Collage broers

5x Welke wijze raad heb ik geleerd van mijn broers?

 • 26 november 2018
 • 40 Reacties

Toen ik bijna twee jaar oud was, kwamen er in een klap twee jongens in mijn leven bij. Mijn broers! Vroeger kon ik ze regelmatig achter het behang plakken. Vaak waren er daarbij snoepjes en speelgoed en (later!) puberhormonen in het spel. Maar inmiddels ben ik – wat puberhormonen armer – vooral heel blij dat ik ben opgegroeid met twee geweldig leuke jongens die ik toevallig mijn broers mag noemen. Bovendien hebben ze me regelmatig wijze lessen geleerd en bleek hun mannenvisie soms meer dan welkom. Dit zijn dan ook 5 wijze lessen die ik heb geleerd van mijn broers.

wat ik leerde van mijn broers

1. Denk niet té veel na over dingen

Het komt nogal eens voor dat ik dingen “iets” te veel overdenk. Zo kan ik me weleens druk maken over berichtjes of uitspraken. Is dat vervelend bedoeld of interpreteer ik het verkeerd? Maar ook: wat zal diegene wel niet van me vinden? En kan ik dit wel zo zeggen? Van mijn broertjes leerde ik dat die dingen vaak helemaal geen big deal zijn. In zulke situaties zouden mijn broers tegen me zeggen: “Ga niet overanalyseren, maar check het gewoon!”. En laat het nu net die portie relativeringsvermogen en schop onder mijn kont zijn die soms goed van pas komen. Ja, voor nuchter advies en een no-nonsense visie kan ik altijd bij mijn broers aankloppen.

2. Draai niet om dingen heen 

Zelf vind ik het weleens lastig om expliciet mijn verwachtingen of wensen uit te spreken. Ik heb een ongewenst talent voor subtiel hinten in plaats van duidelijk zijn. Zo subtiel dat die hints vaak totaal niet overkomen. Van mijn broers heb ik geleerd dat je je wensen maar beter zo duidelijk mogelijk kunt uitspreken. Dat hoeft helemaal niet bot te zijn, maar geeft de ander ook helderheid. Draai er niet omheen als je iets van je leidinggevende of collega verwacht. En hetzelfde geldt voor vrienden en relaties. Zeg wat je wilt of voelt, want vaak kunnen anderen niet ruiken wat je bedoelt.

3. Maak van een mug geen olifant

Zonder mijn broers had ik waarschijnlijk al wel vaker van piepkleine dingen iets heel groots gemaakt. Er is geen beter medicijn tegen van-een-mug-een-olifant-maak-e-ritus dan een goede broer met een nuchtere kijk op de wereld. Soms klop ik bij mijn broers aan met dingen die in mijn hoofd een gigantisch probleem zijn geworden. Hun boodschap is dan vaak dat het allemaal niet zo ernstig en groots is als ik me inbeeld. En zo helpen zij me als geen ander om weer met beide benen op de grond te staan en van een mug opnieuw een mug te maken.

4. Steek niet te veel tijd in kleine details 

Nieuwe bril, kapsel of jurk? “Niet opgevallen!”. Of die ene Instagram-foto past bij de rest van je feed? Wat maakt het uit! En hoeveel calorieën er in dat lekkere broodje zitten? Ook dat zal ze worst (of vleesvervanger) wezen. Mijn broers leerden me dan ook dat je je helemaal niet zo druk hoeft te maken over kleine dingen. Dat geldt ook voor uiterlijkheden. Zo zien mijn broers het niet eens of ik een kilo foundation op mijn gezicht heb gegooid of met een blotebillengezicht rondloop. Dus al dat gehannes met oogpotlood of concealer op de vroege ochtend? Niet per se nodig!

5. Wees gewoon jezelf

Ten slotte heb ik van mijn broers geleerd dat je je niet hoeft aan te passen aan anderen. Zeg geen dingen om mensen te pleasen en doe ook vooral je eigen ding. Het leuke is dat mijn broers en ik alle drie onze eigen passie volgen. Die passies zijn totaal anders (bloggen/fotograferen, BMX’en en informatica/game design), maar we delen wel het idee dat je volledig voor zo’n eigen passie kunt gaan en je daarin mag verliezen.

