijn blog. Niet dus 😉

 4. Femke 6 februari 2019 op 6:43 am - Beantwoord

  Goede tips hoor, weet zeker dat een hoop mensen hier wat aan hebben. Weten wat je waard bent is een héle belangrijke. Goed ook dat je niet voor iedereen zomaar even wat doet, want wat je zegt over de bakker is helemaal waar!

 5. Mariska 6 februari 2019 op 7:27 am - Beantwoord

  Weet wat je waard bent vind ik een hele goede. En dan doel ik ook met name op de bedrijven die met bloggers willen samenwerken, geen budget hebben maar je vervolgens wel een reclame op tv ziet van dat merk. Ik vind dat gewoon gek en ga daar ook niet mee in zee. Ook bloggers steken tijd en energie in een blogartikel en het maken van foto’s, dat ga ik niet doen voor 2 telefoonhoesjes bewijze van spreken.

  • Romy 7 februari 2019 op 7:37 am - Beantwoord

   Zeker waar! Als blogger werk ik ook niet onbetaald met merken samen, tenzij ik er echt een mooi product (een bril of rugzak bijvoorbeeld) voor krijg. Net wat je zegt, bloggen is toch iets waar veel tijd in gaat zitten. Met een samenwerkingsartikel ben ik zo een paar uur bezig. Als de beloning dan uit twee telefoonhoesjes zou bestaan, koop ik net zo lief zelf voor weinig geld twee hoesjes in de winkel 😉

 6. Wendy Schuchmann 6 februari 2019 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat een goede lessen, dank je! Dit zijn punten waar ik mee aan de slag ben in mijn werk en studies. Het belangrijkste wat ik geleerd heb: je kunt altijd nieuwe dingen leren. Als persoon sta je nooit stil.

  Wat mooi dat je met het ondernemen weer nieuwe stappen hebt gezet. Ik wens je veel succes en natuurlijk ook plezier in je verdere ontwikkeling ?

 7. Meaghan 6 februari 2019 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat een sterke tips! Leuk om te lezen wat jij allemaal hebt geleerd en om daar ook zelf weer wat van te leren. Netwerkborrels zijn ook niet mijn sterkste punt, want ik ben sowieso niet van de borrels, maar ook ik heb gemerkt dat deze heel handig zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en om jezelf te promoten. Ik weet nog niet of ik na mijn studie zelf wil gaan ondernemen of in loondienst ga, maar sowieso zijn dit soort tips handig. Ongeacht waar ik uiteindelijk belandt. Bedankt voor het delen!

  • Romy 7 februari 2019 op 7:38 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie en lieve reactie! En het punt dat jij benoemt, is ook heel waardevol inderdaad. Het is zo belangrijk om altijd te blijven leren en jezelf daarin te blijven uitdagen. Een mooie instelling! 🙂

  • Romy 7 februari 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Wat een lieve reactie op mijn artikel! Dankjewel! <3 Heel mooi om te horen dat je er iets aan hebt. En spannend hoor om na je studie straks een keuze te maken tussen ondernemen of loondienst. Beide hebben geweldig mooie kanten, dus je zult hoe dan ook vast een goede keuze maken 🙂

 8. Josephine 6 februari 2019 op 8:39 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven, Romy! Ik vind kilometers maken ook een hele goede tip. Niet gratis, uiteraard, maar je weet maar nooit welke toekomstige opdrachten uit zulke contacten kunnen voortkomen. En je bouwt tegelijk een mooi portfolio op.

  • Romy 7 februari 2019 op 7:41 am - Beantwoord

   Absoluut! Simpele en niet dik betaalde opdrachten kunnen in de toekomst heel wat opleveren. Het kilometers maken is iets wat ik tijdens mijn stage na mijn studie heb geleerd. Ik werkte daar voor niet eens €100 per maand, maar heb er heel wat waardevolle ervaring opgedaan, die me later mooiere banen en opdrachten heeft opgeleverd.

 9. Lianne 6 februari 2019 op 11:13 am - Beantwoord

  Dat zijn mooie en wijze lessen! Mezelf verkopen en echt laten zien dat ik ook iets kan net als die vele anderen die mij voorgingen, vind ik soms nog wel wat moeilijk. Ik ben echt ‘de beginner’ en volgens mij ben ik dat in andermans ogen ook. Ik ga ook al actief naar netwerkborrels en girlbossevents om mezelf ook echt te laten zien. Heeft ook nog niet echt effect naar mijn mening, maar inderdaad, je kunt nooit weten!

