anders doen 3

10 dingen die ik in een volgend huis anders zou doen

 • 12 januari 2023
 • 7 Reacties
Categorieën: Interieur

Sorry, sorry, die blauwe bank zou ik tóch niet opnieuw kopen. Iets met een wispelturige interieursmaak die niet helemaal blauwe-bank-proof is. Hoewel dit huis al bijna vier jaar voelt als mijn fijne thuis waar elke vierkante meter “mij” en mijn voorliefde voor kleur ademt, zou ik sommige dingen in een volgende woning wel anders doen. Ik zou Bart zijn bank met liggedeelte gunnen, zelf een veto inzetten op een vrolijk toilet-behang en ik zou sommige niet-(meer)-mijn-smaak-dingen bij nader inzien anders aanpakken. Deze 10 dingen sowieso!

1. Geen gekleurde bank meer

Geen zorgen: mijn liefde voor kleur is nog altijd duidelijk aanwezig. Ik houd nog net zoveel van blauw als toen ik besloot dat deze blauwe bank het moest worden. Waar ik alleen geen rekening mee had gehouden, is dat mijn interieursmaak nooit lang hetzelfde is. Elk half jaar heb ik wel weer plannen voor een mini make-over. Vaak blijft het bij een paar andere vaasjes, trek ik andere kussenhoezen uit de kast of belandt er een nieuw kleurtje op de muur. Maar eerlijk, die blauwe bank zit soms in de weg als ik na een Pinterest-rondje alwéér een nieuw interieuridee heb.

Bijna alle meubels zouden ook in een ander kleurenpalet nog wel passen, maar de bank matcht niet helemaal als de muur opeens roze, bordeauxrood of mintgroen wordt. In een volgend huis zou ik toch voor een grijze bank gaan (wel met kleurrijke kussens erop). Dan kan ik naar hartenlust mijn gang gaan als ik weer eens iets anders in gedachten heb.

2. Mijn gele kastje een make-over geven

Een van mijn lievelingsitems in huis is onze gele tv-kast. Het is eigenlijk een eikenhouten kringloopaanwinst die volledig is gepimpt en in de gele verf is gezet door iemand die voor de hobby kastjes opknapt. Ik moest en zou een gele tv-kast hebben en na (zonder overdrijven) zeker acht uur zoeken kwam ik deze gele “commode” op Marktplaats tegen. Nog steeds heel blij mee!

Ik heb in mijn hoofd om het kastje in een volgend huis aan te passen op de stijl van dat huis. Dus: nieuw kleurtje erop, andere handgrepen misschien, en hem dan mooi laten blenden met de rest van het interieur. Dat is het fijne aan dit soort antieke aanwinsten: ze gaan een leven lang mee en met een likje verf heb je er in elk interieur plezier van.

scandinavische bijzettafels 9

3. Een lang dressoir met veel plantenplek

Het gele kastje wil ik het liefst ooit als make-uptafel een speciaal plekje geven in de toekomstige slaapkamer of op mijn hobbykamer als eye-catcher. De tv zou ik dan op zo’n chic lang dressoir zetten. Een mooi strak exemplaar van hout met lekker veel opbergplek én met genoeg ruimte om nog veel meer planten uit te stallen. Sinds drie jaar geleden de eerste plant hier in huis kwam, heb ik de urban jungle-liefde te pakken.

Ik houd wel van een design dressoir dat mooi strak qua vorm is en dunne pootjes heeft of aan de muur hangt. In het aanbod van Houweling Interieur kwam ik er een paar tegen die ik zo een plek zou geven in huis. Ook hun collectie design meubelen is heel leuk om rond te neuzen trouwens. Daar zag ik onder andere prachtige tv-kasten staan met inderdaad voldoende plantenplek.

Lees ook: 7 makkelijke kamerplanten die je wél in leven houdt

4. Geen zwart-witte keuken

Wij hebben op zich een droomkeuken in huis. Voor een appartement is de keuken énorm. We hebben zes gaspitten, wat superhandig is met één persoon die glutenvrij maar wel vlees eet en één persoon die zoveel mogelijk vegan en wel gluten eet. Het aanrecht biedt meer dan genoeg snijruimte én plek om mijn kookboeken en KitchenAid-aanwinst uit te stallen. Alleen de keukenkastjes en handgrepen zou ik niet zelf gekozen hebben. De kastjes zijn wit, het aanrecht pikzwart en de handgrepen zijn allesbehalve sfeervol. Helemaal prima en functioneel! Maar in een ander huis zou ik zeker gaan voor een keuken die meer sfeer uitstraalt. Meer kleur misschien ook.