Naast jezelf zijn, mag je ook best wat van jezelf laten zien. Dat leerde ik in een heel concrete situatie van een van mijn broers. Hij gaf me namelijk een compliment over mijn outfit, wat al vrij bijzonder op zich is, maar dit keer al helemaal. Ik had namelijk die dag geen geweldige galajurk aan, mijn haren waren niet opgestoken en ook mijn hakken had ik in de kast gelaten. Ik droeg alleen sneakers en een simpel zomerjurkje dat iedereen een blik gunde op mijn spierwitte blote benen. Mijn broer vond het gewoonweg leuk dat ik eens niet alles bedekt had onder lagen kleding. Hij had eigenlijk gelijk. Je bent leuker als je jezelf laat zien. In letterlijke, maar ook zeker figuurlijke zin!

Dus thanks bro’s (niet dat ik ze ooit zo noem) dat jullie mijn wijze-raadgevers voor het leven zijn!

Heb jij broers of zussen? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 november 2018 op 6:27 am - Beantwoord

  Wat ontzettend mooi om te lezen! Goede raad geven jouw broers! Ik ben enigst kind en heb de goede raad dus vooral van mijn ouders gekregen.

  • Romy 26 november 2018 op 7:58 am - Beantwoord

   Zeker weten! En wat mooi dat jouw ouders jou veel goede raad hebben gegeven. Ik heb zelf ook veel van mijn ouders mogen leren 🙂

 2. Karin 26 november 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Bij puntje 4 moest ik denken aan mijn broer. Het was hem de afgelopen 5 jaar niet opgevallen dat ik geen bril meer draag :’) (vanwege de geweldige uitvinding van nachtlenzen!)

  • Romy 26 november 2018 op 4:00 pm - Beantwoord

   Haha, wauw! Wat kunnen mannen soms goed dingen over het hoofd zien ? Ik weet nog dat ik een keer mijn haar heel anders had laten knippen en dat mijn vader vervolgens zag dat er “iets” anders was en zei “Goh, je hebt je nieuwe bril nu al op” ?

 3. Josephine 26 november 2018 op 7:53 am - Beantwoord

  Leuk om wat over je broers te lezen. Ik heb zelf drie ‘siblings’ (wat jammer trouwens dat er in het Nederlands geen apart woord voor ‘broers en zussen’ bestaat), en wat ik vooral van hen geleerd heb is functioneren in een grotere groep. Op zich lijkt het niet zo bijzonder, maar als ik gesprekken heb met mensen die enigst kind zijn, merk je daarin soms verschil. Om een onbenullig voorbeeld te noemen: Ik wist vroeger precies hoeveel glazen er uit een pak drinkyoghurt gingen, en dat je er vooral niet te laat bij moest zijn, haha. 😉

  • Barbera 26 november 2018 op 6:53 pm - Beantwoord

   Kleine opmerking: in het Nederlands gebruiken we soms ‘brusjes’ om broers en zussen aan te duiden!

  • Romy 27 november 2018 op 6:53 am - Beantwoord

   Wat een leuk, concreet voorbeeld van iets wat je van je broers en zussen hebt geleerd! Ik kan me er inderdaad wel wat bij voorstellen dat je als niet-enig kind al op jonge leeftijd leert om je plek te vinden in een groep. Ook zoiets simpels als je speelgoed delen en rekening houden met andere kinderen leer je dankzij broers en zussen al snel thuis, hoewel een enigst kind dat waarschijnlijk op de peuterspeelzaal uiteindelijk ook wel zal leren.