  • Romy 7 februari 2019 op 7:55 am - Beantwoord

   Als je in jezelf gelooft en blijft doorzetten, dan groei je vast in het gevoel dat jij wél heel wat te bieden hebt en het waard bent om uitgekozen te worden voor een opdracht! Ik weet zeker dat dat helemaal goed gaat komen, stapje voor stapje! 🙂

   Iets wat mij helpt bij netwerkborrels is om juist naar congressen/evenementen te gaan die niet per se op ondernemers gericht zijn, maar bijvoorbeeld op een bepaald onderwerp. Op zo’n plek lopen vaak meer mensen rond die misschien iets voor mij kunnen betekenen dan als ik bijvoorbeeld naar een tekstschrijversborrel ga met veel mensen die (bijna) hetzelfde doen als ik. Natuurlijk kost het altijd tijd om uit zijn event iets te halen en haal je er soms ook vrijwel niets uit. Maar het is al zó goed dat je er toch naartoe gaat en je gezicht laat zien. Je weet maar nooit. En echt waar, je bent volgens mij al ontzettend goed bezig! 🙂

 10. Anna 6 februari 2019 op 11:43 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy! Ik sta op het punt om mezelf in te schrijven bij de kvk (dat formulier invullen pfff, zo veel denkwerk!) en vind deze ervaringen heel mooi om te lezen! Liefs

  • Romy 7 februari 2019 op 7:56 am - Beantwoord

   Oh wat een spannende stap, zeg! Heel veel succes alvast! 🙂 Ik ben zo benieuwd hoe het ondernemen je straks zal vergaan.

 11. Jessica J. 6 februari 2019 op 12:09 pm - Beantwoord

  Wijze lessen en tips, Romy. Weten wat je waard bent is inderdaad ontzettend belangrijk. Het blijft me verontwaardigen hoe sommige bedrijven die met bloggers in zee willen gaan zo brutaal kunnen zijn en zo veel durven eisen voor vrijwel niets. Met zulke dingen afwijzen, heb ik gelukkig totaal geen moeite. ?

  • Romy 7 februari 2019 op 7:57 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het is bizar als je bijvoorbeeld ziet dat een bedrijf drie links in een artikel wil in ruil voor een tegoedbon van €25. Nee bedankt! 😉 Gelukkig weet je in dat soort situaties gewoon dat die bedrijven de tijd en energie niet eens waard zijn en is een afwijzing dan snel gemaakt 😉

 12. Lizzy 6 februari 2019 op 3:13 pm - Beantwoord

  Wat een fantastisch artikel! Ik zat al te wachten op een soort ‘business success’ artikel van jou, omdat ik vind dat je het super goed doet. De tweede tip vind ik vooral heel waardevol. Weten wat je waard bent is zo belangrijk in een succesvolle carrière. Daar ga ik zeker meer naar kijken in de komende tijd. Kilometers maken vind ik ook een goede tip. Bij elke mindere baan (of taak) denk ik altijd dat het me verder op weg helpt naar die droombaan. Bedankt voor de fijne tips. <3

 13. Jorinde 6 februari 2019 op 5:55 pm - Beantwoord

  Super leuk om jouw ervaringen als freelancer & loonwerker te lezen. 🙂 Fijn dat deze stap zo goed bevalt! Goed voorbeeld heb je ook voor “weten wat je waard bent.” , daar heb je zo’n goed punt!

  • Romy 7 februari 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi en lief compliment! Dankjewel! <3
   Weten wat je waard bent, is inderdaad een heel waardevol iets. Ik heb dat ook, mede door eerdere banen, echt moeten leren. Juist doordat ik me in het verleden weleens gefrustreerd heb gevoeld als ik flink onderbetaald kreeg, lukt het me nu om daarin meer voor mezelf op te komen. Maar inderdaad, juist die mindere (en eventueel onderbetaalde) banen helpen je uiteindelijk wel op weg naar een veel leukere baan of opdracht 🙂

  • Romy 7 februari 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke en enthousiaste reactie! 🙂

 14. Ingrid 6 februari 2019 op 5:55 pm - Beantwoord

  Kilometers maken betekend dat je de weg naar je doel bewust meemaakt en niet alleen maar streeft naar hoger, beter, mooier! Het zet je in het nu. En daar is waar het gebeurd. Nu.

  Dan is de weg zelfs belangrijker dan het doel (de uitkomst). Ik ben persoonlijk van mening dat mensen daardoor meer vreugde (en minder afgunst, teleurstellingen) in hun leven hebben dan wanneer je alleen maar achter je droombaan (utopie) aanjaagt.

  Mooi om te lezen hoe je zelfvertrouwen uitstraalt en ook anderen motiveert.

