klussen 3

Wat ik anders zou doen bij een volgende verhuizing?

 • 20 november 2020
 • 18 Reacties
Categorieën: Interieur

Verhuizen vond ik best wel een bijzondere aangelegenheid. De ene dag teken je in je meest nette kleding je koopcontract, de volgende dag sta je in je lelijkste outfit met verfspetters in je haar een muur te sausen. Dozen inpakken, meubelboulevards afreizen, elke week langs de bouwmarkt, Werkspot afstruinen en vervolgens de hele boel weer opbouwen om van je huis een thuis te maken. Het was een interessant, leuk en soms ook vermoeiend avontuur. Maar er zijn ook 7 dingen die ik bij een volgende verhuizing sowieso anders zou aanpakken.

1. Me niet gek laten maken door anderen

Het verbaasde me hoeveel ongevraagde adviezen je krijgt als je gaat verhuizen. Sommige praktische tips waren heel waardevol; andere goedbedoelde adviezen waren iets minder hard nodig. Ik kreeg vooral heel vaak de vraag waarom ik niet alvast overging, terwijl ik nog geen meubels had staan. Tja, voor mij moet een huis als een thuis voelen. Ik wilde liever dat de eerste nacht in mijn nieuwe huis iets fijns zou zijn dan dat ik op een campingbedje op de grond zonder gordijnen moet proberen een oog dicht te doen.

Ik ben achteraf blij dat ik heb gewacht totdat het voor mij goed voelde om over te gaan. Wat ik een volgende keer wel anders zou doen? Ik zou dat soort tips absoluut meer langs me heen laten gaan. Een verhuizing is op zich al stressvol genoeg. Dan hoef je je niet ook nog door anderen te laten opjagen.

2. Goede verf kopen

Eén van de goedbedoelde adviezen waar ik wel heel blij mee was, is de tip die ik van veel mensen kreeg om nooit te bezuinigen op muurverf. Ik kocht laatst bijvoorbeeld een pot witte muurverf van een huismerk om wat plekjes op de muur bij te werken. Je raadt het al: na drie lagen waren de lelijke plekjes nog te zien. Een dekking van niets! Als je een muur een kleurtje geeft, kun je maar beter in kwaliteitsverf investeren. Niets is zo frustrerend als een muur drie keer moeten oververven om van de kleur van de oude bewoners verlost te zijn.

Een goed verfmerk is bijvoorbeeld Sikkens. Dit merk levert al meer dan 200 jaar kwalitatieve verf. In het assortiment van Sikkens verf vind je bijvoorbeeld muurverf voor binnen en buiten, lakverf voor de plinten en verwarming, en grondverf. Ook fijn is de Sikkens Rubbol-verf: een lijn met duurzame verf die je voor o.a. meubels, kozijnen en trappen kunt gebruiken.

tips voor verhuizen

3. Meer dingen uitbesteden

Aangezien ik een heftige vorm van het “ikke zelluf doen”-virus te pakken heb, vind ik het best lastig om dingen aan anderen uit te besteden. Wat dat betreft kwam ik mezelf wel tegen tijdens het klussen. Alleen voor het stucwerk op één muur en voor het schilderen van de deuren heb ik een expert laten komen. De rest wilde ik zelf (met hulp van mijn vader) aanpakken.

Ik herinner me nog dat de ingehuurde schilder me met medelijden aankeek toen ik met een heel klein kwastje de plinten aan het verven was en toen de verwarming drie keer over moest.

Een volgende keer zou ik zeker meer dingen uitbesteden. Natuurlijk kost dat geld, maar jouw tijd is op zich ook geld waard. Ik heb liever dat een schilder in drie keer zo weinig tijd mooi werk aflevert dan dat ik gefrustreerd een hele dag aan iets werk, voor geen meter vooruitkom en daardoor geen tijd over heb om dingen te doen waar ik wél energie van krijg.