 4. Nikita 26 november 2018 op 7:55 am - Beantwoord

  Mijn ene broer heeft een zware vorm van autisme, dus ik kan er wel mee praten maar niet zoals jij. Wel maak ik hem blij na een werkdag. Hij is namelijk gek op Studio 100 en gezien ik werk in het zwembad daarvan, zie ik regelmatig onderweg naar het werk of als ik me voorbereid voor de dag een figuur van Studio 100. Hij is altijd blij als ik vertel dat ik Maya De Bij heb gezien. Mijn andere broer is 10 ondertussen maar heeft wel een andere kijk op de wereld dan ik. Soms als ik iets vertel geeft hij me nuchtere raad, maar hij heeft vaak gelijk. Soms iets te nuchter. Ik moest gisteren wel lachen. Hij was aan mij op de kamer aan het vertellen wat hij gezien had in de speelgoedwinkel om te vragen aan de Sint. Hij eindigde zijn verhaal met: ik denk dat het meer dan 100 euro is, maar Sinterklaas vindt dat toch niet erg. Om vervolgens nog even nuchter zijn schouders op te halen ?

 5. Lizzy 26 november 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Ah, wat leuk dat je zoveel van je broertjes heb geleerd. Ik ben ook dol op mijn jongere broertje. De grootste les die mijn broertje mij heeft geleerd is ook om mij minder druk te maken. Mijn broertje is serieus echt nooit gestrest, terwijl ik soms veel te snel doemscenario’s voor me zie.

  • Romy 26 november 2018 op 3:57 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook wijze lessen van je broer hebt geleerd! Bijzonder toch dat jongens soms een stuk beter met bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst kunnen omgaan. Ik zie zelf ook veel sneller doemscenario’s dan mijn broers ☺️

 6. Femke 26 november 2018 op 8:29 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen wat je zoal van je broers hebt geleerd. Ik heb een oudere zus (1,5 jaar ouder) en een tweelingbroer. Vooral met mijn broer heb ik samen veel dingen geleerd. Dat begon vroeger vooral met kattenkwaad leren uit te halen ;-), maar werden later ook serieuzere dingen hoor haha.

  • Romy 27 november 2018 op 6:55 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je je broer met dat soort simpele dingen heel blij kan maken! En ik moest wel lachen om de lekker luchtige opmerking van je broer van 10. Soms zou het best leuk zijn als we altijd die kinderlijke visie op de wereld konden vasthouden ?

  • Romy 27 november 2018 op 6:55 am - Beantwoord

   Een tweelingbroer lijkt me wel extra bijzonder! Al is het inderdaad alleen al voor het kattenkwaad als kind, haha.

 7. Anna 26 november 2018 op 8:49 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy! Zelf heb ik geen broers, maar aangezien de band met mijn vader goed is krijg ik dit soort lessen wel eens van hem te horen 😉 Ik heb zelf een heel lief zusje! Liefs

  • Romy 27 november 2018 op 6:56 am - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! Gelukkig zijn vaders inderdaad ook geweldige raadgevers als het op nuchtere, “mannelijke” adviezen aankomt 🙂

 8. chucky1012 26 november 2018 op 9:04 am - Beantwoord

  Zo leuk en lief.
  Fijn dat ze jou tips geven ….
  Goed artikel ??????

  Een fijne dag ?

 9. Meaghan 26 november 2018 op 9:33 am - Beantwoord

  Mooie lessen heb je van je broers geleerd! Leuk om te lezen dat je zo close met ze bent! En leuk om eens foto’s van je broers te zien, want je hebt het wel vaker over hen, maar ik had nog geen beeld van hoe zij eruit zien! Ze geven ook van die nuchtere adviezen, wat ik zelf altijd heel erg kan waarderen! Zelf heb ik ook een twee jaar jongere broer. 🙂

  • Romy 27 november 2018 op 6:57 am - Beantwoord

   Soms is zo’n nuchtere visie op de dingen inderdaad wel zo fijn. Ik vond het zelf trouwens ook wel leuk om eens wat meer van mijn broers te laten zien 🙂

 10. Nadia 26 november 2018 op 9:43 am - Beantwoord

  Ik heb geen broers of zussen. Ik moet de wijze raad vooral hebben van mn ouders en goede vrienden. In de familie heb ik nauwelijks leeftijdsgenoten dus dat maakt t ook wat lastiger. Wel leuk dat je twee lieve broers hebt die er voor je zijn, kanjers!