Kastjes of een aanrecht van hout vind ik mooi. Maar iets in mintgroen of een ander neutrale kleur ook wel. Subtiele handgreepjes zijn wel mijn ding. Kleurrijke accessoires uiteraard ook. Ik vind bijvoorbeeld de keuken van Huisgeluk prachtig. Minus de barkrukken (dat vind ik zelf altijd heel rugonvriendelijk zitten!) zou ik die zo in mijn huis copy-pasten.

anders doen
Pippa heeft trouwens ook een veto ingezet: wel een bank met brede leuningen graag. De leuning is namelijk haar vaste zitplek als we met “de hele familie” (Bart, Pip en ik) tv kijken.

5. Een chaise longue

Dit is vooral een grote droom van Bart. Meneer klaagt regelmatig dat de bank niet lang genoeg is om languit op te liggen. Voor mij past hij precies, maar ik had bij het kopen van de bank uiteraard geen rekening gehouden met een potentiële prins op het witte paard die 20 centimeter langer is dan ik. Ik heb Bart dan ook plechtig beloofd dat die hoekbank (“chaise-longue” klinkt chiquer!) er gaat komen in een ander huis. Met kleurrijke kussens wel en niet té kolossaal. Dat is dan weer mijn touch.

6. Een veel lichtere vloer

Het enige ding wat ik in ons huis echt niet mooi vind, is de vloer. Maar goed, alles went. Zelfs een vloer in de kleur van cement. Onze vloer is grijsbruin en nogal donker. Echt niet een kleur die ik zelf zou uitkiezen!

Ik ben wel heel blij dat het een pvc-vloer is en roep sinds ik hier woon tegen iedereen die dat niet wil horen dat pvc helemaal het einde is. Je kunt er van alles op morsen of laten vallen, Pip kan complete waterballetten creëren met haar drinkbak en nog trekt de vloer niet krom. Daar ben ik dan weer wel blij mee. Maar in een ander huis zou ik wel een lichtere tint pvc-vloer uitkiezen. Omdat ik het zonde vond om de vloer in dit huis te vervangen, heb ik het altijd gewoon met de grijze vloer gedaan. Toch kan ik niet wachten om ooit een huis te hebben met iets lichters.

Bart en ik liggen qua vloeren overigens compleet op één lijn (een pvc-vloer met lichte houtkleur, rechte planken en een niet te druk motief). Ik verwacht dus een supersnelle toekomstige vloerenzoektocht. Dat scheelt!

slaaprituelen 1

7. Meer kastruimte

De ruimte in ons appartement is prima voor ons tweeën, maar toen Bart hier introk ontstond wel een groot gebrek aan kastruimte. We hebben er sindsdien een paar kasten bij gekocht en de hobbykamer is omgetoverd tot een half hobbykamer/half kastmuur. Alsnog is het best krap qua spullen. Dat krijg je met twee mensen met ieder hobby’s die spullen met zich meebrengen. Mijn hobbyspullen vragen best wat ruimte, mijn voorliefde voor servies is ook een ruimtevreter en Bart klust daarnaast graag.

Met veel passen en meten is het gelukt (als niet-tegen-rommel-kunner zorg ik altijd wel dat het past en doe ik anders iets weg om plek te maken). Maar toch, iets meer bergruimte zou zeer welkom zijn.

8. Een voorraadkast met niet te diepe planken

Veel hoekjes van ons huis zijn wel opgeruimd (iets met niet tegen troep kunnen dus), maar één hoekje is standaard volgestouwd met te veel spullen: de voorraadkast. Tja, mijn voorliefde voor bakken en koken vraagt om een flinke hoeveelheid voorraad. We hebben nogal wat pakken meel, blikken met bonen en andere dingen staan die we ook echt allemaal gebruiken. Daarnaast ben ik een enthousiaste pindakaasgebruiker en koop ik die potten altijd per 12 in bij De Pindakaaswinkel (extra goedkoop via Too Good To Go). Dus ook mijn pindakaasverslaving slurpt de nodige plankruimte op. Nu zijn onze voorraadkastplanken ook nog eens heel diep, waardoor ik met mijn 1.69 meter niet kan zien wat er achter op de bovenste plank staat.