4. Sommige dingen juridisch beter regelen

Een koopcontract tekenen is natuurlijk niet alleen een geweldig Instagram-moment, maar ook een juridische bedoening waar heel wat kleine lettertjes en voorwaarden bij komen kijken. Ik heb bij de verhuizing best wel wat pechdingen gehad die ik met een rechtsbijstandsverzekering niet zelf had hoeven oplossen. Bijvoorbeeld:

 • Mijn ingebouwde wasmachine bleek total loss te zijn toen ik mijn eerste wasje wilde doen. Daar kwam ik alleen natuurlijk pas achter toen ik na een paar weken klussen mijn eerste wasje hier ging doen. De vorige bewoners beweerden dat de wasmachine het bij hen altijd perfect had gedaan.
 • Vier stopcontacten in huis bleken nooit te hebben gewerkt, waardoor mijn geschilderde muur opengebroken moest worden en ik voor bijna € 1000 een elektricien moest laten komen. Dat geld heb ik uiteindelijk (na veel gedoe) teruggekregen; de kosten voor de wasmachine niet.

Een volgende keer zou ik liever ruim van tevoren een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, die dat soort issues kan oplossen. Dan hoef je daar zelf je energie niet in te steken.

tips voor verhuizen

5. Mezelf meer niet-klustijd gunnen

Als je aan het klussen en verhuizen bent, heb je er opeens een groot nieuw project bij in je leven. Project Huis slokte heel wat van mijn tijd op. Ik was opeens vaste klant bij de bouwmarkt (waar ik daarvoor in 25 jaar tijd waarschijnlijk maar 10x was geweest), reed af en aan naar woonboulevards en meubelwinkels, stond dan weer met een verfkwast in mijn handen en hing het volgende moment aan de lijn met iemand van Werkspot. Voordat je het weet bestaat je hele leven uit klussen en loop je elke dag in kluskleding rond.

Ik hield dat zelf precies twee weken vol voordat ik doodop was. Wat een verademing was het daarna om weer eens een fatsoenlijke outfit aan te trekken en achter de computer op mijn werk te zitten! Een volgende keer zou ik dat zeker anders aanpakken. Vaker een niet-klusdag tussendoor plannen, doorgaan met mijn gewone werk om afleiding te hebben en ook meer dingen uitbesteden aan anderen.

6. Niet alle meubels meteen willen hebben

Een tijdje terug zette ik al mijn grootste miskopen voor in huis op een rij. Eigenlijk is de oorzaak van al die miskopen dat ik niet het goede kon vinden en dus maar snel het beste kocht wat ik tegenkwam. Zonde achteraf! Zo had mijn metalen bijzettafeltje uit de uitverkoophoek al na een paar weken lelijke plekken, waardoor ik alsnog naar een nieuw tafeltje op zoek moest gaan. Ook kocht ik destijds twee goedkope nachtkastjes bij IKEA, omdat ik nergens iets beters kon vinden. Die dingen waren zo gammel dat ik er al na een half jaar klaar mee was en twee nieuwe kastjes kocht.

Bij een volgende verhuizing zou ik minder snel iets kopen om “maar wat te hebben staan”. Die lege plekken kun je altijd nog vullen en op zich is er niets mis met tijdelijk een krukje naast je bed hebben staan totdat je wel tegen hét nachtkastje aanloopt.

Tip: Christiana geeft in dit artikel nog meer tips om interieurmiskopen te voorkomen.

7. Sommige kleine dingen meteen aanpakken

Omdat ik niet verwacht hier 20 jaar te wonen, heb ik niets verbouwd. Op zich een logische keuze, maar sommige kleine dingen zou ik een volgende keer toch wel meteen laten aanpakken. Zo vind ik mijn toilet niet heel mooi en stoor ik me daar best wel aan. Achteraf denk ik dat ik het toilet voor weinig geld best wat mooier had kunnen maken met bijvoorbeeld tegelverf, een ombouw om de geiser, een nieuw kraantje en behang op de muren. Dat soort dingen zou ik nu niet snel meer doen, omdat ik maar één toilet heb en het dus niet heel handig is om dat te verbouwen terwijl ik er woon. Sowieso is verbouwen een stuk makkelijker tijdens het klussen dan als je er eenmaal woont.

Ach, zo word je van elke ervaring wat wijzer. Bij een volgende verhuizing (die overigens nog niet op de planning staat) heb ik vast weer andere hobbels te nemen. En tot die tijd geniet ik van dat ene ding waar ik nooit een seconde spijt van heb gehad: dit huis kopen. Want wat is dit een fijne plek om “thuis” te mogen noemen!