  • Romy 27 november 2018 op 6:58 am - Beantwoord

   Jammer dat je niet echt leeftijdsgenoten in de familie hebt! Maar gelukkig heb je wel veel aan je ouders en aan vrienden. Ook van vaders en mannelijke vrienden kun je vaak wel dit soort nuchtere adviezen krijgen 😉

 11. Johanne 26 november 2018 op 10:28 am - Beantwoord

  Awww, mooie lessen. En een paar daarvan herken ik ook wel. Ik heb drie jongere boertjes en ze hebben alle drie een compleet andere persoonlijkheid. Ze hebben me ieder een andere les geleerd en dat vin ik ook veel waard. Eentje woont nu hartstikke ver weg, terwijl ik altijd dacht dat hij dat nooit in z’n eentje kon rooien. Nu denk ik: als hij dit in zijn eentje kan, dan kan ik ook heus wel één of twee grenzen (of zelfs drie!) van Nederland verwijderd wonen.

  • Romy 27 november 2018 op 7:07 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je drie totaal verschillende broer(tje)s hebt! En gaaf dat een van je broers nu zo ver weg woont! Ik kan me voorstellen dat je alleen al daaruit al een mooie les kunt trekken over zelf verhuizen naar het buitenland. Toch mooi dat broers je zoiets kunnen leren.

 12. Evelyne 26 november 2018 op 12:02 pm - Beantwoord

  Dit is heel mooi om te lezen. Zelf ben ik enig kind en heb ik hierover al eens de voor- en nadelen op een rijtje gezet op mijn blog. Op de vraag of ik broers en zussen wil zou ik volmondig ja hebben gezegd. Het is leuk in je eentje, je hoeft met niemand rekening te houden. Maar hoe ouder ik werd hoe meer ik een broer of zus wou om bij uit te huilen of om raad te vragen. Van die dingen dat je niet aan je ouders kunt vragen/zeggen.

  • Romy 27 november 2018 op 7:12 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je het hebben van een broer of zus wel hebt gemist. Enig kind zijn heeft inderdaad voor- en nadelen. Gelukkig kun je de belangrijke wijze lessen vaak ook wel van anderen leren, zoals je ouders of vrienden. Maar sommige dingen wil je inderdaad eigenlijk graag kwijt bij een familielid dat op een andere manier dicht bij je staat dan je ouders.

 13. Lianne 26 november 2018 op 1:08 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Wat je toch veel kan leren van broers! Mijn zusje is twee jaar jonger, en mijn broertjes zijn vijf jaar jonger dan ik en ze studeren allebei nog. Vroeger vond ik het echt niet leuk dat ik er nog twee broertjes bij kreeg. Vooral als kind-zijnde is 5 jaar best een groot verschil. Toen zij vijf waren, waren zij nog kleuters en ik was toen 10 en echt al meisjesdingen aan het ontdekken. Dus ja, dat botst op die leeftijd heel erg! Nu vind ik het wel leuk dat ik ze erbij heb. Alleen zie of spreek ik hen of mijn zusje niet zo vaak. Ik zie ze eigenlijk alleen als ik bij mijn ouders ben.

  • Romy 27 november 2018 op 7:14 am - Beantwoord

   Vijf jaar is inderdaad best wel een groot verschil. Ik kan me voorstellen dat dat als kind soms nogal botste. Fijn dat je nu wel blij bent met je broers, ook al zie je ze niet heel vaak.
   Mijn broers zie ik meestal ook maar één weekend in de twee weken fysiek, omdat ze op kamers wonen in Nijmegen. Maar soms appen we tussendoor. En als ik ze dan zie in dat weekend, is het wel altijd weer fijn 🙂

 14. Charel 26 november 2018 op 1:44 pm - Beantwoord

  Prachtig om dat in te zien toch! Wat lief en bijzonder is dat x

 15. Judith 26 november 2018 op 2:13 pm - Beantwoord

  Superleuk artikel om te lezen! Wat ben je toch weer origineel 🙂

 16. Ilona Wielinga 26 november 2018 op 4:37 pm - Beantwoord

  Erg leuk om te lezen! Ik heb zelf geen broers of zussen maar wel een vader die af en toe dat soort dingen tegen me zegt, haha. En ik heb het ‘voordeel’ dat ik ben opgegroeid in Drenthe en ook familie in Groningen heb. Hier in het noorden zijn we nou eenmaal wat nuchterder en draaien we er niet om heen, t is zoals t is.