  • Romy 7 februari 2019 op 8:01 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd over het kilometers maken. Dat is absoluut waar! Uiteindelijk leidt de weg naar een doel toe vaak al tot heel veel moois en tot wijze en onmisbare lessen voor het leven. Die had ik voor geen goud willen missen!
   Dankjewel voor je mooie reactie!

 15. Giovanna Jansen 6 februari 2019 op 7:23 pm - Beantwoord

  Wat een goeie tips!
  Ik heb van het afgelopen jaar als ondernemer vooral geleerd dat je niet af moet wachten, maar proactief moet zijn.

 16. Anna 6 februari 2019 op 8:22 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy en wat een waardevolle tips! In het begin werk je inderdaad vaak voor “niks,” maar dat hoort er een beetje bij als beginnende ondernemer. Het is zo belangrijk om jezelf te laten zien (on- en offline!). Soms heb ik daar zelf ook helemaal geen zin in, haha. Ik vind het nog steeds wel spannend om schetsen uit te sturen naar een klant, zeker als ze weinig instructies hebben gegeven. Dan laat ik mijn fantasie de vrije loop, maar ben ik juist ook weleens bang dat het niet is wat ze zoeken :p. Maar goed, vaak weten ze van tevoren wel een beetje wat ze kunnen krijgen bij mij, dus dat scheelt een hoop.

  • Romy 7 februari 2019 op 8:02 am - Beantwoord

   Wat een mooie les die je van het ondernemen hebt geleerd! En helemaal waar ook inderdaad! 🙂 Wat goed dat je jezelf daarin zo hebt ontwikkeld dit jaar!

  • Romy 7 februari 2019 op 8:04 am - Beantwoord

   Haha, herkenbaar hoor! Soms zit ik ook gewoon liever veilig achter mijn computer dan dat ik mijn gezicht ergens laat zien 😉 Maar uiteindelijk is het toch altijd wel weer waardevol om aanwezig te zijn.
   Het aanleveren van illustraties lijkt me inderdaad ook wel spannend, zeker als je niet veel instructies hebt ontvangen. Maar ik weet zeker dat mensen jou uitkiezen op jouw stijl en daarom bijna altijd wel blij zullen zijn met het resultaat. Ik heb voor mijn huidige en vorige header ook een opdracht bij een illustrator neergelegd en was beide keren eigenlijk direct blij verrast bij het zien van de illustratie. Het wordt volgens mij bijna altijd wel eerder mooier dan je als klant had verwacht dan minder mooi 🙂

 17. Zo simpel is dan geluk 7 februari 2019 op 6:11 pm - Beantwoord

  Zelf ben ik niet zo’n ondernemer, maar dit zijn zeker wel punten die mensen met ambities kunnen gebruiken denk ik zo.

 18. Simone 7 februari 2019 op 6:51 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen 🙂 Als ondernemer moet je inderdaad zelf op zoek naar je klanten. Dat vind ik best nog wel eens lastig. Nu werk ik voornamelijk voor particulieren. Dan werkt het toch een klein beetje anders. Dit bevalt me eigenlijk (in dat opzicht) beter dan wanneer ik een zakelijke dienstverlening aanbied. En ja: geduld is een zeer schone (en moeilijke!) zaak.

  • Romy 8 februari 2019 op 8:01 am - Beantwoord

   Juist mooi dat je daarin je draai hebt gevonden door je vooral op particulieren te richten. Ik kan me voorstellen dat je het als fotograaf leuker vindt om voor particulieren te werken. Dat heeft toch wat persoonlijkers 🙂

 19. Saskia 9 februari 2019 op 11:54 am - Beantwoord

  Mooi om dit zo van achter de schermen te lezen. Ben zelf geen ondernemer dus vond het zeker interessant om te zien/lezen hoe je het hebt ervaren + tips 🙂

Recente blogs

Als ik een wens mag doen…

24 september 2017|Persoonlijk|

In mijn leven heb ik al een aantal van mijn wensen zien uitkomen. Ik heb mooie reisjes mogen maken, ik heb geweldige mensen leren kennen, ik heb mijn studie afgerond, ik ben de trotse eigenaar van deze blog én van een paar lieve beesten en ik heb een baan waar ik met plezier naartoe ga. Mensen zeggen weleens dat je je nog niet vervulde wensen niet mag vertellen als je wilt dat ze uitkomen. En toch doe ik het vandaag: ik geef je een inkijkje in mijn 10 grootste wensen, zowel wensen voor de wereld als wensen voor mezelf. En dus knijp ik mijn ogen dicht, blaas ik de pluisjes van een paardenbloem weg en deel ik vandaag mijn wensen met jou.