Ben jij weleens verhuisd? Welke “verhuisfouten” zou jij niet snel nog eens maken?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Sikkens verf.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 20 november 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Ik ben vaak verhuisd en elke keer maak je fouten. Soms dezelfde, vaak nieuwe. Heel snel willen verbouwen is niet handig, dan komen er achteraf dingen die ook nog gedaan moeten worden. De tuin niet meteen meenemen is een fout. Geen gedegen onderzoek doen naar gebreken( ik heb toiletten doorgetrokken tijdens huizenjacht, om zeker te zijn van werkende niet lekkende toiletten).
  Cosmetisch kan je alles doen als je er woont. Maar de basis moet in orde zijn.

 2. Hermien - KouweKleren 20 november 2020 op 9:22 am - Beantwoord

  Ik vind de tip van de rechtsbijstand echt heel wijs, daar zou ik echt niet aan denken. Wij verhuisden van twee huurhuizen naar één, dus dan is de tijdsdruk wat hoger, want dubbele lasten. Door kale nieuwbouw moest er ook veel geklust worden. Eigenlijk kijk ik er wel positief op terug, al zou ik nu ook iets meer rust nemen tussendoor. Ik kan me wel voorstellen dat we een verhuisbedrijfje zouden inhuren op de verhuisdag zelf.

 3. Darina 20 november 2020 op 9:58 am - Beantwoord

  Een echte grote verhuizing heb ik nog nooit meegemaakt. Al zou ik wel, als het zover is, een verhuisbedrijf inschakelen en heel veel lijstjes maken. Met verbouwen en klussen heb ik wel heel veel ervaring de laatste paar jaar en daarbij werken lijstjes heel goed. Ik hou nu eenmaal van overzicht 🙂

 4. Shirley 20 november 2020 op 10:05 am - Beantwoord

  Als je naar je eerste huis gaat, heb je natuurlijk ook 0 of amper meubels en heb je uiteindelijk wel iets nodig om te kunnen wonen – de praktische spullen dan. Dat is wel een moeilijkheidsgraad. Ik hoop dat mijn meubels in een volgende huis passen. Dan kan ik eerst het huis ervaren en er wonen en pas later beslissen welke spullen ik eventueel zou willen vervangen.

 5. Meaghan 20 november 2020 op 10:28 am - Beantwoord

  Ah wat vervelend zeg dat er dingen niet klopte in het huis en dat je toen geen rechtsbijstandsverzekering had. Dat zijn wel echt nare dingen. Ik vind het een heel fijn artikel Romy. Mijn vriend en ik zijn inmiddels onze jacht op een koophuis begonnen. We hebben zelfs en een bezichtiging en een bod gedaan (helaas zijn we het niet geworden, echt mega zuur!), dus al deze tips zijn meer dan welkom, daar kunnen wij ook alleen maar van leren!

 6. Audrey 20 november 2020 op 10:35 am - Beantwoord

  Ik zou denk ik ook wat meer de tijd nemen om voor sommige kleinere meubels te bedenken wat ik echt wil. En ik denk dat ik achteraf nog meer kleur had willen toevoegen. Ik had heel erg het idee dat ik door mijn turquoise/vrij heftig blauwe muur verder alles rustig moest houden.

 7. Madelon 20 november 2020 op 10:48 am - Beantwoord

  Die rechtsbijstandsverzekering ga ik onthouden, goede tip! Op zich ben ik zelf vrij tevreden over hoe het verhuizen en klussen ging. In onze huurwoning bleek ook het een en ander mis (oude lekkages, nieuwe lekkages, verouderd elektrisch) maar de woningbouw loste dat goed op. Misschien als ik iets anders zou doen is het meer rust nemen. Verhuizen is inderdaad een drukke en gekke periode. Wij moesten ook al binnen drie weken uit onze oude woning (en die moest ook nog schoongemaakt worden), ik had deadlines en projecten op werk die afliepen en weigerde dus vrije dagen op te nemen en ondertussen moest alles nog geregeld worden. We waren helemaal gesloopt naderhand haha!

 8. Giovanna Jansen 20 november 2020 op 11:05 am - Beantwoord

  Wat vervelend dat er dingen niet bleken te werken, zoiets is ook lastig te voorkomen denk ik. Maar goede tip dat je je met een rechtsbijstandsverzekering wel een hoop gedoe en geld had kunnen besparen.