  • Romy 27 november 2018 op 7:17 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat die nuchtere kijk op de dingen in het noorden van het land al meer gangbaar is dan in de Randstad. Soms best wel een fijne visie om mee te krijgen, lijkt me 🙂 En vaders kunnen inderdaad ook als de beste hun mannenvisie op de dingen geven!

 17. Giovanna Jansen 26 november 2018 op 7:30 pm - Beantwoord

  Wijze lessen! Zijn denk ik echte vrouwen manieren (overdenken, er over in zitten wat anderen van je denken, van een mug een olifant maken, om de hete brij heen draaien etc.), waar wij vrouwen vaak last van hebben (ik inclusief!), maar waar we eigenlijk niet zo veel aan hebben. Het tegendeel vaak. Mannen doen dat veel wijzer! Kunnen we, in deze gevallen dan, een voorbeeld aan nemen. 🙂

  • Romy 27 november 2018 op 7:18 am - Beantwoord

   Klopt! Veel van deze dingen zijn wel typische vrouwenkwaaltjes volgens mij 😉 Alleen al daarom helpt het soms om dingen even aan mijn broers (of een vader of een vriend) voor te leggen in plaats van er alleen met vriendinnen over te praten. Mannen staan er vaak zo lekker nuchter in!

 18. Amy 26 november 2018 op 8:12 pm - Beantwoord

  Wat een lief artikel voor je broers en vooral wijze lessen! Ik denk dat je van broers en zussen een heleboel kan leren.. het geeft vaak zoveel inzichten die je zelf even mist. En het compliment op het einde van je stuk is zo schattig van hem! Lezen je broers eigenlijk ook mee hier?

  • Romy 27 november 2018 op 7:29 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Mijn broers lezen normaal niet mijn blog, hoewel een van mijn broers wel trouw mijn Instagramaccount volgt tussen de vele BMX-accounts 😉 Maar op dit blogartikel heb ik mijn broers even speciaal gewezen 🙂

 19. Evelien 26 november 2018 op 11:20 pm - Beantwoord

  Wat een superlief artikel, en er staan zeker wijze tips in. Vooral nummer 1 is iets waar ik zelf ook veel aan heb. Ik kon mijn broer vroeger ook wel schieten, nu ben ik dol op hem. Blijft toch apart hoe zo’n band veranderd! 🙂

 20. Anna 27 november 2018 op 11:03 am - Beantwoord

  Wat een super leuk en mooi artikel! Ik heb zelf geen broers, dus dit is voor mij heel bijzonder om te lezen, haha! Kan me voorstellen dat je heel blij bent met je broers en hun goede raad!

  • Romy 27 november 2018 op 8:27 pm - Beantwoord

   Leuk om dat te horen! 🙂 Mannen kunnen soms zo’n fijne, nuchtere kijk op dingen hebben. Die is soms bij mij – stresskip en overanalyserend persoon van nature – nogal welkom, haha.

 21. Mariska 28 november 2018 op 9:30 pm - Beantwoord

  Mannen hebben inderdaad een hele andere kijk op dingen en soms is dat wel heel erg fijn!

Recente blogs

Outfit | Een zwarte tuniek met bloemen (Ik in zwart? Ja!)

2 december 2018|Outfits|

Hoe leuk is het als je in de Black Friday-sale een zwarte top mee naar huis neemt?! Ik vond het wel een toepasselijke aankoop. En voor mij ook nog eens best wel een opmerkelijke aanwinst, want als groot liefhebber van kleur heb ik een wel heel bescheiden hoeveelheid zwart in mijn kledingkast hangen. Toch werd ik tijdens een middag shoppen met Eva spontaan verliefd op een zwarte blouse. Met een fleurige bloemenprint, dat dan weer wel. In dit artikel gun ik je met plezier een blik op mijn outfit met deze nieuwe blouse.