Kortom: een paar verbeterpuntjes voor een toekomstige voorraadkast. Ik droom van een perfect geordende kast met gelabelde potten, waar alles altijd keurig op dezelfde plek staat.

anders doen 4

9. Kleur in het kleinste kamertje

Onze wc is ook zo’n kamer die helemaal prima maar niet mijn smaak is. Te zwart-wit. Ik droomde altijd van een behangetje op de wc-muren, maar daar stak onze pontificaal zichtbare cv-ketel in het toilet een stokje voor. Met mijn vrolijke flamingobehang op alle toiletmuren zou die ketel alleen maar nog meer opvallen. Ik geloof overigens dat Bart er niet rouwig om is dat – toen ik hier nog alleen woonde – dat flamingobehang er nooit van is gekomen.

Dat behangidee heb ik dus laten varen, maar in een toekomstig huis met toilet zonder cv-ketel zou ik wel meer kleur aanbrengen. Een kekke kleur op de muur misschien, wat fotolijstjes aan de wand of leuke tierelantijntjes op een plank. En wie weet krijg ik tegen die tijd toch nog een subtieler toiletbehang erdoorheen.

10. De wasmachine uit de keuken

Onze wasmachine staat in de keuken, omdat dat de enige plek is waar een aansluiting zit én waar ruimte is voor dit apparaat. Maar een aparte waskamer of een bijkeuken waar je de wasmachine kwijt kunt, is en blijft een droom. Gewoon je was rechtstreeks op het wasrek naast de wasmachine kunnen hangen zonder dat het wasrek dan in de weg staat, klinkt heel aantrekkelijk. En ik moet toegeven: een andere reden waarom die waskamer een droom is, is omdat ik al helemaal in mijn hoofd heb wat voor waskamerbehang je daar zoal kwijt kunt.

Van die typische behangetjes die je nergens anders zou ophangen dan achter je wasmachine. Ik kan niet wachten! Flamingo’s misschien?

Wat zou jij veranderen aan je huis als alles zou kunnen (en er een geldboom in je tuin groeit)?

1 2

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 12 januari 2023 op 7:30 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik gebruik in mijn voorraadkast Lidl-TGTG-dozen die ik als een soort lade kan uittrekken 😉

  Ik zou heel graag een vaste trap naar zolder willen en een wasruimte die groot genoeg is om een wasrek neer te zetten. Ik moet echt even kijken hoe we dat gaan oplossen als de kinderen uiteindelijk een eigen slaapkamer krijgen (en we dus geen kamer over hebben daarvoor).

 2. Naomi 12 januari 2023 op 9:01 am - Beantwoord

  Leuk om jouw dromen te lezen. Kleur in het kleinste kamertje kan ik echt aanraden. Ik heb vorig jaar in een impulsieve bui mijn zwart-wit-kamertje roze muren gegeven en ik ben er zó blij mee! (Half roze, boven de witte tegeltjes)

 3. Daenelia 12 januari 2023 op 9:33 am - Beantwoord

  Ik daag je dan uit om ens bij Van Houwelingen binnen te lopen en juist niet met een grijze bank weg te lopen… Ze hebben daar prachtige kleurrijke banken staan (die je rustig kan gebruiken in verschillende interieurstijlen). Wij hebben ook een hoekbank met een los element in een halve maan, die je ook als voetenbank kan gebruiken. Heerlijk voor mijn (ook lange) gozer. Plus: zo’n hoek is heerlijk om in weg te kruipen als ukkie (en ik ben iets kleiner, dus er is plaats voor een kat én een chihuahua als ik dat doe 🙂 )
  Maar jouw volgende huis gaat vast heel mooi worden. Hoe je smaak dan ook is. Voordeel van een stevige grijze bank is dat eventuele (kinder)handjes met pindakaas makkelijker schoon te maken zijn? Op een donkere bank zijn vlekken iets minder snel irritant. Future-proof die bank!

 4. Simone 12 januari 2023 op 1:09 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Toen wij ook gingen samenwonen in mijn toenmalige appartement hadden we ook wat struggles met opbergruimte. Maar nu in ons nieuwbouwhuis zijn er niet echt dingen die ik anders zou willen hebben. Wel (ooit) raamdecoratie bij onze grote openslaande deuren, alleen we weten nog steeds niet wat precies. We hebben er wel normale gordijnen trouwens.