 9. Janne 20 november 2020 op 11:46 am - Beantwoord

  Mijn grootste tip zou zijn om ruim vóór de verhuizing eens door al je spullen heen te gaan, zodat je niet allerlei dingen meezeult die je helemaal niet gaat gebruiken. Tijdens het inpakken heb je geen tijd om daarmee bezig te zijn. In mijn eerste verhuizing nam ik een heleboel meuk mee, zo zonde van de moeite! Inmiddels woon ik een stuk groter en heb ik minder zooi. (Wel meer meubels, maar daar heb ik tenminste wat aan.)

  Als er erg veel geklust moet worden, kun je ook overwegen om voor de verhuizing maar een deel van de kamers af te maken en de rest rustig later te doen. Mijn vriend heeft een driekamerflat en die heeft de derde kamer (studeerkamer) pas opgeknapt toen hij er allang woonde. Daarvoor lag er geen vloer, moesten de muren en het plafond nog geverfd worden en was er nog geen lamp. Het is wel fijn om dat later op je gemak te kunnen doen. En het is ook wel handig om een “rommelkamer” te hebben waar je je klusspul kunt dumpen zonder bang te hoeven zijn dat er iets vies wordt.

  Ik zou ook nooit meer een verhuizing plannen in de eerste dagen van januari. Dat is echt een ellendige manier om je jaar te beginnen zeg. We zijn eerst de halve kerstvakantie aan het schilderen geweest en toen 3 januari of zo, nog gaar van oud en nieuw, alle meubels gaan verplaatsen. Niet fijn.

 10. Naomi 20 november 2020 op 11:53 am - Beantwoord

  Mooie lessen en er zit best wat herkenbaars tussen. Ik had destijds (gelukkig!) de Verenging Eigen Huis mee bij de oplevering van mijn huis. Zij vonden nog een heleboel ‘verborgen gebreken’ en die zijn allemaal kosteloos opgelost. Dat zou ik bij een volgende verhuizing weer doen én ik raad het iedereen aan.

 11. Johanna 20 november 2020 op 12:12 pm - Beantwoord

  Goede punten en er is ook het een en ander herkenbaar. En een rechtsbijstandsverzekering kan ik je in alle gevallen aanraden. Ik heb een aantal dingen gehoord, waar mensen zonder verzekering toch echt te kort kwamen. En heel duur zijn die ook weer niet. Verder hoef je je tijd dan niet met juridische dingen bezig te houden. OVerigens is dat punt om iets niet op te knappen omdat het toch niet voor eeuwig is, een typische valkuil. Je weet nooit voor hoelang iets is, behalve als de einddatum bekend is. Meestal is de tijdsduur veel langer als verwacht. Dus altijd opkappen en ervan genieten!

 12. Anna 20 november 2020 op 12:18 pm - Beantwoord

  Wat een tof artikel met hele waardevolle tips! En zo leer je bij iedere verhuizing weer wat bij :-). Die goedbedoelde adviezen van anderen kunnen soms ook zo vermoeiend zijn, haha! Leef en laat leven :p.

 13. Tamara 20 november 2020 op 1:20 pm - Beantwoord

  Dat ik-alles-zelf-willen-doen virus ben ik volgens mij ook mee besmet! Vooral het verhuizen van mijn spullen naar 3 hoog zonder lift vond ik echt een dingetje hoor. Verven vind ik nog wel leuk om te doen (oké in dit huis was het iets teveel van het goede), maar als ik ooit ga verhuizen laat ik zeker weten mijn spullen inpakken en bezorgen door een verhuisbedrijf.

 14. Rianne 20 november 2020 op 2:38 pm - Beantwoord

  Ik ben inmiddels 3 maal verhuisd en voor de 4e keer wil ik echt zorgen dat er alleen meegaat wat echt nodig is en plezier geeft. Oftewel geen oude rommel meer mee moeten zeulen omdat dat nog uitgezocht moet worden en er geen tijd meer voor is. Dus voor de volgende verhuizing die voor over ongeveer 10 jaar staat ingepland, dan moeten mijn man en ik voor die tijd eerst alles in huis nalopen om al het overbodige op te ruimen en al uit huis te hebben voor de verhuizing begint. Ook alles op tijd en goed ingepakt hebben is zo’n dingetje 🙂 Ook dat kan wel wat meer structuur bevatten ipv met halve zakken en dozen nog zoveel keer heen en weer te rijden van de ene woning naar de andere. Overigens zijn wij wel van die mensen die zo snel mogelijk in de nieuwe woning gaan wonen met maar 1 kamer klaar. Maar dat heeft ook vooral te maken denk ik met het feit dat wij in een huurwoning wonen en dan wil je een te lange dubbele huur graag voorkomen door zo snel mogelijk de oude woning te verlaten voor de nieuwe. En zoals hierboven al genoemd door iemand anders, zit daar toch vaak een tijdsdruk op, omdat je de oude woning ook nog netjes moet opleveren op tijd en dat lukt niet zolang je daar nog spullen in hebt staan.

 15. Anouk 22 november 2020 op 5:35 pm - Beantwoord

  Ik ben nog maar een keer verhuisd en dat was niet naar een heel huis. Ik geloof niet dat we echt fouten hebben gemaakt, alhoewel we wel blijven aanvullen en weghalen in ons interieur maar dat doet iedereen lijkt me.

 16. bychristiana 23 november 2020 op 10:44 am - Beantwoord

  Eden rechtsbijstandsverzekering kan ik ook echt wel aanraden, wij hebben in de afgelopen jaren toch een paar keer hun hulp ingeschakeld en wij zijn heel goed geholpen. Nu hebben we natuurlijk nog steeds dat probleem met die trap die niet alleen heel slordig gestoffeerd is, maar ook het feit dat al het verfwerk eromheen beschadigd is. En verder heb ik echt geleerd om dingen in een keer echt goed te doen. Toen we hier pas woonden hebben we een aantal dingen op een budget manier proberen op te lossen, maar uiteindelijk waren we daar dan toch niet tevreden mee. Je kunt dus beter wat langer voor iets sparen en het dan in 1 keer goed doen!

 17. Mirjam Hart 23 november 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

  Als ik goed heb geteld ben ik inmiddels 13x verhuisd 🙂 Meer uitbesteden is hier ook een voornemen. Liever langer voor iets moeten sparen dan frustraties en niet blij zijn met het resultaat. Verven vind ik leuk, maar behangen en een vloer leggen not so much.
  Ook meer werken met een plan, dan spontaan iets op de muur knallen. Ooit leer ik het wel!

 18. Maaike 25 november 2020 op 1:02 am - Beantwoord

  Heel fijne tips! Ik vind verhuizen verschrikkelijk. Het vraagt zoveel stress van me een paar maanden lang.

Recente blogs

7 dingen die ik leuk vind aan ondernemen

19 februari 2019|Lifestyle|

Sinds mei 2018 mag ik mezelf officieel ondernemer noemen. Ondernemer? Het klinkt alleen al heel spannend. En dat is het soms ook! Maar ik kan wel zeggen dat naast mijn baan in loondienst gaan ondernemen als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger een van mijn beste keuzes is geweest. Ben jij ook enthousiast, maar twijfel je nog een beetje of ondernemen iets voor jou is? Dan wil ik graag proberen je over de streep te trekken. Door 7 dingen te noemen die ik leuk vind aan ondernemen.

15 willekeurige feitjes over mij #8

23 augustus 2019|Persoonlijk|

Mensen zeggen weleens dat je jezelf steeds wat beter leert kennen. Ook ik ontdek nog regelmatig gekke, grappige of gewoonweg totaal nutteloze feitjes over mezelf. En laat ik nu net een zwak hebben voor nutteloze feitjes lezen bij anderen of zelf delen (dat is dus al een nutteloos feitje op zich). Ben je net als ik een tikkeltje nieuwsgierig aangelegd en ben je gek op niet al te belangrijke wetenswaardigheden? Dan kun je misschien wel je hart ophalen met deze 15 grappige feitjes over mij die je waarschijnlijk nog niet kende.

Mijn huis inrichten? Zo heb ik dat aangepakt! (11 tips)

4 juli 2019|Interieur|

En daar sta je dan: met de sleutel van je woning in handen. Of net een verbouwing achter de rug. In een leeg huis met muren die vooral heel hard je eigen geluiden weerkaatsen en die om een fris likje verf in de kleur van jouw wensen schreeuwen. Gefeliciteerd! Het leukste moment van verhuizen of verbouwen is aangebroken: je huis inrichten. Althans, dat vond ik. Met veel plezier heb ik van mijn lege woning een eigen plekje gemaakt, de nodige sjouwsessies, woonwinkelbezoekjes en Pinterest-uurtjes verder. Een huis inrichten, hoe pak je dat aan? Ik deel 11 tips die het inrichten voor mij een feestje maakten.