 5. Johanna 12 januari 2023 op 6:02 pm - Beantwoord

  Witte keukenkastjes staan mooi, waar je ziet er alles op. Wij hebben een donkergrijs aanrechtblad, en dat is wel mooi. Maar licht grijze tegels op de vloer, en die vind ik niet mooi, omdat je daar ook alles op ziet. Dat gele kastje vind ik juist zo’n zonnige kleur, jammer als je dat verandert. Overigens heeft IKEA banken waarje verschillende hoezen bij kunt krijgen, misschien een idee? Wij (0f onze poes) hebben een Klippan, niet super mooi, maar zeer poes-vriendelijk, brede leuningen, wasbare hoes etc. (Wij hebben natuurlijk direct een extra hoes gekocht.) Maar verder vind ik je “wensen” zeer redelijk.

 6. Maaike 12 januari 2023 op 11:31 pm - Beantwoord

  Haha dat vind ik ook niks, een wasmachine in een keuken. Ik wil zelf veel kastruimte en een lichte vloer.

 7. Elke 14 januari 2023 op 10:23 am - Beantwoord

  Wij hebben een heel open huis; je valt met de voordeur rechtstreeks de leefruimte in. Doen we NOOIT MEER. Ik heb jaren geleden een soort afscheiding gemaakt met een kast van Ikea, maar in mijn volgende woning heb ik graag een aparte gang. Ivm de warmte, geluidsoverdracht naar boven en rondvliegende bladeren. Graag ook een 2e toilet, al is dat niet meer zo’n issue sinds onze dochter niet meer voltijds thuis is. Nog een structureel probleem; een veranda, die aansluit bij de woonkamer. Mooi, licht, ruimte. Maar in de zomer een bakoven (ondanks het geweldig isolerende glas). Qua meubels ben ik wel tevreden, al is het meeste na 20 jaar wel aan vervanging toe.

Recente blogs

Hoe kun je besparen op je verhuizing? 13 tips uit eigen ervaring!

21 november 2023|Lifestyle|

Verhuizen is niet de goedkoopste bezigheid. Daar zijn wij ook wel achter, nu we midden in onze eigen verbouwing en verhuizing zitten. Over twee maanden gaan we over naar het nieuwe huis en we merken allebei dat het geld best rap van de rekening vliegt als je naar een ander huis verkast én dat naar je smaak laat maken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen op je verhuizing. Zo hoef je misschien niet zoveel geld uit te geven aan verhuisdozen, kan Marktplaats zomaar je nieuwe beste vriend worden en is een verhuizing ook een goed moment om op sommige standaard kosten te besparen. Dit zijn onze 13 tips voor mede-verhuizers om meer geld in de portemonnee te houden.

Challenge | Elke dag een foto waar ik blij van word

22 juli 2017|Positiviteit|

De afgelopen 30 dagen ging ik een vrolijke challenge aan. Ik maakte namelijk 30 dagen lang elke dag een foto van iets waar ik blij van werd. Dat bleek soms nog best een uitdaging (ha, vandaar het woord 'challenge' natuurlijk!). Maar het is gelukt! De challenge hielp me daadwerkelijk om iets vaker stil te staan bij dingen die mij blij maken. En dat konden soms echt de kleinste dingen zijn! Een overzicht met 30 foto's leek me wel wat lang, maar ik laat vandaag 12 foto's zien die ik de afgelopen 30 dagen maakte.  

13 dingen die je ook zonder welke reden dan ook mag doen

14 oktober 2021|Zelfliefde|

Soms lijkt het alsof er op z'n minst iets heel bijzonders aan de hand moet zijn voordat je iets zou doen. Je gunt jezelf bijvoorbeeld pas een spontane middag vrij als je zó uitgeput bent dat naar je werk gaan geen optie meer is. Of je doet jezelf die mooie jurk pas cadeau als je een enorme mijlpaal hebt bereikt. En als je ergens verdrietig of down over voelt, dan moet daar toch wel iets achter zitten. Maar nee hoor, niet overal hoeft een reden voor te zijn. Deze 13 fijne dingen mag je ook gerust zonder redenen, excuses en aanleidingen een keer doen.